Mircea Popescu: “Mihai Ghimpu are dreptate”

Ma bucura faptul ca am deja solicitari sa public pe blogul meu niste articole, ce pot fi utile in edificarile noastre politice. Dupa cel privind dizolvarea Parlamentului, semnat de tinarul specialist in drept Alexandru Iavorschi, vine Mircea Popescu, din Atlanta, SUA, presedintele Congresului Roman American, cu articolul

“Mihai Ghimpu are dreptate”

2Afirmatia transanta a lui Mihai Ghimpu, presedintele parlamentului de la Chisinau: „Alegerile anticipate inseamna sfarsitul Aliantei”, este intr-adevar corecta.27

Multi se arata contrariati ca AIE nu se misca mai repede, sau ca nu se rafuieste indeajuns de repede cu fosta camarila a lui Voronin.

Realitatea este ca Basarabia a inceput sa faca pasi mari pentru apropierea de Romania in care, mai mult instinctiv, gaseste principalul colac de salvare si suport intr-un ocean de framantari si de incertitudini.

Se uita ca, de fapt, in Basarabia, a avut loc o revolutie de catifea, in care noua putere are de luptat cu mentalitatile populatiei, cu propriile mentalitati si temeri ancestrale fata de Rusia, cu reactia fostei puteri, dar si cu adevarati adversari externi vestici, cum este comisarul pentru Europa, maghiarul Kalman Mizsei care, practic, bate cu pumnul – inmanusat – in masa, dupa metoda Visinschi, sau Ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, care a adoptat o politica ambigua privind politica lui Voronin si actiunile acestuia in Aprilie 2009, iar ulterior a transmis mesaje distorsionate Washingtonului privind chiar relatiile cu Romania.

Pe de alta parte, noua putere de la niste vise dulci privind actul guvernarii s-a trezit la realitatea unei tari fara economie, fara o societate cat de cat omogena, cu imense probleme in care lipsa liantului national al unei identitati comune constituie inca o cauza pentru tensiuni si pentru dezbinare, deci cu baza extrem de subtire care sa-i permita o dezvoltare stabila.

Desigur, exista o balbaiala in luarea unor decizii ale aliantei de la putere, balbaiala care este amplificata de caracterul eterogen al acesteia: comunisti transformati peste noapte in socialisti, liberali, unionisti, moldovenisti.

De aceea, doar o reforma constitutionala urmata numai de alegerea unui presedinte de stanga potrivnic curentului romanesc al majoritatii coalitiei de guvernamant, va conduce invariabil la ascutirea cotradictiilor coalitiei si la destramarea ei. Este ca si cum s-ar pune pune un simplu plasture peste o rana infectata, care va cangrena intreg organismul, daca nu se aplica bisturiul alegerilor generale.

Oare, ce solutie va fi aceea cu un Ghimpu, presedinte de parlament cu vederi proromanesti si cu suportul fragil al unui PL aflat in pericolul absorbtiei de PLDM aflat in ofensiva pe spatiul liberal, si un Lupu, presedinte cu vederi stangiste si pro-moldovenesti, de orientare aproape identica ideologic cu a lui Voronin?

De douazeci de ani, Basarabia nu reuseste sa inainteze si sa progreseze din cauza ca problema identitara ii macina toate resursele interne, produce divizarea societatii si afecteaza politica externa care prin antiromanismul agresiv izoleaza tara pe plan extern.

Prin alegeri, Parlamentul se va polariza intre un centru/dreapta prin PLDM si o puternica stanga antiromaneasca regrupata in jurul lui Lupu. Si sigur ca prin alegeri exista primejdia incetinirii dezghetarii relatiilor Chisinau-Bucuresti si intoarcerea la politica anterioara, in cel mai bun caz de suspiciune fara de Bucuresti, daca AIE nu-si stabileste o strategie.

Crea ar fi acea strategie? Probabil, punerea societatii, inainte de alegeri, in fata unei legi fundamentale, Constitutia care sa stipuleze clar caracteristicile sale nationale, respectiv cele afirmate prin Declaratia de Independenta, documentul de baza al constituirii statului. ATENTIE, daca se neaga prevederile Declaratiei, se neaga insasi legalitatea intemeierii statului.

Printr-o astfel de Constitutie izvorata din Declaratia de Independenta, va dispare, cel putin din punct de vedere legal, marul discordiei care tine subjugata societatea de dincolo de Prut tensiunilor interetnice, iar Administratia tarii, eliberata de permanenta confruntare identitara, va putea sa-si focalizeze atentia strict pe probelemele de administrare si dezvoltare.

Pe de alta parte, nu trebuie scapat din vedere ca marea problema a Chisinaului este Transnistria, adevaratul cui al lui Pepelea care va impiedica R.Moldova sa devina vreodata parte a UE, deoarece:

– UE nu va putea accepta pe teritoriul ei trupe rusesti, trupe care nu vor parasi Transnistria oricate tratate ar semna Moscova.
– Renuntarea la Transnistria va intampina rezistenta UE, dar si a Statelor Unite, deoarece s-ar da unda verde anexarii oficiale si legale a Transnistriei de catre Rusia si instalarea unei baze rusesti in coasta UE si NATO, la Marea Neagra.

In acest context, pare realista si … tentanta ideea ca Rusia ar fi cel mai mare sustinator al unirii Basarabiei (fara Transnistria) cu Romania, pentru a putea ingloba oficial Transnistria in teritoriul sau pe care sa-si instaleze fara probleme o reduta militara si sa incercuiasca Ucraina pe care sa o poata tine in cleste. Deci, toate cuvantarile optimiste despre integrarea R.Moldova in UE sunt, din pacate, fara obiect. Singurul viitor va fi statutul de asociat al UE.

Ce-ar putea face guvernantii Basarabiei in aceasta varianta? Probabil doar apropierea cu pasi rapizi de Romania si integrarea economica completa, deci o unire de facto dar neoficiala… inca. Dar cu un Lupu, presedinte, si un puternic partid de stanga moldovenist, oare care va fi directia?

Mircea Popescu
20 Martie 2010

Loading Facebook Comments ...

47 Comments

Add a Comment
  1. Multumesc dna Pavlicenco, pentru ambele articole.
    Fara apa, si la subiect.

  2. IATA CU ACEST ARTICOL SUNT ABSOLUT DE ACORD. Inca odata ma conving ca numai UNIREA NE VA SCAPA .. DE TOATE RELELE SI ..DE PRESEDINTI ALDE ..LUPU. DACA VOR FI ALEGERI PE VECHEA CONSTITUTIE , ajungem de unde ne-am pornit sau chiar cu un lupu presedinte si ..in final cu putin si smirnov–” prieteni.” Grea situatie . DACA SA FIE ALEGERI , atunci FILAT sau GHIMPU PRESEDINTE sau chiar Dorin Chirtoaca

  3. o rusine, nimic mai putin. nu va crapa obrazul cand publicati cuvintele vituperante ale unor adversari ai statalitatii moldovenesti? s-a ajuns ca politicienii moldoveni sa promoveze distrugerea propriului stat. nu puteti sa va numiti decat tradatoare a tarii si a poporului Moldovei. rusine! sunteti pentru Moldova ceea ce Quisling a fost pentru Norvegia. noroc ca cetatenii Moldovei au destul minte in capul lor sa nu aleaga oameni de teapa dvs. s-au lamurit cu ghimpu si ai lui, nu vor mai face o alta greseala

  4. Oare situatia e fatala pentru RM ?

  5. pentru „dudu”
    Nu exista cuvant „statalitate” in nici un dictionar, gramoteiule. Asa zisa „statalitatea moldoveneasca” s-a terminat odata cu Unirea Principatelor, r. Moldova nu este mostenitorul statului medieval Moldova. Lasa patosul ieftin. Ai gresit forumul, aici nu ai de a face cu idioti, daca ai nevoie de discutii tampite du-te pe http://www.salut.md. sau http://www.point.md.

  6. BALBAIALA lui Ghimpu… chiar ieri ma gindeam la aceasta sintagma… si imi amintisem ca MOISE a fost un BALBAIT adevarat, incit adeseaori poporul nu intelegea ce vorbeste, deaceea adesea in locul lui vorbea Aaron.

    Moise a fost un balbait, da, dar Dumnerzeu l-a ales anume pe el. De ce? Si de ce Dumnezeu, care este atotputernic, totusi, nu l-a vindecat pe Moise de aceasta balbaiala?

    Eu am sa va spun de ce. 1.Pentru ca Dumnezeu POATE LUCRA si prin cei cu IMPERFECTIUNI. si pentru ca Dumnezeu i/a lasat BALBAIALA lui Moise, ca acesta sa nu uite nici o clipa, ca este imperfect si, deci, sa se smereasca in fata lui Dumnezeu. Caci, de fapt, NU MOISE CONMDUCEA POPORUL ca sa iasa din robia egipteana, ci chiar insasi Dumnezeu. Iar Moise, fiind OM, putea usor sa cada in mindrie, si sa creada ca EL ESTE ATIT DE DESTEPT ca, uite, poate scoate un popor din robie…

    Intelepciunea lui Ghimpu este cu mult mai adinca decit vad unii la suprafata! Ghimpu nu este un BALBAIT! Are el unele imperfectiuni, ca noi toti cei carora mereu NI S-A INCHIS GURA – si acum ne temem sa legam doua propozitii…

    Ghimpu stie ce face, dar EL ARE NEVOIE DE SPREJIN si de un Aaron, adica de un CONSILIER VERSAT, INFORMAT, PRICEPUT, DEZGHETAT, DEVOTAT etc…

    Are Ghimpu un asa CONSILIER? De ce Romania nu-i trimite vreo citiva specialisti in diferite domenii???

  7. Citeva puncte cardinale:
    1. Transnistri trebuie cedata UCRAINEI, ba inca sa o RUGAM sa o primeasca cadou pe acest cal traian.

    2. Intergrarea de facto cu ROMANIA si intr-o zi, brusc – unire de JURE!

    3. Constitutia trebuie modificata reiesind din Declaratia de Independenta – limba romana – de stat – pentru ca stiintific este demonstrat ca populatia autohtona majoritara a Basarabiei este de nationalitate ROMANA si vorbeste limba ROMANA.
    4. Sa se prevada ca viitorul presedintwe al RM sa fie ales de catre POPOR.
    5. La 16 iunie de dizolvat Parlamentul si de anuntat alegeri anticipate, care sa aiba loc pina la sfirsitul anului 2010.
    6. Intre timp de redresat ECOMNOMIA, de combatut CORUPTIA etc…

  8. DACA NU VA E BINE SA FITI STAPINI IN CASA VOASTRA, SA FITI LIBERI ;DESI CU GREU ATI SCAPAT DE IMPERIU RUS; UNITI_VA CU TIGANARIMEA ROMANA,O SA FITI SI MAI SARACI DAR MAI VESEL ;
    CU TOT RESPECTUL PENTRU ROMANII ADEVARATI,DAR EUROPA E IMPINZITA DE TIGANI CE SE OCUPA DOAR DE CERSIT SI HOTII.

  9. Da, ea mai palavrajeala, asta-i da, ynteresant liberalilor-romanishti, despre care stat Basarabia ma, va exprimathi, a?Ori Ghimpul vostru a fondat deja un alt stat Basarabia shi la Chishinau se guverneaza nu Republica Moldova dar Basarabia liberalista? Dar ce mai comparathie in comentariul lui Valenta, Ghimpu-Moise, Moise-Ghimpul, degraba parlamentul lui Ghimpu v-a adopta shi-o noua Biblie, unde in loc de prima carte a lui Moise v-a fi prima carte a lui Ghimpu care salveaza poporul Basarabean shi-l duce yn pamyntul Roman unde curge lapte shi miere. Chiaeva gyndul romanashilor sa punethi ghiara pe Moldova.
    Yn rest din articol reese numai un adevar, ca la alegerile anticipate poporul moldovean o alegere mai sterila decyt alegerea PL,PLDM, D shi Aliantha „Moldova Noastra” botezata yn popor Moldova Lor, nu a putut face. Ramyne numai o sperantha pentru thara Moldova ca la urmatoarele alegeri poporul sa ynvethe adevarata sfinta scriptura care da urmatoarea ynvathatura „Lumea aceasta cu achii privesc, dar nu vad. Cu urechile asculta, dar nu aud. Cine are achi – sa vada. Cine are urechi – sa auda. Cine era minte shi incelepciune – sa intheleaga” Sperantha tharii este ca poporul v-a avea la noile alegeri achi, urechi shi ynthelepciune ca sa yntheleaga cine tradeaza thara ear cine nu.

  10. Faptul constă în aceia că Moldovei i s-ar deschis de mult uşile la întrarea în europa însă există un aşa numit pripon România, care împedică aceasta din faptul că dacă moldovenii ar avea trecere liberă în europa, atunci nici un moldovean nu-şi var mai solicita cetăţenia Română, ear după năvălirea ţigănăritului din România în UE, aceia auzind propaganda ca noi moldovenii sîntem român, cred că sîntem ţi noi ca şi ţigănăritul din România şi-şi fac griji că cu permiterea trecerii libere şi pentru moldoveni, se vor mări şi mai mult problemele lor cu criminalitatea. În UE mai ales în Italia, dacă vrei să te aranjezi la lucru undeva şi nu ai recomandare de la cineva, atunci mai bine să spui că eşti ucrainean sau rus, decît să le spui că eşti moldovean sau român

  11. @Anastasia ITALIA: Poate ai bunavointa sa imi raspunzi la 2 intrebari: 1) ce treaba au romanii cu tiganii? si 2) de unde ai tras „concluzia” ca vor fi si mai saraci?
    Totala lipsa de logica…
    Eu cred ca, de fapt, va tremura chilotii de frica sa nu va pierdeti privilegiile daca MD revine acolo unde ii este locul. Ati tinut peticul ala de pamant romanesc pruto-nistrean zeci de ani sa bata pasul pe loc.

    @moldovan: tu NU esti moldovean, nu esti decat un amarat de maldavan, vai de capul tau, ce le mai „stii” tu pe toate, mankurtule.

  12. @Toka, cu astia n-ai ce discuta is niste trolli de retea, care invadeaza forumurile, cel mai degraba platiti. Is aproape convins ca nu exista in realitate nici o anastasie si nici un moldovan. Tu vezi ce prostii scriu si ce agramati is?

  13. Sa se faca tot posibilul pentru circulatia Basarabenilor in EUROPA. Aomenii simpli nu trebue sa sufere. Atit transnistria cit si Moldova sint monede de schimb in gicul marilor puteri.Poate pentru rezolvarea nodului Basarabian va mai trebui inca un ciclu istoric si in asa situatie trebue de luptat cu cap.

  14. Auziti, fratilor, ce zice mankurtul, ca „e mai bine sa le spui ca esti ucrainean sau rus, decat sa le spui ca esti moldovean sau roman”

    Pai mai zevezecule, daca le spui asa ceva, nu prea te angajeaza si risti sa te expulzeaze, extracomunitarule, dar ca roman, nu te atinge nimeni nici cu un deget, daca iti vezi cinstit de treaba!

    Va marturisesc sincer, fara falsa modestie, ca am batut Europa in lung si in lat si NIMENI, NICIODATA, nu mi-a zis nici „da-te mai incolo”, dupa ce le-am raspuns, mandru, ca sunt roman!

  15. @ Sergiu: da, prietene, probabil ca ai dreptate!

  16. Pt. Valenta.

    Ma bucur ca ati prins ideea cu Transnistria si ati lansat solutia pe care eu ca necetatean al RM nu as putea-o exprima.
    Am o singura obiectie, Ucraina nu trebuie rugata sa primeasca cadoul numit Transnistria.
    Cu toate ca, de fapt, Transnistria este un pion otravit care afecteaza viitorul Basarabiei, este totusi moneda cea mai puternica de schimb cu cei de la Kiev.
    Iar in relatiile diplomatice nu trebuie sa dai, ci sa tranzactionezi, cu atat mai mult cand este vorba de niste parti din teritoriul oficial al unei tari.
    In primul rand, Ucraina trebuie constientizata de avantajul, pentru ea al obtinerii Transnistriei:
    – relativ dezvoltata economic
    – populatie cu afinitati pro-ucrainiene
    – potentiala pozitie geostrategica a Rusiei si deci, prin posesia Transnistriei, Ucraina previne posibilitatea instalarii bazelor rusesti si implicit inconjurarea sa (sa nu uitam ca si Crimeea este cu probleme), deci eliminarea unei surse de tensiuni si de presiuni politice din partea Moscovei.

    In al doilea rand, ar fi bine daca administratia de la Chisinau, sau macar niste partide parlamentare sau chiar extra (de ce nu, chiar PNL) ar fi capabile sa stabileasca o strategie privind solutionarea problemelor externe delicate cu impact pentru dezvoltarea tarii si sa propuna solutii, inclusiv schimburi de teritorii (sa zicem, ca exemplu, Tinutul Hertei, sau chiar iesire la Marea Neagra). Schimburi de teritorii intre state s-au facut si se mai fac.
    Cu ocazia unor discutii serioase, comisiile de evaluare si stabilire a criteriilor si solutiilor pentru „ajustarea unor probleme de teritoriu”, comisii numite de parlament, pot rediscuta si problema Palanca, ca alt exemplu sau obtinerea unor compensatii economice pe termen lung sau indefinit.

    Sigur, este o problema spinoasa, cu impact in randul populatiei, dar, dupa cum am zis, aceasta ar fi una dintre probelemele de strategie, urmand ca etapele tactice sa fie stabilite prin discutii si hotarari la nivelul factorilor politici parlamentari si neparlamentari si prin implicarea societatii civile.
    Oricum, pana nu se stabilizeaza situatia politica interna, aceasta este o problema a viitorului.

  17. pt Dl Mircea Popescu

    Multumesc foarte mult de atentie. Am scris ca ‘sa rugam’ Ucraina, in sensul ca adica sa cedam liber Transnistria. Desigur ar fi bine diplomatii sa stie a negocia.
    Dar, dupa cite stiu – am fost la niste intilniri in Ucraina, la Universitatea din Lvov – si acolo, la o replica de a mea, spusa cam in gluma sa-si ia Transnistria, ei au raspuns ca NU AU NEVOIE pentru ca este calul lui Traian.

    Evident ca acel FORUM nu era la nivelul cel mai inalt, insa cam asa gindesc ucrainenii. Dar este de COMPETENTA DIPLOMATILOR ROMANI care, chiar daca nu s-ar implica direct ar putea sugera din umbra cum sa se negocieze.

    In orice caz cred ca este mai bine sa fie cedata Ucrainei decit Rusiei! Acesta a fost gindul care am vrut sa-l expun! Caci Ucraina ar asimila mai usor Transnistria si nu am avea aici al doilea Kaliningrad.

    Dle Popescu, chiar si daca nu sunteti din RM, totuna este BINE si chiar foarte important pentru noi ca sa va expuneti opiniile fata de orice problema cu care ne confruntam aici, pentru ca Dumneavoastra PRIVITI dintr-o parte si asta ofera posibilitatea de a vedea mai limpede. Iar noi avem nevoie de asa ARTICOLE analitice, pentru a ne mai dumiri si noi, caci vedeti ca uneori chiar gindim si actionam nu prea chibzuit.

    Va multumesc si Va doresc toate cele bune.

  18. R.Moldova,nu poate face schimb de teritorii.Nu este succesoarea vechii MOLDOVE.Asa ceva ar propune Ucraina daca iar incurca transnistria si ar negocia cu Romania. LA SITUATIA din UCRAINA e putin posibil.

  19. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Pentru Valenta:
    Cu toata stima si respectul, fata de viziunile politice pe care le impartasiti, Dar cedarea Transnistriei, aici nu se incadreaza, asta e o TIMPENIE fara precedent !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dumneavoastra va auziti ce pronuntati si la ce aspirati ???
    In cazul in care nu sunteti la curent, as vrea sa va atrag atentia ca RM, in calitate de membra a Uniunii Sovietice, a fost supusa „Violarii teritoriale” atit la nord cit si la sud… Acum sa le mai dam si Transnistria ??? Probabil a-ti scapat din vedere ca porcii astia mai vor si Palanca !!!!!!!!!!!
    Revin la cea mai dureroasa problema: Noi am luptat pentru acest pamint nu pentru a-l ceda acum pentru UNIRE !!! Dumneavoastra va inchipuiti ca o astfel de idee ar ridica masele in picioare, Am impresia ca sunteti din tabara lui Braghis, numai asta in 20 de ani, o venit cu ideea! Evrica, !!! pentru a iesi din criza sa vinda Transnistria la Rusi pentru 1 miliard de dolari… Stiti care a fost rezultatul??? Braghis n-a trecut pragul electoral in 2009 !!! Apoi daca dumneata tot vrei UNIRE si nu ar fi cazul sa dai astfel de sfaturi, ca mare succes nu ve-i avea, ba chiar din contra, ii ve-i speria pe cei indecisi, vor ei ori nu Unire cu un astfel de scop….
    Transnistria este teritoriu blestemat pentru noi, Am varsat acolo singe de roman-basarabean, SI NU AIURITI CU CEDARILE VOASTRE, CEDATI CEEA CE VA APARTINE PERSONAL, DA NU CEEA LA CE AVEM UN DREPT FIECARE DIN NOI…
    Eu inteleg ca la fierbinzeala si in preajma sarbatorii (27 martie) faceti ravagii verbale, Dar fiti atenta ca daca va aude cineva in public (ma refer la un public serios, nu din cei cu pasarelele…), apoi sunt sigur ca nu ve-ti auzi ci si veti vedea pe citeva clipe „pasarele in fata ochilor”….
    Cu Stima si Respect pentru postare, si CU DISPRET pentru IDEE !!!

  20. Pai de unde sa stie Sergiu care e starea de spirit in Moldova? Dinsul traieste in visurile lui nationaliste, si nu stie care este realitatea concreta in teritoriu. Nici macar limba romana n’o stapaneste, astfel n’ar contesta un cuvant care pana si in dictionarele din Romania apare: http://dexonline.ro/definitie/statalitate . Dar prostul pina nu’i fudul nu e prost destul, si se da mare expert in drept international. Cele doua teorii fundamentale ale statalitatii, cea declarativa (conventia de la Montevideo) si cea constitutiva, afirma cu tarie statalitatea moldoveneasca. Numai in elucubratiile neo-fasciste statalitatea are nevoie de un precedent.. probabil ca in mintea bolnava a lui Sergiu Romania e de fapt continuatoarea „statului” lui Burebista.

    Doamna Pavlicenco incearca orice pentru a cistiga voturi, si de aceea accepta ca niste expansionisti romani, marcati intelectual de propria ratare pe „tarimul fagaduintei”, sa lupte impotriva propriului stat. Inca o data, RUSINE!

  21. @dudu
    mai repet odata pentru cei din tanc, nu exista in limba romana literara cuvantul „statalitate”, cat despre dexonline 🙂 … este cea mai adevarata „попса”, ca si pedivikia, unde pe langa adevar sunt suficiente aberatii. N-am zis ca Romania este mostenitorul Daciei, dar cu siguranta Romania si nu r. Moldova este mostenitorul celor trei principate romanesti. Cu teoriile statalitati 🙂 e chiar comic, dat fiind faptul ca insasi aparitia r. Moldovenesti are o natura criminala. Dar simt ca degeaba pierd timpul, atat dudu cat si cei care l-au inventat pe „dudu” cunosc toate astea, dar probabil sunt bine remunerati. In privinta starii de spirit din Moldova: depinde de fiecare din noi care este si va fi aceasta.

  22. Pt toti

    Constantin Tanase:

    Cred că vă amintiţi de povestea-snoava-parabola lui Ion Creangă despre sfârâiac. Şmecherul humuleştean ştia ce ştia; şi noi, urmaşii-epigonii lui suntem martorii (chiar şi autorii) aceluiaşi fenomen când dintr-un boţ de aur până la urmă facem un sfârâiac, ca să nu zic un rahat. Dacă am pomenit de Creangă haideţi (eram să zic daţi, cum zic acum unele june telejurnaliste) să evocăm un episod din viaţa lui (politică).
    La un moment anume, Creangă s-a dat în politică, cu liberalii, e adevărat, nu pe mult timp. Odată, la o adunare de partid, după ce s-a discutat ce s-a discutat şi s-a ajuns la votare, a fost întrebat: Domnule Creangă, dumneavoastră sunteţi pro sau contra? Marele răspopit de la Iaşi, după o pauză de gândire, a răspuns aşa cum numai el putea să răspundă: Eu sunt pentru contra.

    În ultimele luni mă surprind tot mai des că, dacă aş fi întrebat de sunt pentru sau contra unor lucruri care se produc la noi, aş răspunde şi eu că sunt „pentru contra”. Adică nu sunt pentru nimic, pentru că nimic din ceea ce se întâmplă nu e accesibil minţii mele. Cu certitudine, nu numai eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu povestea asta cu modificarea Constituţiei, dar şi tot poporul nostru, inclusiv unii doctori în ştiinţe… constituţionale. Apropo, cred că nici America n-are atâţia experţi… constituţionalişti câţi are R. Moldova, de aceea nici nu are cine modifica constituţia ei. Ieşiţi în stradă şi întrebaţi-i pe cetăţenii (nespecialişti în dreptul constituţional) ce fel de referendum se pregăteşte şi la ce întrebări vor trebui să răspundă şi o să aveţi surpriza aflării unui adevăr simplu: cetăţeanul „mediu”, cel care efectiv votează, habar n-are de subtilităţile juridico-politice ce i se va propune spre aprobare. Gluma se îngroaşă. Cu toată dragostea mea duioasă faţă de Alianţă, demonstrată practic de atâtea ori, nu pot să nu mă întreb: cei care au împins până aici povestea cu modificarea Constituţiei sunt nişte aventurieri sau nişte diletanţi? Dacă scoatem acum lumea la referendum, adică nepregătită, ne putem aştepta la două rezultate, ambele la fel de proaste şi pentru Alianţă, şi pentru R. Moldova: cetăţenii fie că nu vor ieşi la referendum, fie că vor vota… după ureche, iar noi ştim cine sunt acei care şoptesc dulce în campaniile electorale la urechea cetăţeanului turmentat… Deci, nu din oportunism, laşitate sau interes, eu sunt „pentru contra”… „revoluţiei constituţionale” propuse de „comisia Ghimpu”, ci pentru că am convingerea că această „revoluţie” trebuie săvârşită, dar să fie bine pregătită (în timp şi spaţiu), ca să ştim că o câştigăm, dar nu o transformăm într-un sfârâiac electoral.

    De ce electoral? Pentru că, ierte-mi-se îndrăzneala, dar când am văzut cât de elegant şi sobru au formulat agenţiile de ştiri esenţa proiectuluiConstituţiei, prezentat sâmbătă, 20 martie, de către Comisia pentru reforma constituţională (alegerea preşedintelui prin vot direct, posibilitatea de a vota de la 16 ani, posibilitatea de a deveni deputat de la 21 ani, limba oficială a ţării – româna, iar în loc de raioane – sectoare), m-am gândit că aceste propuneri sunt de fapt, teze ale unui program electoral. Înseamnă că nici preşedintele Ghimpu nu mai crede în ceea ce face, spune una – politico-juridică -, dar fumează alta – electorală. Să deducem că toţi ne au de proşti şi că chiar şi M. Ghimpu a intrat în campania electorală, ajutat de o echipă de specialişti constituţionalişti, cum nu are nici America? E o întrebare, nu o sentinţă.

  23. 😀 am privit in profunzime azi cu vologhea cioara, si am inteles ca sunt frati de gemene cu ghimpu, practic nici o deosebiri, inafara de aceea ca vorbesc „limbi” diferite

  24. Printre altele am auzit azi prin mahala ca unul din nepotii lui ghimpu este vestitul interpret de muzica usoara PAVEL TURCU. Am pribluit si am ajuns la concluzia ca poate fi posibila aceasta legatura de rudenie.

  25. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Eiii, prostii !!!!!!!!! Unde-i VALENTA, ca sa-i tina o lectie lui Constantin Tanase. Mie deja mi-a spus ca Ghimpu-i trimis de Dumnezeu, si e prototipul lui Moisei, si ca acesta stie el ce face… :))))
    Cu facutul lui, ne vom trezi miine poimiine „GOI”, si-asa nu prea suntem imbracati 🙂

    Are perfecta dreptate Tanase, si eu de multe ori am accentuat, ca guvernantii nostri ne au de niste PROSTI, de MARIONETE, la care apeleaza numai cind au nevoie de VOTURI, in rest nici nu se uita de sus in jos….

    Eu vad altfel aceasta farsa, GUVERNANTII nostri sunt medici de la casa de nebuni, iar POPORUL sunt NEBUNII, carora acesti „medici” le deseana odata la 4 ani un peste pe podea, si ne pune sa ne uitam la acest peste , care va vedea primul ca pestele desenat de pe podea se va misca, aceluia ii da drumul acasa…. Apoi uite-asa, ne inglodam cu MEDICII nostri, Ia stati putin, da poate nu-i vina lor, poate noi suntem mai nebuni ca NEBUNII ??? MDAAAAAA stimatii mei, problema nu e in GUVERNANTI, problema e in NOI, noi suntem cei care ii slavim, iar mai apoi asteptam sa se miste pestele desenat pe podea… Sfirsitul lumii cind va veni, se va incepe din MOLDOVA, mai mare prostie omeneasca si haos ca la noi nu mai e….

    Ghimpu si-o pus un ministru caruia nu i s-o uscat laptele pe buze inca, asta-i de jucat in nisip inca, da nu sa fie ministru ;)))))))))))))))))) Ei , da daca vom mai avea si deputati care in loc de facultate vor face politica, apoi asta e culmea deja… Cit de jos ne vom cobori?, ori pina nu vom ajunge sus prin sens opus ??????????????

  26. # Andrew spune:
    23 March 2010, la 00:12

    „Printre altele am auzit azi prin mahala ca unul din nepotii lui ghimpu este vestitul interpret de muzica usoara PAVEL TURCU. Am pribluit si am ajuns la concluzia ca poate fi posibila aceasta legatura de rudenie.”

    Andrew, nu am inteles ce are „una cu alta ” ?
    Si ce sa insemne oare, daca Pavel Turcu este nepotul lui Ghimpu ?

    Nu cumva crezi ca la Sfatuit „nenea” sa chinte pentru eurovizion ?
    Si ce avem noi cu Pavel Turcu ? Un baiat imotiv, care crede si el ca poate chinta. Adevarul este ca toata lumea stie, in felul sau, sa chinte. A chintat, a dansat si traieste mai departe viata lui. Este de domeniul trecutlui. Lumea l-a sustinut, probabil, ca si o forma de protest impotriva la ceva….Nu-mi dau seama ce au dorit sa „spuna” sustinatorii lui Pavel. Sigur ca pregatirea lui muzicala nu este pentru concurs national, dar probabil ca si d-lui stia…..

    Insa faptul ca deja se vehiculeaza ca este si el nepot…..Si daca este ? Ce importanta are in cazul dat si la tema discutata ?

  27. „Si ce avem noi cu Pavel Turcu ? Un baiat imotiv, CARE CREDE si el ca poate chinta. Adevarul este ca toata lumea stie, in felul sau, sa chinte.” –

    De fapt si Mihai Ghimpu crede ca e mare politician, doar ca in cazul lui Pavel Turcu ne umplem de o doza de umor sau de placere (in cazul fanilor) de profesionalismul lui, dar in cazul dlui Ghimpu poate sa sufere o natiune intrega, din cauza iresponsabilitatii lui.

  28. Pt. Speranta care …
    Cred ca termenul „blestemat” pentru Transnistria este cam tare. Raman la parerea ca este un pion otravit pe care Stalin l-a pus in curtea Basarabiei, dar in acelasi timp daca tot este in posesia oficiala a Chisinaului atunci trebuie vazut ce antidot se gaseste la otrava.
    Credeti ca daca Valenta a facut o propunere trebuie sa fie incadrata peiorativ intr-o anumita tabara? Eu consider ca avansarea unei solutii, chiar intr-un simplu dialog virtual, este un lucru bun si laudabil. Si mai ales este curajos atunci cand se abate de la linia generala deoarece produce un soc mental si indiferent daca propunerea este respinsa a priori, fara argumente, totusi ii face pe participanti sa incerce sa gaseasca alte solutii, sau sa se gandeasca daca totusi nu exista o farama de logica in varianta neortodoxa propusa.
    Din mesajul dumneavoastra mi se pare ca puneti in balanta unirea sau Transnistria (cu usor dispret pentru unire), cand de fapt este vorba de Transnistria si impactul ei pentru dezvoltarea RM si a societatii dintre Prut si Nistru.
    Nu credeti ca a discuta deschis impactul pe care Transnistria il are asupra Basarabiei este un lucru necesar?
    Sigur, cineva poate sustine o solutie care nu-i ideala si atunci este utila discutatarea si imbunatatirea ei daca nu exista alta propunere.
    V-as propune o abordare ceva mai analitica, mai „la rece”. Intai sa vedem niste raspunsuri si apoi, pe baza lor, sa exploram daca se pot trage concluzii si eventual niste solutii.
    Deci, hai sa vedem ce aduce Transnistria Republicii Moldova si cetatenilor acestora.

    1. Isi exercita RM suveranitatea asupra teritoriului ei,Transnistria?
    2. Contribuie Transnistria la intarirea stabilitatii interne a RM?
    3. Sunt stranse legaturile la nivelul populatiei intre cele doua parti astfel incat sa se poata vorbi de coeziune nationala care sa constituie liantul necesar dezvoltarii armonioase a statului RM?
    4. Are Transnistria un impactul pozitiv sau negativ la dezvoltarea economica a RM? As aminti impozite pentru stat platite de Transnistria, plata de catre stat a datoriilor externe ale Transnistriei, importuri, exporturi, cheltuielile statului pentru populatie, etc, etc.
    5. Influenteaza pozitiv Transnistria politica externa a RM, respectiv relatiile cu vecinii, cu Rusia, integrarea europeana?
    6. Poate fi solutionata prezenta trupelor rusesti din Transnistria?

    Mircea Popescu

  29. pentru:
    Andrew spune:
    23 March 2010, la 01:01

    „De fapt si Mihai Ghimpu crede ca e mare politician, doar ca in cazul lui Pavel Turcu ne umplem de o doza de umor sau de placere (in cazul fanilor) de profesionalismul lui, dar in cazul dlui Ghimpu poate sa sufere o natiune intrega, din cauza iresponsabilitatii lui.”

    Andrew, eu detin un vot, DVS – un vot, fiecare are un vot.
    PL cu M.Ghimpu in frunte a fost votat de multa lume, de electorat.
    Doar nu m-au votat pe mine sau pe DVS. Altii au votat masiv comunistii……Poporul si-a ales conducerea.
    Din pacate, poporul intotdeauna sufera din cauza iresponsabilitatii conducatorilor si tot nu se invata minte. Cine sa-i invete ? Natiunea ? Natiunea pleaca din tara, plinghindu-si si plinghindu-ne de mila pe bloguri….Daca „natiunea” sufera, sa vina acasa la alegeri si sa aleaga pe cei care ii cred mai potriviti. Ca doar nu s-a „pus” M.Ghimpu sef de parlament si de tara. A fost ales, parca, in mod democratic…..

  30. Despre articolul lui C.Tanase:
    Daca PLDM(V.Filat & A.Tanase) sustinea ideea Referendumului, ma intreb oare aparea azi acest editorial de C. Tanase?

  31. @sergiu
    auziti oameni buni: daca sergiu nu a auzit de un cuvint, trebuie sa-l stergem din limba ca asa vrea el! Cat despre aparitia statelor, si natura criminala a acestora, sa le luam pe rind: declaratia de independenta a moldovei a fost ilegala din punct de vedere Sovietic, formarea republcii democrate Moldovenesti a fost ilegala din punct de vedere tarist, Romania si-a declarat independenta ilegal din punct de vedere otoman, cind Bogdan a facut Moldova libera, a fost un criminal din punct de vedere al ungurilor. Deci statalitatea moldoveneasca nu este cu nimic mai criminala decat cea a voieovodatului Moldovei, a Romaniei si a majoritatii statelor din Europa. Stai linisti, nu ma renumereaza nimeni. Singura satisfactie e sa vad nebunii nationalisti cum se dau de ceasul mortii ca sa schimbe realitatea dupa imaginatia lor bolnava. Cam greu sa stii starea de spirit din Moldova avind in vedere ca nici macar nu locuiesti acolo!

  32. P-tru D. Popescu
    Crearea RASSM in componenta RSSU in 1924 a fost cu scopul de a o „uni” cu Basarabia. De ce nu s-a facut marea RASSM in componenta Ucrainei? Oare vom afla ontr-o zi? Poate e legat de rapirea Bucovinei si tinutului Herta? Transnistria a fost pierduta in razboi cu Rusia in 1992. Rusii nu o vor ceda nici Romaniei nici Ucrainei.

  33. @ Alexandra Can: cata diferenta de gandire intre dvs si colega dvs de partid..parca dvs analizati lucrurile mai calm si mai fara patima. Apreciez comentariile dvs.

  34. Pentru Jay

    Ne „completam reciproc”. Eu ating chestiunea pe „exterior” , VP loveste chestiunea drept „in cap”. Eu nu pot ca VP, VP nu vrea ca mine.

  35. pt Speranta… CARE MOARE

    Tot la poarta cimitirului TE AFLI? – Cum sa dialoghezi cu cineva care vede in culori funebre totul.

    Transnistria oricum va fi cedata. Nu stiu cind si nu stiu cui. Dar mai bine am ceda-o Ucrainei. Atita am vrut sa spun. Iar diplomatii lasa sa negocieze. Eu nu vreau sa le pap piinea lor.

    Referitor la Dl Ghimpu. El este Presedinte interimar. Deci ascultam si analizam ce spune. Cineva s-a referit la ‘balbaiala’ lui si mi-am amintit de Moise care chiar ca era balbait, insa Dumnezeu anume pe el PE MOISE l-a ales… De ce acum distorsionezi ce am scris???

    Referitor la Tanase, cu toata consideratia ce o am pentru dlui, TOTUSI, am sa-i spun un citat din Eminescu: „E usor a scrie versuri cind nimic nu ai a spune…”. Mai cititi o data teXtul postat si o sa vedeti ca de fapt este apa chioara. CE A VRUT SA SPUNA DE FAPT???

    DRAGA Speranta, nu muri, te rog… dar daca vrei tare sa mori nu ma trage si pe mine dupa tine.
    Ce tot imi zici de „pasarele”. Draga, eu am facut o COMPARATIE alegorica, ca pina si pasarelele care nu au atitea bunuri materiale cite le are un om contemporat, totusi sunt MAI OPTIMISTE,

    CACI SE SCOALA DE DIMINEATA SI CIRIPESC VESEL, CAUTIND SA-SI FACA CUIBURI PRIN RAMURELE. – Ti-am scris asta ca sa te dumiresti ca pesimismul tau, de fapt ca si al multora de pe la noi, NU ESTE MOTIVAT.

    Mai bine sculati-va dezdedimineata si hai la munca ca sa scoatem tara din criza.

    Draga Speranta… as vrea sa vii aici cu incurajari, cu solutii, dar nu sa ne incadrezi pe toti in pesimismul tau. Atita am vrut sa spun

    Caci oamenii LUCIZI cauta si gasesc solutii plauziibile, dar nui stau si se depling continuu…

  36. Ghimpu si Filat CUMPARA TIMP.
    Asta trebuie sa intelegem din tot ce fac ei acum! Iar timpul este in favoarea noastra, caci comunismul este in cadere continua! Asa ca, NU VA FIE FRICA, comunismul PICA!

  37. Pt Alexandra Can

    Cind vii acasa?

  38. De pe http://romanmihaes.wordpress.com/2010/03/23/r-moldova-condusa-de-absolventii-de-la-iasi/

    R.Moldova condusa de absolventii de la Iasi

    Articolul “Patru ministri din Moldova au studiat la Universitatea “Cuza” aparut in “Ziarul de Iasi” mi-a atras atentia. Fiind si eu absolvent al Facultatii de drept a Universitatii Al.Ioan Cuza , coleg cu ministrii actuali, am fost cuprins de nostalgie. Mi-am amintit anul 1990 atunci cind Mircea Druc ne-a petrecut pe cei care am sustinut examenele la studii in Romania. Mai intii a fost un miting festiv la monumentul lui Stefan cel Mare apoi am mers insotiti de parinti si rude la gara feroviara unde ne-am urcat toti cei peste una mie studenti intr-un tren spre Ungheni. Era un moment istoric, caci eram primii basarabeni care mergeam la studii in Romania dupa razboi si ocupatie, interzisa pina atunci de autoritatile sovietice. Majoritatea dintre noi cunosteam cite ceva despre Romania din povestirile buneilor, de la radio si tv romana si de la cenaclul Flacara. Stiam fiecare la ce facultati si in ce oras am fost distribuiti si in tren am inceput sa facem cunostinta unii cu altii. Cu Alexandru si Constantin Tanase , fratele sau, ne cunosteam din activitatile noastre politice fiind membri pe atunci a Organizatiei Tineretului Democrat din Moldova (OTDM), afiliata FPM. Apoi cind am coborit cu totii la Ungheni, unde am stationat citeva ore, am trecut vama si am fost urcati intr-un tren romanesc care ne-a transportat pina la Iasi. In gara de la Ungheni am facut cunostinta cu Vlad Filat si alti colegi de la Drept. Apoi la facultate am fost foarte bine primiti, erau sentimente fratesti fata de noi primii basarabeni veniti la studii in Romania si mai ales la Iasi, capitala Moldovei istorice. Primul nostru decan, d-l Rautchi provenea din refugiatii basarabeni, tinea mult la noi si a facut tot posibilul ca sa ne acomodam rapid la mediul universitar din Iasi. Generatia noastra a celor care am plecat la studi in 1990 era deosebita caci era marcata de evenimentele de renastere nationala si democratica din acele timpuri. Iar la Iasi la studii a mers o parte din nucleul OTDM de la Chisinau, printre care subsemnatul, fratii Tanase, Dragos Blanaru, Victor Munteanu, Vasile Ernu, Lilian Negura si altii care erau oameni inteligenti cu o pozitie civica activa. Acest grup a reusit sa se impuna in fata majoritatii studentilor basarabeni de la Iasi si sa le cultive dragostea de carte, tara, limba si neam. Anume intre acesti oameni a nimerit si s-a format si Vlad Filat , care datoruta casatoriei cu Sanda si prieteniei cu Alexandru Tanase a preluat valorile promovate de acestia, ceia ce l-a ajutat sunt sigur sa devina ceia ce este astazi. Daca noi venisem formati cu valorile umane si politice de baza acumulate la Chisinau, apoi Vlad s-a format intelectual la Iasi si este produsul 100% al Iasului si al grupului OTDM. L-am cunoscut si pe Dorin Dragutan atunci si am remarcat ca era unul din putinii basarabeni zecisti, adica lua aproape la toate examenele numai note de 10 ceea ce era mai rar. Unii basarabeni dupa studii au ramas in Iasi, printre ei fiind si Vlad Macari, prieten din copilarie cu Vlad Filat, consateni din Lapusna. Comunicam uneori prin skype si mi-a zis printre altele ca studentii basarabeni care invata acum la Iasi sunt stimati pentru ca invata bine, iar in Caminul P5 din Copou unde au locuit Tanase si Filat este sediul asociatiei studentilor basarabeni din Iasi.

    Fara indoiala ca PLDM condus de Filat si Tanase a avut un rol decisiv in debarcarea comunistilor iar acum cei doi sunt pilonii guvernului R.Moldova. Astfel ca prima generatie de basarabeni care au facut studii la Iasi fac astazi politica mare si istorie la Chisinau. Iar eu fiind avocat si lider de ong , ii sunt si eu dator Iasului si ma bucur ca colegii mei de facultate si universitate promoveaza in continuare acele valori care le-am sustinut inca atunci in 1990.

    Patru ministri din Moldova au studiat la Universitatea “Cuza”

    Autor: Cristina LUCACI

    De asemenea, primarul Chisinaului este absolvent de “Negruzzi”. Premierul Vlad Filat a absolvit Dreptul in 1994. Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, termina Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor in anul 1996.

    Guvernul Republicii Moldova are patru membri care au studiat la Universitatea “Al.I. Cuza”. Gru­pului de ministri i se adauga guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu, si primarul Chisi­na­ului, Dorin Chirtoaca, cel care a ab­solvit Liceul “Costache Negruzzi” in 1997.

    Prorectorul Universitatii “Cuza”, prof.dr. Gheorghe Iacob, ne-a ajutat sa-i descoperim pe toti cei cinci studenti sau doctoranzi ai institutiei, din executivul Moldovei. “Avem mai multi «ieseni» la Chisinau decit in guvernul Romaniei, unde, din cunostintele mele nu este momentan nici unul“, a spus prorectorul Gheorghe Iacob. Insusi premierul, Vladimir Filat, a terminat Dreptul in anul 1994, fiind coleg de an cu Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase. In anul III, respectiv anul universitar 1992-1993, lor le-a predat actualul decan al Facultatii de Drept si judecator la Curtea Constitutionala, prof.dr. Tudorel Toader, care atunci tinea seminariile de Drept penal si Drept procesual penal. “Au fost mai multi absolventi buni in generatia aceea. Multi dintre ei facusera si Literele, cazul lui Alexandru Ta­na­se, care a terminat tot aici, fiind coleg cu un frate de-al sau. In acelasi an au mai fost Dragos Blanaru, care acum este cadru didactic la Universitatea Chi­si­nau, Victor Munteanu, de la Fun­da­tia Soros sau Alex Tureanu, parlamentar in mandatul trecut“, a spus prof.dr. Tudorel Toader.

    Alexandru Tanase a fost in timpul facultatii reprezentantul Pro­gra­mu­lui Natiunilor Unite pentru Dez­vol­tare. “Atunci se dadea ad­mi­te­re, era repartizare la absolvire si putine locuri, dar erau multi basarabeni. Am avut incredere in ei ca studenti. Erau oameni maturi in atitudine, comportament, studii. Erau oameni seriosi. Am tinut legatura si cu Victor Munteanu, si cu Tanase. Relatiile mele cu lumea juridica din Republica Moldova au evoluat constant. Prin aceste legaturi cu facultatile de acolo, programele de colaborare, le-am vazut evolutia si dupa finalizarea studiilor“, a declarat decanul Tudorel Toader.

    Vlad Filat a initiat si condus mai multe afaceri la Iasi, intre 1994-1998, fiind director general la RoMold Trading SRL si presedinte al consiliului administrativ al Societatii “Dosoftei”. In 1996, actualul Guvernator al Ban­cii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, termina Facultatea de Economie si Administrarea Afa­ce­ri­lor, specializarea Finante. Intre anii 1995-1998, vicepremierul Ion Negrei a urmat studiile de doctorat in cadrul Facultatii de Istorie, pe care nu le-a mai finalizat din motive familiale. Loretta Handrabura, ministrul adjunct in cadrul Ministerului Educatiei, a absolvit doctoratul in Filologie in anul 2000, in cadrul Facultatii de Litere.

    http://www.ziaruldeiasi.ro/local/patru-ministri-din-moldova-au-studiat-la-universitatea-cuza~ni683n?cp=1

  39. Stimata VP
    Oare e in favoarea bolsevicilor „debitarea” lui voronin-bujenita in emisiunea Lorenei Bogza?

  40. Am vazut pe site interviul. Impresii proaspete:
    Pentru Voronin a fost o ora si jumatate de calvar. Un batran slab, balbait, dezorientat, des f. iritat.
    Nu era o problema sa-l pui cu spatele la perete cu fapte si documente desecretizate. Toti ne-am fi dorit un masacru. Orcum, cred ca fanii lui au ramas dezamagiti de prestatia lui papa. „V nature”.
    Cea mai mare surpriza pentru mine a fost cea, ca Lorena Bogza nu s-a lasat intimidata de batranul vulpoi-manipulator.

  41. Domnule Mircea Popescu!
    Citind mesajele cred ca ati inteles cu cine aveti de furca.
    Cremlinul,apropo ca si Tarismul ne-a jucat festa.
    Tarul si Stalin ii spinzura ear ei strigau in gura mare -treasca Tarul si tatuca Stalin.Oamenii din Basarabia sunt modificati genetic,ei nu stiu a judeca altfel decit asa cum judeca.Nu icetez sa ma mir-cum se intimpla ca majoritatea cetatenilor acestui pamint dupa 1990 au cutreerat Europa si alte meliaguri civilizate,iar nivelul de cultura de gindire a ramas ascelasi-comunist.Sa stiti ca ciar si aceiasi care au facut bani dupa 90 ,care prin munca,care prin fraude si jafuri, au aceias gindire -comunista,tot rataciti au ramas.Am impresia ca asta nu se va schimba niccind.Perspectiva Cremlinului aici in Basarabia este extraordinar de mare.
    Eu am votat cu Pl,cu Ghimpu mai mult intuitiv,dar dupa iulie 2009 am intales ca nu am dat gres.Ghimu este un om foarte destept,stie ce vrea si cum sa faca,dar cu mare regret nu are cu cine,cu ratacitii poti numai sa biei tulburel.
    Alianta se tine pe spatele lui Ghimpu,datorit enormelor eforturi al acestuia. Sunt total dezamagit in Filat end Co.
    Acesti baeti au cite opt vineri pe saptamina,sunt imprevizibili,si cel mai periculos ca ei se socot patrioti,dar din pacate numai declarativ.
    In concluzie terenul pentru Cremlin aici in Basarabia este foarte fertil,ei vor juca cartea asa cum ei dorescs-o joace,si asta se va intimpla nu din cauza Rusiei ce din cauza prostanacilor,care ne inconjoara. Exzemplu eviden sunt si mesajele adresate D-ra.

  42. # Vitalia Pavlicenco spune:
    23 March 2010, la 08:08

    „Pt Alexandra Can

    Cind vii acasa?”

    Nu ai primit SMS ?
    Am aterizat acuma seara, daca e sa discutam – trebuie de tinut cont ca in 25.03.10 din nou voi fi lipsa la oficiu.
    Chinele si lupul cu propriile picioare se „hranesc”

  43. Pt natalia

    Consider ca se face exces din prezenta lui Voronin la In profunzime. Este o obraznicatura si trebuie pus la punct foarte bine. Insa, din pacate, ziaristii nostri inca nu au vina. Mai e mult pina departe, desi au modele in Romania.

  44. Iata, astern aceste randuri, in zorii zilei de 27 martie 2010, ora o, 45 de minute.Este Ziua proclamarii acum 92 de ani a Unirii Basarabiei cu Patria Mama. La Chisinau s-a anuntat o mare sarbatoare a a acestei zile. Abia astept sa vad reactiile tuturor celor care participa pe acest blog. Vor avea semnificatia lor, fara indoiala. Sarbatorirea acestei zile istorice fara prezenta la Chisinau a unui ambasador oficial la post al Romaniei va spune ceva? Sau nu va spune? Pentru ca toata lumea tace chitic asupra subiectului: politicieni, ziaristi, public… Ce sa fie, ce sa fie?

  45. Domnule Popescu,
    Opiniile dv aci exprimate sunt binevenite , exacte si foarte lucid aduse in lumina dezbaterii. Dar nu-mi da pace o intrebare care ma sacaie : oare nu erau si mai bine venite aceste opinii mai demult, mai inainte?
    In calitatea pe care o aveti in fruntea unei organizatii romanesti cu mare , mare influenta in SUA( personal imi este destul de bine cunoscuta) greutatea argumentatie dv ar fi potentat si tonul discutiilor, si al dezbaterilor, comentariilor etc de pe terenul politic basarabean. Este atat de mare nevoie de idei clare in aceasta parte de romanime dupa ani grei si foarte tulburi din toate punctele de vedere. Abordari de felul cum ati avut mai sus sunt nu numai incurajatore , ci si formativ necesare. Ca sa nu mai amintesc de eficienta.
    Va rog sa nu-mi luati anonimele si prea putin pretentioasele cuvinte ca pe un repros.Sunt doar o constatare careia i se poate da sau nu ,girul credibilitatii.

  46. Pt Titirez

    Ce sa fie, ce sa fie. Scurt pe doi – judecati despre Romania si despre basescu dupa cum se dau cetanie, vize si permise pentru basarabeni. Cind aceasta se va rezolva, vom spune ca avem o clasa politica la Bucuresti nefariseica. Pina acum – este contrariul. Numai populism si frazeologie goala, demagogie.

  47. Pt. Titirez
    Probabil va referiti la CMR din care m-am retras in Februarie 2005.
    De atunci am mai avut unele interventii, dar trebuie inteles ca atitudinile in calitate individuala nu au nici greutatea, nici autoritatea pe care o au cele care sunt sustinute de o organizatie oficiala.
    Pe de alta parte, constarile amare pe care le faceti referitor la obscuritatea care marcheaza aniversarea marelui eveniment din Istoria noastra, a romanilor, Ziua de inceput a creerii Statului Intregit Roman, le-am trait si eu.
    De aceea am scris cele de mai jos pe care am incercat sa le trimit prin mass-media si in mediul politic de la Bucuresti, dar si de la Chisinau. Rezultatul a fost nul, mai ales daca vine de la un individ si nu de la o „functie”.
    Dna. Pavlicenco vorbeste de fariseismul politicienilor bucuresteni. Dar, intreb eu, cum ramane cu cel al politicienilor de la Chisinau? Au fost ei prezenti in calitate OFICIALA la vreuna dintre micile manifestari organizate exclusiv de societatea civila? Intrebarea este valabila si pentru cei care se bat cu caramida in piept tunand despre romanismul care-i caracterizeaza si pentru care lupta.

    ================
    27 Martie 1918 a fost sters din Istoria Romaniei

    Am rasfoit ziarele romanesti on-line cautand stiri despre omagierea zilei de 27 martie 1918, ziua care a marcat inceputul Unirii si infaptuirii Romaniei Intregite.
    Am constatat ca nici partidele parlamentare sau extraparlamentare, nici Guvernul, nici Parlamentul, nici Presedintele nu scot o vorba. Aceeasi tacere suspecta se manifesta si la Bucuresti, si la Chisinau.

    Si in acelasi timp, la Balti, pe 26 Martie, a fost sarbatorita cu onoruri militare, ba chiar si in prezenta unui reprezentant al guvernului de la Chisinau, ziua „eliberarii tarii” de catre trupele sovietice, acelasi Balti care a fost primul oras basarabean care a declarat Unirea cu Romania pe data de 3 Martie 1918 inca inaintea hotararii Sfatului Tarii.

    Este evident ca aceasta nu este o ignorare intamplatoare a unui fapt de importanta capitala in Istoria nationala, ci o politica deliberata a clasei politice si a Institutiilor statului de a sterge din memoria colectiva a romanilor simbolul major al unei Romanii intregite intre fruntariile nationale firesti.

    Este Romania de astazi, Romania pe care au visat-o inaintasii, pe care a visat-o Eminescu, pe care au visat-o cei care au venit la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918 pentru a pecetlui prin prezenta lor Romania Adevarata?
    Imi pare rau, dar ca roman, trebuie sa transmit intregii clase politice si conducatorilor acestei Romanii a scandalurilor si a lipsei de constiinta nationala, care au sters ziua de 27 Martie 1918 din Istoria Natiunii Romane, un singur mesaj: „Sa va fie rusine!”

    Mircea Popescu
    26 Martie 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *