100 zile de guvernare liberal-democrată, sugestii, riscuri
In ziua de 19 ianuarie 2010, PNL a tinut o conferinta de presa in care Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte, George Avornic, Secretarul General al PNL, si Mihai Creanga, membru al BPC, presedintele Filialei Cantermir a PNL, au expus pozitia PNL fata de cele 100 de zile de guvernare AIE si unele prioritati legislative.
In continuare sint postate Pozitia PNL fata de realizarile si asteptarile din partea AIE si Declaratia privind necesitatea adoptarii Legii Lustratiei.
PNL salută pozitia premierului Vladimir Filat că “Opoziţia trebuie să-şi facă meseria şi să caute lacunele guvernării”. Sperăm să gîndeasca la fel toţi liderii AIE. PNL a sprijinit trei componente ale actualei AIE în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PNL nu e la guvernare şi s-a declarat оn Opoziţie constructivă faţă de actuala Putere.
Premierul a declarat şi că “mesajele din partea societăţii sunt îmbucurătoare – schimbarea se simte deja, deşi încă destul de slab”. Guvernul, ca emanatie a majoritatii democratice din Parlament, a fost învestit pe 25 septembrie 2009, cînd s-a aprobat şi Programul de Guvernare pentru anii 2009-2013 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”.
PNL consideră că după prima sută de zile ale activităţii Executivului, au fost infirmate vehiculările comuniştilor privind incapacitatea noii puteri de a guverna. Populaţia depăşeşte frica legată de efectele schimbării Puterii, însă persistă temerea revenirii comuniştilor în forţă. Cauzele sînt fragilitatea majorităţii parlamentare, contextul politic şi economic. Politic, pentru că nu e clar: va fi modificată Constituţia şi evitate alegerile anticipate, vor fi alegeri prezidenţiale cu participarea populţaiei sau vor fi alegeri anticipate şi o instabilitate inevitabilă, ce va comporta o pauză dăunătoare în relaţiile cu instituţiile internaţionale.
PNL salută priorităţile Guvernului privind o creştere economică durabilă, locuri de muncă bine plătite, schimbarea modelului economic, crearea condiţiilor pentru investiţii străine şi pentru competitivitatea mărfurilor autohtone pe piaţa externă.
Poziţia PNL este motivată de imperativul asigurării, pe toate căile, a ireversibilităţii orientării europene a Republicii Moldova.
Iată atitudinea PNL faţă de deciziile şi acţiunile Alianţei pentru Integrarea Europeană:
Salutăm Decretul de formare a Comisiei care va condamna crimele comunismului în R. Moldova, emis de Preşedintele-interimar al R.Moldova. În Parlament există o iniţiativa legislativă depusă şi de preşedintele PNL privind condamnarea crimelor comunismului, iar pe 19 decembrie 2009, Delegatia Politica Nationala a PNL a cerut Puterii eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.
Apreciem deblocarea relaţiilor cu UE, FMI, BM, BERD si Banca Europeană pentru Investiţii. Încep negocieri dificile pentru Acordul de Asociere cu UE, care nu înseamnă garanţii pentru integrare, ci liberalizarea regimului de vize (fără drept de muncă în UE) şi negocieri privind o zonă de comerţ liber şi aprofundat cu UE. Asta necesită voinţă politică şi menţinerea la putere, în pofida unor reforme impopulare. Este importantă adoptarea, în decembrie 2009, la Bruxelles, în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE, a Declaraţiei Comune, ce prevede obiective specifice de colaborare.
Salutăm vizitele conducerii statului în UE şi în SUA, preconizata semnare a Acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului (Compact) pentru proiectele “Tranziţia la o agricultură performantă” şi “Reabilitarea reţelei de drumuri”.
Deblocarea relaţiilor cu România trebuie să conducă la crearea bazei pentru un parteneriat cît mai strîns. Anularea vizelor pentru români, Acordul micului trafic la frontieră nu trebuie urmate de semnarea Tratatului de Frontieră dintre R.Moldova şi România, dorit de Kremlin şi de comunişti, ci de un Acord de Parteneriat Strategic moldo-român “Pro Europa”, pornind de la o viziune comună a AIE, a Preşedintelui Traian Băsescu şi a întregii clase politice de la Bucureşti.
Găzduirea summit-ului CSI la Chişinău a fost un act de corectitudine şi de perspicacitate politică, însă însoţit de declaraţii ale unor politicieni din AIE neconforme prevederilor programatice ale partidelor reprezentate – atît despre relaţiile cu CSI, cît şi referitor la problema transnistreană.
Menţionăm demararea reformării sistemului de educaţie, reconsiderarea programelor curricullare, care trebuie efectuate cu oameni noi, nu cu funcţionarii ce au promovat programe şcolare în regim comunist. Un nou Cod al Educaţiei va favoriza integrarea în sistemul european de educaţie.
Notificăm tergiversarea reformării Consiliului Coordonator al Audiovozualului şi a IPNA „Teleradio-Moldova”, sursa părincipala de informare pentru majoritatea populaţiei noastre.
Constatăm acţiuni salutare în contextul crizei economice mondiale. Privim cu prudenţă angajamentul de depăşire a recesiunii economice prin creşterea economică de la 1,5%, în 2010, la 5%, în 2012, de descreştere graduală a deficitului bugetar оn PIB de la 9%, în 2009, la 3%, în 2012, cu stabilizarea deficitului contului curent în jurul cotei de 10% din PIB.
Salutăm îmbunatatirea mediului de afaceri, demonopolizarea importului şi exportului, reducerea, de la 250 la 41, în Nomenclator a produselor supuse certificării obligatorii pentru conformitate, prelungirea de la 1 la 5 ani a certificatelor de conformitate pentru companii cu management adecvat standardelor internaţionale. Aşteptăm reducerea genurilor de activitate supuse licenţierii şi simplificarea procedurilor de licenţiere.
Sprijinim completarea Fondul de subvenţionare a agriculturii cu 250 mln lei (pe lîngă cele 313 mln), prin modificarea Bugetului-2009, ca şi angajarea in restituirea TVA-ului la livrarea producţiei pe teritoriul ţării
Apreciem deblocarea exportului vinului în vrac şi eliminarea barierelor la exportul de struguri, ca şi o serie întreagă de măsuri legislative şi executive, menite să elimine barierele din calea exportului produselor agricole.
Salutăm promisiunea legată de noul sistem social, prevăzînd o majorare a alocaţiilor pentru asistenţa în 2010, inclusiv prestaţiile de şomaj, cu 40% în raport cu anul 2009, sporirea finanţării prin majorarea transferurilor оn fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală cu 5,4% faţă de nivelul aprobat pentru 2009, cota transferurilor urmînd să reprezinte 58% din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Salutăm liberalizarea sistemului de executare a hotărîrilor judecătoreşti, fenomen ce a erodat total încrederea cetăţenilor în actul de justiţie şi în stat.
Sprijinim Parteneriatul public-privat pentru descentralizarea puterii şi asigurării autonomiei locale, utilizarea eficientă a resurselor publice pentru prestarea unor servicii publice de calitate, în beneficiul cetăţeanului.
S U G E S T I I LE PNL:
Este necesară o coordonare a poziţiilor în AIE faţă de diferite chestiuni, o claritate privind obiectivele politice imediate ale Alianţei. Este imperativ un centru de analiză, care să cumuleze, la maximum, opiniile exprimate în presă, emisiuni, în conferinţele de presă, în declaraţiile politice privind fărădelegile ce aşteaptă implicarea structurilor competente şi sugestiile pentru guvernarea liberal-democrată.
Să se formeze AIE-uri în cît mai multe raioane.
Sa continue dialogul început cu societatea civila, stopat în ultimul timp, ca şi dialogul constant cu alegatorii, grupurile profesionale în cadrul unor întilniri directe in raioane, prin media electronica – aceasta ar angaja solidar societatea în efortul de schimbare, care e unul dificil, dar imperativ.
Să fie demolate simbolurile comuniste şi monumentele Lenin in raioane.
Să fie traşi la răspundere cei vinovaţi din clanul comunist pentru deturnările de bani publici în zece ani de guvernare comunistă curuptă, inclusiv obţinerea ilegală a lotului de teren şi a creditului de 2 milioane de dolari de la Banca de Economii pentru sediul luxos al PCRM – cazuri făcute public de PNL încă în Parlamentul de pînă la 5 aprilie.
Să fie făcute publice cu maximă claritate şi prudenţă politicile sociale adoptate, pentru a se evita neliniştea categoriilor defavorizate ale populatiei.
Să nu fie tergiversată anchetarea evenimentelor de la 7 aprilie.
Să nu se admită traseismul comuniştilor spre partidele de la guvernare de dragul ocupării funcţiilor în structurile administraţiei publice centrale, rationale, în serviciile desconcentrate.
Să fie făcute publice rezultatele verificării averilor noilor guvernanţi. Trebuie actualizată Comisia ce controlează veridicitatea declaraţiilor de avere. Populaţia trebuie convinsă că noii guvernanţi nu au venit să fure ca şi comuniştii. Regretăm tăcerea sectorului asociativ, a ONG-urilor specializate.
Să fie intentate urgent dosare în baza Rapoartelor Curţii de Conturi, care a verificat cheltuierea banului public de către demnitarii comunişti.
Să se ia măsuri urgente împotriva corupţiei, pentru că, neeliminîndu-se cauzele în regimul comunist, se riscă perpetuarea acesteia sub noua guvernare. Trebuie cercetaţi capii clanului mafiot, reacţionat la investigaţiile de presă, traşi la răspundere şi cei cu imunitate parlamentară, care trebuie ridicată, conform legii. UE aşteaptă procese împotriva “marilor rechini”, ce lipsesc sau întîrzie. Nu trebuie să existe piedici sau indicaţii de sus pentru CCCEC în cercetarea legalităţii activităţii firmelor aparţinînd direct sau indirect capilor clanului mafiot comunist sau capilor oricăror altor clanuri.
Să se ia decizii bine cоntărite privind banii publici, pentru evitarea acordării unor sume gen 165 mii lei pentru un deputat comunist, cînd atоta lume se află sub pragul sărăciei.
Agentul guvernamental să sesizeze Procuratura pentru intentarea de dosare celor vinovati de cauzele pierdute de R.Moldova la CEDO. În caz contrar, ca element indispensabil al statului de drept, justiţia va deveni independentă foarte greu, rămînînd sub comandamentele Puterii.
Să se găsească urgent mijloace compensatorii pentru creşterea preţutilor cauzate de livrarea gazelor la preţ majorat (233 dolari pe mia de metri cubi) de către Gazprom (preţul la gaze pentru consumatori a fost majorat cu 14%, pentru energia electrică – cu circa 20%, iar pentru agentul termic – cu 29%.
Îngheţarea salariilor bugetarilor ar putea genera corupţie şi înrăutăţi calitatea servicilor de stat, iar inclaritatea măsurilor compensatorii în condiţiile stopării compesaţiilor nominative generează deja o nemulţumire şi imposibilitatea achitării serviciilor comunale. De panica generată pot profita comunistii.
Priorităţi semnalate de societatea civila, partidele extraparlamentare, de presă,
care, nerealizate, pot deveni riscuri în 2010.
1. Demolarea sistemului comunist printr-o revoluţie de mentalitate, prin deschiderea totală a spaţiului public pentru confruntări de idei.
2. Traseismul comuniştilor spre partidele de guvernămînt deprimă partea democratică a societăţii şi anihilează efortul schimbării. Neadmiterea în funcţii a reprezentanţilor nomenclaturii regimului comunist de factură sovietică şi ai regimului comunist răsturnat pe 29 iulie e posibila prin adoptarea Legii Lustraţiei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de regresul grav al societăţii în ultimii zece ani.
3. Stimularea libertăţii presei, prin crearea unor condiţii favorabile dezvoltării instituţiilor media, prin diminuarea poverii fiscale şi identificarea altor posibilităţi de promovare a libertăţii de exprimare va ajuta la nesubstituirea actualilor guvernanţi comuniştilor, care nu agreau şi chiar persecutau pentru atitudinile critice la adresa Puterii. Presa, partidele neaflate la putere, intelectualitatea şi societatea civilă trebuie să rămînă vigilente şi intr-o opoziţie activă, constructivă faţă de actuala Putere.
Partidul Naţional Liberal,
Chişinău, 14 ianuarie 2010
Ce, chiar asa de tare vrei in Parlament? Vai, vai, vai, mititico…
… nu e nevoie de 100 de partidulete de centru-dreapta … in primul rand electoratul inclina din ce in ce mai mult spre o simplificare si concentrare doctrinara a vietii politice … s-a terminat cu vremurile cand sute de partide,partidulete,aliante,fronturi,blocuri politice zburdau in moldova . cine nu vede treaba asta ori e nebun la cap ,ori e prost ,ori face jocurile unor forte externe … cresterea importanta a pld si pd , ne indica clar acest lucru . oamenii vor cel mult 2 partide mari pe dreapta cu orientare populara social-crestina sau liberala . pe stanga vor un partid de centru-stanga moderat cu tenta social-democrata si din pacate un partid radical de stanga cu tenta sovietoida -pcrm . nu dau sanse nici unor formatiuni politice de centru … totul e prea in ceata cu ele ca sa mai atraga electorat . ramane de vazut unde se vor opri din crestere si unde se vor stabiliza , pld-ul si pd-ul …
BRAVO, PNL!
Ar fi foarte BINE sa se si implineasca.
Doamne, ajuta!
SCANDAL în AMN: Primul grup: “Nu ne mai regăsim în AMN”. Al doilea grup: “Au plecat doar rudele şi prietenii lui Untilă!” 20 de lideri, împreună cu echipele lor, care se prezintă că ar constitui peste 1500 membri, inclusiv preşedintele Organizaţiei de Tineret a Alianţei „Moldova Noastră”, Sergiu Baltaga, au anunţat, în urmă cu câteva minute, despre plecarea din AMN şi aderarea la Mişcarea Acţiunea Europeană.
Aceştia declară că nu se mai regăsesc în acest partid, că tinerii nu sunt promovaţi şi sunt ignoraţi. Tinerii au reîntors preşedintelui OT AMN carnetele de partid şi declară că “nu mai cred în AMN”.
O-ho-ho, ce forfota mare! Cine a deshis contul de finantare, fete si baieti? V-a eliberat creditorul carduri si ve le-a activat? Cate sugestii! Am mai auzit si anterior 10 conditii a unora cioroiului, apoi alte conditii. Nu stiu ce o sa prezinte proiectul vostru, dar ca e o scamatorie, este clar din prima. Nu cred, ca nu are sorti de izbanda, dar numai pentru a va vedea vre-o cativa parlamentari, in rest nu vad ce decizii politici si cum veti putea influienta guvernarea. Am in gura un gust de ranza, numai ca nu de gaina, ci de maldavan…
Pt Mihai G.
La atita va duce mintea putuntica? Asa caracterizati orice situatie de pozitie activa? Va place stioalna, tacerea, mlastina, necricneala? Pai nu va deosebiti de PCRM.
… si inca ceva . cine stie daca nu cumva s-ar obtine mai mari rezultate in directia cea buna – pro-euroatlantica – din interiorul pld si pl , decat de pe margine . chiar daca sunt probleme sau neintelegeri cu liderii actuali … viata merge inainte iar istoria se invarte .
>> Va place stioalna, tacerea, mlastina, necricneala?
Nu, nu-mi place PNL.
care Europa , ca acolo nimeni nu are nevoie de noi – saraci si avind conflictul transnistrean pe umeri
p/u Mihai G. – ai intrat pe blogul presedintelui PNL, sa daca nu-ti place politica acestei formatiuni puteai trece cu vederea nu inka sa mai scrii ceva aici si acest blog la care se munceste mult nu p/u persoane ca tine. Poftim si iesi afara.
Cred ca este un document care foarte bine corespunde pozitiei declarate a PNL – opozitie constructiva. O radiografiere exacta a situatiei. Uniti-va cu PL… pentru a contrabalansa venirea oportunistilor in tabara nationala prin partidul aflat la guvernare..
Nu cred ca e locul potrivit insa din ce in ce „MA ZA..B..ESC” si comunistii si toti mincaciosii din politica, tot se scumpeste da lefele ramin aceleasi din 2007 nimic spor la salariu, nu cred ca o sa se simta copii mei satui de la legea lustratiei d-na Vitalia, ramine numai de amagit si de furat oare? numai ca nu toti se pricep la asa lucruri.
Pt Mihai G.
Nu, nu-ti place Pavlicenco, nu PNL, pentru ca Pavlicenco nu tace si nu se pliaza pe cei multi, manipulati. Asta pe putin spus…
Stimat PNT, va rog sa cereti cercetarea de unde PCRM a avut bani pentru a construi in timpul crizei un edificiu de lux pentru partid. Totodata ari fi de dorit sa le propunet ca PCRM luind in consideratie criza care este in Moldova, binevol sa nationalizeze edificiul. Statul sa-l vinda la licitatie iar banii intorsi pensionariilor, care dupa experimentele comuniste au ramas foarte saraci.
Vrei sa spui ca toti sunt prosti, si numai matale esti desteapta? Da, de modestie n-ai sa mori.
Pt Mihai G.
Nu stiu de altii, dar de dumneata – la sigur. Stii povestea cu fudulul?
CRED CA ESTE IREVERSIBIL.
UN LUCRU VA FI SI IMAGINEA POZITIVA PE CARE LE-O VA LASA ROMANIA ATUNCI CAND VOR CALATORI ACOLO, DUPA APROBAREA ACESTUI MIC TRAFIC LA FRONTIERA (avand in vedere ca viata la IASI, BOTOSANI, BRAILA, SUCEAVA ESTE MAI BUNA DECAT CEA DIN VINNITZA, ODESSA, CERNAUTI, iar moldoveni si chiar minoritatile vor observa acest lucru).
P.I.B. ROMANIEI PER LOCUITOR ESTE DUBLU FATA DE UCRAINA SI DE PATRU ORI FATA DE REPUBLICA MOLDOVA.
Ei, doamna Pavlicenco, asta DA!!
Clar, concis si la obiect!! Asta nu e doar „opozitie constructiva”! Este exact ceea ce trebuie: sprijin pentru a face intr-adevar ireversibila democratia autentica in Basarabia.
Mai imi permit o remarca. Am citit si programul PL. Nu sunt mari deosebiri intre dv si ei. Ba chiar as zice , foarte putine. De aceea , cred eu, ar face mult bine esichierului politic basarabean actual sa aiba reprezentata componenta liberala mai coagulata. Primejdiile s-ar reduce considerabil. In afara de asta, platforme distincte intr-un partid mai mare,fireste asamblate in virtutea unui scop corect si principial definit, nici nu sant de repudiat. Dimpotriva. Luciditatea politica nu poate fi decat apanajul unei gandiri doctrinare cat mai coerente si articulate cu flexibiliatate. Dar nu e obligatoriu sa fiti neaparat de acord cu ce sugerez.
Pt Pitar
Mersi.
Dar iata voi plasa acum ceva ce s-ar putea sa nu va placa…
Pt Pitar
De ce? Ba chiar sint de acord, dar pentru a coopera e nevoie de dialog. Am avut in prim-dialog cu cineva de la PL, dar avem impresia ca nu le trebuieste nimic. E dreptul lor. Noi am spus si spunem ce credem, ei fac ce cred. Nu poti face nimic cu de-a sila. Dar vor intelege ce sansa pierd mai tirziu, sa nu fie prea tirziu… Noi avem solutii pentru toate situatiile.
Stimata Doama,
Secretul cel mare al succesului in alegerile viitoare este populismul primitiv. Daca PNL va merge separat la alegeri
Va recomand sa mergeti pe sloganuri simple :
1. Pensii de 5000 de lei minim,
2. Salarii profi – 10000 de lei una sarcina,
3. Salarii medici – 10000 de lei,
4. Curs valutar stabil 1 euro – 10 lei,
5. Credite ipotecare – pe 50 de ani cu 1 % anual,
6. Toti politicienii de peste 55 de ani – proscrisi pentru vecie !
7. Trecem Guvernul si Parlamentul pe biciclete !
8. La casartorie – cadou de la Stat 100 000 lei , nasterea primului copil – 100 000 lei, al doilea – 200 000 lei,
9. Transport gratuit local pentru orice pasager,
10. Subventii pentru intretinere si caldura – 1500 lei lunar pentru
familia de pensionari,
11. Nationalizarea tuturor intreprinderilor,
12. Inminarea certificatelor de viata vesnica !
Pt HANS
Tineti minte: Am sa le fac publice in timpul campaniei electorale.
Sper sa fie ireversibil drumul spre Europa, Romania, democratie europeana, dar cand ma GANDESC CA RAUL PRUT NU ESTE DOAR GRANITA DINTRE DOUA TARI SURORI CI ESTE GRANITA A DOUA LUMI SI CONCEPTII DE VIATA, MI SE FACE RAU VA SPUN SINCER…….
VA FI FOARTE GREU SA IESIM DIN CSI, PENTRU CA MAI APOI SA INTRAM IN UE.
MA GANDESC CA NISTE LOCUITORI AFLATI LA DOAR 1000 DE KILOMETRI MAI LA VEST SAU SUD DE NOI DUC O ALTA VIATA (in sensul pozitiv al cuvantului), IAR NOI PARCA SUNTEM CONDAMNATI DE CINEVA SA TRAIM ASA…..NOROC CA VIATA COMPENSEAZA SI STIU CE SPUN (iar acest lucru ma face sa ma simt mai bine).
Nu, dna Pavlicenco. N-are pentru ce sa nu-mi placa. Daca asa e, asa e!! Oricum ceea ce ati dovedit cu „intampinarea de fata” e f.onest.
Pt. Razvan
Razvane, ma intristezi !! Nu datorita acestui blog, nu discutiilor de aici. Dar fiind din Romania si aproape zi de zi prezent pe blogurile basarabene, mai ales culturale, mi-e teama ca ai dreptate . Diferentele de mentalitati le simt si eu si inca foarte dureros. Si mult prea multe. Iata ce au facut din noi- prin separare brutala- cei 50 de ani. Traiesc insa cu speranta. Basarabenii iubesc Romania. Cu adevarat . Dar nu o prea inteleg. Si noi invers. „Aparatul vizual si auditiv” al basarabeanului are pregnante rusesti apasate.Totusi sunt atat de multe lucruri comune, incat in cele din urma fuziunea sufleteasca are toate sansele de a se produce. Am ajuns la o mica si personala concluzie: eu am a invata sa fiu basarabean, iar basarabeanul are de invatat sa fie roman. Astfel s-ar putea naste o sinteza , poate necesara, poate benefica, poate superioara a tot ce a fost. Asta cu o singura conditie de reciprocitate a formulei.
Pt ANA
Repet: Cind te scoli dimineata, freaca-ti bine ochii si spala-i cu infuzie de ceai. Aici nu e blogul MAE. Daca vei mai incurca borcanele, nu te vei mai admira.
„# Mihai G. spune:
19 January 2010, la 15:03
„” Va place stioalna, tacerea, mlastina, necricneala? Nu, nu-mi place PNL.””
Eu cred ca PNL nu este o prostituata, care sa munceasca pentru bani ca sa placa la toti.
Do you can understand ?
pentru dl Pitar intradevar ia timp ca oamenii sa se poata coagula, sa se nasca o sinteza anume, dar pentru asta NU CRED CA O PUTEM OBTINE SEPARAT !!!
Cu violenta am fost separati noi romanii, noi vest-moldovenii de ei est-moldovenii. Si sinteza din perioada sovietica (a se citi rusificare fortata) a fost datorita unei actiuni in masa criminale. Dar atunci de ce sa asteptam asa molcom ceva? TREBUIE SA LUPTAM CRED. Si nu sa luptam propriu zis cu o arma sau pumnul ridicat, ci pur si simplu sa intelegem ca TREBUIE SA CEREM CEEA CE DORIM.
Dealtfel vreau sa spun ca culmea cei mai efervescenti oameni politici din Republica Moldova sunt chiar liderii PNL si MAE prin dna Pavlicenco si dl Anatol Petrencu !!!
Si nu zic pentru ca sunt de orientare clar pro euro-atlantici si pro- Romania ci pentru ca sunt cei care tot cauta solutii, cauta modalitati spre mai bine, spre mai aproape de adevar.
Deci cred ca sa intelegem ca Unirea este un lucru necesar noua din multe puncte de vedere (istoric, economic, social) si apoi sinteza va veni singura cand v-om fi impreuna.
Cat despre actiunile de coagulare a unei puteri liberale mi se pare absolut de laudat, nu neaparat actiunea in sine pentru ca este logica si aduce multe beneficii cetateanului din Rep.Moldova, cat mai ales ma uimit capacitatea de a „jertfi” orice pentru binele acestei tari din partea acestor oameni politici.
In trecut mai multi, printre care si eu, am acuzat PNL si dna Pavlicenco ca de ce nu renunta la lupta electorala in favoarea celor care aveau deci sanse (conform sondajelor -dar aici iar se ridica multe intrebari) cand este enorm de greu sa ceri unui partid si om politic sa RENUNTE tocmai la DATORIA sa de a participa la ALEGERI. A fost cam nencinstit sa cerem asta, si totusi au facut si asta. Si acum iar propun orice dar sa fie mai bine, ca etapele de modernizare sa fie cat mai rapid trecute.
Este un efort considerabil pe care eu personal, cred ca merita laudat si apreciat.
Si in final ca sa scriu si ce vream sa spun de fapt, PL cred ca ar trebui sa inteleaga ca aceasta unire cu PNL si alte formatiuni extra-parlamentare ESTE UN LUCRU EXTREM DE NECESAR SI BENEFIC pentru ca aduc in PL o aripa puternica de RESURSE UMANE EXTREM DE IMPORTANTE.
E ca si cum un vultur cu doua aripi si-ar mari aripile cu 20% si ar zbura mai repede. Si chiar mai mult. Graba sau ignoranta PL de a nu discuta cu PNL mi se pare ca ar fi o greseala ENORMA pe care va costa PL pozitia de lider.
Deja PDM dintr-un suflu a intrecut PL (dar miscarea este complexa si are multe motivatii) dar daca ne uitam si PLD este mai puternic decat PL, si fara tocmai aceasta aripa noua PL nu va fi decat pe locul 2 mereu.
Tocmai aceasta aripa iar aduce in batalia pentru locul 1 daca nu in toate partidele din RM macar in zona de dreapta (liberala).
pu # Mihai G. spune:
19 January 2010, la 20:08
„Vrei sa spui ca toti sunt prosti, si numai matale esti desteapta? Da, de modestie n-ai sa mori.”
Se intimpla ca „prostia” apare in fata, dar nu „tine” mult…..
Nu mor caii chind vor chinii….Nici de modestie…..
Pt Ed_____
Sint perfect de acord cu ce ati spus. Perfect. Dar nu ai cui spune si o vor intelege-o mai tirziu. Dusmanii unificarii vin mereu cu ieftinaturi gen „Vrei sa fii deputat!?” In primul rind, asta nu e o crima, mai ales ca acum cei cu cetatenie romana pot fi deputati. Daca eu treceam anterior, nu abandonam cetatenia romana. In al doilea rind, noi, in PNL, avem foarte multi cu cetatenie romana si toti au spus ca nu accepta fotoliul in detrimentul cetateniei.
Legat de unificarea cu PL. Ei trebuie sa inteleaga – ori fac o unificare si coaguleaza multa lume, plusvaloarea, ori vor ramine ca PPCD – cu 8-9 deputati. S-ar putea sa inteleaga asta mai tirziu, dar sa nu fie prea tirziu… Noi nu ne legam de gitul nimanui. Vrem discutii civilizate, un dialog transparent. Acest proces nu poate fi privit prin interese personale, asa cum spuneti.
pu Pitar
„Am ajuns la o mica si personala concluzie: eu am a invata sa fiu basarabean, iar basarabeanul are de invatat sa fie roman.”
Clasa politica din Moldova si Romania „vor dragostea” intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului in perioada electorala / pina vin la putere/.
Dupa alegeri dragostea ramine numai in sufletele romanilor adevarati…..
Ed___ spune:
20 January 2010, la 01:01
„Deci cred ca sa intelegem ca Unirea este un lucru necesar noua din multe puncte de vedere (istoric, economic, social) si apoi sinteza va veni singura cand v-om fi impreuna.”
Care Unire, Ed ?
Nu vezi ca in provincia basarabeana nu pot sa se uneasca in activitatea lor 5 lideri de partide, care se considera „romani si puntum” , dar tu, ca si mine, speri la unirea poporului roman ?
Si cu rindza ” romanului moldovean” cum ramine ?
pu :HANS spune:
19 January 2010, la 23:11
Si:
8.1 Taxa pentru divort 200.000 lei
Felicitari d.Pavlicenco cu acest inceput bun.Sa dea domnul sa le fie de folos opozitiei aceste critici si propuneri!
Fiti atenta la o fraza spusa de Filat: „Nu ştiu în ce măsură este valabilă această afirmaţie în cazul nostru.”Accentul se pune pe „cazul nostru”
Este o fraza cu mai multe intelesuri:
1-criticati pina vi s-a duce gura la urechi,ca tot fara nici un folos,ca noi suntem tari si mari-adica tot nu vor tine cont de ceea ce se spune din societate sau ce spune PNL care este in opozitie;
2-criticati,insa lui Filat nu i se permite sa asculte societatea;
3-criticati,dar Filat habar nu are cine-i sunt in echipa;va fi capabila echipa lui sa dea reactie,la asemenea critici?sa mai corecteze unele lucruri spre bine?
4-criticati,dar oamenii nu va vor intelege criticile
Dumneavoastra.
D.Filat crede ca lumea nu prea stie si nu poate deosebi unde e rautate si unde este bunavointa,unde e constructiv si unde e distrugere.
Nu-mi place ca Filat nu are incredere in propriul popor.Pentru a avea incredere tre sa-l informezi cit mai mult si cit mai corect.
Nu-mi place ca se crede cel mai autoritar.
Nu-mi place ca nu-si cunoaste oamenii din echipe,habar nu are cu cine lucreaza.
Nu-mi place ca informeaza societatea decit doar prin „Presa independenta proFilat”.
Mai oameni buni! PRIN CITE AM TRECUT SI PE CITI AM CREZUT,ca pina la urma sa raminem dezamagiti! „Patriotismul” unora ca de obicei se transforma in niste interese personale si preocupari puntru cariera. Oare asa va fi si cu noua guvernare?
Ce e de facut ca ei sa auda nedumeririle si suspiciunile noastre?!
Trebuie sa vedeti un clasament facut de o foarte prestigioasa si importanta INSTITUTIE :
„Indicele libertatii economice calculat anual de Heritage Foundation s-a imbunatatit pentru Romania cu un punct in 2010, la cota 64,2, plasand economia romaneasca pe locul 63 din cele 179 de tari incluse in clasament”;
SI TOT LA ACEST CLASAMENT : „Indicele libertatii economice plaseaza Romania mai sus in clasament decat state precum Tailanda, Turcia, Polonia, Africa de Sud, Grecia, Italia, Bulgaria, Croatia, Egipt, Brazilia, India, China, Rusia sau Argentina”.
„Pe de alta parte, economia romaneasca este devansata, pe langa majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, si de state precum Georgia, Botswana, Uruguay, Cehia, Slovacia, Ungaria, Letonia, Slovenia, Israel, Columbia, Panama, Trinidad Tobago sau Jamaica”.
„Primele zece tari din lume dupa libertatea economica in 2010 este completat de Australia, Noua Zeelanda, Irlanda, Elvetia, Canada, Statele Unite, Danemarca si, respectiv, Chile”.
TARILE DIN CSI STAU MAI PROST IN CLASAMENT, IAR COMUNISTI TREBUIE SA VADA ACEST CLASAMENT.
In comunism se lucreaza pentru spasibo iar in capitalism pentru un salariu, orice munca trebue de platit corespunzator. Cu cat mai bine se plateste munca cu atit mai calitativ este rezultatul. Cosider ca munca de politician modern este cu risc. Poti lua putera politica dar poti sa n-o castigi niciodata. Eu sincer apreciez pozitiv munca PNT dar vreau sa nu uite niciodata ca nu sunt oameni rai si partide rele, sunt relatii intre oameni nebune si relatii intre partide foarte rele. Comunistii au avut relatii foarte rale cu diferite paturi sociale, cu diferite natiuni, nu suportau existenta altor partide. Forta era unica solutie de asi realiza programul. Europa a fost separata prin forta. Germania, Romania, Moldova, Georgia si Basarabia prin forta au fost separate. De ce Rusia in interiorul sau aplica forta dar Georgia nu are dreptul. Ori ambii n-au dreptul ori ambii au dreptul. Despre statutul limbii ar fi corect dupa mine in asa mod. Limba moldoveneasca n-a existat si nu poate exista. Ea este o inventie a ideologii imperialiste a sovinilor din Rusia. China daca va ocupa regiunea Habarovsc si la limba rusa va schimba grafia chinezeasca nu inseamna ca ea se numeste limba habaroveneasca. Rusii din Occident se rid de colonistii care insista la limba moldoveneasca. Moral ca sa te implici in discutia limbii trebue s-o cunosti. Apoi numai bastinasii logic au dreptul sa-si schimbe denumirea limbii din considerente politice. Da este adevarat, ca a fost si poate si este prea matur de-a spune adevarul. Cand la un copil de mic ii spui tot timpul ca te cheama Prost iar la batrinete ii spui adevarul ca il cheama Adam. El se va revolta. El il va accepta ca prieten pe acel care ii va zice si azi Prost. Aici este adevarul unor politicieni de-a accepta denumirea Limba Moldoveneasca. Este foarte greu ca pe colonizatori sa-i impui sa accepte adevarul cand stii ca de ei depinde un numar mare de voturi. Daca sondajul va arata ca magoritatea maselor vor limba moldoveneasca trebue de lasat, chiar daca este o minciuna. Trebue numai de declarat oficial ca dupa experimentele totalitare comuniste din an in an sunt mai multi moldoveni care sunt deacord ca limba este romana. Daca doriti sa pastrati puterea politica intii aflati pentru ce va vota electoratul. Voronin ca un profitor a zis ca lui ii convine (sa traeasca sub constitutia comunista si deacea nimic n-a schimbat). Ea trebue schimbata pentru ca ea este 100% de stiga. 30 de ani de putere partidelor de centru-dreapta trebue sa fie programul comun al populatiei dupa 60 de ani de experimente a extremei stingi. Trebue corectate toate greselele lor.
Gîndesc că partidele parlamentare nu au de ce să se supere pe afirmaţiile spuse la conferinţa de presă a PNL. În aceasta şi costă constructivismul opoziţiei despre care spunea dna.Pavlicenco anterior. Comparaţi poziţia PNL-ului cu afirmaţiile opoziţiei parlamentare (pcrm) şi ne convingem încă odată că PNL-ul nu toarnă apă la moara comuniştilor. Important este ca partidele de orientare democratică (inclusiv şi cele extraparlamentare) să nu repetăm greşala anilor 2001, să ne năpustim cu critica unul asupra altuia şi să uităm de urgia comunistă. Să nu păţim ca în cazul cînd doi se bat şi al treilea cîştigă.