Spre deosebire de oportuniștii ”proeuropeni”, PNL-Orhei A MARCAT PE 9 MAI Ziua Europei! (și foto)Reproducem aic
i ce am mai scris: ”Am privit duminică ce s-a intimplat la Chisinau si am ajuns la concluzia ca nici pe timpul comunistilor nu era, in capitala, sabatul adoratorilor ocupantilor sovietici. Mie imi este rusine pentru guvernarea zisa liberala si democrata, in care cei ce vor a ne demonstra ca sintem stat rusesc si satelitul pe veci al Moscovei, fac ce vor si nu intilnesc nici o contraactiune. PNL a marcat Ziua Europei pe 9 mai 2008, in plin regim comunist.

Și a dansat Hora Unirii.

Acum am văzut un sabat rusesc. Uluitor! Si sa imi mai spuneti capartidele de la guvernare nu sint toate – repet, toate! – prorusesti! – Pina si europenii se prostitueaza in R.Moldova si schimba Ziua Europei aici cind vor, numai sa le faca pe plac rusilor, care le dau gaze. Rusine!

Pe 9 mai, la Orhei, Filiala PNL a sarbatorit Ziua Europei si le-a vorbit celor care au auzit mesajele de la microfonul pus linga Monumentul lui Vasile Lupu intreg adevarul despre istoria zbuciumata a romanilor din Basarabia. Au vorbit: Vasile Cocarcea, istoric, poet, scriitor, Veaceslav Mustovici, candidat la functia de Primar al Orheiului, Tudor Arseni, presedintele PNL-Orhei, Boris Gaina, vicepresedinte PNL-Orhei, Ion Cristea, membru al BPT, Andrei Versilov, presedintele OO „PLOT” din Tighina, alte persoane. A fost oficiat un serviciu religios in memoria deportatilor si celor cazuti in razboi, apoi au fost depuse coroane si flori la monumentul dedicat celor ce si-au pierdut vietile in Siberia.

Ce fac, insa, „democratii”? In goana dupa voturi, politicienii pretinsi liberali si pretinsi democrati isi pierd mintile. Sa aiba voturi, cu orice pret, ca sa fure, in continuare, sa ramina la putere ca sa fure si ce nu mai e.

Sint consternata de gestul si al liberalilor, ca de Filat si Lupu nu spun – ei se intrec in „prosovietism”. Chirtoaca si-a pus panglica Sf.Gheorghe, sa mai fie votat Primar. El nu a semnat actele in campania electorala dinainte de 28 noiembrie 2010 pentru ca PNL sa isi puna publicitatea unionista, romaneasca, pe mijloacele de transport. Fimra, caruia el i-a dat autorizatie, nu a putut obtine autorizatiile necesare. Acum, insa, intreaga R.Moldova e plina de publicitatea www.moldovenii.md, iar Chirtoaca nu e deranjat. Rusine!

Vitalia Pavlicenco

Dorin Chirtoacă și-a prins panglica „Sf. Gheorghe” în piept

09 May 2011 .

Primarul Dorin Chirtoacă a participat astăzi la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate în capitală, cu panglica „Sf. Gheorghe” în piept. Edilul spune că a făcut acest gest în amintirea celor care au căzut în lupte în timpul celui de-al doilea război mondial.

„Am primit această panglică de la participanții la manifestațiile de la complexul memorial „Eternitate”, la fel cum am primit și panglica tricoloră, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru mine panglica „Sf. Gheorghe” este un semn de amintire a celor care au murit pe front”, a declarat Dorin Chirtoacă, pentru Jurnal.md.

Amintim că astăzi un grup de tineri, membri ai Mișcării Democrația Acasă, au distribuit în centrul capitalei panglici tricolore în memoria celor care au avut de suferit în cel de-al doilea Război Mondial. Tinerii au explicat că acțiunea este o replică la cele ale Ligii Tineretului Rus care de mai multe zile au împânzit orașul de panglici „Sfântul Gheorghe”.
http://www.jurnal.md/ro/news/dorin-chirtoaca-i-a-prins-panglica-sf-gheorghe-in-piept-foto-204938/


Loading Facebook Comments ...

46 Comments

Add a Comment
 1. asta e soarta unui stat mic, chiar daca eu sustin pe toti romanii !
  Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca doar cu unirea putem sa schimbam profund si definitiv starea de lucruri !

 2. sarbatorirea zilei europei pe 7 mai reprezinta o barbarie sovietoida indiscutabil … s-a cautat ca ziua de 9 mai sa fie lasata „libera” pentru manifestatiile de proslavire a imperialismului si colonialismului sovieto-rus . in curind maimutoii filo-rusi vor sarbatori ziua europei pe … 30 februarie . ca mai sunt ani si cu 29 de zile … n-ar fi rau ca ue sa anunte ca toate ajutoarele , imprumuturile ,granturile vor fi acordate moldovei tot pe …30 februarie .

 3. BRAVO PNL!

 4. …nu vad pe cine ar fi deranjat sarbatorirea in aceeasi zi a celor doua evenimente importante . deranjeaza pe cineva ca 9 mai e si ziua europei ? le e teama sovietoizilor de ziua europei ? le pica rau la stomac ? pentru asta a fost trimisa in surghiun ziua europei pe 7 ? pe 7 mai europa nu are ce sarbatori … iar realitatea istorica cu aceasta zi de 9 mai – ziua victoriei este alta … iata : 1945: S-a incheiat al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Germania a capitulat neconditionat in fata Aliatilor. La aceasta data a intrat vigoare actul de capitulare neconditionata semnat cu doua zile inainte de generalul Alfred Jodl. Militarul german a semnat documentul in prezenta unei largi asistente, jurnalisti, fotografi, precum si numerosi ofiteri aliati. Pe 8 mai, un eveniment similar a avut loc si la cartierul general sovietic Karlshorst din Berlin, actul fiind parafat de generalul feldmaresal Keitel, generalul Stumpf si amiralul Friedeburg din partea Germaniei, maresalul G.K. Jukov din partea Comandamentului suprem sovietic, maresalul Arthur B. Tedder, din partea Comandamentului suprem britanic, generalul C. Spaatz, reprezentantul Comandamentului american si generalul J. de Lattre de Tassigny, din partea Comandamentului francez. Semnarea de doua ori a actului de capitulare a fost solicitata de catre sovietici, care, din dorinta de a marca acesta zi separat de Aliati, au motivat ca oficialul rus prezent la actiunea din 7 mai nu avea rang inalt.Prin urmare, „Ziua victoriei” a fost sarbatorita in doua zile diferite de sovietici si occidentali.

 5. deci 8 mai 1945 este ziua victoriei cind a intrat in vigoare actul de capitulare neconditionata … culmea e ca si pe 7 mai s-ar putea sarbatori aceasta zi a victoriei …citez : „Germania a capitulat in fata comandantilor militari sovietici. De fapt, Germania capitulase deja, pe 7 mai 1945, la Reims, in Franta, locul din care a sosit sampania bauta dupa miezul noptii la Berlin. La Reims, semnase general-colonel Alfred Jodl, in prezenta lui Dwight Eisenhower, Comandant Suprem al Fortelor Aliate. Vestea a fost primita cu furie de Stalin, care a cerut rescrierea imediata a istoriei. Germania va mai capitula o data, la Berlin, in prezenta rusilor, si aceasta ceremonie va deveni Ziua oficiala a Victoriei. Churchill si Roosevelt cedeaza. Vestul sarbatoreste Ziua Victoriei pe 8 mai, rusii pe 9.

 6. …in concluzie … 8 mai reprezinta adevarata zi a victoriei . 9 mai este un fals istoric grosolan comis de catre stalin cu intentii vadit politice si imperialiste .

 7. 9 mai Ziua Victoriei la Chișinău.Vlad Filat a ținut un discurs în limba rusă și în română, în care a felicitat și a mulțumit veteranii pentru victorie.Marian Lupu: Slavă zilei de 9 mai, slavă Zilei marii Victorii .

  09-05-2011.

  Veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial şi ai altor conflicte militare, oameni simpli şi demnitari de stat au venit la complexul memorial Eternitate, care este astăzi, 9 mai, centrul manifestaţiilor prilejuite de Ziua Victoriei la Chişinău.

  Președintele interimar, Marian Lupu și premierul, Vlad Filat, au ținut câte un discurs în limba rusă și în română, în care au felicitat și au mulțumit veteranii pentru victorie. „Dorim ca erosimul dumneavoastă să ni-l lăsați ca moștenire, căci astăzi bunăstarea nu se poate realiza într-o lume sfâșiată de razboaie și terorism”, a punctat prim-ministrul. La rândul său, președintele interimar a menționat că chiar dacă azi lumea e bântuită de conflicte, speră ca până la urmă rațiunea și înțelepciunea vor triumfa. „Slavă zilei de 9 mai, slavă Zilei marii Victorii asupra fascismului”, a mai spus Lupu.

  După ce au transmis mesaje de mulțumire președintele interimar și premierul au depus flori la focul veșnic.

  La 11.00, Capela Corala Academică „Doina” va susţine un recital în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Şi Uniunea Studenţilor şi Tineretului din Moldova va organiza un concert şi o masă în stil militar în Scuarul Operei Naţionale din Capitală. La ora 15.00, în cadrul unui concert, care va avea loc la Sala cu Orgă, vor răsuna cântece de război. Tot astăzi, la Bălţi, se va desfăşura un miting şi o paradă a veteranilor fostei Armate Roşii. De asemenea, va fi organizat un marş al bikerilor şi o cursă de ciclism cu itinerarul Chişinău – Teleneşti – Leova – Cahul. Iar în parcurile din ţară vor avea loc concerte ale fanfarelor militare.

  http://www.publika.md/ziua-victoriei-la-chisinau–aie-tine-discursuri–pcrm-marsaluieste_319361.html

 8. ocupantii in Siberia acasa!!!

 9. toma proeuropeanu

  bravo PNL

 10. bravo,dar ce păcat că sunteţi aşa de puţini!

 11. “Ruşine! Blestemaţi să fiţi în veci!”

  2011-05-09 15:39

  Sute de mii de eroi şi martiri se răsucesc în mormânt astăzi, 9 mai 2011. Sute de mii de români basarabeni, deportaţi şi ucişi în îndepărtate şi reci siberii, urlă din morminte când văd că nepoţii şi strănepoţii lor nu numai că i-au uitat, dar mai şi sărbătoresc cu fast ocuparea pământului sfânt de către invadatorii şi criminalii sovietici.

  Mii de oameni, printre care demnitari de stat şi cetăţeni simpli au participat astăzi, la Chişinău, la festivitatea consacrată aniversării “a 66 de ani de la Victoria asupra fascismului”, organizată la Complexul Memorial “Eternitate”. Ştefan cel Mare şi Sfânt ar trebui să iasă din mormântul de la Putna şi să strige: “Ruşine! Blestemaţi să fiţi în veci!”.

  Fariseismul noii puteri de la Chişinău nu are margini. Îşi spune pro-europeană, se intitulează pompos Alianţa pentru Integrare Europeană. În fiercare zi suntem asaltaţi de ştiri cu drumul european al bucăţii de Basarabie numită Republica Moldova. Valorile europene în sus, valorile europene în jos, zi de zi. Nimic mai fals. Ce se întâmplă zilele acestea nu arată decât că răspund în continuare la comenzile Kremlinului. În frunte cu Vladimir Filat, care nu de puţine ori şi-a dat arama pe faţă. „Sunteti purtătorii unor nobile virtuţi şi ne închinăm în faţa Dumneavoastră cu admiraţie şi mândrie pentru faptele de eroism pe care le-aţi făcut pentru a asigura un viitor mai bun viitoarelor generaţii. Ne bucurăm pentru că mai sunteţi în viaţă şi vedeţi cum vă cresc nepoţii şi cum se dezvoltă ţara în care aţi revenit după lupte crâncene. Vrem ca eroismul şi curajul Dumneavoastră să ni-l lăsaţi ca moştenire pentru generaţiile viitoare”, le-a spus prim-ministrul Filat ocupanţilor supravieţuitori, chiar în limba rusă.

  Acelaşi Filat care, în urmă cu un an, îşi călca în picioare aliatul, omul care a avut curajul şi tăria de caracter de a spune un NU hotărât Moscovei. Este vorba despre Mihai Ghimpu, cel care, pe când ocupa funcţia de preşedinte interimar al R. Moldova, a spus că el nu poate să meargă la Moscova de 9 mai şi nici militarii moldoveni nu au de ce să defileze în Piaţa Roşie. Ghimpu declara atunci că nu sunt motive pentru care Republica Moldova ar participa la parada de 9 mai: “Cum să participi alături de această armată care ne-a adus comunismul, ne-a deportat în Siberia, ne-a colectivizat, ne-a provocat foamete? Şi astăzi se află în cetatea lui Ştefan cel Mare. Această armată a stat la baza formării Transnistriei. Un popor nu a câştigat niciodată, dacă în prim plan nu a fost demnitatea”. Demnitatea, un cuvânt care îi este străin lui Vladimir Filat. Pentru că a făcut ce a făcut şi tot a trimis militarii moldoveni să defileze la Moscova. Iar astăzi a ales să îi sărbătorească cu fast pe ocupanţi. Măcar comuniştii lui Voronin sunt sinceri şi spun lucrurile pe faţă, fără a se ascunde după lozinci europene.

  Şi ca tacâmul să fie complet, agenţia oficială de presă Moldpres scrie: “In timpul operaţiunii Iaşi-Chişinău, în urma căreia a fost eliberată Republică Moldova de sub ocupaţia fascistă, la Capul de pod Şerpeni, în primăvara – vara anului 1944, s-au dat cele mai sângeroase lupte dintre armatele sovietice şi germane, numai trupele sovietice pierzând circa 20 de mii de militari”. Orice comentariu este de prisos.

  http://www.ziuaveche.ro/opinie/rusine-blestemati-sa-fiti-in-veci%E2%80%9D-33311.html

 12. Dorin Chirtoacă și-a prins panglica „Sf. Gheorghe” în piept

  09 May 2011 .

  Primarul Dorin Chirtoacă a participat astăzi la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate în capitală, cu panglica „Sf. Gheorghe” în piept. Edilul spune că a făcut acest gest în amintirea celor care au căzut în lupte în timpul celui de-al doilea război mondial.

  „Am primit această panglică de la participanții la manifestațiile de la complexul memorial „Eternitate”, la fel cum am primit și panglica tricoloră, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru mine panglica „Sf. Gheorghe” este un semn de amintire a celor care au murit pe front”, a declarat Dorin Chirtoacă, pentru Jurnal.md.

  Amintim că astăzi un grup de tineri, membri ai Mișcării Democrația Acasă, au distribuit în centrul capitalei panglici tricolore în memoria celor care au avut de suferit în cel de-al doilea Război Mondial. Tinerii au explicat că acțiunea este o replică la cele ale Ligii Tineretului Rus care de mai multe zile au împânzit orașul de panglici „Sfântul Gheorghe”.
  http://www.jurnal.md/ro/news/dorin-chirtoaca-i-a-prins-panglica-sf-gheorghe-in-piept-foto-204938/

 13. Pe Chirtoacă a început să-l ia valul;evenimentul respectiv i-a dat ocazia să-şi exprime,faptic,mulţumirea faţă de gestul lui Filat.Lucrurile astea se uită,politicianul din Chirtoacă ştie că dacă basarabenii şi-au renegat morţii şi eroii,gestul lui este cu atât mai mult plauzibil.Trist domnilor,exasperant de trist.

 14. Daca este adevarata chestia asta cu „Dorin Chirtoacă și-a prins panglica „Sf. Gheorghe în piept”, cred ca este clar: cam dur dar, parerea mea este ca v-ati tampit cu totii.

 15. Nota: la post-ul de mai sus, nu ma refer la patriotii care, chiar in minoritate absoluta, au curajul sa poarte panglica tricolora, infruntandu-i fatis pe bolsevici.

 16. mare adevăr aţi afirmat doamnă Pavlicenco faţă de politicienii de la PL;iniţial nu v-am crezut,dar viaţa va dat dreptate.

 17. Au ARS si au CALCAT in picioare tricolorul!
  9 Mai 2011.

  Cativa tineri din capitala, vorbitori de limba rusa, au decis sa se distreze astfel. Ei au dat foc la doua panglici tricolore pe care le aveau, au filmat scenele si le-au plasat pe internet. Cazul s-a produs astazi in Gradina Publica Stefan cel Mare din Chisinau.

  Dupa ce au aprins panglicile, tinerii le-au si calcat in picioare. Solicitat de PRO TV, seful serviciului de presa al Ministerului de Interne a declarat ca profanarea drapelului de stat este o incalcare grava, care se pedepseste. Dar, potrivit lui, in lege nu este clar scris daca arderea panglicilor tricolore reprezinta sau nu o incalcare.

  http://m.protv.md/#!/stiri/politic/au-ars-si-au-calcat-in-picioare-panglica-tricolora.html

 18. Mihai Morteanu

  Pt Opinie.

  Recent s-a încheiat emisiunea . Cabinetul din umbră” cu participarea lui Nantoi şi Crîlov.

  Bravo Nantoi. Iată Nantoi iarăşi a devenit Nantoi.

  Probabil s-a debărăsat de tutelă.

  Însă cît de aroganţi au fost cei din echipa lui Crîlov.

  Vă rog frumos să-i transmiteţi acest clip personal lui Crîlov, pentru a face concluzie la tot evenimentul din ziua de 9 mai de la Chişinău, în care se urmăreşte un singur scop: Divizarea tineretului în ai noştri şi ai voştri. O acţiune bine pusă la cale de către forţele proruse în scopul de a aţăţa vrajbă între popoare. Ceva de genul 7 aprilie, numai că cu implicarea pe diferite baricade a tinerilor de diferite naţionalităţi.

  Interesant lucru. Cum de s-a dat publicităţii acest clip. Doar se vede că e filmat de cineva din acest cerc, care personal calcă în picioare tricolorul.

 19. Mircea Popescu:

  9 Mai Ziua Victoriei impotriva fascismului serbata la Chisinau de zeci de mii de basarabeni (!?) poate multi dintre ei avand in buzunar pasaportul romanesc.

  Citesc si nu-mi vine sa cred ca reprezentantii conducerii AIE „pro-europene”, PLDM, PD si PL se alatura opozitiei anti-romanesti si anti-europene, PCRM pentru a sarbatori trupele sovietice care au „eliberat Basarabia de sub ocupatia romaneasca”.
  Citesc si nu-mi vine sa cred ca liderul sperantei pro-romanesti, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca isi prinde in piept cocarda ocupantului sovietic alaturi de Tricolor justificand ca un hot prins asupra faptei:
  „Am primit aceasta panglica de la participantii la manifestatiile de la complexul memorial „Eternitate”, la fel cum am primit si panglica tricolora, la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant. Pentru mine panglica „Sf. Gheorghe” este un semn de amintire a celor care au murit pe front”.
  Frumos, domnule Chirtoaca, nu va mai ramane decat sa puneti panglica „Sf. Gheorghe” pe Memorialul inchinat martirilor neamului romanesc pe care cotropitorii reprezentati de aceasta panglica i-au exterminat in operatiunea de „eliberare a Republicii Moldova de sub ocupatia fascista (romaneasca)”.
  Si tot pe 9 Mai tinerii rusi din Chisinau au dat foc tricolorului si l-au calcat in picioare.

  9 Mai este Ziua Europei si Ziua Independentei Romaniei. Sigur, partidele „pro-europene” si „pro-romanesti” din alianta puterii a gasit solutii pentru cele doua evenimente ca nu cumva sa interfere cu mareata victorie. Intr-adevar, Ziua Europei a fost decalata de guvernantii basarabeni (sau poate doar moldovenisti) pentru a fi amintita pe 7 Mai (!?), iar Ziua Independentei Romaniei a fost pur si simplu uitata.

  Si in peisajul acesta „festiv si patriotic”, doar un singur partid a ignorat „marea victorie”, sarbatorind Ziua Europei si dansand … Hora Unirii. Da, este vorba de mult hulitul PNL-Basarabia.
  La fel, si Miscarea „Democratia Acasa” a impartit 1000 de cocarde Tricolore ca raspuns la panglica „Sf. Gheorghe”.

  Cat ii mai trebuie societatii civile romanesti sa se organizeze ca forta politica pentru a impune valorile si mandria nationala pe amandoua malurile Prutului?

 20. Multumesc Vitaliei Pavlicenco pentru postarea respectiva pe care am „retusat-o” putin cand am publicat-o pe blogul „Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com) unde sunteti invitati sa va spuneti parerile.

  Mircea Popescu

 21. Pt Mircea Popescu

  Eu va multumesc pentru ca aveti pozitie.

 22. Remarcati ca panglica ruseasca de ocupatie de pe gulerasul lui Dorin Chirtoaca este de trei ori mai mare ca marime decât firavul tricolor mic si umilit.

  SHIROKA STRANA MOIA RODNAIA – DE OCUPATIE A JUMATATE DE EUROPA !

 23. Mircea.ro
  Pe CHirtoaca l-a luat valul? Dar pe voi toti, ce val v-a luat? Sub nasul vostru, sub ochii vostri se fac niste provocari rusesti si sovietoide de cea mai obraznica sfidare militarista ,iar voi le tolerati!! Dar ca barfa si chibiteala de pe laturi sunteti buni!! E posibil ca o majoritate nationala sa stea pasiva la ce se intampla la Chisinau cu rusofonii? Panglici imperiale rusesti, steaguri rosii, oameni imbatosati si cu pieptul plin de decoratiile colonialismului ruso-comunist sa va injoseasca in halul asta? S-a terminat razboiul de peste 6 decenii, colonoalismul din afrca s-a prabusit si el de 50 de ani, iar „moldovenii” stau si apaluda ingenunchierea lor? Sub propri vostri ochi permiteti , alaturi de niste guvernanti idioti,renasterea militarismului comunist?Ce vor sa arate rusnacii cu defilarea lor mamut de la Mosciva? Catre cine isi incoarda ostentativ muschii? Care alta putere invingatoare in cel de al II-le razboi mondial mai face ce fac ei? Atitudine de cuceritori asiatici de teapa lui Gingis Han !! In loc sa se concentreze ca popor pe creativitate , stiinta,cultura continua sa-si arate pumnii catre lume? pe cine sfideaza? Cine ii ameninta?
  Daca atat esti in stare sa gandesti despre Chirtoaca si Ghimpu, stai in banca ta. Macar asta sa faci, daca nu esti instare de sentimentele adevarului romanesc!!

 24. cred că mă confunzi domnule Titirez,nu am experienţa trăirii în Basarabia,în consecinţă nu pot să fiu decât un spectator la zbuciumul PL-ist.Impresiile mele nu sunt făcute ca să vă mulţumească pe d-voastră.

 25. Domnule Mircea Popescu,
  E adevarat ce scrieti. Dar stau si ma intreb care ar fi trebuit sa fie reactia lui Chirtoaca aflat in campanmie elecorala in speta? De ce sare toata lume la gatul lui si al PL lui Ghimpu in conditiile unei lasitati generale vizavi de”problemele „romanesti? De ce toata lumea se angajeaza la hula si barfa in conditiile cand se puteau ralia la pozitiile lor proromanesti atunci cand Ghimpu era presedinte interimar? A facut Lupu sau Filat sau Leanca mai mult pentru clarificarea romanismului in Basarabia? Nu vedeti care e „opera „presei „maladavane” in aceasta privinta? De a pune paie pe foc mai ales cand nu trebuie!! La atat de multa obscuritate a gandurilor si sentimentelor romanfobe mai venim si noi si o obscurizam si mai mult, voind sa o… clarificam? Ce fel de „extremism” a promovat Ghimpu si Chirtoaca ? E posibil ca acest asa zis extremism romanesc sa scada electoral pentru ca a cazut victima lasitatii generale manifestata in societatea civila basarabeana? A pus umarul aceasta societate la clarificarea si perfectionarea conceptelor de adevar promovate curajos de PL, totusi? Toata lumea vrea sa scoata castanele din foc cu mana altora in R. Moldova?Ce mentalitate e asta? Nu de asistare si de fuga de rezolvare democrat-civica? Nu de a sta cu mana intinsa a pomanagiului ca sa i se puna in mana cadoul cornului abundentei ?Nu de iresponsabilitate si imaturitate a democratiei?
  Curentul de opinii proromanesti nu sta in exclusivitatea nimanui in Basarabia de azi!!Abia acum incepe sa se contureze si sa capete vizibilitate!! Vizibilitate care ,daca nu ar fi fost acest PNL(Basarabia) pe care il sustinem din rasputeri ca fiind necesar ca aerul si painea cea de toate zilele, nu s-ar fi coagulat in niciun fel!! Tenacitatea oamenilor care l-au format si clarviziunea echipei care -l promoveaza abia de acum urmeaza sa isi spuna cuvantul . E bine ca rezultatele se incep sa se vada si sa fie vazuta lumina ce se iveste din existenta si zbaterea lui.Dar si aceasta lumina , de pe acum are nevoie de o focusare si mai pronuntata a obiectivelo0r de atins.

 26. nea Mihai Morteanu,
  iti dau dreptate cu incercarea de divizare a tinerilor!! Iata, asta e rezulatatul slabiciunii intelectualior basarabeni!! Exista o actiune foarte bine conceputa si aproape in exclusivitate de tineretul proromanesc din Basrabaia> Ea se nu meste „ACTIUNEA 2012”!! Nu vezi ce palid ecou are in randul intelectualilor(sau telectualilor?) moldoveni? Foarte palid, foare palid ecou si sustinere!! Tineretul rusofon tocmai asta a asteptat prin contracararea ideatica falsa la care se preteaza acum!! La manifestarea lasitatii generale, la indiferenta si pasivitatea raspunsului la aceasta actiune!! Divolul il poti acuza de orice, numai de prostie sa nu o faci niciodata!!

 27. românismul va avea şanse de reuşită în RM atunci când politicienii dâmboviţeni nu vor mai considera că în acest teritoriu au de a face cu peste 3 mil.români.Numai atunci se va putea vedea că ajutoarele României,materiale şi financiare vor avea un rezultat pozitiv.Acum ele se disipă în masa românofobă şi rusofilă fără nici un rezultat.Experienţa rurală moldovenească,sănătoasă în esenţa ei,unde toţi urmează exemplul gospodarului,este cea mai bună în cazul în speţă.

 28. D-na Pavlicenco,
  felicitari pt ce faceti.

  Nu uitati insa ca este campanie electorala pt alegerile locale, comunistii au nevoie de Chisinau si ce au facut acolo nu este nimic altceva decat provocare…

 29. comuniştii sunt o forţă în RM.Dacă au putut ei să mobilizeze zeci de mii de oameni pe străzile Chişinăului,asta spune tot.De fapt,este ca un duş rece,să ne trezească şi să ne aducă cu picioarele pe pământ.Nici măcar în republicile slavizate 100%,Ucraina şi Belarus nu au fost demonstraţii de o asemenea amploare.Cred că după 9 mai reacţiile occidentului vor avea o altă turnură.

 30. ACEASTA PANGLICA „SFINTUL GHEORGHE” REPREZINTA RECUNOASTEREA VASALITATII MOLDOVEI FATA DE MOSCOVA IMPERIALA … SI PUNCTUM ! CE SA BATEM CIMPII CA NISTE NEBUNI ? CINE-O POARTA E SLUGA IMPERIALISMULUI RUS .E CA IN RELIGIA NOASTRA CRESTINA … CA IN APOCALIPSA . SATANA [ MOSCOVA ] ISI TATUEAZA SEMNUL SAU PE SLUGILE SALE …666 .

 31. Basarabenii și Ziua Victoriei
  Autor: blogeri in retea mai 10, 2011 Opinii Nici un comentariu | 20 Vizualizări

  Îi înțeleg oarecum pe veteranii sovietici de origine slavă când ies pe 9 mai în stradă să se mândrească cu singurul lucru care le-a mai rămas unor oameni ce nu mai dețin totuși poziția privilegiată, regală de care se bucurau până acum 20 de ani, când URSS făcea să tremure o planetă întreagă cu armele ei nucleare, gata oricând să declanșeze Apocalipsa. Cât privește populația băștinașă, am mai remarcat anterior în mai multe texte motivele care-i fac pe moldoveni să fie extrem de atașați de niște sărbători războinice ale altui popor, să se mândrească cu războaie care nu sunt ale lor (era vorba și de afganezi acolo). Deși presupun că tre să fii oligofren să te mândrești anual cu un război câștigat de altcineva acum un secol și să cheltuiești mijloace impozante din bugetul public pentru tot soiul de artificii puerile, voi încerca totuși să înțeleg și de data asta adevăratele motive care-i fac pe unii să saliveze ca și Elochka Liudoedova la vederea unui obiect lucitor.

  Bătrânii sovietici, în marea lor majoritate, sunt oameni care suferă de foame și sunt neglijați de toți în restul zilelor anului. Deci, 9 mai este pentru ei un soi de revelion pentru copii. Toată lumea începe să-i aduleze în această zi, să le atribuie merite de zei și fapte vitejie ale eroilor de bâline, de epopei. Mai ales politicienii se înghesuie să pozeze alături în speranța că vor obține și ei ceva din spectacol. Deci, veteranii sunt adevărate starlete în ziua de 9 mai, care pot privi de sus la toată lumea, care se pot bate cu călcâiul în piept invocând meritele lor imaginare de acum un secol, știind că, tradițional, publicul îi va privi cu admirație, indiferent de enormitățile pe care le vor emite.

  Dar cireașa de pe tort sunt indemnizațiile bănești și terciul pe care-l îngurgitează ritualic veteranii în PMAN sau prin locațiile lor specializate, de cult. Anul acesta am înțeles că ostașii armatei naționale ar fi gătit 200 de kg de pilaf și 200 de litri de vodcă pentru cei ce bravează de ceva timp cu victoria împotriva fașâsmului. Gram la gram.

  Cred că scopul principal al comemorărilor sovietice de 9 mai rămâne în continuare falsificarea istoriei și impunerea spiritului revanșard de către Moscova. Se uită că Rusia a fost ani buni aliată cu Germania nazistă și că, în cazul concret al basarabenilor, a deportat un număr imens al populației locale, că a înstrăinat o parte însemantă a teritoriului în favoarea Ucrainei, că a schimbat până și alfabetul, instaurând regimul dictatorial bolșevic care nu se deosebea cu nimic în esență de cel nazist, cel puțin în raport cu populația băștinașă. Nu-i așa că invadarea Basarabiei seamănă cu o adevărată eliberare, care trebuie comemorată pios de câteva ori pe an?

  Și apoi basmele cu poporul sovietic care a luptat împotriva fașâsmului. De parcă popoarele ocupate ar fi avut de ales. Au fost înrolați în armată și puși să lupte pe front, în calitate de carne de tun, de cobai. Și se face din necesitate virtute. Acum trebuie să vă bucurați alături de noi pentru că am învins împreună fașâsmu în calitate de oameni sovietici. Și nici faptul că buneii unora repetă ca niște papagali fraze din propaganda bolșevică nu schimbă adevărul istoric, care nu coincide nici pe departe cu aspirații și veleitățile unui imperiu slăbit ce se vrea și acum supraputere.

  Modul în care se serbează în RM 9 mai este o dovadă evidentă a faptului că populația locală nu are memorie, nu cunoaște istoria adevărată și că proiectul Kremlinului este de succes, cel puțin deocamdată.

 32. UN 9 MAI FERICIT …AMINTIRI FRUMOASE DESPRE MINUNATA COLABORARE DINTRE ARMATELE UNIUNII SOVIETICE SI GERMANIEI NAZISTE IN 1939 LA INVAZIA POLONIEI … Unităţile sovietice se întâlneau adesea cu omologii lor germani care avansau din direcţia opusă. Exemple de cooperare remarcabile au avut loc între cele două armate pe câmp. Wehrmarcht-ul a trecut Fortăreaţa Brest care a fost capturată după Bătălia de la Brześć Litewski, de către Brigada 29 de Tancuri Sovietice la 17 septembrie. Generalul german Heinz Guderian şi cel sovietic de brigadă Semion Krivoshein s-au reunit apoi la o paradă a victoriei în oraş. [ !!!! ] … Liov a cedat la 22 septembrie, la câteva zile după ce germanii au predat operaţiunile de asediu sovieticilor. [ !!!! ] … Forţele sovietice au cucerit oraşul Wilno la 19 septembrie, după două zile de luptă, iar Grodno la 24 septembrie, după o luptă de patru zile. Până pe 28 septembrie, Armata Roşie a ajuns la linia formată de râurile Narev, Bugul de Vest, Vistula şi San – frontieră stabilită în prealabil cu germanii. ASADAR TRAIASCA 9 MAI ZIUA … ” VICTORIEI” !

 33. Cand pentru prima data Miscarea Europeana condusa de Serebrian a organizat sarbatorirea Zilei Europei in Republica Moldova, la 9 mai 2002, nu v-am vazut in scuarul teatrului de opera. Cred ca sarbatoreati atunci ziua victoriei asupra Romaniei.

 34. Pt Dumitru G

  Da te-ai uitat bine? In 2001 eu vorbeam la o conferinta organziata de Miscarea Europeana ca Integrarea in UE trebuie sa fie ideea nationala a R.Moldova. Acum PSL nu este, s-a stins in PD. Noi, PNL, existam din 2006, eu nu puteam in 2002, doar ca fost deputat, sa fiu undeva pe scena… pacat ca nu stii si aceste lucruri. Dar acum nu te intrebi in ce partid e Serebrian – „europeanul”? In unul cu un ochi la faina si cu unul la slanina?

 35. Pt Dumitru G.

  Şi atunci de ce la alegerile parlamentare din 2005 vice preşedintii lui Serebrean N.Dabija, V.Matei şi Moşanu nu au numerit în listă?

  Eu foarte bine cunosc faptul, deoarece făceam parte din PSL, pe care l-am abandonat la 4 aprilie 2005 împreună c Dabija şi Matei, după ce Serebreanu, Clipii, şi Holban PSL împreună cu Roşca, Secărenu şi Cubreacov PPCD, Filat, Diacov şi Buliga PD l-au votat pe Voronin la funcţia de preşedinte al RM, promovînd practic la guvernare PCRM.

  Apropo Pavlicenco la 4 aprilie 2005 tot nu era alături de Serebreanu, de Filat , Roşca şi alţii.

  În schimb în 2008 la 9 mai PNL a sărbătorit ziua europei în scuarul operei şi balet, care s-a terminat cu HORA UNIRII.

  Cum de acest eveniment v-a scăpat din vedere?

 36. -Cum caii sălbatici din prerii se aduc în ocol?
  -Cowboy, pentru a aduce caii sălbatici din prerii în ocol, el călare pe cal, întră în hirghilia cailor sălbatici, peurmă iese în faţa hirghiliei şi caii sălbatici fug deacum dupa calul cowboyului pînă ce cowboyul întră în ocol cu caii sălbatici dupa dînsul. Din urma acestora se închide porţile ocolului.
  -Aşa au procedat politicienii Rusiei. În faţa Mişcării Eliberării Naţionale – au fost băgaţi oamenii Moscovei în fruntea mulţimei, care ne conduc şi pînă acuma 20 ani.
  -Decretele Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu (ocupaţie, retragerea Armatei Ruse, condamnarea comunismului, parada de 9 mai,…) au fost criticate nu numai de propaganda Rusiei, dar şi de PCRM+PLDM+PD+AMN. La alegerile parlamentare dupa aceasta PL a fost votat cu mai puţine voturi, mulţimei nu i-a prea plăcut (fiind mai departe manipulată de propaganda prorusă)
  – D. Chirtoacă este nevoit a fi în mulţime, cu diferite idei, pentru a fi văzut de acestă mulţime, pentru a-i atrage din partea forţilor anticomuniste şi proromâne. A conflicta cu mulţimea nu este cea mai bună cale. Poziţia lui Chirtoacă anticomunistă şi proromână este probată prin lupta lui.

 37. Dna Pavlicenco,
  eu din cate stiu dl Serebrian nu face parte din nici un fel de partid politic ca nu poate. Dar in 2002, daca nu ma gresesc, Dvs erati in partidul dlui Lucinschi. Tin minte ca la noi la partid se vorbea atunci ca ati primit si un apartament controversat de la el. De asta va intrebam, pentru ca inteleg ca de atunci pana acum ati schimbat cardinal opiniile. Sa ma intelegeti corect, eu ma bucur pentru asta, dar as vrea sa fie si sinceritate in ceia ce faceti. Imi amintesc ca azi cum student fiind citeam in ziarul Democratia un material semnat de o regretata luptatoare pentru libertatea neamului nostru unde se facea aluzii usturatoare la trecutul dvs politic.

 38. Pt Dumitru G.

  Vă înţeleg Dle Dumitru că încercaţi să căutaţi nod în papură, însă o faceţi neprofesional, aducînd ca exemplu trecutul politic a lui Serebreanu, îcercînd să-l idolizaţi ca luptător pentru valorile naţionale.

  Am accentuat mai sus , că şi eu am făcut parte din PSL pînă la 4 aprilie 2005.

  Am aderat la acest partid, fiindcă acolo erau şi Dabija, şi Matei şi Moşanu, şi principiile doctrinare a PSL erau anti CSI, proNATO, proromîneşti.

  Însă în 2004 N Dabija este demis din funcţia de vicepreşedinte al PSL din motivul că a publicat în LA materialul ” Rusoaicele 1 şi 2 ”

  Prin alte cuvinte este demisionat pentru un adevăr.

  Apoi i-a venit rîndul vicepreşedintelui PSL V. Matei, care la întocmirea listelor pentru parlamentul din 2005 , nu a nimerit în listă.

  Apoi şi pe preşedintele de onoare a PSL Moşanu l-au marginalizat.

  În fine în parlamentul din 2005 trei PSL-şti sînt promovaţi, care la 4 aprilie 2005 î-l votează pe Voronin la funcţia de preşedinte.

  E clar, că dacă din partea PSL în parlamentul 2005 trecea Dabija , Matei sau Moşanu, Voronin probabil nu mai era ales în funcţia de preşedinte.

  După actul de trădare din 4 aprilie 2005 urmează fuzionarea PSL, antiCSI-st şi pro NATO-ist, cu PD-ul care ore odoctrină diametral opusă, Serebreanu urmînd să ocupe locul lui Filat din PD, care deja abandonase partidul.

  În fine Serebrean primeşte funcţia de ambasador în Franţa iar Clipii , vicele lui Serbrean ambasador prin ţările baltice, paremi-se că.

  Nu vreau să aduc critici în direcţia persoanei Serebreanu, deoarece cunoscîndu-l mai din aproape, tot timpul l-am considerat o persoană irudită, competentă, intelegentă, şi în prezent postul pe care î-l ocupă poate şi-l merită.

  Dar cu ce preţ? Şi cum poate comentat trecutul politic al lui Serebrean, ca un trecut usturător sau cu demnitate.

  Ăsta-i adevărul Dle Dumitru, da D-stră încercaţi să căutaţi pisica neagră într-o cameră întunecoasă, ştiind precis că ea acolo nu-i.

 39. Pt Dumitru G.

  M-am saturat sa scriu pentru surzi. Am fost in PD, condus de Gheorghe Ghimpu, in PFD, rezultat din unirea PD cu Congresul Intelectualitatii, apoi in PNL. Care dintre aceste partide e al lui Lucinschi – as vrea sa stiu si eu, poate nu stiu ce am facut in viata? Niciodata nu am avut alte opinii, sinteti un primitiv neinformat si pus la cale de femei invidoase s ascrieti prostii. Daca as fi slaba, v-as sterge, dar nu o fac, pentru ca sint puternica si total onesta.

  Nu am nici un trecut dubios. Nu am pete si nu sint santajabila. Este lucrul care ii face pe toti sa turbeze, dar ii compatimesc.

 40. Pai dna Pavlicenco, asta si vroiam sa aud. Ati fost membra a PD, Randunica – partidul condus de la spate de Lucinschi si preluat apoi de Diacov. Nu?

 41. Pentru Dumitru G.

  Nu am fost membra a PD, Rindunica. Am fost membra a PD condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, care si-a incetat exitenta in anul 1994 sau 1995, fiind format prin 1991-92, si care a fuzionat in Congresul Democrat Unit, apoi si-a schimbat denumirea in PFD – Partidul Fortelor Democaractice. Diacov a avut un alt partid, al Prosperarii si nu mai stiu cum, apoi a devenit PD in 1998 sau 1999, cind eu eram deputat de PFD.

  Nu am fost niciodata social-democrata si membru al unui partid condus de Diacov sau Lucinschi. Nu iti este rusine sa spui minciuni? Plus ca esti total neinformat?

  Nu avem nimic cu PL, cu Chirtoaca, cel care ascunde furturile si nu ne vom retrage in favoarea lui, pentru ca ne promovam consilierii nostri. Clar?

  Pentru PNL Chirtoaca se face ca nu vede hotiile care se fac, eu cred – si cu stirea lui. Nu votam hoti de nici o culoare.

 42. Cu toate aceste partide care au si denumiri identice absolut cine nu s-ar incurca dna Pavlicenco. Cine sa stie ca in RM existau doua partide cu denumiri identice! Da asa ceva permite la noi legea? Macar un cuvintel sa fie schimbat. Referitor la pozitia dvs fata de Chirtoaca – pacat. Regret aceasta pozitie si eu si alti cetateni. Ne da de gandit, dna Pavlicenco. Toti stim ca Chirtoaca nu e un candidat ideal si nici nu exista candidat ideal, dar are vederi sanatoase si nationale. Cu timpul va acumula experienta si va fi un primar foarte bun. Nici Urechean n-a fost stralucit, dar l-at flancat in AMN si nu v-a fost scirba nici de trecutul lui comunist, nici de prorusism si nici de pozitia sa fata de hotie. E oleaca fatarnicie dna Pavlicenco sa vorbiti de hotie in cazul lui Chirtoaca si sa uitati de faradelegile fostului dvs camarad si sef de partid.

 43. Pt Dumitru G.

  Iarasi te-ai incurcat. PD-ul lui Ghimpu a disparut in 1994, iar PD-ul lui Diacov a aparut, prin redenumire, in 1999. Cum adica – se suprapun denumiri? Nu se suprapun. In plus – a existat PL-ul lui Untila, unde am fost si eu vice. S-a dizolvat in AMN si a aparut, peste putin timp, PL-ul lui Ghimpu, nimeni nici nu auzise, pe ascuns, intr-un congres pe cuptor, redenumind Partidul Reformei in PL.

  Cred ca e clar ca eu nu am nimic absolut cu astea. Nu am dizolvat nici un partid si nu am creat personal nici un partid. Cu national-liberalii am creat, impreuna, a treia ora per ansamblu in R.Moldova, PNL, care acum nu se va mai dizolva niciodata.

  PNL si candidatul la Primarie NU CONTEAZA. Stati linistiti si luati-va procentele. Dar din cauza prezentei PL, nu va disparea PNL. Mai curind PL va disparea, ca se mafiotizeaza.

  Cu Urecheanu nu am nimic. Cind era primar, nu eram cu el in echipa. Am fost cind a decis sa devina deputat. Chirtoaca nu va fi niciodata un bun primar, pentru ca e populist, fluturatic, nu are putere de decizie, este o „meamle” infumurata. Dar la populatia noastra neinformata prinde o prajina neispravita. Asta e. Oamenii sint nemultumiti, sa vedem cum il vor mai vota si ce vor face din nou dupa alegeri cu hotiile, deturnarile de fonduri si hotiile de la Primarie.

  Mai curind Urecheanu e prieten cu Ghimpu, s-au si laudat ca se impaca. Eu cu Urecheanu nu am fost niciodata prietena, eu am fost cu echipa national-liberala si, pina la urma, pentru ca nu l-am inghitit, m-a dat afara din AMN. Ceea ce nu regret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *