Optiunea “unirea cu Romania” isi confirma cota de 29 la suta

In decembrie 2008 s-a postat pe http://pnl.mdmoldova_2008-11_nlp_ro-69/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-rmoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene)  in noiembrie 2008. Au chestionat pe teren operatori IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din Moldova cu drept de vot, declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare fiind de 3%. Inainte de sondaj, realizatorii au discutat cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le intrebari suplimentare si doleante mai speciale. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania.

Tabelul „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% din chestionati optind pentru unirea cu Romania si 10% neavind un raspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri de pe forumurile de discutii, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inserez copia paginii, care e in schimbare. Optiunea „unirea cu Romania”, drept cale de depasire a crizei din RM, inregistreaza  29-35%, cu tendinte constante de crestere. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se cufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, sint cu mult mai multi.

romania-beautifulPrintre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. MapRegionsRomaniaUnirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. „Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

Vitalia Pavlicenco

Urmeaza comunicarea pe care am prezentat-o in 2008 la al XVIII-lea Forum economic de la Krynica

„In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate

Comunicare prezentata de deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, in cadrul panelului „Transformarea Spatiului Post-Sovietic. Rolul Rusiei” la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica (10-13 septembrie 2008)

Republica Moldova este situata in sud-estul Europei si are frontiera comuna cu spatiul euratlantic. Avind in vedere ca, istoric, teritoriul R.Moldova este teritoriu romanesc si statul este un al doilea stat romanesc, aceasta pozitie geografica ar fi trebuit sa favorizeze reformele si realizarea aspiratiei, declarate la nivel oficial de la proclamarea Independentei, de integrare in UE.

Evolutiile de dupa destramarea URSS nu au permis, insa, R.Moldova sa-si aleaga limpede si ferm drumul, clasa politica 281-2006-04-30_DSC_1965_grass_smfiind mereu influentata puternic de decidentii de la Kremlin. Strategia rusa a recurs, inca inainte de puciul din 1991, la metode de impiedicare a desprinderii fostelor republici sovietice din URSS. O metoda a fost aparitia zonelor separatiste pe teritoriul lor, menite sa impiedice edificarea noilor state dupa alte principii si modele decit cele impuse sau controlate de Rusia. In acest sens, influenta Rusiei a fost si continua sa fie nefasta, schimbindu-se doar tacticile.
Situatia a fost mereu complicata si prin faptul ca, spre deosebire de statele baltice, care au incetat sa fie victime ale Pactului Hitler-Stalin, avind si traditii de statalitate, R.Moldova trebuia sa-si faureasca un stat in conditiile in care a ramas victima acestui Pact criminal, iar Romania nu a fost Germania de Vest, sa convinga tarile cu democratii liberale consacrate ca poate oferi o sansa de refacere a natiunii romane prin asimilarea teritoriului din stinga Prutului.

Problema gagauza si cea transnistreana, inspirate si aparute cu sprijinul Rusiei, pentru a impiedica lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, in sensul reunirii R.Moldova cu Romania, o pastreaza pe prima drept ostatic al intereselor geostrategice ruse, sprijinite de un stat ce furnizeaza lumii hidrocarburi si reprezinta o mare putere nucleara.

Acesti factori au facut din statele occidentale actori prudenti in relatiile cu Rusia, situatie exploatata la maximum de Kremlin in relatiile internationale. Recent, in cadrul unei conferinte internationale la Chisinau, participanti din sfera puterii si a societatii civile ruse au declarat deschis ca Moscova va persista pe refacerea spatiului sovietic, iar aspiratia R.Moldova de integrare in UE ar putea anula reglementarea transnistreana. Ceea ce inseamna ca Rusia nu doreste nici astazi ca R.Moldova, Ucraina sau Georgia sa devina miembre ale UE. Adica, nu accepta transformari profunde de esenta sistemica, pentru a face aceste state eligibile pentru UE si NATO.

Dorinta de accedere a statelor ex-sovietice in NATO dicteaza si politicile aplicate acestora atit de Rusia, cit si de guvernele-marioneta instalate in zonele separatiste. Sint absolut de acord cu Mihail Saakasvili care spunea ca aceasta confruntare din Caucaz nu e intre Georgia si Rusia, ci intre Rusia si Occident. O situatie similara in cazul R.Moldova, care nu se poate rupe de una singura de zona nedemocratica de influenta rusa si obtine retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Transnistria, pentru a reintegra statul si a desfasura alegeri libere si democratice pe intreg teritoriul sau.

Retragerea trupelor ruse, stationate ilegal in zona transnistreana sau definirea statutului zonei transnistrene separatiste este dilema si esenta luptei diplomatice de aproape doua decenii intre Vest si Rusia. Clasa politica din R.Moldova pledeaza, in marea sa parte, pentru primatul retragerii trupelor si schimbarea formatului fortelor de pace din zona de securitate, insa Moscova aplica neobosit santajul economic in scopul permanentizarii sale militare in Europa de sud-est, pentru a impiedica avansarea NATO si pentru a controla Balcanii.

Rolul Rusiei in spatiul ex-sovietic a impus o lupta pentru supravietuire in confruntarea dintre realitate si aspiratie, 297-2006-06-11_DSC_4695_vine_curl_smintre aspiratia de reformare si piedicile impuse prin forte de la putere controlate de purtatorii fideli ai intereselor rusesti. Situatia izbucnita in Caucaz demonstreza elocvent ce a mocnit mereu in CSI, falsitatea aspiratiei de a avansa impreuna spre democratie si prosperitate.

Rolul Rusiei in spatiul post-sovietic a fost monitorizat mereu de UE, de SUA, de Consiliul Europei, de OSCE. Asteptarile occidentalilor ca lucrurile se vor rezolva de la sine s-au dovedit a fi desarte. Mai multi analisti independenti au aratat, repetat, ca statele ex-sovietice avind conflicte inghetate sau potentiale pe teritoriul lor, urmare a implicarii Rusiei, trebuie ajutate – intr-o forma sau alta – mai substantial de catre UE, pentru a nu ramine suspendate intre Est si Vest, dar, de fapt, vulnerabile in fata unei Rusii dispuse sa-si demonstreze rolul de centru al unei lumi bipolare. Dovada sint si analizele ce constata tendinta si calculele Rusiei de a forma o Uniune a Europei de Est, ca forta in spatele Kremlinului, doritor sa apara drept o contrapondere Vestului, UE, sperind sa joace si pe lupta de interese dintre SUA-NATO, pe de o parte, si UE, pe de alta parte.

R.Moldova este in pragul unor alegeri de importanta cruciala. Rezolvarea problemei transnistrene dupa un scenariu de federalizare gen Memorandum Kozak-2 si excluderea de catre Rusia si Tiraspol a celorlalti participanti la formatul de negocieri 5 plus 2, in favoarea unui format trilateral Moscova-Tiraspol-Chisinau, ar insemna defaultul independentei si al suveranitatii R.Moldova, un mare pericol pentru securitatea din toata Europa. Este extrem de necesara o pozitie consolidata UE-NATO-SUA-OSCE-CE in fata unor pericole tot mai evidente de destabilizare in Georgia, Ucraina, Moldova. Este adevarat – nici Guvernul comunist de la Chisinau si nici majoritatea parlamentara controlata integral de Presedintele comunist Vladimir Voronin nu s-au mulat pe polticile europene, nefiind alaturi de reformatorii de la Kiev si Tbilisi, neelaboarind pozitii comune in fata Rusiei, ce sprijina autoritatile separatiste. Asta ingreuiaza asistenta UE si a SUA pentru Chisinaul care mai spera, prin actuala conducere, in clementa din partea Rusiei, in ideea de a se mentine cu orice pret la putere. Moldova intra intr-o perioada extrem de grea, de aceea dialogul si sprijinul UE, in primul rind, ar insemna acum o speranta data populatiei-victime a rolului nefast al Rusiei care se implica, la toate nivelurile, in viata politica si publica in R.Moldova. In pofida Conceptiei de securitate nationala, votata de Parlamentul comunist, pentru a face moftul Rusiei, in speranta desarta ca va inceta sa sprijine regimul de la Tiraspol, NATO si SUA trebuie sa ajute Moldova in modernizarea domeniilor vitale ale societatii, modernizare in care s-a angajat partidul de guvernamint, in pofida politicii duplicitare promovate. Alegerile compromise deja, de pe acum, prin deficitul enorm de democratie in societatea moldoveneasca, a carei conducere comunista copie modelul nedemocratic rus, ar putea fi ultimul test pentru puterea de la Chisinau, dar si un test de adevar pentru structurile paneuropene in aprecierea gradului de democratie din R.Moldova.

Sprijinul din partea unor occidentali pentru realegerea lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 in functia de Presedinte al R.Moldova nu a ajutat la europenizarea si democratizarea Moldovei. Nu mai putem permite o asemenea greseala – alegerea Presedintelui in R.Moldova trebuie sa urmareasca scopuri pozitive (democratizare, integrare in UE si NATO etc.), nu scopuri agreate de Kremlinul ce opteaza pentru refacerea URSS.

299-2006-09-20_DSC_9071_birds_smRepublica Moldova, la frontiera cu UE si NATO, ar trebui sa fie in spatiul democratic euratlantic. Satisfacerea numarului enorm de solicitari de cetatenie romana din partea cetatenilor R.Moldova, lipsiti de aceasta cetatenie abuziv de regimul comunist sovietic, ar face posibila transformarea R.Moldova intr-o parte a spatiului UE si NATO. In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate. Pentru aceasta, R.Moldova si Romania au nevoie de sprijinul cancelariilor occidentale, care trebuie sa analizeze tot mai serios aceasta solutie, prin care un spatiu, aproape pierdut din calculale occidentalilor, aproape cazut din geografie si istorie, ce risca sa fie nu numai orfanul razboiului rece, dar si orfanul Europei, dar care ridica – tocmai din acest motiv – intrebari tot mai serioase, privind existenta unui stat-problema, ar putea fi asimilat de un spatiu ce isi consolideaza, pe an ce trece, democratia si sistemul de economie capitalist de un stat european Romania. Ar fi si un act de reparatie istorica, si o urmare fericita a exemplului caderii Zidului de la Berlin, prin care a inceput refacerea Europei.

Krynica, septembrie 2008″

Loading Facebook Comments ...

76 Comments

Add a Comment
 1. Pt Weber

  Nu se poate spune asa – „nimeni nu le-a impus sa invete rusa..sa gindeasca (…) ca ei”. Ba sovieticii au impus totul si Jay a explicat exact cum a fost aici. Numai cine nu a trecut prin asta nu stie. Pe mama mea, absolventa a unei scoli normale din Iasi, sovieticii au vrut s ao scoata din invatamint numai pentru ca spunea popor, si nu „norod”. Ca atunci era, in plus, limba santistilor, adica un fel de romaneasca hibridizata cu rusa. De unde, de fapt, mai tirziu, a si venit „moldoveneasca”, avansind, in functie de situatie, tot mai mult spre romana mai tirziu.

  In Germania s-a facut si se face greu unificarea de facto, nu doar juridica, la noi e si mai greu, avem in spate Rusia, armata rusa si coloana a cincea rusa. Astia, ultimii, se vor schimba numai cind se vor convinge ca in UE/Romania e mai bine deict in Rusia salbatica. Am privit ieri pe TV rusa despre cum se odihnesc noii imbogatiti rusi pe niste insule din Occident – e groaznic, totul strica, ard, fac ce vor, niste barbari. Stiu ca s-a exagerat, dar exact pentru a se arata indiferenta.

 2. Si inca ceva despre activitatea coloanei a cincea.Un loc aparte il ocupa asa zisul SIS or filiala KGB-ului de la Lubyanka. Un aparat criminal si antinational care in ultimii 20 de ani a lucrat doar pentru destabilizarea situatiei si mentinerea regimurilor prokremlin cu scopul final de restabilire a lagarului urss. Ma credeti ca nici nu tin minte numele noului sef al SIS-ului. Acum trei luni a iesit in public si a declarat ca nu se vor asculta convorbirile telefonice. Atat. Au mai schimbat un sefulet recent si…. activitatea continua. Aceiasi cladire cu aceiasi structura veche kgbista. Nimic nu s-a schimbat. Din contra, cheltuielile din banii publici cresc. Poate aflam cat s-a alocat acestei structuri din Budgetul 2010. Cu « independenta» RSSM, ce stiti, avem ambasade si consultae. Un stat cu acte in regula. Recunoscut de ONU. Si in aceste ambasade trebuie sa ftrimitem James Bond-sii moldoveni. Numai ca astia nu nu fura vre-o inventie cum sa muram varza mai bine ci spioneaza lucratorii ambasadei, adica turnatori ordinari.
  Odata cu emigratia masiva au crescut ca ciupercile dupa ploaie « diaspore » moldovenesti. Si acolo sunt micii James.Tot in strainatate « oameni de afaceri » moldoveni deschid agentii de voyage si vand bilete de calatorii pentru chisinau, o adevarata baza de date pentru kgb-ului din RSSM. Poate imi spune cineva daca in acesti 20 de ani de existenta al SIS-ului a fost prins vre-un amarat spion, arestat or expulzat. Doamna Vitalia, ati fost deputat in parlament, poate stiti cumva daca s-a ocupat cineva de activitatea lor, s-o faca publica. Eu vad curajosii nostri reporteri doar la usile parlamentului, primariei or procuraturii. Apropo, ce e cu explozia in pman de ziua orasului ? Am uitat ?
  Aceasta structura or cum o numeau pe vremea sovietica svechnoi zavodik(din cauza vecinatatii cu biserica si romanului lui Ilf si Petrov12 scaune) va disparea doar odata cu Unirea. Va fi rasa, sfintita si ridicat un muzeu in memoria celor cazuti sub regimul taristo-bolshevik

 3. Pt luca

  Niciodata nu am considerat ca aceasta structura este nationala. Nici nu avea de unde. 14 ani din totalul de 18 de dupa proclamarea independentei au fost ani cu guvernare antinationala, antiromaneasca, antieuropeana. Cum e acum – nu stiu, nu-l cunosc pe actualul sef al SIS, nu i-am cunoscut pe niciunul acatarii, doar din auzite. Cred ca printre fostii sefi SIS au fost si vreo citiva cu demnitate, dar au facut doar ce au putut ca sa nu fie mai rau. Eu voi crede in aceasta securitate cind va convinge puterea politica sa adopte legea lustratiei si sa ne faca cunoscute absolut toate persoanele ce au servit securitatea antiromaneasca. Abia dupa lipsirea acestora de dreptul de a mai fi in polituca si de a detine functii publice vom putea spune ca avem o clasa politica ce vrea intrarea in Europa, unirea cu Romania, iesirea economica si politica din sfera de influenta rusa.

 4. PT DOAMNA VITALIA PAVLICENCO( care a cistigat respectul meu). M a tem ca –-TRANSNISTRIA–nu poate fi considerata ” OBIECT DE SCHIMB” AC. PALMA DE PAMINT are o importanta strategica pt––RUSIA, si nu cred ca va renunta asa de usor la ea.Cit priveste–UCRAINA- si demersurile sale nu am mare incredere. UCRAINA este un stat fffff. fragil si cu o oarecare instabilitate , avind in structura ei peste 40% –rusi. Situatia ac. stat este incerta si delicata, tinind cont de –PRETENTIILE EXPRIMATE DE RUSI.VOM TRAI SI VOM VEDEA––-LA MULTI ANI SI SANATATE, STIMATA DOAMNA.

 5. Multumesc dl Jay si stimatei d-ne Pavlicenco ptr raspuns! Am uitat sa specific ,,dupa caderea URSS-ului..in fine..e foarte complicata treaba /inteleg ..dar cum se spune..timpul vindeca totul..Mai este actuala problema unificarii celor 2 tari..parca auzisem de la un discurs de al d-l presedinte Basescu..ca ne vom reintilni in UE..ca 2 state si vom ajuta rep Moldova pe calea integrarii europene..bla bla bla..deci mereu doar discursuri politianiste ieftine,multa vorba,,eu nu vad nimic de 20 ani sa se faca ceva intr-o parte sau alta a prutului..iar la Bucuresti parca se zicea ca rep Moldova sa fie inclusa in pachetul cu balcanii de vest,,etc..si nu inclusa cu Ucraina cum doresc cei de la Bruxelles.eu mai degraba cred ca se paote vorbi d eunire inca timp de 200 ani..ca tot nimic nu o sa fie..,fiindca e clar,,,nu vrea niciunul 100 % !

 6. Ptr bunul meu prieten Jay..Intimplator..chiar traiesc si locuiesc in Sf Gheorghe de -o viata! Chestia cu steagurile secuimii..al Ungariei…etc,,e truc ieftin…aducatoare de voturi! Maghiarii voteaza normal..UDMR-ul.,iar la adunarea finala..UDMR face aliante cu toate partidele politice,,in afara de PRM..bineinteles..deci,,voi traiti..noi traim si toata lumea e multumita,altfel s-ar fi luat masuri drastice! Cel putin..jud Covasna de la statul roman nu a primit nimic timp de 20 ani! Si in momentul de fata ,,este santier la statuia lui Mihai Viteazul de ani de zile…statuile cu eroii maghiari in perfecta stare…noi..si o gramda..a avut finantare..Mihai Viteazu nu..culmea..atunci..statul roman ce face ptr romanii de aici…NIMIC! investitiii.infractustura.locuri de munca..etc.Anul acesta sau asfaltat atitea drumuri .locuri de parcare,multe altele cit nu sa facut in 50 ani! E liniste si pace..intre romani si unguri.iar maghiarii oricum sint inaintea noastra in UE si mult peste noi ca civilizatie si gindire..nu compara cu transnistrenii sau gagauzii..adik cu o alta civilizatie..mai mult asiatica decit europeana..

 7. Webber, sa ne intoarcem putin in timp – acum 15-20 de ani nici nu se pomenea de subiectul Moldova in spatiul presa – audio – video. Sau la politicienii romani. Intre timp lumea a inceput sa vorbeasca, sa discute, sa nu-i mai cada cu greu la stomacul gandirii. Ba chiar exista o miscare in acest sens, si de-o parte si de alta. De la asa ceva se incepe totul, de la simple discutii. Adu-ti aminte cat de antipatic era si la noi subiectul NATO – o gramada de invechiti nostalgici comuniti care faceau crize cand auzeau acest cuvant. Si aici a inceput totul de la o simpla discutie..pana cand lumea s-a lamurit si incet – incet lumea s-a miscat in aceasta directie. Totul incepe de la o scanteie. Vorba d-nei Pavlicenco, mai trebuie Ucraina sa intre in aceasta ecuatie la noile alegeri, si premisele unei Uniri sint gata pentru urmatorii cinci ani. Deja Ghimpu l-a invitat pe Basescu la Chisinau.

  Cat priveste pe maghiari – de acord ca din punct de vedere al civilizatiei, nu se pune comparatie cu ceea ce este in Transnistria. Din punctul meu de vedere se poate renunta la Transnitria pana la o viitoare rezolvare, daca acest nod gordian nu poate fi taiat. Gagauzii – ce pot spune..am un foarte bun prieten gagauz, vorbeste romana perfect, si un om absolut de nota zece.

  Eu discutam din punct de vedere al adversitatii fata de limba romana si etnia romana. Daca merg in Ardeal, vrei sa-mi spui ca nu o sa mai am parte de celebrul „Nem tudom”? Stiu, vei spune ca sint cateva exceptii, cativa extremisti rataciti. Ei bine, acelasi lucru ti-l voi spune si eu despre Moldova – eu personal am intalnit un singur caz in noua ani de zile, la o farmacie, unde vanzatoarea chiar nu stia romana. Fiecare a vorbit pe limba lui, nu ne-am scos ochii. Ideea e ca lucrurile se misca, lucrurile se schimba, si sint destul de diferite de ceea ce auzim / citim prin presa, sau de la cunostiinte. Realitatea bate filmul.

 8. Pt Webber

  Chiar astazi vorbeam de Sf.Gheorghe. Daca sinteti de acolo, am o rugaminte – locuieste pe acolo pe undeva un pictor basarabean Fioghen Calistru. El picteaza biserici, picturi pentru biserici. Am o socoteala mai veche si daca, intimplator, ati auzit ceva de el, daca puteti sa va interesati, as avea nevoie de numarul lui de telefon. Numai daca nu apar probleme. Apoi, daca il gasiti, pe e-mailul personal va voi scrie care e problema. Va multumesc.

 9. Jay..cam asa e..la sfirsit ai zis-of bine…presa cam exagereaza,,,REALITATEA CHIAR BATE FILMUL!!! :)) Pai ,,sint normal car epoate o sa iti zica NEM TUDOM..dar multi totusi sint binevoitori.mai putin cu noi cei de-aici..care nu stiu multe,,doar ceea ce au auzit..cum am mai zis..timpul vindeca totul..nu e cum vrem noi..sau voi,,sau altii..timpul va decide.oamenii din alta generatie care nu au cunoscut comunismul..mentalitatea se schimba..dar in general..rusii nu prea au fost ei cu europa.,ci eu au vrut europa sa fie a lor..mereu au impus si au cu forta .santajul.xenofobia.ura..etc..

 10. Ptr d-na Pavlicenco..O sa ma interesez..singura sursa de informare de unde as putea sa aflu despre el,este de la asa cunoscuta „Piata a rusilor” unde sint o mina de oameni din Rep Moldova veniti /stabiliti de dupa 1991.o sa ma interesez/intreb..nu primit ..oricum stau la mica distanta de aceasta piata..si o sa va las un mesaj daca aflu ceva despre dinsul! In ceea ce priveste probleme personale.dintre d-voastra si acel pictor..nu este necesar sa va justificati.eu doar va transmit prin e-mail nr lui de telefon/adresa sau ceea ce am aflat..o sa ma interesez si o sa incerc sa aflu ceea ce pot..orasul fiind mic..daca are domiciliul aici..este atunci usor de gasit..sper..

 11. Pt Weber

  Adresa mea de e-mail este vpavlicenco@yahoo.com. Mersi mult. daca veti dori, imi puteti lasa si telefonul Dvs.

 12. Webber, cum bine ai spus..timpul vindeca tot..si rezolva tot. Oricum tendinta e spre bine, dupa parerea mea..rusii, atat cat sint ei in Moldova, sint minoritari..si multi din ei deja se uita cu jind spre UE..o sa vedem ce va fi.

 13. legat de d-l pictor, poti merge sa te interesezi si pe la bisericile din oras. Daca a participat la restaurari, sigur au datele sale de contact.

 14. flowers_of_liberty

  La Multi Ani!

  Am ajuns iar la momentul cand Unirea Basarabiei cu Romania ar trebui de infapuit pe negandite si fara a pierde o zi in plus. Alipirea teritoriului dintre Prut si Nistru la Romania ar fi o salvare de ordin general al romanilor din Basarabia constienti de faptul ca sunt romani cat si a celor inconstienti de aceasta. Primordial Unirea ar reprezenta salvarea morala a oamenilor si nu doar a pamantului romanesc in conditiile cand in discutii si in analize politice predomina temele si interesele geostrategice. Si cum in anii 90 atunci cand Russia nu era atat de puternica, romanilor de pe ambele maluri ale Prutului le-a fost suflata sau mai bine zis le-a fost furata Unirea, acum cand Russia este in plina forta dar este afectata profund de criza economica, iar a sosit timpul prielnic pentru a declara Unirea neluand in consideratie recomandarile exterioare sau ordinea diplomatica acceptate pe plan inetrnational. Daca scapam acest tren, populatia RM va fi aruncata iarasi intr-un haos asemanator haosului din anii 90. In anii 90 conflictul transnistrean a fost frana care a nu a permis alipirea RM la Romania. Pentru Russia au fost pastarte aceste pamanturi care au ramas sub totala ocuaptie si influenta ruseasca. A venit anul 2009 si rusii iar au simtit vanturile unioniste si persistenta pericolului pierderii deja doar a teritoriului dintre Nistru si Prut.

  Ce va face Russia? Va provoca un nou razboi in Transnistria? N-are rost. Transnistria este a lor. Nu este precedent in lume ca un stat care dorerste razboi pentru a castiga noi teritorii sa provoace razboi pe teritoriul sau. In Gagauzia? Nu se va obtine efectul scontat avand in vedere si momentele economice.

  Anticipaez ca daca nu ne unim in cel mult un an de zile ne asteapta o surpriza de proportie din partea Russiei imperialiste care are deja pregatit un proiect serios in acest sens. Aceasta surpriza va fi mai mult decat un razboi. Va fi un atentat obraznic si marsav la ordinea obisnuita si la modul individual de viata al populatiei romanesti din RM impreuna cu Transnistria. S-a vehiculat deja prin presa despre transnistrizarea RM. Anticipez ca se va urmari in esenta ocuparea intregului teritoriu actual al RM de catre Russia prin transnistrizare (reintregirea multasteptata a RM!!!), dar atentie, prin afganizare, dar atentie prin implicarea fetelor bisericesti in acest act.

  Cred ca cunoasteti puterea si incrderea de care se bucura biserica in randul populatiei din Basarabia. Aceste afirmatii sunt confirmate prin numeoase sondaje sociologice. Daca nu credeti sondajelor, convingeti-va personal asistand la o slujba bisericeasca intr-un sat. Cu cat te departezi de Chisinau cu atat puterea si influenta bisericii este mai substantiala. Cu cat te departezi de Chisinau cu atat mai multe procente in alegeri obtine partidul sustinut de Russia.

  De aceea ca sa consider un cosmar si nu mai mult presupunerea implimentarii acestui proiect marsav al Russiei destinat RM, as propune totusi sa urmarim atent in viitorul apropiat activitatile si declaratiile fetilor bisericesti atat din RM cat si din Russia si Transnistria. Pentru ca devastarea simbolului evreesc din Chisinau, mediatizarea pe larg a unor subiecte religioase, persistenta in discutiile comunistilor a pericolului unui conflict confesional in RM nu sunt intamplatoare si pot reprezenta pregatirea terenului de lupta.

  Dar pentru a nu ne pomeni atacati si pusi iar a cata oara in postura de a ne apara, solutia cea mai simpla si mai corecta ar fi iar si iar Unirea. Ca sa nu vorbim peste 10, dar ma tem ca poate sa fie deja peste 20 de ani despre faptul ca in 2010 trebuia sa ne unim cu Tara-mama Romania ca sa nu sa se mai intample iar ceea ce s-a intamplat.

  Divide et impera, deviza imperialistilor. Daca pana acum am fost divizati in romani si in moldoveni, ma tem ca de acum incolo sa nu fim divizati in pagani si in credinciosi. Iar daca nu vom merge la biserica in fiecare saptamana, daca nu ne vom cruci la fiecare rastignire, daca nu vom cere binecuvantarea preotului in orice activitate, daca…, daca… atunci poftim si eticheta. Stim cu totii nivelul de cultura si valorile populatiei in deosebi rurale din RM.

  Dar majoritatea intelegentimei din RM este curajoasa si poate infrunta orice razboi si de orice natura. A cata oara. Eu m-am saturat de razboaie informationale, m-am saturat de propaganda, m-am saturat de politica in genere. Vreau sa traiesc in liniste si in pace. De aceea vreau Unire cu Romania azi si nu maine. Toate bune, draga lume!

 15. E f bun procentul pt momentul actual,sa mai asteptam 5 ani si apoi referendum in ambele tari si apoi unire.Nimic mai simplu nu?

 16. „vlvboy” cred ca peste 5 ani vor veni din nou la putere fortele comuniste, deoarece lumea moldoveana este obisnuita sa i se dea mereu cate ceva, fara a da mare lucru la schimb.

  DIN CARACTERUL MOLDOVENILOR PROFITA SI ALTI (stim noi cine).

  Sper la o dublare a acestui procent.

 17. parerea mea despre UNIRE : Trebuie de facut ! Fara multa vorbaraie ! Fara sa ne gandim ce-o sa zica cela sau celalat/mai ales rusii../ .. si atunci toata lumea va accepta ! DAR SA SE GASEASCA UN POLITICIAN CURAJOS S-O FACA SI LUMEA, romanii de pe ambele maluri ale prutului ,SA-L SUSTINA!. Si asta se va putea face, daca se scoate acum sarma ghmpata nu numai din preajma Unghenilor ci de pestetot. VOR ACCEPTA SI .. SE VOR COMFORMA TOTI: si UE, si rusia.. intotdeauna lucrurile mari s-au facut pe neasteptate .. UNEORI PLANIFICARILE INDELUNGATE ESUEAZA.Sa nu uitam ca 2010 este anul schimbarilor majore !. DOAMNE AJUTA ROMANILOR de pe ambele maluri de PRUT !

 18. Am notat [adresa de e-mail]d-na Pavlicenco..saptamina care vine..ma voi interesa..incepind cu ziua de maine!

 19. Mai nou am ajuns si agent KGB, Cel care a scris asta sigur nu s-a videcat de fricile comunismului si il compatimesc sincer pentru asta. Ma rog daca ambele parti vor unire fie… O singura intrebare mai am de pus: Ce facem totusi cu Mitropolia de Chisinau si a … „Intregii Moldove” de rit slav, de stil vechi si apartinatoare Biserici Ortodoxe Ruse, dusmanul neimpacat al ortodoxiei romanesti? 63% dintre vorbitorii de limba romana din Republica Moldova ( statisticile sunt ale dumneavoastra din pacate ) sunt enoriasii acestei biserici si sunt sub ampriza preotilor acestei biserici, preoti foate buni vorbitori de limba romana, bine pregatiti teologic, si perfect instruiti in arta diversiunii. Si va mai mirati ca nu aveti majoritate pro unioniosta in Moldova. Va mai aduceti aminte de episodul antisemit de la Chisinau? Ati vazut ce declara referitor la ortodoxia romaneasca respectivul protopop. Si nu e singurul. Aduceti-va aminte si de declaratiile Mitropolitului Vladimir care la ziua lui de nastere declara ca biserica romana este una apostaziata ( TERMEN MULT MAI GRAV DECAT CEL DE ERETIC ). Si in timpul asta patriarhia de la Bucuresti tace iar patriarhul roman merge la funerariile patriarhului rus. Sub presiunile vehemente ale Moscovei, nici o alta biserica ortodoxa din lume in afara de, fireste, Patriarhia Romana, nu recunoaste existenta Mitropoliei Basarabiei. Problema religioasa este deci una deosebit de delicata. Am vazut basarabeni care refuzau sa faca semnul crucii cand intrau intr-o biserica in Romania. Deci propaganda functioneaza. S-a tot vorbit despre unificarea Germaniei. Pai nemtii nu s-au lovit de o asa problema delicata. Ei nu aveau pe teritoriul tarii lor germani care sa apartina de o biserica ruseasca ( straina in orice caz ). Problema seamana, in realitate, cu cea exitenta intre Turcia si Azerbaigean. Turcii sunt suniti iar azerii snt siiti, desi vorbesc aceeasi limba. Care sunt relatiile intre cele doua entitati? Va convine sau nu, existenta bisericii ortodoxe de rit slav si de stil vechi afiliata Moscovei, in Basarabia, in sanul comunitatii romanesti este o mare problema. Evolutia separata a celor doua biserici ( cea rusa si cea greaca ), dupa aparitia problemei adoptarii sau nu a calendarului gregorian, dupa congresul panortodox din 1924, de la Constatinopol, a facut ca, in statisticile oficiale din occident, cele doua biserici sa fie considerate doua religii diferite, cu tipuri de liturghii diferite, cu tot cortegiul de consecinte care decurge din asta. Desi nu este chiar in totalitate adevarat, adversitatile intre adeptii celor doua rituri sunt notorii, mai ales ca nici clerul nu joaca cinstit si alimenteaza in mod voit si interesat aceste adversitati. Probabil dupa KGB-ist acum voi fi declarat si anticrist. Fie…

 20. Pt Romanul

  E adevarat. Dar si aici trebuie sa se lucreze, pt ca se pretinde ca nu mai avem KGB, ci, in sfirsit, un SIS national. Este asa oare?

  Mitropolitul trebuie chemat, cu el sa se discute si sa i se aduca argumente ca nu putem fi al doilea stat romanesc, avind 80 la suta de romani, si cu Biserica sub Patriarhia rusa.

  Si daca nu se face acum, cit inca nu s-a ajuns la alegeri anticipate in care inca nu se stie cine cistiga, spuneti-mi, cind se va face, deci? Avem putere nationala sau nu?

  Si inca ceva. Eu cred ca daca Lupu avea sa fie ales Presedinte, mai era situatia ca trebuie ceva coordonat mai mult sau mai putin cu seful de stat. ca nu se stie cine e mai mare – premierul, speakerul sau seful de stat… Acum Lupu nu impiedica, decit ca trebuie sa se discute mai multe lucruri in AIE. Dar daca te decizi si dai un sac de migdalii, fara sa coordonezi cu PD, de ce nu faci alte lucruri, cu mult mai bune decit cumpararea presei – lucruri de care partea asta de natiune romana are cu mult mai mare nevoie?! Cum ar fi trecerea Bisericii ortodoxe maldavinesti sub Patriarhia Bucurestiului. Ca separata nu poate fi, parca si democratii liberali nu accepta natiunea moldoveneasca si moldovenismul primitiv…

  Si, la urma urmei, nici nu stiu daca nu ar fi de acord si Lupu cu PD. Sau ii asteptam pe Turcanu, pe Ciornii, cu noi partide prorusesti, pe mai stiu eu cine, ca sa ne spuna „nelizea”!!!

 21. Cetatenii Republicii Moldova sunt, in majoritatea lor, de acord ca prezenta pe teritoriul Basarabiei, ca biserica majoritara, a Mitropoliei Ortodoxe a Chisinaului si a „Intregii Moldove” ( perfida titulatura ) apartinatoare Patriarhiei Moscovei, chiar costituie o mare problema. Si inca o intrebare: Oare este o coincidenta faptul ca statele majoritar ortodoxe membre ale UE sunt toate de rit bizantin ( grecesc ) si de stil nou gregorian? Deocamdata pana la proba contrarie…

 22. Unirea+statutul limbii romane = problema problemelor in Basarabia

  – Apare din ce in ce mai frecvent in toate publicatiile din Basarabia, pe toate forum-ile de discutii, la toate nivelele de intelegere politica si la principalele partide politice din Basarabia
  -Este cel mai mare progres realizat de 20 de ani incoace. Conturul chestiunii a castigat nu numai pregnanata, ci si adancime, maturitate si extensie implicatoare de actiune politica, sociala, morala ,intelectuala
  -existenta si „explozia” ei recenta este rezulatatul complet schimbat in datele politice esentiale de alegerile castigate de AIE dupa 7 aprilie 2009. A ramas „mocnita” ,interiorizata si „subterana”,dar mereu dezirabila, insa difuz,timorat,confuz formulata si mai ales gandita ca realitate posibila
  – In ciuda persistentei confuziilor, neclaritatilor ,dubiilor, lipsei de energie si activism pozitiv capata valente din ce in ce mai bine definite, motivate,argumentate si explicate mai mult sau mai putin masiv, dar ff necesar in paturi largi ale societatii basarabene din prezent
  – S-au format nuclee formatoare de opinii puternic structurate conceptual , informational,politic si moral ale caror voci (articole, interventii ,studii etc)trebuie citite, cunoscute si insusite in esenta lor. Altfel se va pluti iarasi in vag, se va actiona dupa ureche ,oportunism personal si de grup si nu in ultima instanta diversionist si de manipulare in interes imperial rusesc
  – Problema unirii tuturor romanilor si strans legat de ea a statutului limbii si culturii romane nu poate fi abordata decat pragmatic,evolutiv, etapizat, transparent, dar intensiv , perseverent si fara echivocuri
  – Unirea si dreptul legal al prioritatii limbii si culturii romane consfintit constitutional nu pot fi privite niciun moment ca apanajul politic al unui partid anume, pt ca tine de transcendenta interesului national unic

  Am facut o numaratoare a opinentilor de mai sus. Marea lor majoritate, fie ca sunt basarabeni, fie ca sun din tara mama, sunt unionisti. Restul discutiilor e galceava si zgomot redundant, dar care poate duce la demolarea din interior a oricarui principiu ,ori cat ar fi el de bine intentionat

  Am un prieten francez care m-a vizitat si ma viziteaza destul de des fiind manager la o firma multinationala din orasul meu. Deja o rupe bine si pe romaneste si care mi-a spus mai in urma cu vreo 2-3 ani: Uite, voi romanii, toti sunteti oameni foarte inteligenti , bine informati, buni profesionisti,umani si calzi. Dar numai atunci cand sunteti singuri cu celalalt interlocutor. Cand deja sunteti trei sau mai multi, va dovediti de mare prostie!! Nu stiti nici unul cui sa va dati dreptate si deveniti care de care mai destept. Va invidiati? Voi n-aveti in interiorul vostru nici o disciplina?
  M-am simtit la inceput foarte stanjenit,m-a chiar deranjat parerea lui. Nici n-am vrut sa mai am prea multe de a face cu el. Dar s-a comportant insa si in continuare ca si cand nu m-ar fi deranjat. Pana la urma n-am avut decat sa-i dau dreptate. Eu spun ca am procedat bine.A fost o lectie , mi se pare .

 23. Problemele care se discuta si se dezbat pe ac. –BLOG- nu ar fi fost posibile fara aportul unui-OM- care , fara indoiala va ramine in istorie. AC OM ESTE MIHAIL GORBACIOV. ESTE O MARE INTREBARE , LA CARE UNII INCEARCA SA DEA RASPUNSURI–GORBACIOV A FOST UN GENIU , UN CLARVAZATOR, SAU UN OM SLAB SI SENTIMENTAL????CERT ESTE FAPTUL CA A DISTRUS , O ORINDUIRE––COMUNISMUL. DISTRUGIND CEL MAI PUTERNIC STAT DIN LUME––-URSS–––, CRED CA A FACUT O MARE GRESEALA. ECHILIBRUL MONDIAL S-A DETERIORAT , CU TRANSFORMAREA ––SUA––IN JANDARM INTERNATIONAL. DACA URSS AR FI CONTINUAT SA EXISTE, YUGOSLAVIA AR FI EXISTAT CA STAT IN CONTINUARE, N-AR FI EXISTAT––ATACUL DIN SEPTEMBRIE, N-AR FI EXISTAT –RAZBOIUL DIN IRAK. N-AR FI MURIT ATITIA OAMENI. CAPITALISMUL N-AR FI REZISTAT ––CRIZEI MONDIOALE––PRIVITI LA MAREA CHINA, CARE PUTIN II PASA DE CRIZA.–-GORBACIOV A GRESIT.

 24. ELLE,
  Tin sa-ti aduc laude neaparat pentru opiniile tale atat de proaspete , sincere si realiste. Dupa cate se vede , tot de la tineret va veni „salvarea” tuturor romanilor. Tu chiar „inveti ” sa fii romanca si e mare lucru.Stai, asculti, vezi si-ti mladiezi sufletul dupa ceea ce e esential. Bravo!!! Am cunoscut acum de sarbatori la Cluj Napoca la o nepoata de a mea, o tanara domnita din Chisinau casatorita aici de vreo trei ani.Pana si accentul vostru specific parca l-a lasat in urma , desi mie personal mi-l place.Are farmecul si savoarea lui.

 25. Romanule,

  Exista adevar in opiniile tale. OK. Ai fi insa un adevarat homo politicus ,daca ai sezisa si solutiile. Pt. ca ele ,politic vorbind, exista. Uite: acordarea de catre Guvernul Filat a unor zile libere exact pt Craciunul pe stil nou si-a facut efectul. Fara tam- tam fara zgomote si incrancenari ,dar cu efect!! Unimedia , Jurnal TV etc. au facut sondajele de rigoare. Rezulatat: cca 45-47la % au sarbatorit pe stil nou, cca 27-29 la % sarbatoresc si intr-un fel si altul ,cca 7-8 la % doar pe stil Julian. Fireste ca Inalt Prea Sfiintiile lor in frunte cu Vladimir turba de furie!! Dar, furia lor a cam ramas in barbile pravoslavinice rusofone. Chestia cu Hannuca? Si aici , Chirtoaca a procedat excelent: i-a lasat sa-si puna anteriile in cap!! Sa-si de arama de provocatori ordinari pe fata. Reactiile interne si cele externe nu le-au fos deloc favorabile si de alta data se vor gandi de trei ori inainte de a face o provocare!! Inteligenta de procedura in politica face ff mult, mai romane, mai!! Mai dau exemple? Hai ca mai dau! Pomul de Craciun din Piata mareii ad adunari nationale din Chisinau. Un succes de proportii la public. Inclusiv cu masurile de securitate cu tot!! Mai vrei ? Mai am!! Asa ca nu privesc cu atat scepticism ca si tine problemele astea. Inca. Pana acum nu am vazut proceduri grosolane si primitive la politicienii abia de 3 luni instalati la putere. Cand oi vedea,le voi spune cu siguranta.
  Mai mult!! In cateva zile va avea loc vizita Presedintelui Basescu la Chisinau. Stai atunci sa vezi … surprize de toate felurile . Si interne si externe. Sunt sigur de ele cum iti scriu si cum imi scrii!!
  Da o privire pe situl celor de la PLDM sa vezi ce spun, cati sunt ,ce varsta au si ce program excelent de bine pus la punct dpdvd politic au. Astia o sa-si spuna cuvantul serios de tot in politica romano-basarabeana. Daca stii sa vezi si sa cantaresti cu balanta politicului. Daca nu , NU!
  Dupa aceea mai vorbim. Iar eu , repet, vorbesc din punct de vedere al INTERESULUI NATIONAL ROMANESC. E singurul care ma intereseaza cu adevarat!!!

 26. „igor”
  Eu refuz sa cred asa ceva, totusi lumea se va destepta in 5 ani, se va trezi din „somnul adanc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *