1. Demitizarea sau Cum isi atribuie “liberalul” Chirtoaca merite. Si despre Dodon

Incepem serialul de materiale, prin care vom demonstra cum un liberal face de ris liberalismul si pune minciuna electorala in capul mesei. Dupa ce vom reproduce fiecare dintre cele 67 de “realizari”, publicate de Chirtoaca drept ale sale, si le vom comenta, vom publica si alte articole, in care vom expune opinia noastra despre administrarea orasului, ca si opinia altor persoane, ale caror opinii le-am spicuit. Ii rugam pe cei cu probleme de inima sa se aprovizioneze cu medicamenetele respective… In paralel, republicam si „ispravile” lui Dodon, vorba ceea – unul mai bun decit altul…

Demitizarea sau Cum isi atribuie “liberalul” Chirtoaca merite.

Si despre Dodon

Morgile „nujnice” si  ”vajnice”, afisate de Primarul General si de Igor Dodon, imi amintesc de spusa lui Grigore Vieru – ”cind vad un arogant, imi vine sa il chem in judecata”. Este limpede ca si lui Chirtoaca, si lui Dodon le este in cot de Chisinau. Ei au doar misiunea sa isi salveze de la pierzanie partidele, care s-au mafiotizat ori se mafiotizeaza in prezent in mare viteza.

Chirtoaca, a compromis grav si intrarea tinerilor in politica, “practica” excelent demonstrata si de PLDM. In continuare – despre prima parte de comentarii la „realizarile” lui Chirtoaca, apoi despre „ispravile” lui Dodon de pe cind era mare si tare in … parcare/guvernare…

Nu vom redacta stingaciile din cele 67 de ”realizari”, pe care si le-a atribuit abuziv Chirtoaca drept merit al sau, ca edil al capitalei. Faptele realizate – cu bani publici, nu personali! – nu pot servi pentru lauda, asa cum face PL si in teritoriu, bagindu-le oamenilor in cap ca, iata,”Ghimpu le face drumul!” Ar rezulta, cumva, ca banii puteau si sa nu fie folositi pentru oras, ci sa fie dusi acasa, dar, iata, daca nu i-a dus acasa, – sa rezulte oare ca un Chirtoaca a comis un act de eroism? Mari manipulari si un populism adus pina la paroxism in situatia cind banii se spala fara nerusinare, cind evaziunea fiscala este de groaza, in situatia cind Chirtoaca se plinge ca nu are bani in Buget.

Vom demitiza, cu argumentele noastre, ”marile cuceriri liberale”…

”Realizarile” lui Chirtoaca

1. Rezolvarea dupa 42 de ani a problemei mirosului urat din orasul Chisinau provocat de namolul de la statia de epurare a apelor uzate, prin intermediul tehnologiei olandeze “Geotube” si ca urmare a evacuarii a peste 250 000 m3 namol (echivalent cu 3 cladiri ale spitalului republican), suplimentar – eliberarea a 30 ha de teren.

In primul rind, actiunea nu este meritul lui Chirtoaca, ci al managerului SA ”Apa-Canal”, care a dus negocieri cu firma olandeza. In al doilea rind, proiectul „Geotubul” – „uscarea namolului” – inseamna o ineficienta totala si o abordare cit se poate de primitiva. Ideea e buna, dar e gestionata prost. Tehnologiile folosite cu acceptul lui Chirtoaca sint bani aruncati in vint. Nu a fost un concurs investitional, nu au fost atrasi specialisti in domeniu, iar unde nu exista competitie, nu se ajunge la varianta optima. Dupa care, peste citiva ani, se va spune ca experimentul a esuat. A fost o noua actiune populista, pentru ca nu va fi nici un rezultat, sint bani cheltuiti. Adevarul despre acest proiect de uscare a namolului prin geotuburi, cu implicare in baza unui contract, il stie Regia Apa-Canal, il cunosc doar cei, care pot fi numiti „ai casei”. De fapt, plateste, indirect si Primaria, pentru ca majoreaza capitalul statutar si da bani. Insa mirosul nu va disparea. Cineva stie la sigur dedesubturile. Metanul – gazul toxic si periculos pentru sanatate, care se degaja din namol, – nu va dispare. E din cauza ca metoda geotuburilor nu si-a demonstrat eficienta, iar banii au fost pierduti pentru ca namolul e transportat, pur si simplu, intr-un alt loc, ingropat in pamint si lasat sa polueze solul, aerul si apele subterane, ce nimeresc apoi in fintinile oamenilor. La Bubuieci, fiecare al optulea locuitor e bolnav de cancer, iar durata medie a vietii e de 50 de ani. Centrul Mamei si al Copilului din sectorul Botanica al capitalei active si va active din nou, peste o perioada, cu usile si ferestrele inchise, din cauza mirosului insuportabil. Ceea ce se intimpla astazi la Statia de Epurare reprezinta un dezastru ecologic pentru Chisinau, ascuns in mod intentionat de catre municipalitate, nefiind realizat nici un studiu de fezabilitate si de impact asupra mediului.

2. Procurarea a 102 de troleibuze noi, cu respectarea standardelor europene (cea mai mare achizitie din istoria Chisinaului si in premiera troleibuze la standarde europene).

Nu e vorba aici de “standarde europene”. Ar fi fost “standarde europene” troleibuze “Skoda”, nu troleibuze din Bielarusi, procurate la un cost exagerat si cu o dobinda exagerata, plus cheltuielile aferente. Procurarea troleibuzelor s-a facut datorita unui credit luat de la doua banci comerciale – BERD si BEI (Banca europeana de investitii) -, cu o dobinda de 5 la suta, plus un sir de comisioane. Costul, in final, e la fel de mare ca orice procurare de oriunde. S-a intimplat cu povestea tramvaielor, cine o stie…Apropo de tramvaie in Chisinau – este o idee populista si utopica, fara acoperire financiara, lansata pentru a se mai arunca praf in ochi. Mai bine PL ne-ar spune (pentru ca vicepresedintele PL, Anatol Salaru, nu face ordine in transport, desi raspunde de ministerul drumurilor) de ce nu se investeste in construirea unui ecartament european al caii ferate din Republica Moldova, macar pe tronsonul Ungheni-Chisinau?

Mai multa lume din sfera respectiva considera ca operatiunile de procurare a troleibuzelor, in general, sint invaluite de mister. Se spune ca 5 milioane euro, platiti pentru ele, nici nu au trecut prin trezoreria R.Moldova, ci au fost transferate direct Menskului din Romania, poate ca si printr-o societate comerciala misterioasa, dintr-o zona of-shorr. Noi nu stim exact, ca nu sintem chiar Curte de Conturi pentru primarie si CMC. Dar se zice ca e totul facut in secret, nimeni nu prea vrea sa spuna dedesubturile. Pe toate le stie Chirtoaca impreuna cu cei ce manevreaza din spatele sau, inclusiv le stie pe toate Morgoci, de la Regia electrica de transport (se zice – ruda a cuplului Chirtoaca-Ghimpu – ultimul spunind cam asa: “atita timp cit va fi Chirtoaca, Morgoci va ramine in functie”).

Vom aminti, cu fiecare ocazie, ca si Chirtoaca, si Morgoci, si Nistor Grozavu s-au dedat, in campania electorala din 28 noiembrie 2010, persecutarii PNL, nepermitind publicitatea partidului nostru (si aici sint unele mari semne de intrebare…). Noi, PNL, pe ei i-am vazut – obraznici, care nu ne-au permis sa ne plasam agitatia unionista pe troleibuze, chiar daca firma respectiva e “de-a casei”, ca i-au dat autorizatie de publicitate, dar nici firma asta nu a putut rupe de la ei permisiunea. Chirtoaca i-a spus lui Severovan ca “nu vrea bucluc si cu aceasta Unire pe troleibuze”. Bine ca site-ul www.moldovenii.md si-au plasat procariile staliniste la orice intersectie in “Chisinaul nostru drag”…, cel care numai “romanesc” nu este.

Cineva spune ca, ”sarmanul” Chirtoaca nu i-a schimbat pe oameni din functie. Nu e adevarat. Au ramas pionii. Cei din functiile-cheie sint toti schimbati si inlocuiti cu oameni, in mare parte incompetenti, dar loiali Primarului. Unii cunosc si ca nu costa un troleibuz cei 120-130 mii de euro platiti, ci doar 90 de mii. Solicitam public raspuns si documente transparente despre tranzactia cu troleibuzele. Iar fiul lui Morgoci candideaza la primaria Durlestiului din partea PL si se comporta … durlestenii stiu.

Cetatenii se intreaba de ce plata pentru troleibuze au fost transferate unui intermediar intr-o terta tara, si nu direct producatorului din Bielarusi. Se mai spune ca plata achitata de catre cumparator intermediarului a fost mult mai mare ca pretul de vinzare de la producator si ca la intermediar si in tara terta s-ar fi ratacit “ceva” din mijloace financiare. O fi adevarat? Daca exista inclaritati in acest sens, consideram informatia de interes public. Sau informatia sa fie infirmata, daca nu corespunde adevarului. Numai Regia de transport electric stie cum au fost achitate aceste troleibuse. Se discuta si in jurul garantiei creditului imprumutat. Aditional, nu mai mentionam ca nu vedem efortul concret al lui Chirtoaca pentru introducerea composterelor fiscalizate electronice in sistemul de taxare a calatorilor.

Exista filmulete video cum se iau banii de la transportul public din Chisinau, in timp ce Morgoci de la Regia de transport electric spune ca aceasta e in colaps, iar reformele cu plata celor 70 de lei pentru transport pensionarilor nu au dat nimic. Dar asta, probabil, pina fiul acestuia, cum am spus, sa candideze ca primar la Durlesti. Si, daca vorbim de transport –  oare de ce Chirtoaca ori cel din spatele mascotei, nu accepta in taximetre aparate de casa? De ce in troleibuze taxatoarele string banii in gentuta si, uneori, ii duc acasa? Ce e cu evaziunea fiscala la abonamentele pentru troleibuze, de ce banii nu merg la buget? Vom reveni si cu subiectul microbuzelor, dar sa nu uitamm, legat de “troleibuzele europene” de la Mensk, se pare ca unele televiziuni, chiar NIT, au difuzat materiale privind tranzactia cu troleibuzele – intrebarea este – plurimanipulatorii liberali sint mai buni, sint la fel sau sint mai rai decit comunistii

3. Reconstructia si amenajarea lacului din parcul „Valea Morilor”, distrus in anul 2006, prin evacuarea a 470 000 m3 namol (echivalent a 6 cladiri ale spitalului republican), contructia a doua decantoare, amenajarea malurilor etc.

Ne intrebam: de ce nu se cunoaste costul lucrarii si cit de transparent a fost facut? In Parcul Valea Morilor, deja al treilea an, lucrarile de restabilire a lacului bat pasul pe loc. Desi actualul primar general a anuntat, cu mare fast, proiecte grandioase, care se refera la lacul Valea Morilor, pina in prezent, nu s-a reusit nici, cel putin, evacuarea namolului si umplerea bazinului cu apa. Insa referitor la Valea Morilor cunosc detalii mai multi concurenti pentru functia de Primar si ne vor completa. iata ce sciu pe Internet oamenii:  In Parcul Valea Morilor, deja al treilea an, lucrarile de restabilire a lacului bat pasul pe loc. Desi primarul general a anuntat cu mare fast proiecte grandioase care se refera la lacul Valea Morilor, pina in prezent, nu s-a reusit nici, cel putin, evacuarea namolului si umplerea bazinului cu apa.

4. Lansarea programului „Prima Casa” pentru familii tinere si persoane cu venituri medii, astfel incat o persoana/familie cu venit legal mai mare sau egal cu 2400 lei/luna are sansa sa obtina o locuinta, prin intermediul unui credit ipotecar pe un termen de 10-30 de ani, cu dobanda de 9% anual,ratele urmand a fi cuprinse intre 1200 si 5000 lei/luna (in premiera).

Acest program nu e o solutie buna, pentru ca oamenii nu vor putea plati dobinda, ei nu au salarii mari. Iata ce scriu tinerii pe Internet: Cind a demarat ”grandiosul” proiect ”Prima casa”, Chirtoaca spunea ca apartamentele vor fi destinate angajatilor institutiilor bugetare şi familiilor tinere. Costul unui metru patrat de spatiu locativ varia intre 300 şi 400 de euro. La scurt timp, preturile au fost modificate, trebuie sa ai un salariu de cel putin 4500 de lei, ca un sef de directie la primarie, ca sa platesti, pentru ca acum un metru patrat este estimat la 500 de euro. Nu mai sint clari potentialii beneficiari: familiile tinere şi bugetarii sau persoanele ce se afla in evidenta preturilor şi ce depaşesc cifra de 60 de mii. Solicitantii de imobil in rate considera ca cerintele impuse de Primarie sint prea rigide. Dosarul include prea multe acte, unele fara relevanta. Pina la urma, in Programul “Prima casa”, rasvehiculat de Chirtoaca, costul apartamentului este ca cel de pe piata, doar ca Primaria e garant pentru creditul de la banca. Daca se intimpla ceva, plateste Primaria, dar dobinda e mare, de 9 procente, si cerintele sint dure. Iata Lista actelor cerute de Primarie, pentru a pretinde la un apartament prin intermediul asa-zisului program „Prima casa”

 1. Cerere-tip, in care se va consemna numarul de camere solicitat
 2. Copia buletinului de identitate al solicitantului şi a membrilor familiei adulti şi/sau altor persoane aflate la intretinere
 3. Copia certificatului de naştere al membrilor familiei şi/sau a altor persoane aflate la intretinere
 4. Copia certificatului de casatorie; copia sentintei de divort definitiva şi irevocabila
 5. Documente din care sa rezulte luarea la intretinere a altor persoane
 6. Certificat eliberat de Oficiul Cadastral Teritorial, precum ca subsemnatul (şi membrii familiei, inclusiv persoanele aflate la intretinere) nu detine in proprietate locuinta sau teren pentru constructia casei individuale, sau detin in proprietate o locuinta, cu suprafata spatiului locativ pentru fiecare persoana nu mai mare de 12 m²
 7. Certificat de la locul de munca insotit de o copie de pe carnetul de munca, autentificat cu ştampila intreprinderii
 8. Certificat privind venitul fiecarei persoane (membru al familiei) pentru ultimele 6 luni
 9. Certificat privind componenta familiei
 10. Copia diplomelor de studii
 11. Documente din care sa rezulte daca solicitantul, un alt membru al familiei şi/sau aflat la intretinere ori sufera de o boala care necesita, potrivit legii, o camera separate
 12. Declaratie pe proprie raspundere, privind suma avansului
 13. Certificat privind participarea la privatizarea spatiului locativ a membrilor maturi ai familiei
 14. Alte documente sau inscrisuri pe care le considera necesare in sprijinul aplicarii prevederilor criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererii. Pretul unui metru patrat de locuinta constituie 500 de euro. Astfel, un apartament cu o camera va avea 40 de metri patrati şi va costa 320 de mii de lei, cu 2 camere (60 de metri patrati) va costa 480 de mii de lei, iar pretul unui apartament cu 3 camere (80 de metri patrati), este estimat la 640 de mii de lei. Totodata, persoanele care doresc sa-şi procure apartament cu o camera trebuie sa aiba un venit mediu lunar de 4 mii de lei, pentru 2 camere – 6 mii, iar cei care işi doresc 3 camere, trebuie sa aiba un venit mediu de 8 mii de lei.

5. Extinderea termenului de valabilitate al autorizatiilor de functionare pentru agentii economici de la 1 an pana la 5 ani.

In programul PNL noi avem expus in mod explicit acest punct: “Anularea – prin lege după model european – a autorizarilor pentru unitățile de comerț și prestări servicii. Așa ceva nu există niciunde în Europa, nici în Georgia, unde au loc reforme radicale. Pentru activitatea economică e suficient contractul de arendă. Pina la modificarea legii, trebuie simplificat la maximum modul lor de obtinere”.

Si mai precizam: de vreme ce PL e in Parlament, de ce nu au modificat legea respective si iata ca nu l-am auzit pe Chirtoaca sa ceara acest lucru AIE nici pe secret, nici deschis.

6. Instalarea a 100 de noi locuri de joaca pentru copii (prima data dupa 25 de ani).

Acest lucru a fost facut la preturi exagerat de mari, cu concursuri ascunse pe baza de bani publici, aici s-au facut facut suficienti bani in conditii de intransparenta, inechitate.

7. Reparatia capitala a strazii Gheorghe Asachi, cu amenajarea a doua parcari stradale (investitie in valoare de 6 milioane lei).

Este unica strada reparata calitativ, dar si ea inceputa, ca proiect, pe timpul lui Urechean. Despre faptul cum sint reperate drumurile, nu trebuie sa spunem – se vede si se simte, cunoastem cit platim pentru masinile stricate. Strada Alba Iulia, care nu trebuia “stricata prin reparatie”, este cazul cel mai elocvent. In general, in patru ani, actualul primar a reparat patru kiometri de drumuri. Iata a venit colegul salaru si, poate, va mai face vreo doi kilometric. Conform raportului Companiei americane “Provocarile Mileniului”, noi, R.Moldova, avem cele mai proaste drumuri de pe globul pamintesc. Dar ce s eintimpla prin caracterul indecis al primarului, care nu ia decizii – stiati de ce? – ca sa nu greseasca! El fiind un om nehotarit, de care Chisinaul nu are nevoie.

Si adaugam un lucru important, despre care spunem in dezbateri – conform datelor noastre, 2 firme din Romania au dorit sa repare drumurile din Chisinau in credit, cu garantia imobilelor. Au participat la licitatie, au facut ofertele bune, dar intreprinderea “Edilitate” a venit cu preturi mai mici, cica. “Edilitatea” a cistigat licitatia. Adica, au cistigat tot structurile Primariei, care au marit, insa, apoi, pretul anuntat initial, pentru licitatie cu 50 la suta, dincolo de faptul ca au reparat prost. Firmele romanesti au atacat in judecata Departamentul respectiv al Primariei. Procesul merge de un an, Primaria nu vine la judecata si se pun amenzi persoanelor care nu se prezinta, iar Primaria va fi nevoita obligatoriu sa despagubeasca firmele romanesti. Documentele din Primarie arata coruptia care e la mijloc. Daca la inceput, de exemplu, o firma, care a cistigat licitatia, a prezentat o oferta de 190 lei metrul patrat de asfaltare, iar firmele romanesti in jur de 240, firmele din structurile Primariei care au cistigat, au iesit, la sfirsit cu 290 de lei, sa zicem, in acest fel facindu-se o inselatorie. Iar “Edilitate” a tot reparat in acesti patru ani asa, ca sa aiba de lucru in fiece primavara dublu pe seama buzunarului nostru – ca platim impozite si ca ne reparam masinile.

8. Acordarea suplimentului de 20% la salariu in anii 2008 si 2009, si ulterior a unui ajutor material (130 lei/persoana) in sfera sociala pentru educatori, invatatori, profesori, angajatii din sfera asistentei sociale si a culturii, dupa 7ani de asteptare.

Acesta nu e meritul actualului Primar, ci al celor care au adus venituri la buget – antreprenori si platitori de impozite. El isi asuma merite straine, in timp ce era mai bines a faca ceea ce e scris in programul PNL: “Sprijinirea, prin practici europene, a businessului mic și mediu, ca factor principal al formării Bugetului național, prin noi politici fiscale, prin anularea autorizațiilor de funcționare. Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea Municipiului, prin identificarea unor noi instrumente de atragere a investițiilor, elaborarea de proiecte și realizarea acestora printr-un Buget adoptat pe programe. Introducerea de condiții stimulatorii (reducere ori anularea totală a impozitelor) pentru investitorii care își plaseaza capitalul din Vest. Implementarea Legii parteneriatului public privat, pentru cooperarea cu donatori străini și obținerea programelor de dezvoltare, precum ;I pentru servicii de colectare a deseurilor, in salubrizare, alimentarea cu apa, solutionarea problemei ciinilor vagabonzi, inverzirea orasului s.a.  Transaparenta, impartialitate si eficienta in desfasurarea licitatiilor publice pentru achizitionarea lucrarilor de infrastructura, a serviciilor si a bunurilor din banii publici. Atragerea, în proporție, de cel putin, 20 la sută, în prestarea serviciilor de către Primărie, a firmelor cu rulaj mediu. Preluarea modelului occidental, conform căruia, din bugetul total al unui oraș, femeile de afaceri trebuie să participe la prestări servicii în proporție de 10 la sută.” Si multe altele…

9. Amenajarea a 10 noi terenuri de sport si 11 de fitness (in premiera).

Aici nu avem ce comenta, pentru ca fitnesul e bun, dar nu stiu daca mai bun decit rezolvarea problemei ciinilor vagabonzi.

10. Aprobarea si demararea programului de reparare integrala a strazilor (36 strazi): inclusiv strazile: Columna, Alecu Russo, Ion Creanga etc, nereparate din anii 1970 – 1980 (10 milioane euro).

Din spusele oamenilor informati, aceste strazi urmeaza a fi reparate de firmele lui Chiril Lucinschi, fara transparenta si la un pret exagerat. Pe noi, PNL, asta nu ne mira. Mereu in spatele PL si PLDM s-a aflat Lucinschi. Acum – fiul sau. Ca e nevoie de “continuitate”, nu de schimbare pina la capat, nu?

11. Amenajarea a peste 2000 locuri de parcare in cadrul parcarilor stradale, aprobarea conceptiei pentru amplasarea parcarilor subterane şi multietajate.

Problema parcarilor stradale tine afisul in aceasta campanie electorala. Intrebarea este: de ce nu s-a facut macar o parcare in patru ani, sa vina macar un leu la buget din asta?

12. Procurarea a 10 unitati de transport noi pentru politia municipala, procurarea mai multor seturi de echipament.

Nu credem ca aici a fost mai multa transparenta decit in alta parte. Si nu intimplator.

13. Cresterea numarului de corpuri de iluminat public cu circa 3000 unitati si asigurarea functionarii a peste 36000 corpuri de iluminat.

Aici nu a fost concurs transparent. Desi se vehiculeaza cazul ca exemplu de partenriat public privat – aici nu e nici iz de parteneriat public privat, ci un concurs de achizie publica intransparent – cele mai mari firme din Chisinau nici nu au stiut de el.

14. Asigurarea odihnei de vara pentru circa 80000 copii pe parcursul a 4 ani, 25 % – gratuit si 75 % cu reducere de 80 % din costul foii de odihna (programe care nu exista in alte state).

Aceasta s-a facut si pe timpul Puterii sovietice – nimic nou, nici meritul unui oarecare primar.

15. Continuarea programului “Orasul meu –ograda mea”- prin amenajarea curtilor interioare ale blocurilor, inclusiv cu instalarea a 50 de locuri de joaca pentru copii, desfasurarea campaniilor de salubrizare.

Ce mai realizare la un asemenea Chisinau, despre care lumea spune ca e murder, iar pe intreprinderile municipale responsabile nici vint rece nu le bate… Ce sa mai spunem de cimitire, unde gunoiul nu e luat inainte de Pastele Blajinilor, ci ii deplingem pe cei dragi in compania mormanelor de gunoaie. Iar Chirtoaca merge sad ea cu lopata si ii invita pe candidatii la primar sa vina si ei la munca! Pai daca numai cu lopata te pricepi, ca la celelalte trebuie creier, la lopata – nu.  Iar cei care primesc salariu pentru ca tin murdaria, rid de cum neispravitul le ajuta si isi face imagine pe murdaria din cimitire. Rusine pentru ca el incurca in capetele oamenilor functia primarului cu functia gunoierului… (Va urma)

Valentina Baciu, Timpul, 28.07.2009:

Fabrica de milioane a lui Igor Dodon

Din 2006, ministrul Economiei, Igor Dodon, a secatuit bugetul statului cu cel putin 3,5 mln. lei, prin intermediul Institutului de Economie, Finante si Statistica al Academiei de Stiinte si Ministerului Economiei. Desi n-a prestat nicio zi activitate stiintifica la institut, ministrul a beneficiat de un salariu de 6000-7000 lei/lunar, plus suplimente consistente. Pe langa ministru, multi alti adjuncti de la Ministerul Economiei si Comertului, Agentia Nationala pentru protectia Concurentei, ASM si chiar un consilier prezidential (Oxana Domenii) au avut sansa unui al doilea job la stat bine platit. De asemenea, potrivit unor surse, prin intermediari, Dodon a acumulat alte cateva milioane lei din „suflete moarte” si din concursuri de achizitii publice fictive.

In perioada 17 martie – 8 aprilie, Directia generala control si revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei (CCCEC) a efectuat „revizia economico-financiara tematica privind utilizarea conform destinatiei a mijloacelor financiare publice, precum si respectarea limitelor de cheltuieli stabilite pentru anii 2007-2008 în cadrul IEFS”. Actul de revizie al CCCEC, in posesia caruia am intrat recent, este datat cu 08.04.09 si a scos la iveala toate schemele de spalare de bani patronate de ministrul Dodon. La trei luni de la acest control, dosarul s-a ratacit prin sertarele Procuraturii Generale, iar CCCEC pare sa nu mai fie interesat de subiect. Pe de alta parte, ministrul economiei incearca sa stearga urmele, insistand ca institutul sa fie desfiintat. Singurul pas inainte care s-a facut a fost „returnarea” salariilor de catre sase din cei 22 de „angajati”. Este vorba de Dodon – care a restituit statului 72.657 lei, recunoscandu-si astfel vina pentru insusire ilicita de bani; Viorica Carare, ex-directorul institutului – 70 mii lei; Oxana Domenti – 73 mii lei; Anatol Caragangiu, sotul lui Carare – 121 mii, si Petru Carare, fiul Vioricai Carare – 8.890 lei si Vadim Ceban, sef de directie MEC. în total, au fost restituiti doar 345 mii lei din cei peste 3,5 mln lei, dusi pe apa sambetei. Curios este si faptul ca, in respectiva institutie, de pe str. Ion Creanga nr.45, PCRM inchiriaza de mai multi ani oficii pentru care nu achita intretinerea. Sursele noastre din cadrul Academiei ne-au comunicat ca acum datoriile PCRM catre respectiva institutie ajung la 200 mii lei.

„Patronajul” ministrului Economiei

Institutul de Economie, Finante si Statistica a fost creat în 2006. Potrivit surselor noastre de la ASM, in postul de director a fost promovata Viorica Carare cu ajutorul lui Igor Dodon si consilierei prezidentiale Oxana Domenti. Inca de pe atunci, cei doi au inceput sa figureze ca salariati ai noii structuri. In plus, multi alti sefi de directie din cadrul MEC isi ridicau un al doilea salariu din bugetul de aici. Totodata, rude ale conducerii institutului, dar si cercetatori romani au fost inventati peste noapte. In februarie 2007, Viorica Carare este numita in functia de director general al Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, iar locul acesteia la institut este ocupat de Valentina Fetiniuc. Actul de revizie al CCCEC constata ca, de fapt, la IEFS va continua sa conduca Carare, prin sotul acesteia – Anatol Caraganciu, profesor universitar la ASEM, iar Fetiniuc va ramane doar un simplu executant. Un exemplu in acest sens: in toamna lui 2007, Viorica Carare, impreuna cu sotul sau, au participat timp de sapte zile la o conferinta stiintifica inventata la Sovata, pe banii statului, desigur. In prezent, la institut sunt angajate alte cinci persoane din cadrul ANPC.

Achizitii publice fictive

Inca de la crearea noii structuri stiintifice, in cercurile guvernamentale se stia despre schemele de spalare de bani de aici, cu toate astea institutul a fost ferit de controale. Acum, CCCEC constata ca, in perioada 2007-2009, toate concursurile au fost fictive, fiind castigate doar de firmele lui Caraganciu/Carare. Formal, la IEFS exista o comisie pentru organizarea si desfasurarea licitatiile numai ca toti membrii acesteia figurau si ca factori de decizie in firmele participante la concurs, respectiv: „Timus Angela – la Asociatia „ICRET”, in functia de secretar stiintific, la SRL „Rabei-Grup”, in functia de director-adjunct la SA „ICRET” – expert în domeniul investitiilor. Afteni Laura – la SA „ICRET”, in functia de expert in analiza mediului concurential, la SRL „Rabei-Grup”, in functia de expert, la „ICRET” – in functia de consultant ştiintific. Maxian Silvia – contabila institutului – este angajata in functia de contabil-sef si la firmele SRL „Internet-cafe”, SA „Centrul International de Cercetari a Reformelor Economice (CICRE), SRL „Rabei-Grup” si la SRL “ICRET”, se spune în documentul citat.

Centrul mai constata ca, in multe cazuri de achizitii, în contabilitate au fost trecute preturi duble sau triple, sau pur si simplu echipamentul procurat disparea. Astfel, la 27.02.2008 s-a creat grupul de lucru pentru achizitionarea „aparatului color multifunctional”. Caştigatoare a fost declarata firma „Stronghold”, cu oferta in valoare de 262.357 lei. „Efectuand astfel de tranzactii, Institutul de Economie, Finante şi Statistica a fost prejudiciat de catre firma SRL „Stronghold” în suma de 113.887 lei”, se spune în raportul mentionat. Un alt caz interesant este achizitionarea, în ianuarie 2008, a unei unitati pentru curatat zapada. „La verificarea contractului de achizitionare nr.3, din 16.01.2008, încheiat între IEFS şi SC „Intenet-Cafe”, care apartine tot lui A.Caraganciu, s-a stabilit ca ultima era „obligata sa livreze institutului unitatea de transport în suma de 90 mii lei. Cu toate acestea, pana la încheierea controlului, unitatea de transport nu a fost prezentata. Despre existenta ei pe parcursul anilor 2008-2009, directorul institutului nu este la curent”, mai scrie în documentul ratacit la Procuratura.

Nepotism şi suflete moarte

S-a stabilit ca la institutul de pe str.Creanga inca din 2006 erau angajati in functie de cercetatori stiintifici in cadrul Centrului „Bazele stiintifice ale statisticii” opt cetateni din Romania si anume: Dan Popescu, Carmen Comanciu, Silvia-Cristina Margineanu, Lucian Paul, Claudia Adela Ogrean, Viorel Cornescu, Virgil Darii şi Elisabeta Jaba. Nici sefa pe resurse umane, nici un alt angajat nu au putut spune cine sunt „romanii”, pentru ca niciodata nu i-au vazut. „Iar in explicatia sa, contabilul-sef al IEFS, Elena Cucireavai, scrie ca salariul Jaba Elisabeta, conform dispozitiei directoarei IEFS Valentina Fetiniuc, împreuna cu listele de plata şi banii, se transmitea fostului sef al Sectiei resurse umane, L. Oglinda, actualmente sefa Serviciului economic ANPC (…) Astfel, in perioada anilor 2007-2008, în baza contractelor de munca incheiate şi conform ordinelor de angajare emise de IEFS nelegitim, au fost calculate si achitate salarii în suma totala de 2,6 mln. lei”. In afara de romani, multi alti bugetari figurau pe listele de salariati, fara ca ei sa ştie despre asta. De exemplu, Vitalie Boian, seful Sectiei finante si contabilitate a ASM, a fost angajat la 25 ianuarie 2008 pe jumatate de salariu. Un alt caz este cel al Liliei Tverdun, care, din proprie initiativa, a plecat în concediu academic in perioada 20 noiembrie 2007 – 20 decembrie 2008 si nu se mai afla în tara de mai bine doi ani, in acest rastimp altcineva i-a ridicat salariul lunar in suma totala de 62.131 lei. Anton Vladimir si Crastin Svetlana sunt alte doua exemple de acest fel. In plus, raportul abunda si în contracte ilegale de prestari servicii cu persoane inventate, precum si în premii si ajutoare generoase pentru conducerea institutului, sume care depasesc un milion de lei. Potrivit surselor noastre, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, cel care „are grija” de dosarul ajuns la Procuratura este insusi viceprocurorul Valeriu Botnari, tot el finul Valentinei Feteniuc. Astazi, nimeni nu poate spune unde a ajuns dosarul institutului protejat de Dodon. Totodata, cei 220 de angajati ai institutului si-ar dori ca institutia lor sa nu fie desfiintata, mai ales ca este singura de acest profil din R. Moldova. Chiar daca nu şi-au primit salariile din iunie, ei spera într-o schimbare.

Loading Facebook Comments ...

41 Comments

Add a Comment
 1. doamna VP, noi stim cine va plateste! nu banuim, STIM!

 2. CAT VOI LOVITI IN LIBERALI, de fapt, turnati apa la moara comunistilor si a imperiului…

  Rusia este declarata ca una din cele mai agresive state din lume, conform unui studiu realizat de Institute for Economics and Peace.

  Россия признана самой агрессивной и опасной для проживания страной

  По степени своей агрессивности Россия и опасности проживания была признана самой агрессивной страной европейского типа. До России более агрессивными странами в списке стоят только государства с оккупационными марионеточными и зверскими афро-азиатскими коммунистическими режимами. В убывающей последовательности:

  1. Сомали

  2. Ирак

  3. Судан

  4. Афганистан

  5. Северная Корея

  6. Демократическая Республика Конго

  7. Россия

  8. Пакистан

  9. «Израиль»

 3. Doamna Pavlicenco, in multe enuntate mai sus sunt de acord dar cred ca nu intelegi ce inseamna cel putin teoretic ce-i asta MANAGEMENT. Nu va puneti intrebarea de ce in cadrul unei banci sau in cadrul unei companii de success este proslavit patronul/managerul si nu geniul care a muncit? Exemplu? Al cui e meritul Microsoft? Stiti cine din echipa a muncit cel mai mult? Asa ca nu? Dar il cunoasteti pe B.Gates. Cine a muncit cel mai mult la APPLE? Stiti persoana sau echipa? Asa ca nu. Va ginditi la S.Jobs. Asa ca… aici e discutabil ca nu-i meritul lui Chirtoaca ci celor de la Apa-Canal etc… Nu vreau sa-l apar pe Chirtoaca – dar pe cine naiba sa votam azi si acuma !?

 4. nu sint un adept PNL sa PL dar faceti foarte bine sa le deschideti ochii celor care il considera pe Chirtoaca semi sfint, apropo daca aveti posibilitate faceti o ancheta independenta pe tema construirii fabricii de ardere a deseurilor este un subiect interesant si ii va mira pe multi daca o sa reusiti sa descoperiti macar zece la suta din adevar

 5. BRAVO, SAAKASHVILI,

  care a declarat ca actiunile opozitiei de orientare pro-ruseasca sunt un fel de bal mascat.

  Saakashvili declara ca el niciodata nu a avut vreun conflict personal cu Medvedev. Pur si simplu ei au vise diferite. Medvedev vrea sa restabileasca imperiul, dar Saakashvili vrea sa edifice un stat prosper si democrat.

  Президент Грузии Михаил Саакашвили назвал акции оппозиции в Тбилиси «маскарадом на улице».

  Телеканал PikTV цитирует Саакашвили: «Дело в том, что я с ним не имел никогда никаких личных конфликтов, но наши главные мечты не совпали. Его главной мечтой было, а он честно сказал об этом, восстановление Советского Союза, объединение того пространства, которое называлось СССР, но нашей мечтой было создание нашего единого государства, которое ориентировано на ценности демократических свобод, на строительство, на освобождение людей, на образование, на ведущую роль в мире.

  Одним словом, и он хотел восстановить свою родину, и мы хотели восстановить нашу родину, но у нас разные родины. Моя родина, это не СССР. Может, чья та родина и возможно меньшинства и в Грузии все еще Советский Союз. Я провел большую часть своей сознательной жизни в СССР, но это не была моя родина, я не скучаю по нему. Я не любил Советский союз и сделаю все, чтобы СССР не вернулся бы в Грузию», — заявил он.

  По его словам, «их» мечта «ориентирована на прошлое, а наша мечта направлена на создание очень успешной свободной демократии 21 века».

  «Будущее всегда победит прошлое». – заявил он.

  По словам Саакашвили, каждое новое здание в Грузии, это «гвоздь в гроб СССР».
  Он отметил, что «весь этот маскарад им нужен для того, чтобы кто-то увидел по телевизору, что происходит и отменил бы свой визит в Грузию, чтобы инвесторы не построили гостиницы, чтобы туристы не приезжали».

  По его мнению, Россию раздражает, что в Грузию приезжают туристы, потому что «считает Грузию своей и их раздражает это, раздражает, что Грузия свободная страна». «Эти маскарады, может, для меня смешны, но их расчет ясен и конкретен – подействовать нам на нервы», — считает М.Саакашвили. При этом он заявил, что «мы все это проходили, и все это нас не остановит».

 6. nu conteaza cine

  incredibil cata rautate si tampenie si minciuna poate zace intr-o fiinta umana. cate pacate n-o avea chirtoaca, ca slava domnului a facut destule prostii, dar pe langa tine e ingeras. Dar sa strangi tot rahatul comunisto-pepecedisto etc de pe net si din ziare, mi se pare incredibil. Sa-ti dea Domnul dupa sufletul tau.
  Iar cand ti se pune o intrebare, raspunde muma padurii ce esti. Cand ai fost intrebata la protv de ce n-ai avut nici o reactie la masacrul cainilor din alte orase decat chisinaul ai deturnat subiectul spunand ca acum pnl n-are primari. cand era vorba de ce au facut colegii tai de partid pe timpul cand erau la tine in partid. Primar pnl de durlesti care e de acord cu impuscarea cainilor pe strada si care tine femei batrane inchise in subsoluri (PE VREMEA CAND FACEA PARTE DIN PNL si CAND SCRIAI LA TINE PE BLOG DESPRE SUCCESELE LUI, vrajitoareo), si tu nu ai nici o reactie. caini impuscati anul asta la straseni pe strada (nu de catre vreun primar pnl, dar ce conteaza cand te dai mare iubitoare si cand bagi pe lista pnl alte iubitoare de caini ca tine, care la fel nu scot nici un cuvant despre animalele ucise daca nu e implicat si numele lui chirtoaca) si nici o reactie.

 7. Aha, deci Pakistan e o tara mai linistita decat Rusia. Foarte frumos.

 8. pt. sarmanul pierdut GRED:
  oare chiar nu intelegi ca trebuie sa votezi numai cu VITALIA ?
  Toti ceilalti sunt niste nulitati pe lânga domnia ei.
  Deschide ochii !

 9. Reunirea cu Patria Mama va fi imediat dupa caderea ultimului Imperiu al Raului
  Cu cat mai tare banda criminalilor lui Pukin se vor agata de putere cu atat mai repede se va destrama acest Gulag.

 10. Tot ce scrie dna Pavlicenco este absolut corect. Doar ca dedesubturile cum spune dumneaei, care pot fi argumentate prin continutul actelor este cunosc cu adevarat de *cei de acasa*. Ceea ce s-a intimplat in nucleul acestor realizari pur si simplu este o groaza. Sunt mai mult decit sigura, ca oricare alta conducere, indiferent de la ce partid nu ar fi fost, ar fi decis ceva mai rational decit fostul producator de la Surprize, Surprize. Suntem foarte mirati ca toti cei care cunosc aceste dedesubturi tac. Ma intreb oare nu exista oameni care sa spuna lucrurilor pe nume? Oare toti din primaria Chisinau sunt lasi pentru locuitorii Chisinaului?

 11. Pt dan

  Stati linistit, ca vine si rindul fabricii de deseuri, sintem informati. le luam pe rind, in fiece zi cite o bucata.

 12. Pt misteriosu

  Ma bucur ca le stiti pe toate. Acum ramine sa ma informati si pe mine, ca s-ar putea ca eu sa nu stiu…

 13. Pt GRED

  Vreti sa spuneti ca „echipa” de cide la PL si primarie? dar eu va intreb – echipa – asta – cine? Ghimpu si Bodrug sau cine? sa ma lasati in pace. Nimeni nu misca un deget fara cite o „troika”… Astia de la Apa-Canal nu vor spune adevarul ca au interes sa ramina intangibili, ce mai!?

 14. Chirtoaca este un ticalos care si-a batut joc de Chisinau si de ‘Ideea Unirii Neamului Romanesc’ ! O mina SUS pentru PNL!

 15. Pt nu conteaza cine

  Rautate, tampenie si minciuna vezi dumneata. Eu nu vad. Dimpotriva, le-am tot vazut pe astea pe la liberali.

  Imi pare rau, dar ingerasul sint eu. Chirtoaca vrea sa para ingeras, dar nu e. E un mincinos si populist dezgustator, cu grup de presiune si interes in spate.

  Eu nu string pe nimeni pe blog, cine intra nu ma intereseaza, eu discut cu OAMENI. Dar cred ca le va placea la vizitatori sa auda ca i numiti „rahat comunisto-pepecedist”. Mi se pare ca PPCD si PL l-au sprijinit impreuna pe Eugen Tomac pt Parlamentul de la Bucuresti?

  legat de ciini, noi nu nme substitutim statului. In al doilea rind, presa nu umbla dupa PNL, ci dupa partide parlamentare.

  Ceea ce am subliniat este corect. Fostii penelisti s-au intors la partid. De ce va sare mustarul?

  Primarul de Durlesti, plecat de la PNL dupa 5 aprilie, este la PLDM si e candidatul acestui partid la Primarie. E vorba de Nicolae Crudu, care, cit a fost la PNL, nu a ucis ciini. In general, Crudu e un om mai grosolan, dar nu e fiul, fratele, tatal sau unchiul meu. Are o fiica ce il „indrumeaza” minunat in toate. Votati-l, daca va place, nu-l votati, daca nu va place.

  Sa vedem noi cum il va vota lumea pentru faptele sale. Eu i-am spus cind a facut ce a facut cu femeia din subsol ca nu e bine, dar nu sint autoritate in ochii lui, el a fost adus de Simion Plesca, acum deputat PLDM. Cind candida la Primar in 2007,, nu vroiam sa ma fotografiez cu el, ca nu-mi inspira incredre. Am acceptat, intr-un sfirsit, a trecut, a fost sprijinit, dar nu e din aluat de PNL, este adevarat. De aceea si face lucruri urite. Insa un om nu poate controla 7 mii de oameni veniti membri in PNL in 2006, ca nu are putere fizica sa o faca. Acum avem peste 10 mii. Iar, conform legii, raspunderea este individuala. vad ca PLDM-ul l-a inaintat ca si candidat la primar. Filat ce v-a spus de el? Cind a plecat, declaratia mea a fost, ca si mai inainte „noi i-am vazut. Mai vedeti-i si voi”.

  In rest, aiureli de om intunecat la minte. Eu nu ma pot substitui statului in problema ciinilor. Noi, ca societate civila, semnalam problema, nu o rezolvam cu mijloacele noastre, ca este stat. Dar facem ce putem la nivel micro. Eu stiu ca am pierdut acum timpul raspunzind unei rautati de om, dar am facut-o pentru toti vizitatorii.

 16. Drama cainilor vagabonzi in orasul Chisinau este oglinda societatii bolnave in care traim.
  Aceasta populatie este profund bolnava si nefericita.
  Problema este ca majoritatea cetatenilor nu intelege de ce traieste in saracie si minciuna?
  Nu exista loc in Europa unde majoritatea populatiei este extrem de ignoranta si manipulata.
  Fariseii aborigeni de pe malul apelor tulbure ale Bacului si criminalii din Kremlin profita pe deplin de aceasta situatie dramatica.

 17. Procomuniştii nu citesc acest blog. Dar dacă citesc – doar numai de a critica, împreună cu Dna Pavlicenco, pe PL, Ghimpu şi Chirtoacă. Vedeţi că aici nu este nici un comentariu despre Dodon, despre dînsul anticomuniştii şi-au făcut impresiile definitiv. Dodon este lăudat pe alte bloguri. Deci nu se aduce nici un rău pentru Dodon la alegerile din 5 iunie
  Acest blog este citit de anticomunişti. De aici toată vremea s-a scris numai de rău despre PL, Ghimpu şi Chirtoacă.
  Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce” este practicat de Rusia aici în RM şi ultimii 20 ani. Maistru în această dezbinare a fost şi este PPCD şi Roşca. C.Tanase face acelaş lucru de dezbinare a forţilor anticomuniste, dar mai cu dibăcie – cu semiadevăruri-semiminciuni. Acelaş lucru de dezbinare se face şi pe acest blog de PNL.
  Nici Ghimpu, nici Chirtoacă nu sunt îngeri. Poate PNL-liştii sunt ideali!?Au şi ei greşelile lor ca toată lumea. Dar ei prin fapte şi rezultate au dovedit că actualmente sunt principala forţă anticomunistă, proromână şi proeuropeană din RM. Care este scopul adevărat de a ponegri PL? V.Alexandri s-a bucurat că M.Eminescu este lăudat că scrie mai bine.
  Acuma pe baricada luptei politice pentru Primăria Chişinău sunt comunistul-burghez Dodon şi liberalul Chirtoacă. Ponegrindul pe Chirtoacă, este ajutat comunistul-burghez Dodon – omul Moscovei
  Nu este de mirare că RM este cel mai sărac stat din Europa condus de comunişti şi neocomunişti şi cu influenţa decesivă a politicului Rusiei.
  Conştient sau inconştient PNL îndeplineşte dolianţele Moscovei ca forţele anticomuniste, proromâne, proeuropene să fie dezbinate.
  Istoria a arătat faţa adevărată a lui Roşca, PPCD, cu „mîinele curate” şi ponegrirea forţelor anticomuniste. Cu ce se deosebeşte practica luptei politice a PNL de PPCD!?
  Oare chiar nu se înţelege care este rezultatul ponegrirei de către PNL a lui Chirtoacă, că prin acesta cîştigă comunistul-burghez Dodon!? Doar şi în politică TREBUIE DE GÎNDIT!!!

 18. Pavlicenco are FOBII.
  intr-un timp dadea mai multa importanta cainilor vagabonzi decat oamenilor care erau stingeriti pe strazi de aceste invazii.
  O alta fobie – liberalii!
  Nu vad sa critice PDM, PCRM, nu critica oligarhul impotent PLA HOIT niuc,,,
  concluzie: este platita sa loveasca in adevaratii patrioti…

 19. Pt Siberiacul

  Iata de aceea democratii vor esua mereu, pentru ca nu vor sa fie nici ei criticati ca si comunistii. Adica – haideti sa inchidem ochii, ca poate greseste, poate fura, dar e de al nostru, nu? Vai de capul vostru, cu asemenea mentalitate.

  Eu cred ca mai multe are PL cu lucinschi in spate cu Moscova si cu toate deciziile dubioase, decit PNl, care isi vede de treaba sa, nefiind la guvernare, dar stind ca un ghimpe in coastele fariseilor, de orice culoare.

  Intelegem foarte bine totul. Si daca Dodon va deveni primar, asta e din cauza ca fortele democratice sint dispersate, ca PL este arogant si mincinos si se ticseste cu elemente mafiote. Raspunderea pt revenirea comunistilor nu poate fi a PNL, care NU CONTEAZA – ca doar noi nu contam, nu? – ci a celor de la guvernare.

 20. Pt Shah

  Nu am nici un fel de fobii. Ma distrez cu minbciunile liberale.

  In continuare, acelasi lucru ca si pt Siberiacul:

  Iata de aceea democratii vor esua mereu, pentru ca nu vor sa fie nici ei criticati ca si comunistii. Adica – haideti sa inchidem ochii, ca poate greseste, poate fura, dar e de al nostru, nu? Vai de capul vostru, cu asemenea mentalitate.

  Eu cred ca mai multe are PL cu lucinschi in spate cu Moscova si cu toate deciziile dubioase, decit PNl, care isi vede de treaba sa, nefiind la guvernare, dar stind ca un ghimpe in coastele fariseilor, de orice culoare.

  Intelegem foarte bine totul. Si daca Dodon va deveni primar, asta e din cauza ca fortele democratice sint dispersate, ca PL este arogant si mincinos si se ticseste cu elemente mafiote. Raspunderea pt revenirea comunistilor nu poate fi a PNL, care NU CONTEAZA – ca doar noi nu contam, nu? – ci a celor de la guvernare.

 21. Ce salatiu luati de la FSB???

 22. D-na Pavlicenco, daca ziceti de mentalitate….

  Putin cam straniu este ca a-ti inceput sa criticati inaintea campaniei electorale, de ce nu a-ti facut-o pina acum?

 23. mesajul PNL,cel puţin declarativ,este unirea tuturor românilor.Păi, dacă ceri unirea cu România n-ar fi indicat pentru a deveni credibil să acţionezi pentru unitatea românilor din Basarabia?Noi trăitorii din dreapta Prutului vrem să ne unim cu românii basarabeni nu cu partide.Faptul că o forţă politică,despre PNL vorbesc,are în programul său politic înfăptuirea unirii este de lăudat,dar în acelaşi timp nimeni nu deţine monopolul în această privinţă.

 24. Bravo Dna V. Pavlicenco cum astăzi la VB a-ţi încercat să arătaţi faţa adevărată a PPCD, care pînă la urmă din forţă politică declarată anticomunistă a ajuns că deschis au colaborat şi colaborează cu comuniştii.
  Forţele anticomuniste trebuie integrate, sau cel puţin la moment să nu se atatce.

 25. Cu Pavlicenco pe scena politica se pare ca nu mai e nevoie de PCRM,PPCD ,PSD etc ..e ea cat toti….

 26. @Sefu: nu ia salariu face munca patriotica ca altfel iese dosarul….

 27. „a-ti incercat”, „a-ti facut-o”
  Inainte sa postati mai cititi inca odata ce scrieti.

 28. Pavlicenco:”nu am fobii ,ma distrez cu minciunile liberale”
  Pai parca si dv doamna va pretindeati liberala ,asta inseamna ca va distrati de una singura ori ca acceptati implicit ca nu sunteti o liberala.
  In orice caz eu zic sa lasati distractia dupa alegeri ca nu cumva electoratul sa nu se „distreze” cu dv.Ori poate nici nu va pasa ca aveti alte obiective?

 29. nu conteaza cine

  esti o mincinoasa: eu vorbesc despre ce a facut crudu pe vremea cand era in pnl, dovada o gasesti in arhivele posturilor de televiziune: Dovada o aveti in arhivele protv, din pacate pe site nu se mai vede reportajul http://ro.protv.md/stiri/social/mai-multi-caini-au-fost-impuscati-in-durlesti.html Asta era in toamna 2007 , Crudu s-a dus in PLDM in 2010. http://ro.protv.md/stiri/social/primarul-de-la-durlesti-a-dat-explicatii-in-cazul-batranei-inchise.html Si asta era inainte de a pleca din partid. Prin urmare MINTI.
  Auzi la ea sufletul bun eh, n-a fost bine ce a facut cu batrana, bai rautate intruchipata mureai de jalea cainilor si apareai in conferinte de presa fara sa mai vorbesti de pnl cand era vorba de „cainii lui chirtoaca”, dar sa iei atitudine fata de batjocorirea unei fiinte umane si de uciderea in strada a cainilor nu puteai ca nu umbla televiziunile dupa PNL.
  Nu ma intreseaza daca iti era simpatic sau nu crudu, era membru al partidului tau, trebuia sa-l dai afara din partid, nu ma intereseaza c-a plecat la pldm, era de asteptat si arata calitatea echipelor voastre. Acum erai gata sa primesti si tu o scursoare de la PLDM, pe Godea, despre care spuneai ca n-a procedat corect, ca nu prea avea cum sa stranga semnaturile in 2 zile, dar cu toate astea, erai gata sa-l sprijini. Pai arata foarte bine cum iti alegi oamenii, dup-aia te miri cand te parasesc. Pai filat ar fi putut sa-ti spuna la fel: noi am vazut ce fel de … e godea, faceti voi acum ce vreti, dupa voi vor fi altii. Stiu ca raspunsul tau va fi ca godea nu a intrat in pnl si ca tu nu-l vei sprijini, dar eu m-am referit la intentia ta de a mai lua o scursoare doar pt ca ar fi fost una cu ceva notorietate.
  Iar cand am spus ca strangi tot rahatul, ma refeream ca argumentele tale sunt rahat comunisto-ppcdist adunat de pe la nit, flux etc. aveti acele argumente cand vb de statia de epurare de exemplu, parca il aud pe busila cand te citesc pe tine (povestile cu metanul si cu cancerul, numai niste tipi cu rea intentie ar putea veni cu astfel de aberatii).

 30. Pt Bradu

  Am spus de minciunile liberale, nu national-liberale, astea lipsesc.

 31. SCURT PE DOI … UE, despre RM: Luna de miere s-a terminat …

  U.Europeană nu mai are răbdare cu Republica Moldova. Cel puțin asta reiese din declarația șefului delegației Uniunii Europene, Dirk Shubel, făcută cu puțin timp în urmă, în cadrul unei conferințe de presă.

  „Luna de miere s-a terminat. Acum suntem un cuplu și trebuie să înregistrăm progrese și reforme”, a declarat Shubel.

  În caz contrar, RM ar putea să primească mai puțini bani de la UE. Și asta pentru că Uniunea Europeană schimbă strategia de comunicare și de finanțare a țărilor. Cu alte cuvinte, dacă RM nu va depune noi eforturi și nu va înregistra reformele necesare, banii europeni nu vor mai sări în ajutorul țării noastre… AVERTISMENT FOARTE GRAV ADRESAT MOLDOVEI DE UE … ORI , ORI …

 32. Pt Sefu’

  Eu primesc pensie de 3400 lei de la 29 iulie. Vorbiti din propria experienta despre FSB? Eu nu am avut in viata mea asemenea experiente. Si, in general, ar fi bine sa nu-i judecati pe oameni dupa sine si prieteni. Daca ne criticam oponentii electorali, nu inseamna ca sintem in serviciul cuiva. Noi nu cunoastem asa ceva. Voi – cine stie ce faceti…

 33. Pt Venedict

  Am facut-o si pina acum. Atunci cind Chirtoaca a implinit trei ani de activitate am fost invitata la Publika Tv la emisiunea lui Dogaru si am spus ce am reusit. Apoi am pus materialul pe blog, deci nu sint motive a se spune ca „nu am facut-o pina acum”.

 34. Pt mircea.ro

  Da, nimeni nu detine monopolul. Ca dovada e ca, desi noi am fost cei care am lansat mesajul curajos al Unirii, chiar noi am semnat Platforma 1812, Actiunea 2012 si am consemnat despre Apelul FDRM. Cine altii au facut asta? Cereti atitudine de la PL si PLDM.

 35. Pt Bradu

  Ma bucur ca, prin prezenta PNL, nu mai e nevoie de PPCD, PCRM si PSD. Deci, nu le mai votati.

 36. Pt nu conteaza cine

  1. Crudu nu a fost niciodata persoana sa se supuna disciplinei de partid. Nu eu l-am adus la partid. A facut ce a dorit. Si e foarte bine ca a plecat la PLDM. Sa fericeasca acest partid, ca merita. Eu nu am fixat timpul, pentru ca PNL nu se descurca mereu foarte bine ca sa isi monitorizeze oamenii. Crudu a disparut de la partid imediat dupa 5 aprilie 2009, cind fiica lui a fost in primii sase pe lista la PNL. Deci, 2009 nu a fost, practic, nici 2010.

  2. Bilbiiala despre ciini si PNL chiar nu am inteles-o. Am inteles ca esti o rautate platita sa scrii urit. Succes!

  3. Acum, daca „asta e calitatea echipelor noastre”, de ce te doare capul despre noi? nu contam, lasati-ne in pace si iubiti-va idolii. Succes!

  4. Intelegerile politice s efac si intre fostii oponenti sau dusmani. Dar poate ca a fost un tertip – sa va vedem reactia?

  5. Eu nu-mi aleg oamenii, ei vin la PNL, nu la mine acasa. In fiecare zi. Si nu le punem filtru. Iata „si-a ales echipa” Filat si – cu cine a ramas? Te uiti pe foto cu Filat in fata si nu recunosti o persoana, una mai anonima decit alta. „Mare alegere!”, ce mai!

  6. Godea nu este notorietate, este opinia noastra. Ca e ‘scursura”, ma rog, aveti dreptul la opinie. Eu cred ca e bine sa fie mai putini candidati la Primarie, pt ca Godea si PNL vin cam pe acelasi segment. Asta a fost imboldul, plus ca nu am spus nimic public despre Godea dupa alegeri in privinta PNL. Ca s anu mai spun citi vizitatori scriu pe blog – invitati-l pe Godea, invitati-l pe Tanase. I-am invitat, sa nu spuna ca nu am spus „hir”.

  7. Nu string argumentele de la altcineva. Si nu am timp sa citesc ce scrie PPCD si PCRM. Vom vorbi de toate in emisiuni si in analize. E dreptul nostru.

 37. nu conteaza cine

  nu am nici un idol, nu sunt platita de cineva, dar am minte in cap si nu suport minciuna si dezinformarea voastra. despre greselile lui chirtoaca se poate vorbi mult, problema voastra e ca nici macar nu sunteti in stare sa gasiti argumente reale, n-aveti capacitatea de a analiza ce a facut si ce n-a facut, prin urmare nu va ramane decat sa dezinformati si sa aberati.
  Si da, „argumentele” tale sunt in buna parte culese de la alti tipi de teapa ta, de la busili, dodoni, violete ivanove, klimenci si uneltele propagandistice care ii servesc.
  Si ce tot dai cu Filat nu inteleg, care-i treaba lui fialt aici? Am vorbit eu de echipa grozava a lui filat? De unde, de la inceput era clar ce fel de oameni are in partid, dar tu voiai sa-l reciclezi pe godea… adica gunoaiele din pldm erau bune si in pnl daca aduceau vreun vot in plus. auzi la ea, ce argumente, i-am chemat ca sa nu spuna ca nu am spus „hir”, ce gluma buna, deci stii ca cel putin godea e de o calitate foarte proasta, da ea il cheama… si dupa aia da explicatii tampite ca in cazul lui crudu. Pai la modul in care vin la voi in partid oamenii (ba pe unii ii mai si chemati) de ce te mai lauzi cu echipa pnl cea corecta etc? VEzi ca te dai singura de gol. Daca pe crudu l-ati pastrat cat l-ati pastrat, inclusiv dupa episoadele cu ucisul cainilor si cu umilirea batranei, halal echipa, da de exclus din aprtid nu puteati nu?Daca ajungi la primarie, de unde stim noi ca n-ai sa faci acelsi lucru, vei accepta toate tampeniile facute de functionari si colegi si eventual dup-aia vei spune, pai mie de la inceput nu mi-a placut de el, si de fapt de 2 ani nici n-a mai trecut pe la servici.

 38. nu conteaza cine

  Femeie, du-te si fa-ti control la cap. Cum INDRAZNESTI sa spui ca nu iei argumentele d ela altii si ca nu citesti ce spun cei de la PPCD, nu numai ca strangi argumentele, dar nici macar nu schimbi un cuvant, o virgula din exprimare, hoato.
  Ia citeste, minciuna intruchipata ce ai scris tu despre statia de epurare si ce apare in flux, „analiza” lui busila de anul trecut.
  Tu scrii in 2011:
  Metanul – gazul toxic si periculos pentru sanatate, care se degaja din namol, – nu va dispare. E din cauza ca metoda geotuburilor nu si-a demonstrat eficienta, iar banii au fost pierduti pentru ca namolul e transportat, pur si simplu, intr-un alt loc, ingropat in pamint si lasat sa polueze solul, aerul si apele subterane, ce nimeresc apoi in fintinile oamenilor. La Bubuieci, fiecare al optulea locuitor e bolnav de cancer, iar durata medie a vietii e de 50 de ani. Centrul Mamei si al Copilului din sectorul Botanica al capitalei active si va active din nou, peste o perioada, cu usile si ferestrele inchise, din cauza mirosului insuportabil. Ceea ce se intimpla astazi la Statia de Epurare reprezinta un dezastru ecologic pentru Chisinau, ascuns in mod intentionat de catre municipalitate, nefiind realizat nici un studiu de fezabilitate si de impact asupra mediului.

  Fluxul scrie in 2010:
  http://www.flux.md/articole/10095/
  Metanul – gazul toxic şi periculos pentru sănătate, care emană din nămol, nu a dispărut. Iar asta din cauza că sacii Geotube nu şi-au demonstrat eficienţa, iar banii cheltuiţi pentru ei au fost aruncaţi în vânt, din moment ce nămolul este transportat în alt loc, îngropat în pământ şi lăsat să polueze solul, aerul şi apele subterane, care apoi nimeresc în fântânile oamenilor. La Bubuieci fiecare al optulea locuitor este bolnav de cancer, iar durata medie a vieţii este de 50 de ani. Centrul Mamei şi Copilului din sectorul Botanica al capitalei activează cu uşile şi ferestrele închise, din cauza mirosului insuportabil. Ceea ce se întâmplă astăzi la Staţia de Epurare reprezintă un dezastru ecologic pentru Chişinău, ascuns în mod intenţionat de către municipalitate, nefiind realizat nici un studiu de fezabilitate şi impact asupra mediului înconjurător.
  Frumos, doamna doctor, frumos, copiem, copiem, plagiem, plagiem

 39. Un ierarh al Bisericii Ortodoxe din Moldova le creează comuniștilor imagine de… mucenici . INTRE TIMP CER INTERZICEREA ACTIVITATII ALTORA … IN CURIND VOM SPUNE DE PASTE – ” STALIN A INVIAT DIN MORTI ” .

  Candidatul la funcţia de primar al municipiului Bălţi din partea PLDM, Vladimir Tonciuc, a declarat pentru HotNews.md că este îngrijorat de implicarea tot mai agresivă a unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova în politică. Candidatul liberal-democrat afirmă că ultimele acţiuni ale conducerii Episcopiei de Bălţi şi Făleşti ar fi în favoarea comuniştilor, acum, în campania electorală.

  „Atunci când am decis pentru prima dată să sărbătorim Hramul oraşului (Vladimir Tonciuc era primar al mun. Bălți când a fost instituită oficial această sărbătoare – D.G.), am vrut să unim bălţenii şi din această cauză am invitat să participle la manifestări şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Din păcate, administraţia municipală, în acest an, a organizat sărbătoarea numai pentru comunişti, conducerea ţării nu a fost invitată și acest lucru mă îngrijorează. Încă un fapt care provoacă griji este că Biserica Ortodoxă, în special Episcopul de Bălţi şi Făleşti, se implică în politică. Preoţii încearcă să creeze conducerii actuale comuniste din Bălți o imagine de mucenici. Este îngrijorător”, a declarat Vladimir Tonciuc.

 40. Sunt stupenfiata!!! Ma simt rusinata si dezonorata citind acest material de-a dreptul calomnios! Dna Pavlicenco?! Ce faceti? La ce va ginditi? Chiar credeti ca criticind pe primarul general veti reusi sa acumulati mai multe puncte? Cum va ginditi sa fi-ti privita in Romania si de comunitatea patriotica din RM dupa ce scrieti asa materiale? Ma gindesc, dna Pavlicenco, ca Rosca era un inger pazitor pe langa cita rautate emiteti dvs fata!!! Ma simt rusinata!!!

 41. Atentie: Adriana Ochisan cinta manele!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *