In decembrie 2008 s-a postat pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-rmoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene) in noiembrie 2008. Au chestionat pe teren operatori IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din Moldova cu drept de vot, declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare fiind de 3%. Inainte de sondaj, realizatorii au discutat cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le intrebari suplimentare si doleante mai speciale. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania.
Tabelul „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% din chestionati optind pentru unirea cu Romania si 10% neavind un raspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48
De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri de pe forumurile de discutii, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.
Inserez copia paginii, care e in schimbare. Optiunea „unirea cu Romania”, drept cale de depasire a crizei din RM, inregistreaza 29-35%, cu tendinte constante de crestere. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea ceva procente in recensamintul comunist.
Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.
Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se cufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, sint cu mult mai multi.
Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. „Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.
Vitalia Pavlicenco
Urmeaza comunicarea pe care am prezentat-o in 2008 la al XVIII-lea Forum economic de la Krynica
„In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate
Comunicare prezentata de deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, in cadrul panelului „Transformarea Spatiului Post-Sovietic. Rolul Rusiei” la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica (10-13 septembrie 2008)
Republica Moldova este situata in sud-estul Europei si are frontiera comuna cu spatiul euratlantic. Avind in vedere ca, istoric, teritoriul R.Moldova este teritoriu romanesc si statul este un al doilea stat romanesc, aceasta pozitie geografica ar fi trebuit sa favorizeze reformele si realizarea aspiratiei, declarate la nivel oficial de la proclamarea Independentei, de integrare in UE.
Evolutiile de dupa destramarea URSS nu au permis, insa, R.Moldova sa-si aleaga limpede si ferm drumul, clasa politica fiind mereu influentata puternic de decidentii de la Kremlin. Strategia rusa a recurs, inca inainte de puciul din 1991, la metode de impiedicare a desprinderii fostelor republici sovietice din URSS. O metoda a fost aparitia zonelor separatiste pe teritoriul lor, menite sa impiedice edificarea noilor state dupa alte principii si modele decit cele impuse sau controlate de Rusia. In acest sens, influenta Rusiei a fost si continua sa fie nefasta, schimbindu-se doar tacticile.
Situatia a fost mereu complicata si prin faptul ca, spre deosebire de statele baltice, care au incetat sa fie victime ale Pactului Hitler-Stalin, avind si traditii de statalitate, R.Moldova trebuia sa-si faureasca un stat in conditiile in care a ramas victima acestui Pact criminal, iar Romania nu a fost Germania de Vest, sa convinga tarile cu democratii liberale consacrate ca poate oferi o sansa de refacere a natiunii romane prin asimilarea teritoriului din stinga Prutului.
Problema gagauza si cea transnistreana, inspirate si aparute cu sprijinul Rusiei, pentru a impiedica lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, in sensul reunirii R.Moldova cu Romania, o pastreaza pe prima drept ostatic al intereselor geostrategice ruse, sprijinite de un stat ce furnizeaza lumii hidrocarburi si reprezinta o mare putere nucleara.
Acesti factori au facut din statele occidentale actori prudenti in relatiile cu Rusia, situatie exploatata la maximum de Kremlin in relatiile internationale. Recent, in cadrul unei conferinte internationale la Chisinau, participanti din sfera puterii si a societatii civile ruse au declarat deschis ca Moscova va persista pe refacerea spatiului sovietic, iar aspiratia R.Moldova de integrare in UE ar putea anula reglementarea transnistreana. Ceea ce inseamna ca Rusia nu doreste nici astazi ca R.Moldova, Ucraina sau Georgia sa devina miembre ale UE. Adica, nu accepta transformari profunde de esenta sistemica, pentru a face aceste state eligibile pentru UE si NATO.
Dorinta de accedere a statelor ex-sovietice in NATO dicteaza si politicile aplicate acestora atit de Rusia, cit si de guvernele-marioneta instalate in zonele separatiste. Sint absolut de acord cu Mihail Saakasvili care spunea ca aceasta confruntare din Caucaz nu e intre Georgia si Rusia, ci intre Rusia si Occident. O situatie similara in cazul R.Moldova, care nu se poate rupe de una singura de zona nedemocratica de influenta rusa si obtine retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Transnistria, pentru a reintegra statul si a desfasura alegeri libere si democratice pe intreg teritoriul sau.
Retragerea trupelor ruse, stationate ilegal in zona transnistreana sau definirea statutului zonei transnistrene separatiste este dilema si esenta luptei diplomatice de aproape doua decenii intre Vest si Rusia. Clasa politica din R.Moldova pledeaza, in marea sa parte, pentru primatul retragerii trupelor si schimbarea formatului fortelor de pace din zona de securitate, insa Moscova aplica neobosit santajul economic in scopul permanentizarii sale militare in Europa de sud-est, pentru a impiedica avansarea NATO si pentru a controla Balcanii.
Rolul Rusiei in spatiul ex-sovietic a impus o lupta pentru supravietuire in confruntarea dintre realitate si aspiratie, intre aspiratia de reformare si piedicile impuse prin forte de la putere controlate de purtatorii fideli ai intereselor rusesti. Situatia izbucnita in Caucaz demonstreza elocvent ce a mocnit mereu in CSI, falsitatea aspiratiei de a avansa impreuna spre democratie si prosperitate.
Rolul Rusiei in spatiul post-sovietic a fost monitorizat mereu de UE, de SUA, de Consiliul Europei, de OSCE. Asteptarile occidentalilor ca lucrurile se vor rezolva de la sine s-au dovedit a fi desarte. Mai multi analisti independenti au aratat, repetat, ca statele ex-sovietice avind conflicte inghetate sau potentiale pe teritoriul lor, urmare a implicarii Rusiei, trebuie ajutate – intr-o forma sau alta – mai substantial de catre UE, pentru a nu ramine suspendate intre Est si Vest, dar, de fapt, vulnerabile in fata unei Rusii dispuse sa-si demonstreze rolul de centru al unei lumi bipolare. Dovada sint si analizele ce constata tendinta si calculele Rusiei de a forma o Uniune a Europei de Est, ca forta in spatele Kremlinului, doritor sa apara drept o contrapondere Vestului, UE, sperind sa joace si pe lupta de interese dintre SUA-NATO, pe de o parte, si UE, pe de alta parte.
R.Moldova este in pragul unor alegeri de importanta cruciala. Rezolvarea problemei transnistrene dupa un scenariu de federalizare gen Memorandum Kozak-2 si excluderea de catre Rusia si Tiraspol a celorlalti participanti la formatul de negocieri 5 plus 2, in favoarea unui format trilateral Moscova-Tiraspol-Chisinau, ar insemna defaultul independentei si al suveranitatii R.Moldova, un mare pericol pentru securitatea din toata Europa. Este extrem de necesara o pozitie consolidata UE-NATO-SUA-OSCE-CE in fata unor pericole tot mai evidente de destabilizare in Georgia, Ucraina, Moldova. Este adevarat – nici Guvernul comunist de la Chisinau si nici majoritatea parlamentara controlata integral de Presedintele comunist Vladimir Voronin nu s-au mulat pe polticile europene, nefiind alaturi de reformatorii de la Kiev si Tbilisi, neelaboarind pozitii comune in fata Rusiei, ce sprijina autoritatile separatiste. Asta ingreuiaza asistenta UE si a SUA pentru Chisinaul care mai spera, prin actuala conducere, in clementa din partea Rusiei, in ideea de a se mentine cu orice pret la putere. Moldova intra intr-o perioada extrem de grea, de aceea dialogul si sprijinul UE, in primul rind, ar insemna acum o speranta data populatiei-victime a rolului nefast al Rusiei care se implica, la toate nivelurile, in viata politica si publica in R.Moldova. In pofida Conceptiei de securitate nationala, votata de Parlamentul comunist, pentru a face moftul Rusiei, in speranta desarta ca va inceta sa sprijine regimul de la Tiraspol, NATO si SUA trebuie sa ajute Moldova in modernizarea domeniilor vitale ale societatii, modernizare in care s-a angajat partidul de guvernamint, in pofida politicii duplicitare promovate. Alegerile compromise deja, de pe acum, prin deficitul enorm de democratie in societatea moldoveneasca, a carei conducere comunista copie modelul nedemocratic rus, ar putea fi ultimul test pentru puterea de la Chisinau, dar si un test de adevar pentru structurile paneuropene in aprecierea gradului de democratie din R.Moldova.
Sprijinul din partea unor occidentali pentru realegerea lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 in functia de Presedinte al R.Moldova nu a ajutat la europenizarea si democratizarea Moldovei. Nu mai putem permite o asemenea greseala – alegerea Presedintelui in R.Moldova trebuie sa urmareasca scopuri pozitive (democratizare, integrare in UE si NATO etc.), nu scopuri agreate de Kremlinul ce opteaza pentru refacerea URSS.
Republica Moldova, la frontiera cu UE si NATO, ar trebui sa fie in spatiul democratic euratlantic. Satisfacerea numarului enorm de solicitari de cetatenie romana din partea cetatenilor R.Moldova, lipsiti de aceasta cetatenie abuziv de regimul comunist sovietic, ar face posibila transformarea R.Moldova intr-o parte a spatiului UE si NATO. In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate. Pentru aceasta, R.Moldova si Romania au nevoie de sprijinul cancelariilor occidentale, care trebuie sa analizeze tot mai serios aceasta solutie, prin care un spatiu, aproape pierdut din calculale occidentalilor, aproape cazut din geografie si istorie, ce risca sa fie nu numai orfanul razboiului rece, dar si orfanul Europei, dar care ridica – tocmai din acest motiv – intrebari tot mai serioase, privind existenta unui stat-problema, ar putea fi asimilat de un spatiu ce isi consolideaza, pe an ce trece, democratia si sistemul de economie capitalist de un stat european Romania. Ar fi si un act de reparatie istorica, si o urmare fericita a exemplului caderii Zidului de la Berlin, prin care a inceput refacerea Europei.
Krynica, septembrie 2008″
unirea se va face cu siguranta … nu pt ca vor unii din r.moldova sau romania . unirea e pur si simplu o necesitate istorica . cele doua state nu sunt chiar atat de mari sau importante astazi in europa si in lume . bunastarea pentru toti cetatenii celor doua state , are mai multi sorti de izbanda intr-o piata economica mai mare, romaneasca in interiorul pietii economice a ue …apoi vorbim de o necesitate demografica ,cunoscut fiind declinul acesteia in cele doua state de acelasi sange . suntem prea putini in lumea asta mare si in continua schimbare ,sa stam ca doi idioti ,la stanga si la dreapta prutului … apoi vorbim de cresterea fortei militare defensive a natiunii noastre …uniti si puternici , putem sta de vorba cu strainii altfel.
… trebuie sa se spuna oamenilor adevarul in fata …moldova n-are nicio sansa sa adere la u.e. in viitorii 15-20 de ani ,daca nu si mai mult . daca o parte a natiunii noastre se afla deja in ue , dupa mari eforturi si sacrificii , e de-a dreptul o aiureala si o gogomanie ca cealalta parte a natiunii sa o ia de la capat cu drumul spre aderarea la ue … deja basarabia e sleita de puteri ,ca politicieni iresponsabili de la chisinau sa faca experimente de laborator pe ea …sa ne facem 100 de cruci mari ,ca romania e in ue si sa mergem cu totii pe calea reunificarii pasnice a natiunii noastre …
Momeala cu UE e buna, in special pentru cei rataciti or pentru persoanele deznationalizate si dezradacinate (sovietici) „Unde e mai cald si mai bine, acolo vom trage.” Insa pentru toti cei care simt romaneste Unirea e unica solutie de a supravetui pe acest teritoriu. Genocidul neamului romanesc continua si astazi. la inceputurile acestui genocid a stat Russia tarista apoi Cominternul sovieto-bolshevik care astazi in forma de „rep. moldova independenta si suverana” isi continua realizarea acestui plan diabolic.
Romanii dintre Nistru si Bug sunt aproape disparuti. Cei care au supravetuit pe malul stang al Nistrului sunt acum sub ocupatia kremlinului. Cei intre Priut si Nistru se mai zbat. Dar pentru cat timp?
Astazi viziunile sovine, xenophobe, extremiste si expansioniste au devenit o politica oficiala-(camuflata) a kremlinului.
Se vede cu ochiul liber ca Russia si astazi nu-i lasa in pace pe cei care „au plecat” de la ei(vezi Georgia). Ei singuri nu traiesc o viata normala si pe altii nu-i lasa.
Unirea este vitala pentru noi si trebuieste cat mai urgent sa se inceapa campania de sensibilizare. Likbez, daca vreti. Aici „eroii” nostri proaspat decorati ar trebui cu adevarat sa porneasca in transee pentru salvarea neamului de pe acest teritoriu masacrat de secole.
NUMAI UNIREA CU ROMANIA SI EUROPA
NE VA SALVA DE URSUL RUSESC:
PILDA BALTICILOR !
DESCHIDETI OCHII: est-moldoveni !
Human rights watchdog slams Moldovan Communists
VALENTINA POP
14.12.2009 @ 17:44 CET
–––––––––––––––––––-
EUOBSERVER / BRUSSELS – Moldovan protesters against alleged election fraud in April were subjected to torture, ill treatment and even beaten to death, but prosecutors and judges failed to follow up on police brutality, the Council of Europe, a human rights watchdog, has said.
The council’s report is based on a fact-finding mission carried out in July by experts from the Committee for the Prevention of Torture (CPT), a specialised arm of the Strasbourg-based body of which Moldova is a member.
Moldovan police brutally cracked down on protesters after the April elections. (Photo: benia.livejournal.com)
Print
Comment article
It was released on Monday (14 December), after the current pro-European government in Chisinau agreed to its publication.
The document concludes that there are „credible and consistent” allegations of police ill-treatment of suspects, following the short-lived victory of the Communist Party in April elections. The initial ballot was re-cast in July, with four pro-European parties winning a slim majority and forming a coalition government.
In one case, identified as „A,” who died on 8 April 2009 due to injuries all over his body inflicted by a „blunt object,” prosecutors interviewed policemen only as witnesses.
„The accounts of certain other persons who had apparently witnessed what had happened appeared to have been disregarded for several weeks before the prosecuting authorities decided to take their allegations into consideration and interview them on the matter. No attempt had apparently been made to seize weapons using ‘special means,’ which may have been used,” the report notes.
Lawyers of A’s family complained that they could not gain access to the key elements of the investigation, especially forensic evidence. They also suspected they had been given misleading information, in particular regarding the cause of death.
Other men, who survived detention and had medical evidence of ill treatment, also felt short in seeing justice done to their torturers, which tried to extract „statements” from them through beatings.
„Many persons interviewed also alleged that they had been hit with truncheons and kicked when going through a ‘corridor’ of police officers before entering a police establishment or transfer,” the documents reads.
One woman, identified as „B”, apprehended in the night of 7 to 8 April 2009, claimed she was dragged by her hair along the pavement, kicked in the right thigh, punched on the back of the neck and that her head was struck against a hard object. She was admitted to the Emergency Hospital on the next day with cranial trauma.
As with the other cases, the investigation was carried out by a military prosecutor, who interviewed her in hospital.
„However, at the time of the visit, the prosecuting authorities had still not interviewed the two suspects and had made no attempts to identify potential witnesses. Instead, they had requested an internal inquiry by the Ministry of Internal Affairs, naming the alleged victim and the two suspects. The response consisted of two undated statements from the suspects who denied any wrongdoing.”
The report recommends setting up an independent agency to investigate cases where ill-treatment by law enforcement officials is alleged.
Methods used by a special police unit known as „Fulger” should be more closely supervised, it said.
„In many cases prosecutors had not taken all reasonable steps in good time to secure evidence and had failed to make genuine efforts to identify those responsible,” the CPT said.
A parliamentary inquiry into the April events, comprising of international observers as well as members of the Communist party has been established. But Council of Europe experts ask for the judicial evidence and trials to be carried out with priority over the political one.
Eight months on from the riots, Moldova’s pro-European government has pledged to shine some light on the matter. On the political front, it has failed however to gather the necessary support in the Communist Party, now in opposition, in order to secure a three-fifths majority in the Parliament necessary to elect a president.
Am tradus prin google translate
Drepturile omului gardian Slams Comuniştilor din Moldova
VALENTINA POP
14/12/2009 @ 17:44 CET
–––––––
EUobserver / BRUXELLES – protestatari din Moldova împotriva fraudei electorale invocate în luna aprilie au fost supuse la tortură, relelor tratamente şi chiar bătut la moarte, dar procurorii si judecatorii nu au urmat pe brutalitatea politiei, Consiliul Europei, un instrument de supraveghere a drepturilor omului, a spus.
Raportul Consiliului se bazează pe o misiunii efectuate în luna iulie de către experţi din partea Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT), un braţ de specialitate din Strasbourg, pe bază de corp de care Republica Moldova este membru.
De poliţie din Moldova cu brutalitate de cracare în jos pe protestatari, după alegerile din aprilie. (Foto: benia.livejournal.com)
Imprimă
Articolul Comentariu
A fost lansat luni (14 decembrie), după pro-european curent la Chişinău a acceptat să publicării sale.
Documentul concluzionează că există „credibile şi coerente” acuzaţiile de poliţie maltratare a suspecţilor, în urma victoriei de scurtă durată al Partidului Comunist, în alegerile din luna aprilie. Tur de scrutin iniţială a fost re-exprimate în luna iulie, cu patru partide pro-europene castiga o majoritate subţire şi care formează un guvern de coaliţie.
Într-un caz, identificate ca „A”, care a murit la 8 aprilie 2009 ca urmare a leziunilor pe tot corpul lui provocate de un obiect „greu de cap,” procurorii intervievaţi poliţişti numai în calitate de martori.
„Conturile de anumite alte persoane care au asistat la aparent ce sa întâmplat se pare că au fost luate în considerare pentru câteva săptămâni înainte de autorităţile de urmărire penală decis să ia în considerare afirmaţiile lor şi le-interviu pe această temă. Nici o încercare a fost aparent făcut să profite de armele care folosesc „mijloace speciale”, care poate au fost utilizate, „note de raport.
Avocati de familie ai unui’s plans de faptul ca nu ar putea avea acces la elementele-cheie ale anchetei, în special elemente de probă medico-legale. Ei, de asemenea, suspectate că au fost dat de informaţii înşelătoare, în special în ceea ce priveşte cauza morţii.
Alţi bărbaţi, care au supravieţuit de detenţie şi a avut dovezi medicale de maltratare, de asemenea, simtit scurt în justiţie de făcut pentru a vedea tortionarii lor, care a incercat sa extras „declaraţii” de la ei prin bătăi.
„Multe persoane intervievate, de asemenea, a afirmat că ar fi fost lovit cu bastoane şi a lovit atunci când trece printr-un coridor” al ofiţerilor de poliţie înainte de a intra într-o unitate de poliţie sau de transfer, „documentele reads.
O femeie, identificate ca „B”, arestat în noaptea la 7 până la 8 aprilie 2009, a pretins ea a fost târât prin părul ei de-a lungul trotuar, a lovit în coapsa dreaptă, perforate pe partea din spate a gâtului şi că capul ei a fost lovit faţă de un obiect greu. Ea a fost admis la Spitalul de Urgenţă în următoarea zi cu traumă craniană.
Ca şi în celelalte cazuri, ancheta a fost realizată de un procuror militar, care a intervievat-o în spital.
„Cu toate acestea, la momentul vizitei, autorităţile de urmărire penală nu au avut încă intervievat doi suspecţi şi au făcut nici o tentative de a identifica potenţiali martori. În schimb, ei au solicitat o anchetă internă de către Ministerul Afacerilor Interne, numirea presupusa victimă şi doi suspecţi. Răspunsul a constat din două declaraţii nedatate, de la suspecţii care a negat orice faptă rea. ”
Raportul recomandă înfiinţarea unei agenţii independente pentru a investiga cazurile în care rele tratamente de către funcţionarii de aplicare a legii este invocată.
Metode folosite de o unitate de poliţie specială cunoscută sub numele de „Fulger” ar trebui să fie mai atent supravegheat, a spus ea.
„În multe cazuri, procurorii nu au luat toate măsurile rezonabile, în timp util pentru a obţine elemente de probă şi nu a reuşit să facă eforturi reale pentru identificarea celor responsabili”, a spus CPT.
Unei anchete parlamentare privind evenimentele aprilie, care cuprinde de observatori internaţionali, precum şi membri ai Partidului Comunist a fost stabilită. Dar, experţii Consiliului Europei cere dovezile judiciare şi studiile care trebuie efectuate cu prioritate faţă de una politică.
Opt luni, de la revolte, a Republicii Moldova pro-european sa angajat să strălucească unele lumină în această chestiune. Pe plan politic, ea nu a reuşit totuşi să adune sprijinul necesar în Partidul Comunist, acum în opoziţie, în scopul de a asigura o majoritate de trei cincimi din Parlamentul necesare pentru a alege un preşedinte.
ESTE FOARTE BINE CA NUMARUL ADEPTILOR UNIRII CU ROMANIA CRESTE…..SI VA CRESTE IN CONTINUARE PANA LA 40 – 50%.
UNIREA ESTE SINGURA SOLUTIE PENTRU O VIATA MAI BUNA ATAT MATERIAL DAR SI SPIRITUAL.
AVANTAJE :
– VOM FI O TARA CU 270.000 KILOMETRI PATRATI SI O POPULATIE DE 24-25 MILIOANE LOCUITORI.
– VOM FI O PIATA DE DESFACERE MAI MARE IN CARE EUROPENI, AMERICANI, RUSI, CHINEZI, JAPONEZI SI ALTE TARI VOR VREA SA INVESTEASCA SI MAI MULT , SA NE VIZITEZE, SA NE VINDA PRODUSELE ;
– VOM AVEA SI NOI MARE SI MUNTE, ORASE MARI SI FRUMOASE CU MULTE MONUMENTE; DISTANTA DE LA ORASUL TIGHINA SI CHISINAU DIN EST SI ORASELE DE LA VESTUL ROMANIEI, ORADEA, ARAD, TIMISOARA VA FI DE PESTE 600 KLOMETRI.
-VOM FI UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE TARI DIN ESTUL EUROPEI (DUPA POLONIA, INAINTEA UCRAINEI SI GRECIEI).
DEZAVANTAJ :
-CORUPTIA FOARTE MARE DIN CELE DOUA TARI.
DAR TOATE ACESTEA NU SE POT REALIZA FARA SOLUTIONAREA PROBLEMEI CU TRANSNISTRIA.
Pt Igor
http://unimedia.md/?mod=news&id=15569
“Transnistria ar putea reveni Ucrainei, dar nu Rusiei sau R. Moldova”, scrie un ziar din Kiev
Din cauza crizei politice din R. Moldova, Ucraina îşi poate creşte influenţa decisiv în chestiunea Transnistreană şi nerecunoaşterea acesteia, transmite agenţia Novîi Reghion de la Kiev, citând ziarul “Novaia”.
Potrivit sursei, ziarul kievean consideră că Ucraina are acum o şansă foarte bună de a-şi întări influenţa în Transnistria. „Stabilind o blocadă pe malul stâng al Nistrului se poate pune capăt definitiv legăturilor economice ale Tiraspolului cu Moscova. În acelaşi timp, transnistrenii sunt tot mai dezamăgiţi de sprijinul din partea Rusiei. Potrivit declaraţiilor lui Vladimir Antiufeev, ministrul securităţii în republica nerecunoscută, la Moscova cresc forţele care îşi doresc ca Transnistria să revină în componenţa R. Moldova”, mai precizează acelaşi ziar.
„Lăsaţi în voie soartei, transnistrenii contează tot mai mult pe sprijinul din partea Ucrinei în ultima perioadă. Amintim că pe teritoriul Transnistriei, potrivit statisticilor, locuiesc între 80-100 de mii de cetăţeni ucraineni. Totodată, în timpul ultimului referendum desfăşurat în regiune unde cetăţenii au fost întrebaţi dacă doresc unirea cu Federaţia Rusă, preşedintele Smirnov a promis că la următorul referendum va fi inclusă şi întrebarea cu referire la unirea cu Ucraina”.
„Potrivit informaţiilor din ziar, preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, avea în plan să viziteze Tiraspolul în perioada sărbătorilor de iarnă. Ceva nu a mers. Cel mai important acum este faptul că în sfârşit Kievul şi Tiraspolul se înţeleg. În acelaşi timp, Moldova resimte o puternică criză politică. În Chişinău nu există la moment preşedinte, ci doar un interimar. Mai mult, Moldova poate fi absorbită de România şi este un moment prielnic pentru ca partea ucraineană şi transnistreană să stabilească relaţii mai apropiate”, mai conchide publicaţia.
As adauga aici ca Ucraina sa ne adea sudul si Bucovina, daca nu noua – sa le dea Romaniei.
100%
e un procent FOARTE MARE !!!!!!! Daca acum e atat, pai in cinci ani se ajunge lejer la peste 50 la suta.
Vizitati aceasta adresa http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ si votati, veti vedea ca procentul e deja peste 30%.
Va multumesc pentru raspuns.
DAR TREBUIE SA NE IASA DIN GANDIRE CA UCRAINA VA DA CEVA TERITORIU INAPOI, MAI ALES ZONA DE LITORAL SI MUNTE.
ESTE ASA DE USOR SA DISTRUGI O TARA, DAR ASA DE GREU SA O FACI LA LOC.
IN ALTA ORDINE DE IDEI, DACA ACUM ERAM UNITI MOLDOVENI SE DUCEAU DE CRACIUN SI REVELION IN STATIUNI MONTANE IN ROMANIA, SAU IN STRAINATATE MULT MAI USOR, TREBUIND BANI.
Ma bucur foarte mult ca fata de acum un an ca sa nu spun de sfarsitul lui 2006 sau 2007, PRESA DIN ROMANIA SI IN SPECIAL TELEVIZIUNILE „AU VENIT PE CAPUL CELOR CARE SUNT IMPOTRIVA RELATIEI CU ROMANIA”,
IAR TELEVIZIUNI CA REALITATEA TV, TVR , PRO TV , ANTENELE, NATIONAL TV, PARTY TV, FAVORIT TV, SI MULTE ALTELE CARE PREZINTA MULTE LUCRURI CARE TELEVIZIUNILE DE LIMBA RUSA SI CELE AUTOHTONE NU VOR, NU STIU SA LE DEA POPULATIEI.
Nu mai spun de cele cateva posturi de limbi straine.
IAR IN PREZENT CABLU TV ESTE IN CASELE A PESTE 25-30% DIN POPULATIA, FATA DE ANII 2004-2005 CAND PROCENTUL ERA DE DOAR 15-20% , DECI O DUBLARE.
PESTE 4-5 ANI LA URMATOARELE ALEGERI, POSTURILE DE LIMBA RUSA VOR AVEA UN IMPACT MAI MIC DECAT CELE DE LIMBA ROMANA (SAU DIN ROMANIA SI EUROPA), AVAND IN VEDERE CA CABLU TV VA AJUNGE LA CEL PUTIN JUMATATE DIN POPULATIE, DAR SI RETEAUA „FOCUSAT” PROBABIL CA VA AJUNGE LA CATEVA SUTE DE ABONATI.
VORONIN A CREZUT CA SCAPA DE POSTUL TVR1, DAR A DAT DE CEVA MAI RAU ………MULTE ALTE POSTURI ROMANESTI, CARE PREZINTA LUCRURI DIN ROMANIA, DIN LUME, SI DIN REPUBLICA MOLDOVA PE CARE TVR1 NU LE PUTEA OFERI. ORICUM SPER LA REVENIREA PE SCALA LARGA A LUI IN R. MOLDOVA .
Procentul acesta va creste la 60% !
Si nu cred ca este numai vina rusilor ca est-moldovenii nu stie bine ce etnie sunt. Rusii si comunistii aveau tot interesul sa profite de aceasta debusolare, lipsa de educatie, indiferenta a autohtonilor, dar vina ca am ajuns aici e a noastra si numai a noastra. Mai precis a invatatorilor si profesorilor nostrii si a formatorilor de opinie din mass media nationala. Balticii au stat in URSS acelasi numar de ani ca si moldovenii dar ei nu par sa fi avut aceste probleme.
Igor a vorbit aici bine.Eu sint din Romania si gindesc la fel.Traiasca Romania Mare!!
Eu nu sunt atat de optimist. Gesturile politice pasagere lasa urme perene in constiinta colectiva. Marea Schisma de la 1054, Reforma Protestanta, Cortina de fier, Zidul Berlinului sunt tot atatea exemple de fapte istorice ce au determinat consecinte dramatice si din pacate ireversibile in constiinta colectiva europeana, chiar daca unii nu vor sa recunoasca asta. Orice reparatie istorica se face infinit mai greu decat un dictat abuziv, care nu tine cont de cosecinte. Problema Mitropoliei Chisinaului, afiliata bisericii ruse, care inca mai detine 63% din enoriasii ( credinciosii ) din Republica Moldova, in general problema bisericii ortodoxe de stil vechi, problema transnistreana pe care moldoveni, parca intentionat nu vor sa o transeze, proportia semnificativa a celor care utilizeaza ca limba de comunicare limba rusa cu intregul cortegiu de consecinte care decurg din asta ( a vorbi intr-o limba iseamna si a gandi in acea limba ), realitatea ca, totusi, Republica Moldova nu are aceleasi frontiere ca fosta provincie Basarabia ca sa se poata constitui intr-o reparatie istorica sunt tot atatea realitati care ii deranjeaza profund pe locuitorii din Romania. Procentul de cetateni din Romania care doresc unirea cu Republica Moldova este chiar mai mic cel de dincolo de Prut, inclusiv in Moldova romaneasca. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a facut ca acest procent sa scada in loc sa creasca, pentru ca privile romanilor sunt indreptate acum in cu totul alta directie. Oricat ar dori factorii politici de pe cele doua maluri ale Prutului sa realizeze unirea, aceasta nu se poate face decat urmare a unui referendum ale carui rezultate si peste cinci ani le stim de pe acum care vor fi, mai ales ca Uniunea Europeana, inca dependenta de resursele rusesti, nu incurajeaza de loc acest demers, tocmai pentru a nu deranja Federatia Rusa, care stie sa profite din plin de pe urma monopolului pe care il controleaza cu mana forte. Din pacate nici nu exista o opinie unitara formulata de catre comunitatea europeana privitoare la acest capitol. Eu cred ca unicul moment prielnic al reunificarii ( 1990 ) a fost ratat si, de asemenea, eu nu cred ca Uniunea Europeana este foarte interesata de aderarea la comunitatea europeana separat a Republicii Moldova, iar tratatul de asociere va fi mentinut sine die ( exista de altfel un concept foarte drag cancelariilor vesteuropene numit „vecinatatea imediata” cu zonele transfrontaliere ce o compun si micul trafic de frontiera aferent ). Altfel, eu inteleg perfect frustrarile celor de peste Prut, dar din pacate „si cu slanina in pod si cu varza unsa nu se poate”.
Eu nu sunt atat de optimist. Gesturile politice pasagere lasa urme perene in constiinta colectiva. Marea Schisma de la 1054, Reforma Protestanta, Cortina de fier, Zidul Berlinului sunt tot atatea exemple de fapte istorice ce au determinat consecinte dramatice si din pacate ireversibile in constiinta colectiva europeana, chiar daca unii nu vor sa recunoasca asta. Orice reparatie istorica se face in mod democratic infinit mai greu decat un dictat abuziv, care nu tine cont de cosecinte. Problema Mitropoliei Chisinaului, afiliata bisericii ruse, care inca mai detine 63% din enoriasii ( credinciosii ) din Republica Moldova, in general problema bisericii ortodoxe de stil vechi, problema transnistreana pe care moldoveni parca intentionat nu vor sa o transeze, proportia semnificativa a celor care utilizeaza ca limba de comunicare limba rusa cu intregul cortegiu de consecinte care decurg din asta ( a vorbi intr-o limba iseamna si a gandi in acea limba ), realitatea ca, totusi, Republica Moldova nu are aceleasi frontiere ca fosta provincie Basarabia ca sa se poata constitui intr-o reparatie istorica sunt tot atatea realitati care ii deranjeaza profund pe locuitorii din Romania. Procentul de cetateni din Romania care doresc unirea cu Republica Moldova este chiar mai mic decat cel de dincolo de Prut, inclusiv in Moldova romaneasca. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a facut ca acest procent sa scada in loc sa creasca, pentru ca privile romanilor sunt indreptate acum in cu totul alta directie. Oricat ar dori factorii politici de pe cele doua maluri ale Prutului sa realizeze unirea, aceasta nu se poate face decat urmare a unui referendum ale carui rezultate si peste cinci ani le stim de pe acum care vor fi, mai ales ca Uniunea Europeana, inca dependenta de resursele rusesti, nu incurajeaza de loc acest demers, tocmai pentru a nu deranja Federatia Rusa, care stie sa profite din plin de pe urma monopolului pe care il controleaza cu mana forte. Din pacate nici nu exista o opinie unitara formulata de catre comunitatea europeana privitoare la acest capitol. Eu cred ca unicul moment prielnic al reunificarii ( 1990 ) a fost ratat si, de asemenea, eu nu cred ca Uniunea Europeana este foarte interesata de aderarea la comunitatea europeana, separat, a Republicii Moldova, iar tratatul de asociere va fi mentinut sine die ( exista de altfel un concept foarte drag cancelariilor vesteuropene numit „vecinatatea imediata” cu zonele transfrontaliere ce o compun si micul trafic de frontiera aferent ). Altfel, eu inteleg perfect frustrarile celor de peste Prut, dar din pacate „si cu slanina in pod si cu varza unsa nu se poate”.
„fratilor” voi chiar vreti sa va uniti cu Romania? De ce? Aceasta este intrebarea mea! Voi nu va ganditi putin? Noi romanii vrem sa ne luam pe cap o povara asa de mare? Va dat seama cati bani trebuiesc investiti acolo in aceasta regiune plina de coruptie si mafie , bani care mai bine vor fii investiti in teritoriul de acum al romaniei. NU spun asta pentru ca nu asi fii de acord cu o asa zisa unire dar sa fim realisti ca este aproape imposibil in acest moment asa ceva. Poate peste 20 de ani, dar atunci Moldova va putea negocia cu UE aderarea si asa mai departe. Acum nu cred ca Romania are forta de a absorbi Teritoriul Moldovei.Imi pare rau sa spun asta eu ca roman , mai ales ca sunt unul care merge foarte des in Moldova, dar asta este realitatea.
@mariusica28 – asa ai putea spune si despre Germania, in momentul in care a cazut Zidul Berlinului Est-germanii erau cu mult mai saraci si acum dupa 18 ani inca mai au de recuperat, dar le e mult mai bine, sunt in Germania, una din marile puteri ale lumii, membra G8!
Daca au putut ei, crezi ca noi nu putem? Eu sunt de acord sa mananc jumate din cat mananc acum, sa beau jumate, sa citesc, sa ma misc jumate, daca asta inseamna ca vor fi mai multi bani.
Insa banii sunt ultima problema, e vorba de mentalitati si de oameni, e nevoie de oameni nebuni de curaj care sa faca Unirea. Dar se poate 🙂
@Romanul; @mariusica28:
Daca voi doi sunteti romani nascuti si crescuti in RO, lucru fata de care, sincer, am rezervele mele, atunci sunteti niste romani dezamagitori, din punctul meu de vedere!
„Romanul” se pare ca este indoctrinat pana in maduva oaselor de teze sovietice antiunioniste si exagereaza, ca sa nu zic ca abereaza referitor la „dependenta” UE fata de Federatia Rusa, parand ca nu stie ca asa-zisa dependenta este, in fapt, in cel mai fericit caz pentru rusi, o interdependenta. Mai pe romaneste, Rusia este cel putin tot la fel de dependenta de banii UE cat sunt europenii dependenti de hidorcarburile rusesti, care nici macar rusesti nu sunt, in marea lor parte…
„Romanule”, de unde stii tu ca romanii din RO nu isi doresc unirea? Ai facut tu sondaje? De ce umbli cu minciuni de genul asta? Am o veste proasta pentru tine, prietene: romanii, in cel mai rau caz, sunt indiferenti, cei care s-ar opune Unirii sunt cantitate neglijabila! Eu, spre deosebire de tine, nu scot „din burta” astfel de chestiuni, sunt studii facute in acest sens. Apoi, de unde ai scos tu ideea ca referendumul ar fi imperios necesar? Germania a facut referendum cand s-a reunificat?
Mariusica28, economia Romaniei, asa cum o fie ea, buna sau rea, este de peste 40 (patruzeci) de ori mai mare decat cea a MD. Altfel spus, PIB-ul MD nu reprezinta decat 3-4% din cel al RO, adica mai putin decat bugetul unor ministere din RO. Asa ca, baiete, „povara” despre care vorbesti tu nu ar ajunge Romaniei nici pe o masea.
In fine, nu aveti decat sa bateti campii in continuare, nici nu cred ca am sa mai raspund unor eventuale replici. In plus, ma asteapta un Revelion! Apropo, voi il serbati pe 14 ianuarie? 😀
@mariusica28: inca ceva, prietene: te rog frumos, cand te adresezi romanilor basarabeni, ai face bine sa ai macar bunul simt sa nu scrii intre ghilimele, da??? Multumesc.
Ma refeream, evident, la termenul de frati.
@ radu 1
„…unirea e pur si simplu o necesitate istorica …”, a fost, este şi rămâne. Şi numai atât. Realitatea-i crudă. „Unirea ” cu Ucraina şi cu Rusia ne-o vâră-n mentă deacu şi ai „noştri”. Ursul noi l-am prins demult. Nici să-l ducem în Romania, nici să scăpăm de el. Scapă care poate?
Toka chiar de nu-ti place, e adevarat, dupa alegeri ati cazut din optiunile multora care eventual ar mai fi fost de acord, s-au deschis ochii multor oameni la ce se poate face si ce se poate intampla.
Chiar si numai povestea cu cetateniile a demonstrat real ca ne provoaca noua daune, probleme economice, financiare ba chiar si politice din cauza ca se poate profita pe seama ei pe voi nu v-a interesat niciodata modul a ceea ce faceti ci doar aspectul, la ce puteti primi se rezuma absolut totul, ce se mai intampla in tara nu va intereseaza pentru ca nu va afecteaza cu nimic, daca ar fi sa va afecteze financiar si social ar fi foarte ok.
D-nei Pavlicenco.
Stimăm Răbdarea D-rşă la reacţiile noastre, celor care îşi mai descarcă sufletul pe aceste pagini. Nimerind aici,fără zgârâeturi nu ieşi.Doare, dar ne trezeşte măcar la un sarcazm mazohistic, dacă nu la realitate deodată. Sărbători fericite. Aşteptăm postări noi.Mersi.
@Vizitator: te rog frumos, poti sa fii ceva mai explicit de atat?
Ce e adevarat? Ochii caror oameni s-au deschis? Ce a „demonstrat real” povestea cu cetateniile? Explica-mi, ca nu inteleg!
Poate mi se pare, dar am impresia ca imi vorbesti ca si cum as fi basarabean, motiv pentru care iti spun un singur lucru: NU sunt! Sunt nascut si crescut in Romania si sunt un unionist convins! Si, oricat s-ar opune „moldovenistii” mascat sau nu, direct sau indirect, Unirea se va produce, mai devreme sau mai tarziu. Ei, antiunionistii, nu fac altceva decat sa scuipe impotria vantului, sa lupte impotriva firii…e inutil sa iti mai spun ca, pe termen mediu si lung nu au nicio sansa!
De acord cu Toka, multi care scriu impotriva Unirii sint fie necunoscatori ai realitatilor din Moldova, fie vorbesc din prejudecati. Si eu sint tot din Romania si oricand as vota pentru reunificare – chit ca pentru asta as plati taxe mai mari, sau as manca mai putin, vorba cuiva mai sus. Sentimentul national in ultima vreme, mai ales dupa aderarea la NATO si UE, a crescut si a pus in umbra eventuale griji de natura economica care ar rezulta din modificari administrativ-teritoriale. Multi din cei cu care discut zilnic, fie din Moldova sau Romania, se declara de acord cu revenirea Moldovei alaturi de Romania.
Spunea d-na Pavlicenco cum ca pe site-ul rusesc se estimeaza un procent de 30%. Eu zic ca in realitate este de minim 50%.
Voi lasa mai jos un articol dintr-un ziar din Romania, care mi-a captat atentia, si care este la tema.
Dupa 1990 s-a dezvoltat o intreaga campanie antiunionista in tara, prin mijloace subterane de tot felul: de la evaluarea costurilor pana la provocarea mineriadelor sau a dezastrului de la Targu-Mures, ca modalitati de presiune, specifice KGB. Daca este sa-l credem pe Petre Roman ca pe-atunci se aflau in Romania peste 25.000 de agenti sovietici, putem deduce ca acestia nu faceau balet prin patria noastra. Noroc de el ca i-a cerut generalului Mihai Caraman, pe-atunci director al SIE, sa-i scoata din Romania. Iar ei s-au aliniat disciplinat si au plecat. Subminarea entuziasmului popular de la Bucuresti si de la Chisinau s-a facut metodic prin lansarea consecventa in public a cliseelor cu efect de sperietoare. Asa se induce psihoza.
• Scenarii de intoxicare pentru Bucuresti:
– Reunificarea costa prea mult; Romania nu este Germania, desi multe judete de peste Prut au un venit mai mare decat judetele Vaslui, Botosani, Calarasi, Olt sau Alba;
– Trebuie referendum (daca Helmut Kohl facea referendum, Germania era si astazi ciuntita);
– Sa nu suparam Moscova ca nu ne mai da gaz, chiar daca ne aflam deja intr-o economie de tip capitalist;
– Ce vor spune puterile occidentale? Vor crede ca Romania are “pretentii teritoriale”;
– Trebuie sa respectam prevederile Actului final de la Helsinki, desi multe frontiere europene au explodat prin formarea mai multor state noi, fara sa mai invoce nimeni acel document caduc, elaborat si convenit la nivel mondial tot pentru linistea Moscovei;
• Scenarii de intoxicare pentru Chisinau
– De ce trebuie sa ne unim cu Romania unde se traieste mai prost ca in R. Moldova? (Intr-adevar, miscarea anticomunista de la Chisinau nu a fost motivata economic, asa cum s-a intamplat la Timisoara sau la Bucuresti. Basarabenii nu stateau noaptea la cozi pentru… “tacamuri”);
– Daca ne unim, ne lucreaza Rusia prin diversiuni secesioniste, provocate in Gagauzia si in Transnistria (asemenea scenarii au ramas valabile din 1918 si pana astazi);
– Daca ne unim, va fi razboi din nou cu Transnistria (Igor Smirnov a amenintat iar ca va reactiva Armata a 14-a de la Tiraspol dupa ce presedintele interimar Mihai Ghimpu a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de peste Nistru;
– Daca ne unim, nu mai putem reintegra Republica Moldova cu Transnistria (in realitate, acest deziderat este fals fiindca Rusia va pleca niciodata de bunavoie de-acolo);
– Daca ne unim, Moscova nu ne mai da gaz (evolutiile ulterioare au dovedit ca si acest scenariu este fals);
– Daca desfiintam frontiera, mii de carute cu coviltir, ticsite cu tigani, stau pe malul Prutului si abia asteapta sa napadeasca Republica Molotov (nici o asemenea eventualitate nu mai posibila fiindca magraonii nostri s-au specializat deja in portofele sau in clonarea cardurilor, din Spania si pana in Australia).
Cei care opteaza pt unirea cu Romania pe acelasi site e deja de 32,69% – http://www.moldovanova.md/ru/referendum/
Am votat si eu. Tineti cont ca este site rusesc. Imaginati-va care ar fi procentul pe un site moldovenesc / romanesc..
Pt Jay
Este o intrebare – de ce nu apar asemenea intrebari pe site-uri moldovenesti/romanesti?.. Procentajul pe site-ul rusesc vizat este deja de peste 34 la suta…
@Vitalia Pavlicenco: daca imi permiteti, am sa raspund si eu la intrebarea pe care i-ati pus-o lui Jay.
„de ce nu apar asemenea intrebari pe site-uri moldovenesti/romanesti?”
Poate pentru ca pare inutil? Poate pentru ca e un pic absurd sa facem un sondaj al carui raspuns/rezultat il stim aproape cu totii, in sinea noastra? Poate pentru ca nu ne este frica de o asemenea ipoteza, de rezultatul unui asemenea sondaj cu rezultat previzibil, asa cum le este frica repondentilor sovietizati care voteaza impotriva pe site-ul mentionat mai sus? Chiar si asa, ma bucur sa constat ca numarul mankurtilor si romanofobilor scade.
Unii ar putea spune pentru ca nu ne pasa. Eu nu cred in asa ceva, de aceea am incercat sa explic mai sus ceea ce s-ar fi putut sintetiza intr-o banala si straveche intrebare: „calule, mananci ovaz”? 😀
Faceti dvs. un asemenea sondaj pe blog. Facem pariu ca rezultatul ar fi zdrobitor prounionist?
Eu unul nu am votat si nici nu cred ca am sa votez la site-ul mentionat! De ce as face-o? Si, oricum, intrebarea nu mi se adreseaza mie, nu fac parte din publicul-tinta. La mine si in somn raspunsul ar fi „da”. 😀
Pt Toca
Intrebarea de ce nu apar asemenea sondaje pe site-uri moldovenesti/romanesti nu i-a fost adresara lui Jay, ci tuturor vizitatorilor.
Nu cred ca pt ca pare inutil. Nici ca e absurd. Poate pentru ca exista o frica indusa de 14 ani de guvernari retrograde din totalul de 18 ani de dupa proclamarea independentei. Dar si pentru ca nu exista nici azi un semnal „de sus” sa faca cineva asa ceva. Iar cu initiativa in acest sens la noi inca e slabut. Nu stiu unii cum sa „nimereasca”, sa „nu dea gres”.
Mai cred ca acest portal mai prorusesc ar impartasi opinia ca Moldova trebuie sa plece „in Romania”, iar Transnistria va ramine independenta sau va reveni Rusiei, desi sint tendinte sa ii revina Ucrainei.
Eu mi-am si trecut in agenda inca inainte de a sugera dumneata aici sa ne gindim la un sondaj – pe site-ul PNL si pe blogul meu. Numai ca pe blog e mai greu, dar pe site il facem cumva.
Intr-adevar, nu este adevarat ca „nu ne pasa”. Ne pasa – mai deschis sau mai indirect. Este, insa, tot atit de adevarat ca exista asi aceasta prudenta in fata structurilor occidentale, carora nu le-ar place in cazul Romaniei asemenea miscari bruste.
Eu cred ca daca au acceptat in cazul Germaniei, pot accepta si in cazul Romaniei, numai ca trebuie sa vrea poporul roman. O spun chiar germanii.
Si daca mereu nu ne vom stradui sa ii transformam pe alogeni, ci sa ne mulam pe asteptarile lor exagerate si abuzive, ca sa placem occidentalilor, inseamna ca mai stam cu gitul in jug, fara perspectiva previzibila de a-l scoate odata de acolo.
Cred, insa, ca daca va fi un sondaj pe site-ul PNL vei vota – nu te vei putea abtine.
EU AS VREA UN ASTFEL DE SONDAJ PE STRAZILE DIN REPUBLICA MOLDOVA PENTRU A FI CAT MAI CORECT SI CAT MAI REAL.
PE SITEURI AU ACCES MAI ALES NUMAI 30 – 35% DIN POPULATIA.
MAI MULT PE STRADA NU AR MAI VOTA CEI DIN ROMANIA SAU RUSIA, UCRAINA CI NUMAI BASTINASI………..PENTRU A FI REAL.
UNA PESTE ALTA IN ACEST MOMENT NUMAI 30, 35% DINTRE LOCUITORI REPUBLICII MOLDOVA DORESC UNIRE.
IMI DORESC IN CINCI ANI CA ACEST PROCENT SA CREASCA.
PENTRU A FI FACUTA UNIREA TREBUIE REZOLVATA PROBLEMA TRANSNISTRIEI, REGLEMENTATA SITUATIA CU UTA GAGAUZIA, DORINTA ROMANILOR DIN ROMANIA, ACCEPTUL UE (avand in vedere ca in maxim 5 ani Romania va adera la spatiul Schenghen , la moneda euro si va mult mai greu), acceptul RusIEI SI SUA MACAR TACIT DACA NU DIN INIMA.
Cred ca pe site-urile de profil din Romania gen http://www.romanism.net sau http://www.noiigolani.ro s-au si facut asemenea sondaje, daca nu, in mod sigur nu ar fi nicio retinere..
„Mult stimata” Pavlicenca vezi ca premierul Filat a facut niste donatii unei familii din Drochia ce depaseste lejer suma donata acelui comunist care-i doresti neaparat moartea.
Hai sa te vad, te dai marre si tare si mai ales si foarte corecta…acum de ce nu scrii despre asta asa cum ai facut mare tam-tam din suferinta unui om (fiie el si comunist)
PS. Nu te obosi sa-mi raspunzi ca oricum nu intru aproape deloc pe aceasta pagina de spalare a creerilor…poate peste mult timp pentru a te mai taxa..asta depinde si de ce prostii si cat de repede le vei face
Asa,dupa cum am mai spus si in alte comentarii,sunt si voi ramine simpatizantul lui basescusi regunosc in fata tuturor ca am votat cu excelenta sa.in ceea ce privrste articolul dnei. Pavlicenco,as dori sa-i adresez numai bine si sanatate in noul an care,la noi a sosit iar in Md. va veni in data de 14 ian. 2010.Marturisesc ca: urmaresc , inca din anii 90, situatia politica din Mld.(va rog sa ma scuzati ca scriu prescurtat)si sint familiarizat cu aproape toate, evnimentele,hibele, luarile de pozitie de toate felurile, a unor politicieni, mai mult s-au mai putin agramati,de pe ambele maluri ale prutului,…Nu mai vorbesc de pozitia fostului presedinte SNEGUR” care adeclarat ca:daca va f i pus in situatia de a decreta referendum, pentru unirea,cu ROMINIA acesta, o va face , ciar daca rezultatele, vor fi dezastruoase pentru BASARABIA.Eu ca un simplu cetatean Romin ,ce ar trebui sa inteleg?. Ca in basarabia S-au desteptat peste noapte toti oamenii, si nu mai pot de dorul unirii; oare nu credeti ca aici se scund ,interese de fatada ca de exemplu: ,,Daca imi procur pasaport rominesc sint salvat”” imi voi gasi un servici banos in tarile uniunii, nu conteaza ce o sa fac, important este sa-mi fac interesul ; decit cu asa unire mai bine fara .O spun in cunostinta de cauza… NU va hazardati caci in U.E. nu stau ciinii cu colaci in coada. Nu stau pomeni pe marginea drumului ,si pe care le poti culege,fara nici un efort. Mai stiu ca : in Moldova este foarte multa populatie saraca si foarte usor de manipulat. Doriti casa fie ca si in Rominia, sate pustii,in care sa mai gasesti numai batrini?? asta va doriti??. Nu este de ajuns s-ti dai acordul pentru unire; mai trebuie sa si simti romineste, sa-ti pese de tot ce se intimpla acasa..Eu personal ca romin doresc, sa ne construim aici la noi o europa dupa chipul si asemanarea,noastra.
iesene, n-am nicio treaba, dar dupa felul in care scrii cuvantul „roman” – „romin” pentru mine este evident ca nu esti din Romania..genul asta de greseala am intalnit-o frecvent in Rep. Moldova.
Cu 20 de ani în urmă am plecat la studii în România… Îmi amintesc că doream foarte mult să vorbesc l. română literară şi să învăţ istoria neamului… Era prima generaţie de copii basarabeni care pleca la studii peste Prut!
Da, a fost o experienţă dură, pt. că noi, basarabenii, nu ştiam nimic despre Ro, iar românii de peste Prut nu ştiau nimic despre noi…; ei se tot mirau că ştim să vorbim româneşte, iar noi nu înţelegeam de ce se miră… Apoi am aflat cu stupoare că eram tot în … Moldova… doar că de dincolo de Prut…
Ne-a fost greu nouă, basarabenilor, totuşi, pt că nu ne acceptau românii printre ei… , eram nişte „rusoaice” pt ei, chiar dacă nici ruseşte nu prea ştiam… În fine, am absolvit cu brio liceul şi m-am întors „acasă”. La Chişinău iarăşi probleme: ruşii te iau drept român şi iar comentarii… Iată şi tragedia identităţii noastre! Abia acum , în 2009, am înţeles cît de mult a făcut România pt noi după 1990 încoace!
Sunt o unionistă convinsă şi o apărătoare a valorilor noastre naţionale. Sunt sigură că Unirea se va produce, în ciuda tuturor obstacolelor!
La mulţi ani!
Pt cine a abordat subiectul „gestului lui Filat pentru familia din Drochia”
Donatiile pentru o „familie din Drochia, ce depasesc lejer suma donata” unui deputat comunist comporta citeva sensuri: 1. Nu Filat personal, ci statul trebuie sa poata crea astfel de mecanisme pentru ca asemenea familii sa nu moara de foame. 2. Acest precedent, dincolo de populismul care insoteste gestul, va avea un efect de bumerang – si altii se vor inghesui la premierul Filat sa repete gestul. Si el nu o va putea face pentru toi.
Filat crede ca a facut un lucru si util, si crestinesc, impartind din averea sa, cistigata numai in sudoarea fruntii, dar si ca a impresionat o republica. Da, asa este, dar si va genera mari invidii si dezamagiri pentru altii.
Nu exclud ca si alte familii vor lua copii straini sa ii integreze, dar daca asta se va tranforma intr-un business aducator de mijloace de existenta si de cistug, gestul va avea si un mare efect invers, chiar pentru Filat, gest chiar si neanuntat sau stiut de cei multi.
Deplingeti-l pe deputatul comunist antiroman cit vreti. Eu nu va voi fi aliat in asta. Ramine sa cred ca Oleg Voronin putea lejer da 15 mii de dolari pentru partaghenosa lu’ tata.
La restul aiurelilor de cap infierbintat nu merita sa raspund.
Inainte de toate LA MULTI ANI TUTUROR OAMENILOR DE BINE! Este si normal sa fie pareri pro si contra unirii dintre cele 2 tari..o sa mai curga multa cerneala..etc iar acest sondaj..nu stiu cit de credibil poate fi..un referendum ar scoate la suprafata niste rezultate mult mai convingatoare..1251 de persoane…:)) ma apuca risul,,,in fine.ar am si eu o intrebare,,DE CE NU SE FACE UN SONDAJ IN CARE: DACA UE LIBERIZEAZA VIZELE PTR CETATENII MOLDOVENI,SAU SA CIRCULE LIBER IN UE..CITI AR MAI DORI REUNIFICAREA CELOR 2 TARI,SAU CITI AR MAI DORI CETATENIA ROMANA? MULTI CRED CA AR STI DINAINTE REZULTATUL..Nu pun la indoiala patriotismul unora.. dar eu mai degraba vad in basarabeni singura cale sa scape de saracie..de izolare..etc traim intr-o lume dura. in care din bani traiesti nu din patriotism..si vorbe goale..a trecut demult vremea invaziilor..a revolutiilor.a unificarilor..dejar devin basme ptr nepoti..
Webber, daca asa stateau lucrurile, Germania nu se unifica nici azi 😉
Or fi si oameni care cum zici tu nu doresc cetatenie / Unire decat pentru avantajul de a merge liber in UE, fara niciun interes patriotic. Dar, stau eu si intreb: noi, cei din Romania, excluzand persoana mea si a ta (si a altora), nu uzam de aceasta cetatenie pentru a ne urma interesele? Pentru a merge la un loc de munca mai bun prin Italia, Spania, sau pentru a ne plimba prin alte tarisoare? Mai putin interes patriotic si vibratii in pieptul chiar al romanilor din Tara Mama. Nimeni nu tine buletinul in rama, si canta „Desteapta-te romane!” cand se trezeste dimineata..
Adica eu vreau sa zic atat..ca pana a arata cu degetul la altii..e bine sa ne uitam chiar la noi.
Pe mine personal putin ma intereseaza daca oamenii care vor veni alaturi de noi vor simti sau gandi 100% romaneste, si voi dormi noaptea cu gandul suspinand la Romania. Ma intereseaza doar repararea unei nedreptati si posibilitatea ca eu, si prietenii mei din Moldova, sa mergem unii la altii fara sa aratam vreo hartie la nu stiu ce frontiera.
La multi ani tuturor!
@Vitalia Pavlicenco: cu siguranta ca as vota pe orice site romanesc, cu atat mai mult pe unul liberal! 😀
@Elle: nu este primul comentariu frumos pe care il citesc scris de dvs. si sper ca nici ultimul, mi-ar placea sa citesc si mai des comentarii scrise de basarabeni in fata carora nu ai cum sa nu iti scoti palaria! 😉
Sarut-mana!
@Jay: frate, ai idee? Exista vreo localitate „Iasi” in MD? Sau e numele vreunei „aripi” din ppcd sau pcrm? Glumesc, desigur, dar „ieseanul” de mai sus e roman din RO cum sunt eu chinez!
Ta-Da! Au si aparut mercenarii. Coloana a cincea a kremlinului nu doarme. Au iesit la datorie. Imi place ca se cred atat de bine deghizati ca nimeni nu-i recunoaste. Te umfla rasul cand isi agata pseudonime « pur romanesti » or cele geografice si se dau « romani ».
Mai sus cativa blogeri iau si« demascat » foarte repede. hehe . Dupa anii 40 noi am avut aici mii din astia, geografi-exploratori cu nume Kriulyanski, Kaushanski, Dubosarski etc. Azi ei sunt mai « sofisticati » se dau drept Ieseni, Brasoveni, Romani. Asa in mintea lor depravata pa sa fie mai credibili.
Dar astia fac parte din ultimele randuri din aceasta faimoaza coloana. Catelusii prost platiti. Asa, sa latre mai mult si mai tare, sa mentina fundalul. Daca reusesc sa muste, au sanse de un os mai mare. Adevarul ca sunt multi. Au fost recrutati pe parcursul perioadei postbelice mii, in special intre studenti. Cu astia e mai simplu. Distrugem sursa. Nimic oase. Si vor disparea.
In primele randuri a coloanei se afla cei mai « grasi » si mai bine platiti: pseudojurnalisti, pseudopoliticieni, pseudoanalisti politici etc. Nu vorbesc de acei « nesofisticati » gen NIT, Flux, Moldova Suverana etc. Ei sunt « sacrificati »lupta nedeghizati. (vezi eroul Todercan-Cheguevara) Sunt altii, cu « creieri mai mari », chiari si romani din exil, poti sa-i auzi la Europa Libera cu discursuri foarte fine despre « pericolul Unirei! » In final, toata energia merge spre: A manipula opinia publica, conservand ignoranta, care duce la o saracie si mai profunda pana la disperare. Unde e disperarea acolo e si destabilizarea. Credeti-ma ca nu e paranoie. Este strategia kgb-ului(inceputa de ohranka tsarista) de pe teritoriile ocupate si nu numai, care nu s-a schimbat nici astazi. Putin a declarat ca caderea urss-ului este cea mai mare tragedie a secolului, Si ofiterul kgb-ului stie ce stie. Asa e. Pentru o minte bolnava, este o catastrofa. Ganditi-va la milioane de vieti sacrificate in van pentru mentinerea imperiului.
Dar sa-i lasam in pace, in casa lor de nebuni. Noi in schimb Trebuie sa ne grabim. Trebuie cu adevarat sa ne salvam si sa salvam viitorul copiilor si nepotilor nostri.
Exista un sentiment de–TEAMA–, ne punem tot felul de intrebari –OFI BINE SA NE UNIM??? N-0 FI BINE???APAR ARGUMENTE SI PRO SI CONTRA, dar de ce n-am invatat nimic din ––LECTIA GERMANA???!!! intr-o noapte de noiembrie , germanii cu mic cu mare, din vest si din est au sarit si au darimat––ZIDUL––care-i despartea ,negindindu-se la consecinte. ASA AR TREBUI SA FACEM SI NOI, SA MERGEM ODATA LA AC. RIU––prutul–SI SA NE IMBRATISAM CUTOTII ,INLATURIND AC. -odioasa granita care ne-a fost impusa.––STEFAN CEL MARE AR FI CU NOI SA NE AJUTE –HAIDETI FRATILOR!!
Ptr Jay..NU DERANJEAZA ROMANII..CI PROFITORII RUSOFILI..GAGAUZII SI AIA DIN „SINISTRIA” CA DOAR AU CET REP MOLDOVA..AIA CARE ISI BAT JOC DE NOI.MAI SINT SI MANKURTII.
Hai sa fim seriosi Jay.nu e vorba doar de reparare morala.k nimeni nu le-a impus sa invete rusa..sa gindeasca ca ei..si noi totusi..am facut reforme..adik romanii au facut multe sacrificii….nu au asteptat..deci au tot dreptul sa mearga la munca oriunde..k sintem cet europenidar ei nu..ei vor sa aibe aceleasi drepturi ca noi..si sa aibe si paine de 2 copeici..:)) Hai sa lasam rautatea deoparte..imbucurator e ca se vor schimba generatiile. ma oftica ca toti ciudatii i-au drept exemplu modelul german…:)) NEMTII AU FOST NEMTI DINTOTDEUNA! CU TOATE CA ESTUL A FOST PUTERNIC BOLSEVIZAT..TOT GERMANA VORBEAU SI TOT SAREAU GARDUL..NU COMPARA CU ROMANII..MEREU DIVIZATI ORIUNDE AR FI…
Sintem o––NATIE––care vorbeste f. mult si face f. putin. Mai bine am pune –-OSUL– la treaba si am vorbi mai putin . TOTI DAU SFATURI ,FAC PE DESTEPTII PE ATOTCUNOSCATORII , DAR ––RELELE SOCIETATII ROMANESTI RAMIN ACELEASI–.munca multa si eficienta ,seriozitate , ––EDUCATIE–– si vom avea ce ne dorim cu totii DACA IN––ROMANIA S-AR TRAI MAI BINE , FITI CONVINSI CA SI –GAGAUZII SI RUSOFONII AR VREA SA SE UNEASCA CU NOI–––ASA????!!!!
Webber, avem si noi „profitorii” nostri aici, in Ardeal. Sa mai amintesc de ungurii care arboreaza steagul Ungariei pe primariile din Sf. Gheorghe, Harghita, Covasna? Si isi iau subventiile si toate beneficiile statului roman. Cu astia ce facem?
Uniunea Europeana ne impune alt tip de gandire. Cata vreme traiesc pe teritoriul nostru si au cetatenia noastra, fie ca e rus, ungur, sau alta etnie, fie ca gandesc sau nu romaneste, vrem-nu vrem, trebuie sa ii tratatam cu calm si cu principii de egalitate. Stiu ca nu e chiar pe placul nostru, dar este un model de convietuire testat si patentat.
Cat priveste ca „nimeni nu le-a impus sa invete rusa”, probabil glumesti..sa fi trait in Moldova in perioada sovietica, si azi nu te-ai fi numit Webber, ci Vasilievici. Oamenii astia au trecut printr-o crunta deznationalizare, pe care noi, aici, in Romania, putem mai greu sa o intelegem.
Reformele pe care noi le-am facut, au fost facute pentru ca am fost impinsi din spate, mai mult nevrand, decat vrand. Am intrat in UE pentru ca UE ne dorea mai mult decat o doream noi.
Este totusi un fapt pozitiv in toate, cum bine ai spus si tu. Deja startul in schimbarea generatiilor a inceput. Moldova are acum o noua guvernare, se poate echivala momentul cu perioada cand in Romania a venit Conventia Democratica. Vor fi reforme dure, nepopulare, posibil va duce la caderea acestui guvern la noile alegeri. Dar va fi impulsul necesar si ireversibil unei lumi care intelege ca intoarcerea in comunism inseamna moarte sigura.
Pt iancu
Desigur, acum, cind speram ca nu ne mai supravegheaza KGB-ul rusesc, acum cind speram ca SIS-ul nu e rusesc (nu stiu daca putem fi siguri), e posibil un elan de acest fel. daca nu e oprit, prin diferite cai, ghidate de unele partide de la guvernare, marsind pe „neasteptarile” occidentalilor. Insa, in cazul Germaniei, a fost, totusi, OK-ul Rusiei, al lui Gorbaciov, chiar daca a platit apoi sistemului. La noi e nevoie de acceptul Vestului, care ar trebui sa aiba o solutie privind trupele rusesti si Transnistria. Sigur, aici trebuie sa decidem cui dam sau ce primim in schimbul Transnistriei – o dam Ucrainei si dobindim libertatea sau o dam Rusiei si nu va mai fi liniste. Ar fi extraordinar daca in Ucraina ar invinge fortele proNATO, sa intram noi cu Ucraina in NATO si UE si Transnistria sa nu aiba incotro. Ar fi cea mai buna soplutie, iar in interiorul UE sa se deschida frontierele si intre romanii din Bucovina, sudul Basarabiei, RM si Romania.