“Avem nevoie de un Președinte care să ne conducă spre Unirea cu România”

De fiecare data am spus – si in emisiunile televizate – ca lupta in R.Moldova se da pentru un Presedinte geopolitic. Si a fost minunat mesajul nostru din referendumul trecut: “Avem nevoie de un Presedinte care sa ne conduca spre Unirea cu Romania”.

De asemenea, am dreptate cind spun ca Presedintele nu este ales si pentru ca cei care nu vor un Presedinte prorus nu pot pune unul roman, iar cei care vor unul prorus il vor al fiecaruia, ca oferta de umbrele politice/”krise” e mare.

Practic, am ramas socata cind am auzit – sau numai mi s-a parut? – ca PL ar putea examina candidatura mai noua pe nume “Zina-carabina” pentru functia de sef de stat. Cea pe care o intereseaza uneori, ca pe sotia lui Ceausescu, cine a fost la nunta cuiva. Prin gaura cheii… Greceanii stie ce am in vedere…

O problema grea va avea de rezolvat PL. Pe de o parte, tradindu-si electoratul romanesc si unionist in mai multe feluri, se teme sa nu cada din guvernare, ca si de alegeri anticipate. Pe de alta parte, conjunctura parca ofera candidatura Zinutei Greceanii. De aia se tine Ghimpu cu ambele miini de Lupu. Ca sa ii si ia locul. Dar situatia e cetoasa. Asa ii trebuie lui Ghimpu. Dumnezeu nu bate cu batul. Aroganta e pacat mare si asta caracterizeaza conducerea PL, acum amestecata si cu bilbiitii de la MAE…

Dar care sint jocurile, daca nu e inca limpede? Filat a rupt grupul Dodon sa impuna un Presedinte prorus, alias „apolitic”, numai nu Lupu. Rusia vrea un Presedinte gen Greceanii, pentru ca ta-a-a-a-a-re bine s-au mai impacat cind au pus de un acord in ianuarie 2006 privind livrarea gazelor. Nu, nu spunem de mita, desi rusii au de unde da. Dar stiti ca e periculos, totusi, cu rusii si gazele. Intreprinderea mixta Moldova-gaz, cu pachet de actiuni majoritar de 60 la suta al Gazpromului si Transnistriei, cumpara – tot de la Gazprom – cu 400 dolari 1000 de metri cubi de gaze. Se spune ca Germania plateste 370 dolari. Contractul a fost semnat in ianuarie 2006, atunci am si inghetat o saptamina. Acest accept a costat, ne-a costat, ne costa si ne va costa. Vedeti ce a patit Timosenco? Sa nu o termine si Greceanii asa. De aceea, votarea lu’ Zina-carabina ar fi o infractiune morala din partea PL, PLDM si PD, chiar daca si-ar salva pielea si ar fi pe placul Moscovei. Dar cu obrazul cum ramine? Oare ati uitat ca Greceanii a amenintat sa traga in tineri? In locul ei, dupa asemenea enormitate si plecarea de la comunisti, as intepeni de rusine sau m-as intoarce in Siberia, ca totuna Zina-carabina nimic nu a invatat din istoria tragica a romanilor basarabeni deportati. Mai bine raminea acolo…

E frumusica si tradarea cu reducerea pretului la gazele rusesti in schimbul actiunilor rusilor in obiective economice strategice ale R.Moldova. Si pina acum le-au avut si le vor avea. Crima comunista de a nu extinde sectorul privat o continua guvernantii liberal-democrati, vinduti rusilor.

Rusia vrea un Presedinte care sa ii satisfaca ambitiile, sa ii plateasca datoria de 400 milioane de dolari pe gaze fara Transnistria, a carei datorie o pun tot pe umerii taranilor nostri – de 2,5 miliarde de dolari. Care e acela care va fi la cheremul rusilor? Cea care a mai fost, nu? – Zina-carabina.

Am mai spus in emisiuni ca se constata o sincronizare pe ambele maluri ale Nistrului. Sa vina la Tiraspol un Kaminski, cel care sa ne-o “redea”, adica sa o bage in Moldova, ca aceasta sa nu se mai integreze niciodata in UE. Plus cei 400 de mii de votanti prorusi – ca sa schimbe vectorul european al celui de-al doilea stat romanesc. 300 sau 400 de mii de cetateni zombificati, rusificati, eurofobi, americanofobi, antiromani sa ni-i bage la vot Moscova si, impreuna cu Baltiul rusificat si cu „partidul regional” al lui Formuzal, sa incapa toata R.Moldova pe mina Kremlinului.

Cochetarea lui Filat cu Moscova si Tiraspolul, plus „partidul” lui Formuzal inregistrat – iata pericolul ca in Parlamentul de la Chisinau sa vina o partida proruseasca, cea care sa ne anihileze orice integrare in UE, nu mai spun de integrarea in NATO si Unirea cu Romania.

Adica miza rusilor si a acolitilor lor e sa faca o R.Moldova unita cu Transnistria, adica o Transnistrie mare, care sa intre in Uniunea Eurasiatica, nu in UE.

Luind, in schimbul pretului micsorat la gaze, intreprinderi strategice (mai bine le vindeau Vestului cu 1 leu la vremea potrivita), Rusia va controla economia si politica R.Moldova, iar daca, totusi, printr-un vis irealizabil, R.Moldova se va integra in UE sau – printr-un vis realizabil – se va uni cu Romania, toti detinatorii de proprietati in R.Moldova vor pretinde si le si vor pune la adapost aparindu-si drepturile patrimoniale, cu electorat buimacit de partide zise “pragmatice”, dar, de fapt, prorusesti, pline de tradatori, vinzatori de tara si mancurti.

Ne intrebam daca e intr-atit Bruxelles-ul interesat ca Moldova sa fie stat rusesc ori SUA si UE, aflate – spun unii – intr-in razboi cu Rusia pt R.Moldova – inca nu pot obtine pretul pus de Rusia ca sa se retraga din R.Moldova? Rusia, insa, se pare, inca nu are in calcul vinzarea Transnistriei.

Smirnov deja nu mai e bun pentru Moscova – e inca bunicel doar pentru Filat. Smirnov isi face jocul sau, a iesit de sub control, fura banii rusilor, nu a platit gazele, fura ajutoarele umanitare, iar rusii vor sa speculeze criza UE si sa alipeasca toata Moldova Tiraspolului, cum a mai facut o data in istoria secolului trecut.

Toti acesti dodonei, iesiti de sub aripa lui Voronin, tot pui de cioroi ramin. Numai ca rosii. Cui trebuiesc ei? Celor care li se aseamana. Cine sint acestia? Ii vom vedea in curind.

Vitalia Pavlicenco 

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
 1. Transnistriae o capcana in masura in care grupul Dodon nu va atrage in continuare comunisti , asa cum au facut altii ! Sa vedem cine si cu cine si pentru ce!

 2. Sa nu uitam ca daca Romania ar recunoaste Transnistria unirea este facuta, fara dar si poate ! Actul unirii din 1917 este valabil cu exact teritoriul in cauza !
  asa ca nu unirea este problema ci ce fel de unire e vorba , intre doua republici sau intre teritorii pur si simplu !

 3. cum va spuneam mai inainte jocul ruso-german ia amploare .

  Diplomatul german: Moldova, Ucraina şi Belorusia nu vor accede la UE.

  28 Octombrie 2011.

  Republica Moldova, Belorusia şi Ucraina nu au perspective de a deveni membre UE, a declarat la Berlin reprezentantul împuternicit pe ţările Europei de Sud-Est a MAE Germaniei, ex-ambasador al RFG în Moldova, Nicolaus Conte Lambsdorff.

  Moldova deopotrivă cu Ucraina şi Belorusia nu au perspectivă de a fi membră a UE.

  http://www.tv7.md/ro/news/diplomatul-german-moldova-ucraina-si-belorusia-nu-vor-accede-la-ue-5974.html

  Germania face jocul de mai inainte cu Rusia.

  RM a nimerit in capcana geopolitica ruso-.germana

 4. sa ceri ajutor de la Germania (cum ubla Filat pe la Merkel) cind Germania este legata cu Rusia prin un nou ribbentrop-molotov pact-gazoduct Nord Stream este o prostie uriasa care pot so faca numai statalistii din RM la care le este friica de NATO,SUA,Marea Britanie,Romania…

 5. 24 ian 2010

  Hillary Clinton a reafirmat poziția SUA cu privire la deschiderea acesteia de a vedea în curând R. Moldova în familia NATO. „Vom ajuta Moldova să-și facă drumuri, vom ajuta agricultorii pentru ca aceștia să-și poată vinde bunurile. Deci, dle prim-ministru Filat, acordul semnat astăzi este o victorie pentru guvernarea din Moldova, drepturile omului și reformele economice. Totodată, țin să amintesc că vrem R. Moldova în Alianța Euro-Atlantică cu toate beneficiile care aceasta le aduce”, a mai precizat Secretarul de Stat american.

  http://unimedia.md/?mod=news&id=16176

 6. su unde acuma a ajuns AIE RM-?

  Moldova a semnat tratatul privind zona libera de comert a CSI.

  19 Octombrie 2011.

  Moldova a devenit membru cu acte in regula al zonei libere de comert a CSI. Presa rusa anunta ca mai multi premieri ai statelor membre ale Comunitatii au semnat tratatul privind aderarea la zona pe care Vladimir Putin o crede baza viitoarei Uniunii Eurasia. Plan pe care presa occidentala l-a botezat „reincarnarea URSS.”

  http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/back-in-ussr-moldova-a-semnat-tratatul-de.html?

  VLADIMIR FILAT ESTE MULŢUMIT DE SEMNAREA NOULUI ACORD DE COMERŢ LIBER ÎN CSI .

  19.10.2011

  Semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI reprezintă o nouă etapă şi noi oportunităţi pentru ţările semnatare, în vederea asigurării creşterii economice şi sporirea competitivităţii economice a ţărilor CSI, consideră prim-ministrul Vladimir Filat.

  Potrivit serviciului de presă al Guvernului, citat de agenţia INFOTAG, după şedinţa Consiliului şefilor de guverne al CSI la Sankt-Petersburg, în cadrul căreia a fost semnat Acordul, el a declarat că decizia nu a fost una uşoară şi pentru adoptarea ei a fost nevoie de voinţă politică, ceea ce a fost realizat.

  „Acest lucru va permite crearea noilor locuri de muncă şi sporirea veniturilor cetăţenilor ţărilor noastre”, a spus Filat.

  http://www.infotag.md/noutati/591536/

  03.11.2011 .

  Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi la Moscova o întrevedere cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill

  Vlad FILAT a spus că este fericit să-l revadă pe Patriarh la Moscova, după ce recent a avut ocazia să-l întîlnească în cadrul vizitei pe care Sanctitatea Sa a întreprins-o în Republica Moldova.

  Premierul a subliniat că acea vizită a fost una importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova, majoritatea cărora sînt creştin-ortodocşi.

  Vlad FILAT a menţionat rolul Bisericii pentru sănătatea morală a societăţii. În context, Premierul a apreciat efortul constant al Bisericii în direcţia respectivă şi a spus că, în acest proces, Statul şi Biserica au aceleaşi scopuri.

  Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill a menţionat că vizita în Republica Moldova i-a lăsat cele mai plăcute impresii. El a spus că a fost plăcut surprins să constate că poporul Republicii Moldova este unul cu credinţă sinceră, că relaţia dintre Stat şi Biserică este la un nivel înalt.

  „Deşi am avut un program încărcat, am părăsit Moldova cu o bună dispoziţie şi cu cele mai plăcute impresii, pe care le voi păstra în continuare în suflet”, a spus Sanctitatea Sa.

  http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=4468

 7. su unde acuma a ajuns AIE RM-?

  Moldova a semnat tratatul privind zona libera de comert a CSI.

  19 Octombrie 2011.

  Moldova a devenit membru cu acte in regula al zonei libere de comert a CSI. Presa rusa anunta ca mai multi premieri ai statelor membre ale Comunitatii au semnat tratatul privind aderarea la zona pe care Vladimir Putin o crede baza viitoarei Uniunii Eurasia. Plan pe care presa occidentala l-a botezat “reincarnarea URSS.”

  VLADIMIR FILAT ESTE MULŢUMIT DE SEMNAREA NOULUI ACORD DE COMERŢ LIBER ÎN CSI .

  19.10.2011

  Semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI reprezintă o nouă etapă şi noi oportunităţi pentru ţările semnatare, în vederea asigurării creşterii economice şi sporirea competitivităţii economice a ţărilor CSI, consideră prim-ministrul Vladimir Filat.

  Potrivit serviciului de presă al Guvernului, citat de agenţia INFOTAG, după şedinţa Consiliului şefilor de guverne al CSI la Sankt-Petersburg, în cadrul căreia a fost semnat Acordul, el a declarat că decizia nu a fost una uşoară şi pentru adoptarea ei a fost nevoie de voinţă politică, ceea ce a fost realizat.

  „Acest lucru va permite crearea noilor locuri de muncă şi sporirea veniturilor cetăţenilor ţărilor noastre”, a spus Filat.

  03.11.2011 .

  Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi la Moscova o întrevedere cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill

  Vlad FILAT a spus că este fericit să-l revadă pe Patriarh la Moscova, după ce recent a avut ocazia să-l întîlnească în cadrul vizitei pe care Sanctitatea Sa a întreprins-o în Republica Moldova.

  Premierul a subliniat că acea vizită a fost una importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova, majoritatea cărora sînt creştin-ortodocşi.

  Vlad FILAT a menţionat rolul Bisericii pentru sănătatea morală a societăţii. În context, Premierul a apreciat efortul constant al Bisericii în direcţia respectivă şi a spus că, în acest proces, Statul şi Biserica au aceleaşi scopuri.

  Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill a menţionat că vizita în Republica Moldova i-a lăsat cele mai plăcute impresii. El a spus că a fost plăcut surprins să constate că poporul Republicii Moldova este unul cu credinţă sinceră, că relaţia dintre Stat şi Biserică este la un nivel înalt.

  „Deşi am avut un program încărcat, am părăsit Moldova cu o bună dispoziţie şi cu cele mai plăcute impresii, pe care le voi păstra în continuare în suflet”, a spus Sanctitatea Sa.

 8. Basarabenii catre Mateevici
  poezie [ ]

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
  2011-07-25 | |

  Un veac de cand ne-ai indemnat
  Sa nastem un proroc
  Dar mana noastra a secat
  Si sinul nostru sa uscat
  Si capul noi l-am prea plecat
  Cersind acest noroc
  Din mina-n mina am trecut
  Prin foame si razboi
  Mereu batuti , mereu vinduti
  Ca vita injugati la plug
  Ocnasi si robi. Si dor nespus
  Ascuns in ochii nesupusi
  Cu care cautam pierduti
  Prorocul printre noi…
  Rog Doamne milostiv si sfint
  Mai rog putin noroc
  Ne-ai dat si voe si pamint
  Si imn si graiul nostru sfint
  La-i imbracat in vechi vestmint..
  Dar nu ne-ai spus veni-va cind
  Acel proroc…
  Acel proroc ce-ar indrazni
  Sa spuna ca sintem un gind
  Sintem o apa si-un pamint
  Sintem romani !!!
  Cu-n pod de flori ce-ar uni
  Bujeacul si Carpatul sfint
  Si steagul Marii Romanii
  L-ar arbora in vint
  Am trece Prutul ce-ar si morti
  De-ar ordona acel proroc…

  Iurie Osoianu 25 iulie 2011 Basarabia

 9. “Avem nevoie de un Președinte care să ne conducă
  spre Unirea cu România !”
  –––––––––––––––––––––
  UN ASEMENEA PRESEDINTE POATE FI
  GENERALUL VOINIC ION COSTAS
  SAU STUDENTUL EUROPEAN DAMIAN HâNCU,
  SAU PATRIOTUL BALTZEAN DRAGOS GALBUR
  SAU ENERGICUL ILIE BRATU
  SAU DIPLOMATUL ILIE ILASCU
  SAU ATATIA ALTI PATRIOTI DEDICATI CU TRUP SI SUFLET
  TARII NOASTRE – MAREA DACIE !

 10. Pe masura ce inaintam in timp, iar ‘tara’ se scufunda tot mai mult in intuneric, mizerie si nevoi (unele create din exterior, cit si cele ‘autohtone’), tot mai evidenta devine corectitudinea ‘vectorului politic’ promovat de PNL.
  Colacul de salvare de toate nevoile, sau de o buna parte din ele este in unirea cu patria-muma Romania.
  Moldova de azi, ‘de facto’ este un teritoriu foarte slab controlat de autoritati, aici legile pratic nu functioneaza, economia e la pamint, industrie nu exista, populatia paraseste in masa tara, mai ales tineretul, Rusia dirigeaza toate scenariile de pe teatrul politic din ‘tara’,
  hotie, banditizm, criminalitate in crestere …

 11. D-na Pavlicenco, nu va suparati.. puteti sa-mi spuneti si mie care este legatura intre articol (cu continutul caruia sunt de acord 99%) si poza cu Maresalul Antonescu?

 12. Pt fratre

  Da, va pot spune. E vorba de demnitate, de care a dat dovada Antonescu, spre deosebire de actualii guvernanti. Bogul meu are sloganul „Viata nu merita sa o traiestin decit in demnitate!” – este spusa Maresalului.

 13. Unirea cu Romania alaturi de poza maresalului Antonescu transmite in limbaj subliminal ca Romania este fascista si dictatura . Justificarea de mai sus este insuficienta

 14. Iaca si PL din RM cu eurointegrarea-))

  Pentru AIE nu este prioritatea aderarii RM la UE .

  Участвующий во встрече мэр Кишинева Дорин Киртоакэ саказал, что „перспектива членства фактически не является целью, и никто не говорит об этом среди членов Альянса или в Молдове”.

  „Молдова, наряду с Украиной и Беларусью, не имеет так называемой европейской перспективы членства, обладающей балканскими странами, которые, выполнив все условия, могут подавать заявления на вступление в ЕС”, – заявил специальный уполномоченный по Юго-Восточной Европе, Турции и государствам Eвропейской ассоциации свободной торговли ЕАСТ (EFTA) федерального Министерства иностранных дел Германии Николаус граф Ламбсдорфф.

  27.10.2011

  http://www.vedomosti.md/news/Moldova_Ne_Imeet_Perspektivy_Chlenstva_V_Evropeiskom_Soyuze/1

 15. asa prosteala fata de electoratul din RM cum face AIE inca nu a fost in istroria RM asa mafiotezare a puteriii pentru a mulge treuca statalitatii inca nu a vazut populatia din RM.

 16. In RM-Basarabia acuma la putere sunt gruparile criminale mafiote-stataliste care manipuleaza-prostesc populatia din RM cu diferite lozince-politice

 17. manipulare totala a populatiei din RM din partea gruparilor-criminal-politice din RM sub acoperirea partidelor AIE-PLDM-PDM-PL ,PCRM…

 18. Pt basarabean

  Ion Antonescu nu este fascist. Asta e in mentalitatea celor care nu au dorit reintregirea neamului romanesc, pentru care a intrat Maresalul cu soldatii in razboi, alaturi de germani, sa ne scape de sub rusii cu mentalitate imperialista, de care nu scapam nici azi. Romania e tara-membra a UE si nu este fascista. Voi, cei care ginditi asa, sinteti bolsevici, stalinisti, imperialisti, sovini, nazisti rusi si fascisti rusi. Daca unora nu le place Antonescu si fac legi speciale prin diferite tari, noi le spunem ca am avut Holocaustul romanilor, in care acestia au fost adusi la foame, bagati in gropi cu var si trimisi in Siberia. Noi il consideram pe Antonescu foarte curajos si aparator al Basarabenilor. Chiar si Tribunalul de la Bucuresti l-a reabilutat din minciunile unor antiromani. Romanii au avut un singur patriot, om cu demnitate si pe acela l-au ucis pusi de rusi. Cit priveste persecutarea evreilor, e prea mult de discutat si nu ma bag in a explica de ce bolsevicii din Basarabia erau, in majoritate, evrei. Fiecare cu decizia, riscul si consecintele sale.

 19. Plus cei 400 de mii de votanti prorusi – ca sa schimbe vectorul european al celui de-al doilea stat romanesc. 300 sau 400 de mii de cetateni zombificati, rusificati, eurofobi, americanofobi, antiromani

  EU AS MAI ADUGA INCA TREI CARACTERISTICI : PROSTI, SARACI, NAIVI.

 20. „Suntem dezămăgiţi – am obosit!”

  2011-11-07/16:00 „Suntem dezămăgiţi – am obosit!”. Această este poziţia partidului Politic Democraţia Acasă referitor la situaţia social-politică din Republica Moldova pe care şi-au făcut-o publică luni, 7 octombrie, în cadrul unui breifing de presă la Info-Prim Neo.

  Preşedintele partidului, Vasile Costiuc, a declarat că membrii formaţiunii sunt profund dezămăgiţi de tot ce se întâmplă în ţară şi au obosit să urmărească neputincioşi starea negativă a lucrurilor, iar ca partid politic extraparlamentar au obligaţia morală să ia atitudine faţă de toate încălcările care se produc.

  „Noi generaţia 7 aprilie, care am participat la protestele din 2009 şi am contribuit esenţial la schimbarea guvernării de atunci, ne-am dorit un alt tip de administrare a statului, însă, cu regret, în perioada care a urmat de la 2009, acţiunile guvernării actuale nu se deosebesc cu nimic de cea precedentă. Cineva vorbeşte despre soluţii, cineva vorbeşte despre schimbări până la capăt, cineva ne vorbeşte foarte frumos despre o Moldovă fără săraci sau fără sărăcie, aşa şi nu este clar fără ce, poate fără cetăţeni? Noi însă, am obosit să urmărim indiferenţi cum cineva ne distruge ţara noastră”, a comunicat Vasile Costiuc.

  Alina Stavila, membrul partidului, a declarat că au obosit de faptul că, în fiecare zi, cetăţenii sunt martorii unui spectacol dureros. Tânăra susţine că cea mai mare parte a populaţiei este umilită şi înjosită, deoarece trăieşte sub pragul sărăciei. „În ultimele săptămâni am observat că pe străzile oraşului au apărut tot mai mulţi oameni care-şi scot disperaţi din casă bunurile, obiecte şi le vând în stradă ca să nu moară de foame. Tragic e că pe tot mai mulţi bătrâni îi întâlnim pe la colţuri cu mâinile întinse. Tot mai multe mame cu copii bat în uşile instituţiilor de stat în speranţa că vor beneficia de ajutor şi vor găsi dreptate”, a menţionat Alina Stavila.

  Potrivit lui Pavel Gribinenco, membru al partidului, construcţia bugetului public naţional este una ineficientă, lipsită de orice perspectivă şi strategie clară stabilită pe termen lung.

  Radj Cărbune, membru al partidului, a declarat că în domeniul educaţiei şi al ştiinţei se atestă „un dezastru total, iar presupusele reforme din ultimii ani au arătat că nu sunt funcţionale” – cadrele didactice fiind lipsă, salariile mici, instituţii de învăţământ închise. „De altfel, domeniul educaţional-didactic şi celelalte sfere de activitate se află într-un stadiu de putrefacţie. Cu toţii cunoaştem că per ansamblu învăţământul s-a transformat într-o activitate economică. Oare în asemenea condiţii dorim să ne creştem şi să ne educăm copii? Credem că actuala guvernare nu este la curent că un stat dezvoltat, în primul rând, pune accentul pe o educaţie şi pe un învăţământ pus bine la punct”, a mai spus Radj Cărbune.

  Vasile Fotescu, membru al partidului, a declarat că drumurile din Chişinău nu sunt reparate, iar reparaţiile care se fac sunt pseudoreparaţii. El susţine că a obosit de faptul că pe străzile din Chişinău este întuneric, oraşul este murdar, lucru care demonstrează ineficienţa autorităţilor publice locale, deoarece interesul personal se pune mai presus decât interesul societăţii . „Am obosit de faptul că în Consiliul municipal nu se mai găseşte acea ordine şi nu se mai găseşte acel numitor comun. Am obosit de faptul că primarul general îşi demonstrează incompetenţa în Chişinău şi problemele chişinăuienilor rămân nesoluţionate. Noi am obosit”, a conchis Vasile Fotescu.

 21. Grupul rus Gazprom va începe să livreze astăzi gaze naturale Europei prin conducta Nord Stream.

  Nord Stream are ca obiectiv ţintă livrări de 27,5 miliarde metri cubi pe an, suficient pentru a acoperi necesarul a 23 de milioane de gospodării.

  Inaugurare în prezența Angelei Merkel și a lui Dmitri Medvedev.

  Nord Stream include două conducte, fiecare dintre ele cu o lungime de 1.224 kilometri, dintre care a doua va fi construită până la sfârşitul anului 2012.

  În spatele acestui proiect de 7,4 miliarde de euro stă un consorţiu dominat de grupul rus Gazprom (51%), alături de companiile germane BASF şi EON (fiecare cu un pachet de 15,5%), grupul GDF Suez şi societatea olandeză Gasunie (fiecare cu 9%).

 22. Rebrandingul Transnistriei şi transnistrizarea RM // Cutia cu piuneze.

  Ideea unui „rebranding” al Transnistriei prin înlăturarea lui Igor Smirnov de la putere, înaintată de noi, a fost tema unui comentariu al colegului Petru Bogatu, în JURNAL de Chişinău. Din punctul său de vedere, „lui Putin nu-i pasă de imaginea Rusiei în Occident, darămite de cea a Transnistriei”, altfel nu ar mai încerca să se reaşeze în fotoliul prezidenţial, în pofida reacţiilor negative în lume. „Părerea mea este că Moscova urmăreşte nu „rebrandingul Transnistriei, ci refacerea imperiului de odinioară”, scrie Petru Bogatu. De aceea, consideră el, Moscova mizează pe Kaminski, care va executa fără a crâcni ordinele lui Putin, acceptând o variantă modificată a planului Kozak, spre deosebire de Smirnov, care luptă pentru independenţa Transnistriei şi va sta de-a curmezişul planurilor de „transnistrizare” a RM.

  Am putea fi de acord, într-o anumită măsură, că Putin nu pune mare preţ pe ceea ce se spune în Occident despre el. Însă e riscant să afirmăm că lui nu i-ar păsa de imaginea Rusiei în lume. Dacă nu i-ar fi păsat, nu-i aduna pe reprezentanţii principalelor instituţii de presă din Rusia ca să le explice pasul său (făcând trimitere şi la Roosevelt). Chiar şi liderilor sovietici le păsa cum arată URSS în exterior, chiar mai mult decât în interior, căci de această imagine depindea influenţa lor în lume. De aceea KGB a plătit un şir de intelectuali occidentali care să lustruiască imaginea URSS. Lui Putin, dacă vrea să-şi realizeze visul restabilirii imperiului sovietic, şi el îşi doreşte în mod deschis aceasta, nu poate să nu-i pese de faptul cum arată Rusia în ochii fostelor republici sovietice pe care doreşte să le ademenească în Uniunea Eurasiatică, dar şi de faptul cum este privită FR în afara spaţiului postsovietic, căci reuşita proiectului său va depinde şi de atitudinea Occidentului, a Chinei.

  Cu atât mai mult contează imaginea în cazul Transnistriei. Să nu uităm că, până a „transnistriza” RM, Moscova trebuie să obţină asentimentul UE, SUA, ca să nu mai vorbim de RM, asupra statutului „special” al regiunii separatiste. Regimul de la Tiraspol trebuie să fie „vandabil”, să-l accepte europenii, ca să împingă Chişinăul în direcţia unor compromisuri „rezonabile”, asigurându-i Moscovei accesul la procesele decizionale ale RM prin intermediul Tiraspolului.

  Cât priveşte Smirnov şi rezistenţa acestuia în faţa Kremlinului, iarăşi să nu exagerăm şi să-i dăm importanţa pe care nu o merită. Smirnov nu se poate opune niciunei dorinţe a Moscovei. Altfel nu se menţinea până acum. Fiindcă veni vorba, el a fost cel care a semnat planul Kozak şi, dacă va fi nevoie, va semna un altul la fel, o declară în presă chiar oamenii din anturajul său, nedumeriţi de presiunile Kremlinului.

  Fireşte, nu „machiajul” Transnistriei este scopul final al Rusiei, nu am afirmat aşa ceva şi nici nu despre aceasta era vorba. Ideea era că Moscova înţelege că regimul de la Tiraspol are nevoie de „cosmetizare”. Căci numai după „rebrandingul” Transnistriei poate fi posibilă „transnistrizarea” RM.

  http://ziar.jurnal.md/2011/11/08/rebrandingul-transnistriei-si-transnistrizarea-rm-cutia-cu-piuneze/

 23. redeţi că noi avem de ales între Europa şi Rusia? Pe dracu’! Alegerea e mult mai cumplită. E una chiar de coşmar. Dacă nu ne dezmeticim, vom avea de ales din două una: ori transnistrizarea Republicii Moldova, ori independenţa Transnistriei.

  Noul plan imperial

  Colegul Nicolae Negru scria în editorialul de vinerea trecută că Moscova doreşte să se debaraseze de Igor Smirnov, întrucât ar avea nevoie de un rebranding al Transnistriei, de o modernizare a imaginii sale învechite, prăfuite. Nu pot fi de acord cu această concluzie, chit că multe alte aserţiuni din articolul său mi s-au părut pertinente şi temeinic argumentate.

  Lui Putin nu-i pasă nici măcar de imaginea Rusiei în Occident, darămite de cea a Transnistriei. Dacă pentru el ar conta ce cred Europa şi America despre propria lui ţară, ar refuza cu siguranţă să se aşeze din nou în jilţul prezidenţial. Revenirea lui în funcţia de şef al statului, precum se ştie, a stârnit reacţii negative în lume, descurajând investiţiile străine şi provocând exodul capitalului în afara ţarii. Putin însă scuipă pe opinia Occidentului şi, cu nonşalanţa care îl caracterizează, îşi vede de treabă.

  Părerea mea este că Moscova urmăreşte nu „rebrandingul” Transnistriei, ci refacerea imperiului de odinioară. Privită din acest unghi, regiunea rebelă trebuie să joace un rol important în planurile lui Putin. Şi nici nu-i de mirare. Autoproclamata republică nistreană este o adevărată fortăreaţă rusească în calea extinderii UE şi NATO spre Est. Iar în condiţiile instalării unor baze militare americane în România, importanţa Tiraspolului pentru Moscova creşte enorm.

  O altă rusificare a Republicii Moldova

  Noul imperiu urmează să îmbrace forma Uniunii Eurasiatice. Despre constituirea ei a anunţat Putin în persoană. Mai mult decât atât. El şi-a făcut deja un atu electoral din acest nou proiect politic.

  Într-o recentă analiză, agenţia americană „Stratfor” conchide că Uniunea Eurasiatică face parte din strategia de supravieţuire şi expansiune a Kremlinului. Pentru a securiza hotarele ţării şi a-i reda măreţia de altădată, Putin îşi propune să domine din nou spaţiul postsovietic, împingând sfera ei de influenţă cât mai departe de „Moscovia”, spaţiul geografic natural al Rusiei. Printre teritoriile pe care Kremlinul urmăreşte să le controleze în viitorul lui imperial, consideră pe bună dreptate „Strafor”, se numără Armenia, Georgia şi Moldova.

  Ca să pună stăpânire pe cel de-al doilea stat românesc, Putin trebuie să „transnistrizeze” întregul lui teritoriu până la Prut. Cu alte cuvinte, Moscova are nevoie de o nouă rusificare a Republicii Moldova. De un proces de asimilare imperială aprofundată. De o „mare transnistrizare”. Numai astfel ponderea elementului românesc în Basarabia ar putea fi mai întâi diminuată, iar mai apoi anihilată.

  Tocmai de aceea, Rusia îşi doreşte o astfel de „reglementare transnistreană” care ar creşte numărul electoratului filorus şi ar asigura, într-un fel, controlul Tiraspolului asupra procesului decizional de la Chişinău. Altminteri zicând, se urmăreşte reeditarea, poate într-o formă niţel spoită, a „memorandumului Kozak”, fapt ce ar elimina definitiv Republica Moldova din Europa şi ar plasa-o iar pe orbita Rusiei.

  Pentru a-şi atinge obiectivele, Putin are nevoie de Anatoli Kaminski, omul său de la Tiraspol. Acesta din urmă face parte din partidul de guvernământ „Edinaia Rossia” şi va executa fără a crâcni ordinele Moscovei. Oricum ai da, el se pliază perfect pe planurile Kremlinului. Kaminski pentru Putin este omul potrivit la locul potrivit.

  De ce lui Smirnov nu i se poate „încredinţa” „marea „transnistrizare”

  Lui Smirnov, dimpotrivă, nu i se poate încredinţa „trasnistrizarea” malului drept, deoarece actualul şef al administraţiei de la Tiraspol vrea ca Rusia să recunoască independenţa Transnistriei. Şi el nu este singur. În spatele său se află numeroase cercuri de interese de la Tiraspol şi Moscova care consideră că regiunea separatistă nu trebuie cedată în niciun caz. Că este riscant să te joci cu destinele ei şi să accepţi realipirea acesteia la Republica Moldova.

  Aşa fiind, lupta se dă în Rusia între adepţii „transnistrizării Republicii Moldova”, pe de o parte, şi partizanii recunoaşterii oficiale de către Moscova a independenţei de stat a regiunii separatiste, pe de alta. Confruntarea dintre aceste două curente, deşi uneori pare surdă şi ascunsă de ochii publicului, este extrem de înverşunată. Ambele partide sunt revanşarde, şovine şi se pronunţă pentru refacerea imperiului. Diferenţele dintre ele sunt de ordin tactic, nu strategic.

  Putin vrea să se descotorosească de Smirnov şi să reducă influenţa cercurilor „pro-independenţă”, fiindcă acestea, cu voie sau fără voie, se pun de-a curmezişul planurilor sale de „transnistrizare” a Republicii Moldova ca element indispensabil al noului imperiu. Astfel, înlăturarea de la putere a actualului lider separatist este dictată de interesele geopolitice ale Moscovei, de dorinţa de a lăţi enclava filorusă din stânga Nistrului până la Prut.

  În timp ce liderii de la Chişinău, prin cotonogeli reciproce, compromit, de fapt, „povestea de succes”, anunţată cu surle şi trâmbiţe de partenerii noştri occidentali, Moscova ne scrie o altă istorie. Am putea spune, rămânând pe câmpul aceleiaşi metafore, că ruşii încearcă aducerea cât mai grabnică a spaţiului pruto-nistrean pe harta lor de basm.

  http://ziar.jurnal.md/2011/11/04/petru-bogatu-%e2%80%9epovestea-de-succes%e2%80%9d-de-pe-harta-de-basm-a-rusiei/

 24. Ce legătură are poza lui Antonescu înainte de execuție cu acest articol?

 25. Pt Petru Clej

  Demnitarii romani curajosi sint executati. Sau persoanele avind calitati de buni romani sint executate inainte de a ajunge sau ca sa nu ajunga demnitari.

 26. Doamnă Pavlicenco, Ion Antonescu, a fost condamnat la moarte pentru crime împotriva omenirii, crime recunoscute de statul român actual. Vezi Raportul Comisiei Wiesel http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel. Sunteți cumva negaționistă a Holocaustului?

 27. Zinaida Grecianîi, candidată la președinție sau memoria scurtă a politicienilor moldoveni

  http://www.acum.tv/articol/41404/

 28. Pt Petru Clej

  Eu pe Antonescu il consider luptator pentru reintegrarea Basarabiei in Romania. Cit priveste Holocaustul, v-as intreba daca sinteti negationist al Holocaustului romanilor, la care „au contribuit” mai multe nationalitati – evreii nefiind ultimii. Vreau sa fie recunoscut si Holocaustul Rusilor, Romanilor, Armenilor, Letonilor, Lituanienilor, Estonienilor, Azerilor, Cecenilor etc. Fiecare avem Holocaustul nostru. Nu poate fi Holocaustul monopolizat. Exacta aceasta a fost si pozitia presedintelui leton Vike Freiberghe.

  Si cine l-a „condamnat” pe Antonescu? Comunisti rusi sau de alte nationalitatii? Acela a fost „proces”? Dar stiti citi evrei au fost salvati prin ordinele lui Antonescu? Invatati istoria, nu va lasati dusi in capcane bine puse la punct sa saraceasca statele si natiunile.

  Nu fac nici o diferenta intre nazism si stalinism. Toti au fost criminali si nici unul nu a avut dreptate sa il judece pe altul. Altii trebuiau sa judece si nazismul, si stalinismul. Concomitent. sau poate nu v-ati pus niciodata intrebarea de ce stalinismul, comunismul bolsevismul nu au fost judecate la un tribunal international… Eu stiu de ce. La fel cum la Consiliul Europei nu a fost adoptata o „Rezolutie” de condamnare a comunismului, ci numai „Recomandare”…

 29. Doamnă Pavlicenco, eu v-am întrebat dacă sunteți o negaționistă a Holocaustului și dumneavoastră evitați să-mi răspundeți. Aici era vorba de Antonescu, dictatorul și criminalul genocidar care a trimis la moartea nu doar peste 250000 de evrei, ci și jumătate de milion de ostași români, de pomană.

  Apoi vă reamintesc ce spune legea (107/2006) din România, statul în care doriți dumneavoastră să trăiți:

  „Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.”

  „Art. 6. – Negarea in public a holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.”

  Vă spun asta pentru că nu prea păreți să fiți la curent acest lucru și, deși riscul e mic (n-a fost nimeni condamnat de justiția din România pentru aceste delicte), s-ar putea să ajungeți în instanță dacă vă aflați pe teritoriul statului unde doriți să ajungeți să trăiți.

 30. RUSIA, TARA DE BANDITI!

  La 19 noimbrie estonienii vor serba aniversarea zdrobirii hoardelor barbare ruse din 1700 in orasul Narva.

  BRAVO, estonienii, nu pierd nici un prilej de a da riposta porcilor din Est…

  ………………….

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Эстония отмечает годовщину разгрома русского зверья под Нарвой

  Время публикации: 9 ноября 2011 г., 18:39

  По сообщениям эстонских СМИ, 19 ноября в 15.00 на территории Нарвского замка состоится ежегодная реконструкция битвы 1700 года.

  Извечно бандитская страна Россия напала на Швецию в августе 1700 года, в сентябре русские захватчики подошли к эстонским городу Нарве и и его пригороду Яанилинн («ивангороду»). Началась осада.

  К ноябрю под Нарвой было сосредоточено уже около 40 тысяч голов русских орков. Вместе с армией сюда прибыл и поганый русский царь-сифилитик Петька Первый.

  19 ноября 1700 года состоялось сражение, победителем из которого вышла славная шведская армия под командованием молодого короля Карла XII.

  Уже несколько лет подряд участники клубов исторической реконструкции из Эстонии, Финляндии, Швеции, Норвегии, Латвии, Украины и России приезжают в ноябре в Нарву, чтобы отпраздновать сокрушительный разгром кровавых русских человекообразных скотов. Вход на мероприятие свободный.

 31. domnule Clej,

  Antonescu a fost un mare patriot român.Singura lui greşeală imputabilă este că nu a oprit trupele române la Nistru.Pentru asta a plătit cu viaţa reproşându-i-se şi ce-a făcut şi ce nu a făcut.În ceea ce priveşte evreii vreau să reamintesc altă latură a problemei,toţi evreii refugiaţi din Polonia ocupată de nazişti au fost ajutaţi de regimul Antonescian să-şi continuie călătoria în Palestina sau America în condiţiile în care guvernul German făcea presiuni asupra României.Deci problemele sunt destul de sensibile,este greu de dat verdicte!

 32. Mircea ro, te inseli. Nu e greu de dat verdicte, dar asta numai dupa ce se studiaza problema.

  Pe plan subiectiv (in interiorul sufletului lui) Antonescu a fost un mare patriot, un om al cuvantului dat, un om cu coloana vertebrala. Insa, faptele lui sunt circumstante obiective care pot fi judecate cu verdicte clare:

  1. Antonescu si Statul Roman din epoca respectiva au pus in aplicare politici antisemite (discriminari, dat afara din scoli, deportari, crime colective). Societatea romana in ansamblul sau tolera antisemitismul. Este adevarat ca ii tolera totodata si pe evrei, apreciindu-i chiar pe unii dintre ei. E adevarat ca a dat voie evreilor polonezi sa tranziteze tara si nu a oprit niciun evreu roman sa emigreze, problema este ce a facut cu cei care nu au emigrat si care au ramas pe loc mizand pe ospitalitatea si toleranta romaneasca proverbiala. Ei bine aceste asteptari au fost inselate in perioada ’40 – ’44.

  2. Desi antisemita, societatea Romaneasca nu s-a dedat la acte de barbarism decat in cateva imprejurari bine regizate de o parte a autoritatilor publice. Vezi pogromul de la Iasi si incidentele sangeroase din alte orase care nu pot fi atribuite in niciun fel ungurilor, germanilor si nici considerate ca fiind consecinta faptelor evreilor bolsevici. Oricine citeste raportul Wiesel citat mai sus va vedea ca Antonescu a avut realmente vederi similare cu Hitler in problema evreiasca. El considera ca vremurile ii ofereau o oportunitate unica de a scapa de evrei, care nu trebuia ratata. Desigur, subiectiv, o facea pentru binele romanilor. Drept este ca Romania a iesit din razboi cu cea mai mare populatie evreiasca, dar asta nu ne absolva de crime ci arata numai ca am comis mai putine crime (O fi oare un argument? Cred ca nu.)

  3. Desi societatea nu s-a dedat la acte de barbarism nu acelasi lucru poate fi spus de armata, jandarmerie si grupuri de batausi si criminali care au profitat de atitudinea generala a societatii de tolerare a antisemitismului. Aceeasi atitudine (vinovata) a societatii a fost prezenta si in Basarabia si in Transnistria si in restul Ucraine. Marturiile supravietuitorilor arata foarte clar ca armata romana a fost (nu fortata sau coordonata de nemti, cum in mod mincinos si degradant s-a aparat Antonescu la proces) ci doar consiliata de nemti, dar sprijinita pe scara larga de localnici romani si ucrainie (desi ucrainieinii fac acum pe evlaviosii scuzanduse cum ca autoritatile lor erau inexistente). Pentru toate aceste fapte era responsabil cel care avea putearea efectiva: Antonescu. Spre deosebire de Basescu nu l-as invinovati si pe Regele Mihai.

  4. Degeaba esti pe plan subiectiv un om integru, vertebral, daca in final iei decizii proaste pentru tara. De dragul cuvantului dat in fata lui Hitler a intarziat nepermis de mult iesirea din razboi. Nu il condam ca s-a aliat cu nemtii, nici ca a trecut Nistrul (era normal, participi pana la anihilarea dusmanului comun, putea trece Uralii daca era nevoie). Ce negocieri ocolite avea el cu rusii, daca acestia erau deja in tara? Ce competente militare avea daca nu a vazut dezastrul Germaniei si al Romaniei (in iunie aliatii debarcasera in Franta, Africa era pierduta de un an jumate, Italia capitulase din septembrie 1943). Nu putem trece cu vederea incompetenta lui militara. Rusii erau deja la Iasi si el vroia sa scoata tara din razboi in conditii favorabile. Mare patriot, dar mare visator.

  Ca asta ar fi de spus despre Antonescu.

 33. Pt Petru Clej

  Eu nu ma mut in Romania deocamdata. Insa pe mine nu ma speriati cu prostiile scrise mai sus. E clar? Linistiti-va. Pe mine nu veti indoi – ce cred, aia cred. Voi vorbi de Holocaustul evreilor cind ei vor vorbi de Holocaustul romanilor, la care si-au pus umarul prin leprele lor. Ce, ma rog, va apuca durerea de cap de mine? Cautati-va de treaba si nu-mi dati lectii. Sau nu mai aveti cui le da si va sufera amorul propriu? De aia cautati victime?

 34. Doamnă Pavlicenco, până la proba contrarie sunteți o negaționistă a Holocaustului și o adulatoare a criminalului împotriva omenirii Ion Antonescu. Ambele atitudini constituie delicte penale potrivit legii din țara în care doriți să trăiți.

 35. Și ca să evitați vorbitul după ureche, doamnă Pavlicenco, sport pe care-l practicați cu osârdie, vă recomand, pe lângă raportul Wiesel, și raportul Tismăneanu http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf, că tot vorbiți despre crimele comuniste. Vedeți însă că are 666 de pagini…

 36. UCRAINENII AU CREAT O COMISIE PENTRU A DESCOPERI NUMELE CRIMINALILOR SOVIETIC – COMUNSTI CARE AU FOST IMPLICATI IN TEROAREA SI GENOCIDUL DIN UCRAINA…

  BRAVO, UCRAINENILOR! UN BUN EXEMPLU SI PENTRU NOI!

  КИЕВ. В Украине создают спецкомиссию по отлову коммунистических преступников
  Время публикации: 10 ноября 2011 г., 17:59

  Украинские власти должны предусмотреть создание специального государственного органа, отвечающего за поиск и привлечение к уголовной ответственности за «коммунистические преступления» ещё живых военно-политических деятелей советской эпохи. Об этом в эксклюзивном интервью uainforg заявил исполнительный директор Международной комиссии по оценке преступлений советского и нацистского оккупационных режимов в Литве, историк Рональдас Рачинскас.

  «Жертвы должны быть названы жертвами и память о них должна соответственно почитаться, — отметил Рачинскас. — Преступники должны бить названы преступниками, и забывать о преступлениях нельзя ни в коем случае».

  При этом он отмечает, что «государственное обвинение — последний этап». «Для начала достаточно общественной организации, в состав которой будут входит неравнодушные активисты и профессиональные историки-архивисты. Привлечение общественного сектора нужно не только для флеш-мобов или акций протеста, многие зверства делались почти в тайне. Ощущается дефицит письменных свидетельств, нужно расспрашивать людей, документировать их воспоминания и т. д. Ещё лучше чтобы такая начальная работа дополнительно координировалась соответствующим государственным органом», — подчёркивает литовский историк.

  «Если будет должным образом организованное общественное давление, то у ваших властей не останется другого выхода. Сознательным гражданам, молодёжи, исследователям нужно объединиться, а уже потом начинать действовать», — убеждён глава комиссии по расследованию последствий советской оккупации Литвы. Об этом сообщает UAINFO.

 37. domnule Clej,eu nu am negat unele excese ale guvernului Antomescian,dar din punctul meu de vedere intr-un fel vezi evenimentele daca ai fost participant la ele sau le-ai trait si in alt mod la o departare de peste 60 ani cunoscand numele invingatorului.Nu este cazul meu,sunt inca tanar dar cunosc marturiile unor oameni participanti directi la acele evenimente.nu vreau sa fiu acuzat de antisemitism,nu este cazul meu,am un mare respect fata de valorile autentice ale poprului evreu,Newton,Einstein etc ce au schimbat radical destinele omenirii,dar nu putem sa nu vedem si cealalta fata,tot poporul evreu l-a dat pe Marx,Trotki etc.Nu mai spun de faptul ca cei mai multi comunisti sovietici din Basarabia erau evrei,rusii punandu-i in posturi cheie de conducere.Toata lumea a luat cunostinta de holocaustul evreilor,un fapt condamnabil si blamabil pe de o parte dar foarte putini stiu de holocaustul comunismului planetar,un numar de peste 300 milioane de persoane pierzandu-si viata.Tot evreii au adus comunismul in Romania pe tancurile sovietice.Asta e realitatea,domnule Clej,nu o putem nega.

 38. Bine.bine, dar de ce aţi uitat de Zina-Carabina? Nu vedeţi că vine Preşedinte? Vă-hă-hă… asta da, 7 aprilie!!! Lupu – la Parlament, Greceanâi la Preşedinţie, iar morţii …cu morţii. Amin.

 39. CATEVA FRAGMENTE SAU PERLE MIOaPE DINTR-UN INTERVIU BIZAR:
  SI DEZAMAGIRE TOTALA, E ATAT DE TANAR, CU STUDII
  LA BUCURESTI SI pretins PRO-EUROPEAN,
  DAR TRADATOR AL IDEALULUI RE-UNIRII CU ROMANIA !
  / sublinierile ne apartin /
  —————————————————————————————————————

  Dorin Chirtoacă: „Anexarea Basarabiei va fi reparată în UE”
  26 Nov.2009:
  http://www.adevarul.ro/international/Dorin_Chirtoaca-_-Anexarea_Basarabiei_va_fi_reparata_in_UE_0_160184412.html

  – Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, spune că anularea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov
  este posibilă doar prin rezolvarea problemelor economice şi de funcţionare a STATULUI, după model european.

  – Sunt oameni tineri care nu uită nicio clipă de unde provin cu adevărat,
  dar care ştiu că nedreptăţile istorice NU mai pot fi îndreptate în logica secolului XX.

  – De aceea, trebuie să încercăm să reparăm o problemă care a fost creată de-a lungul istoriei în această regiune – prin ocuparea Basarabiei la 1812 şi prin anexarea Basarabiei la 1940 –
  printr-o metodă OPUSA celei prin care s-a făcut abuzul respectiv.

  – Aş spune că integrarea europeană nu poate avea loc în prezent nici cu Transnistria, nici fără Transnistria. Pentru că există această oboseală a Uniunii Europene vizavi de extindere.
  Moldova îşi poate propune să devină STAT ASOCIAT.
  Asta da! În momentul în care devine stat asociat, situaţia economică va fi alta.

  – Până la urmă, în cazul în care privim obiectiv, corect şi matur relaţia dintre cele două ţări,
  observăm următoarele: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vine să rezolve definitiv
  ceea ce înseamnă dezbaterea pe problema unirii cu România.
  Pentru că în UE nu mai există frontiere. Este modul în care problema aceasta s-a rezolvat şi în alte regiuni
  ale Europei. Urmează să se rezolve şi în această parte. Am avut un asemenea conflict
  între Germania şi Franţa, pe Alsacia şi Lorena.
  Au mai fost şi alte regiuni ale Europei disputate de-a lungul timpului de unele state.
  Odată cu extinderea Uniunii, aceste probleme au dispărut.
  ——————————————————————————————————————
  N.B.
  “Cred că mai înţelept ar fi să facem tot ce este în puterea noastră pentru ca Republica Moldova
  să nu mai fie monitorizată de Consiliul Europei.
  Instituţiile democratice din Republica Moldova, conform Consiliului,
  nu funcţionează nici măcar la parametrii MINIMI”.

 40. Mircea.ro vorbește și el după ureche, colportând clișee antisemite și cretine. Îi recomand să citească Raportul Wiese lhttp://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel și Raportul Tismăneanu http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf și să nu mai vorbească prostii. De asemenea să citească Legea 107/2006.

 41. Unde vedeţi d-voastră clişee antisemite,ceea ce am amintit este oare neadevărat?Când va apărea în România o analiză obiectivă asupra evenimentelor făcută de o personalitate neutră vom putea şti cu certitudine adevărul istoric;până atunci,lăsaţi-mă să am unele îndoieli asupra obiectivităţii domnilor Wiesel şi Tismăneanu.

 42. Atât de ignorant este acest mircea ro, încât nu știe că rapoartele menționate au fost întocmite de comisii prezidențiale. Mă îndoiesc că în smerita lui ignoranță antisemită a citit vreun rând din aceste rapoarte, necum să aibă cel mai elementar argument împotriva concluziilor lor.

 43. domnule,eu am încercat să am un dialog civilizat cu d-voastră,chiar dacă nu vă împărtăşesc în totalitate convingerile nu recurg la epitete să-mi asigur superioritatea.Nici d-voastră,nici eu nu am fost participanţi direcţi la evenimente pe de-o parte,iar pe de altă parte sunt atâtea opinii de foarte multe ori contradictorii referitoare la acele evenimente dinpartea istoricilor români şi nu numai încât este foarte greu să afirmi că deţii adevărul istoric.Timpul şi analizele viitoare o să ne arate fără a recurge la emoţii sau la o implicare de orice natură adevărata stare a lucrurilor.La bună vedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *