Filat, “Casa noastra RM” si… cit mai multa putere

Ascultind Mesajul (si nu, incorect, „Adresarea”!) lui Filat, mi-am amintit de “Casa noastra Republica Moldova” a lui Mircea Snegur. Cam asa se intimpla pe la noi – se porneste cineva cu o poveste pentru copii naivi, apoi intra in Putere, este coplesit de ispita acesteia, care ii da profituri, poftele cresc, dupa care intinde miinile sa spuna ca e totul doar al sau si incepe sa lupte pentru … imputerniciri, pirghii, posturi multe si puternice. Daca nu – isi ia, suparat, jucariiile si se duce in Opozitie… Pentru ca e slab. E simplu.

I-am urmarit pe “analistii politici” la Publika dupa „pis”-ul lui  Filat. Mi se pare ca locurile trebuiau inversate, pentru ca Natalia punea intrebari care ii mai trezea pe “expertii” ce se bilbiiau si se pliau dupa cum batea vintul de la Mo(a)ra-ri, dar si de la cel „filat”…

Sa raspund, insa, mai intii, intrebarii daca ne-a folosit sau nu Filat cu pretinsele consultari. Partial – da. Atunci cind nu a raspuns in „Mesajul in fata „natiunii moldovenesti” de ce problemele nu se discuta in Consiliul AIE-2 inainte de a fi spalate in public si, cind a afirmat ca societatea mai ca il incurajeaza sa poarte dialog si cu PCRM, folosind pentru bolsevici nu cuvintul-blestem “comunisti”, ci frumosul cuvintel – “Opozitia”. Smecher – nu? Imi amintesc, o fosta prietena din primul Parlament democratic, imi tot sugera in Parlamentul 2005-2009, sa spunem „fractiunea comunista”, si nu “fractiunea majoritara” sau, in ruseste “partia vlasti” (”partidul puterii”), cum isi spuneau, mindri, satrapii rosii.

Acum, lui Filat nu-i mai repugna comunistii, cei care ne-au distrus douazeci de ani, dupa alti 50 de ani cu sovieticii antiromani, pentru ca ar fi mai “periculoasa mafiotizarea”, care i-a fost “sugerata”, ca sa vezi, de cineva in “consultari”. Fals. Nu este adevarat – mie un consilier de-al lui mi-a spus acest lucru inca acum vreo sase luni…

Este „consecvent” Filat si avanseaza spre scopul de a scapa de “povara AIE-2” ori de a obtine votarea sa ”fortata” – si de catre PCRM – ca sef de stat, ori de a se organiza alegeri anticipate. El ne-a spus in consultari – lucru important! – ca nu accepta votarea unei legi organice care ar cobori numarul votului pentru Presedinte pina la 51-52. 

Si aici am fost manipulati. Eu sint sigura ca aproape toti care am fost la „consultari” au optat pentru pastrarea si coeziunea AIE-2 – ca arma impotriva re-comunizarii societatii, inca nedecomunizate.

PD e „mafiotizat si oligarhizat”, PL chiar se mafiotizeaza rapid, ca sa fie si el „in pas cu moda” (a avut o buna emisiune marti „Tara lui Dogaru” cu acesti consilieri PCRM-isti si PL-isti, avind afaceri cu statul, interese personale si fiind, astfel, in conflicte de interese!), iar PLDM-ul, ca sa vezi, ticsit de comunisti sau de ex-servilii lor, gen sotul vicespeakeritei Palihovici, sint „ingerasi cu aripi verzi” care plutesc in transparenta democratiei.

Desigur, cum sa nu vrei sa controlezi CCCEC-ul atunci cind unii de acolo mai scapa in societate datele ca un mahar are lunar 5 milioane de euro din contrabanda de tigari spre Romania si UE, cunoscut de acestea?

Dar oare in iarna nu s-a stiut ca PL si PD sint oligarhizate, ca nu au ministri-patrioti, incit sa “te patezi” si sa devii premier cu ajutorul celor “murdari”? Unde sint principiile elementare? De fapt, principalul mesaj din textul citit de Filat e ca, a spus oficial, ca LUPU nu mai este candidatul pentru functia de sef de  stat. Cine asta nu o stia? 

Eu cred ca Filat are o intelegere cu PCRM si vad ca am dreptate cind spun, de doi ani, ca PLDM si liderul sau sint imorali. Nu reformele ii intereseaza, ci sa detina un control total, Filat fiind cel care a adus, de fapt, raketul in politica si in guvernare. Dar vorbeste de altii. Numai datorita PD-ului, care nu a mers cu PCRM, a devenit de doua ori premier – cel care arata azi cu degetul la “nasul” functiei sale. Iar PD-ului asa ii trebuie, daca l-a votat de doua ori pe Filat premier. De ce Lupu nu a acceptat sa fie el, fost ministru al economiei, premier?

Si, suparind “nasii”, deja pentru Filat sint buni “comunistii”, adica PCRM, pe unde „nu e nici un oligarh” – nu? 

Se pare ca Filat i-a amenintat pe parteneri pentru ca are, probabil, angajamentul lui Voronin ca nu va fi votata demisia sa. Dar intrebarea e ce le-o fi promis el, in schimb, comunistilor?

Pare sa aiba dreptate un lider de opinie, spunind de vectorul strategic, cel care pare sa fie moneda de schimb si in trocul Filat-Voronin, ca premierul sa faca ce vrea cu partenerii de AIE-2, iar comunistii sa nu-l demita si sa nu se alieze PCRM cu PL si PD.

Asta se cheama vinzare a interesului national. Dar care trebuie sa fie interesul  national al R.Moldova? Cel de apropiere de Romania, de NATO, de iesire din CSI, de avansare spre UE si de retragere a trupelor rusesti. Asta pune sub semnul intrebarii adevarata esenta si orientare a PLDM si a gruparii care conduce acest partid-trufanda, care ar putea accepta, cu PCRM, inclusiv federalizarea. Si iata aici este o paralela ‘ninunata intre Mesajul lui Filat in fata „natiunii moldovenesti” si „capodopera” antiromaneasca a lui Snegur cu acea „Casa (am spus „casa”, nu „coza”!) noastra Republica Moldova”.

Exact aceste pozitii ferme, enumerate in alineatul precedent, trebuia sa le spuna un adevarat prim-ministru al R.Moldova, necorupt, cu scopuri curate, chiar daca trecutul sau (poate si prezentul, nu?) e mai putin curat. Filat a invelit interesul si ideologia moldovenista in lupta contra coruptiei, urmarind si interesul sa placa PCRM si Moscovei, dar sa si incerce sa preia controlul asupra unei societati furate constant, care, in opinia unora, ar trebui sa aibe un Don Corleone in frunte. Sa vedem daca ii va reusi. Eu nu cred ca ii va reusi. Trebuie multa tarie, caracter, fermitate, verticalitate si convingere pentru public precum ca TU esti curat si drept, ca sa discuti toate problemele sensibile si majore in alianta. Pentru ca un alt viitor decit Guverne de coalitie noi nu avem. Daca Filat nu va aduce PCRM la putere, desigur.

R.Moldova inca nu are un patriot roman. Are la putere niste tradatori si surogaturi/surogati. Si viata noastra e un surogat prorusesc…

Vitalia Pavlicenco   

Loading Facebook Comments ...

29 Comments

Add a Comment
 1. Foarte buna analiza, Doamna Vitalia.

 2. http://www.timpul.md/articol/cine-va-primi-parada-militara-pe-27-august-2011-25252.html

  Cine va primi parada militară pe 27 august 2011?

  Se pare că, totuşi, AIE-2 nu mai poate fi salvată, că orice tentativă de resuscitare a ei este zadarnică şi că ea a pornit pe drumul fără întoarcere în arhivele mohorâte ale istoriei unei colectivităţi umane care nicidecum nu se poate organiza într-un stat civilizat şi funcţional. Cine afirmă că ceea ce avem astăzi este stat democratic, funcţional şi civilizat ori are probleme grave cu aparatul critic, ori minte cu bună-ştiinţă. Două decenii nu ne-a fost suficient ca să ne lămurim ce vrem şi încotro mergem. O luăm când spre Vest, când spre Est, când spre Trecut, trecutul sovietic fiind pentru mulţi moldoveni singura dimensiune politică în care ei se regăsesc şi se simt fericiţi. E nedrept să învinuim numai elitele politice pentru faptul că timp de două decenii nu ne-am constituit ca stat european civilizat, Vina o poartă, evident, şi populaţia. Căci, a fi parte a populaţiei nu înseamnă încă a fi cetăţean…

  …Spun aceasta şi parcă văd cum sar ca muşcaţi de şarpe haiducii statalităţii moldoveneşti: Voi, „unioniştii”, „fasciştii”, „naziştii”, „ultranaţionaliştii români”, „coloana a cincea a Bucureştiului”, „xenofobii” etc., nu doriţi constituirea acestui stat, voi puneţi beţe în roate statalităţii, voi… ş.a.m.d. Ceva nu se leagă însă. Dacă, precum aceştia afirmă, românii constituie o neînsemnată „minoritate etnică” în RM, cum poate o asemenea minoritate să împiedice făurirea unui stat? Două (trei, patru…) din una: ori toţi moldovenii sunt „românounionişti” şi visează la unirea RM cu România, ori „minoritatea etnică românească” este foarte puternică şi importantă şi dictează regulile de joc, ori moldovenii pur şi simplu se simt mai bine în condiţii de haos natural, ca într-un oraş supraaglomerat în care nu funcţionează semafoarele, unde domină dreptul celui puternic, corupţia generalizată, hoţia instituţionalizată… Nu vreau să disculp elitele politice de la guvernare, dar nu poţi face stat acolo unde populaţia nu doreşte acest lucru. Cine nu a înţeles aceasta nu a înţeles nimic din ceea ce se întâmplă de două decenii în aşa-zisul stat R. Moldova.

  …O spun cu tristeţe, dar îmi e greu să-mi imaginez ce vor marca şi cum vor marca moldovenii la 27 august 2011, când se vor împlini douăzeci de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a RM. Nu ştiu ce program ne va propune „conducerea de vârf”, dar presupun că principala problemă pe care această „conducere” nu o va putea rezolva va fi următoarea: cine se va afla, la 27 august, în tribuna oficială din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va avea loc o… paradă militară?! Vor dori oare să apară împreună cei trei crai de la răsărit, atlanţii nefericitei Alianţe? Va dori oare Filat să apară alături de Lupu şi Ghimpu? Va dori oare Lupu să apară alături de Filat? Dar Ghimpu alături de Filat? Va fi sau nu organizată o tribună oficială? Cine va fi invitat acolo? Dar cine va primi parada? Conform uzanţelor, această treabă de onoare ar trebui s-o facă Lupu, preşedintele interimar, care e şi capul armatei. Va accepta însă Filat, „politicianul nr. 1”, să asiste la o manifestare de rang naţional pe post de „nr. 2”? Iată principalele probleme ale statului nostru! Nu reformele, nu corupţia, nu sărăcia… Nu la aceasta am visat eu pe 27 august 1991…

  …Îmi şopteşte inima că sărbătoarea Independenţei se va termina cu scandal. Asta în cazul în care actuala guvernare ajunge până la 27 august 2011 în actuala formulă… Am fost un adept declarat al menţinerii AIE-2 atâta timp cât această construcţie politică promitea să fie o locomotivă ce ar asigura promovarea reformelor şi modernizarea Moldovei. Nu mai cred astăzi că alianţa mai poate juca acest rol. Din păcate, liderii ei au transformat această structură politică într-o arenă în care ei apar, succesiv, în roluri de clovni şi gladiatori. Ba ridică poalele şi se scuipă, ba apar pe cai albi luptând cu balaurii corupţiei. A fost o scurtă perioadă când lumea îi lua în serios, scuipa împreună cu ei, ridica poalele împreună cu ei, urca pe cai împreună cu ei, lupta cu balaurul împreună cu ei… Acum nimeni nu-i mai ia în serios. Dă-i dracului, sunt nişte actori! zic toţi ca în poezia lui Păunescu…

  …O bieţi actori, o bieţi artişti, rolurile mor, iar R.Moldova e totuşi un teatru trist.

 3. Gazeta „Financial Times” scrie ca in Rusia cresc tendintele care vor conduce la falimentul guvernului…

  coruptia si saracia, alcoolismul si lipsa de perspectiva – iata caracteristicile principale ale imperiului rus care se prabuseste lent dar sigur…

  FТ: В России создалось напряжение, которое разрушило в свое время СССР

  Время публикации: 12 июля 2011 г., 12:43

  Влиятельная лондонская газета Financial Times сообщила о растущих в России тенденциях, которые приведут к краху чекисткой власти. Газета отмечает:

  «При огромном богатстве, сосредоточенном в руках единиц, отсутствие социального роста для большинства приводит к падению популярности Кремля и создает то напряжение, которое, по мнению некоторых, привело в свое время к падению коммунизма», — пишет Чарльз Кловер в аналитическом разделе Financial Times.

  «Россия нуждается в успешных молодых предпринимателях, следовательно, губернаторам нужно иметь больше детей». Смысл этой шутки в России понятен всем, ведь в то время как молодым людям из рядовых семей сделать профессиональную карьеру становится все труднее, дела у детей высокопоставленных чиновников идут на удивление хорошо, отмечает автор.

  Примеры? Газета готова привести множество: 25-летняя дочь губернатора Свердловской области, проработав несколько лет в бухгалтерской фирме в Москве становится соучредителем деревообрабатывющего предприятия, вкладывая в него 126 млн рублей (около 4,5 млн долларов). Сын главы ФСБ занимает пост президента северо-западного отделения второго по величине банка страны ВТБ. Сын председателя совбеза России является президентом другого крупного финансового учреждения. Этот список, пишет FT, может быть продолжен.

  При том, что с начала века социальный раскол в обществе все больше напоминает Латинскую Америку, государство продолжает пестовать недосягаемую элиту, которая контролирует власть и бизнес и не намерена никого подпускать к своему Олимпу.

  «В русском обществе правят связи и непотизм, а социальная мобильность притормозилась», — пишет газета.

  Между тем, пример «Арабской весны», когда молодое поколение, недовольное отсутствием перспектив, вышло на улицы и смело авторитарные режимы, должен был бы заставить русских политиков внимательнее присмотреться к ситуации. Так, при правлении Медведева «70 высших чиновников страны не меняли своих постов, что не способствует увеличению его популярности».

  Газета приводит недавнее высказывание русского миллиардера Прохорова, по словам которого современная Россия напоминает ему Египет накануне падения режима Хосни Мубарка.

  «Здесь ситуация не лучше, это советская модель, — заявил Прохоров. — Не думаю, что в июле 1991 года кто-нибудь в России осознавал, что случится в августе».

  Проблема социальной мобильности наблюдается во многих развивающихся экономиках, однако для России она относительно нова: еще пару десятилетий назад уровень жизни всех, от врачей до рабочих, был относительно низок.

  Сегодня нацеленная на экспорт сырья экономика страны не в состоянии создать рабочие места для хорошо образованных и талантливых молодых специалистов, многие из которых вынуждены искать работу за рубежом.

  А если работа в стране и находится, то инженер-нанотехнолог может рассчитывать на 15 тыс. рублей в месяц — на тысячу меньше, чем дворник.

  Относительно быстро продвинуться по служебной лестнице можно было при Сталине, когда рекордное число старых номенклатурщиков было снято с должностей и расстреляно, напоминает газета. В 1953 году на первую номенклатурную должность можно было рассчитывать уже через 8 лет, а в 1988-ом — через 23.

  С падением коммунизма государственно-партийная работа перестала быть единственным «лифтом наверх». В начале 1990-х в стране появилась группа супербогачей, образовался класс олигархов.

  С приходом к власти Путина стали наблюдаться две противоположные тенденции: с одной стороны это рост реальных доходов и повышение уровня жизни среднего класса, с другой — снижение шансов этого самого среднего класса выбиться в элиту. После захвата государством командных высот в экономике, социальное восхождение в частном секторе стало невозможным.

  Зато пошли в рост работники госсектора. С 1999 по 2009 год их число возросло с 866 тыс. до полутора миллионов.

  По мнению Financial Times, признаки того, что власти признают наличие проблемы, все же есть.

  В июньском интервью FT Медведев подверг критике рост числа служащих госсектора.

  «Когда я поступал в университет, и чуть позже, все хотели учиться на экономистов и юристов, — сказал он. — Но при этом я понял, что многие молодые люди хотят работать государственными чиновниками, не бизнесменами, юристами или экономистами, не говоря уже о космонавтах или инженерах, а государственными служащими».

  При этом он добавил, что часто главным мотивом были коррупционные возможности такой службы.

  Медведев в прошлом году пообещал сократить госсектор на 20%, пишет газета, а также предложил меры по либерализации экономики для создания условий развития частных иницитиав.

  «Однако еще предстоит узнать, готова ли система к таким реформам, или Россию ожидает очередной социальный взрыв», — заключает автор статьи.

  Между тем, по мнению Financial Times, без глубоких экономических реформ, нацеленных на создание профессиональных рабочих мест в частном секторе, социальная мобильность в стране будет лишь падать. А это уже не повод для шуток.

 4. analiza de femeie. in plus de femeie ratata, care joaca rolul de speriitoare in politica moldoveneasca. vedeti politica la nivel de incepator, in alb si negru, bipolar „noi si ei”,”prieteni si dusmani”. vorbiti in blogul dmv despre reforme dureroase, despre demafiotizare si decomunizarea Moldovei? iata ca filat acum aceasta si face, iar dmv iar sunteti nesatisfacuta. mi e greata de asa oameni…

 5. Ziua Eliberarii
  de sub ocupatia sovietica – acum 70 de ani, in 1941 – de catre armata germana – este serbata pe larg in Estonia.

  La aceste serbari a luat parte Ministrul Apararii din Estonia si alte persoane oficiale importante in viata acestei tari.

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ.

  Эстонский город Тарту широко отметил 70-летие начала освобождения от русской оккупации

  Время публикации: Сегодня в 00:20

  По сообщениям эстонских СМИ, в минувшее воскресенье, 10 июля, в Тарту торжественно отметили 70-летие начала освобождения города от русской оккупации.

  СМИ указывают, что этим летом в Эстонии широко отмечается 70-ая годовщина Летней войны 1941 года, когда в различных регионах Эстонии ополченцы «Кайтселийт» и партизаны свергли власть русских оккупантов. Впоследствии многие бывшие члены «Кайтселийт» влились в военную организацию «Омакайтсе» продолжили борьбу с русскими поработителями. Только за период с 1941-го по 1942-й год ее вооруженные подразделения провели более пяти тысяч зачистительных операций против оказавшихся в котлах отдельных группировок Красной армии и забрасываемых Москвой в Эстониию русских тербанд НКВД «истребительные батальоны», уничтожавших мирное эстонское население.

  Кульминацией празднеств в Тарту в минувшее воскресенье стало открытие мемориальной доски на здании штаб-квартиры «Кайтселийт». Мемориальную доску открыл министр обороны страны Марто Лаар и благословил главный капеллан Сил обороны, подполковник Таави Лаанепере.

  Напомним, что окончательное освобождение Тарту (Дорпата), полностью исключившее рецидив русской оккупации, произошло 25 июля 1941 года, когда в город вошли части Германской Армии.

 6. СМЕРТЬ РОССИИ.

  Подавляющее большинство русских рождаются, живут и умирают пьяными

  Русские СМИ сообщили, что большое число русских рождаются, живут и умирают пьяными. Пьяными умирает до 70% русских и выше.

  В Ульяновске доля русских, напившихся до скотского состояния перед смертью водкой, по информации минздрава региона достигает 30 процентов, а в некоторых районах Ульяновской области – 70 процентов, передает ульяновский портал «Ульяновск — город новостей».

  По данным социологического исследования, 26,2 процентов русских употребляют алкоголь, «чтобы снять стресс».

  Почти треть русских пьют водку для того, чтобы «расслабиться».

  Чуть более 30 процентов русских назвали водку «хорошим способом отдохнуть». Для 28,1 процентов русских распитие водки является «социальным ритуалом».

  Практически каждый пятый русский пьёт свою водку, чтобы «не скучать», а также «быстрее развеселиться». Зачем русским «веселиться», не указывается.

  По данным росстата, в 2010 году русскими в России было опорожнено около 4,5 миллиарда бутылок водки (за вычетом 20% мусульман в России, это 37,8 бутылки на каждого русского, включая детей).

 7. BRAVO FILAT!

  Aseara a VORBIT destul de clar, constructiv, sincer, competent, calm si direct LA SUBIECTELE CE NE FRAMANTA.

  A explicat SITUATIA si a declarat ca asa nu se mai poate de continuat. BRAVO, demult trebui sa FIE DESCHIS SI SA SPUNA POPORULUI care sunt problemele, si DEMULT era necesar sa ia initiativa ca sa FACA REFORME si ORDINE in TARA.

  Dar, mi-a parut oarecum TIMID, si asta nu sta bine unui premier. Nu suntem la gradinita ca sa DADACIM pe cei care SUNT GREI DE CAP.

  ESTE cazul ca actiunile Guvernului sa fie mai curajoase si mai directe. Poporul Va va ingelege si Va va sustine!

  CAT SE POATE DE TOLERAT????? – RM nu este o casa de toleranta, ca sa rabde tot felul de corupt, criminali, hoti, mafioti, MITO-CANI (aici cu sens de luatori si de datatori de mita).

  Sa-l sustinem pe FILAT. Bravo lui ca APELEAZA SA COLABORAREA Societatii Civile, la POPOR.

  Aici, in ACEASTA VIZIUNE ne vom incadra toti OAMENI DE BUNA CREDINTA caci vrem UN STAT de DREPT si dezvoltarea ECONOMICA armonioasa a tarii.

  Il sustinem pe FILAT!!! Vivat FLAT!!!

 8. R.Moldova inca nu are un patriot roman. Are la putere niste tradatori si surogaturi/surogati. Si viata noastra e un surogat prorusesc…

  Vitalia Pavlicenco

  Mesajul lui FILAT pune o cruce absoluta pe toate aspiratiile moldovenilor la o viata mai buna. Schema voronista de a suje sinjele din noi e un diamant prea de valoare in moshtenirea revenita lui Filat, pentru a putea fi neglijat. Din contra, aceasta peatra pretioasa necesita si manajeri fara scrupule, dar si disciplinati…iar ultimi ifiind doar la ceremul lui Voronin.

  ODIHNESTE DOAMNE IN PACE RAMASITELE PAMINTESTI A MOLDOVEI DIN STINGA PRUTULUI!!!
  AMIN!!!

 9. Din rahat Morojena nu faci …. asa dintr-un traficant nu poate ajunge un mare sef de stat si un demnitar notoriu. PUNCTUM !!!

 10. Pt des

  Iar mie imi este greata de jujucii lui Filat, care nu isi poate asuma raspunderea guvernarii si vrea sa se alieze cu PCRM.

 11. Draga doamna imi place fraza „Acum, lui Filat nu-i mai repugna comunistii, cei care ne-au distrus douazeci de ani, dupa alti 50 de ani cu sovieticii antiromani”Ma intreb _aveti amnezie?Oare nu si dumneata ai facut parte din cei care ” 50 de ani cu sovieticii antiromani”Stiti dumneata faci acum ca in poiezia lui Tanase „…..As minca si un kikat -bani sa iasa”

 12. Vitalia Pavlicenco

  Pt di

  Dragul meu, eu nu am facut parte din conducerea sovietica, nici in structurile de partid comunist. Am trait in acea perioada, ca asa mi-a dat Dumnezeu viata. Din cite stiu, tocmai rudele lui Filat mutau sapka si kozorocul in Lapusna dupa putere, iar Gheorghe, fratele lui Mihai Ghimpu, era in CC al PCM. Eu am lucrat la editura, unde am editat carti in limba romana, careia atunci ii spuneau „moldoveneasca’.

  Iar cuvintul poezie se scrie fara „i”, daca vorbim de kikat…

 13. Ha,amnezie ,amnezie.Bine o luam pe rind:I-mi cer ertare ca nu cunosc limba moldoveniasca bine si fac multe greseli,dar in oricare masura dumneta porti vina,si o lamuresc de ce:- va amentiti de o tinara Lina Subina_Frekinstaing care a fost subalterna mariei vastre nevoita sa plece S.U.A cu un copil de 3 anisori, si multele presiuni viniau de la dumneta si atunci cind spuneti ca ” eu nu am facut parte din conducerea sovietica, nici in structurile de partid comunist” nu uitati ca schiletele din dulap ese la iveala.

 14. din pacate aveti dreptate in ceea ce-l priveste pe Filat consecventa-moralitatea-verticalitatea si celelalte fasuri m-au deceptionat demult. ma deranjeaza,insa cand postati neadevaruri. aratati-mi unde (http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ghimpu) Gheorghe, fratele lui Mihai Ghimpu, era in CC al PCM. daca tot vorbiti de corectitudine,demonstrati aceasta calitate.

 15. ..ca Filat este un lup, care a fost pus paznic la oi, nu se mai indoieste nimeni.
  Insa mare-i D-zeu si le vede pe toate!
  Stelele i-mi arata, ca in 2012 nu va ocupa nici o functie importanta in stat. Dar cred, ca asta nu va mai conta, dupa cat a furat si va fura pana atunci.
  Haideti sa nu-l mai judecam, ca ne umplem de pacate…. Constiinta-i va fi judecator, daca i se va trezi vr-odata…

 16. В политике Додон зеленее, чем вся партия филата, уверен Воронин.

  Пора присвоить „коричневому” Филату (смесь зеленого цвета с красным дает коричневый) за особые заслуги и вклад в дело процветания партии коммунистов звание „Почетного члена КПРМ”. -:)

 17. Doamne Sfinte, iarăşi vară

  Frunză verde lăcrimioară,
  Doamne Sfinte, a câta oară
  pornim pasul, dar stopaţi
  ţopăim îngenunchiaţi.
  Unii pleacă, alţii vin,
  bietul om mereu în chin,
  umilit din moşi-strămoşi
  care-au fost mai norocoşi
  având munţi mărgăritare,
  codri, ieşire la mare,
  crede-n ziua cea de mâine,
  altceva, ce-i mai rămâne?
  Anii trec precum o ploaie
  când aleg grâul din paie,
  când iscoditor sărmanii
  perindând în minte anii
  caută în curcubeu o culoare,
  care, le-ar face doar o favoare,
  să trăiască şi ei bine,
  să aibă măcar de-o pâine.
  Grâul lor şi munca tot,
  trudesc până cad în bot,
  dar ca plată, din ambarul boieresc
  de-o colivă ei primesc.
  Plânge lumea-n cimitire
  gustând din grâul cu miere,
  plâng sărmanii de durere
  pierzând zilnic pe cei dragi,
  plâng ajunşi cu toţi iobagi
  din mila celor cârmuitori,
  care se cred mari valori.
  Unul vine, altul pleacă,
  promiţând cu toţii dacă…
  Liberalii vor unire,
  democraţii în neştire
  stau cu mâna la jumătate
  în speranţa mâine, poate…
  – Doamne, (auzi pretutindeni)
  nu uita de cei mireni
  care doar din milostenii
  îşi duc traiul în vedenii
  când boierii răsfăţaţi
  se prefac că-s democraţi.
  În lupta pentru putere
  plânge ţara de durere,
  lacrimile-au inundat
  plaiul nostru-n lung şi-n lat,
  iar formata viitură
  trecând peste bătătură
  de la Cernăuţi la vale
  a lăsat doar dor şi jale.
  Când, (se-ntreabă fiecare)
  va veni ziua cea mare,
  să scoatem din curţi nămolul,
  să ne curăţim ocolul
  de boierii hrăpăreţi
  ajunşi prin noi logofeţi?
  Frunză verde lăcrimioară,
  iarăşi rău şi iarăşi vară,
  se fac de-acu douăzeci,
  prin urmare şi-aşa deci
  nu mai e timp de pierdut,
  s-o luăm de la-nceput.
  Doamne Sfinte, iarăşi vară,
  sărmănica noastră ţară.

 18. Ministerul de externe al Estoniei, ca un raspuns la critica excesiva a rusilor referitor la legea despre limba de stat, a efectuat un studiu comparativ.

  In rezultat s-a demonstrat ca in Rusia legea cu privire la limba de stat este cu mult mai aspra decat in Estonia…

  РУССКИЙ ЯЗЫК.

  Россия наглее всего в мире всего навязывают людям свой госязык
  Время публикации: Сегодня в 14:39

  По сообщениям СМИ министерство иностранных дел Эстонии устало от постоянной критики Москвы по поводу слишком жесткой языковой политики и заказало сравнительный анализ языковых требований в Эстонии и России. Выяснилось, что русские требования более жесткие.

  Основной вывод анализа — в эстонской языковой политике нет ничего такого, что со стороны России можно было бы считать дискриминирующим.

  Россия в своем государстве требует точно такого же знания языка и жестко пытает ходатайствующих на языковых экзаменах, пишет таллиннская Eesti Päevaleht.

  Россия высказывает претензии, что в районах компактного проживания русскоязычного населения таблички в публичных местах могли бы быть двуязычными,

  но в то же время в самой России обязательно использование госязыка во время выборов, а также для оповещения общественности, в том числе, на табличках и указателях.

  В России все учреждения, независимо от формы собственности, должны использовать в делопроизводстве и отчетности русский язык.

  Поэтому, закон там жестче, чем в Эстонии, поскольку в Эстонии недоходные организации и частный сектор в своей отчетности могут пользоваться, кроме эстонского, всеми другими языками, если деятельность организации не связана с общественными интересами.

  Напомним, что русский язык был создан на основе церковного старо-болгарского немецкими масонами-просветителями в конце 18 века как lingua franca (язык межимперского общения) для различных и в большинстве случаев враждебных друг другу оправославленных финно-угорских племен, составляющих костяк коренного «русского» населения.

  Поэтому южно-славянский болгарский язык русские понимают лучше, чем соседний украинский, что было бы лингвистическим абсурдом, если бы «русский язык» был автохтонным.

 19. /ULTIMA ORĂ/ Coaliţie PLDM-PCRM la Sângerei
  publicat de Stela Popa la 13 Iulie 2011 • 15:54 • 197 afișări
  0
  Coaliţie PLDM-PCRM la Sângerei. Deşi consilierii raionali din Sângerei din partea PD au propus ca astăzi să fie semnat acordul de creare a alianţei întrei PD, PLDM şi PL, reprezentanţii PLDM au refuzat acest lucru.

  Mai mult, după o pauză a şedinţei consiliului raional Sângerei, consilierii PLDM au insistat asupra alegerii preşedintelui şi vicepreşedinţilor de raion. Potrivit consilierului din partea PD, Ion Roşca, PLDM a promis comuniştilor două funcţii de vicepreşedinţi de raioane.

  „Noi demult insistăm asupra semnării acordului, dar PLDM a tregiversat acest lucru, iar în aceste momente au purces la alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor. Ei au o înţelegere cu comuniştii, lor le revine funcţia de preşedinte, iar PCRM-ului două de vicepreşedinţi”, a declarat Ion Roşca pentru Jurnal.md.

  Potrivit democraţilor, tot astăzi la Edineţ a fost creată o coaliţie dintre liberal-democraţi şi comunişti. Iar liberalii susţin că roşii şi verzii au făcut o cârdăşie la Briceni şi Drochia.

  Sursa: JURNAL.md

  Taguri: coalitie pcrm-pldm, coalitie singerei, comunisti, ion rosca, Jurnal, PD, pldm, singerei, stela popa

 20. Totusi, eu mai cred in Filat

  sau, mai bine zis, VREAU SA CRED IN SINCERITATEA LUI de a face reforme si de a curati institutiile de stat de structurile mafiote, corupte, care se ocupa doar de extorcarea banilor de la cetateni…

  Si mai cred, ca Filat deja s-a saturat de santajul PD-istilor… de mass media VANDUTA care danseaza ca o prostituata dupa cum ii canta papusarul

  Mai cred in FILAT ca el intr-adevar cauta solutii si daca nu va gasi in ACEASTA CASA DE NEBUNI care se cheama RM – cred ca va demisiona.

  Si atunci??? – Or Plohoi, or Boronin?

  Doamne, fereste!

 21. Si mai cred,
  ca FILAT acum are nevoie de sustinere din partea noastra, ca sa reziste psihologic la atatea presiuni si tentatii.

  CUM VRETI VOI CA UN LIDER, un conducator sa REUSEASCA daca nu va fi sustinut? Priviti ce debiteaza majoritatea! Parca sunt fara o doaga la cap. Toti vad NUMAI VARIANTE RELE…

  MAJORITATEA NU MAI CRED IN NIMENI …

  In aceasta SITUATIE iti vine sa-ti iei lumea in cap si sa te duci si sa nu te mai intorci… si Filat nu este de fier, sa stiti!

  Poporul care nu-si RESPECTE LIDERII ALESI chiar de el, nu stiu ce merita…
  DA, am zis: ACEST POPOR nu stiu daca merita ca cineva sa-si sacrifice viata pentru interesele tarii!!!

 22. Si, totusi,
  cred ca intelepciunea dicteaza ca TREBUIE sa dam VOT DE INCREDERE Prim Ministrului Filat.

  Chiar si cu riscul de a fi tradati! Dar PANA NU SUNTEM TRADATI, de ce sa clatinam atat de tare, INUTIL, ba chiar foarte DAUNATOR corabia care si asa de abia se mentine pe valuri???

  Nu uitati ca situatia generala in lume si in Europa ESTE FOARTE COMPLICATA. CRIZA FINANCIARA globala ABIA INCEPE, pana acum au fost doar floricele.

  In asa situatie ar trebui sa FIM INTELEPTI, ECHILIBRATI, CALMI, CONSTRUCTIVI, DESCHISI LA COLABORARE SPRE BINELE GENERAL AL SOCIETATII… Si asa este Filat!

  Asa oameni trebuie pretuiti, dumiriti-va!

 23. Pt Roman

  Asta o stie toata lumea, nu trebuie eu sa va demonstrez. Intrebati rudele, nu pot sa nu confirme. A fost ori in CC al PCM ori in CC al Komsomolului.

 24. Pt di

  Nu inteleg deloc despre ce vorbiti. Vedeti pe blogul meu biografia. Eu nu am avut subalterni in perioada sovietica, nu am fost sefa, nu stiu despre ce spuneti. Din 1977 pina in 1985 am lucrat redactor-stilizator la editura si din 1985 – la ATEM, agentia de stiri, ca traducator, unde m-a prins proclamarea Independentei.

 25. Din cind in cind dimineata trebuie de luat pastilele necesare…Poate vor fi de folos…Doamne, ati fost la PFD, AMN, MAE, acum aveti o mina de oamnei imprejur si ot tulburati apele… Nu pot intelege ce cautati cu pararile in politica in momentul cind la locale ati luat, daca nu ma insel mai putin de o mie de voturi… Mai putin decit trebuie petru inregistrarea unui partid… Lumea este obosita de auirelile DVS si a celor de teapa vosatra… Dupa mine, Delaratia Filat duse in viitorul apropiat la purificare in tara si la curatirea esichierului politic… Un partid conservator pe seama PCRM si a unui proeuropean in baza PLDM-eului…

 26. Pt Victor

  Personal, iau pastilele necesare si, de aceea, nu arat rau si sint sanatoasa, inclusiv la cap. Spre deosebire de altii…. Am fost la PFD, apoi la PNL, care s-a dizolvat procedind la unificarea fortelor politice impotriva comunistilor, pe care dumneata ii vrei readusi la putere impreuna cu Filat. La MAE nu am fost, ci am candidat doua partide pe o lista, pentru ca PCRM a interzis participarea blocurilor in scrutine. Pacat ca nu sinteti iinformat, dar pretindeti sa dati lectii de morala si de politica.

  In alegerile parlamentare am luat 11 mii de voturi si in locale – peste 9 mii, pentru ca aici nu au participat cei de peste hotare. Tocmai ca noi ne-am reconfirmat numarul voturilor membrilor de partid. Pacat ca, iarasi, umblati cu minciuni. Accesati site-urile cu rezultatele alegerilor sau scrieti minciuni intentionat?

  Lumea este obosita de cei d eteapa voastra, care veniti la putere sa furati si va incurca oricine. „Purificarea” de care vorbiti inseamna curatirea terenului pentru gasca lui Lucinschi ce sta in spatele lui Filat, ca sa faca ce vor.

  Foarte frumos gasiti deja baza pentru ideologia conservatoare a PCRM-ului – asta e realizarea sloganelor „Moldova fara Voronin!”, „Moldova fara comunisti!” – nu?…

  Urmariti conferinta de presa de azi a PNL pe http://www.privesc eu sau pe Info-prim despre incapacitatea premierului de a conduce un Guvern de coalitie.

 27. Şi mai am o întrebare către cei din Alianţă
  Cum de-aţi omorît în oameni chiar şi visul la speranţă
  Şi de ce Voronin asăzi nu se află-n puşcărie…
  -Corb la corb nu scoate ochii- doar se-mpart din ciugulire
  Unde-s legile lustrării, unde-i deprivatizarea ?!
  Aţi promis cu-n an în urmă… Vă dăm marea, Vă dăm sarea
  Unde-s cele miliarde ce-au fost supte din popor,
  Sau V-aţi înfruptat din ele, undeva într-un ofşor ?!

 28. “Casa noastra RM” … POATE „INCHISOAREA NOASTRA RM” … SAU „GUBERNIA NOASTRA RM” ATITA TIMP CIT OCUPATIA RUSA – NU NUMAI MILITARA – CONTINUA .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *