Va multumesc pentru prezenta pe blog!

Dragi prieteni,

Sint recunoscatoare pentru ca scrieti comentarii pe blogul meu. Ieri, in prrima zi, am raspuns punctual la aproape toate obiectiile si remarcile. Voi incerca sa fac acest lucru in continuare, desi imi dau seama ca nu e usor.

Comentariile sint interesante si apreciez nivelul intelectual al autorilor. Imi pare bine ca astazi nu am fost nevoita sa resping nici o postare. Ieri am avut doua-trei. Am o rugaminte – daca unele comentarii nu vor fi aprobate pe blog, fiind prea inadecvate, dupa care autorii nu mai pot trimite, ii invit sa-mi adreseze intrebari pe adresa de e-mail. La compartimentul «Scrie o petitie» am primit citeva scrisori interesante si sugestive. Dar am cerut detalii.

Inainte de a incerca sa raspund obiectiilor de astazi, mai consemnez trei lucruri: primul este ca sint incintata de timpul pe care il dedicati ca sa va exprimati opiniile aici si sa reactionati la opiniile forumistilor, adica discutati intre voi; al doilea este ca ieri dimineata am avut o participare consistenta – in opinia mea – la postul de Radio Vocea Basarabiei, vom incerca sa postam interventia pe site-ul PNL, la fel ca si participarea mea ca invitat pentru portofoliul de ministru al apararii in Cabinetul de umbra de la Jurnaltv.md (va voi anunta daca vor fi facute ambele postari); al treilea e ca astazi am vorbit despre problema transnistreana, NATO si R.Moldova la postul de televiziune DTV, care, din pacate, nu e difuzat inca prin cablu.

La DTV au discutrat cu deputatul Igor Clipii si analistul Corneliu Ciurea, noi toti fiind  invitati de ziaristul Petru Grozavu.

Vreau sa va sugerez un articol de azi din ziarul «Moldavskie Vedomosti», ce a relatat despre declaratiile participantilor la Dezbaterile organizate recent de Asociatia de politica externa din Moldova. Am spus la DTV ca am fost cinci ani in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO, unde, in 1999, am obtinut, la sesiunea de toamna de la Amsterdam, ca – in «Rezolutia despre relatiile dintre NATO si Rusia» – sa fie condamnat, in partea constatativa, regimul separatist de la Tiraspol, iar in cea rezolutiva – sa se dispuna retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din R.Moldova si Georgia. Atunci am fost sprijinita puternic de americani. Problema transnistreana este alimentata artificial pentru a opri avansarea NATO si UE spre Est, pentru a mentine R.Moldova in sfera de influenta a Rusiei, iar guvernarea comunista, dupa ce a pierdut trenul baltic, apoi romano-bulgar, spre NATO si UE, acum ne face sa pierdem si trenul ucraineano-georgian.

Am mai spus la DTV ca regimul comunist de la Tiraspol vrea sa rezolve in graba acest conflict doar in scopul de a se mentine la putere dupa 2009. Presedintele comunist Voronin doreste sa evite o debarcare de oriunde ar veni, oferindu-i Kremlinului, in scopul reperpetuarii sale la putere – transnistrizarea R.Moldovei. Moscova are mari indoieli ca ceea ce s-ar semna acum ar ramine in vigoare dupa 2009 si nu vrea sa dea vrabia din mina pe cioara din gard, Cioara fiind R.Moldova – astazi diriguita, din pacate, de VORON-in. Sint uluitoare, prin sinceritatea lor, citeva declaratii facute de factori rusi : 1.Nu se reuseste imbinarea logicii si modalitatii de integrare in UE si, concomitent, in CSI, iar R.Moldova va trebui sa dea, in viitorul apropiat, un raspuns. (Amintesc- impreuna cu deputatul Valeriu Cosarciuc, am propus si s-a examinat in Parlament iesirea din CSI.) 2. Intrebarea la care trebuie sa raspunda Moldova, in actualele circumstante geopolitice, este – ce e mai important: mentinerea suveranitatii sau reglementarea conflictului si reintegrarea? 3. R.Moldova, declarind ca merge spre UE, va trebui sa se conformeze acquis-ului comunitar, ceea ce inseamna ajustarea legislatiei nationale celei europene, iar aceasta face mai dificila apropierea ruso-moldoveneasca si, ca urmare, reglementarea moldo-nistreana. 4. Rusia nu-i poate interzice Moldovei sa intre in UE, insa va tinde sa reintegreze spatiul postsovietic.

Inaltul reprezentant american la Dezbateri a spus ca R.Moldova nu a devenit atractiva pentru malul sting – ceea ce am spus si eu, in interventia mea in Parlament, in 2005, cind a fost adoptata Legea – contestata de Tiraspol – privind principiile de definire a statutului zonei transnistrene.

Comentariul meu: 1. Am avut perfecta dreptate cind, in 2002, ca vicepresedinte al Partidului Liberal (cu Veaceslav Untila – presedinte) am propus, la Masa rotunda a partidelor, ca acestea sa ceara conducerii RM sa formeze – pe modelul Declaratiei de la Snagov (1995), Romania, a  tuturor fortelor politice privind unitatea demersului proNATO si proUE –o Comisie nationala ce urma sa elaboreze Strategia si Conceptia de pregatire a R.Moldova pentru UE, pentru ca problema transnistreana ar putea periclita viitorul european al celui de-al doilea stat romanesc. Au semnat toti atunci, exceptind comunistii (PPCD a semnat ultimul, prin Sergiu Burca), care au preluat ideea peste doua luni si au compromis-o. Recent, au format a doua Comisie de acest fel, prima nefacind mare treaba atunci. 2. Este mai mult decit evident ca Rusia nu vrea ca R.Moldova sa nu intre nu numai in NATO, dar nici macar in UE. Pentru ca asta ar fi un spatiu de normalitate pentru R.Moldova si o apropiere incontestabila, pe aceasta cale, de Romania. 3. In privinta NATO, guvernarea comunista se teme ca de naiba, pentru ca asta ar insemna aflarea celor doua state romanesti sub aceeasi umbreala de securitate, adica o unificare, de facto, cu Romania, ceea ce nu face parte din planurile Kremlinului si ale coloanei sale a cincea, comuniste, de la Chisinau. Pentru R.Moldova lupta se da intre Est si Vest – noi raminem in spatiul haotic, imprevizibil, nedemocratic al Estului, sau ne rupem si mergem spre comunitatea euratlantica…S-ar putea sa avem o toamna si o iarna interesante in planul luptei politice…

Vitalia Pavlicenco   

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Pavlicenco, va dau dreptate, intrucat acestea sunt in mare masura si concluziile mele. Tovarasii Voronin si Smirnov nu urmaresc decat la nivel declarativ rezolvarea unei crize de pe urma careia beneficiaza amandoi. Smirnov agita mereu perspectiva revenirii Moldovei la sentimente normale fata de Romania tocmai pentru a beneficia de voturile acelor slavi indoctrinati de sovietici, iar Voronin se autoportretizeaza in detinatorul cheii de la Kremlin, in conditiile in care Moscova nu da doi bani pe el, valoarea sa nedepasind-o pe cea a unui simplu pion.

  Teoria voronista sustine ca Transnistria nu poate reveni la Moldova decat cu ajutorul Rusiei, deci trebuie rupte legaturile cu Romania si mers pe mana Moscovei. Nu e nevoie sa fii un geniu pentru a-ti da seama ca Moscova nu are nici un motiv pentru a rezolva criza pe care tocmai ea a declansat-o, dar se pare ca gargara asta nerusinata inca mai prinde la multi. Norocul pcrmistilor ca tinerii basarabeni is plecati peste hotare, cautandu-si o viata mai buna.

 2. Revin cu un comentariu la cele postate de vizitatorii blogului:

  Constat ca vizitatorii care scriu ruseste gindesc democratic si asta ma bucura. Imi rastoarna perceptia ca sint putini cei care scriu ruseste, dar care si gindesc europeneste, in spirit necomunist. Daca nu va supara remarca, va adresez felicitari! Pentru mine aceasta a fost o surpriza placuta. Am apreciat constatarea «liberala» a lui Igor: Государство тогда силное, когда его граждане осознают свою роль и значимость, а не являются рабами режима, ожидающая подачек и ничего не делая. (…) Сейчас же времена на самом деле меняются и дураков стало меньше. Я удивлен сколько людей стали внимательней следить за происходящем и их уже не купить подачками (хоть многие и берут их).
  Eu sint romanca, am cetatenia romana din 1992, merg oricind in Romania, dar vreau sa locuiesc aici, in al doilea stat romanesc. Asa cum spunea in perioada sovietica o matusa a sotului meu, care locuia in Romania, dar venea in ospetie – «in Romania e usor sa fii roman, voi fiti aici romani!» Avea-nu avea dreptate, nu stiu, dar eu vreau sa stau aici si sa ma simt ca acasa.

  I-as spune lui Leon ca afirmatia mea privind cultura politica, ce ar trebui formata prin accesul la mass media publica, este in aceeasi cheie cu se ai spus cind afirmi ca problema culturii depinde de cei ce detin instrumentele ei de manipulare. Desigur, nu toti bunicii inteleg sensul votului, eu am o sumedenie de interpelari, vin oamenii si se pling, dar cind ii intreb pe cine au votat si de ce nu merg la cei votati, imi raspund ca nu-i primesc in audienta cu plingerile. De aceea, vin la mine. Pai – asa nu e corect – votezi oricum, dar vrei sa fie bine. In SUA nici un congresman nu te primeste daca nu demonstrezi ca ai fost la votare, nu se pune problema cu cine ai votat. Adica – nu mergi la vot, nu ai probleme, esti OK, ce plingeri pot fi? La noi, de asemenea, in ziua votului nu merg sa voteze unii ca sint suparati pe putere, dar nu coreleaza nevotarea cu efectul negativ, pentru ca nu participa si ei la decizia cui se da puterea de reprezentare. Este adevarat – oameni inca mai cred ca votul e pur formal, care nu schimba cu nimic situatia. Iar in privinta votului etnic eu consider ca e cea mai mare problema la alegeri si atita timp cit neromanii vor vota masiv cu Stinga, vom sta unde stam, cu orientare si guvernari proruse si corupte, dar fara viitor. Multi moldoveni rusolingvi si de nationalitate rusa vin cu plingeri si recunosc faptul ca aceasta guvernare comunista exista prin greseala lor.

  Eu sint pentru un referendum privind unirea cu Romania. Insa trebuie sa o facem in conditiile asigurarii accesului la mass media publica, unde sa se discute liber problemele si viitorul R.Moldova. Sub regim comunist asa ceva, fara pluralism de opinii, va fi tratat, pe buna dreptate, drept o diversiune ruseasca.

  Legat de aparitia mea limitata la tv. Eu ies in strada, vorbesc si cu lumea, dar nu am intotdeauna ancorata o TV, care sa ma plaseze imediat pe post. Am multe cazuri regretabile in acest sens, cind misoginismul este practicat si acolo unde e chiar inexplicabil. Stiu ca ma confrunt cu doua probleme – prima e misoginismul puternic, mai ales in rindul clasei politice masculine. Al doilea e ca liderii nostri politici-barbati cred asa – « Bine, bine, azi Pavlicenco ii critica pe comunisti – dar miine se va indrepta contra noastra ? Ne trebuie noua asta ? Nu ne trebuie!» Si, de aici, – refuzul de cooperare. Dar nu mor caii cind vor ciinii. Noi, PNL, am facut mai multe actiuni anul acesta, am invitat si alte partide, a fost PRO TV si TV7, deloc EU TV al lui Rosca. Stiu ca lumea are nevoie de dialog, dar sa stiti ca vine foarte greu la intilniri in localitatile din raioane. Este aici un paradox – vrei sa-i informezi, dar merg mai mult cind ii aduc prin presiuni administrative. Abia dupa ce vin si discuta inteleg ce ar fi pierdut daca nu veneau.

  Draga Elena, in privinta remarcii «daca apare sau este un lider politic onest si necumparat de nimeni, sa fie sustinut, ca daca dragoste nu e, nimic nu e» vreau sa spun ca avem un MARE paradox. O data in patru ani vin partide cu bani, cumpara alegatorii cu te miri ce, dupa care preiau puterea de a fura pentru patru ani, aduna din nou bani pentru urmatoarele alegeri, iar populatia ramine cea mai saraca din Europa. Oare nu e clar ca aceasta inselare cu trei kilograme de faina si trei de ulei este o manipulare de proportii a votantilor? Si acum aud unele afirmatii ale alegatorilor: «trebuie sa votam acest partid, ca am auzit ca are multi bani». Problema e ca partidul sa promoveze politici corecte, nu sa adune bani necontabilizati pentru a cumpara voturile celor pe care patru ani apoi ii va insela. Cum sa-i facem pe oameni sa inteleaga drept lucrurile? Nu-i putem face pentru ca nu sint liberi, fiind insaraciti cu buna stiinta, pentru a putea fi cumparati cit mai ieftin. Cind oamenii vor vota politicieni cu principii si valori, atunci lucrurile se vor schimba, dar asta azi o stiu si PPCD, si PCRM, de aceea nu permit accesul tuturor politicienilor la Moldova 1 si la EU TV.

 3. „ceea ce nu face parte din planurile Kremlinului si ale coloanei sale a cincea, comuniste, de la Chisinau.”

  Va rog sa-mi explicati ce inseamna coloana a cincea. De unde a parvenit asa expresie? Mersi!

 4. Apropo, istoricul PNL pare cam evaziv. Cum puteti sa mentionati de anul 1993, dar sa nu mentionati macar citiva din acel grup de initiativa printre care Dvs nici nu ati fost pare-mi-se? In general as prefera un istoric al activitatii Dvs politice, cind ati inceput sa aveti inclinatii spre asta si de ce ati hotarit sa faceti politica. Daca ati fost in parlamentul din 1998 atunci probabil sunteti la curent cu toate evenimentele inca de la declararea independentei. Ma intereseaza anume perioada asta 1991-2001 perioada pe care o evita cam toti. Iata in programul PLD se stipuleaza ca ei daca vin la guvernare atunci prin lege vor interzice celora care din 2001 au emis sau executat ordine ilegale de parca pina in 2001 totul a fost OK. Iata cred ca aici aveti mult de lucru si sper sa va referiti mai mult la acea perioada care si este deznodamintul si care ne va face sa intelegem de ce au ajuns acesti comunisti la guvernare. Si apoi iata nu imi este clar de ce daca ati fost in 2002 vicepresedinte la PL condus de domnul Untila apoi vicepresedinte la AMN v-ati departat de acea echipa si ati creat PNL. De asemenea va rog sa explicati asa cum puteti si ceea ce s-a intimplat la congresul PLD, pentru ca ati spus in Cabinetul din Umbra ca PNL trebuia sa stea la baza formarii acestui partid. Numai ca nu astept sa spuneti ca nu ati putut imparti functiile de presedinte si vicepresedinte. Si mai apoi ma intereseaza care este relatia dintre AMN si PNL intrucit veniti din acel partid. Si daca atit de mult pledati pentru valorile liberale, atunci de ce ati preferat sa creati PNL cind deja exista din 2005 PL? In general care este diferenta intre PL si PNL? De ce daca la alegerile locale din 2007 ati luat undeva 1% credeti ca veti trece pragul electoral? De fapt cred ca constientizati ca sansele de a intra singuri in viitorul parlament sunt cam reduse. De ce daca PL a luat la alegerile locale pe republica din 2007 undeva 2-3% nu ati fuziona cu el? Sau va mai ginditi poate fuzionati cu PLD daca va intelegeti pina la urma? In general idea fuzionarii va tenteaza ori deja dupa dezamagirea cu PLD nu va mai intereseaza sa fuzionati, dar sa faceti doar coalitii? Nu credeti ca in politica moldoveneasca are loc o plagiere a partidelor existente in Romania? Cum puteti explica asta? Credeti ca asta este un semn bun ori iarasi o manipulare? A-ti putea ceda functia de presedinte PNL si in ce conditii? A-ti putea accepta o functie mai modesta in caz de fuzionare cu PL de ex? A-ti putea accepta ca ipotetic Dorin Chirtoaca sa fie presedintele, iar Dvs nici macar vicepresedinte in caz de fuzionare? Daca sustineti ca sunteti o femeie puternica, de ce nu creati un partid al femeilor pentru a le lansa in politica? O cunoasteti pe Doamna Bodrug? Iata cu ea puteti face o echipa buna 🙂 Bine, ma scuzati ca acord atitea intrebari, dar stiu ca oricum o sa le acord pe parcurs si decit sa pierd timp sa le spun pe rind am preferat sa fac o gramajoara de intrebari ca sa va fie si Dvs mai convenabil si mie si poate si cititorilor. Ultima intrebare este foarte critica si am lasat-o la urma. Eu am o idee: ca partidele mai slabute, nousoare de felul PNL sa nu participe la alegerile din 2009, nici fuziuni sa nu faca, nici aliante, nimic. Sa se dea la o parte si sa sustina un partid care are sanse mai mari si care are aceleasi obiective cu PNL. Decit sa zmulgeti un numar insuficient de alegatori care mai apoi vor fi in favoarea comunistilor, mai bine sa nu incurcati celora care au mai mare sanse. Eu cred ca asta ar fi un gest foarte generos si indraznet. Dar o faceti doar daca vreti sa pastrati partidul national-liberal intact. As crede ca va puteti manifesta mai mult chiar si inafara parlamentului. Pentru ca am impresia ca la noi s-a creat asa o conceptie ca doar partidele parlamentare sunt partide puternice. Eu nu cred asa. Daca un partid simte ca nu este destul de puternic ca sa-si masoare puterile cu cei mai puternici, atunci nu trebuie sa se grabeasca sa concureze, dar ar face mai bine sa se intremeze si numai cind simte ca este pregatit sa se arunce in lupta politica pentru putere. Atita timp cit un partid este extraparlamentar poate face multe si inca foarte multe pentru a se consolida in teritorii. Cel putin asta probabil se practica mai mult prin tarile vestice cu toate ca nu sunt sigur. Dar nu mai trebuie sa ne intereseze atit cum fac cei din vest. Noi suntem capabili si singuri sa gasim modele si tactici de guvernare, de alternare la guvernare. Nu trebuie sa cautam sa tot plagiem. In general Dvs cunoasteti asa practici in lume? Si daca nu-s nu credeti ca o premiera de asa fel ne-ar face o imagine interesanta pe plan international? Ca doar si asa i-am surprins pe toti cu aducerea comunistilor la guvernare.

  Cam astea-s intrebarile pentru moment si daca nu primesc un raspuns amplu si complet, atunci ati pierdut un vizitator. Multumesc!

 5. corectati va rog gresalele celea cu „A-ti”. Mersi

 6. „Pentru ca asta ar fi un spatiu de normalitate pentru R.Moldova si o apropiere incontestabila, pe aceasta cale, de Romania.” chiar este real asa ceva? sau makar a fost real?

 7. /////// “Pentru ca asta ar fi un spatiu de normalitate pentru R.Moldova si o apropiere incontestabila, pe aceasta cale, de Romania.” chiar este real asa ceva? sau makar a fost real?/////////

  Ваши сомнения реальны и не безпочвенны.
  Мы только на словах многое умеем, творим и мечтаем.
  В реальности же поступаем крайне глупо.
  О том, чтоб охладить наши отношения с Румынией, была главная цель и России и наших местных коммунистов, но зачем и самим творить такое, что народ начал отворачивается от такого „братства”?
  Это что же за румынский брат такой имеем, когда он ночью сытым спит, а его молдавский брат в холоде, голодным, на ногах стоит у калитки его посольства и ждет покуда тот выспится и утром, подтягиваясь калитку свою открывает возмущаясь что „понаехало вас тут” – думая что охраняет спокойную жизнь европы от нашего местного быдла жаждующего податься в батраки лишь бы семью свою прокормить?. Неужели они не понимают, что у этой калитки сейчас идет линия фронта, она может навеки сплотить нас или наоборот?
  Да, при такой постановки вопроса это посольство должно работать круглосуточно, а не дрыхнуть и жировать.
  Критиковать Воронина, ума много иметь не надо, а вот конкретного дела, самой оппозиции выйти с умными предложениями по преодолению коммунистической блокады передвижения наших граждан (наверняка должны быть какие-то лазейки) – ни демократическая оппозиция не догадывается, ни Румыния не желает.
  Одна дешевая трескотня.

 8. 111, din moment ce tu scrii despre romani (adica despre noi, basarabenii, inclusiv), in limba rusa, te descalifici fara prea mult efort din partea vreunui alt interlocutor cu mintea senina.
  Cu toate acestea, voi explica eu cele pe care le-ai enuntat tu atat de ultimativ. In primul rand, legile UE nu pot fi puse la discutie, astfel incat afirmatiile tale zeflemitoare la adresa fratilor din dreapta Prutului sunt aberante. Sondajele oficiale arata ca peste 80 % dintre cetatenii romani ne considera si pe noi romani, iar peste 60 % vor Unirea. Asa ca nu mai denigra toti romanii, ca lichele sunt peste tot. Desigur, tu, ca rus(sau basarabean tradator si turmentat) care nu are habar si nu da doi bani pe istorie, vei incerca sa convingi ceteteanul moldovean de etnie romana sa pe cei de peste Prut ii doare in cot de soarta noastra. Mi se pare si firesc. Daca tu esti rus, nu uita ca reprezinti 6 % din populatie, mai putin decat ar reprezenta un ucrainean. Totusi, presupun ca tu te consideri „moldovean” in sensul de ne-roman si ca esti adeptul marxismului (adica te ingrijoreaza doar burtica si bunastarea materiala). Nu ma mir, repet, dar ar fi bine sa te abtii mai bine. Palavrageala ieftina de care acuzi Romania este numai in mintea ta, or se vde ca nu intelegi nimic din discursurile politice, nevazandu-le rostul si finalitatea.Timpul va demonstra.
  In speranta ca ai inteles ce am spus pana acum, inchei.(un site util pentru minoritatile din RM: http://www.dexonline.ro)

 9. Incerc sa raspund intrebarilor adresate. Paternitatea expesiei „coloana a cincea” nu-mi apartine. Aceasta inseamna o grupare infiltrata intr-un sistem politic, social, national, care exprima interesele altui sistem, grupari, ostile primei. Daca nu ma insel, prima oara la noi, sub regim comunist, expresia a fost folosita de PPCD. Acum, din cite vad, liderii acestei formatiuni cred altfel despre comunist ca si coloana a cincea a Moscovei in R.Moldova.

  Adevarat, istoricul PNL este redat extrem de schematic. Pe site-ul PNL este o varianta mai ampla, ca si pe site-ul ADEPT, la compartimentul “Partide politice”. Acolo sint mentionati cei din grupul primar de initiativa, din care, adevarat, nu fac parte. Insa partidul nu poate fi corelat cu doar un om. Eu am venit in 2000, dar PNL are istoric si pina la mine, ceea ce e firesc si nu e neaparat sa ma consider eu figura cea mai reprezentativa a national-liberalilor. Desemnarea mea ca presedinte a fost o decizie a congresului PNL, prin care nu se anuleaza contributia mare a presedintilor dinaintea mea, in special a lui Mircea Rusu. Nu stiu – cunoasteti sau nu ca Mircea Rusu a fost primul presedinte de partid care si-a dat demisia cind, in 2001, nu a adus formatiunea in Parlament, dupa care a inceput imediat cascada de fuzionari, avind, ca si corolar, AMN, apoi blocul electoral BMD. Cred ca voi posta un istoric si mai amanuntit al PNL pe blog. Dar v-as invita sa citit si «Realizari si initiative ale national-liberalilor».

  Am si un CV politic al meu si il voi plasa neaparat. Mersi pentru idee. Da, sint la curent cu evenimentele de la declararea independentei, desi nu m-as lauda si cu dedesubturile evolutiilor. Eu nu evit deloc perioada 1991-2001. Ba chiar imi face placere sa vorbesc despre asta, am fost activa mereu si astept intrebari sau inclaritati formulate cit mai concret.

  Voi incerca sa explic de ce au ajuns comunistii la guvernare. Insa, in primul rind, va invit sa luati cunostinta de fragmentul plasat de mine joi seara pe blog, preluat fiind dintr-un recent interviu acordat Ziarului de Garda, dupa revenirea mea de la Bruxelles, unde am participat la audieri despre R.Moldova in Grupul liberal-democrat ALDE, din initiativa national-liberalilor romani. Este si pe site ceea ce am vorbit la Bruxelles, mie mi se pare ca acolo gasiti raspuns la mai multe intrebari in cheia formulata aici.

  Am fost foarte scurt timp vicepresedinte al PL-ului condus de Veaceslav Untila, nu am fost vicepresedinte la AMN, ci vicepresedinte al Fractiunii parlamentare a AMN, ceea ce e diferit. Nu a fost decizia mea personala si unica de a crea PNL, ci a echipei care ne-a urmat pe mine si pe Taranu, cind Urecheanu si Untila ne-au eliminat. Au facut-o pentru ca am ramas fideli angajamentelor electorale privind iesirea din CSI, orientarea euratlantica, limba romana, pentru care avem colectate 26 de semnaturi sa modificam Constitutia, orientarea spre NATO. Toate propunerile au fost propuse d enoi, incluse si votate, in Planul AMN si al Fractiunii AMN, insa cind le-am elaborat si avansat ca si proiecte de legi, Biroul Permanent Central al AMN a cerut sa le retragem. Nu m-am conformat, pentru ca Planul era adoptat de Consiliul Politic al AMN, insa liderii au adoptat dublul standard – pe Valeriu Cosarciuc, cu care am semnat initiativele, l-au lasat, iar pe mine m-au exclus, ca si pe Anatol Taranu, care m-a aparat. Asta a fost, dar voi adauga detalii pe parcurs.

  In privinta afirmatiilor in Cabinetul de umbra de la Jurnaltv.md am spus ca (vrind-nevrind) PNL a participat la formarea AMN si PLDM. De ce si cum? Simplu. Inainte de fuzionarea formatiunilor in AMN, liberalii (PNL, PRCM, condus de M.Snegur, taranistii, condusi de Valeriu Muravschi) aveau structuri puternice in toate raioanele si majoritatea actualilor presedinti/vicepresedinti AMN sint liberali de-ai nostri. Insa noi am fost eliminati, iar oamenii au ramas in AMN, in ajun de alegeri locale. Urecheanu si Untila nu au avut, practic, partide, ei acum in miini au gruparea liberala si fosta «Furnica». Adica liberalii au contribuit masiv la crearea AMN, Urecheanu avindu-i pe cei din structurile municipalitatii Chisinau, multi plecind cind el nu a mai fost primar, si pe unii primari, zisi independenti, din raioane, dar foarte putini. Iar in privinta PLDM – am purtat negocieri in diferite formate din partea PNL cu Vladimir Filat, care, ulterior, a disparut brusc si a inceput sa ne preia oamenii – consilieri, primari -, pentru care noi am muncit si pe care i-am sprijinit in alegerile din 2009. Este asta o contributie? Eu cred ca da. Noi ne intelesesem sa facem un partid liberal – PNL, PSL si grupul condus de Filat. S-a vorbit NUMAI ca Filat sa fie presedinte de partid. Adica PNL a acceptat sa fie el presedinte. NU S-A VORBIT niciodata de o functie pentru mine. Numai Serebrian a facut o declaratie publica precum ca ar fi de acord sa-i fie lui Filat prim-vicepresedinte. Insa Serebrian inclina sa adere la PD, ceea ce a si facut ulterior. Acum sa ne intrebam – de ce Filat a disparut subit din dialogul cu PNL, despre care ne-a spus, intr-un cerc anume, ca ii sintem simpatici ca formatiune? Eu nu am raspuns la aceasta intrebare. Poate timpul va limpezi lucrurile, mai ales cind vom vedea comportamentul gruparii Filat dupa 2009. Eu regret doar ca PLDM a spus ca se va axa pe oameni noi si indecisi, dar a luat oameni de la alte formatiuni. Insa eu nu mai isterizez ca Rosca, pentru ca pozitia mea este urmatoarea: omul e liber sa faca ce doreste el si democratia inseamna libertatea asumarii raspunderii pentru actiunile tale. In al doilea rind, nu-l atac pe Filat pentru ca il consider roman, iar, pe dreapta, formatiunile politice au fost mereu cu oameni mai sarmani, mai desculti si amariti, ceea ce e o drama si explica multe lucruri – nationalii au fost decimati pe parcursul deceniilor… Dar Filat are ceva bani, din cite inteleg, de aceea poate ca, odata si odata, va fi pe dreapta si o formatiune mai cu posibilitati. Problema e doar sa nu dezamageasca asteptarile celor ce o simpatizeaza, adica sa nu tradeze valorile nationale si sa devina o formatiune colaborationista cu Stinga antinationala.

  Relatia dintre AMN si PNL este linistita. Nu ii atacam, dar consideram ca AMN este un conglomerat fara mesaj clar, fara atasament univoc la valorile nationale si euratlantice. Fara nici un fel de rautate va spun ca pastrez doua taieturi recente din doua numere de ziar al AMN, in care Urecheanu are doua pozitii diferite. Una spune la Bruxelles, invocind modelul de reunificare germana, si alta spune la recentul Congres al AMN – ca R.Moldova trebuie sa ramina in CSI. PNL are un mesaj clar in aceasta privinta, iar AMN, desi are un program proNATO si provalori nationale, scris tot de national-liberali, nu-l respecta, de fapt, si despre asta scrie presa. Daca AMN nu va demonstra ca este cu adevarat forta principala de Opozitie, sa initieze o masa rotunda pentru identificarea cailor de rezistenta in anul preelectoral 2008, in fata coalitiei PCRM-PPCD-PD, noi, PNL, vom decide ce facem pentru 2009 si nu exlud ca vom arata ca – prin AMN – R.Moldova s-ar putea alege cu o guvernare tot prorusa, iar diferenta dintre PCRM si AMN ar fi ca unii sint, iar altii inca nu sint, la treuca. Uitati-va ce se intimpla in raioanele conduse de AMN – intrebatri-i pe oameni daca sint multumiti si de ce AMN da bani ca veteranii sa mearga pe bani publici la Memorialul de la Serpeni, sa-l sorbeasca din priviri acolo pe Voronin. Sloganul meu e «Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate». Iar ceea ce se intimpla cu ce v-am spus – e oare demnitate nationala? Concluzia – nu atacam pe cei cu care am putea coopera impotriva comunistilor. Dar consideram ca am contribuit – “vrind-nevrind” – la formarea AMN si PLDM si ca avem dreptul moral si politic la un dialog benefic pentru cetateni cu liderii acestor doua partide in perspectiva anului 2009.

  In privinta PL lucrurile stau astfel. Este adevarat ca nu prea exista diferenta intre PL si PNL. Insa, dupa eliminarea noastra din AMN (iar eu am fost mai intii membru al PD, condus de Gheorghe Ghimpu, PD-ul fuzionind in Congresul Intelectualitatii, condus de Alexandru Mosanu-Valeriu Matei-Vasile Nedelciuc-Mihai Ghimpu si formind Congresul Democrat Unit, redenumit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat 1998-2001, iar anterior, patru ani, am fost redactorul-sef al «Mesagerul»-ului – organ de presa al PFD), m-a invitat la o discutie Mihai Ghimpu. Stiati ca PL a luat stampila de la Partidul Reformei si i-a schimbat denumirea disponibilizata de PL – unii pot nega, insa acesta e adevarul, intrebati pe cine doriti. Atunci Mihai Ghimpu m-a intrebat ce fac. Am spus: sint cu echipa. M-a invitat in PL. Am spus ca nu pot veni singura. A zis – dar voi cine sinteti s.a.? Dupa care liberali din Germania si national-liberali din Romania au incercat un dialog, ce urma sa demareze la Iasi, pentru unirea PSL, PL, grupul PNL. Am vorbit la telefon din biroul dlui Anatol Taranu cu Mihai Ghimpu, care mi-a spus ca nu-l intereseaza. Dupa care dialogul s-a stins, neinceput. Acum vin lucrruile cele mai interesante. Nucleul principal din echipa PNL, plecata la PLDM in toamna 2007 vroia neaparat ca PNL sa participe la alegerile lcoale din 2009, era interesata foarte tare de alegerile municipale din Chisinau. Si, din acest motiv, s-a muncit sa se reconstituie PNL. Ca sa stiti – eu insistam sa se numeasca partidul nostru PLD, insa echipa plecata ulterior la PLDM-ul lui Filat insista pe PNL si chiar inregistrase la Ministerul Justitiei denumirea de PNL – fara implicarea mea. Eu am aparut ca si candidat la presedintia PNL pe ultima suta de metri, dupa ce mai multi barbati au refuzat povara…

  Noi am luat peste 5 la suta acolo unde am depus liste in localele din 2007. Daca echipa avea sa lucreze mai bine in teritoriu, rezultatele aveau sa fie mai bune, evident, insa noi ne-am inregistrat in februarie, iar pina la alegeri nu am prea apucat sa identificam bine echipe in teritoriu, pentru ca – fiind onesti su cumsecade – nu i-am atras pe oameni imediat dupa ce am depus actele la Ministerul Justitiei pentru inregistrare, deoarece ne temeam si aveam informatii ca nu vroiau comunistii sa ne inregistreze si nu am dorit sa ii inducem pe oameni in eroare. Pe noi ne-au inregistrat in ultima zi, in ultima ora conform legii si am tinut mereu legatura cu unele Ambasade interesate de respectarea legii in aceasta privinta in R.Moldova. Si a mai fost un motiv. Noi avem raioane unde adeptii nostri ne-au rugat sa-i lasam sa candideze sub Soare ca independenti, pentru a nu periclita posibilitatea de a-i debarca pe comunisti. Nu am fost, deci, egoisti, desi am pierdut din procente. Acesta este adevarul.

  In privinta pragului electoral lucrurile nu sint simple. Noi constientizam ca sansele de a intra in viitorul Parlament sint reduse pentru mai multe partide – si de dreapta, si de stinga, dintre cele neagreate de Putere, care nu vor fi trase de plete spre procentele necesare, cum, cred eu, se va proceda cu PPCD. Dimpotriva, se va face totul pentru a falsifica alegerile si a reduce, prin sistemul electronic, procentele «cui nu trebu’ sa aiba procente». Si pragul e mare. Insa ce procente si ce competittie cinstita pot fi cind unele partide si unii lideri nu au deloc acces la mass media (ne)publica ? Cind sondajele IPP, «avizate» – din cite se spune – la Presedintie, le arata comunistilor 40 la suta, iar sondajele supersecrete ale PCRM le dau comunistilor doar 9 la suta? (Noi stim si altii cit au.) Cind PNL are, conform IPP, 2,3 la suta, dar Pavlicenco, potrivit deciziei bordului lui Barbarosie si Ciubotaru (ca am vorbit cu ultimul la telefon) nu figureaza in lista liderilor pentru a-i intreba pe intervievati ce cred, iar Andronic (pe care il respect !) si Klimenko (pe care nu-l respect!) au sub un procent, dar sint inclusi in lista liderilor ? Aveti raspuns la aceasta? Cind sondajul facut de Gallup o scapa din lista liderilor doar pe … Pavlicenco? Credeti ca e intimplator? Eu nu cred.

  In privinta fuzionarii cu PL cunosc deocamdata ca nu exista dorinta lor nici macar de a discuta. Daca eu gresesc, imi cer scuze si astept alte reacti. Observati-le declaratiile de presa si aparitiile in televiziunea electronica. Daca se pune problema dizolvarii PNL si unirii, prin absorbtie, cu PL, la noi problema in asemenea mod nu se pune. E nevoie de dialog, negocieri, renuntare la infatuare, aroganta, infumurare, cu intreg sirul sinonimic… Nu precizez la cine ma refer…
  Nu avem inca nici o oferta din partea PLDM. Nu stiu care ar fi cauza retinerii PLDM – ori sint influente in interior si ierarhiile sint deja stabilite, iar fuzionarile le-ar deregla, de unde apare o rezistenta, ori e vreo influenta din exterior, care spune – «nu, cu PNL – nu, pentru ca….». Poate e si o cauza ca eu sint presedinte-femeie. Dar daca e asa, nu vad cum putem vorbi de europenism si ramine misogini. Da, exista o pozitie a barbatilor politicieni care cred ca Pavlicenco e necontrolabila si imprevizibila. Poate ca nu am dreptate, dar eu cred ca un om controlabil nu este un om al principiilor.

  Ideea fuzionarii ne tenteaza, insa am vazut foarte multe debarcari si sintem prudenti, adica fuzionarea nu e un scop in sine sau o moneda de schimb pentru ca Pavlicenco sau altcineva sa devina, cu orice pret, inca o data deputat. Vorbesc aici doar in nume propriu. In general, am inventat eu un aforism politic – «debarcarea, ca principiu de baza al convietuirii politice in Moldova». Scrieti-mi daca va place.

  Nu cred ca in politica moldoveneasca are loc o plagiere a partidelor existente in Romania, pentru ca partidele existente acolo exista si in alte parti – e o traditie politica si nu vad de ce ar lipsi la noi. Dimpotriva – PNL pledeaza pentru omogenizarea intregului spatiu politic romanesc. Noi vorbim deschis despre aceasta. Nu vad aici nici o manipulare si, repet, eu am propus sa ne numim PLDM, cind se discuta formarea PNL. Mai mult, unii din AMN ne numeau PLD-ul romanesc, dar timpul a aratat ca nu este asa.

  In privinta cedarii functiei de presedinte PNL am spus deja cind m-am referit la proiectul comun, nerealizat, PNL-PSL-Grupul Filat. Scopul meu este sa pot – cit mai repede – ceda onorabil functia de presedinte al PNL in miini tinere, de nadejde. Noi am creat o organizatie buna de tineret, avem fete si baieti talentati si seriosi, care, sper, nu vor fi ca Serebrian si Clipii, care, ajunsi si prin sprijinul PNL in BMD, ca sa-i contracaram pe Braghis si Diacov, cu orientarea lor mai proruseasca, iata ca au alergat repejor sa-l voteze pe Voronin. Noi vrem sa formam tineri principiali, nu dintre cei care se/te vind la prima cotitura.

  Ce inseamna o «functie mai modesta in cazul fuzionarii cu PL»? Daca esti in echipa, nu alegi tu ce vrei si ce – nu. Se decide totul in echipa si eu am participat la mai multe proiecte de fuzionare. Am fost foarte putin timp vicepresedinte al PL, dupa care AMN nu are nici azi o femeie-vicepresedinte. Am o fotografie cu liderii AMN si e jalnic atunci cind nu vezi o diversitate – stau in Prezidiu numai barbati. Urecheanu nu a acceptat idea ca eu sa fiu vicepresedinte al AMN, nici Untila, probabil s-au temut de pozitia mea, desi nu cred ca era o mare drama. Acum se apropie mai multa lume si spune – noi am vota pentru un partid cu un Chirtoaca presedinte, un Pavlicenco – vicepresedinte etc. – ce facem? Nu pot spune, pentru ca o asemenea decizie nu apartine unui om, ci unor echipe. Dar oare Mihai Ghimpu este de acord sa fie Chirtoaca presedinte? Eu nu agreez aprecierea ca Ghimpu nu e bun, iar Chirtoaca e bun. Eu cred ca ambii sint de acord cu decizia privind statutul unuia si al celuilalt si daca, de exemplu, Chirtoaca nu ar fi de acord, ar obtine alt statut, dar nu-l obtine, deci el este de acord si nu trebuie bagata zizanie intre ei. Dar sint de acord cu formulele pe care le-ati invocat – votul celor cu vederi de dreapta ar fi simplificat.

  A fost un partid al femeilor la noi. Unde a fost prietenta mea Ecaterina Mardarovici, de altcineva nu spun, pentru ca sint persoane moarte moral pentru mine. Da, o cunosc pe Valentina Bodrug. Dar nu intotdeauna accept ce face ea. Acum citiva ani a fost la Chisinau Mona Musca (o consider prea mare victima a barbatilor politici din Romania, desi trebuia sa aprecieze corect ce facuse in regim comunist…) Si a ramas stupefiata cind a vazut ca eu nu sint invitata la un seminar organziat de Bodrug. De ce? – a intrebat Musca. Pentru ca – va raspund eu acum – la seminar erau comuniste si seminarul a fost in rusa, iar Monei Musca, in loc sa i se traduca din engleza in romaneste, i s-a tradus din rusa in romana… Stiati ca la noi sectorul asociativ e impartit in doua.

  Cred ca am raspuns la «gramajoara de intrebari». E convenabil sa raspund, dar ia groaznic de mult timp. Insa eu am raspuns in diferite articole si interviuri la intrebari, pur si simplu nu ati apucat sa le cititi.

  Cunosc si punctul de vedere «ca partidele mai slabute, nousoare, de felul PNL, sa nu participe la alegerile din 2009» Raspund punctual: Sint partide si mai nousoare decit PNL. In general, avem opt variante de participare la alegeri. Putem sustine un partid cu «sanse mai mari» si, parca, avind si aceleasi obiective cu PNL. Insa nu sintem siguri ca aceste partide vor face altceva decit comunistii. Va solicit sa-mi raspundeti la doua intrebari: 1. Cine isi asuma raspunderea pentru 4 aprilie – pentru votul dat lui Voronin de PPCD, PSL, PD? 2. Cine da garantie ca acel 4 aprilie nu se va repeta si ca – prin partidele pe care le credeti necomuniste – nu se va perpetua la putere o guvernare prorusa?

  Eu am fost foarte activa in afara Parlamentului, intre 2001-2005. As accepta punctul de vedere ca «un partid extraparlamentar poate face foarte multe pentru a se consolida in teritoriu». PL nu a participat mereu la alegeri si defileaza cu aceasta. Dar a facut mult in teritoriu? Cred ca nu prea, pentru ca s-a lansat doar prin Chirtoaca, intr-o lume satula si de Rosca, si de Stinga prorusa. Insa noi examinam si aceasta varianta. Nu ne place numai aroganta celor ce au tras oameni de la alte partide, dupa ce noi am inregistrat PNL in condiii supergrele si am acordat sprijin candidatilor. Asa cum am putut noi, intr-un regim de dictatura si supercontrolat de serviciile oculte. Daca vom vedea aroganta in continuare, nu va pot promite – si reproduc opinia mea, nu a partidului – ca nu vom spune ca nu exista diferenta intre cei ce sint si cei ce vor sa vina la Putere.

  Pentru ca daca vom avea dreptate – si sintem siguri: se va vedea ca avem – imi veti spune «da, dna Pavlicenco, ati avut dreptate…» Dar ce vom face cu dreptatea adeverita si cu realitatea trista? Sint de acord ca nu trebuie sa ne intereseze amarnic in toate ce spun cei din Vest. Isi asuma acum Vestul raspunderea pentru 4 aprilie? Cei care au votat la 4 aprilie invoca azi incurajarea venita dinspre Vest. E corect oare? Eu cred ca nu si, iar cu alta ocazie, va voi da multe detalii…A trebuit sa vina aici Saakasvili si Basescu sa-l sprijine pe satrapul Voronin, in al carui cap asa si nu s-a produs revolutia orange, afirmatie apartinindu-i lui Rosca? Da, noi suntem capabili sa gasim modele si tactici proprii de guvernare, de alternare la guvernare. Noua ne lipsesc vointa si caracterele. (Greselile cu “A-ti” sint ale mele sau ale dumitale, ca nu am inteles, din pacate!?).

  Acum e ora aproape 2 de noapte, cind am terminat raspunsul la intrebari. Nu va suparati ca v-am raspuns tirziu, dar azi am avut o zi supergrea. Eu nu stau ziua pe Internet, nu-l avem nici in sala Parlamentului, iar in ultimele saptamini agenda Legislativului este, de obicei, foarte aglomerata. Cit imi va permite timpul voi raspunde mereu la orice intrebare – ce de aia am acceptat un blog – dar raspund ca eu consider asta important, nu raspund pentru ca e o presiune a vreunui santaj.

  Zavtra postaraiusi otvetiti na voprosi «Это что же за румынский брат такой имеем, когда он ночью сытым спит, а его молдавский брат в холоде, голодным, на ногах стоит у калитки его посольства и ждет покуда тот выспится и утром, подтягиваясь калитку свою открывает возмущаясь что “понаехало вас тут” – думая что охраняет спокойную жизнь европы от нашего местного быдла жаждующего податься в батраки лишь бы семью свою прокормить?. Неужели они не понимают, что у этой калитки сейчас идет линия фронта, она может навеки сплотить нас или наоборот? Да, при такой постановки вопроса это посольство должно работать круглосуточно, а не дрыхнуть и жировать. Критиковать Воронина, ума много иметь не надо, а вот конкретного дела, самой оппозиции выйти с умными предложениями по преодолению коммунистической блокады передвижения наших граждан (наверняка должны быть какие-то лазейки) – ни демократическая оппозиция не догадывается, ни Румыния не желает. Одна дешевая трескотня.”

 10. Mersi mult pentru raspuns, pentru ca m-a luminat putin si chiar daca mai sunt unele nuante neclare pentru mine nu voi insista pentru a va teroriza cu alte intrebari. Voi astepta pina publicati aici un istoric mai detaliat al partidului nationat-liberal si un CV politic al Dvs. Pe urma voi incerca sa formulez si alte intrebari.

  Situatia relatata de Dvs este interesanta. Stiti ce problema vad eu in toata cirdasia asta de partide de toate orientarile? Neincrederea. Iata anume asta va impiedica sa aveti un dialog eficient macar cu partidele de dreapta, centru. Pentru ca idea mea de a sta la o parte si sustine un alt partid cu mai mari sanse contine anume cultivarea acestei increderi. Noi trebuie sa pornim de la increderea oamenilor in oameni, apoi sa continuam cu increderea partidelor in alte partide si in final sa ajungem sa avem increderea Moldovei in alte state. Iata doar gindind in asa mod, privind in asa perspectiva vom putea ajunge si in comunitatea europeana de state. Ceea ce este caracteristic societatii modovenesti este gradul ridicat de risc: omul nu are incredere in nimic, nici in partide, nici in guvernare, nici in cei care ii angajeaza la munca, nici cei care le promit locuri de munca peste hotare. Si astfel se ajunge ca omul traieste zi de zi cu o neincredere in ziua de miine; ajunge sa fie afectat de asta incit nu mai are incredere nici in fortele proprii. Trebuie sa pornim de la politici care sa-l faca pe cetatean sa simta siguranta in ziua de mâine, asta ii va garanta si o liniste si o incredere in cei care ii asigura aceasta siguranta.

  Ce tine de intrebarile la care solicitati sa va raspund, pai va spun ca raspunsul il gasiti in rindurile de mai sus. Pentru ca anume atituduniea asta iresponsabila a omului fata de om ne aduce in starea in care suntem azi. Daca ar exista incredere macar intre PL si PNL, care dupa cum ati spus au aceleasi politici, atunci acesta ar putea constitui germenele de la care s-ar porni, de la care ar lua nastere ceea ce putem numi increderea partidului in alte partide. Trebuie sa fie creat un germene precum este firul de nisip in scoica care pe urma va naste un adevarat diamant. Iata la asta trebuie sa se lucreze si sa se insiste, pentru a-i putea convinge ca doriti sa le cistigati increderea. De asta si am propus asa o solutie greu de acceptat, dar foarte ilustrativa ca nu vreti sa-i corupeti: de a sta la o parte si e a-i sustine in alegerile din 2009. Increderea se construieste greu, dar foarte usor se pierde: exact ca intre oameni. Poate ca ei vor sa vada o sustinere, dar se tem ca sa nu fie infiltrati prin PNL oameni care mai apoi sa le faca probeleme. De asta continui sa cred ca o potentiala colaborare si sustinere intre PNL si PL este de cea mai mare perspectiva. Daca le veti cistiga increderea, atunci chiar daca nu veti fi la guvernare cu ei s-ar putea ca PL sa promoveze si oameni din PNL.

  Ce tine de doamna Bodrug nu stiu, dar intrucit am vazut ca Dvs sunteti asa mai bataioasa m-am gindit ca ea v-ar putea ajuta, pentru ca stiu ca este la fel sau si mai si. Dar adevarat ca nu stiu mai nimic de orientarea ei pe plan politic, sau daca macar are inclinatii spre asta.

  Ce tine de aforismul politic – «debarcarea, ca principiu de baza al convietuirii politice in Moldova» imi place, si rau imi pare ca constituie un adevar la momentul actual. Anume asta si vroiam eu sa va „reprosez” Dvs ca ati trecut prin atitea partide si s-ar parea mai mult ca sunteti oportinista si carierista decit v-ar interesa sa realizati scopuri mai marete nepersonale. Dar raspunsul de mai sus m-a oprit sa spun asta si sper nici sa nu va pot spune vreodata.

  Deci ca sa finalizez aici va spun ca nu voi solicita sa-mi spuneti care sunt acele opt posibilitati intrevazute de Dvs pentru 2009, dar as inclina sa spun ca trebuie sa pledati pentru o colaborare mai cu ‘de-a sila’ cu PL. Doar am vazut ca in PLD a plecat nucleul PNL, in AMN nu prea aveti incredere. Singurele forte vazute de multi care ar putea alterna la guvernare sunt totusi PL, AMN si PLD. Desigur ca PLD este cel mai tinar, dar dupa cum ati spus el este deja ierarhizat bine ceea ce observasem si eu, si mai as crede ca el va dori mai mult sa colaboreze cu pestii mai mari asa cum este AMN. De asta unicul si cel mai convenabil pentru PNL este PL. Asta este parerea mea.

  Va multumesc inca o data pentru ca „v-am fortat” sa raspundeti asa dintr-o data la multe intrebari. Cred ca ceea ce ati scris aici intereseaza si pe altii, asa ca nu mi-ati satisfacut doar mie curizitatea si necesitatea de cunoastere, dar si a altora la fel de curiosi. Mult Succes in continuare!

  PS. Erau acolo la mine in comentariu trei intrebari care se incep cu „A-ti ceda…” cind ma refeream la cedarea de functii si in ce conditii.

 11. Уважаемый Тудор Кожокару!
  Я внимательно и с интересом прочел ваш эссе.
  Возразить есть что, но для начала хочу вам посоветовать, не надо давить из себя Папу римского и не быть патриотичней любого, самого захудалого нашего патриота.
  Зря стараетесь!
  Ничего из этого не выйдет.
  Еще неизвестно кто из нас более патриотичен.
  Румынский язык я знаю в совершенстве, в душе я болею за наших и за нашу страну и не вам меня учить, что писать и как.
  Я пишу именно так потому, что:
  1. Мне проще излагать свои мысли в письменной форме и
  2. Я хочу, чтоб на этом форуме участвовали, спорили, дискутировали, полемизировали и читали не только наши румыны, но и другие люди.
  Так будет интересней и пользы будет больше.
  Противно читать тот дискурс, что проводят на форуме UNIMEDIA наши земляки.
  Такой дешевый треп, что диву даешься их тупости и узкомыслию.
  Мне кажется, что наша цель в проведении таких общений, это сплотить народ вокруг одной идеи, разъяснить, что и как делать, объяснить и ответить на возникающие вопросы, поддержать слабовольного и не бравировать „циферью”, что нас большинство, а кто-то не дотягивает и до 5%.
  Глупо это!
  Этих % можно оставить свой век доживать. Они как были нашими недоброжелателями, такими и останутся, а вот что делать дальше с нашим «продвинутым» народом – вот это проблема.
  20 лет прошло и мы еще не определились – так румыны мы или нет?
  И ведь корни этого дибилизма не из 1988 г тянутся!
  Если сам М.Еминеску сказал свою крылатую фразу : – Sunterm romini si punctum!, то это говорит о том, что и в те времена наш народ еще не определился кто же мы такие? Стыдно и грустно это признать – но это ведь так?
  Так что вы можете пудрить мозги своим „патриотизмом” разве что бабе Кате или бабе Маргёале, а не мне.
  Там где мы молодцы – надо об этом говорить твердо и гордо, но там где мы жлобы – надо в этом честно признаться.
  Я горжусь тем, что Румыния сегодня принята в ЕС, но мне стыдно за мой народ, за то, что вытворяют румыны сегодня в Европе. На нас ведь смотрят как на последних барыг! Давят бульдозерами, выгоняют как последних шалав. Горько все это видеть – но это наш народ и я являюсь его частицей.
  Здесь тоже 5% виноваты?
  Узко мыслишь, милай!

 12. Doamna Pavlicenco!
  Возможно, я не прав, но мне показалось, что здесь стали собираться одни великие политики, а они настолько умны и сильны в теме, что позволяют себе уже давать советы, учить руководителя партии как поступить, с кем и какие переговоры проводить.
  Стратеги – понимаешь! Прямо как Бонапарты!
  Если это так, то, в таком случае, позвольте и мне вставить свои 3 копейки.

  Вера, Incredere – это понятие относительное и оперировать такими человеку в политике не дальновидно. Холодный ум, рациональность, уверенность в себе, честность, целеустремленность – это только некоторые качества, чем должен обладать политик высшего ранга. Мне кажется, вы правильно поступаете если не лезите в душу к Урекяну, к Гимпу и др. Мы должны идти другим путем, своим.
  Искренность в мыслях и искренность в поступках. Несколько граммов высокомерия и сотни килограммов доброты, понимания, терпения и мудрости.
  И уверяю вас, только при таком отношении, PNL и станет тем ядром, тем маленьким снежным комочком, вокруг которого и будут объединятся люди.
  Все эти переговоры, договоры, не что иное как обман избирателя и очередное их разочарование в своих лидерах.
  За 20 лет мы так и не видели ни нормального диалога среди партийных лидеров, ни объединения партий, ни ясных действий основанных на понятных идей.
  Главное – быть понятной и открытой для народа, а народ, не сомневайтесь, он сделает правильный и вывод, и выбор.

 13. Pentru 111

  Dorogoi moi russkopisuscii!

  Ia scitaiu cito kajdii mojet pisati i davati sovieti kak on scitaet lucse. Eti liudi je dumaiut, zadaiut sebe voprosi – a eto oceni vajno dlea tovo citobi mi znali cito s nami proishodit i kak postupati dalise. Menia nicevo ne razdrajaet, krome nekrasivih vipadov. Ia scitatiu cito vajnee zadati vopros i citati otvet, a potom obdumati evo – soglasen ti ili net eto drugoe delo – , cem obvineati ne znaia vse dannie problemi. A dalise, esli mojno, otveciu na ruminskom.

  De acord ca o ratiune treaza, cu mai putine sentimente, te ajuta, ca si increderea in propria persoana, in ceea ce faci, in scopurile urmarite. Dar si sentimentele sint bune. Daca dragoste nu e – nimic nu e. Ma bucur pentru ca imi apreciati pozitia in sensul ca nu ma bag in sufletul cuiva. Noi credem ca daca vom atrage mai multa lume, vom avea un mesaj clar, vom lupta pentru niste pozitii clare, nu oscilante, succesul si dialogul, negocierile si dreptatea vor veni de la sine. Sint de acord cu totul ce ati spus in comentariu. Mersi mult.

  Fratele roman nu stie, la rindul lui, in ce situatie sintem. Am fost ceva mai devreme la Bucresti, am discutat cu Cristian Tudor Popescu, ziaristul care a spus ca presa romana este interesata in proportie de 1% de problema Basarabiei. Am vorbit si cu Doru Braia. Inteleg toti ca sintem pe linia frontului, dar trebuie sa ne salvam rpin noi insine, dupa care ne vor ajuta masiv si altii. Thomas Jefferson, ex-presedinte american, spunea – “daca vrei sa fii liber, trebuie sa fii informat”. Trebuie sa ne informam si sa ne mplicam. Tinerii trebuie sa-si ajute batrinii sa nu mai voteze trecutul – asta e salvarea noastra!

 14. Pentru socolenco, si nu numai…

  Incerc sa raspund si altor inclaritati si nedumeriri, chiar si sa dau replica unor afirmatii. Istoricul PNL mai desfasurat si CV-ul meu politic le voi plasa cind voi fi la Chisinau, acum raspund din provincie. Aveti dreptate cind spuneti de «neincrederea» ce domina neinceperea negocierilor. Exista motive pentru aceasta neincredere, insa trebuie sa avem si puterea de a ne ridica de asupra, de a incerca si incerca mereu, pt ca o alta cale nu exista. Noi am facut unificari, a fost multa dezamagire, oamenii au fost exclusi, spuneam mereu ca ne unim sa fim mai multi, nu sa fie substituiti unii prin altii. Din pacate, a fost exact cum nu trebuia si unificarile au produs mai mari pierderi decit s-a crezut. Vorbim de politici care sa-l faca pe cetatean sa simta siguranta in ziua de miine. Dar cine sa le promoveze, daca acesti oameni fara incredere in ziua de miine voteaza politicieni sau grupari care ii amagesc si au alte scopuri decit imbunatatirea vietii lor?

  Mi-a placut comparatia cu germenele precum e firul de nisip in scoica ce va da nastere ulterior unui adevarat diamant. In privinta sustinerii pentru PL. In primul rind, eu personal nu as fi dorit sa candidez la primarul de Chisinau, ci sa-l sprijinim pe Chirtoaca. Am spus acest lucru si la o conferinta comuna, desfasurata la propunerea mea, cu participarea lui Oleg Serebrian si a lui Dorin Chirtoaca in incinta Parlamntului, dupa intoarcerea de la prima conferinta a comunitatilor romanesti de la Bucuresti. Intre altele, conform informatiilor mele, Dorin Chirtoaca a primit mustrare pe linie de partid de la Mihai Ghimpu pentru participare la acea conferinta comuna. Insa echipa PNL m-a fortat sa candidez la Primar, mai ales ca Ghimpu nu a dorit sa avem un dialog vreodata, decit cel la care m-am refeirit in comentariile anterioare. Eu am participat ca sa treaca cineva de la PNL in Consiliul municipal. Cred ca a fost o greseala si au fost voci in partid contra candidarii mele. Cit priveste «infiltratii» in PNL nu cred ca sint temei. Eu cred ca probleme vom face daca vom merge separat toti in alegeri. Nu cred ca PNL ar trebui sa aiba scopul de a cistiga increderea PL. Asemenea scopuri intre partide nu exista. Scopul nostru este sa cistigam increderea oamenilor. Iar daca oamenilor le place PL cu Ghimpu, nu au decit sa-l voteze si sa vada apoi daca au gresit sau nu. Cel putin eu, in doua mandate de deputat, nu i-am dezamagit pe oameni si i-am aparat constant in fata abuzurilor institutiilor de stat, ca dovada sint enormitatea de plingeri ce imi vin si de interpelari, pe care le fac. Nu cred azi ca PL ar impatasi opinia ca «o potentiala colaborare si sustinere intre PNL si PL este de cea mai mare perspectiva». Asta pentru ca Mihai Ghimpu nu este omul dialogului. As vrea sa ma insel si voi recunoaste cind se va fi facut asta. Noi vom lupta fara PL pentru promovarea oamenilor din PNL, avem tineri capabili si seriosi care vor pregati echipele pentru locale, apoi vom merge spre parlamentare, ca timpul trece repede.

  Chiar ieri m-am vazut cu dna Bodrug si i-am spus ce am scris pe blog si ea a recunoscut ca asa a fost, din pacate. Dna Bodrug activeza intr-un anume context politic, la fel ca noi toti, ea trebuie sa faca proiecte cu participarea guvernantilor, asa prevad cerintele finantatorilor si trebuie sa aiba o precautie, altfel, nu-i vine nimeni la seminare si nu poate bifa ca a facut ceva credibil si eficient, ca mai poata avea finantari pentru alte proiecte, de aceea este precauta, important e ca precautia sa nu degenereze in neverticalitate si neprincipialitate…

  Categoric nu sint de acord cu afirmatia ca as fi «trecut prin atitea partide si as fi oportinista si carierista». In primul rind, ma simt implinita, chiar daca la guvernare nu am fost, practic. In al doilea rind, ce fel de carierista cind ma sacrific riscind atita in lupta contra comunismului? In al treilea rind, daca eram servila, carierista sau oportunista, stateam bine-mersi linga Urechean (la noi litera «u» la sfirsitul numelor de familie – ca sa vezi – are conotatie politica!: «e bine» sa nu o pui, ca sa nu fii banuit de proromanism!) si ma ocupam de lingusire, ca multi de linga el, ca ajunge loc pentru fiecare, si nu mergeam pe calea reconstituirii PNL cu echipa. Atunci nu erau inca PLDM, MAE etc. Si ultimul argument – poti spune ca un om este traseist cind azi e crestin-democrat, miine – liberal, mai poimiine – comunist, apoi social-democrat, apoi, din nou, e crestin-democrat si tot asa. Dar nu e cazul meu. Eu am fost mereu liberala pe centru-dreapta si am evoluat odata cu formatiunile politice in care am fost. Am dat o data explicatie exhaustiva la asta in Flux, dupa o invinuire gratuita. Repet, desi imi rapeste timp. Am fost membra a PD-ului, condus de Gheorghe Ghimpu. Apoi PD si inca un partid s-a unit, dupa alegerile din 1994, cu Congresul Intelectualitatii, condus de Alexandru Mosanu. S-a format Congresul Democrat Unit, condus de Valeur Matei, si eu am fost aleasa – cu forta, practic, pentru ca Mihai Ghimpu a coborit de citeva ori din Prezidiu, la rugamintea lui Valeriu Matei, sa ma roage sa accept – redactor-sef al ziarului «Mesagerul». Nu acceptam si au insistat Ion Hadarca, Nadejda Brinzan s.a. sa accept. Din patru ani, cit am fost redactor-sef, trei ani ziarul a avut cel mai mare tiraj in Moldova, dar in acea zi cind am fost votata la Consiliul politic al CDU ca redactor-sef, m-am imbolnavit de frica raspunderii si am stat trei zile la pat. Apoi, peste citiva ani, CDU si-a schimbat denumirea in Partidul Fortelor Democratice. Am devenit deputat pe lista PFD si am fost corecta, nu am votat niciodata sa-mi fie rusine.

  Apoi, au inceput problemele cu ponegrirea de catre oamenii lui Lucinschi a lui Valeriu Matei, el a fost demis din vicespeaker, noi am insistat ca el sa se retraga in planul doi, ca sa salvam partidul, sa vina in locul lui provizoriu Vasile Nedelciuc. El si oamenii lui nu au acceptat, de unde a inceput declinul PFD. Numai atunci eu am fost invitata de Mircea Rusu, in baza deciziei BPC al PNL, la aceasta formatiune, tot de centru-dreapta si tot liberala. Iar apoi cu PNL am ajuns la …. PNL. Pe scurt. Dupa 2001 PNL s-a unit cu «Jos Mafia» lui Veaceslav Untila in Uniunea Social-Liberala «Forta Moldovei». Apoi USL «FM» s-a unit cu partidele conduse de Snegur si Muravschi si au format Partidul Liberal, tot de centru-dreapta, tot liberal. Apoi PL s-a unit cu Alianta Independentilor lui UrecheanU si Alianta social-democrata a lui Braghis, care deja inglobase ce era mai social-democrat pe centru-stinga – «Plai Natal», «Furnica». S-a format Blocul electoral «Alianta Social-Liberala «Moldova Noastra», pentru alegerile locale din 2003, apoi, peste un an, toate componentele s-au unit in AMN – Alianta «Moldova Noastra». AMN a format Blocul Electoral BMD, din care au plecat ulterior Diacov, Serebrian si Braghis. National-liberalii din AM au fost contra venirii lui Diacov s, partial, a lui Serebrian, care a compromis intrarea tinerilor in politica.

  Apoi am fost dati afara Vitalia Pavlicenco si Anatol Taranu, din AMN, urmati de unii national-liberali, restul raminind acolo, in preajma alegerilor locale. La AMN sint liberalii nostri, in marea lor majoritate, pentru ca Untila si Urechean nu au avut partide. Apoi am reconstituit PNL, cind nu era decit PL, despre dialogul cu care deja am relatat. Deci – rog sa imi raspundeti intr-un comentariu – asta e umblare din partid in partid, cum sint invinuita pe nedrept, cind, de fapt, am participat extrem de activ la unificari si am mers cu partidele spre noi formule pentru a uni centru-stinga si centru-dreapta, ca sa ii doborim pe comunisti? Am fost si am ramas liberala, in mod normal – pe centru-dreapta. Nu am fost membru al Frontului, nici al PPCD, nu stiu cum, dar am simtit ceva fals si putred acolo, lucru care s-a adeverit. Dar am fost mereu atacata de ei si va dau un caz. La un moment dat Secareanu de la PPCD ne-a spus linga microfonul 5 mie si lui Valeriu Cosarciuc, deputatul cu care am semnat initiativele importante – «pai voi, Pavlicenco si Cosarciuc, trebuie sa veniti la PPCD si sa incheiem noi povestea asta cu romanii la AMN…» Astept o reactie la aceasta explicatie si o sugestie mai concreta «Cum sa colaboram mai cu ‘de-a sila’ cu PL»? Sint absolut de acord ca ceea ce am scris nu e o favoare pentru cel care pune intrebari. Mai mult – este o oportunitate ca si altii sa afle unele lucruri, asa cum le vad si le expun eu. Imi cer scuze pentru un raspuns mai intirziat…

 15. ––- Inteleg toti ca sintem pe linia frontului, dar trebuie sa ne salvam rpin noi insine, dupa care ne vor ajuta masiv si altii. ––-

  Но неужели они не понимают что мы сопротивляемся и пытаемся выжить вот уже 300 лет. Тому натиску, пропаганде, давлению, унижению и т.д.?
  Неукжели они не видят и не чувствуют что мы 17 лет воюем один на один с такой империей, а „братья” наши смотрят со стороны и ожидают непонятно что и при этом не „вмешиваются!” – нейтралитет стараются блюсти?
  Совсем не глупая поговорка ведь есть и придумана она умными людьми:
  – Ложка к обеду нужна!

 16. In primul rind trebuie sa tinem cont ca toate aceste unificari in care ati fost implicata de la aparitia CDU pina la reaparitia PNL cuprind perioade in care comunistii erau neinsemnati ca forta politica. Probabil toata aceasta metamorfoza, toate aceste unificari si debarcari au facut ca pina la urma sa fi favorizat pe comunisti sa ia puterea in miini. Si toate aceste metamorfoze in politica moldoveneasca nu au fost intimplatoare: probabil s-au luptat si inca se mai lupta diferite grupuri de interes. Eu consider ca liderul AMN nu ar fi formulat niciodata sintagma ‘de a prealua puterea centrala’ daca in spatele lui nu ar fi un grup de interes puternic. Cel putin asa mi se creeaza mie impresia.

  In Moldova nu s-a realizat dintr-o data structurarea, segmentarea politica asa cum ar fi fost normal, dar apareau diferite conventii, fronturi, congrese politice. Asta a dus la accea ca masele acuma nu au o cultura politica sanatoasa, nu voteaza dupa doctrine, dupa orientarea politica a partidelor, dar dupa lideri. Iata ma uit la PD – partid democrat, dar si socialist si ma intreb: de ce nu se numeste PSD atunci daca are asa aspiratii? Deci se prefera camuflarea acelor aspiratii, pentru ca cei ce voteaza si nu prea stiu nimic despre partide se uita in lista si vede: Partidul Democrat – ei bine, votez pentru ei, ori stie despre acest partid si se gindeste – votez pentru Diacov. Iata aici este manipulare. La noi in Moldova un partid de stinga social-democrat a fost intotdeauna unul falimentar si asta o poate confirma si Domnul Nantoi. PSD-ul pe care l-a creat singur si condus ani buni nu a atins rezultate palpabile: oamenii votau alte partide si se uitau mai mult la lideri. Acuma incercarea de coeziune a PSD-ului are scopul de a alterna pe comunisti in caz ca ei pierd terenul. Parerea mea este ca un partid social-democrat la noi nu a fost puternic si nici nu poate fi. De asta cred ca fortele liberale au destul teren pentru a se extinde. Aparitia PLD nu este o intimplare. In perspectiva cred ca se va forma un pol liberal de centru-dreapta si unul de stinga care poate cuprinde PD, PSD, PCRM. Ar fi bine ca acest pol liberal sa se uneasca si ar deveni mai puternic pentru ca doar avem tocmai 4 partide liberale si daca nu fuziona PSL in PD atunci erau sa fie in genere 5. Iata de asta ar fi bine ca AMN, PL, PNL si PLD sa formeze o forta liberala puternica.

  Nu am inteles: Dvs credeti ca partidele nu trebuie sa mearga singure in alegeri ori cum? Stiti cum cred eu: poate ca este mai bine ca totusi in 2009 sa mearga toate partidele singure in alegeri si sa fie facuta o alianta intre celea care trec pragul electoral doar dupa alegeri. Problema intre toate aceste partide este totusi un pic de concurenta, pentru ca iata AMN declara ca ei sunt liderii opozitiei, dar ma gindesc ca poate PL nu este de acord cu asta si poate ca ar dori ei sa devina lideri, si nu este exlcus ca si PLD sa doreasca sa fie favoritii. De asta trebuie sa asteptam pina cind alegatorii ii va desemna pe cei care sa fie forta cu cele mai multe procente si asta ii va echilibra: masura inchide gura. Nu ne putem conducem dupa rezultatele sondajelor – nu este prea corect. Iata ma uit cit de controversat a devenit PPCD si nu cred ca ei ar face vreo alianta ori lista comuna cu alte partide. Cred ca au destul curaj pentru ca nu se tem sa mearga de unii singuri in alegeri. De ce atunci celelalte partide de opozitie sa se teama?

  Acum sa trecem la PL. Iata daca ati ascultat discursul primarului cind a dat raportul, ori in ‘Cabinetul din Umbra’ probabil ati fi observat expresia: ca am tras linia intre ce a fost si ce va fi. Asta nu este o simpla expresia uzuala care se refera doar la acel raport, ci este mai degraba un principiu de-al lor: de a trage linia, si de a construi totul pe curat, cu oamenii noi, necontroversati, necompromisi si tineri. Element prezent si in politica PLD care au ca scop schimbarea elitei politice. Probabil de asta au refuzat cei de la PLD ca PNL sa stea la baza partidului lor, probabil tot de asta si PL nu prea este deschis spre colaborare cu PNL gindindu-se ca in PNL mai sunt remitente nomenclaturiste care s-au aflat la guvernare in perioada de pre-guvernare comunista sau si din timpul guvernarii comuniste. Pentru ca iata si domnul Ghimpu a fost in primul parlament, si vicepresedintele Salaru, dar ei nu s-au aventurat atit de mult ca liderii PPCD de ex. facind pacte si intelegeri cu diferite partide, chiar si cu comunistii – ceea ce nu s-ar fi inchipuit nimeni niciodata. Deci dupa cum am spus, cei din PL s-ar considera neinfectati de jocurile politice murdare. Poate ca de asta sunt atit de prudenti pe cine accepta in partid sau cu care partide sa discute. Desigur ca prin asta nu este clar – sunt temerari ori timorati, dar timpul va arata cit de buna le este tactica asta. Apropo, acolo cind ma refeream la colaborare cu „de-a sila” m-am referit sa insistati sa ajungeti cu PL la un consens, la o intelegere nu tocmai fuziune. Dar aici probabil mai apare un no, pentru ca iata am mentionat mai sus de pretinsul cel mai puternic partid de opozitie, cel mai mare – asa cum se declara AMN, ceea ce poate deranjeaza pe PL. Poate ca ar pretinde ca ei sa fie ori sa devina liderul de opozitie si avind asa intentii poate ca se gindesc ca PNL este un partid mai mic. Partidele puternice sau cele care se pretind astfel nu stiu de ce vor intotdeauna sa conlucreze cu partide mari. Odata ce si PL se pretinde partid puternic si cu mari sanse la alegerile din 2009 face sa nu prea vrea sa conlucreze cu unele mai mici de tipul PNL. Asta desigur este o presupunere, o incercare de a intelege de ce ei nu vor nici in ruptul capului sa negocieze cu PNL. Cu toate ca domnul Ghimpu spunea intr-o emisiune la protv ca este deschis sa negocieze cu partidele de opozitie. Oferta mare nici nu are: PNL, PLD, AMN.
  Sunt de acord ca nu trebuie sa va umiliti ca sa le cistigati increderea si ca poate asta nici nu trebuie sa constituie un scop. M-ar referit la asta mai mult in perspectiva germenelui, cultivarea increderii unul in altul. Pentru ca iata Dvs aveti rezerve ce tine de AMN, pentru ca va temeti ca sa nu fie pro-rusa; Dorin Chirtoaca spune ca el de 5 ani tot spune ca avem mai multe partide comuniste, dintre care unul se numeste comunist, iar altele se afla camuflate sub denumirea de partide democrate. Este neincredere chiar intre partidele liberale care ar dori sa alterneze actuala guvernare, dar pare cam greu gasesc un compromis. Si ce este mai interesant este ca negasirea acelui compromis este contra tuturora. Deci ele trebuie numaidecit sa gaseasca un compromis si sa nu fie conflicte, sa fie un angajament poate mai in perspectiva.

  Acuma o intrebare: Iata cum va ginditi ca sa participati in alegeri cind stiti ca pragul este foarte greu de trecut? Spuneti ca veti continua sa promovati tinerii din partid care sunt capabili si destepti. Nici nu ma indoiesc ca nu-i aveti, dar problema este alta. Iata Dvs aveti o experienta mare deja, sunteti a doua oara deputat in parlament. Ati spus ca sunteti chiar activa si ca va luptati cu comunistii, cu toti cei care duc politica incorecta. Dar asa persoane ca Dvs s-ar parea ca nu au puterea sa schimbe prea mult lucrurile in parlament, pentru ca deciziile masinaria de vot oricum le ia asa cum doreste, iar Dvs serviti mai mult ca decor al democratiei – ca uite unii se revolta, altii ne sustin. Nu credeti ca pentru a putea influineta lucrurile intr-o masura mai palpabila ar trebui sa pledati pentru ca sa veniti cu o echipa mai consistenta in parlament? Si asta intrebare este pe fonul ca PNL poate nu este pregatit sa participe in alegeri. De fapt as vrea un raspuns De ce credeti ca sunteti pregatiti sa participati in alegeri, pentru ca asta este asa impresia mea ca nu ati fi pregatiti. Dar desigur ca eu cunosc foarte putin despre PNL si despre posibilitatile lui. De asta intreb. Deci o evaluare a partidului daca se poate.

 17. „Noi am facut unificari, a fost multa dezamagire, oamenii au fost exclusi, spuneam mereu ca ne unim sa fim mai multi, nu sa fie substituiti unii prin altii. Din pacate, a fost exact cum nu trebuia si unificarile au produs mai mari pierderi decit s-a crezut.”

  Pai iata, eu stiam ca ati facut fuziuni, dar nu stiam ca au fost chiar asa multe. Nu imi place ca au fost fuziuni, apoi iarasi alte fuziuni. Deci asta si a fost cauza ca oamenii s-au dezamagit, pentru ca daca doua forte politice se unesc asta ca sa devina mai puternice si nu ca sa uneasca in continuare cu altele. Aici cineva a avut interesul ca sa stringa sforile intr-o mina. De asta chiar daca spun ca trebuie de creat un pol liberal puternic nu cred ca cea mai buna solutie este ca aceste partide liberale sa fuzioneze. Toate sunt intr-o oarecare masura liberale, dar totodata specifice in felul lor si fiecare isi are electoratul sau. De asta repet asa cum am spus si mai sus ca cel mai bine este ca toate partidele sa mearga in alegeri singure si sa faca o coalitie de guvernare dupa alegeri in caz ca obtin majoritatea de voturi. Acele partide care singure se apreciaza ca nu vor trece pragul nici nu trebuie sa mearga in alegeri, pentru ca deja stiti unde se vor duce acele voturii – la comunisti.

  Dvs ca presedinte a partidului cum de ati acceptat ca partidul sa va preseze, cind decizia de a participa in alegeri ori nu va apartine in primul rind Dvs – ma refer la alegerile pentru primar. Cred ca trebuie sa lasam presiunile de o parte si sa facem calcule realiste, sa contabilizati sansele si nu sa va aruncati intr-o lupta chiar daca presimteati ca nu veti cistiga. Tot asa cred ca ar trebui sa faceti si in cazul alegerilor din 2009. Iata PNL are 2 ani de la formare, acuma o parte s-au dus in PLD si inseamna ca ati ramas si mai putini. Poate ca o alianta cu PMAE v-ar putea motiva sa mergeti in alegeri cu speranta ca veti trece pragul. Altfel in situatia cind AMN care v-a izgonit o data din partid deja, apoi PL care nu v-a acceptat si cu PLD la fel neclaritati – ar trebui sa luati o decizie poate mai categorica, dar mai inspirata. Pentru ca daca pentru PNL este mai important ca ideile sa fie promovate, atunci sustinind PL va asigur ca vor fi – cititi Programul PL, sper sa va placa. Cel putin am vazut ca este destul de calitativ. Stiu ca suna dur cind spun ca sa nu participati in alegeri si sa sustineti PL, dar spuneti si Dvs, credeti ca mai bine este sa participati in alegeri cu alte partide care sa va acorde o cota de 1% din rezultat si sa aveti doar reprezentanti in parlament? Eu nu cred ca asta este o solutie. Decit asa, mai bine incercati sa va faceti structuri puternice in teritoriu pentru ca peste 3 ani vor fi alte alegeri locale si incercati sa cistigati cit mai multe primarii si consilieri. Iata de ex. PLD in urma alegerilor locale din 2007 chiar daca nu a participat cu candidati are la activ conform datelor de la partidul lor undeva 100 de primari in teritoriu. Iata cu asa echipa mai face sa te pornesti in alegeri chiar daca majoritatea sunt emigranti din alte partide si nu ai siguranta ca nu vor emigra pe urma si in alte partide. Deja asta depinde de PLD daca vor hotari unii sa plece. Daca vor duce o politica corecta si nu vor actiona in detrimentul scopurilor propuse la inceput, atunci se vor consolida si mai mult.

  Va rog sa nu luati acolo sus prea la inima cind am spus ca o sa va „reprosez” doar vedeti ca era si sunt ghilimele. Puteam sa va reprosez asta in necunostinta de cauza, daca de ex. nu ati fi avut blog si nu as fi stiut mai multe detalii despre conjunctura politica de atunci. Eu acuma inteleg ca Dvs nu ati calatorit prin partide, ci ati pastrat un angajament fata de valorile liberale si sper sa continuati mai departe sa promovati aceste valori si sa actionati conform acestor principii si valori.

 18. Pentru socolenco.

  De acord, «cineva a avut interesul sa stringa sforile intr-o mina». Uite, vezi – si o alta opinie – ca «trebuie creat un pol liberal puternic, dar nu ca aceste partide liberale sa fuzioneze». Cit priveste sa aprecieye partidele ca nu vor trece pragul – chiar este cineva care poate spune cineva suta la suta cine trece si cine nu pragul?
  Problema cu presiunea nu e simpla. Nimeni niciodata nu stie unde e adevarul. In partid, ca si in alte structuri, – doar se iau decizii, abia timpul arata daca a fost drept sau nu. Un refuz putea fi interpretat in defavoarea mea in cadrul partidului si nu am vrut sa creez o asemenea situatie. Alegerile din 2009 sint altceva. PNL are numai un an si jumatate de la formare, oameni avem mai multi, pentru ca cei care au plecat nu vroiau sa lucreze in teritoriu si generau doar tensiuni. Din cite stiu, PLDM e incintat de putini dintre ei. Din partea mea, le-am dorit sa se simta acolo nu ca la gazda, ci ca acasa, dar ma tem ca se simt ca la strain. Asta e plata pentru actiuni pripite, de vendeta gratuita. Se poate si o alianta cu PMAE, insa si acest partid se pare ca tinteste in AMN, PL sau PLDM. Daca vor dori sa discutam, vom discuta, daca nu – nu. Eu cred ca solutia – daca nu se va schimba nimic in legatura cu aliantele, pragul si cetatenia – taxate de europarlamentari – ar fi ca cineva de la noi sa participe pe lista unui partid sau invers, apoi, dupa 2009, sa se formeze un singur partid liberal. Pentru ca daca vor cadea, comunistii totuna vor corupe pe unii si vor apare cu o noua majoritatea monstruoasa, ca si in Consiliul municipal Chisinau. Si ei, si PPCD, si fostii de la PSL, si PD, cred ca si PSD sint mesteri la asta. Sa vedem ce comportament va mai avea PLDM, daca nu se vor alinia acestei cohorte. De aceea, trebuie incheiat un acord de pe acum privind necesitatea formarii unui singur partid liberal, in caz contrar, va cistiga din nou coalitia amintita. Noi acum facem structuri. Au venit la noi consilieri pesedisti, mai avem in perspectiva unele lucruri, dar vor fi toate la timpul lor.

 19. Pentru socolenco

  In perioada CDU comunistii erau intruchipati in agrarieni. La fel, nu puteam sa avem intilniri electorale in teritoriu, oamenii erau dezinformati si imprastiati, intimidati sa nu vina la intilniri, nu dadeau cheile de la casele de cultura, mie personal au vrut sa-mi rastoarne masina si m-a prevenit un comisar de politie al unui raion, unui lider raional i-au aruncat o grenada in curte si i-au incendiat microbuzul, in altul au impuscat. De acord, toate aceste unificari si debarcari au facut ca pina la urma sa fie favorizati comunistii, care au luat putereai. Nu inzadar BMD a semnat un acord de formare a unui partid dupa 2005, insa pentru Diacov a fost mai important sa aiba Fractiune, cabinet, masina si secretara. De ce Urechean l-a acceptat? National-liberalii au votat contra si au spus ca nu va iesi un partid, ceea ce s-a si intimplat. Si comunistii profita. Insa eu nu am ce-mi reprosa, cu riscul de a fi scoasa din lista pentru Parlament (a scris presa despre asemenea indicatii date de Surkov, seful administratiei Putin, rivind persoana mea si a lui Taranu), am votat mereu cum am gasit de cuviinta si nu am fost oportunista in fata cuiva. Tocmai de aceea m-au exclus – nu am devenit servila. Eu cred ca devotamentul membrului sau al activistului de partid nu rezida in servilismul in fata lu’ sefu’, ci in a munci excellent ca deputat. Insa pe multi asta enerveaza. Mie mi-a spus Vasile Pintea de la AMN in Fractiune – «Activismul Dvs. ma jigneste». Cam asa mi-a spus si o persoana de la un ziar cunoscut – o intreb de ce nu dai in ziar despre asta, despre alta? Iar ea spune – nu stiu cum sa va explic, dar sinteti atit de prezenta peste tot ca asta ne enerveaza. Am ramas muta. E posibil oare asa ceva in alte tari? Nu e asta misoginismul din partea femeilor?

  Raspunzind obiectiei ca «PPCD ar avea destul curaj sa mearga singur in alegeri, iar alte partide de opozitie s-ar teme» as spune: 1. PPCD a gasit mereu o locomotiva care l-a carat in Parlament. Sa vedem si locomotiva din anul viitor, dar sa stiti ca eu personal cred ca au o intelegere cu Voronin si Tkaciuk sa-i traga de plete cu orice prêt in Parlament, prin falsificari, metode electronice etc. Am informatii interesante din America in acest sens, sa vedem daca se adeveresc. Celelalte partide sint somate sa nu particpe singure ca sa nu dea voturi PCRM. Dar poate ca vor da AMN, ca partid principal de opozitie, superputernic, avind un program al «Tigrului est-european?» De vreme ce AMN totuna nu mai initiaza nici o masa rotunda!

  Nu vreau sa insist pe consensul cu PL. Ceea ce a spus Ghimpu in emisiune e de ochii lumii. Nici Ghimpu, nici Chirtoaca nu pot exclude o clasa politica asa cum este ea. Despre mine spun ca am colaborat cu structurile rusesti de ocupatie, lucrind traducator la ATEM, filiala TASS, unde m-a adus la serviciu dl Valentin Mindicanu, patriarhul corectitudinii practice a limbii romane. Despre el, care traducea textele oficiale, nu spune nimeni nimic, dar despre mine, care traduceam cit orz s-a recoltat nu stiu pe unde – spune. Mai ales ca dupa proclamarea Independentei am creat agentia Moldova-pres, am adus in doua luni Rompresul si o instruire din partea a 50 de rompresisti la Chisinau, am stabilit relatii cu cele mai infuente agentii de presa din lume. Am fost prim-adjunct al directorului general – o figura incaliicabila, pusa tot de democratii nostri in functie, care numai cu diriguirea agentiei nu se ocupa. Spunind Chirtoaca aceasta demagogie cu mai multe partide comuniste, iata PL a colaborat bine-mersi cu ele, va mai colabora, de aceea nu trebuie sa te axezi pe ceva ce nu poti respecta apoi. Eu la ATEM am colectat semnaturi pentru grafia latina si limba romana ca limba de stat, am fost discutata la Biroul de partid pentru asta si Ghimpu imi imputa nebunii! Eu nu vorbesc de lista publicata de Dabija in «Literatura si Arta» despre persoanele aflate in conducerea Miscarii Democratice la inceputul restructurarii, unde figureaza Ghimpu Mihai si multi alti democrati de la noi, document scos din arhivele secrete ale regimului, iar regretatul Gheorghe Ghimpu – inainte de a fi disident – mi s-a spus ca a fost in CC al PCRM sau al Komsomolului. De ce? Ce a cautat acolo? Eu nu-l condamn, dar ceva mie nu mi se leaga aici. Dincolo de disensiunile cunoscute de toata lumea dintre Mihai si Gheorghe Ghimpu in perioada cind ultimul inca traia. Nu spun nimic nou, dar nu se poate merge cu toporul in toate, mai sint si nuante, nu? Eu am avut invitatie sa lucrez in structurile centrale ale Komsomolului, dar nu am acceptat si, poate, daca acceptam, nu dormeam cu fiica 15 ani intr-un pat, neavind apartament de la stat. Dar nu am acceptat si am primit cu mare greu apartament la virsta de 36 de ani, sotul meu avea 41 si fiica – 15, plecind imediat in Romania, la studii de muzica, unde iarasi a locuit la camin, adica fara conditii. Pai asa nu se poate. Toata neincrederea se spulbera prin dialog, insa Ghimpu si Chirtoaca probabil ori nu au timp pentru asa ceva, ori nu au nevoie. Insa infumurarea – cel mai mare pacat biblic – e cea care ne va ingropa. Nu specific cine e infumurat, ca se vede de la o posta. Da, negasirea compromisului e contra tuturor. Fortati-i si pe ei sa accepte un dialog si cereti sa fiti prezenti la discutii, sa fie transparente, transmise pe Internet.

  Nu am spus ca sintem deja pregatiti sa participam in alegeri. Ne pregatim. Nu cred ca alte partide sint gata, poate cei cu milioane, insa oamenii nu exista garantia ca oamenii vor lesina pe spate de bucuria ca cineva are milioane si vrea sa si le rpotejeze in Parlament. Poate vor lesina daca s eva scurge cite ceva din milioane si spre bietii oameni simpli. PNL, insa, nu se aventureaza sa spuna da, participam, dar nici nu pune miinile pe piept. Cream structuri si facem actiuni, cautam sprijin financiar.

 20. Doamna Pavlicenco, eu nu ii pot forta ca nu sunt membru PL. Daca ar fi avut cineva din reprezentantii administratiei PL un blog, atunci puteam sa le spun, sa le sugerez sa accepte sa colaboreze cu PNL, odata ce aveti aceleasi scopuri. Doar ca ma mira faptul ca pe pagina web PNL nu vad nici statutul si nici Programul PNL. Va rog sa-mi spuneti unde se poate de gasit. Daca e posibil puneti-l aici. (mie nu imi place cind intru acolo de fiecare data si se porneste muzica)

 21. Pentru socolenco.

  Cind am spus sa fortati PL sa se uite altfel la lucruri am avut in vedere sa o faceti prin exprimarea opiniilor prin bloguri, site-uri, nu prin alte metode. Si Statutul, si Programul PNL sint postate in cadrul unei cartulii despre PNL pe site, dar am retinut sugestia si le vom muta sa fie accesate mai usor. Ei, cu muzica nu pot spune nimic. Nu va suparati, dar nu-l scoatem. Este un cintec frumos si foarte multi tocmai ne spun ca e foarte bine. Este altceva ca trebuie sa facem un for de discutii pe site-ul PNL.

 22. Sunt nevoit sa va pun din nou intrebarea de mai jos pe care v-am pus-o si in 13 iulie 2008 si nu am primit raspuns. Nu stiu de ce ? Sa fie „vacanta” parlamentara ? Politicos ar fi sa ne anuntati ?
  Am sa va dau intrebarea pe care v-am pus-o in cadrul Forumului UNIMEDIA pe care am notat-o cealalta adresata pe Blogul Dumneavoastra nu am mai retinut. Din cauza oboselii cred.
  Citez:

  Scris de eugenb la 13 Iulie 2008, 05:21

  „Vita­lia Pavlicenco, deputat si presedinte al Partidului National Liberal din Moldova este membra a Ro­tary Club Moldova, un fel de „anticamera” a masoneriei”

  Masoneria care are legaturi in KGB dupa Victor Roncea

  Atuncea de ce se scuza Doamna Vitalia Pavlicenco care declară pe blogul său că nu a avut nicio legătură cu KGB (conform celor scrise de UNIMEDIA prin Redactor: Victoria Dumbravă

  Unde este adevarul ?

 23. Pentru eugenb

  Cum adica nu am raspuns? Am trimis imediat urmatorul raspuns, pe care il reproduc:

  Draga Eugen,

  Eu nu stiu ce spune Victor Roncea, care este un ziarist rautacios, ancorat la caruta PPCD. Noi, cei care sintem membri ai Clubului Rotary Chisinau , nu avem nimic in comun cu ceea ce se spune de masoni, ca nu i-am cunoscut, nici nu stiu ce fac. Pot doar sa spun cine sint membri ai clubului nostru Rotary, care ne ocupam de proiecte de filantropie, de exemplu, eu am facut un proiect Maching Grant de 3000 de dolari pentru inchisoarea Rusca pentru femei si multe altele. Trebuie sa dai pe Google despre Rotary si vei vedea ce inseamna asta. Este unica organizatie membra a ONU ca organizatie obsteasca, nu este secreta, oricine poate veni si asista, nu are nici un fel de ritualuri despre care am auzit si am citit si eu ca sint la masoni. In R.Moldova a aparut in 1998, iar in 2001, cind eu eram presedinte, am semnat actele de inregistrare a Districtului Romania-R.Moldova, adica am facut unirea romaneasca pe linia Rotary. O multime de tineri au fost peste hotare la rotarieni din toata lumea, sint proiecte multe si burse pentru tineri.

  In Rotary esti presedinte un an. Eu am fost intre 2001-2002, acum e presedinte Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii. Mai sint Valentina Badrajan, fost ministru-adjunct al finantelor, Alexandra Can, fost ministru al industriei si comertului, in ADR, Ion Mardarovici, multi altii, care cind vor auzi ca sint conectati cu KGB se vor tavali de ris. Ce are KGB-ul moldovenesc cu un un club Rotary aparut in 1998, care nu are decit puterea sa adune cotizatii, sa aiba legaturi de cooperare cu rotarieni din toata lumea si sa faca proiecte de binefacere. Clubul nostru, intre altele, a implinit anul acesta zece ani.

  Eu sint atit de socata de credulitatea voastra in fata populismului urit si al neinformarii oamenilor simpli, lucru pe care il promoveaza Victor Roncea, care sta la cheremul lui Rosca in agonie ca se poate prabusi din cauza ca s-a dat de partea comunistilor, ca nici nu stiu ce sa-ti mai spun. Vino sa discutam, viino la sedinta Clubului nostru si pune toate intrebarile colegilor. Este usor sa arunci asa, pe dupa un paravan sau o adresa anonima niste fraze, invinuiri, urmarind niste interese, dar nu e cazul aici. Eu nu am fost, nu sint si nu voi fi conectata niciodata cu oameni dubiosi, cu structuri oculte si antinationale. Viata mea a fost mereu ca in palma, nu am ce ascunde, tocmai de aceea raspund foarte sincer la toate intrebarile. Deschiderea, dialogul, transparenta sint leacurile care scot la iveala bolile celor ce opereaza la intuneric. Cine este Victor Roncea? O persoana dubioasa si plina de rautate, care, probabil, contra unei plati bune, poate scrie orice. Dar sa vedem cum va raspunde daca va fi chemat in judecata. Eu, de exemplu, nu am sa tolerez prostiile si minciunile lui la infinit, sint cetateanca romanca din 1992, ma pot judeca si pe teritoriul Romaniei.

  Daca esti din Romania, incearca sa mergi la o sedinta a vreunui club de acolo sau te iau eu cind merg eu in Romania.

  Abia dupa asta vei putea judeca si scrie nu ca intrebare, ci mai mult ca acuzare, ceea ce nu e bine. Daca miine-poimiine eu te acuz de o nebunie, te vei simti bine? Ma indoiesc. Nu prelua metodele murdare ale lui Roncea care pretinde sa ma cunoasca din murdariile pe care i le varsa in urechi un Cubreacov -aparut-disparut, un Rosca, cel care este culmea fariseismului, un Ghenadie Vaculovschi, baiatul de dus tava celor trei de la PPCD, avind o expresie atit de rautacioasa a fetei, ca iti vine sa-l inconjuri la o posta. Este sfatul meu, pe care nu e neaparat sa-l urmezi.

  Cum adica sa ma fortati sa recunosc ceva de care habar nu am ce e asta, daca nu am avut in viata mea nici o relatie dubioasa cu structuri oculte, cu KGB-ul sovietic sau KGB-ul de dupa proclamarea independentei? Eu cred ca mai multi, inclusiv Rosca and Co, inclusiv Victor Roncea, au de recunoscut ceva in acest gen in fata propriilor persoane si in fata lui Dumnezeu, pentru ca ii servesc si pe Diavolul negru si pe Diavolul rosu.

  Te astept oricind la sedinta Clubului nostru.

  069111682

  Vitalia Pavlicenco

  – On Sun, 7/13/08, eugenbadarau@msn.com wrote:

  From: eugenbadarau@msn.com
  Subject: Petitie de pe http://www.pavlicenco.md
  To: vpavlicenco@yahoo.com
  Date: Sunday, July 13, 2008, 7:46 AM

  Nume: eugenb
  Email: eugenbadarau@msn.com
  Telefon: 0722428609

  „Vita­lia Pavlicenco, deputat si presedinte al Partidului National Liberal din Moldova este membra a Ro­tary Club Moldova, un fel de „anticamera” a masoneriei”

  Masoneria care are legaturi in KGB dupa Victor Roncea

  Atuncea de ce se spuneti Doamna Vitalia Pavlicenco cã nu ati avut nicio legãturã cu KGB (conform celor scrise de UNIMEDIA prin Redactor: Victoria
  Dumbravã) ? Unde este adevarul ?

  P.S.
  Un var de-al meu bunicului meu a fost membru al Liberalilor,si Ministru al Coroanei, eu nu am tinut si nu tin nici acum cu vreun partid din Romania sau
  din alta parte, dar nu am acceptat minciuna si nu pot sa accept nici acum minciuna.

 24. Pentru eugenb

  Clubul Rotary ca si clubul LIONS,compania AMWAY,California HealthCare Foundation, Foundation Center,SOROS si multe, multe altele, sint organisme care fac acte de caritate,filantropie,sustinere financiara s.a.

  Pot sa-ti enumar si familii bogate din strainatate care la propria lor dorinta finanteaza diferite proiecte pentru copii,femei,batrini etc.
  Recent la Cahul s-a mai deschis un club Rotary si urmeaza sa mai fie unul deschis,in care eu personal voi fi membru.

  Clubul Rotary din Chisinau alaturi de Alianta Franceza,Agentia Universitara a Francofoniei antena Chisinau,de asociatia „Eurosolidaritate”,de Consiliul Raional Cahul,de hotelul „Marcopolo”,de asociatia franceza-moldava”Les moldaviens”a finantat cu 3000 lei editia a doua a Festivalului National pentru tinerii francofoni(copii dotati si tineri de la universitatilie de medicina Chisinau,tehnica si academia de studii economice) organizat de asociatia JUNACT a carui prersedinte ma aflu,din octombrie 2007.

  Cuvintul „maconnerie”este un cuvint francez ce provine de la radacina „macon”ceea ce ar insemna „zidar”si respectiv intreprinderea de constructii care i se spune „maconnerie”.
  Nu inteleg ce are „coada vacii cu stampila de la primarie?”

  Actualmente fundatia SOROS Moldova a lansat un apel pentru participare la concurs de training „advocacy pentru sanatate mintala”.
  Inscrie-te in asociatia noastra si te trimitem la aceste cursuri,nici nu stii cum dupa asta va iesi om informat din tine.

  Sau te adresezi singur la una din adresele care le vei gasi pe situl:www.soros.md

  Cu profunda uimire si mila fata de tine,sarmanul!!!!!

 25. Pentru Eugenb

  Regret mult ca nu cunoasteti lucruri , care sunt atit de importante!Eu sunt membru si fost presedinte al clubului Rotary.
  Diferite cluburi din ROTARY INTERNATIONAL in toata lumea au facut atitea lucruri marete , inclusiv cluburile din Romania si Republica Moldova! Pacat ca nu va informati mai intii si peurma sa subscrieti . Acest neajuns pare a fi prezent la multi cetaceni.
  Ce poate avea comun KGB-ul cu ROTARY ? NIMIC!!! Activitatile Rotary sunt indreptate numai la consolidarea societatii, acordarea asistentei posibile din mijloace si cu forte proprii pentru persoane defavorizate, institutii prescolare, spitale, burse scolare si multe alte activitati de caritate posibile.
  Da, in Cluburile Rotary in calitate de membru nu poate fi primit oricine, dar sedintele nu sunt secretizate si poate participa oricare cetatean , daca isi anunta dorinta..Membrii clubului Rotary se intrunesc pe principii de compatibilitate si prietenie, care depun efort si se sustin unii pe altii .In Cluburile Rotary conform statutului nu se admit discutii despre etnie, religie si politica, discutii ,care pot isca discordie. In Rotary nu exista sefi si subalterni. echipa de conducere se schimba in fiecare an si se alege cu cel putin un an inaintea intrarii in functie.Fiecare echipa de conducere mai intii are posibilitatea sa participe in conducerea clubului un an de zile in care se pregateste catre preluarea conducerii propriu zisa. Denumirea clubuluil „ROTARY ” vine de la cuvintula „rotatie” si sigla clubului este roata . Adica conducerea se schimba prin rotatie in fiecare an.
  In toata lumea cluburile Rotary se bucura de respect deosebit din partea societatii civile si a organelor de conducere ale acestor tari, spre deosebire de tarile cu regim comunist.
  Cine scorneste de ceva legaturi ale Rotary cu KGB ?:
  Nu tot ce zboara se maninca, nu tot ce straluceste este aur si din pacate nu tot ce se scrie este adevarat…
  Nu pot sa va descriu tot ce stiu si simt eu pentrue Rotary, pot sa va spun un singur lucru: devenind membru Rotary am posibilitatea sa comunic cu mai mult de 1250000 de prieteni rotarieni din toata lumea.Nu v-oi ramine neajutorata , in caz de necesitate, nici intr-o tara a lumii.Prietenii rotarieni v-or fi alaturi de mine. Cluburile Rotary intrunesc professionisti prosperi din toate domeniile de activitate , care in domeniu profesional prefera sa stabileasca in primul rind colaborari tot cu rotarieni, avind asigurarea riscurilor de corectitudine in activitatea lor.
  Ce tine de programe umanitare de caritate implementate in Moldova cu resurse adunate din buzunarele membrilor rotary din diferite tari puteti accesa http://www.rotary.md, http://www.Rotary International s.a.
  Nu va judec pentru faptul ca nu stiti prea multe despre noi, este o carenta a noastra. Se mai intimpla si in Rotary sa nimereasca unii ,care nu s-au nascut pentru a fi rotarieni , dar ei sunt foarte putini si pleaca foarte repede.Se conving ca in Rotary trebuie sa iubesti oamenii asa cum sunt dati de Dumnezeu, sa-i ajuti pe cei slabi sa devina mai puternici..la modul general. Atare suflet are D-na Vitalia Pavlicenco .Cine a avut ocazia sa o cunoasca cu adevarat ,si este sincer, poate confirma.
  Si in final: si rotarienii sunt oameni si duc o viata lumeasca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *