UNIREA devine inevitabilă…

De Octavian RUDEANU, de pe: http://www.jurnal.md/ro/news/unirea-devine-inevitabila-180469/

Din momentul cand in fruntea celor doua state romanesti au venit doi romani, Ghimpu si Basescu, UNIREA s-a impus felic-4felic-1ca un subiect inconturnabil al domeniului public. Atat unul, cat si celalalt sunt suspectati, acuzati chiar, de intentii unioniste. Traian Basescu este caricaturizat drept un capcaun gata sa inghita firava Moldovioara iar Mihai Ghimpu, drept un tata vitreg ce duce biata fata la pierzanie.

Ambii granzi ai scenei politice nationale declara drept obiectiv comun integrarea europeana, care se va materializa in viitorul imediat prin circulatie libera intre cele doua state precum si prin accesul masiv al moldovenilor la cetaenia romana. Pe termen mediu se promit proiecte de reconectare a infrastructurii, inclusiv restabilirea celor 20 de poduri peste Prut, interconectarea sistemelor energetice si in final aderarea R. Moldova la Uniunea Europeana impreuna cu tarile din Balcanii occidentali. Astazi R. Moldova, alaturi de Albania, Bosnia, Serbia si Muntenegro, asteapta sa revina in Europa pentru a marca impreuna centenarul sfarsitului primului razboi mondial.

Este oare UNIREA inconturnabila ?

Din momentul independentei si pana in august 2009, Republica Moldova a fost condusa neintrerupt de generali sovietici cu cartierul general la Moscova. Venirea in fruntea tarii din stanga Prutului a unui jurist independent, roman in suflet, a schimbat paradigma guvernarii si a facut unirea posibila.

Pe de alta partea Prutului, Traian Basescu, capitanul care a condus Romania in NATO si UE a declarat drept o noua prioritate a sa, de suflet, Republica Moldova, votul basarabenilor unionisi fiind decisiv in realegerea sa la carma Romaniei. Astfel pentru capitanul romanilor de pretutindeni unirea devine o chestiune de onoare si el vine la Chisinau, facand unirea probabila!

Mai mult ca atat, integrarea elitelor culturale a si avut loc prin cucerirea fireasca a Romaniei de catre Grigore Vieru, Anastasia si… Ileana Lazariuc, Pavel Stratan, Zdub si Zdop si multi altii. Noua elita politica de la Chisinau, precum, Vlad Filat, Alexandru Tanase, Dorin Chirtoaca, este, la randul ei, made in Romania. Elita economica ramane partajata intre cei care asteapta cu nerabdare cresterea valorii patrimoniului lor in urma integrararii R. Moldova in Uniunea Europeana si cei care tremura de frica exproprierii averilor acumulate abuziv. Relevanta acestei elite reticente devine insa tot mai mica odata cu liberalizarea pietii si sosirea in tara, din ce in ce tot mai numeroase, a companiilor multinationale.

Integrarea societatii prin libera circulatie alaturi de pasaportizarea romanilor din Basarabia este anuntata ca o prioritate majora pentru urmatoarele 6 luni!!! Daca acest proces a fost intrerupt, trebuie sa recunoastem voluntar, de acelasi capitan, pentru a nu periclita sansele Romaniei aflate pe cursul NATO si UE, astazi Traian Basescu se anunta determinat sa-si achite urgent datoria.

Integrarea infrastructurii, refacerea podurilor, reamenajarea caii ferate, conectarea sistemelor energetice va fi felic-3urmatorul indicator de seriozitate a unionismului! Capacitatea de a transfoma Prutul din zona de separare in zona de contact si, de ce nu, intr-un motor al reconstructiei economice a intregii Moldove, reprezinta o provocare si, totodata, un potential considerabil.

Ce-i cu STATUL independent?

Daca vantul sufla astazi in pupa unionistilor, incotro vaslesc oare statalistii ? Din 1989 incoace Moldova a evitat portul romanesc, fiind manata pe marea agitata de o echipa de canotori ciuliti la trilul fluierarului din rasarit. Pe tricourile vaslasilor fiind marcat STATalisti in cinstea eroului cu acelas nume, corabia facand multe valuri, de fapt a … stat idependent… pe loc. Astazi echipa s-a rarit considerabil, sleita sa tot vasleasca impotriva vantului geopolitic, imbatranita, mancata de rau de mare si dezertata de fauna ROZatoare. Cirmaciul echipei refuza cu incapatanare sa vada icebergul din cale, iar calauza se tine mortis de hartile tesute inca de tata-su, Papura-voda.

Fluierarul din Kremlin nu inceteaza sa emita trilul subliminal pe care vaslasii fermecati il urmeaza fidel. Acesta incearca sa lanseze si alte cantece pentru un nou public insa, spre marea sa deyamagire, recolteaza doar aplauze rare si acelea exclusiv din balcon… Melodii noi si multe se revarsa din cer spre deliciul pasagerilor moldoveni fascinati de culorile Pandorei europene…

Şalupa de salvare care a dezertat R. Moldova in momentul iesirii din portul sovietic continua sa consume pesmetii stocati acolo cu cateva decenii in urma, dar toate incercarile capitanului de a intra in rada unui port fie la miazazi sau miazanoapte au primit drept raspuns combinatia din trei degete. Corabia vecina ar avea loc vacant si pentru salupa ruginita si pentru pasagerii flamanzi, mai putin insa pentru marinarii hapsani si capitanul senil.

Este oare UNIREA fesabila ?

Discursul unionist este unul prezent insa minor in politica romaneasca, reflectand de fapt starea embrionara a filozofiei politice de pe Dambovita. Aceasta s-a nascut in epoca statelor nationale unitare unde a si ramas de frica strigoiului pe nume Iredentism. Astazi politicienii romani fac fata unor dileme identitare, unui disonans cognitiv, pe care vor fi insa obligati sa-l depaseasca rapid.

In primul rand este vorba de regionalism care va inlocui treptat centralismul metropolitan. Romania a si lansat cele noua regiuni de dezvoltare economica, pe croiala vechilor ansambluri geo-economice cunoscute drept provincii istorice, dar ramane inca a le umple de sens si, mai cu seama, de resurse. Astfel, intreg ansamblul politico-economic al Republicii Moldova, cat si subansamblurile sale precum Transnistria si Gagauzia vor putea beneficia de principiul subsidiaritatii in gestiunea afacerilor regionale si locale.

In al doilea rand, politica fata de minoritati este si ea chemata sa evolueze de la conceptul de control si asimilare la cel de coexistenta si cooperare. Astfel, maghiarii, romii si nemtii de o parte si ucrainienii, gagauzii si rusii de alta parte… a Prutului, trebuie sa devina parte a natiunii politice romane si a culturii polietnice europene. Recunoasterea si valorificarea patrimoniului cultural evreesc este si ea un imperativ al timpurilor si o oportunitate de dezvoltare…

In al treilea si ultimul rand este simbolul unirii – capitala comuna! Este oare clasa politica romaneasca pregatita sa-si faca valizele si sa treaca cu chirie la Iasi ? Sunt oare mogulii gata sa sprijine proiectul secolului – ctitorirea unei noi capitale a romanilor pe Prut, sudand astfel pe veci cele doua maluri ? Va deveni oare Moldova capitala Romaniei ?

Cine va finan
ta UNIREA ?

Un cunoscut analist roman a estimat costurile Unirii la 30 miliarde euro, care ar reprezenta finantarea infrastructurii fizice de baza: 2-3 mii de chilometri de asfalt, alinierea ecartamentului a circa 1000 km de cale ferata la cel european, conectartea sistemelor energetice si modernizarea apeductelor din orasele principale. Aceste investitii initiale minime, gestionate eficient, ar permite aducerea R. Moldova in 10 ani la standardele actuale ale Ungariei sau Poloniei. In plus, administrarea publica si serviciile publice precum educatia, sanatatea si politia ar costa si ele circa 3 miliarde de euro anual.

Uniunea Europeana va moderniza R. Moldova. Initial fondurile unionale de pre-aderare se vor ridica usor la 10% din budgetul R. Moldova, adica 100 milioane euro anual. Ulterior acestea vor fi inlocuite cu fondurile de coeziune si atunci fluxul de capital va creste considerabil. Cu alte cuvinte in urmatorul deceniu R. Moldova va putea investi 2-3 miliarde de euro nerambursabili in drumuri, apeducte, scoli si spitale. Iar din momentul semnarii acordului de asociere, fluxul de capital privat, orientat cu precadere la productie, adica locuri de munca, si consum, adica magazine, va creste treptat aducand alte 2-3 miliarde de euro si circa doua-trei sute de mii de noi locuri de munca.

Romania va finanta serviciile publice: administratia, politia, sanatatea si invatamantul. Bugetul anual al Romaniei este de 100 miliarde euro, iar Republica Moldova are circa 1.500 de localitati comparativ cu cele 15.000 existente in Romania. Prin urmare costul administrarii R. Moldova poate fi estimat la maximum 10% din bugetul de stat al Romaniei, o contributie realista in fundatia UNIRII.

Paradoxal, conditiile finantarii externe a dezvoltarii R. Moldova sunt astazi mai favorabile ca niciodata. Pe deoparte exista un excedent financiar in crestere pe piata internationala care scoate din pamant orase noi, impanzeste apele cu insule artificiale si pregateste calatorii comerciale in spatiu. Pe de alta parte, criza financiara globala a accentuat riscurele speculatiei financiare, orientand investitorii catre capacitati de prodictie si, in special, infrastructura suveran garantata. Nu intamplator anume astazi atat Rusia cat si China se inghesuie sa acorde credite… R. Moldova!
Este necesar de abordat responsabil si eficient si problema datoriei externe a R. Moldova. Pe parcursul ultimului deceniu cel mai sarac stat din Europa a finantat economia mondiala, transformndu-se in exportator net de capital. Aceasta rusine a comunitatii internationale, cu SUA in frunte, s-a produs deoarece creditele acordate in zorii independentii de Banca Mondiala, FMI si alti parteneri au devenit scadente iar fluxiri alternative de capital, fondurile europene bunaoara, au intarziat sa vina. Intre timp si cotoroanta de mama-vitrega isi tot pedepseste biata copila, ba ridicand factura la gaze, be refuzand cana cu vin…

Se impune promovarea ideii unei conferinte internationale pentru anularea tuturor datoriilor R. Moldova, inclusiv Transnistria, cu doua argumente fundamentale. Occidentul se face responsabil pentru experimentarea unor tehnologii economice falimentare, soldate cu distrugerea industriei nationale iar Rasaritul se face dator pentru ocupatia militara, exploatarea abuziva a resurselor, in special a celor umane (deportarile, telina, BAMul) precum si mentinerea in serbie continua a fratilor transnistreni.

Vom indrazni oare sa spunem raspicat lumii intregi ce ne doare si ce dorim?!
Va cuteza oare Capitanul Romaniei sa-si implineasca destinul basarabean!?

Daca cele insirate mai sus va par ireale, va propun sa recititi JURNALUL din 7 septembrie 2000.

Acum zece ani anuntam

SECOLUL SPERANȚELOR

“Ce se va intampla in urmatorul deceniu, pot sa va spun eu. Vor apare din pod (crisa) noi Bragisi, Diakovi si Lucinschi care vor chema, nu si infaptui, referendumuri pentru a-si reimparti puterea tot intre ei. Moldoveni vor ramane tot mai putini, iar cei ce vor ramane vor viziona tot mai rar Mesagerul, preferand, dupa posibilitati, sa lucreze sau sa se odihneasca in Turcia ori Spania. Se va ridica o noua generatie de dupa ’89, libera de chingile epocii trecute, tinara si revolutionara, care va da cu pietre in temnicieri, incercand sa se salveze cu fuga ori, speranta nu moare niciodata, sa-i puna pe fuga pe cei din urma. Unde mai pui ca stelele tin cu cei care le urmaresc, Romania intra in NATO, iar vamile Europene isi fac aparitia pe Prut. Daca nu crapa de invidie, moldovenii isi fac cu totii pasapoarte romanesti, iar centrele de studiere a limbii romane sunt inundate de elevi duri (crutae), pentru care sunt soliciati profesori de la Bucuresti. Sa va dea domnul sanatate!”

Loading Facebook Comments ...

51 Comments

Add a Comment
 1. UN ARTICOL DE MILIOANE !!Ma mir , insa, cum doamna VP, dusmanul AIE ,l-a postat !

 2. Multumim pentru articol, foarte interesant. Oare era Basescu presedinte cand a aderat Romania la NATO, sau gresesc eu cu ceva? Succese in continuare

 3. chiar mam bucurat de acet articol…

 4. Bravo doamna Vitalia Pavlicenco, asa trebuie sa fie. Toti care sint romani sa aiba o viziune comuna. Se apropie un moment astral, o stim bine cu totii. Mare pacat ca PPCD-ul nu intelege acest lucru. Sint convins ca inca mai sint oameni de buna credinta si acolo.

  Romani din toate partidele si de pe toate meleagurile: SA NE UNIM !

 5. intradevar interesant

 6. # COSTI spune:
  13 March 2010, la 00:12

  „UN ARTICOL DE MILIOANE !!Ma mir , insa, cum doamna VP, dusmanul AIE ,l-a postat !”

  Dvs o catalogati pe V.Pavlicenco cu calificativul „dusmanul AIE”….
  Uite ce scrie in ziarul „Moldova subterana” din septembrie 2009 :
  „Oamenii de BUDA-EANU de la Timpul, pe linga acuzatiile aduse presedintelui si celor distinsi cu Ordine si Medalii de stat, sunt revoltati de faptul ca printre beneficiari se numara si o seama de gazetari care s-au pus in slujba integritatii si independentei acestei tari. Ei ar dori, probabil, ca ACESTE DISTINCTII DE STAT SA FIE ACORDATE SI CELOR CARE LUPTA IMPOTRIVA R.MOLDOVA, asa cum ar fi politicieni, jurnalisti si scriitori ca Valeriu Saharneanu, Constantin Tanase, Valentin si Valentina Butnaru, Nicolae Negru, Valeriu Matei, Oleg Serebrean, Nicolae Dabija, Alexandra Can (!!!), Alexandru Bantos, Vasile Butnaru, Alexei Rau (nu Bun), Vitalia Pavlicenco, popii Petru Paduraru si Ion Ciuntu si multi altii.”
  Nu inteleg de ce au accentuat numele meu cu trei semne de exclamatie. Poate au dorit sa accentuieze ca noi, cei care muncim in sectorul economic suntem niste „nimeni” si ca noi nu avem ce cauta pe scena politica…..sau trebie sa ne temem „sa ne bagam nasul unde nu ne fierbe oala”…..?
  Pentru mine este o onoare sa fiu inclusa in aceasta lista. Poate m-au supra apreciat sau au incercat sa ma intimideze „finut” de tot….
  Tu ce parere ai despre aceasta lista ? De ce au nimerit toti impreuna acolo si sunt dispersati in realitate, nu uniti ? Oare toti din aceasta lista pot fi calificati ca si „dusmanul AIE” ?
  Sunt sigur ca ei toti doresc un viitor prosper acestei tari.
  Sistemul cotropitor si asupritor este batrin, dar inca puternic. Cei care dirijeaza acest sistem stiu bine cum sa razleteasca si sa conduca. Fac tot ce se poate ca cei, cre nimeresc in atare liste sa se manince intre ei , sa nu poata sta la „o masa”….Ce se va intimpla in viitor cu cei, care in continuare sunt inclusi in aceasta lista a „luptatorilor impotriva R.Moldova” ? Poate si tu esti inclus, dar inca nu stii….
  Oare trebuie sa vina timpul sa fim casapiti unul chite unul ca sa intelegem ca numai impreuna putem fi puternici ?
  Ce se intimpla cu noi, ce facem, cum reusim sa fim si „pentru ei”, si intre noi „dusmani ai…..AIE ” ?
  Ce vom reusi in viitor ramine sa vedem, dar deocamdata lucrurile stau cam asa:

  „Alexandra Can says:
  12 martie 2010 at 05:34

  Clasa politica din Moldova poate fi comparata cu o orchestra, in care instrumentele sunt desacordate si indeplinesc simultan diferite partituri….
  Electoratul este hirtuit cu promisiuni de “idealuri”, care sunt promovate pina la alegeri. Dupa alegeri puterea trece in mod parca “democratic”, dar “idealurile” intirzie sa vina…..
  Vorba aia: vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi raminem tot ca prostii….Aceasta este “gluma” regretabila iesita din popor.
  Parerea mea este: calitatea “orchestrelor” depinde in mare masura de dirijori.
  Daca “dirijorii” sunt buni si isi propun sa indeplineasca in comun o frumoasa partitura, acest lucru este posibil.
  “Dirijorii” trebuie sa fie “Mari artisti” si sa poata aduna impreuna “orchestrele” si asigura logistica lor. Suna frumos si simplu . Nu ?
  Cam astfel poate sa se intimple cu partidele si conducatorii lor. Tot depinde de ei, cei din virful partidelor si echipele lor. Nici unul nu este “rupt din soare”. Si nici “tirie briu”. Partidele au razletit electoratul. Ele trebuie sa-l consolideze.
  Spre regret, in Moldova in ultimele doua decenii suntem afectai si de vesnica lupta pentru putere. Lupta intre partide pentru simpatia/votul/ electoratului. “Lupta” haotic toate partidele intre ele, din pacate, chiar si cele care se considera democratice si proeuropene. Atunci chind intre aceste partide va exista o buna colaborare si promovarea cadrelor atit in partide, precum si la functiile publice va fi bazata pe profesionalism , chind vor fi depolitizate actiunile organelor publice locale si centrale, dupa venirea lor la putere/si a functionarilor respectivi/, se va contura crearea a unui bloc politic sanatos sau megapartid, care ar putea conduce tara spre un viitor mai bun.
  Meditatia mea “miroase” a mare “optimism”, dar acest lucru este posibil….Totul depinde de “dirijorii orchestrelor” …..Poate de aceasta data “spectatorii” vor avea parte sa asculte o partitura noua, interpretata in comun cu numele de “HORA A UNIRII”…..Putem sa unim “orchestrele” ? Sa le unim ! „

 7. Foarte optimist dar total nerealist
  Romania va trebui sa aibă un noroc imens pentru a scăpa de ameninţarea colapsului ce bate la uşă.
  Creşterea economica ce se afirma calmant, este inexistenta, nu exista, nu mai exista economia în primul rând.
  Norocul nu intra in discuţie deci vor trebui făcute nişte schimbări, majore, şi la sânge cu sacrificii mari pentru populaţie(sărăcie).
  Nu vad optica realista cum ca ar investi moderniza prin Moldova atât timp cât mâine e posibil sa nu avem bani de salarii, o realitate certa, de pensii nici nu mai vorbim, vor cădea sigur, e doar o problema de timp pana când se vor mai putea tine.

 8. Da, urgent trebuie de unit orchestrele sub bagheta unu-i dirijor. Dar cine trage mai bine pentru acest rol?

 9. In ultima vreme se vehiculeaza de catre conducerea de la Bucuresti si chiar de catre conducerea de la Chisinau conceptul privitor la „intalnirea Moldovei si Romaniei in UE”. Romania a inceput demersurile de aderare la UE in 1992 si a aderat in 2007, deci dupa 15 ani. Deci aceasta „intalnire” ar putea avea loc, in cele mai optimiste previziuni, peste 15 ani, asta in conditiile in care UE este din ce un ce mai putin deschisa la extindere. In 15 ani se pot intampla multe… Cand am spus ca toate promisiunile menite sa ajute Republica Moldova se vor innamoli in ineficienta si incompetenta traditionala a aparatului administrativ romanesc am fost facut tradator si albie de porci. Pana la urma ce s-a intamplat cu crearea de noi consulate si cu aplicarea conventiei privitoare la la micul trafic? Daca este vorba de libera trecere de ce este nevoie chemare? Si in primul rand de ce se poarta functionarii romani atat de ireverentios cu solicitantii moldoveni? Dupa cum merg lucrurile este clar ca mult trambitata cifra de 1200000 de beneficiari ai prevederilor conventiei privitoare la micul trafic este doar o afirmatie demagogica ( de unde 1200000 de romani care sa faca demersurile necesare la notariat pentru chemare? ). Formalitatile privitoare la micul trafic sunt chiar mai complicate decat cele privitoare la viza.

 10. Naucitoare este recenta declaratie a noului ambasador la Chisinau al Romaniei: „Voi avea grija ca cei ce au dreptul la cetatenia romana sa nu o solicite doar pentru a avea acces la libera circulatie in Europa.” Hai nu ma inebuni! Cine iti da tie dreptul sa judeci ce fac cu DREPTUL lor cetatenii in cauza? DREPTUL se discuta? Daca va deranjeaza atat de mult faptul ca legea romaneasca da dreptul la cetatenie unor locuitori ai Moldovei care nu cad pe spate cand aud afirmatiile populiste si demagogice ale unui demnitar roman, anulati legea pentru ca lucrurile sa fie clare. Interesanta este si prevederea de al obliga pe un afon sa cante Imnul Romaniei, imn pe care a fost dovedit, intr-o emisiune de televiziune, ca nu-l stie nici macar presedintele statului. Daca in general in Romania legea se comenteaza nu se aplica, de ce n-ar face la fel si un diplomat al statului roman.

 11. Romanule, dl. M. Lazurca, ambasadorul RO in RM e un diplomat super destept si nu e trimis acolo de papagal, poti tu pricepe asta, citez: „Ma voi opune intotdeauna trivializarii cetateniei romane, transformarii ei intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare”, clar ca buna ziua , pai ce nu-ti e clar, gandeste inainte de a scoate perle, cetatenia romana a ajuns CE, e un fel de marfa din piata sau reprezinta apartenenta legala la un stat dupa un criteriu clar, etnic, in cazul de fata !?? Hai sa fim oameni si sa avem un pic de bun simt, DA, cetatenia trebuie data romanilor din RM dar pe un criteriu al bunului simt si NU la „metru”, tot respectul pt. excelenta sa, dl. Lazurca M.

 12. Orice OM merita o a doua SANSA! Lupu s-a POCAIT de colaborarea cu pcrm. Timp de aproape un an Dl Marian Lupu da dovada de verticalitate,
  adica de devotament fata de Alianta. Lupu a INSEMNAT foarte multi intr-un timp foarte dificil pentru RM.

  Acum situatia geo-politica se schimbba vertiginos. Rusia are sanse sa intre in NATO. Este real. Pentru ca CEI CE CONDUC LUMEA isi dau seama de iminentul pericol ce vine din Asia… Ma refer inclusiv la China etc… Si atunci toata atmosfera in relatiile cu Rusia se va degaja.

  Acum avem nevoie de timp ca sa ne refacem ca natiune, inclusiv sa refacem economia sa depasim acest comunism oribil, care nu mai este pe plac nici rusilor,
  caci numai cei ce promoveaza o politica imperialista rusa s-au folosit de pcrm…

  Deci este vorba de niste STRUCTURI IMPERIALISTE RUSE CRIMINALE… acesta este dusmanul nostru, nu RUSIA.

  Cu regret in aceste structuri NU INTRA NUMAI RUSII, ci ei sunt in mare parte folositi pentru ca sunt dezorientati in valori. Rusii din aceste structuri sunt mai buni decit MOLDOVENII nostri tradatori care lucreaza in aceste structuri sau pentru aceste structuri. In Plus, mai sunt si alte structuri care nu provin din Rusia, care au interes ECONOMIC care colaboreaza cu aceste structuri imperialiste ruse ca sa distruga POPORUL AUTOHTON – ma refer la cei ce au luat monopolul in comercializatea carnii etc..

  DUMIRITI-VA, oameni buni! Oricum. daca modificam CONSTITUTIA, Lupu nu va putea, chiar daca va vrea, sa mai promoveze o politica antinationala!
  Deci, avem NEVOIE DE O CONSTITUTIE care sa ne dea ACEASTA GARANTIE! In acest SENS Gimpu este FOARTE DESTEPT.
  Desi este un om simplu, el are o gindire clara, logica, dreapta! Filat a inteles ca Ghimpu are dreptate. Mai ramine si voi sa va DESTEPTATI!
  Desi, de fapt, eu OPTEZ PENTRU UNIREA CU ROMANIA! Traiasca ROMANIA MARE! Unire. fratilor! Sa sustinem ALIANTA!

 13. SUNT CONVINS CA MOLDOVENII NU VOR UITA NICI ODATA DE TOT RAUL FABRICAT ZI DE ZI CU SCENARII BINE PUSE LA PUNCT DE DUSMANII ACESTUI POPOR. INITIAL, CA SA SE CASTIGE TIMP DE REZERVA PENTRU A ADUCE SOCIETATEA INTR-O DEZORIENTARE TOTALA ERA NEVOE DE EVENIMENTE IMPRESIONANTE SAU SOCANTE (CA EXEMPLU ANUNTAREA MOLDOVEI CA STAT INDEPENDENT CU TOATE MANIFESTATIILE DE BUCURIE SI PUNCTELE CONSTITUTIONALE REFERITOR LA NEAMESTECUL ALTOR TARI IN TREBURILE ACESTUI STAT, SAU CAZUL TRANSNISTRIEI CU TOATE URMARILE EI.SI MULTE ALTELE… NOI INSA NU NE-AM DAT LA O PARTE NICI DE LA MARILE ADUNARI NATIONALE, NICI DE LA RAZBOIUL PENTRU INTEGRITATEA STATULUI REP.MOLDOVA ,NUMAI CA AM AJUNS IN LOCUL FIGURILOR MICI DINTRUN JOC POLITIC MARE. ACEST JOC INCEPUT ACUM 20 DE ANI SUB O SUPRAVEGHERE DE CLAN SI DISCIPLINATA DE FIER A DAT FISURA DIN PROSTIA LACOMIEI SI SA SCUFUNDAT ANUL TRECUT (CRED CA PENTRU TOTDEAUNA ) DIN PROSTIA INCAPATINARII. ASA DAR ,ACUM CIND MULTE LUCRURI ASCUNSE IN ACEST „TITANIK”CARE SE DUCE LA FUND ESE DEASUPRA,CE VEDEM??? VEDEM UN LUCRU FIRESC ;ROMANIA SI MOLDOVA SUNT UN POPOR !!! SI DACA CEL DE LA IASI ZICE; AICI DRUMUL SA TERMINAT, IAR UN VERISOR DE A LUI DIN BALTI ZICE; AICI DRUMUL SA MINTUIT. OARE NU SUNTEM NOI ACELA-SI NEAM ??? IAR HOTINUL, SOROCA,TIGHINA, CETATEA ALBA NE VORBESC DIN VIBRATIA TIMPULUI CA HOTARUL NU A FOST PE PRUT.

 14. Ceea ce afirmati nu modifica de loc mesajul. Si de ce ar cere, ma rog, moldovenii cetatenia romana, decat pentru a li se respecta un drept fundamental, acela al liberei circulatii? Nu stiam ca Romania este Elvetia, o tara pentru care merita sa te bati ca sa-i obtii cetatenia. Gongorismele populiste va intuneca ratiunea. Si o intrebare: Sunteti cumva ardeleanca? Asta ar explica multe… Eu nu am cum sa respect pentru cineva care este… Si la varsta lui mai are si sase copii. Mai scutiti-ma cu Lazurca asta al vostru.

 15. @”daca este vorba de libera trecere de ce este nevoie de chemare?”

  s-a revizuit intre timp. si din moment ce s-a scos sarma ghimpata, nu mai poate fi vorba decat de libera trecere, fie ea cu permis si chemare sau fara aceste acte.

  @”interesanta este si prevederea de al obliga pe un afon sa cante Imnul Romaniei, imn pe care …”

  daca te referi la fata surdomuta, sa stii ca poate spune imnul prin gesturi, e ceva cat se poate de normal in aceste cazuri.

 16. D-l Lazurca a spus ca nu vor mai lua cetatenie fraudulos diferite persoane din RM, care nu au drept in baza legii la cetatenie si care iau cetatenia romana doar ca vor sa circule.
  Nu puteti sa interpretati macar atat… E diplomat, nu poate spune altfel. iar el nu schimba legea, dar se poate ingriji sa nu se faca abuz in acest send.

 17. Articolul e de milioane. Se vede clar că reunirea nu mai este aşa de costisitoare cum cârâie unii sperieţi. Unirea este inevitabilă. Toţi contabilii care socot toată ziua cât ne va costa Unirea îşi pierd timpul înzadar. Dumnezeu a creat neamurile cu un anumit scop, fiecare are ceva de îndeplinit. Revine şi timpul Românilor să-şi îndeplinească misiunea cerească şi globală. Nimeni nu va fi în stare să stopeze neamul românesc, roata timpului e pornită.
  Acum ne rămâne numai să ne încadrăm în acest proces, să ne aducem aportul, să accelerăm Reunirea neamului.

  Vă invit la mitingul Mişcării Unioniste, 27 martie, ora 12, teatrul de operă. Aşa să ne ajute Dumnezeul Românilor.

 18. Pentru Romanul

  Inteleg ca sunteti suparat tare pe aceasta situatie. ca si multi altii. Insa nu vreau sa calc pe un „chimp minat”.
  Doar o singura replica:
  Nu cunosc calitatile noului ambasador, dar deja il respect mai mult numai doar pentru faptul ca are copilasi multi… La acest capitol nu am inteles ce vreti sa spuneti……

  „Eu nu am cum sa respect pentru cineva care este… Si la varsta lui mai are si sase copii. Mai scutiti-ma cu Lazurca asta al vostru.”

  Eu am obisnuit sa respect oamenii asa cum sunt ei, pina chind nu ma dezamagesc.
  Din surse demne de respect am auzit ca noul Domnul Ambasador merita tot respectl…….

 19. Doamne fereste! Cata lume… necajita. Pierd vremea cu voi. Mai crestinilor, ce va spun eu nu are nici o legatura cu emisiunea Carcotasilor. Desi sunt cetatean roman nascut in Romania eu chiar am rude in Republica Moldova care si-au cerut drepturi de tot felul, li s-a vorbit foarte urat si li s-a sugerat ca nu au venit destul de „pregatiti”. Eu nu vorbesc din auzite! Le-am scris celor doi reprezentanti din Republica Moldova in Parlamentul de la Bucuresti in repetate randuri despre lungul sir de abuzuri care se petrec la Consulatul Roman si cu atata am ramas… Berbecii astia de la Consulat si de la Ministerul de Externe sunt persoane cu statut diplomatic, sunt prima fata a Romaniei cu care iau contact cetatenii din afara tarii si isi bat joc de toata lumea inclusiv de imaginea Romaniei. Si in timpul asta conducerea de la Bucuresti are hemoroizi.

 20. Tot ce se expune in acest articol este foarte realist.
  Si totusi eu socot ca rezolvarea problemei transnistrene este imposibila si in mare obstacol pentru realizarea celor spuse in articol.
  Iesirea din acest blocaj este,din punctul meu de vedere,cea ce a propus Tudor Botnaru inca vre-o 5-6 ani in urma.Schimb de teritorii intre R.Moldova si Ucraina,stiti,probabil,despre ce e vorba.
  Acest proect are sansesi poate deveni viabil,daca diplomatia romana si cea moldoveneasca vor pune creerile in miscare.
  Cum n-ai drege-o Ucraina precis ca nu este cointeresata sa aiba in interiorul ei in platdarm militar rusesc,care pe viitor poate sa-i creeze mari probleme,de acest lucru nu este cointeresata atit UE cit si SUA,
  Dumai Vasia,dumai!

 21. Pentru:
  patriciu spune:
  13 March 2010, la 08:08

  In Moldova sunt destul de multe persoane capabile sa faca schimbarea. Acestea „au spectatorii si orchestrele lor”. Eu nu se regasesc in cadrul partidelor politice, sunt dezamagiti si prefera sa implementeze in practica cunostintele acumulate cu anii. Cei cu experienta de „invidiat”, in bunul sens al cuvintului, au si o virsta iesita din „tinara generatie, care pretind sa treaca „seniorii” pe dreapta. Si „seniorii” se ocupa de ce stiu mai bine si nu se mai impun…..poate nu doresc sa fie si ei catalogati de o parte a actorilor politici drept „luptatori contra R.Moldova”, de alta – „dusman al AIE „. Stau „in banca lor” si fac ce pot fara sa-si mai aprinda fortat paie in cap.
  Ei nu sunt in capacitate sa finanteze actiuni, care ar schimba mentalitatea populatiei si nu accepta patroni, care sa le ceara achitarea politelor….Asta e. „Politile” i-au prefacut si pe cei mai buni in persoane fortate sa caute caile pentru achitarea politelor. De aceea parca ii alegem pe cei mai buni din cei care se avinta in lupta pentru putere si ne trezim ca puterea in fapt o detin….”patronii cu politele”. Ei promoveaza cadre si politici.
  Daca s-ar uni „orchestrele”, ar fi concentrate fortele si toate altele posibilitati, nu ar mai fi mare nevoie de „patroni si polite”. S-ar reusi sa adunam impreuna si electoratul.
  Care este „patronul” care sa nu impuna polite ? Credeti ca exista ? Poate.
  „Dirijorii” actuali duc o lupta subtila pentru intarirea imaginei propriului partid si nicidecum pentru a uni „orchestrele”. Asta ii va duce la perzanie . Garantat. Fiecare cu „orchestra” lui intr-o tara fara „spectatori”….

 22. POATE AR TREBUI SA NU NE LUPTAM DAR SA PROPUNEM CEVA CONCRET ALEGATORULUI ;UITE VREAU SA FAC ASTA CU URMATOARELE SURSE SA NU NE TREZIM CA AE JELUINDUNE LA TOATE COLTURILE CA COMUNISTII NEAU LASAT LEFTERI ,EI TARE BINE STIEAU DE SITUATIA FINANCIARA A MOLDOVEI DE DEZASTRUL ECONOMIC IN CARE NEAU ADUS COMUNISTII . AI LUAT FRIUL TREBUE DE CHIRMUIT SI NU DE MIORLAIT-CA NU AVEM CU CE .ALEGATORUL TEA ALES IN FRUNTEA STATULUI SAL AJUTI SASI TRAIASCA VIATA DECENT FARA PROBLEME SI OBSTACOLE -PENTRU CA INDIFERENT CUM VEI ARATA TU CA PARLAMENTAR LA TELEVIZOR EL RAMINE UNUL LA UNUL CU FACTURILE CARE TREBUE SA LE ACHITE INDIFERENT CE VEI STRIGA TU IN PIATA TOT EL RAMINE CU GAURA IN BUZUNAR.
  LUCRATI PROPUNETI CONSTRUITI- VI SA DAT DREPTUL SI ONOAREA DE A CIRMUI NU DE A JAPOI.

 23. De ce nu rezolvam in primul rand problema cu Transnistria???????
  SI PE URMA I REDUCEM LA TACERE PASNIC PE COMUNISTI SI FACEM UNIREA.
  Va fi UNIRE, CACI FOARTE MULTI NE DORIM ACEST LUCRU.

 24. Pentru adi
  Cu transnistria se poate face un singur lucru…..Altceva nu poate face nicio Guvernare. Transnistria poate fi comparata cu o gaura neagra, unde se ingroapa toate „bazaconiile” corptilor, hapsinilor si a raufacatorilor poporului oropsit.
  Republica Moldova trebuie scoasa din Mocirla, trebuie adusa la starea acceptabila de Europa si sa fie primita acolo, in Uniune economica europeana. Numai in cazul in care tara noastra mica va fi bine condusa, nivelul devtrai va creste comparativ de invidiat, cetatenii din Transnistria vor merge si ei pe aceasta cale ori vor ramine supusi oligarhilor transnationali si vor robi in saracie vesnica. Si acolo poporul se desteapta, dar dictatorul uzurpator are arme si creer plin de violenta, estecapabil sa distruga, sa impuste, sa spinzure pentru a nu da libertatea omului….
  „Politlienii”=”criminalii” au prins „momentul”, au declansat aceasta catastrofa, indiferent cine sunt ei…, ce nume li-au dat parintii, noi nu stim mai mult dechit ce citim si auzim. Unii au provocat, altii s-au dat provocati, rezultaul il vedem….
  Nu mai putem pretinde 100 de ani la „o minune”. Nu vom avea surpzize altele dechit cele mai neplacute in aceasta zona. Rusia isi poate pemite sa „hraneasca” pentru ca sa nu moara de foame populatia de rind, oropsita. Dar nici sa „ridice” capul sus nu le va permite sabia „cazacului de pe don”….Problema este ce facem noi cu fratii nostri de acolo, care suporta calvarul creat de paghini? Si ei trebuie sa mediteze asupra acestui subiect. Poate ca ar fi o solutie ca cei, care nu pot sau nu suporta „suflarea” si graiul romanesc, sa se salveze intr-un mod pacifist. Sa treaca cu locul de trai acolo. Cei care sau saturat de calvarul si ciubota dictatorului – sa treaca in partea asta. Metoda-schimbul de locuinte, pe care sa o faca intr-un timp, mai devreme sau mai tirziu…..Scriu acest mesaj la repezeala, poate „furtuna” supararii mi-a luat-o pe nepregatite, dar protestul intern nu-mi permite sa ma abtin….
  Unirea va fi chindva, ea exista in creierul si sufletele multora, dar o mare parte din populatie nici nu-i doare capul acest lucru. Pe ei nu-i intereseaza cum se va numi uniune in care va intra Moldova, UE sau CSI. Ei vor numai un singur lucru: sa traiasca viata omeneste, nu in saracie. Anume aceasta parte a populatiei este indobitocita si speriata cu diferite „batai” si „urgii”, de care numai CSI, adica rusia ne poate salva. Saracii oameni care n au iesit din gaoacea lor, nu au vazut altceva….Luptatori contra R.Moldova sunt acei, care jefuiesc ne pedepsiti poporul Moldovei si il prosteste sa se dea jefuit si mai departe. Sa nu uitam ca generatiile se schimba.
  Important este ce se va intimpla in rastimp ?

 25. Un articol bine venit.
  Cu Doamne ajută, să se realizeze ceea ce ne dorim atât de mult.

 26. Se va implini visul marilor Doina si Ion Aldea Teodorovici ; Grigore Vieru si al altor milioane de romani

 27. Articolul este destul de bun. Felicitări!

  Conţine totuşi şi o mulţime de inexactităţi şi exagerări.

  Ex.

  1) România a intrat în NATO după un lung drum de pregătire. Aderarea efectivă s-a făcut în timpul Preşedintelui Iliescu, Premier Adrian Năstase;

  2) România a intrat în UE după un lung drum de pregătire. Aderarea efectivă s-a făcut în timpul Preşedintelui Băsescu, Premier Călin Popescu Tăriceanu;

  3) Capitala nu poate fi mutată de la Bucureşti. A spune că muţi capitala la Iaşi este o ABERAŢIE, ca să nu spun o prostie.

  Se puteau spune mult mai multe lucruri PRO Unire mai ales sub aspect economic. Adică faptul că Basarabia ar avea un enorm avantaj, iar dezavantajul României ar fi destul de redus (având în vedere faptul că populaţia Basarabiei reprezintă circa 15% din populaţia României de astăzi).

  Pierderea (doar la nivel statistic, pe hârtie) a României ar fi recuperată prin efortul major de reconstrucţie a Basarabiei (mână de lucru, know-how, impozite, taxe).

  De asemenea, provincia Română Basarabia ar atrage un număr important de investiţii străine odată aflată în spaţiul UE şi sub umbrela NATO (a se vedea ce volum imens de investiţiii străine a venit în România de pe urma aderării la aceste 2 spaţii).

  România este deja una dintre destinaţiile preferate de investitorii străini în zona Europei de Sub-Est. Basarabia ca parte componentă a României ar devenii ea însăşi un punct de atracţie important.

  Foarte mult avantaje şi la nivel politic şi de reprezentare în UE.

 28. Pentru „Romanul”
  Despre publicistul Rudeanu aflu si citesc pentru prima data. E foarte bun! E valabil tot ce scrie in articolul sau pentru toata suflarea romaneasca de la … Nistru ,pan` la Tisa!! Imi pare rau pt tine ca iti lipseste „aparatul ” receptarii verosimile a problematicii romanesti in context actual european si al … globalizarii. Tine totul de informatie si de un pic de stradanie de perceptie in ansamblu a procesului, care , da, e inevitabil pe ambele maluri ale Prutului. Vezi, poate reusesti sa faci un efort, caci de inteles , te inteleg ce vrei sa zici.
  Uite, intalnesc intre opinentii la acest articol o voce feminina fff bine ancorata in luciditate, privitor la stufosul dosar istoric romano-roman.Este d-na(?) Alexandra Can!! Gandeste si sustine idei pe care 25 de milioane de romani e bine sa le promoveze. In interesul a 25 de milioane de romani! Foarte bine articulate si coerent logice , ideile dansei. ” Bate” … trei barbati la un loc!! Cu astfel de femei si … barbati, nu mi-e teama ca nu va face toata suflarea romaneasca pasii necesari spre regasirea de sine a tuturor si-n interesul lor si-am tarii.
  Cat despre Marius Lazurca, probabil prezent la post inca de maine, pot sa te asigur ca este un tanar din noua generatie de romani foarte bine pregatita sa faca fata tuturor provocarilor timpului in ceaa ce priveste intrega Romanie Mare! Aceasta generatie isi are deja reprezentanti evidenti chiar si la voi in Basarabia in momnetul de fata!!Cu ei va conlucra acest om exceptional in punerea in opera amriiprovocari a reintregirii tarii. Il cunosc foarte bine personal si demult!! Voi sa-l stiti sprijinii , si sa stiti sa va alaturati misiunii sale cu intelkegerea clara a scopului final si pe etape! Pentru ca totul e perfectibil, totul e un proces in devenire ! Numai un proiect dictatorial e batut in cuie!!Asa ca , vorba d-nei Alexandra Can, faceti-va orchestra si dati „concerte” . Chestia e ca trebuie bine alese partiturile, buna interpretarea iar publicul va creste si se ma mari de la sine. De voi depinde . De feed-back-ul orchestra – public!!

 29. Pentru Titirez ( ce nume !? )
  Belgia, Elvetia, Austria, Canada, Brazilia, intreaga America latina exista. Si exemplele pot continua… De ce n-ar putea exista si Moldova. Lumea de azi nu mai este lumea de acum o suta de ani. Intre azeri si turci exista diferente de religie si de mentalitate. Aceleasi diferente exista si intre Serbia si Croatia. O limba nu este intotdeauna un liant. Americanii obisnuiesc sa spuna: „englezii si americanii, doua popoare despartite de aceeasi limba…” Desi moldovenii ( de fapt parte din ei ) au devenit nerabdatori in fata istoriei si simt ca timpul trece pe langa ei s-ar putea sa constate ca rezolvarea problemelor nu mai vine numai din Romania, pentru ca altfel inseamna ca ambitiile lor sunt mult prea mici si ar fi pacat. Din pacate Romania demonstreaza in ultimul timp ca nici rezolvarea propriilor probleme nu mai vine… din Romania si foarte multi romani au inceput sa se simta straini in propria tara. Rezultat al unificarii in timp a trei „popoare de granita” ( trei popoare de la frontiera a trei imperii cu tot cortegiul de cosecinte care decurge din asta ), Romania demonstreaza astazi mai mult decat oricand ca nu poate fi izvorul unei reale solidaritati nationale. Despre care feed-back vorbim? Totul este o iluzie. Ne chinuim inutil unii pe altii…

 30. Priviti (pt.cei care inca nu stiu…), ce a insemnat Rusia…
  http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil
  …si priviti cum i-au intampinat buneii vostrii pe fratii lor….
  http://www.youtube.com/watch?v=8rAv8XkaI2k
  http://www.youtube.com/watch?v=_ClU779W6S8&NR=1

 31. Pentru Titirez,
  Si pentru ca s-a facut vorbire despre… contextul actual european al globalizarii, despre concertul mondial al natiunilor, cand s-a facut partitia stimelor in orchestra, Romaniei i-a revenit partitura de dramba. Comic este ca romanilor li s-a spus ca, de fapt, Romaniei i-a revenit prtitura de orga si multi sunt atat de convinsi da asta incat sunt in stare sa-ti ia gatul daca ii contrazici. De asta ne dam noi atat de mareti in fata moldovenilor.

 32. flowers_of_liberty

  Bravo Vitalia Pavlicenco! Articol de miliarde.

  Adevar, schimbare, libertate!

  (adevar in cele expuse; schimbarea modului de a gandi si anume consecutivitate, constructivitate, complexitate; libertate deplina in modul de redare a viziunilor)

  Pacat ca dna Vitalia Pavlcienco nu mai este in Parlament. O fi ea cum o fi fiind dar mesajele dumneaei aduse societatii ganditoare sunt la inaltimea mesajelor dnului Ghimpu, dnului Diacov, dnului Urechianu, dnului Filat.

  La mai mult si la mai mare!

 33. flowers_of_liberty

  Un comentariu postat pe blogul
  http://romanmihaes.wordpress.com
  cu referinta la articolul „Sindromul Voronin. Modificarea Constitutiei , referendum incert si costurile esecului”

  In cadrul emisiunii de la TV7 domnul Urechian a dat de inteles clar ca este contra alegerilor anticipate. Aceasta logica a dumnealui reese din datele sondajelor care nu da prea mari sperante AMN sa ia un rezultat dorit de catre membrii respectivei formatiuni politice. Dar dnul Urechian are deja un as puternic in dotare si anume sa fie candidatul AIE la primaria Chisnaului. (Sunt de acord cu faptul ca Urechian este candidatul potrivit in viitoarele alegeri locale din partea Aliantei fiindca AIE numai cu Urechian ar putea castiga Primaria Chisinaului in fata lui Dodon, de pilda). Dar daca in urma alegerilor anticipate AMN nu intra in Parlament? Cu cine iese Alianta la alegerile primarului de Chisinau? Anume din aceste considerente cred ca votul lui Urechianu in cadrul AIE face mai mult decat un vot! Mi-a placut foarte mult si atitudinea dnului Diacov care a afirmat convins, sincer si sugestiv ca este un om civilizat si se va supune mereu deciziei majoritatii. Acest pas precum si discursul dumnealui din cadrul sedintei Parlamnetului R.M din ziua cand s-a incercat a doua oara sa se aleaga Presedintele R.M m-a facut sa cred ca dnul Diacov si-a spalat pacatele obtinute in urma votarii lui Voronin in calitate de sef de stat acum 5 ani in uma.
  Oricum, batul e cu doua capete sau vorba devenita mesaj, din doua rele alegem raul mai putin rau. Deaceea ori cu referendum ori cu alegeri anticipate, riscuri sunt si analistii politici si sociologii din cadrul AIE trebuie sa aiba facut calculul riscurilor si trebuie sa gaseasca solutia optima pentru a nu permite pe un final revenirea PCRM in cartile politice a paharului cu apa pe nume R.M. (citez stapanul blogului respectiv)

  Cred ca referendumul cu privire la modificarea unor articole din Constitutia R.M. este varianta cea mai potrivita, cea mai avantajoasa si cea mai mai putin rea a solutionarii crizei politice si constitutionale din R.M. Dar cu conditia ca intr-un viitor apropiat (pe parcursul a urmatorilor 3 ani va mai fi organizat un referendum cu privire la modificarea articolelor asa zise sensibile din Constitutie si anume cu referinta la limba romana, la structura adminastrativ-teritoriala, la statutul de neutraliatate). Aceasta alternativa va impaca atat electoratul statalist cat si pe cel loial aderarii R.M. la NATO si reintregerii neamului romanesc in cadrul Romaniei in primul rand si apoi si in cadrul UE in al doilea rand.
  Propunerea privitor la omiterea articolului cu referire la denumirea limbii nu va fi pe placul a multi alegatori care asteapta rabdator mai mult de 20 de ani sa se simta odata si odata romani cu adevarat si nu partizani luptatori. Iar speranta lor va fi intr-un fel ruinata odata cu incercarea de a se ocoli acest subiect in cadrul unui eventual referendum. Caci acest subiect va fi introdus inevitabil in dezbaterile publice care vor avea loc inainte de scrutin. Si va fi introdus intentionat chiar de comunisti prin metodele lui Marc Tcaciuk. Deaceea vad calea spre reusita doar prin promisiunea data de actualii guvernanti ca va mai fi organizat un referendum pentru ca populatia sa se poata pronunta si asupra denumirii limbii, asupra statutului de neutralitate etc.

 34. flowers_of_liberty

  Iar in continuare va amintesc si despre declaratia monumentala a dnului Ghimpu „AIE este beton!”. Cum sa nu-i dam dreptate Presedintelui in aceasta afirmatie? Daca aveam suspiciuni fata de dnul Lupu si fata de PD ca ar incerca sa incline balanta spre stanga, acum nu mai am nimic contra parerii ca AIE este mai tare ca niciodata si au demonstrat aceasta repetat dnii Diacov si Urechian in cadrul acestei emisiuni de vineri seara de la postul de televiziune TV7. Exista puncte de vedere diferite dar am deplina convingere ca liderii AIE vor iesi cu adevarat cu o declaratie comuna privitor la decizia luata in cazul desfasurarii referendumului ori vor propune alta solutie a situatiei create.
  Fiecare din liderii AIE isi are meritele sale incontesabile in demolarea comunistilor de la putere. Si acum nu este cazul sa-i criticam, mai bine zis sa nu-i incurcam, sa nu bagam bete in roatele masinii marca AIE pentru ca aceasta sa-si conduca misiunea conform planului elaborat. Iar despre rezultatatele implimentarii acestui plan sa judecam la viitoarele alegeri parlamentare. Nu putem sa punem categoric o nota negativa actualei conduceri dupa nici un an de guvernare si nici dupa doi. Important e ca majoritatea parlamentara este in continuare unita si nu sunt premize ca sa vorbim despre conflicte serioase in sanul AIE. Am ramas placut surprins despre logica explicatiilor dnului Urechian conform carora uzurpatorul puterii din R.M. a fost Voronin si nu patru partide. Nu pot fi patru partide uzurpatori de putere! Daca incearca AMN sa o ia haisa, cei trei trag AMN-ul la loc, daca dnul Lupu isi mai aduce aminte cu nostalgie de Moscova, patenerii il echilibreaza si tot asa mai departe. Astea-s regulile democratiei care nu sunt perfecte cum nu e perfect nimic pe lume, dar buna eficienta a regulilor democratiei au fost definitivate, implimentate si adeverite ca cele mai potrivite reguli in tarile cu democratii sanatoase, deaceea vreau sa spun ca inceputul este bun si la noi. Iar regimurile dictatoriale s-au dovedit a ramane falimntare peste tot inclusiv si in R.M.

  Am si eu contraziceri activitatilor noii puteri, dar constientizez faptul ca noua putere este deja una acceptabila doar prin faptul ca a reusit sa-l inlature pe uzurpatorul Voronin de la carma conducerii statului. Cred ca dnul Filat „va muri pe campul de lupta” dar nu va permite reintoarcerea comunistilor. Aceasta dar si capacitatea dnului Filat de a se impune societatii ca un lider destept, placut la chip, energic si ca urmare avand loc cresterea ca pe drojdii a ratingului dumnealui dar si a PLDM-ului in ansamblu de asemenea este un punct forte a sperantei ca PCRM are putine sau practic nu mai are sanse sa revina in forta. Am enumerat ceva merite ale Pesedinetlui PLDM in rolul mentinerii componentei betonice ale AIE.
  Domnul Lupu merita atentie deosebita, incurajare si lauda prin faptul ca a acceptat situatia mai putin favorabila sie insasi ca persoana cat si PD-uli ca partid politic prin faptul ca a ramas fara functie importanta in structura noii puteri. Dnul Urechian ramane in continuare speranta lui Voronin in posibile aliante politice de viitor cu ei. Dar pe zi ce trece dnul Urechian tot mai mult sugereaza liderilor PCRM dar si membrilor simpli comunisti ca ar fi potrivit, dureros dar adevarat pentru ei ca sa uite de Urechian ca posibil aliat pentru totdeauna. Iar despre domnul Ghimpu vreau sa spun cel mai putin fiindca totul este clar dar matinca voi spune cel mai mult… Sa vad ce va iesi. Asa dar, Mihai Ghimpu provine dintr-o familie romaneasca, genele dnului Presedinte vor lua fata provocarilor si ispitelor aflarii sale in „scaun imparatesc”. Urmaresc de mult timp declaratiile si actiunele dumnealui in calitate de Presedinte al PL-ului, in calitate de conducator al diferitor structuri statale si vreau sa ma dau cu pareera si sa afirm ca este un om corect din toate punctele de vedere care actioneaza in mod democratic si nu in mod dictatorial cum se vehiculeaza prin unele cercuri. El este un bun roman in toata suflarea pe care o are. La un Consiliu al PL-ului dnul Ghimpu a fost intrebat de catre membrii consiliului de ce PL-ul a fost defavorizat in partajarea functiilor chee in cadrul Guvernului, iar apoi s-a atins intrebarea despre Ministerul Reintegrarii a R.M. care putea sa revina PL-ului, unde dnul Ghimpu a zis ca a renuntat la acest portofoliu pe motiv ca „Urechian e cu Transnistria, eu sunt cu reintegrarea la celalat mal”. Unde membrii Consiliului PL s-au ridicat din inertie in picioare si au aplaudat indelung vorbele dnului Ghimpu. Dnul Ghimpu n-are interese meschine economice in toata afacerea aia cu functiile, cu lobby-urile s.m.d. pe motivul ca personal nu este un om pretentios si „cu fite” dar si pe motivul ca n-are urmasi. Dnul Ghimpu n-are copiii sai. Tot in cadrul unui consiliu republican al PL-ului dumnealui a zis ca urmasii lui sunt tinerii de la PL si ca tinerii de la PL ii sunt nu doar urmasi dar ii sunt… toti nepotii lui. Asa ca nepotismul in intelegerea dnului Mihai Ghimpu inseamna doar promovare si sustinere pe linie de partid a membrilor PL, in deosebi a membrilor din generatia tanara. Iata asta este dnul Mihai Ghimpu. Am incercat sa aduc laude AIE azi. Sper ca si maine, dar si poimaine si la anul sa raman la opinia de astazi.
  Forza AIE!

 35. Doamnă Pavlicenco, titlul „UNIREA devine inevitabilă…” este atât de provocator şi stupid încât provoacă senzaţie de vomă… Prin aiureli de genul ăsta alde dvs. de fapt provocaţi tâmpeniile de toată mâna, care atâta aşteaptă – „senzaţii tari”, pentru a sabota intenţiile şi eforturile nobile ale cuiva. Din păcate, se vede că pentru dvs. nu contează ce societate se va construi în viitor în R.M., cum va trăi lumea, nu contează integrarea în UE, ci doar cum să slăbiţi guvernarea actuală ca poate, eventual, cumva, să mai ajungeţi şi dvs. să mai parazitaţi pe seama „buzunarului public”. Ruşine să vă fie.

 36. Nu vă supăraţi d. solaris dar aşi dori să cunosc la concret cine sunt sceşti cineva şi ce intenţii nobile ei au.

 37. Pentru :Romanul spune:
  13 March 2010, la 12:12

  „Berbecii astia de la Consulat si de la Ministerul de Externe sunt persoane cu statut diplomatic, sunt prima fata a Romaniei cu care iau contact cetatenii din afara tarii si isi bat joc de toata lumea inclusiv de imaginea Romaniei. Si in timpul asta conducerea de la Bucuresti are hemoroizi.”

  Berbecii, spre deosebire de Om a fost creat sa aiba 4 picioare. Omul cu doua ! Nu simtiti aceasta diferenta ? Eu nu am vazut pe la ambasade si consulate /in toate tarile, pe unde am fost/, nici un patruped.
  Ca „Berbecii” la comportament pot nimeri peste tot. Nu numai in consulate si nu numai in ale unei anumite tari….
  Cetatenii, care ajung „sa dea mina cu un berbec/ca si comportament/ trebuie sa-l duca capul sa nu tolereze atitudinea gresita a unui functionar public, la fel ca si al oricarei persoane care manifesta comportament ne civilizat sau neadecvat functiei pe care o detine.
  Fiecare caz trebuie taxat.
  Eu, spre exemplu, nu ma las umilita de functionari, de nimeni, daca vrea sa o faca. Fara frica . De ce sa-mi fie frica, daca dreptatea este de partea mea ? Dar trebuie sa stim si masura in care un functionar are competenta legala sa raspunda solicitarilor cetatenilor.
  Carentele administraive nu fac fata tarilor. Dar nici nu putem cataloga o tara potrivit carentelor unor functionari.
  Exista cale „de atac” al comportamentului neadecvat, ne functional al functionarului public. De ce sa nu utilizam aceasta cale ?
  Eu am facut-o in luna trecuta. Am avut pretentii fata de controlul fizic al camionului cu marfuri, in care vamesul /din lamurirea scrisa a soferului de TIR/ a urcat peste cutii, le-a deteriorat, a rupt cutiile si a aruncat marfa fara ambalaje, la voia intimplarii in camion.
  Sigur, vamesii au dreptul si trebuie sa verifice marfurile, odata ce sunt multe cazuri de contrabanda a marfurilor transportate. Dar vamesul trebuie sa o faca civilizat, fara ca sa prejudicieze drepturile si munca unui intreg colectiv . Nici maca al unei persoane !
  A trebuit sa zbor de urgenta in tara clientilor nostri pentru a convinge clientii ca a fost, probabil, un caz „accidentar” din partea unui vames iresponsabil sa ca voi intreprinde toate masurile de rigoare pentru ca sa nu se mai repete cazuri similare. Am apelat la autoritatea publica respectiva din Romania. Mirarea mea a fost ca timp de 10 zile am primit un raspuns intermediar de la organul public respectiv. Sunt sigura ca vor fi intreprinse masurile de rigoare.
  Cam astfel ar trebui sa determinam functionarii publici „sa-si faca meseria” cum trebuie, daca doreste sa fie angajat in functie publica si sa fie platiti din banii nostri, ai contribuabililor. Pot face comparatie cu „modele” de comportament al functionarilor publici din diferite tari de pe diferite continente. Am avut ocazia sa calatoresc mult…..Lupul se hraneste cu picoarele lui….
  In final, impresia mea despre tari nu a fost influientata prioritar de comportamentul „berbecesc” a unor functionari pacatosi. Ei sunt peste tot. Peste tot sunt si buni si rai. Numai ca noi inclinam sa „contabilizam” raul. Vedem numai partea goala a paharului…..
  Pacat ca noi insine ne „catalogam” /fara toleranta/ in „berbeci”, „dusmani”, „prosti” si multe alte calificative, care ni se lipesc de minune de cei, care si fara noi ne leaga destule „de cap” ! Chiar si care nu le meritam ca popor. Chind o etnie intreaga este impartita in doua, vitregita, umilita si tinuta la distanta prin sirma ghimpata si soldati cu automate calasnicov, mai adaugam si noi macar un pic de venin ?
  Poti alege vecinii, dar parintii si fratii – NU !

 38. SOLARIS,DACA VREAI SA STII CINE O SA PRIMEASCA MAI MULT IN BOT , ASTA ESTI TU, CU GINDIREA TA BOLNAVA. POSHOL NA TURBINCU, INPREUNA CU BERBECUL POLITICII -VORONIN. SI SCRIE-TI TE ROG NUMELE CARE TI SE POTRIVESTE; – TIMPITUL SOLARIS.

 39. Pt solaris

  Sa le fie rusine timpitilor, care nici macar nu vad ca titlul, ca si intreg articolul, nu-mi apartin.

 40. Pt ANA

  Pt cine e sfatul?

  LUCRATI PROPUNETI CONSTRUITI- VI SA DAT DREPTUL SI ONOAREA DE A CIRMUI NU DE A JAPOI.

 41. solaris tu esti bOlnav?

 42. solaris +10000

 43. Tot pt. „Romanul”,
  Am vazut demult ca foarte multi „romani” din actualul areal al fostei Basarabii cocheteaza cu ideea statalitatii moldovensti sub forma de Elvetia, Austria ei cate alte exemple or mai fi, De fapt , aceasta idee va si dus aici unde sunteti!! Analizeaza f. coerct si sincer traba asta, draga „Romane” si cezi ca asa e! Tocmai aceasta „nehotarare” , aceasta oscilatie va adus unde sunteti. Si are toate sansele sa va duca si pe mai departe. Dar inca si mai rau!! Iarasi , te invit, draga ” Romane” sa faci o analiza cat se poate de sincera si de cinstita cu tine insuti, cat de „political corect” vrei tu, ca sa fiu in tonul doctrinar al momentului! Nu are cum sa nu duca la un lucru si mai grav pentru voi si pentru UE in ansamblul ei!!(aici incluzandu-ne si pe noi … cestilalti romani, ca vaz ca tare-ti place dihotomia noi-voi )Bine-ar fi , daca ar fi, nu ne-am mai chinui „unii pe altii”, vorba d-tale!! Sunt destul de multi , din pacate , care gandesc precum gandesti!! Numai ca pornesti de la realiatile interbelice si le suprapui mecanic si exclusivist peste ceea ce devine evident, tot mai evident azi!! Situatia geopolitica romaneasca este cu totul alta decat atunci. Raporturile mondiale de forte sunt radical schimbate, doar trebuie sa le vezi si sa le judeci!! O reinviere a ” Marii Germanii” in timpurile de fata este completamente exclusa!! Cu toata forta ei economica din spatele politicului posibil!! Asa ca „vulnerabilitatea” politica a Romaniei de azi nu este defel comparabila cu cea care a fost!!Romania are camp de manevra politica mult mai mare astazi decat imaginativul politic pe care-l vezi tu. „Cancelariile ” il intuiesc mult mai limpede decat o faci tu, domnule „Romanul”. Iar noi… cestilalti romani despre care faci vorbire stim deja lucrul asta. Ne-am prins la… poante. ( sa sa zic asa.) Toti stiu in jurul nostru si … mai departe ca pot fi scoase la iveala mari si”imprevizibile ” surprize. Peste ” unitatea” si „omogenitatea ” nascuta in fruntariile de azi ale Romaniei a trecut aproape un secol !! Si toti stim exact de unde vin marile pericole, cu adevarat mari : de la Rasaritul pe care voi sperati , cu Germania cu tot, ca-l puteti”imblanzi sau … face aliat!! Moldova romaneasca ( da, da vorbesc bine ce vorbesc, ) e marele jind si cuiul lui Pepelea!! Concentrarea indirecta pe Basarabia , e doar dedesubtul arzatoarei cestiuni!! Pentru ca sa nu-mi spui mie , ca nu e asa!! Tot OSCE-ul face curte Moscovei , Ucrainei si… surpriza , Ungariei ,pe aceasta tema data ,tacit avansata si nescrisa in documente. Daca lucrurile ar fi fost mai simple pentru „voitorii de bine” ai Romaniei, azi tara era deja in situatia Balcanilor!! Dar , uite ca nu e!! Stiu ele” cancelariile ” bine ce stiu!! Sigur, nu se vorbeste, se tace, doar ca si tacerea este tot… ” cuvantatoare”. Ei bine, frate, ” Romanule” , introdu in toata ecuatia asta si … Republica Moldova si vezi ce iese? Ce tarasenie iese!! Dar , eu nu te combat!! Nici nu mai am de ce!! „Vom trai si vom vedea” ,este o vorba la romani, car ,probabil, nu-tia scapat. Asta e si postura pe care ma plasez demult. Ce -ti dores eu tie ,dulce Romanie… este sa nu te imbeti cu iluzii . Asa ca iti doresc succes la referendum ori la alegeri anticipate ca sa se limpezeasca odata mintile noatre ale tuturora!! Iar de-acolo incolo fie care cu treaba lui si cu mintea lui! Ce mai tura , vura. Vreti sa fiti … ceilalti romani? de peste Prut? Eu , unul, nu te opresc, draga „Romanule”. Mai ales ca la romanasii de pana in secolul XX, proverbul „capu face, capu trage” , combinat cu „da-i domne romanului mintea cea de pe urma” a fos la loc de mare cinste. Secolul al XXI-lea , va forja insa cu totul altfel ceea ce va avea Romania de de parcurs in viitorimea ei. Sigur,

 44. PS pentru „Romanul”
  abia acum vad ca esti de fapt cetatean roman. Din Romania!! Ei, cu dumneata trebuia sa discut complet atfel. Analfabeti politici cunosc multi in tara. Dar uite ca mi-a fos dat sa-i intalnesc si p-aici. De fapt nici nu trebuia sa ma ostenesc cu niscai raspunsuri. Recunosc, n-am cascat bine ochii!! Esti unul din cei care nu conteaza … decat la vot!! Cu Iliescu sau Geoana.Poate si cu altii. Dupa imprejurari.

 45. sa intamplat chiar sa scriu despre acest subiect dar pe alt blog (al drei Stella Popa) am sa rescriu aici daca imi permiteti, pentru ca culmea este vorba de acelasi lucru

  …..
  Ma doare sufletul si pe mine sa stiu ca in Rep.Moldova rusa se vorbeste mai arbitir decat romana, si apoi romana nici macar nu e recunoscuta ca romana ci este considerata “moldoveneasca”, desi exista la naiba o Moldova de Vest MAI MARE DECAT Moldova de Est care ZILNIC demonstreaza ca NU EXISTA “poporul moldovean” si nici “limba moldoveneasca”

  Este adevarat Basarabia ne-a costat de fiecare data NEMERITAT DE MULT !

  Dar trebuie sa recunoastem un lucru:

  NU ESTE VINA LOR ! N U … E S T E … V I N A … L O R !

  Faptul ca au trait acea istorie, faptul ca noi am trait acea istorie, faptul ca am avut o istorie comuna si apoi si istorii separate, faptul ca a existat si exista durere, faptul ca PRUTUL ESTE O RANA DESCHISA PE PIEPTUL ROMANIEI NU ESTE VINA LOR asa cum NU ESTE VINA NOASTRA.

  Romania a avut mereu trei principate pentru ca noi eram SINGURA TARA care a luptat cu trei imperii !!! Uitati-va la istoria Serbiei, Bulgariei, Ucrainei, Slovaciei, chiar si a Ungariei (care era intotdeauna vocea a doua dupa Austria)!!! Cand principatele Romane se bateau cu balaurii Imperiul otoman, Imperiul Rus, Imperiul Austro Ungar si au reusit mai mult sau mai putin sa iasa la suprafata toate celelalte tari erau deja ocupate mereu si au iesit la suprafata (independentei) foarte rar.

  Noi ne-am batut si in trecut cu cel mai mare imperiu roman si am rezistat cel mai mult fata de vecinii nostri de atunci, dar in istorie ne-am luptat si cu puternica masina germana nazista (ca calitate) care deja castigase aproape toata EUropa (si daca nu faceau greseala lasarii retragerii britanicilor din Belgia sau macar daca nu faceau greseala neinvadarii UK acum toata Europa vorbea germana) ne-am batut si cu puternica masina (ca numar) a rusilor sovietici.

  Am facut ce e mai bine, am facut tot ce am putut. NU E VINA NOASTRA ca nu am fost Marea Britanie rupta de continent si salvata de Germana datorita Canalului Manecii, NU E VINA NOASTRA ca nu am fost o peninsula precum Italia care si-a permis sa fie aparata de ape si Alpi si sa creeze imperiul roman, nu e vina noastra ca nu suntem Spania care a reusit nu numai sa ramana independenta dar sa ocupe si America de Sud pana inclusiv Mexic de astazi, nu e vina noastra ca nu suntem Norvegia, Irlanda care nu are cine sa le invadeze…

  Si acum ca am lamurit aceasta problema INTREBAREA ESTE:

  CE SE POATE FACE ?

  si aici trebuie sa vedem ce solutii sunt pentru rezolvarea problemelor.

  UNDE ESTE BINE SA AJUNGEM ?

  si aici trebuie sa vedem unde este bine sa ajungem sa ne fie tuturor de la Tisa pana la Nistru bine.

  Hai sa nu incep cu CE SE POATE FACE, pentru ca de fapt ca sa facem ceva trebuie sa ne dam seama UNDE TREBUIE SA AJUNGEM.

  Daca vrem sa ajungem in Delta ne trebuie o barca, daca vrem sa ajungem in Carpati ne trebuie bocanci si haine groase.

  Deci intrebarea este CE NE DORIM UNII DE LA ALTII ??? Care este viziunea ? pentru care trebuie luptat ? Avem macar un tzel comun ? Sau macar un tzel partial comun ? Apoi cu siguranta nu trebuie decat sa incercam si sa gasim solutii ! Si oamenii cu siguranta reusesc.

  UNDE VREAU EU, ED, SA AJUNGEM !

  Eu as vrea sa ma trezesc intr-o zi intr-o tara Romania in care Moldova de Vest si Moldova de Est sa faca parte impreuna.

  Eu as vrea sa ma trezesc intr-o zi intr-o tara Romania in care sa pot circula liber de la Balti la Craiova, de la Chisinau la Bucuresti, de la Cahul la Timisoara, de la Giurgiulesti la Cluj.

  Eu as vrea ca sa ma pot angaja, sa am afaceri in tot acest spatiu vast romanesc, si cel mai important intr-o TARA LIBERA SI DEMOCRATA care sa prospere economic si care va depasi cu siguranta si Ungaria (PIB/cap locuitor) si sa avem o viata decenta, sa putem avea copii care sa duca o viata ILUMINATA in care sa aiba acces la INVATAMANT, CULTURA, INFORMATIE sa aiba internet, mobil, sanse de angajare sau initiative economica bune, sa isi traiasca viata fericiti !

  Si inainte de toate astea vreau sa spun ca este un vis posibil si care este unul placut.

  Si sa va mai spun ca

  NU IMI ESTE FRICA !

  Nu imi este frica de faptul ca est-moldovenii vor vorbi inca rusa o perioada, nu imi este frica ca gagauzii vor avea autonomie
  -bine va fi transformata in JUDETZ GAGAUZIA si acolo oficial NU VA EXISTA AUTONOMIE pentru ca Romania este stat unitar dar de facto ii vom lasa sa aiba autonomia LOCALA – consiliu judetean, consiliul local, inscriptii bilingve, scoala materna, care ROMANIA le ofera DEJA oricaror minoritati !
  – bine ca va format un JUDETZ TIRASPOL care sa cuprinda orasul Tiraspol si celalalt rus Bender (pentru ca restul Transnistriei este o bula umflata cu pompa, inafara de orasele unde sunt rusi, restul toate zonele intinse si satele sunt romani !) care o sa aiba o anumita autonomie

  DAR NU IMI ESTE FRICA !!!
  NU IMI ESTE FRICA ca ma vor “cotropii” est-moldovenii asa cum nici vest-moldovenii nu o sa “cotropreasca” Moldova de Est. Este o ineptie. Si la aderarea Romaniei si Bulgariei, Marea Britanie se temea de o invazie de imigranti !!! Si??? Au fost doar 7 persoane din care 6 turisti in primele zile ale aderarii RO si BG la UE !!!!

  UE exista si totusi nu vezi mii de portughezi ca invadeaza Romania sau ca mii de cehi invadeaza Suedia, sau mii de suedezi invadeaza Slovenia ! Este o chestie falsa!
  Oamenilori le place sa traiasca in sanul tarii lor, unde vorbesc limba latina.
  Emigratia masiva era doar a unor cetateni saraci si care cu timpul se opreste si chiar devine reversibila (polonezii care se intorc in Polonia din UE15 !!)

  Deci NU IMI ESTE FRICA de Unire. Nu imi este frica nici datorita motivelor economice (dealtfel exista un articol EXCELENT si nu pentru ca e PRO sau CONTRA ci pentru ca il consider OBIECTIV si RECE aici pe blogul drei Stela Popa) cititi-l si va veti linisti toti care aveti frica ca Romania va falimenta, pentru ca nu este adevarat.

  UNIREA NE VA ADUCE O TARA UNITARA, UNITA CA INTOTDEAUNA DE LIMBA ROMANA. Si in Romania actuala exista zone care au particularitatile ei, si Transilvania de exemplu care are si istoria ei regionala, nu a murit nimeni din asta, nu ne-a “cotropit” nimeni din cauza asta.

  FRICA ESTE PRIETENUL SATANEI !

  Mie sincer NU IMI ESTE FRICA DE UNIRE !

  Ca vorbesc rusa! sa vorbeasca! cu timpul rusa va fi scoasa din scoli de parinti pentru ca in UE nu este DELOC FOLOSITA ! Dealtfel doar in spatiu URSS actualemente CSI in care sunt tarile violate de Rusia, se vorbeste rusa ca “limba internationala” dar in rest RUSA CA LIMBA ESTE UN MARE ZERO ! (nu faceti confuzie cu cultura, dar Tolstoi pot sa il citesc si in romana, si in engleza daca vreau)

  Si timpul le va rezolva pe toate.

  CEEA CE TREBUIE INTELES este ca Rep.Moldova singura 20 de ani NU REUSESTE SA TREACA ACESTE PROBLEME !

  Si atunci cred ca mai bine facem Unirea si apoi rand pe rand rezolvam problemele.

  Unirea poate fi facuta si in STADII !!!!! APROPOOO!!!!
  Nici RO nu a aderat la UE instantaneu ! Dimpotriva au fost 4+4 ani de munca asidua la toate nivelele statului roman !

  Deci eu as face Unirea prin deicizia simultana a RO si MD de a se uni, aceste tari apoi vor DECLARA si IMPLEMENTA un plan de 4 + 4 ani de modificari pentru Unire, care va fi similar planului MD de aderare la UE, doar ca integram mai bine cele doua state.

  Si acum DE CE ?

  DE CE ESTE BUNA UNIREA DINTRE REP.MOLDOVA si ROMANIA !

  Pentru ca odata decisa si semnata Unirea, Rep.Moldova devine Romania, atunci Armata Rusa trebuie SA SE RETRAGA DE PE STATUL NATO ROMANIA !!!!

  Binenteles ca ROmania o sa OFERE CLAR IN SCHIMBUL RETRAGERII ARMATEI RUSE, acceptul venirii de casti albastre ONU pentru a prelua functia de OBSERVATORII DE PACE.

  Deci daca vrem Unirea asta conteaza, pentru ca ORICE SE POATE REZOLVA ! Nu uitati vorba strabunilor nostri “Unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste”

  La noi la romani (si aici vorbesc si de mine vest-moldovean dar si de voi de est-moldoveni) 1+1 = 3

  Dar vine intrebarea DE CE SA FACE UNIREA DINTRE CELE DOUA STATE ?

  1. pentru ca este o datorie istorica
  2. pentru ca Moldova de Est nu se poate dezvolta economic normal fara Moldova de Vest (este cea mai saraca tara din toata Europa)
  3. pentru ca Moldova de Vest nu se poate dezvolta economic normal fara Moldova de Est (este cea mai saraca euroregiune din UE)
  4. pentru ca o tara mai mare, mai puternica in cadrul UE, mai atractiva pentru investitori, si cu siguranta chiar daca si MD intra in UE, si ar fi in UE si MD si RO, ambele ar avea o dezvoltare economica nu neg, dar o tara comuna MD+RO ar avea in UE o dezvoltare economica CLAR MAI BUNA !

  Chestia ca MD sa devina o Slovenia in cadrul UE, dar daca se uneste cu RO atunci i se taie sansele sa devina o Slovenia sau Estonia in UE este O MINCIUNA GOGONATA !

  Cu tot respectul fata de cetatenii est-moldoveni, ai Rep.Moldova vreau sa va informez ca acest lucru NU ESTE POSIBIL !

  Slovenia, Estonia sunt tari mici cu populatie mai mica, dar au avantaje geografice foarte mari, in timp ce Cehia, Slovacia la aspiratia Germaniei, Ungaria la aspiratia Austriei sunt cu totul alta poveste. Rep.Moldova este o tara destul de populata! si apoi nu are cultura “vestica” de initiativa economica nici piata imediat apropiata, infrastructura buna (din Slovenia sa exporti in Italia e banal treci granita, din Slovacia in Germania, din Estonia in Finlanda treci granita) !!! din Rep.Moldova ce faci ?

  E si vina noastra ca nu avem autostrazi catre UE, dar totusi nu putem fi acuzati ca doar URSS ne-a idiotenizat, nu e vina noastra.

  Singura sansa a unor tari din cat mai est este ca cea a Poloniei. Sa devina mare, cat mai mare, o piata economica unitara cat mai mare si deci cat mai atractiva pentru investitori.

  Asta e sansa RO si MD ! RO si MD chiar amandoua in UE, dar separat inseamna CLAR MAI PUTIN decat RO+MD impreuna ca un singur stat in UE !

  Uitati-va totusi ca in Est avem Polonia, Ucraina, Romania adica tari mai mari si care isi fac concurenta una alteia.

  Cum rezista Rep.Moldova? Cum poate concura singura MD in fata acestor trei tari mai mari ca atractivitate fata de investitori ?

  Ma rog, eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, vreau sa spun ca daca economic e mai bine pentru noi, atunci sa judecam la rece.

  TOTUSI SUA A DEPASIT EUROPA in 1880-1990 tocmai prin faptul ca toate STATELE INDEPENDENTE ALE SUA erau intr-o tara comuna FEDERATIA SUA, avand aceiasi moneda, libertate de angaja oriunde in SUA, cetatenia comuna, limba comuna!

  Deci eu cred ca Unirea ne-ar aduce multe avantaje, dar si multa munca. Dar de munca nu a murit nimeni. Iar sa imi fie frica de ceva? Nici vorba.

 46. Pentru Titirez,
  Este adevarat. Cu Basescu, acest Hitler al politici romanesti, n-am votat niciodata, desi eu, spre deosebire de dumneavoastra ( chiar cine va permis sa ma tutuiti, sau asta va vine din suficienta data de statutul de chibit al puterii ) il cunosc personal. Probabil de aici vine si catalogarea de analfabet politic. Faptul ca cei care care nu sustin actuala putere sunt cei care nu conteaza… decat la vot a spus-o si actualul presedinte si asta vine din modul „original” al actualei puteri de a interpreta democratia. Ce ma mira pe mine este ca pastrati niste minime aparente in modul de exprimare, ceea ce demonstreaza ca sunteti probabil un profitor al actualului regim si nu un fanatic. Restul hoardei portocalii m-ar fi facut de mult albie de porci. Acum inteleg de unde si apelativul de „titirez”. Sunteti unul dintre „invartitii” regimului Basescu. Faptul ca, in Japonia, idolul dumneavoastra de carton a intrat intr-un „stabiliment” cu verigheta pe deget si a iesit fara ea, demonstreaza ca toata aceasta pletora imunda, din care, probabil, faceti parte, instalata in fata bucatelor, nu prea mai are de facut multi purici. Abia dupa as vrea sa va vad aroganta si virulenta discursului politic. Va astept! Va fi foarte interesant…

 47. Pentru Titirez,
  De aici in colo puteti scrie despre persoana mea orice doriti. Deja stiind despre cine este vorba nici nu o sa ma mai deranjez sa citesc gongorismele ditirambice… in realitate populism ieftin fara nici o finalitate. Deci scrieti…………

 48. Pt Ed________

  Va multumesc foarte mult, este o postare excelenta. Daca i-am face pe toti sa gindeasca asa, vom iesi din mizerie.

 49. Pentu Romanul

  „Nu stiam ca Romania este Elvetia, o tara pentru care merita sa te bati ca sa-i obtii cetatenia. ”

  Nu aveati de unde sti, pentru ca Romania nu este Elvetia. Nici romanii nu sunt….? „elvetieni”. Insa romanii din Basarabia tot romani sunt.
  Eu, spre exemplu, am rivnit ani la rind sa restabilesc o nedreptate istorica in memoria parintilor mei, care sau nascut romani si au avut un Rege, dar peste ani de zile, intr-o noapte au fost prefacuti in moldoveni sovietici. Mai apoi au fost deposedati de pamint….Uite ca am cumparat si pamint…..
  Nu am avt alte scopuri in sensul „bataliei” pentru cetatenie.
  Am votat pro „Basescu”. Nu am vazut o candidatura mai putin rea.
  Daca sustii ca lumea a ales din cei buni pe cel mai bun /ghindire pozitiva/, eu cred ca si Romania nu a avut bparte de politicieni consacrati. Despre politicienii de la putere eu judec in functie de chit de bine o duce poporul tarii respective Nici in Romania nu cade „mana” cereasca. Si in Romania influienta vestica inca vibreaza…. Cu toate ca Moldova mai are de „dat din coate” ca sa ajunga la nivelul de dezvoltare economica si culturala al Romaniei.
  Sa stii, ca eu calatoram mult mai mult in Romania inainte de a redobindi cetatenia. Atunci intre Romania si Moldova existau avantaje comerciale bilaterale /fara taxe/. Procuram aproape tot de ce aveam nevoie numai din Romania. Dupa introducerea vizelor pentru moldoveni a devenit destul de anevoios sa mentii relatiile comerciale. Cu cei mai flexibili „merge inainte” pina in prezent. Intre timp au aparut si alte oportunitati comerciale mai avantajoase. In Romania, ca si in Moldova, au disparut multe intreprinderi producatoare de materie prima. Preturile au crescut considerabil.
  De ce scriu despre aceste lucruri ? Poate ma fac inteleasa ca nu am contat pe careva avantaje personale sau sa ma „caciulesc” plinghindu-mi de mila. Multi si-au redobindit cetatenia ca si mine. Pentru a se „spala” de o nedreptate istorica, care ne-a afectat nespus de mult. Am foarte multe relatii cu Oameni exceptionali din Romania. Mai putin intilnesc „catastrofe”, probabil ei circula pe alte drumuri, nu-mi cad mie in cale sau pur si simplu nu sunt prea multi pe un km.p.
  Acum „stau” cuminte in „banca” mea /nu in care se vind banii/ si ma ocup de ale mele….Le am destule.
  Roman este acela, care iubeste Romania cu toate problemele ei…..Patria, parintii si fratii nu se aleg…..Poti alege doar tara in care doresti sa stai…..

 50. Pentru Alexandra Can,
  Din pacate parintii mei au murit de mult ( tata era basarabean ) si nu am frati. Patria de care vorbiti este probabil, sau ar trebui sa fie si propria casa. Dar cand cineva iti intra in casa ta, se urca incaltat in pat, scuipa pe jos, eructeaza des, injura, fumeaza si da scrumul pe jos si mai face nu stiu cate alte blastamatii, ce faci? De dat afara nu-l poti da pentru ca in mod abuziv el a pus stapanire pe apartament, iar ciracii lui afirma ca totul e legal. In situatia asta nu-ti iei lumea in cap si-ti cauti alta casa, adica alta tara? Si sa vedeti ce comod este cand esti obligat sa faci gestul asta cand esti la capatul vietii, ca mine. Eu nu va doresc decat un singur lucru: sa traiti intr-o tara condusa de Basescu si gasca lui. Daca tot l-ati votat se chiama ca ce va doresc eu e de bine. Iar multimea aia de oameni exceptionali, de care vorbiti, exista cu adevarat dar ea constituie masa majoritara tacuta, care dezgustata nu mai voteaza de mult si de care isi bat joc politicienii. Iar cand am spus ca Moldova nu ar trebui se mizeze numai pe Romania este pentru ca eu cred sincer ca basarabenii merita mai mult decat le poate oferi Romania.
  … Si, de ce nu recunoasteti, furia asta cu cetatenia romana si cu micul trafic de frontiera a aparut mai ales dupa ce Romania a fost obligata sa introduca viza. Am trait si noi romanii acest sentiment, pentru ca Ungaria a intrat in UE inaintea Romaniei. Dar parca noi nu eram atat de disperati. Oricum cei care au avut in gand sa plece erau plecati de mult, unii chiar din anii 90 ( sunt cateva milioane! ). Si sa stiti ca pe romani chiar ii deranjeaza ca moldovenii nu se gandesc decat la rezolvarea propriilor probleme, indiferent cum, netinand cont daca asta ar aduce deservicii majore locuitorilor Romaniei.
  In incheiere am sa va spun ceva ce nu o sa va placa: Moldova s-ar putea sa nu intre niciodata in UE. Exista acest risc, recunosc. Dar nimeni in afara de locuitorii Republicii Moldova nu este de vina ca v-ati trezit atat de tarziu. Trebuie sa recunosc ca statul roman a tot incercat sa va aduca pe drumul cel bun, oricare ar fi el, dar de fiecare data raspunsul oficialitatilor moldovenesti a fost negativ si uneori cu consecinte incomode si chiar periculoase pentru Romania, care pe vremea aceea nu era membra NATO. Si ca sa fiu onest pana la capat am sa va spun direct: unirea nu se va face pentru ca nici macar Basescu nu o doreste de fapt. Timpul va demonstra ca am dreptate chiar daca nu-mi doresc neaparat sa se intample asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *