“R. Moldova va deveni o tara normala dupa 2070”?

Sper ca dl C.Tanase nu se supera ca mai repostez cite un articol al sau pe blogul meu. Chiar daca ma ataca adesea inexplicabil, vreau sa scot in evidenta pozitiile exprimate in dezacord cu ale mele sau cu ale PNL. VP

http://www.timpul.md/articol/r–moldova-va-deveni-o-tara-normala-dupa-2070-19950.html

Se pot viziona cele patru parti ale interviului acordat de Neagu Djuvara:

http://catalincornea.ro/2011/01/25/debusolarea-la-care-a-ajuns-poporul-roman-este-pusa-de-istoricul-neagu-djuvara-in-special-pe-seama-perioadei-comuniste-pe-care-a-traversat-o/

Constantin Tanase:  “R.Moldova va deveni o tara normala dupa 2070”?

Aceasta este concluzia pe care trebuie s-o tragem si noi, moldovenii (suntem doar si noi romani!), din profetia facuta recent in cadrul unui interviu la o televiziune din Bucuresti de catre cunoscutul istoric si om de cultura Neagu Djuvara, ajuns la venerabila varsta de 94 de ani.

Intors in Romania dupa revolutie, Neagu Djuvara descopera cu mare dezamagire si tristete o alta tara: „Unul dintre lucrurile care m-au frapat si continua sa ma frapeze e schimbarea caracterului romanilor dupa 45 de ani de comunism. Si mai mult, pentru ca si perioada Iliescu tot un fel de comunism a fost. In cei peste 50 de ani de comunism s-a schimbat profilul etnic al romanului. Eu, care am lipsit 45 de ani din tara, am gasit alti oameni. Taranul pe care l-am parasit era imbracat in alb. Se murdarea el in timpul saptamanii, dar duminica se schimba si era alb si frumos. Am regasit unul care este gras, negricios la fata – pentru ca bea in fiecare zi – si negru in cerul gurii. E rau, ceea ce nu era romanul in general. S-a schimbat ceva in mentalul omului de rand. Romanul de azi e altul”. (In poza – un alt miracol natural, plasat de mine aici de Anul iepurelui/pisicii.)

Oare acest diagnostic nu este perfect aplicabil si taranului basarabean, ma intreb pe mine, dar si pe dumneavoastra, dragi cititori? Imi amintesc si eu taranii din satul meu, care, duminicile, mergeau la biserica in haine, nu obligatoriu noi si scumpe, dar albe si curate? Nu-i auzeam injurand, isi dadeau unul altuia binete de departe, nu-i vedeai beti, indeosebi era o mare rusine un flacau beat. Taranii copilariei mele vorbeau frumos, aveau un limbaj presarat cu proverbe, vorbe de duh si parabole, cantau frumos, „pe voci”, numai cantece de ale noastre… Nu generalizez, dar astazi in Moldova vedem alti tarani, care au altfel de limbaj, nu mai canta, injura ruseste, negri la fata si slutiti de betie. Mentalul taranului moldovean s-a schimbat intr-atat incat acesta nu mai vrea pamant, lucreaza cu ziua pentru un borcan de vin, umbla rupt si murdar, iar duminicile bisericile sunt goale, in schimb „zumzetul” barurilor se aude de departe. Nu e seara ca televiziunile sa nu transmita cazuri de crime infioratoare comise in satele noastre: sotul beat isi omoara sotia beata cu toporul, o femeie beata isi injunghie concubinul beat cu cutitul de bucatarie, fiul beat isi omoara tatal beat si-i da foc… Acesta-i „satul nou moldovenesc” edificat de comunisti. Acesta-i „omul nou” creat de sovietici…

Cum e poporul, asa sunt si conducatorii. In acest sens, venerabilul istoric este extrem de dur. „Clasa politica, afirma el, e facuta din generatiile care au iesit din nomenclatura comunista si care sunt pleava tarii”. Nici in cazul dat nu doresc sa generalizez, dar o buna parte a clasei noastre politice merita calificativul „pleava tarii”. „Nu vedeti ca Parlamentul este facut tot cu fiii celor care erau comunisti sau criptocomunisti? se intreaba Djuvara. Cum vreti sa se schimbe ceva in tara, atata vreme cat inca sunt copiii lor? Numai stranepotii lui Adrian Nastase vor fi oameni bine. De aceea va spun ca nu se poate schimba nimic in Romania inainte de doua generatii. Poate in 2070 se va schimba ceva”. Ma tem ca la noi situatia e mai dramatica si ca nici dupa 2070 stranepotii lui Misin nu vor fi tratati definitiv de boala comunismului. Poporul roman, mediteaza marele istoric, „l-a ales de trei ori presedinte pe Iliescu, in loc sa-i faca un proces pentru lucrurile neclare care s-au intamplat in decembrie 1989″. Noi am ales de trei ori presedinti proveniti din partidul comunistilor si ni s-a parut ca nu e de ajuns, de aceea acum ne pregatim sa-l alegem pe al patrulea.

Privita prin unghiul de vedere al lui Neagu Djuvara, Romania nu e inca o tara normala. Daca e asa si Romania va deveni o tara normala doar prin 2070, ce sa zicem despre R. Moldova? Nu vi se pare ca am pus acestui articol un titlu prea optimist?

Loading Facebook Comments ...

73 Comments

Add a Comment
 1. Toreador,nu mai fi si tu asa de cinic.Eu iti lamuresc realitatea care este la moment .Guvernantii nostri daca si-ar axa atentia asupra problemelor interne ,sa nu arunce cuvinte in gol cu integrarea Europiana ar fi mai bine pentru toti.Caci de chind au venit cu politica acesta tot mai greu ne vine sa plecam in Europa inclusiv in Romania .Am fost in Romania de mai multe ori in anii 90 treceam vama usor cu pasaport intern .Am fost pur si simplu sa vad Iasul ,la manastirea Trei Erarhi .Chear m-am plimbat prin oras de care mia placut mult .Dar acum este mai complicat Si nu am nevoie de cetatenie Romana ,deoarece sunt cetatean al R.Moldova . Nu trebue de oferit la profitori cetatenie Romana.Au nevoie pentru a avea acces liber in Europa si mai mult nimic.Intii de a primi cetatenie Romina fiecare trebue sa treaca un test daca cunoaste l. romana macar si sentimentul fata de romanism . Si sincer iti spun ca-mi pare rau ca se foloseste sentimentul de neam in scopuri meschine si ca ai asa atitudine fata de Basarabeni .Dar mai bine asa de chit fatarnicie.

 2. Luca, ce crezi daca tu pledezi pentru unire vei schimba ceva ?
  Nu baiate timpul potrivit pentru unire a fost anii 1990-1994 atunci a fost momentul .Atunci ursul era ametit de la socul cu destramarea URSS.Acum Rusia este in ton si este imposibil .Daca nu erau aiuritii de Iurie Rosca ,Leonida Lari cu cununia cu statuia lui Stefan Cel Mare si alti timpiti ,care au indepartat populatia de la aspiratiile Unirii nationale a tuturor romanilor .Atunci si situatia economica a Republicii Moldova era alta si intelectualii care au luptat pentru limba si alfabet mai erau in tara .
  Tarile baltice au reusit ca guvernantii impreuna cu popoarele lor au vrut tare sa fie independenti .

 3. Pentru Toreador, Sergius, Luca, XYZ, Paulescu si ceilalti:
  Oameni buni, polemica voastra demonstreaza un singur lucru – ‘spalatul creierilor’ de catre sovietici si-a avut efectul scontat si ferice de cei care au avut norocul sa nu incapa pe mainile lor, alias restul romanilor, de peste Prut, si pentru cei de dincoace de Prut, care au reusit sa anuleze acest efect (din pacate in numar foarte mic). In rest, sper doar ca timpul sa mai lucreze asupra unei reveniri.

  Pentru Toreador: efectueaza un exercitiu de imaginatie, ca istoria o cunosti deja (sper), si incearca sa-ti imaginezi situatia in care tu te-ai fi nascut intre Prut si Nistru. Ce reactie ai fi asteptat ditre Prut si Tisa, ai?

 4. Sunt de acord cu Cotrutza, intr-adevar Toreador, imagineaza-ti ca te-ai fi nascut in Basarabia cotropita de bolsevici, cu o populatie bastinasa manipulata si spalata la creeri de zeci si sute de ani. Ei bine sa stii ca nu toti au cazut in plasa minciunii, si sunt multi care le pasa de tot ce e romanesc si stiu ca suntem aceleasi neam. Nu trebuie sa generalizezi si sa spui ca toti suntem doar niste profitori si ca altceva nu dorim.
  Politica guvernantilor romani este proasta, prin faptul ca se dau cetateniile acestea la stinga si la dreapta fara macar un elementar test de limba romana sau cunostinte din istoria romanilor.
  Spre exemplu: eu nu am inca cetatenie romana, dar fac eforturi spre a o obtine, dar unele cunostinte de ale mele deja o au, desi sunt „statalisti” si filorusi si multi cu viziuni antiromanesti. La ce concluzie pot sa ajung eu? Ca ai avut marele noroc sa te nasti in Romania, iar eu nenorocul sa ma nasc la 7 km distanta de prut, dar pe celalalt mal?

 5. Petru, cred intr-adevar ca am avut mare noroc sa ma nasc roman si nu basarabean. Pentru asta ii multumesc lui Dumnezeu si parintilor mei. Insa in ceea ce priveste spalarea „la creier de zeci si sute de ani” cum spui, apoi cred ca aceasta spalare a dus la disparitia, intre Prut si Nistru, a etniei de moldovean, si deci si de roman. Domnule, numeroasele populatii slave si turcesti care locuiesc intre Prut si Nistru nu mai sunt moldoveni / romani de foarte mult timp. Am fost vara trecuta la voi si m-am convins de lucrul asta.

  Dar vorba romanului „Nu-i frumos ce-i frumos, ci-i frumos ce-mi place mie”. Noua ne place sa fim romani intre Prut si Tisa si nu ne plac strainii in tara noastra. Voua va place sa fiti fara identitate, rusofoni si rusofili, intre Prut si Nistru. Atunci asa sa fie si sa ramana lucrurile asa cum sunt. Dar de ce cereti multi din voi cetatenia romana si va stabiliti in tara noastra, tara pe care o blamati si o barfiti peste tot si tot timpul? Oare exista roman care sa solicite cetatenia unei tari straine asa cum este republica basarabeana? Poate doar un nebun! Respectati-ne si va vom respecta! Fiti demni si purtati-va crucea cu care v-ati nascut! Asta-i tot ce asteapta multi romani de la voi. Do you understand, comrade?

 6. Dracu sa va ia de rusnaci infecti,uniti-va cu Gabonul firea-ti ai dracu.

 7. ” in ceea ce priveste spalarea “la creier de zeci si sute de ani” cum spui, apoi cred ca aceasta spalare a dus la disparitia, intre Prut si Nistru, a etniei de moldovean, si deci si de roman”

  ceea ce ai scris mai sus seamana foarte mult cu ceea ce spun comunistii, ca noi moldovenii suntem diferiti de romani pt ca.., stim noi istoria
  Dar daca sa ne conducem dupa asa logica s-ar primi ca in Transilvania tot nu traiesc romani, pt ca o lunga perioada de timp au fost sub dominatia ungurilor si ar trebui ca teritoriul acesta sa se uneasca cu Ungaria, ceea ce mie nu mi se pare logic, la fel cum si ideea ca in Basarabia nu mai locuiesc romani. Sunt aceeasi romani doar ca au fost prostiti sistematic o lunga perioada de timp, asta nu inseamna ca totul e pierdut, totul se poate de restabilit doar ca trebuie mai multa minte guvernatilor din R.Moldova si din Romania si dorinta de a face ceva pentru asta.
  Problema aceasta e foarte dificil de rezolvat pentru ca odata ajunsi la guvernare, ai nostri uita de „unire” si „aceleasi neam” (cazul lui Ghimpu cel mai recent), pt ca ei inteleg ca daca acest lucru se va realiza atunci ei vor ramane fara cascaval…

 8. Petrule, eu stau o luna, uneori o luna si jumatate, in Transilvania in fiecare vara. Transilvanenii sunt romani, nu si-au uitat niciodata limba si originea romaneasca, si au luptat pentru limba romana si unirea cu Romania. Informeaza-te despre Scoala ardeleana care a contribuit enorm la slefuirea si imbogatirea limbii romane. In Romania traiesc acum cam 1.300.000 de unguri, din care mai putin de 1.000.000 locuiesc in Transilvania, concentrati mai ales in Covasna si Harghita. Pe langa cei mai putin de 1.000.000 de unguri, in Transilvania locuiesc peste 7.500.000 de romani fanatici, iar multi din ei arboreaza la casa steagul romanesc. Astia si-ar da si viata pentru Romania, limba romana si poporul roman. Simt cum creste inima in mine cand le vad patriotismul romanesc.

  In schimb basarabenii sunt de-a dreptul antiromani, dispretuiesc limba romana si urasc pe romani, vorbesc ruseste si barfesc Romania pe unde apuca. Deci diferente strivitoare intre romanii ardeleni si populatiile basarabene slavizate si turcite. Asta-i motivul principal pentru care basarabenii nu sunt bineveniti in Romania.

 9. Au avut noroc transilvanenii si ceilalti romani care nu fost indobitociti de teroarea si propaganda din urss, asta e…, pacat totusi ca unii romani lasa mainile jos asa usor si se dezic de cei care sunt urmasii lui Stefan cel Mare si al lui Eminescu, cei doi din urma fiind printre cele mai importante figuri istorice din ambele state…

 10. Domnule Petru, nu vorbi in dodii! Stefan cel Mare si Eminescu au fost romani si apartin istoriei si civilizatiei romanesti. Ei nici macar nu au calcat vreodata prin Basarabia. Ati ajuns sa-i bagatelizati, sa- le banalizati personalitatea. Ati facut un mit din Stefan cel Mare si-l tarati in noroi cu fiecare sarbatoare inventata de voi.

  In schimb basarabenii se pot mandri cu Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Ion Druta, Puskin, Kotovski, Stalin, Gorbaciov si multi altii. Astea sunt personalitati culturale si istorice ale republicii voastre. Oare nu va jeneaza faptul ca sunteti impostori, ca furati niste valori culturale si istorice de la romani?

 11. Stefan cel Mare nu a calcat vreodata in Basarabia….
  Grigore Vieru alaturi de Stalin personalitati culturale ale basarabenilor, …
  inca o data imi pare foarte rau…

 12. „furati niste valori culturale si istorice de la romani?”-tu singur nu-ti dai seama ce vorbesti,sunt sigur ca ai ofensat acum foarte multi romani din basarabia .Invata istoria inainte de a zice ca cineva ‘fura”.sa-ti fie clar -eu am studiat „istoria romanilor”,scrisa apropo de D-ul Petrencu si cunosc spre deosebire de tine ca istoria si cultura comuna nu poate fi divizata in „ai nosti si ai vostri”.\
  PROSTULE!

 13. D-na Pavlicenco inchideti va rog comentariile la articolul respecxiv,deoarece articolele degradeaza…

 14. ***comentariile degradeaza

 15. sergius, asta e parerea ta. A mea e alta. Si termina cu jignirile! Nu te-am jignit, ci mi-am expus parerea care concorda cu a majoritatii romanilor. Si nu-mi voi schimba parerea pentru ca eu am fost la voi, am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele parerea basarabenilor. Chiar aici la Iasi, cu vreo doua saptamani in urma, o basarabeanca eleva de liceu mi-a spus ca limba rusa e extraordinara, iar ca muzica rusa e la moda in maldavania, asa cum manelele sunt la moda in Romania. Si in clasa ea asculta muzica ruseasca, enumerandu-mi mai multe formatii, cativa cantareti de cazacioc si tot tacamul rusesc. Degeaba am incercat sa-i spun ca maneaua este muzica omului prost si needucat din Romania, si ca acest gen de muzica este dezavuat si condamnat de intelectualitate, de orasenii cu oarecare pregatire si ceva creier, precum si de oamenii de rand care locuiesc la tara. Acum fenomenul manelei este in scadere in Romania, insa este in crestere in Serbia, Turcia, Bulgaria etc. Ne-am despartit si ea a ramas cu ideea ca limba rusa si muzica ruseasca sunt lucrurile cele mai de pret pe care le au basarabenii. Iar asta studiaza in Romania pe banii romanilor. Frumos, nu?

 16. Subscriu la cele spuse de Petru. Si pentru Toreador, spre deosebire de ardeleni, acestia au fost sub stapanirea germanilor si maghiarilor, a caror influenta nu se poate compara cu barbaria rusilor, deci iarasi niste norocosi. Problema ta consta in faptul ca nu constientizezi ca situatia de astazi din Basarabia care te nemultumeste atat nu este din vina noastra. Ti s-a explicat care sunt cauzele pentru care „basarabenii sunt de-a dreptul antiromani, dispretuiesc limba romana si urasc pe romani, vorbesc ruseste si barfesc Romania pe unde apuca”, desi nu toti, rectific si eu, si iarasi accentuez – nu din vina noastra! tu procedezi ca omul care se impiedica de un bolnav care s-a imbolnavit din vina altcuiva si in loc sa-l ajuti, ai mai dai in cap sa-l termini de tot!

  „Sa te destepti bine!”

 17. tu stii cum basarabia a ajuns in uniunea sovetica?Tu stii ca Romania de atunci a preferat un deget sa nu ridice si in 3 zile s-a retras din Basarabia…da oare de ce s-a retras ?iti spun eu:pu ca sa te apere pe tine un tanpit, de influienta ruseasca ,iar pe mine m-a dat ca jertfa .si tu vrei sami spui ca cineva studiaza pe bani romani,tie jale si tre sa-ti fiu recunoscator?
  „cine nu stie trecutul nu intelege prezentul si nu va sti cum sa procedeze in viitor”-asta tot la orele de istorie am invatat spre deosebire de altii…

 18. Vad ca bolsevicii continue sa se amuze pe acest site.
  Asistam la o alta provocare pe un forum care promoveaza Unirea.
  S-a incins o „polemica” sterila intre doua „opinii” dare care pana la urma au un singur mesaj-romanofobia. S-a ajuns sa se ameninte cu lupta armata a celor din vestul Prutului. hehe
  Ocupantii nkvd-isti din Kremlin cu ajutorul lichelelor autohtone nu vor inceta niciodata diversiuni informationale cu caracter antiromanesc.

 19. Luca, de ce asa aberatii? Parca esti unul din stafiile PCRM de pe blogul lui Dodon .Numai acea strigau ca uite rominii atenteaza la Moldova ,visau spioni ,diversionisti .Nui corect .Este ceva normal ,ca sunt opinii diferite .Iti pun un coment de pe blogul lui Dodon:
  detectivul spune:
  ianuarie 10, 2011 la 1:05 am

  Romania duce un razboi invizibil cu pcrm. Isi dau seama ca patriotii moldovei nu-si vind statul. Noua opera a romanilor e
  Proiectul “Filat” in faza II, ramane de vazut cum vor derula evenimentele.
  ))))))))))))))
  Sa ma scuze fratii nostri de peste prut dar eu va arat un comentariu dus de un extremist PCRM-ist .
  Iata acesta LUCA este un extremist de stinga.Prin ce se deosebeste ultimul coment al tau de a lui acel comunist.

 20. D.Vitalia poate cu ceva va supar cu comentariile mele ,multi ajung si la ofense la comentariile mele.

 21. Pentru Sergiu,
  Eu pot sa inteleg supararea basarabenilor pe Romania, apropo de ce s-a intamplat in 1940, desi singura in fata unei Europe dezbinata si ostila nu stiu ce ar fi putut face in plus. Bine nu s-au simtit oricum romanii pentru ce s-a intamplat si invatand din greselile trecutului Romania a avut intodeauna grija sa-si creeze aliante cu state puternice pentru a o pune la adapost de imprejurari asemanatoare. Oricum tot romanii, chiar daca lucrurile astea s-au petrcut inca in perioada comunista, au fost cei care au dezvaluit lumii intregi grozaviile facute de sovietici in legatura cu deportarile masive de romani din Romania si Rm in Siberia. Istoria este incredibila si s-a petrecut asa: In cursul conflictelor de frontiera dintre sovietici si chinezi, armata chineza a descoperit langa granita asiatica dintre URSS si China, intr-o izba de lemn, un barbat destul de in varsta, care, pentru ei, vorbea o limba complet necunoscuta. Seful statului chinez in vremea aceea era Jiang Zemin, inginer care lucrase 5 ani in Romania si care vorbea perfect romaneste. Istoria cu batranelul care vorbea o liba ciudata i-a ajuns si lui la ureche si, avand o presimtire, a cerut ca batranelul sa fie adus la Beijing. Banuielile lui Jiang Zemin s-au adeverit: batranelul provenea din actuala RM. Primul lucru pe care l-a facut i-a anuntat pe romani si pe americani de cele intamplate. Batranelul a fost transferat la Bucuresti, unde Securitatea si CIA l-au pus sa spuna tot ce stia si batranelul s-a nimerit sa stie foarte multe. Era originar din Basarabia dar stia foarte bine intreaga istorie a exilului romanesc si din Romania si din RM. Pusi in fata faptelor, sovieticii au trebuit sa recunoasca totul. A izbucnit un scandal imens pe plan international. Si de aici a inceput sfarsitul fostei URSS. Venirea lui Gorbaciov la putere a adancit lucrurile si de aici si pana cand fostele republici unionale s-au desprins n-a mai fost decat un pas. Ce s-a intamplat cu batranelul? A primit cetatenie romana si pentru ca nu mai avea pe nimeni in RM, a ales sa traiasca si a murit la Bucuresti, la varsta de 82 de ani.

 22. p/u toreador
  Fara suparare, padure fara uscaturi nu exista, cum dta esti o „uscatura” in Romania (deoarece daca ai cunoscut numai turci si rusi in RM si deodata va-ti creat imresia ca toti sunt asa „patrioti”) sau un toreador cu steagul rosu in miini cu secera si ciocanul pe el asa si in RM sunt „uscaturi” care creaza site-uri gen patriotism.md adica idiotism.md, cred ca si idiotism.ro tot este.

 23. Constantin Tanase: Mai avem nevoie de memorie istorică?

  Duminică seară am privit la o televiziune rusă un emoţionant spectacol-recviem închinat memoriei cântăreţului şi poetului Vladimir Vîsoţki.

  La emisiune au participat foşti prieteni ai lui Vîsoţki, cunoscute personalităţi ale vieţii culturale ruseşti… Nu cred (nu ştiu) că evocarea marelui dispărut o fi fiind o comandă oficială; înclin să cred altceva – cu toate problemele cu care se confruntă această uriaşă şi bogată ţară săracă (să amintim şi de recentul act terorist de la „Domodedovo”), elitele culturale ale ruşilor simt nevoia de a păstra vie memoria lor istorică, de a valorifica şi a revalorifica totul ce este de preţ în istoria lor, fapt pentru care merită tot respectul şi admiraţia noastră.

  În acest context, mi-am amintit de faimoasele „principii şi valori” pe care le-au negociat liderii Alianţei-2. Atunci când situaţia era complicată, nu am dorit să torn gaz pe foc, dar acum, când situaţia s-a mai calmat, suntem în drept, ba chiar obligaţi, să revenim la discutarea unor adevărate principii şi valori, care ţin de istoria şi cultura noastră. Există suficiente motive să ne îngrijorăm la acest capitol, ţinând cont de experienţa existentă în domeniu – mă refer la atitudinea pe care au avut-o PD, AMN şi PLDM la iniţiativele lui M. Ghimpu (decretul cu privire la ziua de 28 iunie 1940 şi raportul privind crimele comunismului). S-a spus atunci că „nu e timpul potrivit” pentru asemenea acţiuni, că „chestiile sensibile de istorie mai rabdă” şi că ele trebuie lăsate pentru timpuri mai bune. Când vor veni acele „timpuri mai bune”, nu ni s-a spus.

  Indiscutabil, aceste „chestiuni sensibile” fac parte din ceea ce numim în mod curent memoria istorică a unui neam. Polonezii nu s-au liniştit până nu i-au forţat pe ruşi să recunoască adevărul istoric despre crima de la Katyn. Mai putem adăuga aici şi insistenţa ucrainenilor de a se recunoaşte adevărul despre foametea organizată de Stalin în Ucraina. Dar cel mai elocvent exemplu rămâne a fi atitudinea evreilor faţă de istoria lor. Holocaustul înseamnă mai întâi de toate îndemnul DE A NU UITA NIMIC. Noi, românii basarabeni, care avem un trecut istoric nu mai puţin dramatic, procedăm invers, îndemnând poporul SĂ UITE atrocităţile staliniste, SĂ ÎNTOARCEM PAGINA, să aşteptăm timpuri mai bune… Oricum ai suci-o, oricâte pretexte ar fi invocate, o asemenea atitudine faţă de propria noastră istorie este una criminală. Avem nevoie de adevăr şi pentru acest adevăr trebuie să fim gata să plătim cel mai greu preţ. Dacă guvernarea nu e în stare să înţeleagă respectivul adevăr, e de datoria noastră, a presei, a societăţii civile, a intelectualilor să insistăm asupra acestui lucru.

  Revin la emisiunea despre Vîsoţki. Oare noi nu avem personalităţi despre care ar trebui să ne amintim, să facem emisiuni, să scriem cărţi, să turnăm filme? Motivul că „nu avem bani” nu ţine. Bani sunt. Pe o singură vilă a unui mafiot poţi turna un film. Pentru acea mizerie naţională numită „Caravela culturii” s-au găsit bani. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, dacă pretindem că suntem talentaţi şi patrioţi, de ce până în prezent nu avem un film artistic sau documentar despre deportări, foametea organizată, colectivizarea sovietică? Operele artistice postmoderniste (cu mult sex şi rahat verbal) poate că sunt bune pentru cineva, ele însă nu umplu golul istoric din memoria noastră.

  Fără rezolvarea tuturor „chestiunilor sensibile”, R. Moldova nu are viitor, iar de rezolvarea lor trebuie să fie interesate, în primul rând, elitele politice, guvernarea. Exagerând un pic, cred că în fiecare an, un capitol aparte în Bugetul de stat, la cheltuieli, trebuie să sune astfel: „Păstrarea şi recuperarea memoriei istorice”. Aceste cheltuieli se vor transforma, cu timpul, în câştiguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *