De ce a intrat Romania în război contra URSS… (şi video)

„Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand

Reintregirea Neamului Romanesc”

Mai jos reproducem nişte declaraţii şi acte istorice, postate pe blogul meu de vizitatori, care demonstrează clar de ce a intrat România în război contra URSS – pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

Cunoaştem cu toţii cu ce s-a sfîrşit războiul al doilea mondial – cu ocuparea pentru decenii a Basarabiei şi alipirea ei prin tertipuri la RASSM, cu instalarea unui regim comunist la Bucureşti.

Postăm aici şi un clip video preluat acum un an şi ceva de pe www.jurnaltv.md, un clip mai mult decit elocvent şi dureros. Iată de ce tinerii naţional-liberali au protestat contra participării militarilor din R.Moldova la Parada Roşie de la Moscova.

Ordinul Maresalului Ion Antonescu

“Ostasi,

Va ordon: treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre (…) Sa luptati pentru dezrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si a Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori. Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

OSTASI,

Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!”

Aceste cuvinte ii apartin Maresalul Ion Antonescu, fiind adresate Armatei romane in noaptea de 22 iunie 1941, cand Romania a pornit razboiul impotriva Uniunii Sovietice.

“Proclamatia catre romanii basarabeni

Basarabeni,

Cu vrerea Domnului, prin sângele Eroilor noştri, am izgonit de pe pământul strămoşesc pe duşmanii Neamului, redându-vă libertatea şi credinţa, onoarea şi drepturile. Am prăvălit stăpânirea întunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru. Am spulberat, cu vitejia ostaşilor, cotropirea sălbatică a celor ce v-au ţinut în robie şi au răspândit, pe pământul nostru, moartea şi focul.

Ne intoarcem răzbunători în glia moldovenească a lui Ştefan cel Mare, reaşezând de a pururi temeliile Neamului românesc.Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit.
Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul.
Aţi putut judeca singuri că viaţa fără libertate şi proprietate, fără dreptate şi familie, fără biserică şi lumină este mai cumplită decât moartea.
Eroii şi bravii ostaşi ai armatei noastre v-au eliberat!
Cinstiţi-le jertfa şi lupta prin fapta voastră!
Din оncercarea şi jertfa noastră, să luăm învăţătură.
Un neam trăieşte şi se înalţă prin fapta de credinţă şi luptă, prin munca şi zbuciumul fiecăruia din fiii lui.
Din cenuşa robiei şi din rănile încercării, să ridicăm azi noi temeiuri de viaţă.
Trecutul s-a stins, să întemeiem viitorul.
Trebuie să ştergem toate urmele prădătorilor şi să distrugem toate uneltele lor.
Voi conduce eu оnsumi organizarea Basarabiei şi Bucovinei şi voi reface toate aşezările.
Оn popasul acestui an de prăbuşire, Ţara noastră, vechea voastră Patrie, s-a schimbat.
O domnie nouă şi curată, o nouă ordine întemeiată pe cinste şi muncă, pe dreptate şi adevăr, stă chezăşie a viitorului.
Vom duce lupta şi înnoirea mai departe, prăvălind în ţăndări tot ce a împiedicat Neamul nostru să se înalţe.
Romanii vor fi cu adevărat stăpâni în Ţara lor, iar ţăranii vor simţi cu adevărat bucuria muncii şi rodul pământului lor.
Voi veghea pвnă la moarte ca drepturile voastre să fie sfinţite, ca viaţa nouă ce întemeiem să şteargă toate amintirile păcatelor noastre din trecut.
Prindeţi-vă, dar, cu încredere în roiul de muncă pe care îl începem astăzi.
Basarabeni,
Prin disciplină, prin ordine, prin muncă, păşiţi în marşul învierii naţionale.
Sub scutul armatei dezrobitoare, porniţi la faptă nouă.
Am plătit scump blestemul greşelilor trecutului.
Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri.
Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria!
Trăiască România!
7 iulie 1941,
Ion Antonescu”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

109 Comments

Add a Comment
 1. Cu mare satisfactie am citit materialele Dnei V.Pavlicenco si ale maestrului C.Tanase. Dialogul in societatea civila este necesar sa fie directionat spre proiectul politic ce tine de viitorul Romaniei Mari, de identitatea Basarabiei. Aici au de lucrat politicenii tineri verticali ca nu cumva sa nimerim in capacanele ADR, AIE (PLDM, PL). Proiectul politic de lunga durata cel putin de 16 ani sa inglobeze in sine istoricul,politicul,economicul,socialul,confesiunea,regionalismul dacian,cultura universala,sanarea corpului,extinderea potentialului de gindire…Dle C. Tanase va rugam sa fiti decanul primei mese rotunde cu un scenariu clar. Numiti ziua intrunirii la red.TIMPUL. Invitata speciala-V. Pavlicenco.

 2. Pt empyrion martyr

  Sa stiti ca asemenea mesaje ne incurajeaza si ne dau mult optimism ca efortul nostru nu e zadarnic.

 3. Un material extraordinar despre cel de-al II razboi mondial de o jurnalista rusa – http://echo.msk.ru/programs/code/677955-echo/

 4. mai viorel crezi ori nu crezi acesta este numele meu adevarat si nu mint sunt din bacau si sunt casatorit de 15 ani cu o basarabianca si am si 2 fete si ma aflu in grecia de 10 ani asa ca nu am ce sa mint ear la cultura dragul meu am terminat 12 clase la lucretiu patrascanu in 1983 si vorbesc cam 3 limbi engleza germana si graca asa ca nu ma fa tu incult

 5. Viorel a spus: Dar la Stalingrad pe cine dezrobeau ?
  Eu raspund: armata romana a ocupat si Budapesta in 1919. Si-a facut treaba (au invins si au schimbat regimul politic bolsevic de la Budapesta) si s-a retras. La fel in 1913 a intrat cu trupele in Bulgaria. E nevoie in istorie sa loveste dusmanul in cap pentru a-l zdrobi. Asta nu echivaleaza cu o ocupatie. Intr-un razboi daca adversarul nu capituleaza este nevoie de a-i schimba (sau a incerca sa ii schimbi) conducerea cu una favorabila tie, ceea ce implica inclusiv intrarea pe teritoriul ei.

 6. Constantin Tanase: La 9 mai, R. Moldova a mai pierdut un război

  …Fanfarele militare au amuţit. Moscova are toate temeiurile să fie satisfăcută. Fastuoasa paradă militară, la care au participat zeci de lideri de state din Europa şi din „spaţiul CSI”, şi-a atins scopul: întregii lumi i s-a demonstrat că slăbiciunile de moment ale Rusiei lui Elţin au fost învinse, că Rusia a reînviat şi că, de aici încolo, Rusia lui Putin a redevenit o mare putere mondială cu care nu se recomandă să glumeşti.

  În afară de scopul de a-şi arăta muşchii, grandioasa paradă militară de la Moscova, precedată de o uriaşă acţiune de propagandă în fostul „spaţiu sovietic” şi de manipulare a opiniei publice interne şi externe, a mai urmărit un scop, poate mai important decât cel al demonstrării muşchilor. Noua Rusie, „Rusia lui Putin”, are nevoie de un nou mit fondator. Şi acest nou mit pe care se sprijină noua Rusie este următorul: actuala Europă, şi nu numai Europa, sătulă şi democratică, şi care de 65 de ani nu mai este bântuită de războaie, este opera Rusiei, a sacrificiilor ei în anii Marelui Război pentru apărarea Patriei. Toată lumea ştie, şi aici nu există divergenţe de opinii, că victoria în acest război a fost posibilă nu graţie „geniului lui Stalin” sau „înţelepciunii Partidului”, ci sacrificiilor poporului rus, a simplului ostaş rus. Nu întâmplător acest război a fost supranumit şi „războiul lui Ivan”. Organizând grandioasele festivităţi de la Moscova, strategii Kremlinului au calculat corect: noul mit fondator al Rusiei care a salvat Europa (şi întreaga lume) a fost „înghiţit” organic de actualul popor rus, care, de altfel, tot mai prost o duce decât Europa „salvată” de el. Cu milioanele cheltuite pentru organizarea manifestărilor de la Moscova s-ar fi putut organiza o viaţă de paradis pentru veteranii ruşi, care, se ştie, duc o existenţă mizerabilă, dar cine dintre ei pune astfel problema atâta timp cât sunt convinşi că ei au eliberat şi au salvat lumea? Miturile prin asta şi sunt fascinante şi eterne.

  Duminică, 9 mai, când pentru Moscova a fost Ziua victoriei asupra fascismului, la Chişinău a fost ziua înfrângerii politice a AIE. Participând cu un detaşament de militari la Moscova, Moldova a participat la consolidarea mitului fondator al noii Rusii, renăscute, iar conducerea R. Moldova – la propriul ei deces moral şi politic. Fiindcă, la rece, cu ce ne-am ales după acest 9 mai? Cu un adânc sentiment al umilinţei naţionale. Am dat totul, fără să cerem ceva în schimb. Naivii noştri conducători au crezut că vor transforma acest 9 mai într-o zi a concilierii… Conciliere cu ruşii. O, sfântă naivitate! În mod firesc, iniţiativa concilierii trebuie să vină nu de la noi, de la moldoveni, deoarece nu noi suntem cei puternici şi vinovaţi. La Chişinău, comuniştii (coloana a cincea a Moscovei) şi-au făcut coloana lor şi au mers la Memorialul „Eternitate” ferindu-se ca de ciumă de „banda fariseică a liberalilor”, a conducerii R. Moldova, adică…

  …Fanfarele au amuţit. Moscova poate fi mândră că a mai repurtat o victorie. R. Moldova a mai pierdut un război. Un război pe care-l putea evita. Comuniştii de la Chişinău pot fi şi ei mândri şi satisfăcuţi. Smirnov de la Tiraspol, de asemenea. Cu o asemenea conducere a R. Moldova nimeni nu va avea probleme aici: nici Rusia, nici coloana ei a cincea, nici Smirnov de la Tiraspol.

  http://www.timpul.md/articol/la-9-mai-r–moldova-a-mai-pierdut-un-razboi-10478.html

 7. @Viorel. Omule, Romania a ajutat Rusia in doua razboaie, OK? 1877-1878, la cererea Rusiei si 1916-1918, din noul la cererea alientei din care facea parte si Rusia. Romania nu atacase Rusia NICIODATA in istorie pana in 1941. Ce-ti spune tie asta? In 1940, cand URSS a amenintat Romania cu folosirea fortei sa-i cedeze Basarabia si Bucovina de Nord, Romania era STAT NEUTRU (care ajutase Polonia big time, totusi), planuia cum sa se apere de germani si inclusiv cum sa arunce in aer zona rafinariilor de la Ploiesti ca sa nu intre pe mana lui Hitler. Ai auzit de Moruzov si de activitatea in acest sens a SSI-ului romanesc sper. Mai mult, frontierele Romaniei erau RECUNOSCUTE PRIN TRATATE INTERNATIONALE. Deci, amice, ce a cautat URSS in Basarabia in 1940? Cum de au furat banditeste si Bucovina de Nord, care nu fusese parte a Rusiei tariste sau a URSS niciodata? In 1940 au avut loc executii de soldati romani in retragere, de civili si lupte cu unitatile romanesti din Herta la care nu ajusese ordinul de retragere. Stii ce a semnat URSS cu Romania in 1928 prin protocolul Briand si 1929, prin Tratatul de la Moscova? Asadar, cum se cheama gestul sovieticilor din 1940 si ce ar fi trebuit sa faca Romania dupa parerea ta?

 8. @SM Măi ce deştept om mai eşti, pui numai întrebări lui Viorel dar nu dai nici un raspuns şi nu strecori nici o claritate argumentată. Pui întrebarea „Deci, amice, ce a cautat URSS in Basarabia in 1940? Cum de au furat banditeste si Bucovina de Nord, care nu fusese parte a Rusiei tariste sau a URSS niciodata?” Da nu vei dori să fii atăt de amabil şi să explici ( şi-i de dorit prin argumente) da ce căuta România în Basarabia şi Bucovina de Nord?, care au fost (şi în fuflele adevăraţilor Moldoveni mai rămîn să fie) nu pămînturi ale imperiului Russ şi observă un lucru că nici nu pămînturi ale ţării Româneşti ci pămînturi ale ţării Moldoveneşti. Ori poate cunoştinţele tale strălucite în insoria omenirii (observă atent că m-am exprimat omenirii da nu a căreiva etnii a parte) neagă aşa fapt istoric că în aceiaş perioadă a existenţei întregii omeniri au foct aşa domnitori renumiţi ca Vlad (mai numit Dracula sau Ţepeş) şi Ştefan (mai numit şi cel mare şi sfînt)?, şi că Vlad a fost domnitor al ţării Rămâneşti iar Ştefan a fost domnitor al ţării Moldoveneşti,a, ce poţi să-mi spui? Ştiu dinainte că-mi vei spune că Moldova a fost tot stat Romînesc, dar asta o vei spune-o tu şi şoviniştii după care te iai tu. Russia ţaristă, URSS-ul, Russia contemporană nici o data nu a cotropit ţara Moldovenească, deopotrivă, ea tot timpul nea salvat de lihota şovinistă Romănească. Sper ca şi de data aceasta să ne ajute Russia să scăpăm de naţionalizmul şovinist Romănesc. Nu am nimic contra României şi a Românilor, însă lucrul acesta ar trebui să-l înţeleagă şi românii că şovinizmul romînesc îndreptat împotriva moldovenilor cu scopul de ai distruge pe moldoveni şi statalitar şi etnic, nu va da nimic bun nici României şi nici românilor.

 9. @ moldovan: esti un cretin sau „moldovan” cu descendenti din Siberia.
  Ce preferi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *