1. Ce sfat le-aţi da tinerilor pentru a-şi alege o facultate folositoare?
Eu sînt filolog. Am absolvit facultatea de limbi străine, cunosc franceza, spaniola, rusa, învăţ continuu engleza, care îmi place mult. Am practicat ziaristica şi sînt om politic. În Parlament am fost vicepreşedinte al Comisiei buget şi finanţe, precum şi al Comisiei de politică externă. Mi-a fost uşor, deoarece nu am servit nimănui «drept umbrelă». În perioada de trecere de la «socialismul dezvoltat» la capitalism este greu pentru filologi, dar ne-am descurcat, totuşi, cu soţul, care este profesor universitar, şeful Catedrei de literatură universală, doctor habilitat. Sînt şi eu doctor în filologie. Fiica e muzician, e vilonistă. Consider că tinerii trebuie să studieze dreptul şi economia, pentru a cunoaşte aceste domenii la modul general, dar, totodată, să studieze bine limbile străine, în special engleza, germana, spaniola şi franceza, dar şi să se specializeze, dacă e posibil, pe domenii mai înguste ale economiei sau dreptului.
2. De ce să îşi aleagă această profesie/facultate?
Pentru că sînt profesii mai practice, în plus, oferă o baza de cunoştinţe, ce permite să stai bine pe picioare, să rezişti oricăror riscuri, să îţi poţi găsi mai lesne un job peste hotare, să mai înveţi altceva, ştiind deja aceasta. Puţini tineri ai noştri au părinţi cu «rentă» pe viaţă, ca să înveţe şi să reuşească facil şi în domenii «mai umanistice», care mie mi se par mai puţin solicitate astăzi, în perioada de tranziţie. Iar dacă vor avea această bază, vor putea servi şi interesele societăţii în calitate de politicieni, vor înţelege bine necesităţile de reformare şi vor fi eficienţi, eventual, în activitatea legisaltivă şi executivă.
3. Cum îi va ajuta aceasta în viitor?
Tînărul va fi dezvoltat şi pregătit multilateral. Eu am avut în viaţă, după proclamarea Independenţei R.Moldova, supranumele de «mnogostanociniţa». Am ştiut să fac foarte bine totul ce făceau subalternii mei. Nu le spun subalternilor «fă ce-ţi spun eu», ci «fă ca mine». Şi consider că trebuie să poţi de toate, dar dreptul şi economia sînt baza bazelor. Poate e şi un regret că nu am învăţat şi eu asta, deşi fiica noastră nu regretă că e muzician.
4. Cum v-a ajutat ceea ce aţi ales în viaţă ?
Dacă e să fiu sinceră, nu-mi pot explica limpede cum de m-am descurcat. Probabil pentru că am respectat un principiu pe care l-aş spune în ruseşte – «dorogu osilit iduşcii». Am făcut de mai multe ori, în termene restrînse, traduceri sau redactări abandonate de alţii care încălcaseră toate termenele, eu «salvînd situaţia». Am colaborat mereu cu soţul – me-am ajutat la doctorate, la articole, cărţi, traduceri, la întreaga muncă filologică. A fost un caz fericit – doi filologi, ambii rămaşi, de copii, fără taţi, tatăl meu fiind ucis cu patru luni încă înainte de naşterea mea, părinţii mei fiind şi ei profesori, noi fiind şi nevoiţi a fi sprijin pentru ceilalţi membri, mai defavorizaţi, ai unor familii deportate şi deposedate de pămînt şi de averea agonisită cinstit – iată că am muncit onest şi, deşi am dus-o greu, ne-am ajutat reciproc şi l-am avut, astfel, pe Dumnezeu mereu alături.
5. Va multumesc mult.
Vă mulţumesc şi eu.
Din «Ziarul Liber», 17 iunie 2008
Buna ziua Dna Pavlicenco, cu toate ca aveti o popularitate in media, cred ca gresiti cu sfaturile de mai sus pentru tineri.
In primul rand, o limba straina nicidecum nu poate fi o prioritate in viata, e cu mult mai usor sa o inveti in mediul natural, nu si in scoala.
Doi, tendinta de a numara banii altora si de a palavragi la infinit prin instante, au dus la o marire considerabila a economistilor si juristilor. Acum pleaca in strainatate la negru, deoarece o companie nu poate avea doar juristi si economisti.
Sfatul meu, pentru elevi!
Daca nici un rupul capului nu va puteti decide ce va place, ganditi-va care provesor in scoala va placut cel mai mult, si alegeti un domeniu similar obiectului predat.
Daca e limba straina sau romana atunci alegeti filologia, daca va placut profesoara de biologie, alegeti medicina…
Un pont de la mine, pe viitor vor fi intrebate si bine platitite specialitatile din domaniul programarii si a biotehnologiei.
Consider ca cheia succesului este dragostea. Respectiv tot e foarte simplu: fiecare trebuie sa-si aleaga o profesie care il pasioneaza. Dragostea pentru ceea ce faci este conditia esentiala a succesului.
Va multumesc celor care ati adaugat aici comentarii. Interviul comentat nu este cel mai reprezentativ, poate, dar era unul mai recent si l-am plasat. Am fost foarte sincera in ce am scris, dar nu inseamna ca am si dreptate. A fost o dreptate traita de Familia mea, de mine, intr-o perioada de tranzitie, pe care, cred, tinerii nu au parcurs-o ca noi.
Sint de acord ca o limba straina nu poate fi o prioritate in viata. Insa in perioada sovietica se studia o limba si literatura (o civilizatie) straina fara o profesie anume, ceea ce, acum, cu modernizarea si pragmatizarea invatamintului, dupa model european, s-a schimbat.
Tocmai in asta era dificultatea pentru noi, cei care am studiat la Facultatea de Limbi Straine – ca asta nu era profesie sa te hraneasca intr-o perioada de tranzitie.
Insa sotul meu este un foarte bun specialist in literatura spaniola si comparata, este seful Catedrei de literatura universala la Universitatea de stat, doctor habilitat, recunoscut ca autoritate in domeniu si in Romania, a scris despre postmodernism, iar eu am practicat jurnalismul, am lucrat la o agentie de presa si, apoi, am devenit om politic. Adica, vreau sa arat cum am evoluat noi, ca filologi, formati in perioada anteIndependenta.
Da, este un vis sa inveti o limba in mediul natural, dar trebuie sa avem dreptul la libera circulatie si la stabilirea unde dorim cu traiul.
Nu am inteles prea clar referirea la „tendinta de a numara banii altora si de a palavragi la infinit prin instante”, care ar fi dus la o marire considerabila a economistilor si juristilor. Sint adepta numararii banilor publici, nu privati. Daca nu am inteles corect mesajul, voi urmari unele explicatii.
In privinta specialitatilor din domeniul programarii si al biotehnologiei, pot spune ca ginerele meu este informatician si am o placere sa colaborez cu el in totul ce e legat de aceasta.
Intru totul de acord, ceea ce se cere cel mai mult pe piata e acum economia, si dreptul; Inseamna ca mi-am ales bine studiile.:D
Avem nevoie de specialisti in domeniu economic si juridic, nu doar de tractoristi si sfarshishi….
>> Dna Pavlicenco despre „tendinta…” saracia in tranzitie a creat un mediu tampit de gandire. Cei mai smecheri, care pe timpuri ocupau puncte cheie in aparat, economisti si juristii, au profitat de ocazie si au acaparta toate bunurile, astfel devenind bogati. Economistii invarteau cu cifrele si afacerile dubioase, juristii ii acopereau.
Aceast nu a ramas fara urma. Si copii lor si celor cunoscuti, si-au creat o mentalitate, daca fiind economist sau jurist inseamna ca o voi duce bine.
O societate normala trebuie sa fie una producatoare, nu una de autoservire.
De aceea in primul rand trebuie sa ai o specialitate buna, inginer, medic… si daca ai si un tupeu de antreprenor vei aduce ceva bun tarii si tie.
Economia necesara unui antreprenor se invata in putin timp, facultativ. Restul economiei, necesita foarte si foarte putini specialisti.
Exact asa si cu juristii. Ei sunt necesari deoarece la noi sistemul judiciar e unul de coruptie, si practic avocatii au rolul de intermediar in corupere.
Personal urasc aceste doua profesii care nu aduc nimic bun societatii.
Am creat o societate de legi, legi si iar legi, unde omul nu poate sa traisca liber. Sa fie scurt, clar si cuprinzator scris toate legile. Suntem impusi sa mai tinem o casta de juristi pe spatele nostru.
Nu e corect ca numaratul banilor a dus la multi economisti si juristi ci politica idioata a Universitatilor care spune clar ca ,,Noi nu trebuie sa ne taiem creanga pe care stam”, adica sa exmatriculam studentii care nu stiu cum ii cheama pentru ca la anul cine plateste contractul? Banii ii pot numara si babutele care abia vad. A gestiona banii eficient este un lux. Daca din numarul enorm de dornici sa faca studii superioare ar fi selectati pe parcursul studiilor la facultate cei buni atunci fiti siguri azi in Moldova juristii si economistii ar fi fost platiti ca in UE. La noi sa mostenit principiul sovetic – Calitate.
„In privinta specialitatilor din domeniul programarii si al biotehnologiei, pot spune ca ginerele meu este informatician si am o placere sa colaborez cu el in totul ce e legat de aceasta.”
Dna Pavlicenco, daca ginerele meu mi-ar face asa un site
http://www.pavlicenco.eu, l-as da in judecata sau i-as trage o mama de uciganie. :))) Mai mult respect pentru soacra!!!!
Transmiteti-i mari salutari din partea mea si spuneti-i ca are noroc de o soacra fara draci.
Mult succes si curaj!
Pentru Soacra mica
Eu, intr-adevar, sint o soacra fara draci. Nu are nici o vina pentru acel inceput de site, trebuie sa preiau interviurile si sa-l inchidem. Am vrut mai mult sa sustinem adresa pe domeniul .eu
El nu a avut timp sa se ocupe mai mult ca si-a sustinut teza, iar eu – am avut un an 2007 nespuns de greu. Mersi pentru urari.