Conducatori raionali comunisti leaga elevilor cravate rosii

In dimineata zilei de joi, 26 iunie 2008, UNIMEDIA a publicat o stire, cu referire la DTV, despre transformarea taberei de odihna a copiilor din Cuhurestii de Sus, Floresti, intr-o tabara cu detasamente de pionieri. La inaugurarea taberei au participat primarul satului, vicepresedintele raionului si responsabili de la directia raionala de invatamant, ceea ce ridica semne de intrebare privind utilizarea resurselor administrative ale statului.

Deputatul national-liberal Vitalia Pavlicenco a cerut in Legislativ sa vina la sfirsitul sedintei ministrul educatiei, tineretului si sportului, pentru a vorbi despre legalitatea acestor actiuni. Vitalia Pavlicenco a spus ca – desi isi declara orientarea proeuropeana si defileaza cu relatiile pe care le are cu republicile baltice – PCRM nu se aliniaza acestor state, membre ale NATO si UE, ce demoleaza metodic simbolurile comuniste ale trecutului, ci intentioneaza sa duca Republica Moldova in Europa cu monumentul Lenin in frunte.

La sfirsitul sedintei Vitalia Pavlicenco a solicitat, printr-o interpelare, ministrului sa prezinte, peste o saptamina, de la tribuna centrala a Parlamentului, explicatii:

«Am fost sesizata de presa ca in tabara «Prietenia» din Cuhurestii de Sus, Floresti, tabara pentru 2000 de copii, a fost comemorat satrapul bolsevic Vladimir Lenin, cu participarea reprezentantilor comunisti ai autoritatilor locale, ce au legat – aproape cu forta – cravate rosii unor copii. Elevii care nu au acceptat sa li se lege cravate rosii au fost obligati de conducerea taberei sa asiste la sabatul rosu comunist.

Intrebati de presa, mai multi resposanbili de la raion, inclusiv vicepresedintele raionului Procopie Sura, au declarat ca «organizatia de pionieri e una a copiilor patrioti», de unde ar rezulta ca toti copiii fara cravate rosii nu ar fi patrioti ai Republicii Moldova – spune parlamentara Pavlicenco in interpelare. – Ma intereseaza de ce sint politizati grav copiii, intr-o tabara apartinind Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, ce masuri s-au luat pentru incetarea acestei «pedofilii comuniste rosii» in republica, ce pedepse au fost aplicate responsabililor din invatamint si de ce – in general – se incalca legea si se promoveaza standarde duble.

Ma refer la cazul cind, de Ziua inverzirii spatiilor, la Durlesti, unde e primar PNL, profesorii au fost convocati de responsabili de la sectia de invatamint Buiucani, care i-au intimidat si persecutat pentru participare – alaturi de copiii care au dorit – la o actiune spre binele comunitatii. Astept raspuns de la tribuna Parlamentului, avertizez si va cer ca investigarile urmare a interpelarii mele sa nu degenereze in noi persecutii impotriva profesorilor de la Durlesti» – a spus in incheiere Pavlicenco. SP al PNL

Urmariti un material video, realizat de DTV.

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

 1. А я думаю что все обстоит немного иначе.
  От отсутствия идей, конкретных направлений, задач по части воспитания – наши правители все шаще обращаются в прошлое, в поиске чего-либо такого, чтоб использовать на современном этапе.
  Как видим, ассортимент невелик.
  Уж по какому разу коммунисты крутят пластинку с этой пионерией, но старые выдохшиеся семена не принимаются в нынешней, демократической почве.

 2. Vad ca acest blog din al treilea post sa transformat in press release.
  Bine ar fi ca autorul sa scrie cu cuvintele sale, nu copy/paste.

 3. Dragi prieteni, in primul rind, vreau s ava multumesc pentru ca ati intrat pe blog si ati plasat comentarii.

  Acum incerc sa-mi spun opinia in legatura cu obiectiile si comentariile gasite aici.

  Da, s-ar parea ca nu e mare problema ca s-a legat o cravata rosie unor copii, care „nu si-ar da seama inca de gravitatea cazului”. Insa aceasta se numeste „politizarea” pe care comunistii o tot incrimineaza altora, cind atrag sau ii fac pe copii sa participe la diferite actiuni pentru binele lor si al comunitatii. Copiii trebuie lasati sa-si faca ei insisi alegerea, iar in RM trebuie abolite toate simbolurile bolsevice, staliniste si comuniste, asa cum recomanda Consiliul Europei si cum fac alte state, de exemplu, balticii. Noi, PNL, am avut o situatie cu invatatori si elevi de la Durlesti, care au participat intr-o simbata la inverzirea spatiilor si au fost intimidati de cei de la Directia de invatamint Buiucani din Chisinau (in situatia cind era inca o coalitie democratica in Consiliul municipal).

  Ia pisu po ruski latinskimi bukvami. Spasibo za to cito vi pointeresovalisi moim blogom. Doljna skazati cito eti pervie moi zaiavlenia nesravnimo malo po otnoseniui k vsem moim zaprosam, declaratiam, interviu, statiam, s kotorimi ia vistupaiu.

  Nasciot otsutstvia idei ia hociu zametiti cito ne nado otkriti Ameriku – esli „nasi” komunisti ustanovili cito evropeiskaia integratia eto prioritet moldavskoi vnesnei politiki, to nado delati to cito delaiut pribaltiiti, cito delaiut v Bolgarii, v Ruminii, v konte kontov na Ukraine i v Gruzii, to esti v Evrope i v stranah kotorie uje prisli v Evropu ili idut tuda resitelino, hotea i trudno.

  Un raspuns si pentru „evisoft”: acest blog nu este relizeu pentru presa. Daca eu voi reusi sa fiu activa si prezenta in a plasa ce fac si ce cred, nu va fi o dezamagire. Slava Domnului, imi ajung idei si cuvinte sa scriu si sa vorbesc. Nu va dezamagiti si daca mai puteti sacrifica timp, pe viitor, sa facem un schimb activ de idei despre ce credeti ca este important.

 4. doamna pavlicenco daca fortele de dreapta din RM or sa castige alegerile in 2009,ce o sa faceti pt a imbunatati relatiile cu romania.

  basarabia pamant romanesc

 5. Este o timpenie ca in secolul XXI niste mitocani de comunisti sa impuna copii sa poarte cirpe rosii la git.Oare noi am fost putin otraviti cu aceasta otrava?Vai de capul copiilor sarmani,care nu-si dau seama ce inseamna sa porti cravata rosie?Sunt sigura ca multi din ei vor intelege mai tirziu ca aceasta culoare a nimicit tot ce avem mai SFINT.Daca eu as fi fost in locul parintilor acestor copii,sigur m-as fi razbunat crunt pe cei, care au indraznit sa faca acest lucru.RUSINE pentru ca am ajuns ca in ziua de astazi sa ne mai manipuleze fiarele comuniste.

 6. Draga Oltene,
  Este o mare problema daca fortele pe care le crezi de dreapta sint, intr-adevar, de dreapta. A mai fost PPCD, este AMN, care spune una la Bruxelles si alta la Chisinau. La Bruxelles spune ca ar fi bine sa avem soarta poporului german, reunificat, iar la Chisinau – ca nu trebuie sa iesim din CSI.

  Ce vom face noi e scris in Programul PNL – pe http://www.pnl.md, noi impartasim opinia ca Uniunea Interstatala Romania-Republca Moldova ne va salva. Adica in Transnistria Moscova le plateste pensii rusilor de nationalitate, iar Romania nu i-ar putea ajuta un pic pe tarani sa nu vinda patru ani guvernarii comuniste pentru 20 de lei la „pentziie”?

  Convingerea mea ferma e ca Romania trebuie sa explice capitalelor occidentale ce e cu Basarabia, ca e orfanul Europei, orfan al razboiului rece, pamint cazut din istorie si chiar din … geografie. un teritoriu blestemat si uitat de Dumnezeu. Trebuie sa ne adunam toti romanii, sa-i convingem pe neromanii mai informati unde e viitorul nostru – alaturi de Romania in UE si NATO – si sa ne salvam. Cititi ce spun factori rusi despre RM si UE pe site-ul nostru, artcolas plasat azi, relatarea apartinind lui Anatol Taranu, colegul meu deputat, vicepresedinte al PNL.

 7. „Copiii trebuie lasati sa-si faca ei insisi alegerea”… ei nu au fost invatati niciodata sa aleaga si asteapta sa li se zica ce sa faca, e o deficienta a sistemului sovietic de educatie, ca sa nu-l numim spalatura de creieri. Si daca ar putea sa aleaga, juma de populatie nu ar mai fi ortodoxa 🙂 Sorry de offtopic, nimeni nici nu a zis ca democratie exista in vreo institutie din MD.

  P/u d-na Pavlicenco : http://www.translit.ru/

 8. 111, absolut de acord.
  Intradevar, comunstii sunt in crize de idei. Dar, sa nu uitam, ca incercarea apei cu degetul uneori da foloase – daca e rece sau fierbinte, mai rabzi putin, daca e calduta, de ce sa nu te scalzi?
  Cele intamplate la Floresti, unde, dupa cate stiu eu, este cea mai mare influienta a pcrm-ului, sunt niste aservilitati ale badaranilor, carora li s-au pus la dispozitie niste scaunele molcalute, cu niscaiva parale si careva prioritate in a dezvolta niste business. Basarabenii au devenit foarte materialisti (ca sa nu zic mamaligari) din saracia lucie, unde au fost aruncati de sovietici. Asta si explica situatia in cauza. Nimic sfant sub soare, in afara de stomacul meu!
  Dupa ce am privit secventele din Cuhuresti, am avut o senzatie de voma. Necatand la faptul, ca am purtat si steluta de octombrel, si cravata, si, chiar bilet al membrului de partid… M-am trezit, dar tarziu. Sper copiii mei, iar de ei si nepotii mei sa fie educati in stil uman, ca sa poata purta capul sus, vertical, nu garboviti sub calcaiul unor dementi…

 9. Cine spune ca copii nu au cu ce se ocupa e o mare greseala, mult mai interesant ar fi ca parintii sa-si dea copiii in sectiile de scauti. Eu cu mare intirziere dar inca din 1997 am intrat in asa o sectie si am devenit in scurt timp scaut. Cu parere de rau nu am ramas sa devin lider de grup, dar stiu ca altii au reusit sa organizeze chiar si plecari prin Franta, Marea Britanie cu cei mai buni scauti din Falesti, chiar si eu am avut ocazia sa intimpina o grupa din Spania. Cine nu stie ce inseamna scaut, cred ca puteti afla pe net. Dati copii in astfel de grupuri distractive care le va deschide ochii la viata, unde se invata despre natura, despre diferite forme de supravietuire, se fac diferite consucrusi, se leaga prietenii mari, ca daca ajung copiii sa devina octombrei si pioneri, pai mai mult de Lenin si Stalin, mai nou si Voronin, nu vor sti nimic.

 10. Ce n-am face noi suntem intorsi la sape,e vesnica supusenia ruseasca,fiindca au vin mai ieftin ca cola,constructori mai mult pe gratis…existam si ne platim robia

 11. Nu cred in alegeri ca procedeu de eliberare a bastinasilor de robia ruseasca

 12. De multe ori imi aduc aminte cum in clasa a V-a am venit mindra de la scoala legata cu cravata rosie de matase in prima zi dupa primirea in rindurile pionerilor.Intrind pe portita , gîscanul nostru s-a repezit din multimea de oratanii , mi-a sarit la piept , mi-a agatat cu ciocul un colt de cravata si s-a zbatut cu aripile vinjoase de pieptul meu pina s-a rupt colţul cravatei si el a cazut jos.
  Atunci m-am speriat zdravan . Colegii au ramas dezamagiti , ca nu am pastrat cu sfintenie cravata .Sa-mi procur alta nu aveam cum. 75 cop.insemnau ceva…
  Nici pina acum nu pot intelege de ce se spune ca Gîsca este o vietate proasta….”cap de gîsca”.
  Doar era Gîscanul nosru , la care îi dadeam mîncare în fiecare zi si niciodata n-a sarit la mine…

 13. Nu e de mirare ca” au legat – aproape cu forta – cravate rosii unor copii”.
  Ministerul Educatiei nu este capabil sa faca ceva mai mult, ceva inovator.Acest Minister poate doar sa nu permita copiilor sa mearga la festivaluri internationale de teatru in limbi straine, motivind ca pierd materia de studiu, lipsind de la ore si vor fi prost pregatiti in materie.Parca atunci cind lucram de la 2 septembrie pina la 5 noiembrie la strinsul rosiilor, poamei sau harbujilor,prunelor nu pierdeam ore!?
  Atita timp cit vom vota si promova prostia,atita timp vom trage cu obrazul din cauza ei in fata lumii intergi si vom mai ramine inca mult timp stupefiati de ea.

 14. Pentru Nina
  Eu cred ca societatea civila trebuie sa propuna comunistilor sa numere toti copii abandonati de parinti, nescolarizati, batrinii ,care mor de foame, narcomanii, puscariasii, nascuti cu hanticap , la care nu au ce le da de mincare in casele de copii , bolnavii de alcolemie, tuberculoza,SIDA, prostituate , boschetarii si ……milionarii.Acesta este Rodul muncii lor de mai bine de 7 ani. „Merite ” deosebite!
  Ce mostenire lasa ei viitorilor Guvernanti? Oameni , care muncesc si la noi in in tara fara pachete sociale si care nici nu viseaza ca v-or ramine si fara pensie! si sluji la straini!

 15. Pentru 001

  De ce credeti ca societatea civila chiar doarme si nu se mai intereseaza de nimic?
  Si de ce societatea civila sa le propuna anume comunistilor?
  Credeti ca astea din urma vor deveni mai cu initiativa?

  Sint foarte curioasa sa cunosc macar o localitate in Moldova unde anume comunistii si-au instalat la intrare in primarie o cutie cu propuneri din partea societatii civile?
  Si la fel de curioasa sa aflu de cite din aceste propuneri au tinut ei cont si au procedat asa cum propune societatea civila?
  Imi dati vre-o adresa?

  Din coada de ciine oare chiar poti sa faci sita de matase?

  In rest sint de acord cu meritele lor

 16. Pentru Nina.
  ” societatea civila sa propuna ” -aveti dreptate ! Ii doare pe ei in c.. de propunerile societatii civile si opozitia din parlament! Ei se conduc de programele lor si sa vedeti ca salariul de 300 de $ s-ar putea sa raporteze ca s-a atins.Dar nu cred , ca se va spune , ca cursul 1$ a scazut /raportat la leu /cu circa 25%. Nu vor scrie despre puterea de cumparare a acestor 300 $ ,perntru ca preturile la toate marfurile , produse si servicii au crescut nebuneste!
  Imi corectez greseala: Sa-i impunem iar noi s-a facem in paralel si sa le developam adevarata fata a minciunilor si indicilor eronati despre cum de bine traim.
  Sigur , apare intrebarea:Cine dintre noi o poate face?
  Teoretic este posibil, practic este greu.
  Cit despre merite si numarat a fost o expunere generala , o sufocare la situatie.Stiu ca nu avem ce astepta!
  Dar ce am spus despre dezastru in rindul populatiei asa este.Cum de mai rabta sarmana lume!!!!!!???????

 17. Pentru 001

  100% de accord,e greu dar trebuie sa ne opintim nitel.Cred ca meritam sa traim mai bine.Acest bine putem sa ni-l facem doar noi singuri,mai cersind si de la europeni sustinere.
  Si astea destepti ne-au lasat singuri sa ne descurcam cum putem.

 18. нам дыхательных путей на сайте о транспорте zona-perevozok.ru. Интересные статьи об авиации и транспорте мира.

 19. Погода на сайте о банках, деньгах и недвижимости mirekonomiky.ru

 20. локомотив железнодорожного транспорта на сайте mirperiodiki.ru. На нашем информационном портале Вы найдете новости спорта, туризма, медицины. Узнавайте главные новости мира с НАМИ!

Comments are closed.