Inca pe cind eram deputat in Parlament, iar Marian Lupu era speaker, intre 2005 si 2009, ma deranja enorm modalitatea sa de exprimare in limba romana, cu pretiozitate si falsitate, recurgind mereu la cuvinte in plus, impiedicindu-se si nereusind sa spuna clar nici macar cuvintul PAR-LA-MENT, pe care il scalda in gura de parca ar fi un cartof fierbinte. Imi amintesc aici de sfatul lui Valentin Mindicanu – daca pretinzi sa vorbesti corect – rosteste clar si nu inghiti/papa/mototoli/sugruma VOCALELE!
Nu mai spun de aplombul si emfaza, greu de digerat. Am incercat, inca atunci, sa ii mai dau niste e-mailuri, cu sugestii privind greselile ce urmau a fi evitate, dar, in loc sa il bucure, faptul l-a suparat. Bine, ma gindeam, are omul posibilitatea sa isi gaseasca o persoana care sa il mai invete niste lucruri. Pentru ca este un paradox acest caz Lupu. Pe de o parte, parca pretinde sa vorbeasca literar romaneste, pe de alta parte, comite greseli cu neluita, ce iti pliostesc urechile, greseli tinind de calchieri din rusa si de fantezia sa pe cit de inepuizabila, pe atit de bogata si inutila, in acest caz. Plahotniuc, dupa cum vedem, vorbeste mai bine – scurt si cu zimbet.
Acum, insa, cind Lupu este, din nou, speaker, cind pretinde a fi sef de stat, avind in vedere ca si comunistii sint in Opozitie si nu se mai poate teme de ei pentru a vorbi pur romaneste, – poate a venit timpul, intr-adevar, sa se exprime absolut corect, nu doar cu pretentia accentului romanilor de peste Prut?
Ascult emisiunea duminicala “Ora de ras” si sint de acord intru totul ca Marian Lupu ofera cu duzina greseli de exprimare bune de corectat, regret doar ca Durbala si Cheianu corecteaza prea putine. (Apropo, daca as fi in locul lui Plahotniuc, as sponsoriza aceasta emisiune, raspunzind indemnului protagonistilor, chiar daca acestia il critica, practic, pe el si pe Lupu. Plahotniuc ar putea tocmai sa demonstreze – poate pentru prima oara in presa si in politica noastra – ca cineva ii poate plati si pe cei ce il critica in permanenta, adica sa contribuie efectiv la pluralismul politic si de opinii.). Durbala si Cheianu, a caror „Ora de ras” este contra PD, de fapt, invoca mereu cacofoniile din exprimarea lui Lupu, la care as adauga, obiectiv, greselile lui Filat si ale lui Ghimpu, ca si cacofoniile politice ale altor politicieni din fata.
Intors de la Moscova, Lupu cinta acelasi refren ca si al comunistilor – cu interesul peste tot, cu prezenta peste tot unde ne e interesul, pune pe acelasi cintar – ca si Ambasadorul rus Kuzmin – Estul inapoiat si Vestul avansat, vorbeste despre neamestecul Rusiei in treburile R.Moldova… Asculti si te crucesti! Sint sigura ca asa nu gindeste, dar isi tot joaca rolul pina va fi ales sef de stat. Dar mai bine ar face daca – pina atunci – s-ar dori mai putin avocatul Moscovei. Kremlinul are destui avocati in R.Moldova, ca sa se adauge componente din AIE-2. Aici vorba e scurta – conditia Rusiei pentru a nu ne santaja economic este sa uitam de NATO, fara de care nu vom intra in UE, sa uitam de relatii aprofundate (nu mai spun de Unirea) cu Romania, sa nu cerem carecumva plecarea trupelor rusesti.
Asa si trebuie spus, numai ca politicienii prorusi – ca e vorba de Lupu sau ca e vorba de Filat, ambii cu speranta lor mereu vie de a-i substitui pe comunisti din gratiile Moscovei – alearga dupa transfer politic si de imagine in fata rusofonilor nostri ba la Putin, ba la Medvedev, ba la Grizlov. Nu am auzit pina acum vreo declaratie de demnitate nationala in dialogul cu Moscova nici de la Lupu, nici de la Filat, ori invers, daca ii punem dupa numarul de mandate in Parlament – ca tot un Kalasnikov rusesc iese, vorba bancului.
Dar sa revenim la felul de exprimare al politicienilor nostri pretinsi necomunisti. Spun la plural, pentru ca Durbala si Cheianu il critica pe Lupu cind acesta foloseste calchierea din rusa “inclusiv si” (careia C.Tanase i-a dedicat un articol in “Timpul”), dar trec, inexplicabil, cu vederea ca si Filat face la fel. Filat nu se mai poate desparti de noul sau limbaj de lemn, aliniindu-se lui Lupu (si contribuind ambii la dezvoltarea acestui “limbaj de lemn pararomanesc modern”), cu “pe intern”, “pe dimensiunea” “asumarea” – pe unde e cazul si pe unde nu e, “vizavi”, intrebuintat impropriu, “inclusiv si” (deja stim ca e gresit), “norma legala” (de parca nu stie si sinonime), ca sa nu spunem de emfaza si aroganta de care dau dovada cind raspund presei. Mai ales Filat exceleaza in aceasta privinta, avind o privire metalica si rece, ce i-a atras porecla de “peste”. Insa pe Filat “Ora de ras” nu-l ia in vizor si ii face un mare deserviciu. Este adevarat, Filat a invatat sa puna un “si” acolo unde trebuie, ca sa nu produca niste cacofonii sau semi/paracacofonii, dar deja vedem un “si” si acolo unde e in plus. Mai bine l-ar scoate din “inclusiv si”.
Parca ar fi maruntisuri. Insa in cazul lui Lupu, care devine fenomen, i-am sugera insistent sa priveasca “Ora de ras”, sa o ia in serios (si nu doar el). Sugeram si “Orei de ras” sa analizeze mai multe greseli, cel putin ale liderilor componentelor AIE-2. Deja si copiii de la scoala ii sugereaza lui Lupu sa se straduie a vorbi corect, speakerul, insa, ramine nepasator si rece si la sugestiile copiilor, si la ce spune dictionarul.
Noi vedem bine ca aceste cacofonii lingvistice sint insotite de cacofonii politice, dar ultimele sint mai greu de corectat. Ii rugam insistent pe politicienii de la guvernare sa se deosebeasca de comunisti macar prin felul de a vorbi. Ca la felul de a actiona (iata se apropie si alegerile locale si avem multe de spus), vom reveni mereu.
Vitalia Pavlicenco
08 Feb 2011.
Georgia (Gruzia) vs Moldova.
Moldova. Acum două săptămâni scriam asta. În versiunea iniţială prima frază arăta aşa:
O lume cu facturi în mână şi pupile dilatate şuieră imnuri patriotice. Deocamdată prin bucătării. Posibil că degrabă se va aruncă 1-2 exemple de luptă cu corupţia pentru a-mi dezbate atenţia de la cifrele din facturi.
Am scos ultima propoziţie fiindcă nu vroiam să desfăşor acel subiect. N-a trebuit să scot, fiindcă a urmat exact ca la carte – cazul Gorincioi chiar adăuza, peste alte 2-3 zile – cazul primarului de Străşeni. A urmat vâlva sub camerele de luat vederi şi gata! Cu asta şi s-a terminat lupta cu corupţia la etapa dată de scumpiri.
Georgia. M-am dus azi pe un link aruncat de cineva în FB sau Twitter – despre reformele din Georgia [+img] pe care o găsesc cu realităţi (deocamdată!) destul de aproape de noi.
Îmi place Georgia şi căile ei, m-am oprit de multe ori pe blog.
Textul e în rusă, am să vin cu unele teze din acel articol:
– cu reformele desfăşurate te ciocneşti chiar în clădirea modernă a aeroportului, viza se deschide pe loc în maxim 15 minute, oraşul Tbilisi – click pe imagine;
– în ratingul uşurinţei desfăşurării unei afaceri Georgia a “zburat” pe locul 11 în lulme cu toate consecinţele investiţionale rezultante;
– reformele lor în poliţie eu nu le pot numi chiar reforme – a fost construit ceva nou de la fundament;
– discuţiile actuale în tară se axează pe încoronarea în constituţie a unor principii de bază a libertăţii economice: cheltuielile bugetare <30% din PIB, deficit bugetar strict <3%, datoria externă max. 60% din PIB, reglamentările valutare se interzic, în general se interzic absoluta majoritate a reglamentărilor birocratice. Şi multe altele.
Autorii reformei afirmă că reţeta acestei căi a Georgiei este foarte simplă şi se compune din 3 elemente:
Voinţă politică de fier,
Liberalizare rapidă şi generalizată,
Decapitarea, distrugerea, pân la paranoie, a tuturor manifestărilor de corupţie. Atât!
Acum reciteşte prima parte a acestui text. Au „ai noştri” voinţă politică? Că votul (susţinere) de la mine au primit. Şi, dacă-i văd că mişcă, pot primi şi mai multă susţinere. Chiar dacă voi şti că 1-2 ani îmi va fi mai greu.
Care-s intenţiile la „ai noştri” referitor la corupţie? Poate-i timpul de-i luat la trei parale? Că timpul se scurge şi mâine-poimâne, hrănit pe săturate cu promisiuni euro-integraţioniste, o să mă uit la Georgia şi-mi “vor curge balele”. Tot aşa cum mă uit azi la ţările Baltice.
http://www.jurnal.md/ro/news/georgia-gruzia-vs-moldova-200622/
http://www.timpul.md/articol/eu-marginalul-si-odiosul-c–tanase-aie-2-si-rusii-20304.html
Eu, „marginalul” şi „odiosul” C. Tănase, AIE-2 şi ruşii
Duminică, aflu de la Publika TV că aş fi un „marginal” şi un autor de „articole odioase”. Iată cum a fost treaba: într-o emisiune moderată de actorul Mihai Fusu, dedicată relaţiilor dintre naţiunea titulară şi minorităţi, un oarecare Oleg Krasnov a opinat că minoritarii rusofoni judecă despre atitudinea moldovenilor faţă de minoritari în baza opiniilor unor „marginali” şi a „articolelor odioase scrise de Dabija şi Tănase”. Moderatorul Mihai Fusu a trecut pe lângă această acuzaţie, deşi meseria şi deontologia îl obligau să-i ceară neodiosului rusofon Krasnov să aducă, în calitate de dovadă şi de argument, măcar un singur titlu de „articol odios”, semnat de „marginalul” Constantin Tănase.
Rusia, maică duioasă şi grijulie
Mă bucur că în Basarabia există doar doi marginali care scriu „articole odioase” – C. Tănase şi N. Dabija. Vă imaginaţi ce catastrofă s-ar întâmpla, dacă de aceştia ar fi mai mulţi?! Azi, după venirea la putere a AIE-2, R. Moldova este o ţară-minune. Sub cerul ei paşnic, cu miros de infinit şi eternitate, îşi trăieşte fericit idila unui destin împlinit un popor care nu are de ce fi supărat pe istorie şi pe conducătorii lui. Conducătorii acestui popor nu sunt marginali şi odioşi, nici televiziunile nu sunt odioase, neodioase sunt şi structurile statului şi chiar mafioţii nu sunt odioşi, ci buni statalişti care apără fericirea acestui popor. Au mai rămas doar doi „marginali” care tulbură apele. Unul dintre aceştia sunt eu şi, recunosc, anume eu, subsemnatul, sunt autorul tuturor crimelor comise de basarabenii români împotriva Rusiei. Eu l-am sfătuit şi l-am ajutat pe Genghis-Han să ocupe pământurile ruseşti, eu l-am înarmat pe Napoleon şi l-am trimis asupra Rusiei, eu l-am asasinat la Sarajevo pe ducele Ferdinand, dând astfel startul Primului Război Mondial, în urma căruia s-a destrămat Imperiul ţarist, eu am asasinat familia ţarului Nikolai Romanov, eu l-am finanţat pe Hitler şi l-am asmuţat asupra Rusiei… Rusia însă s-a purtat cu noi, românii, ca o mamă duioasă şi grijulie. Nu Rusia a ocupat Basarabia în 1812, ocupaţie în timpul căreia a fost interzisă limba română în bisericile Basarabiei şi au fost arse cărţile religioase scrise în română, nu Rusia a reocupat Basarabia la 28 iunie 1940, nu Rusia a organizat deportările şi foametea din 1946-47, nu Rusia a organizat colhozurile, nu Rusia a ocupat Transnistria, iar trupele ruseşti de ocupaţie ce se află pe teritoriul Moldovei aparţin nu Rusiei, ci României.
Obsesia istorică a ruşilor
…Într-adevăr, nimic nou sub soare. Noi, moldovenii, dacă ne declarăm ceea ce suntem – români basarabeni -, imediat devenim „marginalii” şi „odioşii” care le încurcăm minorităţilor să se simtă aici mai bine decât acasă. De două secole ni se dă peste gură pentru orice încercare de a ne păstra demnitatea naţională. Kremlinul s-ar simţi confortabil, dacă pe această palmă de pământ nu ar mai rămâne niciun băştinaş, dar, deoarece acest ideal încă nu poate fi realizat, suntem prezentaţi lumii ca nişte „marginali odioşi”. O obsesie istorică a Moscovei e să declare limba rusă drept limbă oficială acolo unde îşi opreşte tancurile pentru a fi realimentate. R. Moldova nu face excepţie. Motivul e acelaşi: chipurile, limba rusă e „strâmtorată”. Limbii ruse întotdeauna i-a fost „strâmt” acasă, ea are nevoie de „spaţii vitale” pentru a-şi păstra vigoarea. Şi ca să vezi minune: reprezentanţii „coloanei a cincea” a Moscovei, care cer acest lucru, nu sunt declaraţi „marginali” şi „odioşi”. Nu este declarat „marginal” şi „odios”, de exemplu, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Kuzmin care, săptămâna trecută, fiind întrebat la un post TV despre necesitatea de a i se conferi limbii ruse statutul de limbă oficială în R. Moldova, a deplâns faptul că aici limba rusă este „deformată” şi „chiar şi unele declaraţii de-ale mele stârnesc controverse în Moldova, pentru că se traduc din rusă în română, apoi din română în rusă şi tot aşa, până când se schimonoseşte sensul afirmaţiilor…”. Vedeţi ce „mizerii” se întâmplă, dacă există şi limba română? „Normal” ar fi, potrivit ambasadorului rus, ca în R. Moldova să funcţioneze o singură limbă oficială, limba rusă, şi atunci nimeni nu ar mai putea schimonosi sensul afirmaţiilor sale.
Nimeni, nici un jurnalist „odios”, nici un politician „extremist de dreapta” nu a simţit nevoia să-i dea replica ce se cuvine ambasadorului rus din R. Moldova. Dar imaginaţi-vă, acum, ce scandal mediatic s-ar fi declanşat în presa rusă şi filorusă, dacă o declaraţie similară ar fi făcut ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca! Şi tot noi, românii, suntem „odioşi”! Chiar că suntem odioşi!
O mărturisire deloc patetică
Închei cu o mărturisire, deloc patetică. Astăzi la putere în R. Moldova sunt moldovenii, deci, nu avem ce le reproşa ruşilor. Ruşii îşi fac politica de secole şi e naiv să credem că ei se vor schimba. Vorba veche a rusului: oricât l-ai hrăni pe lup, totuna a elefantului e mai mare… Vorba e despre noi, românii moldoveni. Personal, ca jurnalist, mi-am călcat de nenumărate ori pe inimă în numele venirii la putere a unei alianţe proeuropene şi democratice care ar pune, în sfârşit, lucrurile la locul lor… Şi iată că această Alianţă a venit cu o majoritate relaxantă care, deşi nu poate modifica Constituţia, poate face multe. Ce auzim însă de la ea? Povestea veche: că nu e timpul condamnării comunismului, că nu e cazul să discutăm problemele identitare, că nu e europeneşte să rediscutăm problema statutului minorităţilor naţionale ş.a.m.d. Îngăduit fie-mi să întreb: dar prin ce se deosebeşte politica AIE în acest domeniu de politica PCRM? Prin nimic! Atunci, ce motivaţie morală şi politică aş avea eu, dar şi restul românilor basarabeni, să susţinem o alianţă de guvernământ care, ca şi comuniştii, are grijă să nu supere Imperiul rus care, prin mentalitatea şi poftele lui, nu se deosebeşte cu nimic de fostul Imperiu ţarist?
Promisiunile Alianţei că ne va duce în Europa sunt pentru cei naivi; însă, chiar dacă admitem că vom ajunge acolo, cu ce zestre spirituală vom ajunge – cu balalaica, cu „limba moldovenească”, cu „naţiunea moldovenească”, cu sufletul plin de „ispite ruseşti” şi cu inima plină de „jale” că nici acum nu ne-a trecut durerea de pe urma „palmei jandarmului român”? Să avem pardon, dar la ce ne foloseşte nouă o asemenea Alianţă „anticomunistă” şi ce ne-ar da o asemenea „integrare europeană”? Noi, românii basarabeni, trebuie să realizăm un adevăr: întotdeauna am fost săraci şi vom fi săraci, pentru că nu poţi fi bogat, dacă accepţi să fii o turmă necuvântătoare, păstorită de baci străini sau de baci autohtoni, autorizaţi de Kremlin. Acesta e punctul meu de vedere, al unui „marginal” basarabean care, prin prezentul, am mai comis încă un articol „odios”.
În loc de P.S. Ştiind cât de abili sunt unii în arta „reinterpretărilor”, mă văd silit să fac o precizare: nu am nimic cu ruşii şi nici cu celelalte minorităţi naţionale din R. Moldova. Am ce am cu cei care ţin ostatice aceste minorităţi, le manipulează ca să-şi păstreze dominaţia. Rusia imperialistă a lui Putin-Medvedev nu se poate împăca cu gândul că nu mai este „o închisoare a popoarelor”, cum a fost Imperiul ţarist, şi încearcă să-şi redobândească acest statut. Ca să şi-l recapete, această Rusie face o mină paşnică şi democratică şi, dacă nu poate zângăni armele, zângăneşte cheile de la fosta închisoare şi de la conducta de gaz… Ca să nu uităm cine e stăpân în această parte a Europei şi „di undi ies gazâli”, vorba celebrei spicheriţe comuniste.
In articolele ziarelor din Moldova, am observat ca se foloseste cuvantul ,,anume” frecvent si nepotrivit.De exemplu ,,Anume Voronin spune ca vrea sa aiba…etc.”.Cuvantul ,,anume” nu isi are rostul in acest context,in Romania nu se foloseste o astfel de constructie foarte frecventa in RM.O alta greseala este folosirea prepozitiei ,,dar” in loc de ,,ci”.De exemplu:,,Lupu nu a fost in vizita de lucru la Moscova, dar in interes personal.”Gresit!Corect se foloseste ,,ci” in loc de ,,dar”.De altfel in RM nici nu prea este folosita prepozitia ,,ci’.’
dna Pavlicenco,
trebuie sa va cereti public scuze, dintre limbile ‘romana stiintifica’ si ‘romana politica’ , lupu vorbeste romana politica. romana politica este limba romana stiintifica presarata cu multe cacofonii si vorbe goale.
🙂
1. „Deja si copiii de la scoala ii sugereaza lui Lupu sa se straduie a vorbi corect, dar speakerul indiferent si rece si fata de sugestiile copiilor, si fata de ce spune dictionarul.”
Eu la scoala invat ca inainte de „si” nu se pune virgula.
2. Marian Lupu foloseste un limbaj pseudo-inteligent dar nu este decat ridicol, sau mai degraba naiv.
Inafara de calchieri din rusa si cacofonii mai foloseste des si pleonasme.
Pai cacofoniile vin natural dupa ce ai spus de prea multe ori „kakaia”…:)
Din punct de vedere ca forma, substanta, cararter si subiect Lupu este fantastic pentru junglele politicii basarbene… Avem, fratilor, datorita acestuia principii si valori!
@laura
Mai invata, in aceasta fraza virgula e folosita corect 😉
– inainte sau dupa conjunctia „si” nu se pune virgula. Exceptii fac cazurile cand avem fraze cu idei intercalate iar virgula are rol de paranteza, sau in enumerarile retorice.
Dar mie imi place pluralul cuvintului „os” folosit de Lupu;
imi mai place cum „lipeste” prefixul arhi- la unele cuvinte;
frazele intortocheate si lipsite de miez.
Pe vremea cand eram student la Bucuresti, aveam un coleg de grupa rus din… VladivostoK. Ca toti studentii straini facuse inainte anul pregatitor de limba romana. Am ramas si acum peste ani buni prieteni. De la el am invatat ruseste foarte bine, desi eu facusem in liceu rusa cu un profesor armean si cu o profesoara rusoaica ( a murit, Dumnezeu s-o ierte ) si locuiam in vecinatatea cartierului lipovenesc. De atunci Slava ( asa il cheama ) vine aproape in fiecare an in Romania pentru ca se simte foarte bine aici. Nu a lipsit de la nici o intalnire jubiliara cu colegii de facultate. Si va asigur ca nu este simplu sa faci asta venind de la Vladivostok. Cand era inca student, in vacanta dintre anii VI si V fusese in vizita cu parintii la Chisinau. Toamna, cand ne-am reitalnit, mi-a povestit, razand cu lacrimi, despre „maldavenizmi” ( am ranscris fonetic, nu cum se scrie ), acea combinatie ricola de romana combinata cu rusa ( si asta o spunea un rus vorbitor de limba romana, limba pe care si astazi o stapaneste perfect, la fel ca si ceilalti fosti colegi ai mei, cehi, slovaci, sarbi, albanezi, polonezi, arabi, israilieni, austrieci, etiopieni, somalezi, congolezi, rusi, etc. si chiar americani de origine romana ). Mi-aduc aminte ca pe vremea aceea numarul studentilor straini il depasea cu mult pe cel al studentilor romani. Va asigur ca daca astazi cat mai multi rusi ar sti romaneste, cu totii ar rade de aceste „maldavenizmi”. Numai vajnicii statalisti basarabeni nu sunt in stare sa o faca, persistand in incapatanarea de fi ridicoli cu orice pret.
De alt fel „maldavenizmi” ar trebui sa sune ridicol pentru orice rus cult si onest, chiar daca nu stie romaneste, asa cum suna comic pentru orice roman, chiar daca nu stie ruseste, „lipovenismele” ( calchieri dupa limba romana, intalnite mai ales in limba copiilor lipoveni, pe care ei le achizitioneaza din argoul romanesc, din contactul, in timpul jocului, cu copiii romani ).
Schimba doamna draga numele din rusa sau hohola in romana daca vrei sa fi considerata ROMANCA, altfel veci o sa fi o rusoaica considerata in patria lui Eminescu.Oricat de mult iti vei dori sa fi tiganca.
Laura, înveţi bine, dar trebuie să fi învăţat, că, atunci când se repetă (…eu şi mama, şi tata, şi sora – cu toţii am fost satisfăcuţi de …) – se pune, neîndoielnic, virgulă. Succese !
Pentru dacul Dromichetes,
Si doar te-am rugat sa nu mai faci greseli de exprimare si sa mai termini cu rrromana ta de balta. Te rog mult, in numele „dacilor liberi”, nu mai masacra limba romana. De respectul fata de femei nici nu are rost sa mai vorbim. La „dacii liberi” de el inca nu s-a auzit.
Dromichetes,
citeste din articolele anterioare ale d-nei Pavlicenco, in care ea de nenumarate ori a explicat ca numele ei de domnisoara e Vangheli, iar numele Pavlicenco l-a preluat dupa casatorie cu sotul ei…
Ora de Ras, Măştile lui Buraga…Stupizenii greu de digerat. Probabil merg cu vodkă.
Dromichetes esti tu roman ca si iapa lui Suvorov. Katelus KGB-ist nu alta. 🙂
Fratilor si fartatilor,
Chestia e terminata!! Banuiam demult finalul. La asa voturi asa… republica,asa Lup(u) si asa oi. VIZITA LUI PUTIN convenita de parantezologlul Marian Ilici va pune capac cestiunii de-a jocul cu democratia si UE!
Multa sanatate la toata lumea !!
Antonescule !!
… dar nici inainte de „sau” „ori”(conjunctii coordonatoare adversative) … nu se pune niciodata virgula !! E clar, baiatu`?
doamna Pavlicenco, de ce nu scriți cu diacritice?
Ptr. sarma sau electrodul XYZ.O sa faci din fratiorii tai corciti romani cand o zbura porcul muscalesc.Apropos fraiere Dromichetes a fost get si nu dac.
Iata, Dromichetes, o mica recapitulare de clasa a IV-a. Getii si dacii erau de fapt acelasi popor, doar ca unii straini s-au gandit sa-i numeasca intr-un fel, altii altfel.
Merci pentru info!
––––––––-
XYZ, dar in Romania romana e amestecata cu engleza (si chiar maghiara sau tiganeasca de munte ori, ex: musai, naspa, nasol, misto, mucles, sictir, etc.)
Doamna Pavlicenco cine a spus ca Lupu vorbeste romina?.D-ul Lupu vorbeste literar moldovenesti.Romina o vorbesc tarani romini român (români), s. m. – 1. Locuitor al României; valah. – 2. Persoană, creștin. – 3. Țăran. – 4. (Înv.) Iobag, vecin. – Var. înv. și pop. rumîn. Mr. ar(u)mîn, istr. rumăr. Lat. romanus (Pușcariu 1474; Șeineanu, Semasiol., 231; REW 7371; Th. Gartner, Ueber den Volksnamen der Rumänen, Cernăuți 1893). Este dubletul lui roman, s. m., neol.; al lui roman, s. n. (nuvelă), din fr. roman; al lui roman, s. m. (mușețel-prost, Anthemis cotula; crizantemă, Crysanthemum leucanthemum), prin filieră sl., cf. sb. raman, rus. roman (Tiktin), cf. romaniță; și al lui rom, s. m. (țigan), probabil mgr. ’Pωμιός „grec”, cf. fr. romanichel „țigan”. Fonetic, forma rumîn este corectă, în timp ce romîn se datorează analogiei cu roman, fiind forma neol. de la sfîrșitul sec. XVI. Cf. și Cancel, Despre Rumîn și unele probleme lexicale slavo-române, București 1921. Rumîn „iobag” (cu acest sens nu se folosește forma român) s-a spus numai în vechea organizare socială din Munt. (în Mold. vecin, în Trans. iobag); obligațiile lui erau legarea de pămînt, dijma și slujba la proprietar, cf. Giurescu, Despre rumîni, București 1916. Nuanța de inferioritate socială legată de noțiunea de romanus apare încă din legile francilor, cf. Julien Havet, R. hist., II, 120-36. În limba modernă s-a șovăit mult în scrierea lui român cu î, și s-a preferat sistematic român, chiar și de către acei autori care au adoptat suprimarea lui â. Der. româncă, s. f.; românesc, adj. (român); românește, adv. (în română; clar, creștinește); românică, s. f. (român), cuvînt care se pune numai în gura țiganilor; românime, s. f. (neam românesc); românism, s. n. (ceea ce este tipic românesc); româniza, vb. (a deveni român); români (var. rumîni), vb. (a se boteza); străromân, adj. (preromân), format după germ. ur-; rumînie, s. f. (iobăgie). Din rom. provin alb. rëmër „păstor”, țig. sp. rumano „argou” (Besses 145) și natural numele etnic al românilor în toate limbile. Der. neol. (din fr.) romanic, adj.; romanesc, adj.; romancier, s. m.; romanist, s. m.; romanitate, s. f.; romaniza, vb.; romantic, adj.; romantism, s. n.; romanț, s. n. (nuvelă), înv., din it. romanzo; romanță, s. f.; romanțios, adj. Cum se numeste tara asa este cetatenii o mare tara de tarani. Noi suntem moldoveni, vorbim moldovenesti limba noastra este duioasa si ne doare in cot cum vorbeste „vecinu” VECÍN3 ~i m. (în evul mediu) Țăran dependent, obligat să lucreze pământul stăpânului și să aducă contribuții în bani sau în natură; .Cred ca atunci cind Stefan cel Mare ducea razboae cu tara rominiasca dorea sa le aduca aminte rominilor care le este natiunea Țăran dependent, obligat să lucreze pământul stăpânului și să aducă contribuții în bani sau în natură
Pt voronin
Ati vrut sa ma intrebati „de ce nu scriEti”?
Raspund: Pt ca e mai usor asa. Atunci cind scrii cu diacritice si postezi textele, apar, de fiece data, cracaleti si nu am timp sa ma joc.
@Cex11 era un copy-paste dupa regula. Te rog exprima-te mai politicos (baiatu’ ???) fiindca gramatica o mai inveti, pe cand nesimtirea e boala grea. 😉 End of story!
Pentru „di”,
Baga-ti teoria asta de doi lei in cur! Confunzi patronimele cu sinonimele si cu omonimele. Nu stii sa faci acordul intre subiect si predicat si te dai mare cercetator in ale filologiei. Mai invata gramatica semidoctule. Ca orice basarabean care se respecta, in loc sa te ocupi cu lucruri seriosase, practici comertul cu piei de closca si imbini futilul cu placutul. Citeste definitia limbii romane asa cum o precizeaza Comisia Uniunii Europene de la Bruxelles, in care se precizeaza clar ca este limba italoromanica vorbita de catre majoritatea populatiei din Romania si Republica Moldova, unde este limba oficiala. Nu-ti convine aceasta definitie mai fa o tura si sterge-te de spuma pe la gura! Retine bine ce-ti spun: Ca cetatean al celui mai mare stat care foloseste limba romana, am tot dreptul ca sa apar limba si cultura romana pentru a nu fi terfelita de niste derbedei inculti ca tine. Nu-ti convine da-ma in judecata! A mai incercat un magar ca tine, pe nume Grigore Petrenco, sa dea statul roman in judecata in instantele internationale si s-a facut de ras. Tine minte: Romania este membra ONU, membra NATO, membra UE, iar limba romana este limba oficiala a Uniunii Europene. In al doilea rand eu sunt moldovean din Romania si nu din fosta gubernie ruseasca Basarabia. Moldova din Romania este dubla ca suprafata decat cracul de tara cu care te bati tu in piept si aici se afla toate cele patru capitale istorice ale Moldovei, adica Baia, Siret, Suceava si Iasi. Tot aici se afla locul unde s-a nascut, a domnit, a murit si a fost inmormantat Stefan cel Mare si Sfant. Si tot aici se afla toate cele 47 de ctitorii ale lui Stefan. Tot aici s-au nascut 60% din marile personalitati culturale ale statului roman si 95% din marii moldoveni. Noi moldovenii, adevaratii moldoveni si nu prutonistrenii mancurtizati ca tine, am hotarat la 1859 sa ne unim cu Valahia si sa formam Romania. Si tot noi moldovenii am hotarat, pe vremea cand voi erati gubernie ruseasca, ca limba pe care o vorbim este limba romana. Cine nu este de acord cu acest punct de vedere, este dusman al statului si poporului roman si ar trebui sa fie considerat „persona non grata” pe teritoriul Romaniei. In plus, statul roman are tot dreptul sa ceara instantelor internationale sa interzica statului basarabean termeni ca „moldovean”, „limba moldoveneasca” etc. care prin unirea de la 1859 au devenit domeniu patronimic si patrimonial exclusiv al statului roman. Informeaza-te ce a patit Macedonia in legatura cu acest subiect si pe urma mai elucubreaza teorii. Tradatorule de neam! Comunistule! Analfabetule! Piei din fata ochilor mei!
Pentru doamna Pavlicenco,
Deja v-ati obisnuit, cred, cu justitia facuta la televizor, cu mascati, cu catuse, cu toata recuzita necesara. Ultima isprava aciracilor lui Basescu: S-au tot dat pe toate televiziunile scene cu ridicarea unui intreg schimb din vamile de la Siret si Stamora Moravita, fara a face mai intai verificarile necesare. Cum era de asteptat au fost luati pe sus si multi nevinovati. cel mai mediatizat caz este cel al unei salariate din vama Stamora Moravita, arestata pe nedrept. Cand a ajuns acasa si a costatat ca sotia sa nu este la domiciliu, sotului ei i s-a facut rau, a facut atac de cord si a murit. Astazi respectiva functionara a fost eliberata si a plecat sa-si inmormanteze sotul. Si in timpul asta, Basescu, a cerut comutarea unui meci important pe un alt canal al televiziunii nationale pentru a iesi el pe post si a ne spune ca medicii care l-au operat pe presedintele Consiliului Judetean Arges, care de asemenea a fost arestat pe nedrept, pentru ca Basescu a fost deranjat de protestul muncitorilor de la Uzinele Dacia Pitesti, i s-a facut de asemenea rau ( a cazut din picioare ), a facut atac de cord si atac cerebral, repet, medicii respectivi ar trebui, dupa opinia sa, arestati pentru ca nu l-au lasat sa moara. Basescu a cerut oficial sa se constituie inca unul din multiplele sale tribunale politice care sa-i judece pe medicii care opereaza asemenea cazuri. Nici Ceausescu si nici Hitler n-ar fi fost in stare sa emita asemenea idei. Numai Stalin a mai emis asemenea sentinte inaite de a muri.
Sa stiti ca acest xyz, cu teoriile lui despre romania a dat- in bara, de se prapadesc gainile de ras. Or, este un evadat de la spitalul neurologig sau au conectat spitalul la Net
Ion Sturza: Cetăţenii plecaţi peste hotare sunt „petrolul şi gazele” Republicii Moldova
„Atunci când ai o redevenţă enormă dintre ceea ce scoţi din pămînt şi vinzi pe piaţă, nu ai nici un stimulent să faci reforme profunde, să optimizezi bugete, să stimulezi competiţia şi lupta cu inegalitatea şi corupţia. Sursa de dezvoltare şi prosperitate a unei ţări este Libertatea. Totuşi, de ce nu funcţionează acest principiu pentru Moldova, o ţară în care resursele naturale sunt, practic, inexistente. Răspunsul pe care aş îndrăzni să-l dau este următorul: gastarbeiterii. Ei sunt „petrolul şi gazele” ţării noastre”. Declaraţia aparţine ex-premierului Republicii Moldova, Ion Sturza, şi a fost acordată pentru Profit.
Fostul prim-ministru a ţinut să estimeze cam câţi bani au fost transferaţi de peste hotare în ultimii 10 ani şi a ajuns la o cifră de aproximativ 15 – 20 miliarde dolari SUA. „Aceşti bani au stimulat consumul şi implicit creşterea economică, au scos stresul costurilor sociale, au fost impozitaţi de câteva ori în acelaşi proces de consum. Mi-e groază să mă gândesc ce avea să se întâmple fără aceşti bani în RM şi cu aceşti oameni care ar fi suprasolicitat sistemul social din ţară”, menţionează Sturza.
Ex-premierul se teme că acest influx de bani s-ar putea stopa la un moment dat. „De unde va mai strânge Statul dările pentru a veni cu pomeni?! De unde va mai corupe electoratul prin mici creşteri ale salariilor şi pensiilor pentru a-l menţine în stare de subdezvoltare şi fără prea multe drepturi?! De aici şi concluzia mea: dacă noi vrem, real, să schimbăm ceva în RM, atunci avem nevoie de a schimba paradigma dezvoltării economice”, a mai adăugat fostul prim-ministru al Moldovei.
Amintim că Ion Sturza a deţinut funcţia de premier al Republicii Moldova în februarie-decembrie 1999. Anterior, acesta a fost vicepremier și ministru al economiei în cabinetul Ciubuc.
Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Profit
Pentru „un cetatean” portocaliu… sau poate bleumarin…
O luna va mai zbenguiti… Atat… Pana atunci spuneti ce vreti… Cainii latra, caravana trece… Pe cine credeti ca mai pacaliti?… Vorbim insa serios dupa 25 martie…………………………………………..
eu nu inteleg xyz
cine i-a mandatat pe anonimii de voiculescu sa-l spuspende pe presedinte si in baza carei legi
cetatenii l-au mandat (si eu inclusiv, desi in 1 tur l-am votat pe Antonescu) cu un mandat de 4 ani
nu ca-l sustin intru totu pe basescu, dar deja ma enerveaza si astia, pregatiti-va de alegerile in termen
iar intre timp veniti cu un program de reabilitare a aconomiei
sau ce, crezi ca astia de o sa vina, o sa-si reduca beneficiile lor de dragul tarii?
uite daca vin cu propunerea ca isi reduc lor pensiile si salariile cu 30% si alte cheltuieli, dupa care sa si faca, apoi ii cred
Pentru xyz:
Jos palaria pentru raspunsul bolsevicului „di”
Cifra de 10-15 mlrd dollari US data de Sturza este mai mica decat in realitate. Acestia sunt banii trecuti prin banci. Or banii transferati in RM cu „microbusele” si alte mijloace sunt imposibil de calculat.
Pentru „vultoor”,
Aici nu este vorba despre cine mandateaza pe cine. Parerea mea sau a dumneavoastra nu conteaza decat intr-un context anume. Si chiar nu va cred ca in primul tur ati votat cu Antonescu. Problema este cu totul alta.Tensiunile in sanul societati sunt extrem de acute. O putere care mai are in cifre reale doar 9% sustinere si un presedinte care a intrat deaja in zona crepusculara nu cred ca va poate pune in siuatia de a mai emite pretentii sau a pretinde negocieri. Cele doua parti ale spectrului politic nu mai colaboreaza de mult. Parlamentul, care are acum o majoritate constituita pe alte criterii decat cele electorale, prin deciziile sala absolut arbitrare, poate crea o situatie si mai exploziva. Nu credeti totusi ca aceasta discutie ar fi mai nimerita pe blogurile romanesti? Eu discut pe blogurile basarabene doar implicarea directa a politicului, a presei si a publicului din stanga Prutului in viata politica din Romania, nu intotdeauna in cunostinta de cauza si mai ales nu intotdeauna constructiv si onest, cu consecinte concrete si imediate asupra relatiilor directe asupra celor doua tari. Oricat ati incerca sa ma convingeti ca participarea unor politicieni si demnitari din arcul politic majoritar basarabean la mitinguri politice ale puterii de la Bucuresti este un fapt care sa duca la continuarea unor relatii normale si dupa schimbarea puterii din Romania, eu cred ca va inselati. A se vedea declaratiile politice ale liderilor partidelor romanesti din opozitie. Din pacate atat puterea politica de la Bucuresti cat si puterea politica de la Chisinau, care se stie cat de dificil s-a format si mai ales presedintele Basescu ce a acaparat puterea absoluta ( culmea! ) in ambele state, se comporta de parca dupa ele ar urma neantul. Totusi proverbul romanesc de „a lasa in urma ta loc de buna ziua” parca nu mi se pare chiar lipsit de sens. Eu chiar n-am vazut macar un singur gest din partea presedintelui Basescu care sa contribuie la solidaritatea natiunii romane. Stiti ce spune paragraful unu din juramantul lui Hipocrat? „Inainte de a face bine trebuie mai intai sa nu faci rau”. Dumneavoastra considerati ca expresia presedintelui Basescu „un fleac, i-am ciuruit” adresata celor care nu l-au votat este de natura sa aduca pacea sociala. Expresia „l-am votat pe Basescu pentru ca nu am avut pe cine” sau si mai grav, neparticiparea la vot denota o iresponsabilitate si o gandire atat de infantila incat daca nu se intervine urgent, ce se intampla acum in Egipt este nimic fata de ce s-ar putea intampla in Romania. Pe mine nu pesonajul Voiculescu ma interseaza, pentru ca el nu coduce si nu va conduce niciodata Romania ci personajul Basescu ma preocupa, pentru ca el conduce Romania si o face facand praf Costitutia, utilzand servicile secrete, pe care le cunoaste foarte bine inca dinainte de ’89 si organele de reprimare ale statului ca mijloc politic de anihilare a opozitiei politice, depasind la anumite capitole si pe Ceausescu. Gandirea dumneavoastra cojuncturist-balcanica chiar ma intristeaza profund si ma face sa cred ca neintrarea Romaniei in spatiul Schengen este chiar meritata. Cititi ce scriu, de destula vreme, despre personajul Basescu, sute de jurnale din Occident, din Europa sau America, unele chiar de orientare populara. De alt fel chiar si Merkel si Sarkozy sunt conducatorii unor partide de orientare populara-crestin democrata. Si ce-i cu asat?…
Oho….XYZ a dat romanismul in tine!!!!!!!!!!!!!!!!!! Distruge fratii tai prito-nistreni.Bravo ,esti tare .
Taci analfabetule!
se putea si mai laconic, dar se vede ca ai timp si-l pierzi inzadar
in primul rand, ti-am spus pentru cine am votat in 1 tur si cu asta basta, vrei crede vrei nu crede (sau poate sa-ti spun si motivul de ce am facut-o)
chestia cu ciuruitu, eu credeam ca basescu a fost facuta la adresa oponentilor politici, uite la noi ghimpu cate zice despre voronin, voronin despre ghimpu si tot asa
iar cu gandirea, e in stilul tau, ataci, chiar si cand poti sa nu o faci, eu mi-am expus un . de vedere, iar tu scrii tratate lungi
si ultima, da eu tot nu sunt de acord ca chirtoaca, ca pe el l-ai vizat sa se implice sa sustina pe uniii atacand pe altii, sper ca o sa-i vina mintea la cap
si apropo, Dromichetes in mesajul anterior, cum se zice la noi te-a luat peste picior, iata ce parteneri de dialog ai, va intelegeti de minune 😉
pentru vultoor,
la sigur timpul lui xyz este pierdut inzadar doar pentru niste ignoranti ca tine, vultoor, ignoranti ca Dromichetes, „di” si alti analfabeti care nu pot or si mai rau nu vor sa asculte vocea ratiunii si a argumentelor.
Restul vizitatorilor acestui blog, cred ca trebuie sa le multumeasca persoanelor ca V. Pavlicenco, xyz, Mircea Popescu si altii care ne mai ilumineaza cu cunostintele sale, experienta sa de viata si sa-i asiguram ca nu-si pierd timpul inzadar.
Iti multumim frate romin xyz deoarece ne arati luminita de la capatul tunelului numita UE.
Spasiva!
mah bleg, l-am jignit pe el sau pe tine in vre-un fel de te bagi ca musca
ai ceva de spus, spune, dar nu cataloga, idiot util
Daca stiam ca sunteti din RM nu mai pierdeam atata timp cu explicatiile,va asigur. Oricum viata politica din Romania nu va intereseaza, deci, intr-adevar am pierdut timpul. Din politica romaneasca , certamente nu va interseaza decat tot ce ar putea aduce oarece avantaje doar celor din stanga Prutului chiar daca asta ar aduce mari deservicii nativilor din Romania. Pragmatic dar cam egoist. Din puctul asta de vedere, „luca” mi se pare mult mai onest, nu pentru ca ma aproba ci pentru ca nu incearca sa dea solutii unor oameni suficient de amarati si disperati doar pentru a trage pentru ai lui oarece profit, desi sunt convins ca si ai lui, adica basarabenii, sunt poate chiar mai amarati si mai disperati si, ceea ce este mai grav, sunt poate mai lipsiti de speranta, ceea ce este chiar nedrept.
xyz, uite si eu de aprob si chiar mai mult
dar astept raspuns la intrebarile puse – de ce crezi ca astia vor guverna mai eficient si de ce nu au venit cu un program de relansare economica in toiul crizei, cu un idemn de a gasi solutii de micsorare a cheltuielilor
si da, nu prea sunt la curent cu noutatile tv, ca urmaream antena si realitatea si nu mai suportam
insa citesc mai in fiecare zi evz,wall-street si ziare
numai bine
scrie doamna – Apropo, daca as fi in locul lui Plahotniuc, as sponsoriza aceasta emisiune, raspunzind indemnului protagonistilor, chiar daca acestia il critica, practic, pe el si pe Lupu. Plahotniuc ar putea tocmai sa demonstreze – poate pentru prima oara in presa si in politica noastra – ca cineva ii poate plati si pe cei ce il critica in permanenta, adica sa contribuie efectiv la pluralismul politic si de opinii…
HA HA HA…da pai asta si face Plohotniuc. numai ca Cheianu and co st prea mititei, ignoranti si ignorati ca marele comsomolist sa i bage in seama. Asa dar Pl. a angajat pe Marele Roman si PR-manager (bai ză uăi, fost coleg cu dumitale in vreo 3 partide)S. Mocanu care l-a promovat din persoana arhicunoscuta in cercurile restranse pana la Berlusconi ai Moldovei.
Pt vp
Am fost cu Mocanu membri numai in Partidul Liberal, cel anterior al celui condus de Ghimpu. El venise pe filiera PRCM, adica din partidul lui Snegur si a candidat la presedintia acestui PL in paralel cu Untila si Braga.
da Frontul popular, da cocosul lui Valera Matei?
Pt vp
Nu am facut parte niciiodata din Frontul popular si sint mindra de acest lucru. Mocanu nu a facut parte din PFD-ul condus de Valeriu Matei, din care am facut parte eu, devenind si deputat, prima oara, pe lista acestei formaatiuni. Mocanu era atunci in PPCD, dupa alegerile din 1998, a fost dat afara de Rosca si a aderat la PRCM-ul condus de Snegur. In acel timp eram in Fractiunea PFD in Parlament, iar Mocanu devenise vicepresedinte al Fractiunii PRCM. Ne-am regasit in PL, de unde a plecat repede, ca si consilier la Voronin, cind s-au unit mai multe partide dupa 2001, in Partidul Liberal condus ulterior de Untila.