Am privit in direct crearea Asociatiei Managerilor si a Oamenilor de Afaceri (AMOA) membri ai PLDM. Desi ar trebui sa ne bucuram ca businessmanii se mobilizeaza, trecind de la PCRM, sub al carui calcii au gemut 10 ani, spre un nou partid, impresia lasata nu e cea mai buna.
Nu ma voi referi la aspectul “identificarii” dificile a femeilor de afaceri pentru organismele de conducere ale noii structuri a Stejarului, bune doar de exploatat in alegeri, nu si de decis ceva pe undeva pe linga Putere. Pentru ca aceasta AMOA si-a propus ca scop dialogul cu Puterea, cu Guvernul, pentru a determina demararea reformelor.
Valeriu Strelet, care a fost ales presedinte, straduindu-se sa ii arate lu’ sefu ca ii aduce pe oamenii de afaceri sub PLDM, a spus direct ca aceasta AMOA se pretinde a fi “lucrativa”. Poate ca Strelet, care nu prea cunoaste limba romana si vorbeste cu accent rusesc, exersat pe undeva pe la vama de la Costesti-Riscani, nu stie folosirea corecta a cuvintului “lucrativ”. Il sfatuim sa vada aici: http://dexonline.ro/definitie/lucrativ (Necunoscatorii limbii romane, “pragmaticii”/neomancurtii nostri, folosesc “lucrativ” cu sensul de “eficient”, “functional”, dar sensul de baza este “profitabil”, „ce aduce cistig”.)
Daca, insa, e sa judecam dupa impresia lasata, precum si scopurile “adevarate” (fara suparare) ale mai multor membri ai Asociatiei – de a fi pe linga Putere si a profita de calitatea de membru al AMOA a PLDM (sau a nu suferi pierderi din cauza Puterii), Strelet a folosit corect termenul. Si tocmai aici e problema.
L-am ascultat cu interes pe Artur Gherman, ginerele lui Mircea Snegur (asa stiam eu), cind a vorbit despre exemplul Georgiei de vointa politica de fier in promovarea reformelor si lichidarea coruptiei, capitol la care R.Moldova e la genunchiul broastei georgienilor. Drept ca Strelet l-a intrerupt – asta nu prezenta mare interes, cind Strelet vroia sa fie ales cit mai repede presedinte, nici macar popunindu-i pentru functia de vicepresedinti pe cei propusi, de asemenea, pentru functia de presedinte. Probabil, pentru ca “nu erau prevazuti in scenariul loialilor cu adevarat verzi”. Printre cei “trecuti cu vederea” a fost si Artur Gherman – ambii fosti Presedinti avindu-si copiii in gratiile PLDM – ca e fiica-diplomata Natalia Snegur sau ca e fiul-deputat Chiril Lucinschi. Ma uit la PLDM si ma conving – a cita oara – ca vad un PD-2, un PDAM-2, primul, in cadrul ADR, inca realizind unele reforme, in timp ce PDAM a ingropat de-a binelea R.Moldova.
Exact asta pare ca vor face PLDM cu AMOA, care numai la reformele invocate de Artur Gherman privind Georgia nu se gindesc.
Pacat ca Gherman nu le-a dat la toti linkul articolului in ruseste despre ce a facut Georgia. Pentru ca acolo se spunea despre cele facute de conducatorii georgieni sub conducerea lui Mihail Saakasvili in atragerea investitiilor, reducerea genurilor de activitate pentru emiterea de licente si autorizatii, reducerea drastica a numarului functionarilor publici, lichidarea unor institutii de control din partea statului, ce parazitau, prin coruptie, pe spinarea oamenilor de afaceri, despre reducerea esentiala a coruptiei in institutiile de stat, despre inregistrarea unei afaceri in 13 minute si reducerea contactului cetateanului cu factorul uman subiectiv si corupt, fiind inca homo sovieticus, din pacate.
Sint capabili guvernantii nostri sa faca asta, si nu sa traga sfori, cochetind cu PCRM de dragul “cine pe cine va debarca in AIE-2”?
Mai bine guvernantii ar face un referendum pentru lichidarea sefului statului, de care ne tot impiedicam, si ar incepe sa manifeste vointa politica georgiana in promovarea reformelor, nu in crearea de structuri controlate de noua Putere, exact ca pe timpul comunistilor.
Da, Georgia a iesit din CSI, insa cind am inaintat aceasta initiativa legislativa si s-a discutat in Parlamentul comunist, mi-au sarit toti in cap ca favorizez PCRM. Nici un partid, inclusiv AMN, nu mai spun de PD cu Diacov si Filat, nu au fost pentru iesirea din CSI. Iar pentru ca am propus si s-a ajuns la examinare in Parlament, am fost data afara din AMN. Acum, cind aveti peste 51 de mandate, o puteti face, dupa exemplu georgian, daca il tot invocati. Sa anunte Guvernul rezilierea Acordului de creare a CSI si, peste un an, R.Moldova sa fie considerata iesita. Ca asa a facut Georgia – atunci, cind a anuntat rezilierea, fiind blamata de toti prorusii deschisi si mascati, inclusiv fiind luata in deridere de actualii nostri democrati. Acum Georgia a depasit in dinamica dezvoltarii, Finlanda, Japonia, alte tari. Pe cind R.Moldova?
Da, pretul desprinderii de Rusia a fost un razboi contra Georgiei, i s-au rupt teritorii. Ei, si daca in Rusia mizeria va continua, se va termina de furat prin zonele separatiste ale Georgiei, acaparate de Rusia, ele – ce vor face? Vor dori sa revina la Georgia, unde salariul mediu a crescut de la 30 de dolari la 230, daca am reprodus corect din ce a citit Artur Gherman.
Noi, insa, ne tinem de coada Rusiei, am cersi tarife-pomana de livrare a gazelor rusesti, nu ne despartim de Transnistria, agatata de gitul nostru sa nu mergem nici spre NATO, nici spre Romania, nici spre UE, nu vorbim de retrategrea trupelor rusesti. Si unde ajungem? In niciunde. Poate AIE-2, cu preocupari “lucrative”, sa faca macar a zecea parte din ce a facut Georgia? Eu cred ca nu.
Dar voi – cum credeti?
Vitalia Pavlicenco
D-na Pavlicenco va doresc succese si mari realizari, sunteti o domna de fier…(ma scuzati ca nu m-am referit la articol)
Intrebare: care e relevanta intre vama Costesti-Rascani si V.Strelet?
Pt radu
Nu pot spune mai mult, dar un membru PNL imi vorbea despre ce il interesa pe respectivul, un fel de interes ca cel care cel mai mult compromite Serviciul nostru vamal.
Pt Radu, „dobavka”-supliment
http://unimedia.md/?mod=news&id=29542
Presa franceză: Vama Ungheni este unul dintre motivele pentru care România nu va adera la Schengen
Jurnaliştii de la L’Express au realizat un reportaj la vama Ungheni, despre care Franţa a spus că este poroasă şi acesta este, în opinia sa, unul dintre motivele pentru care România nu este pregătită să adere acum la Schengen, relatează România Liberă.
Reportajul se intitulează, uşor ironic, „România, noua frontieră a spaţiului Schengen”, fiind ilustrat cu o fotografie în care este prezentată o bătrână în baston la vama Ungheni.
Jurnaliştii au vorbit cu un membru al forţelor de ordine, „Gigi”, care le-a povestit că în general la acest punct de trecere sunt confiscate ţigări și medicamente care sunt de cinci ori mai ieftine în Republica Moldova.
L’Express notează că vineri au fost arestaţi circa 60 de poliţişti şi vameşi români pentru că au luat mită şi au „constituit un grup infracţional organizat” la punctul de frontieră de lângă Ucraina.
În decembrie, autorităţile europene se temeau de un „val de imigranţi moldoveni”, în condiţiile în care România le permite acestora să „recupereze” cetăţenia română şi deci să circule mai liber în UE, aminteşte cotidianul. Şi mai uşor ar fi după aderarea României la Schengen. Răspunsul român: cifrele. 91.000 de dosare au fost depuse în 2010, iar cererile cresc. Însă procesul este de durată, 9-12 luni, iar probele ce trebuie aduse sunt numeroase. Dacă 1.500 de dosare au fost acceptate în 2008, numărul a fost 2.500 în 2009, 5.000 în 2010. Foarte departe de promisiunea preşedintelui Traian Băsescu, care dorea naturalizarea a „10.000 de cetăţeni moldoveni pe lună”, comentează L’Express.
Amintim că Parlamentul European a amânat decizia de lărgire a spaţiului Schenghen, care urma să aibă loc în martie 2011. Germania şi Franţa susţin amânarea primirii Romaniei în Spatiul Schengen. Una din cauze este considerată vulnerabilitatea frontierei cu Ucraina, Moldova şi Serbia.
A cui oare o fi fiind afacerile astea cu tigari si medicamente?
De la Vivat Vologhea Besmertnii sa trecut la Vivat Vlad Ciolkin mai siy si Sigaretovici
prima data zic ca mi-a placut ce atzi scris.
Şi de ce credeţi că cineva dintre moldoveni mai au încredere în aceşti dobitoci imbecili de la guvernare?
După valul de scumpiri nu mai iese numeni la vot nici la locale nici la generale. Filat va praibi alegerile cum a păţito cu referendumul. Da Strelet va sări iute cu toţi asociaţii în altă barcă mai sigură !
Afaceriştii moldavi sunt foarte şmekeri – aproape ka Şmekerilovici şi odraslele „deştepte” – au folosit guvernanţii cape nişte condoame pentru relaţii întâmplătoare ! PL moare în aprilie, PLDM – in septembrie. Adunătura de gunoi şi pleavă se va spulbera foarte iute la prima scânteie ! Şi se va întălni Ghimpu cu Filat prin Iaşi şi Bucutreşti şi se vor plânge unul altuie despre trădarea la moldoveni!
Suntem conduşi de zoaia politică !
Pentru dna Pavlicenco site-ul respectiv:
http://svobodoff.livejournal.com/10845.html
Dl Gherman a vorbit foarte konkretno si foarte interesant, in tema. El si un web site global a creat http://www.truthsquare.com – acolo sunt foarte multe chestii si despre Moldova.
Si ce, georgienii sunt mai capabili decat noi? Noi intrun asa rahat adanc suntem…
STIMATA DNA PAVLICENCO, SUNTETI ADEVARATUL PATRIOT AL NEAMULUI NOSTRU. S-A NUMIT MINISTRUL MAI, POATE II MAI ADUCETI AMINTE CU ARTICOLUL DVS. DESPRE CUZNEA CORUPTIEI, COMEDIA DE POLITIE, POATE SE VA PRODUCE O SCHIMBARE IN SFIRSIT!
Pt Jeshua
Chiar va multumesc pt link. Poate il vor prelua si delegatii AMOA… L-am pus ca articol principal.
asa e VIKING77
tu esti cel mai luminat dintre noi, arata-ne deci calea spre lumina
serios vorbesc
si te rog fara jargoane
Sunt intru totul de acord cu Dna Pavlicenco.
Tot mai multa lume se dezamageste in Filat.
Daca ar fi avut Georgia hotar cu Romania Mare, Re-Unirea nu se lasa asteptata atata timp !
Din linku de mai sus:
Авторы реформ утверждают, что рецепт грузинского чуда прост. Его ингредиенты – железная политическая воля, резкая либерализация и параноидальное уничтожение всех проявлений коррупции.
параноидальное уничтожение всех проявлений коррупции – oare e posibil asa ceva la noi? 🙁
pt Petru
Exclus!!!
Fata de multi alti politicieni si oameni de afaceri, Strelet inca stapaneste destul de binisor limba romana. Si a spus-o public inca demult ca este roman, spre deosebire tot de multi altii… Dar ca a folosit aiurea un cuvant sau mai multe, e adevarat!
Cu adevărat: „Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Noi rămînem tot ca proştii”
Am privit sie eu acum cum s-a creat si ales conducerea acestei organizatii. Nu inteleg de ce dna Pavlicenco a fost atat de rau pornita impotriva lui Strelet! Probabil il prefera pe Candu si asociatia lui Plahotniuc, ca sa fiu putin rautacios. Strelet a propus ca vicepresedinte sa fie si o doamna, care a fost aleasa democratic. Eu zic ca e de apreciat totusi lucrul acesta.
Dna Pavlicencu o sa mai scrie pe bloguri vreo 10 ani. Pe urma o sa oboseasca (o sa se termine finantarea). Puteti sa ne spuneti din ce surse va intretineti? Mi-i jale de copiii care vin la voi cautand adevarti patrioti. Este suficient PL. Nu ne mai trebuie si PNL, MAE s.a.
Pt Varial
In ce sens ne intretinem? Eu am pensie, partidul exista din contributii, cereti rapoartele financiare de la Ministerul Justitiei si CEC. In rest, iubiti pe cine vreti. Voua nu va trebuie decit PL. Altora le trebuie PNL. Luati seama sa nu va dezamagiti in PL, ca deja sunt multi dintre astia. Din fericire, adeptii PNL nu vin la un anonim lash sa intrebe daca se poate sa le placa ceea ce nu-i place acestuia. In rest – despre PL si PNL e plin blogul. Mai rasfoiti.
„Altora le trebuie PNL”
Asta cui ii trebuie PNL?? numai domnevoastra si inca 0.03 din moldova?
Mai bine vati vedea de nepoti si de copii decit sa fiti politician…