N.Negru: „Macedonizarea” RM? sau ”În timp ce partidele proruseşti acţionează în voie, cele proromâneşti sunt demonizate şi ameninţate”

Acesta e un articol scris de Nicolae Negru. Subscriem celor așternute aici. Avem o simplă întrebare: Ministerul Justiției al R.Moldova, care nici nu înregistrează Noua Redacție a Statutului PNL, nici nu sesizează Curtea Constituțională, așa cum a promis în scris, – cui aparține? Lui Dodon, lui Voronin, lui Tkaciuk sau, poate, lui Formuzal si AIE (ca să nu precizăm mai mult…)? VP

http://www.jurnal.md/ro/news/-macedonizarea-rm-negru-215615/

(În poză, lîngă Filat și Bodiul, ar trebui pus și Efrim.)

De la un timp, Igor Dodon face declaraţii belicoase la adresa unioniştilor. În mod paradoxal, fostul ministru-economist s-a radicalizat odată cu primele semne de distanţare de comunişti şi de lansare a propriului proiect politic. Părăsind PCRM, Dodon anunţă, pe de o parte, că doreşte să contribuie la deblocarea situaţiei politice din RM, iar, pe de altă parte, că nu va admite accesul unionistului Ghimpu în vreo funcţie-cheie în stat. Scopuri care se bat cap în cap. Să deblochezi prin blocaj. Zilele trecute, el şi-a exprimat din nou aversiunea viscerală faţă de Ghimpu şi unionişti în general, de pe laiţa de „statalist” neaoş, mare apărător al integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova, „fireşte”. 

„Pisicuţul” Dodon

Care era rostul ieşirii lui Dodon din PCRM dacă se situează pe aceleaşi poziţii extremiste, antidemocratice? Să ilustreze înţelepciunea populară că „surceaua nu sare departe de trunchi” şi că „ce naşte din pisică şoareci mănâncă”?

Unionismul este moral şi legitim, „inscripţionat” în declaraţia de independenţă a RM. Nicio lege nu îi poate opri pe românii basarabeni, care consideră că au fost ocupaţi de Rusia în 1812 şi de Uniunea Sovietică în 1940 şi 1944, să-şi dorească reunirea cu România, în mod democratic, fără violenţă, cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor concetăţenilor săi de altă origine etnică. Românii basarabeni au dreptul să tindă să se reunească cu ţara lor, aşa cum, de exemplu, în Marea Britanie, scoţienii au dreptul să aspire la independenţă prin mijloace democratice. De altfel, reprezentanţii mişcării independentiste guvernează acum în Scoţia, intenţionând să organizeze un referendum privind ieşirea din componenţa Marii Britanii. 

Unioniştii nu se sperie

A dori să-i marginalizezi pe unionişti, să le închizi accesul la posturile-cheie înseamnă să doreşti să ignorezi, să elimini de pe scena politică o mare parte a cetăţenilor RM. 

În pofida eforturilor de creare a unei noi limbi şi a unui nou popor, diferit de cel român, ponderea unionismului în RM avea să fie cu mult mai mare dacă regimul comunist din perioada ocupaţiei sovietice nu ar fi promovat o politică demografică de „subţiere” a elementului autohton. Sporul de peste 1 milion de oameni al populaţiei RSSM în perioada sovietică se datorează factorului mecanic, migraţiei masive din Rusia şi Ucraina. (Chiar în primele luni după formarea RSSM, printr-un ucaz al lui Kalinin, erau recrutaţi 200 mii de persoane pentru a fi trimişi în „tânăra republică unională”. Procesul a durat până la începutul fondării Mişcării democratice şi de renaştere naţională, în 1988. Astfel, 60 de mii de „specialişti”, inclusivmăturători, trebuia să fie invitaţi la uzina de calculatoare care se construia la marginea Chişinăului în acea perioadă.) Dacă nu au dispărut în 50 de ani de ocupaţie sovietică, decimaţi, terorizaţi, deportaţi, băgaţi în închisori, în casele de nebuni (cazul lui Ion Vasilenco, Gheorghe David), hărţuiţi în permanenţă de KGB, crede Dodon că-i va speria pe unionişti lipsindu-i de posturi? 

Regretul după URSS

Deşi ţine atât de mult la suveranitatea şi independenţa RM, Dodon nu se pronunţă împotriva celor care optează pentru aderarea la viitoarea Uniune Eurasiatică, moşită de Putin, care nu îşi ascunde regretul după URSS. Chiar dacă declară că e vorba despre o organizaţie similară cu Uniunea Europeană, metodele de presiune politică şi economică, şantajul aplicat de Moscova asupra fostelor republici sovietice, asupra Ucrainei în primul rând, demonstrează o mare diferenţă de scopuri. UE nu presează pe nimeni să devină membri. Dimpotrivă, pune condiţii dure de aderare. În timp ce partidele proruseşti acţionează în voie, cele proromâneşti sunt demonizate şi ameninţate. Un exemplu e refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra noul statut al PNL.

RM pe fundamentul RSSM

Pe lângă faptul că seamănă neîncredere, împiedică apropierea dintre cele două maluri ale Prutului, încercările de a pune RM pe fundamentul ideologic antiromânesc al RSSM poate duce la „macedonizarea” RM, spre bucuria forţelor revanşarde din Rusia. Acesta e scopul lui Dodon? Una e să te declari stat moldovenesc, şi alta e să pretinzi că reprezinţi întreaga Moldovă, să-l „privatizezi” pe Ştefan cel Mare, să transformi moldovenismul provincial în ideologie de stat. 

În 2008, Grecia a blocat intrarea Macedoniei în NATO şi ameninţă că se va opune şi intrării în UE, pe motiv că numele ţării vecine face parte din patrimoniul naţional al Greciei. Refuzul de a-l schimba este perceput la Atena ca o formă de pretenţie asupra unei părţi din teritoriul grec cu acelaşi nume, propunând autorităţilor macedoniene să-şi reboteze ţara Macedonia de Nord. Fiindcă veni vorba, şi în cazul nostru s-ar cere o uşoară modificare a numelui în Moldova de Est, care este mai aproape de adevăr, mai adecvată unor relaţii corecte cu România. Asta le-ar lua apa de la moara unor „patrioţi” provocatori de meserie. 

Antiromânismul ameninţă stabilitatea

Antiunionismul, antiromânismul creează mari probleme nu numai în relaţiile cu România, ci şi pentru democratizarea şi stabilitatea RM. Situarea pe poziţii românofobe limitează cooperarea dintre partidele din RM. Epurările care s-au făcut după venirea comuniştilor la putere, suprimarea presei libere din dorinţa instinctivă de a pune căluş în gura unioniştilor, marginalizarea, discriminarea intelectualităţii, a scriitoriilor din motive de unionism le-au jucat o festă nu numai comuniştilor, dar şi RM în general, întărind percepţia unui regim nedemocratic instaurat de comunişti, ducând în cele din urmă la protestele din 7 aprilie 2009. „Întunericul” comunist, lipsa de libertate, dictatura, antiromânismul i-au scos atunci pe tineri în stradă. Lozincile „materialiste” au lipsit cu desăvârşire. Luptând cu unioniştii, Voronin a căzut pradă propriilor reflexe sovietice şi a reconfirmat natura, apucăturile totalitariste ale comuniştilor. Acum nici un partid care se respectă nu poate colabora cu PCRM fără să se compromită. Blocajul de azi este în cea mai mare măsură „opera” lui Voronin. Acum Dodon să-i ia locul.

Nu există alternativă

Oricum, democraţia, pluralismul, „convieţuirea paşnică” între partidele de diverse orientări este, în mod paradoxal, cheia evoluării, a supravieţuirii RM ca stat. Alternativa este un permanent război, o permanentă instabilitate. Aşa că Dodon fie că este mărginit, fie că este un „instrument” în mâinile celor care tulbură mereu apele. Se ştie bine de ce. 
Nicolae Negru

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Pt Sefu’

  Da’ receptivi mai sunteti, bravo! Mi se pare ca ocazia a sosit!

 2. Că încă mulţi basarabeni sunt bolnavi de moldovenism primitiv, e şi vina noastră, că evităm să ne învăţăm a vorbi cu ei în limba lor şi refuzăm să o facem cînd avem oportunitatea să o facem…

  Am vrut să-i scriu lui Dodon să nu mai facă de rîs Călăraşii şi Sadova cu separatismul lui moldovenist,dar degeaba,a dispărut bplogul lui de la Unimedia.
  Am vrut să-l întreb:Poate a mai creşte la mintea de la fiul căţelii lui Dragoş (Molda) la nume de neam mare, român, de la romani?
  Aşa pentru a vă mai distra puţin: În timpul cînd eram profesor la o şcoală profesională (83), aveam un student la minte ca acest Dodon (maldavanin). Odată cînd m-a scos din sărite, i-am zis:Mă, eu pe tine vreau să te fac să te simţi neam mare, de la romani, român, i-ar tu te lauzi doar cu numele tău de „moldovan”,de la căţeua lui Dragoş,ce eşti fiul căţelei lui Dragoş, de te consideri doar moldovan?
  La care el mi-a răspuns: Şi dumneavoastră aveţi numele de moldovan,sunte-ţi şi d-ră fiul căţelii lui Dragoş?
  I-am răspuns:Da, şi eu am numele de moldovan,după numele căţelei lui Dragoş,dar am şi numele de român,de la neamul mare al romanilor, tu rămîne doar cu numele căţelii lui Dragoş,dacă mintea ta nu poate ajunge la mai mult. (era în faţa întreg auditoriului).Băieţii au rîs atunci cu haz.
  La următoarea lecţie,Boage mi-a zis:Da, şi eu am nume de la romani.N-a vrut să fie doar numele căţelii lui Dragoş.(Maldavaninii la mine nu aveau note mai mici decît acei ce se dădeau ca şi români,alţii,dimpotrivă,văzînd că cu „maldavaninii” mă port mai cu mănuşi,la început se dădeau că ei sunt doar moldoveni,apoi, recunoşteau că sunt şi ei moldoveni-români.
  Poate şi cu Dodon de vorbit aşa,poate sa lecui şi dumnealui de moldovenism primitiv.
  Voi încerca să-i trimit pe blogul lui Dodon această istorie,poate va contribui cumva la însănătoşirea mintală a d-lui.
  Anatol Marin

 3. O intrebare care nu este la tema:
  CE-AR FI DACA MAJORITATEA PARTIDELOR si formatiunilor politice de dreapta, organizatiile din Societatea civila s-ar uni pentru a cere RE-UNIREA CU ROMANIA? Ce ar putea pierde oricare partid?

  Sau: pe cine se bazeaza PL, PLDM, PD de UMBLA cu fofarlele? De ce nu MERG curajos, deschis, asa cum face PNL spre UNIRE???

  E o lipsa de vointa, de curaj, de luciditate?
  Sau este o curvie politica si cu Estul si cu Vestul?

  Or este o REAVOINTA cu intentii clare de mentinere a SRL RiMi – o oaza pentru mafiile care ne tin intr-o exploatare nerusinata?

  Doamne fereste: SUNTEM intre Scila si Caribda; intre clanurile oligarhice ale PCRM si cele din cadrul AIE???

  Intre timp inca nu se prolifereaza clar noile forte politice care sa adune MASIV poporul, asa cum a fost la prima Mare Adunare Nationala…

  Inca nu vad CINE sa insufle incredere TOTALA tinerilor, fapt absolut necesar, deoarece TINERII s-au mai fript cu PROMISIUNILE altora…

  Doamne, ocroteste pe ROMANII BASARABENI!

 4. la momentul atual unirea RM cu Romania nu se poate face decat prin fier si prin sange. in 90 s-a ratat posibilitatea unirii pe cale pasnica deoarece Iliescu instalat de rusi la conducerea Romaniei nu a dorit unirea, actionand conform intereselor rusesti.

 5. Andrei,
  NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL LA DUMNEZEU!
  intrebarea este: Dar suntem noi cu Dumnezeu? ca sa fim ajutati?

 6. Dumnezeu este calea, ADEVARUL si viata. noi luptam pentru restabilirea unui adevar istoric. lupta noastra este binecuvantata de Dumnezeu, atata timp cat scopurile ne sunt nobile si nu avem interesese meschine sau strict personale.

 7. andrei spune:

  //in 90 s-a ratat posibilitatea unirii //

  care mai unire in 90 cind URSS sa destramat numai in 1992 si ramasitile armatei ruse -sovietice au fost scoase din RM (nu Transnistria) abia in 1994……….la Ungheni in anul 1994 au fost granicieri CSI (care chipurile consultau garnicerii RM)sub condamentul lui Saposnicov

 8. apoi tot in anii 90 Snegur a bagat RM in CSI

 9. andrei, 7 februarie 2012, la 16:04:
  „in 90 s-a ratat posibilitatea unirii pe cale pasnica deoarece Iliescu instalat de rusi la conducerea Romaniei nu a dorit unirea, actionand conform intereselor rusesti.”

  Andrei, ca sa nu ramai dezinformat si sa nu mai dezinformezi si pe altii, in ’90 majoritatea basarabenilor erau impotriva unirii. La Chisinau populatia nici nu voia sa auda de Romania. Ei spuneau ca Ucraina le va da sudul si nordul Basarabiei, precum si Bucovina de Nord si ca ei isi vor face o republica mare si vor trece la tara cea mai puternica. Cred ca despre Federatia Rusa era vorba. Lui Iliescu, pe care-l urasc din toata inima, i s-a adus la cunostinta aceste lucruri iar el si guvernul lui au procedat in consecinta, adica v-au respectat dorinta voastra de a ramane cu rusii. Deci nu dezinforma! Nu s-a pus niciodata la Chisinau problema vreunei uniri cu Romania. Dimpotriva! Din aceasta cauza nici Romania nu a luat vreodata in calcul posibilitatea vreunei uniri. Nu vezi ca nici dupa peste 22 de ani voi nu sunteti pentru unire cu Romania? Ramaneti voi independenti sub ocupatie ruseasca pentru ca noi, romanii, nu va putem forta sa va uniti cu cineva. Suntem tari diferite si asa vom ramane. Ceea ce spui tu sunt vorbe aiurea pentru a face pe altii raspunzatori pentru neputinta si nevolnicia voastra. Sanatate si voie buna!

 10. in anii 90 la guvernare in RM au fost ”puliticieni” statalisti la fel ca si AIE

  nicio armata nu se poate opune vointei majoritatii populatiei

  vointa majoritatii populatiei se manipuleza in interesul ”puliticenilor”-statalisti pentru a umple buzunarele personale ,asa a fost din 1989 si asa este pina in prezent 2012….

  de unde vin averile de miliarde $ a lui Voronin,Lucinschii,Filat,Plohotniuc,Selin…..ele vin din manipularea populatiei pentru a ajunge la cirma statalitatii si a mulge economia in interesul personal a ”puliticenilor”….

  RM cea mai saraca tara din Europa are vreo 5-6 miliardari $

  Молдова: деспотическая “демократия”.

  06.02.2012.

  Подытожив недолгое пребывание в родном Кишиневе, именно таким афоризмом можно обрисовать, то, что происходит в Молдове. И не надо быть семи пядей во лбу, чтобы понять, что в “суверенной” Молдове с использованием всякого рода схем, бизнес проектов под названием “партийное строительство” успешно построена “демократия” для суверенов – для избранных: родственников, нанашей, кумэтров, финов, отдельно взятых друзей и соратников партийных вождей разного рода пород. Они живут в отдельно взятом мирке, виртуальном, в отрыве от реальности.

  Взять хотя бы последние заявления о доходах “правителей”. Дух переводит! Половина Правительства Молдовы… бомжи! Ничего нет за их душонкой, ни метра жилья. Главный таможенник Молдовы вообще в пристройке у мусоропровода живет. Смешно и грустно. Филат заявляет, что стал премьером не для того, чтобы жить на зарплату. Вот так. Посмел бы Кэмерон заявить такое. На второй день – отставка и повестка в суд. Грустно осознавать, что “суверены” Молдовы считают народ просто средством потребления.

  Эта, типично “молдавская” демократия, точнее “демобратия” не так страшна, как ее насаждают. Достаточно вспомнить историю, демократы прошлого всходили на костер, а “молдо-демобратки” просто взошли на трон. И с этого трона они с остервенением взирают вниз…на чернь. За 20 лет правления “суверенов”, в Молдове не прижился ни один общеизвестный и общепризнанный общественный строй, разве, что “узурпация” и частный интерес правящего клана приняли угрожающие размеры.

 11. Sa ne fie clar : impreuna cu Transnistria nu se va realiza unirea ci numai rusificarea accentuata si continuua.

 12. rusia urmareste transnistrizarea intregii RM. acest lucru se va intampla in cazul in care comunistii vor reveni la putere. cu acordul moscovei, comunistii au declansat asaltul pentru preluarea puterii. fortele proeuropene bat in retragere. analistii politici care mai ieri erau anticomunisti peste noapte au devenit sustinatorii acestora.

 13. Filat si duce RM spre transnistrizare.

  Dan Dungaciu: „Reunificarea cu Transnistria ar schimba majoritatea politică la Chişinău”.

  26.01.2012

  Reunificare cu Transnistria previzibilă pe termen lung va genera în actualele condiţii o transnistrizare a Republicii Moldova. Transnistria aduce 10 procente electorale, procente ce s-ar putea, pe termen mediu şi lung, să schimbe majoritatea politică la Chişinău.

  http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Dan_Dungaciu-presedintele_Institutului_de_Relatii_Internationale_al_Academiei_Romane_0_634137219.html

 14. Constantin Tănase: Liderii AIE zic că ne integrăm în Vest, în realitate, noi batem pasul pe loc şi ne uităm spre Est. Asta e marea păcăleală, aici am fost minţiţi fără ruşine.

  25.01.2012

  http://www.timpul.md/articol/autorii-morali-ai-protestelor-sunt-liderii-aliantei-30695.html

 15. Pai hotarati-va: ori aderare la Uniunea Europeana ori Unirea cu Romania.Ca nu-i tot una. Cat despre nostalgia batraniilor,acestia au dreptul sa fie nostalgici dupa tineretea lor,indiferent ca a fost sub Ceausescu, ori in URSS ,ori in anii lui Adolf Hitler in Germania. Ei regreta ca atunci erau in puteri si puteau face mai multe decat la batranete,asta este toata nostalgia nicidecum faptul ca URSS a fost un paradis,ori Ceausescu Hitler, Ion Antonescu, Brejnev sau oricare altul depinde de generatii.

  Unirea cu Romania va fi foarte posibila in momentul cand Angela Merkel il preseaza pe Putin sa retraga armata din Transnistria,ca in rest orice incercare de Unire acum poate duce la un razboi nedorit.Asta este cert,vede toata lumea…..

 16. Opinie,
  Constantin Tanase uneori scrie niste baliverne, deci, nu este el cel IN DREPT, sa puna note… Sa se mai odihneasca, CAND NU ARE INSPIRATIE.
  DECI, MARSH LA PENSIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *