„Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Romanii au ratat Alianta PNL-PSD-UDMR “Pentru Romania”

Eu nu cred ca Basescu a cistigat alegerile. Sigur, pot fi orice comentarii legate de alegerile din Romania si de rezultatele Antonesculor. A fost o campanie cum nu am mai vazut – atita inclestare, inversunare intre fortele ce vor sa ii reprezinte pe toti romanii! Cauza principala – polarizarea societatii urmare a guvernarii baseschiste. Am remarcat afirmatia lui Cristian Tudor Popescu, potrivit careia acest scrutin pare a fi ultimul cu o asemenea tensiune si divizare a societatii. Acum dupa ultimele rezultate, nu cred ca e asa. Cred ca in Romania, daca victoria lui Basescu e definitiva, pe care eu o cred doar rezultatul unei fraude cauzate/datorate resursei administrative, instabilitatea va intra intr-o noua faza… Nu cred ca romanii, care au votat intr-o societate inca puternic manipulata, au votat, chiar si asa, pentru un sef de stat ce “isi ciuruieste” – in stil rusesc sau european? – oponentii, pe care si-i doreste transformati fortat din oponenti in parteneri.

Ceea ce s-a remarcat in aceasta campanie, mai ales dupa primul tur, este pozitia morala a liderului PNL Crin Antonescu, cel care a oferit un exemplu de verticalitate, principialitate, consecventa si caracter. Promptitudinea, prin care si-a reconfirmat pozitia de a constitui o alianta larga, in vederea preluarii reaspunderii pentru guvernare, fapt pentru care l-a sprijinit pe Mircea Geoana, a fost apreciat atit de analisti, cit si de populatie. El nu a asteptat sa fie curtat, cumparat cit mai scump, ci si-a redeclarat optiunea si a explicat, in atitea emisiuni de ce isi asuma acest risc. Si asta ramine ca exemplu de comportament politic demn.

Crin Antonescu a riscat printr-un gest profund moral, facind-o de dragul identificarii unei bune cooperari intre PNL si PSD, reusind sa uneasca societatea, dezbinata si “hahaita” in cinci ani de un inalt demnitar, zimbind mreu batjocoritor la adresa “dusmanilor de clasa” si “prietenilor lui Obama”.

Nu cred ca – daca va ramine inca un mandat – Basescu nu-i va dezbina in continuare pe romani. Nu cred ca va reusi sa fie Presedintele tuturor romanilor, nici din Romania, nici din Basarabia, simpatizind si favorizind doar partidul lui Boc si unele forte politice “popular/populiste” de prin R.Moldova. Nu cred ca va invata sa colaboreze cu celelalte partide din Romania pentru crearea unui Guvern stabil. Nu cred ca va intelege ca cetatenii care sprijina alte partide sint si ei demni de respect. Nu cred ca isi va depasi principalul handicap – indisponibilitatea pentru dialog, conlucrare, compromis. Nu cred ca scopul sau e “modernizarea” Romaniei, de parca tara nu e membra a NATO si UE. Dar cred ca scopul lui Basescu e sa poata conduce cit mai mult fara Guvern si fara Parlament sau din cele „de buzunar”. Nu cred ca nu va marsa mai departe pe instigarea oamenilor de rind impotriva politicienilor. Nu vad cum ar putea Basescu sa coopereze cu fortele “identificate” drept comuniste (adevarat – intr-o tara aflata in spatiul euratlantic!). Nu cred ca Basescu va renunta sa mai cultive reflexele instinctuale ale romanilor sau ca va demonstra o alta cultura politica. Nu cred ca va inceta a fi un demagog desavirsit, dincolo de alte metehne in cazul unei persoane publice.

De aceea, cred ca in Romania intirzie perioada unei reformatari proeuropene a Puterii, a unei asezari institutionale, a compromisului intre fortele de centru-dreapta si centru-stinga. Si asta intr-o tara in care nu se mai pune problema in ce sfera de influenta sa fie – UE sau Rusia!

Nu agreez situatia cind Presedinti si partide destabilizeaza continuu situatia din tara, ii debarca pe toti si sint convinsi ca asa le va merge mereu. Nimic din ce e artificial nu rezista. Ce are de intimplat se va intimpla. Si, pornind de la acest comportament, nu stiu cine e cu sechele comuniste pe comportament si cine nu.

Cit priveste votul basarabenilor, reproduc afirmatia recenta a editorialistului de la “Timpul” Constantin Tanase: “Cu ocazia electoralei din Romвnia, am avut ocazia să constat (încă o dată) că românii noştri basarabeni (cu paşapoarte) constituie un electorat specific. Dacă aş avea cetăţenie română şi dreptul de vot, aş spune totul ce cred despre ei, dar aşa nu pot. Prietenii mei, care nu cântă la pian, ştiu de ce.”

Paradoxul este ca Traian Basescu, cel care in acesti ani nu a facut decit sa umble cu vorba dulce, fara a o materializa in decizii si actiuni, cel care a tergiversat, impreuna cu PD-L si Guvernul Boc, promovarea si adoptarea amendamentelor la Legea cetateniei, pentru a o lansa cu efect electoral, cel care nu a facut, practic, nimic pentru romanii din diaspora, a fost votat prin speranta – inca o data, ma tem, din nou desarta -, investita inr-un sef de stat, nu in Basescu anume. Pacat. Sint sigura ca si peste cinci ani va fi aceeasi situatie si bilantul deciziilor si actiunilor in favoarea basarabenilor nu va insemna un nomenclator bogat. Asta e din cauza ca, pentru a ajuta R.Moldova, clasa politica trebuie sa fie unita macar in aceasta chestiune, dar Basescu nu o poate uni, nu e exemplu si model de moralitate politica. Au spus corect unii politicieni din Romania, explicind motivele voturilor din diaspora/teritoriile istorice romanesti in favoarea lui Basescu: “Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

304 Comments

Add a Comment
 1. 1.crin antonescu se comporta ca un copil si a fost penibil la 6 decembrie.Prima batalie deja pierdut-o prin retragerea primarului Sibiului.
  2.Sa traiti bine d-na Pavlicenco

 2. Luca,m-am declarat dezamagita de pozitia doamnei fata de alegerile din Ro.Alteori am admirato pt curajul de a se exprima sincer si onest,daca vreti. In rest,fiecare e liber sa-si expuna parerile si admiratiile,nu?

 3. Toka,ar trebui sa nu fiti comunist ca sa va bucurati de privilegiul de a conversa cu mine. Sanatate.

 4. @ Didina: domnisora, va asigur, comunistul de care vorbiti exista numai in mintea dumneavoastra!

  Daca am fi conversat, nu m-as fi simtit deloc privilegiat, ci doar plin de compasiune pentru dvs.

  Priviti aici cine sunt „anticomunistii” dumneavoastra. Aveti curaj?

  http://www.badin.ro/2009/12/9/cum-am-nvins-comunismul-n–decembrie–lista-activi.html

  O seara buna si dvs.

 5. Dl. Basescu este un om cu demnitate si-i port respect, in orice discutie chiar si in dezbaterea politica din 3 decembrie, a avut raspuns la orice intrebare argumentat si rational , pe cind simpatizatii dv. … cu toate ca erau multi , da – prosti… si de vreti sa va alaturati si dv. n-aveti decit

 6. Tako,domnule,daca nu sunteti comunist e bine pt dvs.De unde stiti cine sunt anticomunistii mei?Nu fiti penibil.Va multumesc pt link,insa repet,nu aveti privilegiul de a conversa cu mine,asa ca degeaba l-ati recomandat.

 7. Prostul pana nu e si fudul nu e prost destul.

 8. Didina:

  Daca ” romanii erau ingroziti sa-i revada pe vanghelie,nastase,iliescu si alti tigani din nou la putere” … de ce nu au votat cu Antonescu din primul tur?

  Singurul partid de dreapta din Romania este PNL .. din ce cauza dupa alegeri Basescu zice ca partidul dlui PDL cu doctrina clara populara … este mai nou de dreapta ?

  Basescu care a lucrat pentru mistificarea alegerilor cu toti ofiterii de informatii majoritatea de pe vremea comunistilor din vechea Securitate …. a indraznit sa zica ca restul opozantilor lui sunt comunisti ?

  Dna Pavlicenco … 100% de acord… alegerile au fost mistificate!

 9. Pt corneliu

  Eu cred ca da. Si cint foarte obiectiva. Dar fiecare e cu parerea sa. Numai Cel de Sus stie adevarul, noi emitem opinii in baza perceptiilor.

  Am raspuns prea mult pe blog pentru a relua argumentele. Pacat ca nu le-ati citit. Eu nu sint consultantul cuiva care nici nu e interesat de sfaturi. Am dat un sfat – sa se faca AIE-uri in raiooanele Moldovei. Va place ideea? Ati citit articolul?

  Monarhie constitutionala dupa unirea R.Moldova cu Romania ar fi buna, pt ca va fi mare nevoie de un arbitru unificator.

  Pt NINA GONTA

  Nu ai vrea sa te mai domolesti cu sfaturi mentoriale? Ai dimensiunea morala sa scrii pe asa ton?

  Mai multi, dar … Asta e rezultatul cultivarii instinctelor primare. O fac – cine? – comunistii.

  Pt carabutnicu

  Hai sa lamurim citeva lucruri. Nu eu m-am dus la un unimedia, ci unimedia mi-a propus sa imi fac blog. Dumnedata – de ce nu faci ca mine?

  Chiar crezi ca, urmare a aiurelilor scrise aici, am sa alerg sa reziliez contractul cu unimedia? Dimpotriva, ma straduiesc sa fac bani sa platesc sip e anul viitor contractul.

  Nu intra pe blog si stai cu creierul trepanat, nu spalat. Cine te cheama aici? Am intrat eu pe blogul dumitale sa iti dau sfaturi unde sa ti-l gazduiesti?

  Nu stiu ce legatura aveti cu Fluxul, eu nu am.

  E treaba mea ce scriu. Vad ca oamenii intra si citesc. Nu vor sa intre – sa nu intre. Dar eu stiu ca scriu unii, dar citesc mult mai multi si imi exprima incintarea. Dumneata ai alta opinie – sa fii sanatos si sati promovezi blogul cit mai bines au cit mai rau.

  Nu am distorsionat nimic in cazul lui Tanase, am reprodus adeseori articolele cu care sint de accord, de ce va deranjeaza? Iar citatul reprodus aici nu avea nimic in comun cu articolul prorpiu-zis. Mai mult – Tanase si-a exprimat mare regret dupa alegerile parlamentare pt Legislativul de la Bucuresti si a promis sa scrie, nu a scris, dar dezamagirea i-a fost enorma. Cunosc personalitati de la Chisinau care rid cu mare amaraciune si regret de Basescu, cel care nu este fata europeana a Romaniei europene.

  Sinteti de la PPCD? Eu – nu am fost membra niciodata, ba am luptat continuu contra lor, darn u cu metodele lor/dumitale. Ci deschis, asa precum vezi.

  Blogul e pentru a ma cunoaste lumea sip e mine. PE CINE INTERESEAZA. Nu intereseaza, nu citi. Numai comunistii spun nu scrie, inchide microfonul, scrie asta ca mie asta nu-mi place etcetera de-ale lor si de-ale dumitale. Am inteles – esti comunist mascat.

  Despre atitudinea mea fata de unire, sint sau nu unionista, luptator pt Romanism – interesati-va parcursul meu. Acum nu am timp sa vi-l povestesc, cred ca totuna r fi un effort inutil. Dar inainte de a spune ceva, mai bine mai cititi cite ceva, poate, macar, CV-ul meu.
  Lasati-ma in pace, asa “slaba” cum sint.

  Pt Ilie

  Frumoasa “gaselnita” – Nina Gonta e chiar sora siameza cu trepanatu’.

  Mi-a placut si asta – “daca ar fi sa aplicam punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara din 12 martie 1990, Basescu nu ar fi astazi in politica, spre deosebire de Antonescu si Geoana”. Si “in campania din 2004 a scos o fraza celebra la dezbaterile cu Nastase: din pacate pentru Romania pentru postul de presedinte se lupta 2 comunisti, avandu-se in vedere pe el si pe Nastase.”

  Da, societatea MD este bolnava! La suflet, nu la cap. De accord ca oamenii vor avea intotdeauna tendinta de a vota pe cel “incoltit”, “haituit”.

  Pt alex

  Chiar azi am vorbit cu un intelectual de marca din Chisinau care, fara unele cuvinte din aceasta postare, a spus exact acest continut. Sic red ca putini au curajul sa se autodepaseasca sis a vada aceste lucruri. “Se pare ca Jay e admirator al unui marlan care injura ca la usa cortului, nu a unui presedinte european. Un basescu care fura cu PDL din bani publici miliarde, dar se face ca e orb si nu vede. Admira un om care in primul rand si-a imbogatit familia si pe Udrea. Nu crede in nemti. Ce sa-i faci, la unii si neuronul a obosit si mai cred balivernele ca se reintoarce comunismul, ca mogulii nu-l lasa sa reformeze tara. Oameni prostiti de un shmenar excelent.”

  Si eu cred ca toata politica lui Basescu se bazeaza nu pe argumente solide, ci pe speculatii, manipulare, rastalmaciri, ipocrizie.

  Pt Tolea

  As putea sa nu mai raspund. Ca ma superi. Nu face sa mai aduc argumente, ca nu au unde intra. Am o intrebare: daca eu sint depasita, ce cauti pe blogul unei femei depasite? Vrei sa iti dau o veste? Care mie nici nu-mi trebuie, de fapt. C anu am ambitii. Miine trebuie sa merg la seara organizata de Aquarelle, ai carei cititori mi-au dat premiul-nominare pentru Femeia politica a anului 2009. Asa ca hai san e intelegem. Daca nu inveti a scrie argumente, a veni cu contraargumente, ci cu jigniri, nu mai intri pe blog, pentru ca nu ai educatie. E ultima oara cind mai admit acest stil rautacios de discutie.

  Pt Salinas

  Nu cred ca Antonescu e demagog. El nu a trecut de la Ana la Caiafa. EU NU AM PACATE. SI NU AM DE CE MA SPALA. Nu support dictatorii care nu respecta partidele intr-o tara europeana. Basescu nu e omul dialogului, compromisului, tolerantei, nu are cultura politica si e mare manipulator. Adevaratii intelectuali nu-l accepta. Manipulatii – da. Eu sint scorpion ca si Basescu, dar accept dialogul. El – nu.

  Pt Gabriela

  De acord – “dacă nu-ţi convine, închizi pagina si mergi pe un blog care rezonează cu opiniile tale.”

  Pt shaolin

  Mergi si discuta pe bloguri cu politicieni de trei-patru-cinci bani. Succes! Il poti lua si pe Petrenco dupa dumneata, poate va mai rodati, ca nu exista deosebiri la modul de gindire.

  Pt grigore.ro

  Mare treaba veti construe voi cu tragerile si ciuruirile…

  Pt Vulturul Brancovenesc

  Pai rideti, de ce nu? Adauga la sanatate.

  Pt Iulian

  Am simpatizat-o la inceput pe Monica Macovei. Am salutat, recent, faptul ca in structurile UE au pus, prima oara, un europarlamentar roman, pe Macovei, la Comitetul UE-RM. Insa comportamentul ei in aceasta campanie electorala m-a uluit, este o femeie care si cind zimbeste, te sperie. Adica, la fel ca si Basescu, e plina de dispret fata de oameni. Asa nu se poate. Cred ca unii au simtit asta mai devreme si i-au facut-o.

  Pt Didina

  Problema e ca PPCD-istii nu pot gindi decit ca PD-L-istii, e deja o boala congenitala. La celelalte argumente am dat rasargumente pe blog, nu cred ca le-ati citit. Nu le repet decit ca la “vanghelie, nastase, iliescu si alti tigani” pot da o alta serie sinonimica – lazaroiu, udrea, ridzi, ungureanu, voinescu, videanu, berceanu, prigoana, tomac-falsificatorul si multi, multi altii neplacuti si falsi.

  Nu se poate sa fii intoleranta etnic. Si tiganii au toate drepturile. Daca nu va plac, intrati in PD-L si promovati un program de interzicere a votului si de juibilare a uynor succese de catre tigani.
  Asta va da foarte bine la imaginea Romaniei pedeliste si baseschiste.

  Basescu nu e singur. A avut o gramada de bani – furati sau daruiti – de catre cine oare, daca e atit de „singur”?

  Da, romanii au votat cu inima, cu sufletul, ca si pepecedistii. Deci – nu degeaba am scris ca toti acestia au o problema congenitala. Nu voteaza cu (,) capul.

  Eu pentru Romania am facut mult, fara bani. PPCD nu a facut nimic bun pentru Romania, contra unor enorme sume de bani. Sper sa fii de acord cu mine. Si pt ca Voronin m-a invinuit din tavan, am dosar cu el la CEDO.

  Ai mare dreptate cind spui ca “trebuie sa va bucurati de privilegiul de a conversa”, dar nu doar cu tine. Ci, in general.

  Eu mai cred in tine.

 10. ……………….am participat la multe discutii de ale dumneavoastra, dna Pavlicenco…..dar cu parere de rau in acest articol sunt multe lucruri neclare (va pretindeati a fi un partid cu orienatre democratica…..aici demonstrati viceversa). Probabil din cauza aceasta multi politicieni pierd in scumpa noastra tara, Republica Moldova. Sincere regrete…….astfel se pierde increderea!!!!!!

 11. Pt Free Willy

  Dar nu ti-am spus ca asa va fi?

  Ti-am trimis un e-mail…

 12. Toka, asemenea registre existau cu toti membrii PCR. Nimic nou sub soare. Tatal meu, rudele mele mai in varsta, au fost trecuti vrand nevrand in PCR. Eu la randul meu, cand eram elevi, an fost facut „pionier”, ca toata clasa, ca toata scoala. Ca si tine, sint convins.

  Daca Badin (despre care „omiti”, desigur, „neintentionat”, sa spui ca este editorialist Antena 3, fief-ul lui Voiculescu) are acel „registru”, sa dea la iveala si continutul. Anume: ce a „turnat”, ce si cum a sprijinit Basescu securitatea. Concret – pentru ca asta deosebeste un membru de un activist. Iar in cazul lui Voiculescu s-a detaliat dosarul sau la momentul respectiv, iar cu Iliescu sint si o gramada de fisiere video. Par example:

  http://www.youtube.com/watch?v=dCKUQgTcmPI

  In plus, vad ca e trecut si Mihai Ungureanu, de la PNL. Hopa..

 13. Free Willy, Victor Ponta de la PSD are o dilema existentiala, zice ca nu stie cum de-a fost posibil ca „ai lor sa fure mai mult ca ai nostri”. Ce zici, il ajuti sa depaseasca momentul?

 14. Vreau sa notez ca ultimul timp blogul Doamnei Vitalia este inundat de Vampiri or vampiri energetici. Persoanele cu aura extrem de slaba. in cazul nostru, al blogului, ei incearca sa provoace, provocand spera la o reactie, reactia le da energie care le face sa supravetuiasca pentru un scurt timp. Dupa care iarasi pleaca in cautarea Energiei si tot asa. Indraznesc sa va dau un sfat, Doamna Vitalia, sa-i ignorati, sa nu le raspundeti. Neavand sursa, ei dispar. Pretuim raspunsurile D-voastre si informatia pe care ne-o dati cu multa pasiune si cunostinta in cauza. In nici un caz acelas sentiment impartasesc si Vampirasii nostri de pe blog

 15. ToKa : Imi pare rau sa constat ca ai devenit un fel de taliban.Vad ca recurgi la argumente puerile si jalnice ..Pai tu vii cu aiureli scrise de tucalarul lui Felix Motanul?
  Din cei enumerati de tine NU E NICIUN NOMENCLATURIST si asta ti-o spune unul care stie ce vorbeste. Stolojan era la finante pe MESERIEsi nu pe post de securist ,..
  Gurist la secu au fost dragutii tai de la PNL DOVEDITI
  Ionescu Quintus gurist la secu pe doi poli Prezidentul vostru DE ONOARE
  Balaceanu stolnici
  Dan Amedeo Lazarescu care tinea casa conspirativa si era gazda platita de secu.
  Si mai sunt si altii
  Bogdan Olteanu Nepotul Ghizelei Voss comisar cominternist
  De la PSD nici nu ma mai chinui ca ii stiu si copii

  Nu pot decit sa spun : las-o jos ca macane! TARE!

 16. L-am uitat pe dragurul Vosganian cel refuzat de Barosso tot pe considerente de „ochi albastri”

 17. D-na Pavlicenco: eu in locul dv ,ca politician (chipurile) m-ar ingrijora in cel mai inalt grad atitudinea Basarabenilor fat de dv ( 0,1%) ZERO VIRGULA UNU LA SUTA !!!!! si dupa ia as vorbi de altii.
  Eu asa am invatat cin eram mic si prost ca trebuie sa ajugi cu gura la nivelul mesei casa poti vorbi cu ceilalti.

 18. @Jay: Stii cum procedezi tu cateodata?

  Ca vamesii ucrainieni cu un prieten de-al meu securist, care o facea pe inginerul cand Romania era implicata in combinatul siderurgic de la Krivoi Rog. Acesta, cand se mai ducea cu masina in Ucraina, se amuza teribil de vamesii ucrainieni care ii vorbeau cam asa: -Pai, daca va lasam sa treceti, ne platiti si noua taxa de protectie, da? -Dar de cine sa ma protejati? – De noi! 🙂

  Asa si tu, lupul paznic la oi, te prefaci ca nu observi ca adeptii lui Basescu ii acuza pe toti cei ce le stau impotriva de comunism, dar ei sunt comunisti.

  Prietene, altfel spus, multi din nemernicii care ce conduc sunt fosti turnatori sau securisti si sunt prezenti in toate partidele! Dar doar unii dintre ei au tupeul si neobrazarea de a-i acuza pe ceilalti. Cata ipocrizie, Jay!

  Ma doare in cot, Jay, de unde este Badin si pentru cine lucreaza! Eu nu sunt partizan, sunt un individ liber! Cert e un lucru: ca e un jurnalist credibil si ca materialele pe care le-a pus la dispozitie sunt autentice! Sau vrei sa spui ca si astea sunt false sau trucate?

  La fel si Razvan Ungureanu: nu-mi pasa ca a fost un simplu comunist, eu oricum il respect teribil de mult pe acest om si am motivele mele. Nu imi pasa dintr-un singur motiv: nu l-am auzit niciodata sa acuze pe cineva ca ar fi comunist, asa cum fac propagandistii basescieni.

 19. @Stalinus: imi cer scuze, Radule, nu am stiut ca daca un jurnalist nu e de la zero TV, pardon OTV sau B1 nu e deloc credibil! Sau de la celelalte televiziuni pe la care mai bantuie Base, gen Etno TV.

  Am inteles, pentru tine un jurnalist nu mai e bun decat daca il pupa in 3 litere pe Base.

  Poate imi explici si mie care din argumentele mele de mai sus sunt „puerile si jalnice”.

  Iarasi gresesti cand spui ca cei de la PNL sunt ai mei. Eu nu sunt membru de partid. Sunt adeptul doctrinei liberale de cand ma stiu, dar nu dau doi bani pe cei aflati vremelnic la conducerea vreunui partid. Da, ii simpatizez pe Antonescu, pe Tariceanu, pe Orban si nu imi este deloc rusine sa recunoasc asta! Ce? Ai sa imi spui ca si ei sunt niste nenorociti, ca au fost pionieri si soimi ai Patriei cand erau mici.

  Da, stiu, masina propagandistica a PD si-a facut treaba din plin, cine nu e cu voi e impotriva voastra…

  Hai, Radule, sa fim seriosi, nu stiu a cui macane mai tare…
  Numai bine iti doresc!

 20. @Jay: ah, inca ceva, frate Jay! Din cauza oboselii, e foarte tarziu, am omis sa iti spun ceea ce era mai important!

  Asemenea registre, cum spui tu, NU EXISTAU cu toti membrii PCR, oricat ai incerca tu sa sustii contrariul. Chiar daca operativii pe vremea aia aveau norma de recrutare. In ele erau trecute doar colaboratorii, informatorii, ca sa nu spun turnatorii fostei Securitati, cu precadere la Directia a VI-a.

  Un lucru care ma face, totusi, sa cred ca Base nu a fost cadru activ in cadrul Secu este ca figureaza pe o lista de banali turnatori. Daca era ofiter nu avea ce cauta acolo, decat daca ar fi fost recrutat ulterior, prelucrat informativ, apoi numit sef al Navrom si trimis la Anvers. In acea zona a reusit sa incendieze si 38 de nave comerciale, din motive pentru care nu as indrazni niciodata sa il acuz, altii ar face-o fara sa clipeasca. Dupa cum bine stii, dosarul lui a fost distrus. Mai bine!

  Vezi, Jay, ca intrii intr-un domeniu in care n-ai vrea sa te contrazici cu mine, crede-ma pe cuvant de onoare!
  Noapte buna, Jay.

 21. @ for whom might be interested:

  PSD-ul ar trebui sa ii „multumeasca” pentru ca a iesit aseara cu o declaratie in care a spus ca „prin contestarea alegerilor PSD nu face nimic ilegal, face parte din democratie” si „fac apel la calm si conciliere”. 🙂

  Cata marinimie din partea presedintelui acestei biete tari. Ce tehnici de manipulare, pardon, de comunicare, sunt excelenti strategii de la PD. I-as felicita, dar ar suna cinic. Imi aduc aminte de cele de la Revolutie, desi pe atunci nu eram decat un pustan, dar le-am studiat mai tarziu la scoala.

  @Jay: chiar sper sa fie validat Base in functie, sa vada romanii ce au votat. Si, mai ales, pe cine! Sa le iasa pe nas, daca 5 ani nu le-au fost suficienti. Spun asta pentru ca nu cred ca Base va avea intelepciunea lui Iliescu din cel de-al 2-lea mandat, in care s-a schimbat radical. Aproape toate tarile UE ies din criza, noi abia am intrat! 🙁
  Zilele trecute bancile comerciale au anuntat ca au atins limita de risc din cauza imprumuturilor facute de stat.
  Ca fapt divers, m-am intalnit azi la masa (si) cu niste straini, mi-a fost rusine cand m-au intrebat cum e posibil ca in Romania cineva sa manifesteze impotriva opozitiei, ca la Timisoara. Asa ceva ei nu mai vazusera. Mi-e mila de ceea ce a ajuns tara asta.
  Si-mi spune mie Radu ca am ajuns un fel de taliban, iar altii ca sunt comunist, vai, vai, vai…

  Trist, Jay, trist 🙁

 22. Buna ziua

  Am trait si la Chisinau unde ma aflu, si in Romania de unde sunt, si in Irlanda si in Spania. Va pot informa despre procesele politice din toate statele enumerate.

  In primul tur am votat Antonescu.
  In al doilea Basescu.
  Motive 100, dar ultimul, povestea cu o caseta ascunsa timp de cinci ani chiar m-a jignit ca alegator.
  In plus trustul cu cele 3 antene ale lui Voiculescu, plus trustul Realitatea Catavencu al lui Vantu, Ziua, au umplut piata mediatica de mizerie. Dreptul lor la politica lor editoriala dar nu poti improsca doar cu ura, doar cu materiale in care jurnalistii exprima judecati de valoare si la urma sa indemni oamenii sa voteze pentru o Romanie mai civilizata, o Romanie fara scandaluri.
  Uite au votat – impotriva lor.
  In plus Becali, Vadim, UDMR, PNTCD, PC, PSD si PNL impreuna ce sa faca? Aaaa… si ei satuli de scandalurile lui Basescu? Si ei au cerut alegatorilor sa voteze pentru o Romanie mai demna.
  Uite ca au votat – impotriva lor.

  Si nu in ultimul rand vizita la Moscova. Era clar, nu vinde Geoana nimic la Kremlin, pentru simplu motiv ca nici nu l-au bagat in seama. Daca ar fi fost negocieri obscure, le-ar fi caut obscur, evident.
  Mesajul lui era pentru…Romani. Pentru acei nostalgici de care avem destui, care inca mai spun ca rusii ne-ar da noua si gaz si petrol dar vezi, fiindca democratii s-au certat cu ei… gata, murim de foame. Ei, si astfel au incercat echipa Geoana sa spuna alegatorilor sa voteze pentru prosperitate si proiecte economice viabile.

  Au votat – iarasi impotriva lor.

  Doamna Pavlicenko, va abtineti va rog de la formule gen „baseschieni” si la judecati de valoare privind diaspora?

  De asemeni, in privinta sigurantei „securitatii Romaniei” mai cititi, ori daca ati citit, nu miniti.
  Pericolul din partea Rusiei?

  Raspunsul1 : Proiectul Nabuco este principalul concurent regional la livrarea de gaz ruseasca. Oare intamplator asa mult efort sa se schimbe politica la Bucuresti chiar acum cand proiectul e finantat?
  Raspunsul2: securitatea energetica.
  Spuneti de NATO si UE? Fostul cancelar Schroeder este angajat Gazprom in prezent. Rusia preseaza UE fregvent exact mizand pe gaz. Deci … Romania e in schimb in siguranta?

  In ceea ce ii priveste pe comunistii de la Chisinau s pe cei de Dambovita…:

  Nici Geoana, nici Voronin nu sunt comunisti. Sunt „criptocomunisti” identici insa.
  PSD il pastreaza pe Iliescu in partid pentru voturi in vreme ce „REGRETA” mineriadele .
  =
  PCRM pastreaza aceeasi simbolistica sovietica in vreme ce REGRETA stalinismul si excesele sale.

  Ambele exploateaza nostalgiile electoratului si ambele au refuzat pana acum sa isi curete partidul ori memoria. Mineriadele lui Iliescu au fost mai grave decat 7 aprilie al lui Voronin.Daca peste 19 ani Voronin ar propune un candidat nou la presedintia RM, l-ati vota Doamna???

  Cu ce drept imi poate contesta cineva dreptul la vot? Cu ce drept cineva poate sa imi judece „competenta” de a alege? Si mai ales cine? Dumneavoastra ?

  Votul a jumatate si ceva de Romanie (atata cat a fost activa electoral) l-a ales pe Basescu.
  Ceilalti pe Geoana. Dar cine esti dumneata sa acuzi de fraudare ? Ce dovezi ai? Ce argumente? Afirmatiile D-nului Vanghelie care spunea ca ei dadeau doar „un kil de zahar” care nu e mita…?
  Sau afirmatiile domnului Ponta cu „sistemul lor(de frauda.nr) a fost mai bun ca al nostru?

  Faceti asadar afirmatii grave mai ales pentru un politician.

  Aveti dreptate referitor la monopolizarea simpatiei politice a basarabenilor de catre Basescu.
  De acord ca la propaganda a contribuit presa si partide de la Chisinau care au avut in Mare Majoritate doar un singur finantator din Romania – statul Roman, condus de Basescu.

  Dar Va reamintesc : In 2004 Nastase isi comanda Portret cu copil in brate publicat chiar pe prima pagina a JdC. Atunci manipularea a fost mai masiva. Si totusi basarabenii au votat mai echilibrat. Vadim era totusi pe un loc 3 repectabil 😀 .

  Acum, Geoana a fost sprijinit si la Chisinau Doamna. Vezi bannerul sub care ati publicat pana la alegeri, postat pe Unimedia, finantat prin grupul Realitatea Catavencu care a si cumparat acest portal.

  Deci diferenta dramatica de pana la 95 % nu e data de aceasta sustinere a „baseschienilor” de la Chisinau. E data de atitudini
  si initiative ale presedintelui Romaniei in ultimii 5 ani.
  Multe din atitudinile acestaea au fost populiste, multe au fost nerealiste ori lipsite de tact. Dar AU FOST.

  Mai e mult pana departe, si sper la o Romanie organica care sa sprijine R. Moldova. Prin companii, prin partide multiple inrudite doctrinar nu financiar, prin cultura, prin banci, prin mass media (variata si responsabila- nu exportand experimente amare deja la Bucuresti).

  Pana atunci, Basescu ramane cel mai popular presedinte de stat roman la Chisinau si nu numai.

  Ne place noua ori nu.

  Dar vanatoarea asta dupa vinovati, minciuna, ura si mai ales aservirea raman a fi insusiri condamnabile pentru oricine, de oricare parte ar fi.

  Buna ziua.

 23. Toka, eu am explicat mai sus si altor persoane, dar te faci ca nu vezi, sau nu intelegi. Una este sa fii MEMBRU, si alta e sa fii ACTIVIST. Doua lucruri radical DIFERITE.

  De asemenea, DIFERITE sint faptul ca unii sint turnatori DOVEDITI, iar altii turnatori PRESUPUSI. DIFERITE sint si „dovedirile” facute de un obscur post tv, Antena 3, care nu-i departe de OTV, si cele facute de CNSAS, institutie oficiala al carei membru este insusi marele „revolutionar” Dinescu, care acum e la brat cu Geoana.

  Tu nu esti partizan, mai Toka? 🙂 Te rog..nu ma face sa zambesc. Nu am auzit macar o singura critica de la tine la adresa liderilor liberali. Macar una!

  Nu cunosc daca registrul respectiv e trucat sau nu, pentru asta ar trebui sa il vad cu ochii mei. In al doilea rand, si daca e real, nu imi spune mare lucru, decat ca a fost membru PCR. Ca si inca 10 – 15 milioane de romani. Daca ar fi avut vreo pata in trecutul sau Basescu, fii sigur ca Dinescu nu ar fi ezitat sa o scoata la iveala acum.

  Acum tu o dai pe foaia mea 🙂 tii minte cand ziceam ca pana la urma sa vina Geoana, ca sa vada romanii ce poama e acest om? Acum ai luat si tu un pic din melodramatismul meu 😉

  Domnilor straini, daca mai ai ocazia sa vorbesti cu ei, transmite-le ca intr-o democratie veritabila poti demonstra impotriva oricui iti doreste sufletul. E ca si cum ai zice, de exemplu, in cazul comunistilor care ar veni la mormantul celor trei tineri morti la protestele de la Chisinau, sa depuna flori, si nu am avea dreptul sa protestam impotriva lor, a ipocriziei si a pangaririi unui loc sacru, pentru ca au „imunitate” conferita de faptul ca sint in opozitie. Sau evreii din Romania nu ar avea dreptul sa protesteze impotriva lui Vadim, cand acesta se apuca sa ridice monumente – chipurile, din adanca pietate si consideratie pentru poporul evreu. Doar pentru simplu fapt ca se afla in opozitie.

  Zau asa, mai Toka, nu te mai recunosc..peste cativa ani vei zice ca si Voronin e un om si el acolo, care trebuie iertat si lasat in pace, ca nu a facut mare rau la oameni..

 24. Eu consider ca Legea Cetateniei Romane trebuie modificata drastic.

  Foarte multi basarabeni au atitudine porcoasa fatza de romani si dispret fata de noi…

  Daca basarabenii vor continua sa ne ponegreasca facandune tigani, etc si vor continua sa dispretuiasca pe romaniii din Romania, atunci ar fi cazul si de modificare a Legii Cetateniei si sa le ofere doar acelor basarabeni ce merita cetatenia romana, nicidecum batjocoritorilor.

  Romania de multe ori a intrat in voia moldovenilor facand favoruri si intelegere si sustinere, dar ce ofera moldovenii in schimb?

 25. Ms de raspuns desi nu ma convinge. Parte cu oricine e mai bun decat BAsescu, il propulseaza pe neo-comunist .
  Stiu ca probabil nu va place cum suna, dar asta sunt NEO-COMUNISTI

  Cine nu vrea sa vada ? Antonescu e un parazit demagog.
  Demnitatea si valorile sunt la cel mai jos nivel.

  D-voastra vi se pare ca Geoana, Crin, Becali si Vadim chiar au ceva in comun? Si sa nu-mi ziceti binele tarii ca este o aberatie.

 26. Toka, ce straini inculti. Cum e posibil sa nu mergi cu valul si sa nu te opui.

  D-na PAvlicenco, a aparut Vintu pe piata media din Moldova si au aparut si pseudo-sondajele, pesudo-opiniile

  Ce Dracu, chiar ne vedeti atat de idioti? Credeti ca nu stim care era atmosfera la cozile de la consulatul Romaniei?
  Era pro Basescu draga doamna.

 27. Toka: observ cu parere de rau ca nu mai folosesti niciun argument.Cel putin niciun argument demn de afi luat in seama.

  Cind este vorba de organ de mass media (antena 3 de ex) care s-a implicat trup si suflet in campania electorala PE FATA de o anumita parte cit de credibila poate fi atit timp cit patronul ei fost turnator si servitor securist este in plus si seful unui partid din coalitia TAMAIATA de susnumitul post? Imi pare rau ca ai ajuns sa te repezi orbeste la toata lumea care iti contesta „argumentele”.Stii foarte bine ca am avut o pozitie cit de cit echilibrata , nu sunt un sustinator nici a lui Basescu nici a lui Geoana.

  Ti-am aratat clar ca in conducerea liberala sunt securisti DOVEDITI de CNSAS la cel mai inalt nivel ,prin urmare la capitolul secu nu pot fi in niciun caz depozitarii luptei pentru curatenie morala ,nici ei nici SUSTINATORII lor.
  Toata lumea contesta moralitatea lui Basescu dar PNL-istii ce au facut ? dupa ce au ajuns la ciolan cu alianta DA si mai mult pe umerii lui Basescu si Stolojan ce au facut ? AU TRDAT si au facut
  alianta cu PSD..Nu PDL-istii au tradat dragule…Pot oare sa-ti amintesc ca au mai fost la guvernare cu FSN-ul lui Iliescu ?

  Ei vorbesc de fair-play ?Sa fim seriosi au primit postul de prim ministru in conditiile in care ponderea lor abia se scria cu doua cifre in cursa electorala.

 28. Toka: stii cum ar fi fost descrisa o femeie care ar face in viata sa ce a facut PNL-ul in existenta sa politica.Vrei sa incerci?

  Acum se considera arbitrii moralitatii si pastratorii democratiei? Tu daca vrei sa sari intr-un picior in extaz in fata unor asemenea magarii e treaba ta …
  In niciun caz nu vreau sa spun ca PDL-isti ar fi niste ingerasi , nici pe departe dar incercarea jalnica de demonizare atit a PDL-ului si a lui Basescu a devenit penibila iar PNL-ul daca va continua pe acelasi ton si cu aceleasi timpenii va plati scump.Cam la fel ca taranistii.

 29. PT JAY

  De fapt dilema lui Ponta suna cam asa: Cum a fost posibil ca sefii serviciilor din Romania sa il ajute neconditionat pe Basescu in momentul in care trend-ul in Romania era anti-Basescu si curentul era de schimbare.

  Iar raspunsul este simplu: Ii avansase pe generali la exceptional cu 2-3 saptamani inainte si in plus probabil ca PSD -ul ii radea si inlocuia cu altii.

  Urmariti stirile dragii mai … in felul asta o sa vedeti cam ce greseala ati facut … cind ati luat in considerare doar optiunea Basescu.

  Dreptul la vot este garantat de constitutie !!!!! M-am saturat ca alegerile sa fie in permanenta controlate de catre servicii !!!

  Respect pentru toti care inteleg libertatea votului !

 30. St,Doamna! Sunt mai mult ca sigura, ca nici Dv nu credeti in ceea ce afirmati sus si tare, dar dupa cum va este caracterul nu vreai sa recunosti ca ai dat-o de mult in bara…Imi pare rau, ati putut sa va faceti o alta soarta politica, ati meritat-o insa trenul Dv a plecat…tu..tu..tu…

 31. @Jay:

  Prietene, deturnezi sensul spuselor mele si cel mai grav este ca o faci deliberat. Asta spune multe despre tine.

  Eu iti vorbesc despre hotii care striga „hotii”, iar tu, in cel mai autentic stil de manipulare pdl-ist, iar tu imi spui despre diferentele dintre membru si activist, dintre turnatori si presupus turnator :)))
  De fapt, subiectul era „cine acuza pe cine”.

  Cateodata mi-e jena ca traiesc intr-o tara in care, chiar si un „fost” comunist a condamnat comunismul. Nimeni altcineva nu ar fi avut tupeul, impertinenta si neobrazarea sa faca acest lucru. As fi preferat sa fie altcieva, dar…fie, gestul conteaza, pana la urma.

  Jay, democratia veritabila nu se rezuma numai la dreptul de a demonstra, ci si la obligatia de a-i respecta pe ceilalti si nu numai.
  Dar asa e cand Basescu va creeaza impresia „partidului unic”, detinatorul adevarului si al moralitatii.

  Cat despre partizanatul meu ,daca n-ai fi fost „orb”, Jay, ai fi vazut ca deseori am spus ca Antonescu, cel cu care am votat eu, este departe de idealul meu politic si ca mi se pare usor sters. Pe cand tu, ca si critica adusa lui Base ai spus odata ca „a facut si greseli”. Halal critica! 🙂

  Eu pun punct aici, Jay, discutiei noastre despre Basescu si camarila lui, dintr-un motiv simplu: nu vreau sa imi schimb parerea despre tine. Tu n-ai decat sa nu ma mai recunosti, in continuare.
  Numai bine, Jay.

 32. Romanii sub Basescu

  Traind in Romania in ultimii 5 ani, sunt perfect de acord cu Free Willy. Doamna Pavlicenco are mare dreptate! Am facut prostia in 2004 sa-l votez pe acest individ primitiv, incult si tupeist. Daca e vorba sa fiu silita de unii care nu stiu ce inseamna Epoca Basescu & fiica-sa & mafia lui Basescu – inca si mai rea decat Epoca Ceausescu, sa mai suport inca 5 ani asemenea mascarici periculos si camarila lui corupta si aroganta, atunci… Adio! Cer azil politic in Bulgaria! Nu numai ca telefoanele sunt acum mult mai supravegheate decat pe vremea lui Ceausescu, viata este apasatoare, peste tot auzi numai injuraturi, ca, deh – are tineretul un „model de succesuri”! Basescu este fost membru PCR si colaborator sarguincios al Securitatii, in slujba careia a lucrat pana-n 1990, obisnuit sa traiasca bine ca sef comunist.

  Partidul lui socialist, inscris in Internationala socialista, a trecut brusc, peste noapte, de partea PPE, cel mai puternic grup din UE si s-a declarat de dreapta si anticomunist. Sa practici cea mai dezgustatoare propaganda neagra bolsevico-fascista, de pe pozitii de forta, ca sef de stat, desi obligatia lui era sa fie un factor de echilibru in societate, nu sa ai ca unic tel cresterea procentelor partidului din care provii si distrugerea sau inghitirea tuturor celorlalte partide miroase cumva a democratie, a echidistanta, a valori generale?

  A reusit sa ocupe toate posturile importante din stat cu membri ai propriului partid, a aservit serviciile secrete si publice, numind la conducere exclusiv indivizi pe care-i santajeaza si controleaza el, si-a impus propria fiica europarlamentar, si-a imbogatit cealalta fiica prin colectarea spagilor in conturile si averea ei, la fel a procedat cu fratele lui si familia acestuia.

  Daca ramanem cu asta pe cap inca 5 ani, dizolva Parlamentul, isi face un fel de Marea Adunare Nationala, distruge tot ce am obtinut in 20 de ani. Poate ca fratii nostri din Moldova ne urasc atat de mult incat sa ne aduca inapoi cu 20 de ani. Atunci faceti ce va duce capul si ce va permite constiinta, ca noi plecam. Veniti voi si colonizati tara lui Basescu! Inghititi voi toate mascarile lor! Dar sa stiti ca milioane de romani o sa va blesteme! Si mai usurel cu adoratia catre Chirtoaca ala, ca a avut de la cine sa invete ipocrizia – idolul lui Basea Voda!

 33. @Stalinus: draga Radule, nu inteleg despre ce argumente vorbesti, in sensul ca sper din tot sufletul ca n-ai sa incepi si tu ca Jay, sa ma contrazici de dragul de a contrazice!

  Zici ca nu mai folosesc niciun argument. Argumente la ce, Radule? Ca nu sunt nici taliban, ca nu sunt nici comunist, am eu nevoie de contraargumente pentru asa ceva? Eu cred ca nu!
  Sau despre faptul ca spuneam ca masinaria propagandistica a pedeleilor i-a facut pe sustinatorii acestora sa ii priveasca pe toti ceilalti ca pe „dusmanul de clasa”? Nu cumva este atat de evident incat niciun argument nu este necesar?

  Radule, te rog ca pe un prieten, uita-te in jurul tau, daca se poate detasat si spune-mi daca iti place ce s-a intamplat cu tara asta in ultimii ani si daca iti place! Eu nu cred ca iti place, Radule, iar daca gresesc, al meu sa fie pacatul!

  Despre Antene, OTV-uri, moguli buni si moguli rai. Crede-ma ca pot discerne si pot aprecia o informatie, de oriunde ar veni ea, sursa buna sau rea. Altfel spus, daca o informatie vine de la o sursa partinitoare, dar e confirmata, probata, verificabila, de ce nu? Te rog nu imi spune ca cei de la Antene si Realitatea doar mint, iar OTV spune doar adevarul.

  Radule, am spus eu vreodata ca PNL-ul ar fi vreun partid perfect? Nu! Cu toate acestea, e partidul cel mai reformat cu putinta, iar despre liderii la varf din ultimii ani nu planeaza suspiciuni de coruptie, ceea ce nu se poate spune despre niciun alt partid! Recunosti asta?

  Multa bafta, Radule!

 34. Romanii sub Basescu

  Doamna Pavlicenco, sunt foarte fericita ca am gasit blogul dumneavoastra! Am crezut ca toti sunteti in Moldova orbiti si magnetizati de bazaconiile lui Basescu & PD-l. Aflati un amanunt extrem de semnificativ: de astazi, nu mai pot posta pe nici un blog din Romania care este nefavorabil pd-l. Blocata complet comunicarea de acest fel! Nici nu-mi vine sa cred ce repede s-au miscat serviciile secrete pentru a inchide gura opozitiei! 🙁 Oricum, mai multi membrii PD-l au dat indicatii publice CCR in favoarea cui sa decida, asa ca… Cine stie ce ne asteapta de maine! Scapa cine poate!

 35. Astazi vreo suta de tineri au mers in fata Cotroceniului sa protesteze impotriva fraudei. Cativa dintre ei au fost saltati de politie si dusi la sectie. E dictatura ca pe vremea lui Voronin.

 36. In Romania Geoana a fost sustinut de intelectuali. In Basarabia chiar si intelectualii sunt orbiti. Nu cunosc niciun intelectual basarabean in afara de d-na Pavlicenco si d-nul Matei care sa nu fi fost cu Basescu. E trist.

 37. De pe alt grup de discutii:

  Capcana divizarii

  Desi procesul pentru alegerea Presedintelui Romaniei s-a terminat, comentariile vitriolice continua sa otraveasca atmosfera romaneasca si sa produca o dezbinare ingrijoratoare, contrara dorintei generale de reconciliere.

  Practic, populatia Romaniei este perfect divizata in doua. Grav este ca a reaparut o falie in societatea romaneasca, aceea a aversiunii fata de romanii din afara granitelor.

  Ne aflam la sfarsitul unui meci terminat la egalitate, indiferent daca dupa o eventaula renumerare se obtine alt rezultat tot la limita. Iar, pentruca este o finala de cupa, castigatorul trebuie sa obtina victoria prin lovituri de la 11 metri.

  Amandoi finalistii urca pe podium, unul ia medalia de aur, altul pe aia de argint.

  O clasa politica lucida ar gasi imediat solutia de compromis necesara si stabilitatii politice si lingerii ranilor: aurul pentru presedinte, argintul pentru prim-ministru.

  Conjunctura este favorabila deoarece guvernul ar gasi imediat sustinerea parlamentara necesara, prin includerea in guvern a reprezentantilor tuturor partidelor, mai ales dupa aceasta perioada de oboseala si uzura.

  In plus, societatea romaneasca polarizata are nevoie de un guvern de coalitie care sa functioneze ca un catalizator in procesul de reconciliere.

  O asemenea solutie este cu atat mai indicata tocmai acum, in conditiile unei crize care va lovi puternic Romania in lunile urmatoare.

  In plus, trebuie evitata cursa, capcana care poate provoca ruptura societatii romanesti in doua Romanii, cea dintre granite si cea din afara.

  Politizarea perversa a diasporei, a creat deja doua tabere.

  Sunt membri ai diasporei care decalara inconstienti ca ar fi intors rezultatul alegerilor, creind astfel o ruptura cu romanii frustrati din cealalta jumatate care ajung sa conteste drepturile egale ale cetatenilor romani, functie de domiciliu.

  Se realizeaza o reintoarece la vesnicul „salam cu soia”.

  Pentru starea aceasta de spirit sunt vinovati in primul rand politicienii care actioneaza in directia divizarii diasporei prin indoctrinare politica sau prin declaratii populiste prin care se propune reducerea drepturilor cetatenesti ale romanilor din afara granitelor.

  Pe de alta parte, au aparut pozitii de sustinere politica partizana ale unor lideri de organizatii ale diasporei care-si declara cu emfaza superioritatea gandirii politice fata de compatriotii din tara.

  Nu mai putin vinovat este si Guvernul Romaniei care accepta ca o agentie a sa creata exclusiv pentru relatiile cu diaspora, respectiv Departamentul pentru Rewlatii cu Romanii de peste Hotare sa devina mijloc de propaganda politica, insusi seful acestui departament contribuind la politizarea romanilor de peste hotare prin crearea de structuri partinice.

  Ori, acest departament trebuie sa fie total depolitizat prin numirea in conducere a unor persoane independente si sa fie parte a guvernului prin subordonarea direct prim-ministrului pentru a avea un buget propriu, nu dependent de presiunile unui ministru numit pe principii politice. In plus, este necesar ca activitatea sa-i fie controlata periodic de o Comisie transpartinica a Parlamentului.

  In 2001, in diaspora a fost elaborat un material, „Societatea Romaneasca Globala” care a ajuns la sediile tuturor partidelor si implicit al guvernelor care s-au succedat din 2001. Desi multe elemente cuprinse in acest document sunt inedite si ar merita sa fie luate in consideratie, se pare ca lumea politica romaneasca nu a considerat necesar sa-si arunce o privire prin cele scrise.

  Printre altele, aici era propus conceptul conform caruia „Romania nu mai este un simplu teritoriu administrativ, ci este un complex national alcatuit din teritoriul national pe care s-a format si dezvoltat poporul roman, populatia aferenta, precum si natiunea romana raspandita in afara acestui teritoriu.”

  Ori, astazi, tocmai o asemenea abordare ar constitui liantul unitatii nationale ca o contrapondere pentru „salamul cu soia”.

  Mircea Popescu
  9 Decembrie 2009

 38. Pt luca

  Aveti dreptate in sensul ca eu ii iau in serios pe multi, insa ei nu au nevoie de asta, ei parca sint robotizati si – ati spus bine – vampiri.

  Pt Stalinus:

  Eu ca politician, chipurile, am identificat o gramada de oameni buni, i-am atras in politica si azi ii curteaza de zor partidele din AIE. Eu ma bucur, iar procentajul nostru e pentru ca ne-am retras din alegeri in favoarea entitatilor AIE. Si-apoi, nu trebuie sa-mi decideti preocuparile si prioritatile. Procentul PNL nu are nimic in comun su libertatea de exprimare. Credeam ca stiti – vad ca nu. Vad ca nu mai pot avea increderea ca vorbesc pentru cineva care are capacitatea sa inteleaga. Nimic nu e asa. Totul e altfel, nici un argument nu conteaza. Ce sa va spun?..

  Pt Dorin

  La Realitatea TV (Antena 3 o am doar la casa de vacanta) are discutii on-line cu doferite personae, ceea ce nu vad la alte canale. Voi vedea – voi privi. De ce acolo nu sint? Raspundenti-mi.
  Si Becali, si Vadim, si UDMR, si PNTCD, si PC, si PSD si PNL sint partide formate din OAMENI. Si interesele tuturor conteaza, ele trebuie sa se regaseasca in politicile publice, iar ca sa fie asta – trebuie dialog intre toti. Asta e pozitia mea. Nu exiosta partide proscrise, deoarece nu exista oameni proscrisi. Toti sint satuli de scandalurile lui Basescu, cel care nu este reprezentantuil demn al poporului roman.
  Am spus despre Moscova cu alte ocazii. Nu poti face dusmani din tari. Trebuie politici intelepte, ca san u te controleze nici o tara. Iar Basescu a stiut asta, de ce sa se faca precum ca nu ar fi stiut? Ce fel de Presedinte de stat si de Consiliu de Securitate daca nu stie? Deci – a tacut.

  Va abtineti de la Pavlicenko, pentru ca eu sint Pavlicenco. Eu nu spun “baseschieni”, ci “baseschisti”. Am dreptul la orice judecati de valoare privind oricine. La fel cum recunosc acest drept oricui.

  Nu discut despre aiureli privind pericolul rus. Romania e membra a NATO si UE, sa lupte contra politicilor rusesti in cadrul acestor structuri.

  Si care e baiul cu fostul cancelar Schroeder? Asta arata inca o data ca … impotriva vintului rus e absurd din partea Romaniei.

  Si Basesscu, si Voronin sunt “criptocomunisti”, fosti comunisti. A spus-o Basescu, despre el si Nastase.
  PD-L utilizeaza toate metodele comuniste, inclusive a scos mortii la vot ca si Voronin, fapt consemnat in Parlamentul European.

  Nu stiti nimic despre mine ca s ama intrebati de un candidat din partea lui Voronin. In 2000, daca erau doua voturi inca pentru Voronin, Parlamentul raminea si Voronin era prim-ministru, dar nu am dat acest vot, desi aveam tensiuni in partidul in care eram. Eu nu am votat nici la 4 aprilie 2005 – au votat Filat, Serebrian, Diacov, Rosca, a justificat faptul si Dorin Chirtoaca, gasiti aici la galleria video pe blog. Mie, DOMNULE, nu-mi spuneti aireli din acestea.

  Eu nu am contestat nimanui nici un drept la vot. Au facut-o altii. Iar expresia folosita ca titlu al articolului apartine unui om politic din Romania Mare.

  Sint multe dovezi de falsificare a votului, au demonstrat-o, cel putin, prin numarul voturilor la Ambasadele striane, unde viteza de procesare a unui votant rezulta ca e de 75 secunde – prostii! Restul – ce sa va spun – cred in continuare ca asa cum se voteaza cu hurta Voronin in Moldova, la fel e cu Basescu.

  Pt Salinas

  Ei si? Istoria nu o misca nicidecum cozile, ci interlectualii care opun rezistenta.

  Pt buni

  Eu scriu doar in ce cred si ce cred. Spre deosebire de sprijinitorii lui Basescu, cei care vor sa fie “in pas” cu masele. Trenul meu, plecat-neplecat, nu are nimic in comun cu libertatea de expresie.

  Pt Romanii sub Basescu

  Postati pe blogul meu. Ma bucur ca ati gasit acedst blog. Nu disperati, este un Dumnezeu acolo sus.

  Pt Elena

  Eu mai cunosc intelectuali de marca ce apreciaza correct prestatia buimacitoare contra adevarului din partea gastii Basescu.

 39. Crin Antonesscu, liderul PNL România susţine că preşedintele Traian Băsescu trebuie să-şi schimbe comportamentul politic, să accepte că guvernul şi premierul sunt emanaţia unei majorităţi parlamentare şi nu a puterii preşedintelui. Parlamentul unicameral dorit de Băsescu nu ar fi de neacceptat pentru liberali.

  „Eu am vorbit şi astăzi despre disponibiltatea PNL de a participa la rezolvarea crizei politice. Asta înseamnă un preşedinte valid şi un guvern stabil, cu o susţinere cât mai largă. Puterea primului ministru şi a guvernului nu vine de la preşedintele ţării. El vine de la majoritatea parlamentară. Preşedintele are momente de interferenţă procedurală. Noi am ajuns să discutăm de preşedintele care pune pe cine vrea el. Pe o asemenea filosofie, eu nu am ce discuta. Eu sau partidul. Dacă se întâmplă minunea dumnezeiască şi Traian Băsescu se schimbă, semnele vor fi clare şi vom discuta. Da, în condiţii normale, în condiţii democratice, putem discuta de majorităţi parlamentare care să poată genera un guvern”, a declarat Antonescu la Antena 3. „Eu şi PNL cu Traian Băsescu, Emil Boc ne putem concilia imediat, pentru că nu e vorba de sentimente. Băsescu nu este un om care să-mi stârnească ura. Când am convenit să respectăm principiile democratice, să nu mai folosim serviciile secrete, să nu mai fraudăm alegerile”, a precizat preşedintele PNL.

  „Sunt convins că domnul Traian Băsescu nu doreşte o guvernare cu PNL. Nici noi cu el. Nu văd de ce ne vom ciorovăi în zilele următoare. Dacă vrea majoritate parlamentară, va avea. Dacă vrea 30 de parlamentari, îi va avea”, a subliniat Antonescu.

  Totuşi liderul PNL a spus că ar accepta o eventuală ofertă din partea preşedintelui de a fi premier. Cu condiţii însă. „Da. Nu e o ţintă pentru mine. Oricine ar fi prim-ministru ar putea face acest lucru foarte bine, chiar dacă ar fi contemporan cu Traian Băsescu. Cu condiţia să nu fiu parte dintr-un guvern marionetă”, a declarat Antonescu. Liberalul a afirmat că dorinţa preşedintelui ca România să aibă un parlament unicameral nu ar fi un obstacol de netrecut. „Există democraţii solide europene care au regim unicameral. Nu asta e problema. Ci de ce a făcut asta Traian Băsescu (demersurile pentru unicameral, n.red.)…. Şi dacă găseşte resursele să facă un guvern capabil să conducă România. E capabil să spună camarilei sale: „Gata!”?”, a subliniat Antonescu.

 40. Toka, „obligatia de a-i respecta pe ceilalti” nu elimina „dreptul de a demonstra”, credeam ca stii asta. Altfel, oricine s-ar simti „jignit” de demonstratia cuiva, ar putea clama ca acei manifestanti trebuie redusi la tacere.

  „Prietene, deturnezi sensul spuselor mele si cel mai grav este ca o faci deliberat. Asta spune multe despre tine.”

  Ma abtin sa te intreb ce anume „spune” despre mine dreptul meu de a contesta sau de a pune sub semnul indoielii unele lucruri. Asta din respect pentru prietenia noastra. O sa ma faca ca nu am observat si voi fi intelegator, pentru ca pot realiza pana la urma amaraciunea personala cand e vorba sa nu ai parte de un final pe care il anticipai. Vezi tu, Toka, unii pun prea multa pasiune, chiar daca tu spui ca nu. In general vorbesc, nu numai legat de alegerile astea.

  Legat de cine condamna sau are dreptul de a condamna comunismul, eu m-as multumi ca oricine in tara asta sa faca acest gest de minimum bun simt fata de oamenii care au murit la Revolutie. Din pacate, o spun, numai Basescu a facut-o in mod clar si public. Nu pot decat sa ma intreb cu amaraciune de ce ceilalti tac si nu iau niciun fel de atitudine. ORICARE.

  Basescu nu este in niciun caz „detinatorul adevarului si al moralitatii”. Dar este o ALTA VOCE in oceanul de clica formata dupa revolutie pentru interesul propriu al majoritatii politicienilor de pe la noi. Iar asta nu are cum sa nu atraga omul simplu, Toka, oricum ai da-o.

  Antonescu e „usor sters” 🙂 Si zici ca asta e „critica”? 🙂 La capitolul asta, nu ne deosebim cu nimic.

  Toka, intotdeauna imi voi pastra decenta si respectul necesar ca tu sa poti avea o alta parere decat a mea. As dori ca si tu sa poti face acelasi lucru. In rest, sa fim noi sanatosi, vorba unui coleg din liceu.

 41. @ Pavlicenko

  Nu intamplator am folosit termenul Pavlicenko devreme ce va inscrieti si subsemnati vad la noul trend Publika TV. Observ ca e un trend care va place si deci… poate va asumati si un nou nume.

  Faptul ca nu aveti acces la oarecare televiziuni din Romania nu va disculpa, la fel ca si faptul ca initial nu ati inteles sensul glumei lui Basescu cu „Un fleac, i-am ciuruit”.

  Daca aveti o opinie atunci fiti buna si v-o documentati. Daca nu sunteti documentata, asa cum ati recunoscut, atunci… mentionati asta in text.

  Nu. Nu aveti creptul la ORICE judecati de valoare, cum spuneti. Unele sunt impotriva bunului simt, altele impotriva legii (vezi legea discriminarii). Asa o atitudine fata de jumatate din electoratul roman nu va face nici onoare si va aduce aproape de spectrul politic vizat de Vadim Tudor.

  Adevarat ca si el e om, ca si Becali si altiii la fel cum e si Voronin. Biologic vorbind.

  Vedeti insa ca functioneaza o axioma cuprinsa in zicala romaneasca „cine s-aseamana s-aduna”.

  In aceeasi ordine de idei vad ca toti care va sustin ideile din acest post, sustin in majoritate ABSOLUTA, pretentii ca:

  retragerea dreptului vot pentru diaspora si basarabeni !

  Limitarea ori stoparea procesului de acordarea a cetateniei pentru basarabeni !

  Oare asta este curentul in care va inscrieti? Daca nu, de ce nu taxati CLAR aici si pe cei care emit asa idei? Vad ca va ocupati doar cu replici celor care va contrazic. Periculos trend.

  la : „Romania e membra a NATO si UE, sa lupte contra politicilor rusesti in cadrul acestor structuri.”

  Foarte adevarat. In ce structuri mergea Geoana la Moscova? L-o fi delegat Baroso? NU. Despre lupta ori hai sa fim realisti negocierea cu factorii de interes rusi IN CADRUL NATO/UE, a vbit Basescu in dezbatere.
  Si apropo, tot acolo Geoana a pierdut la o intrebare simpla – „Care valoarea ultimei tranzactii majore cu Federatia Rusa?”
  Habar nu avea. Imprimarea debaterii imi serveste deci de argument irefutabil !

  D-VSTRA spuneti :
  „Si care e baiul cu fostul cancelar Schroeder? Asta arata inca o data ca … impotriva vintului rus e absurd din partea Romaniei.”

  Daca e ABSURD ca Romania sa se opuna influentelor Federatiei Ruse, asa cum spuneti, atunci munca dumneavoastra la Chisinau e ridicola sa inteleg???
  Abordarea dumneavoastra vizavi de TRANSNISTRIA, vizavi de PCRM si politica lor corelata cu Kremlinul, vizavi de IESIREA din CSI e ridicola la fel?

  PS>
  Intelegeti, in limba Romana sensul frazei dumneavoastra poate fi enorm de vulgar/amuzant. Nu, noi nu ne punem impotriva vanturilor. Miros urat 😀

  Incercati exprimari mai potrivite?

  Toate cele bune.

 42. Pt Dorin

  Pavlicenko nu e „termen”, ci e schimonosirea numelui de familie. Eu sint romanca din 1992 si numele de familie e dupa sot, dar e cu „c” si dupa regulile ortografiei noastre. Eu doar nu va spun „Dokrin”. Dar daca insistati, mi-ati dat o idee – tot raul spre bine – eu voi trece la numele de familie Basesku, pentru „echilibru”. Intre altele, mi-am amintit un lucru interesant. Intr-un anume an. se pare ca in 2005, cititorii revistei Jurnal de Chisinau au votat pt doi oameni ai anului – Basesku si Pavlicenco.

  Nu inteleg despre ce spuneti privind Publika TV, dar sint pentru venirea ei in Moldova. Denumirea nu depinde de mine, eu voi fi doar un spectator de rind.

  Am acces la multe televiziuni, dar privesc unde oamenii vorbesc liber, ceea ce lipseste total in Moldova. Total si nu exagerez. Chiar fii invitata de unele televiziuni/portaluri cunoscute, dupa ce vorbesc, nu plaseaza pe site. M-am obisnuit cu asta. Moldova nu e gata pt pluralism de opinii si multi nu tolereaza alta opinie. Pe blogul meu nu se sterg mesajele decit cele obscene, care sint foarte putine, spre deosebire de site-urile lui Basesku, pe care – iata -, spun oamenii, nu mai pot posta nimic ce nu place administratorilor.

  Nu este adevarat legat de gluma lui Basesku – cineva a amintit episodul din filmul lui Sergiu Nicolaescu si eu am confirmat. Am privit toate filmele istorice apucate pe canale si in cadrul festivalurilor de film romanesc la Chisinau. Filmul „Oglinda”, copiat si de pe TV, l-am dat sa si-l copie multi oameni, dupa care am cumparat cu 15 dolari in magazinul Unirea o carianta buna, de exemplu.

  Fiecare opinie am arguymentat-o, spre deosebire de multi altii, care repeta robotizat opinii fara fundament, bazat doar pe birfe si impresii, pe calomnie, lupta de clasa si scenarii conspirationale. Eu asta nu fac. Voi reposta la sfirsit, inca o data, de ce nu-l „mai” sprijin pe Basesku.

  Ba insist ca am dreptul la orice judecati de valoare, asa ca oricine de pe acest blog. Pacat ca nu aveti rabdare sa faceti o statistica cel putin la comentariile de la acest articol. Majoritatea sint contra pozitiei mele, pentru ca cei care sint de acord dint mai putini. Dar 1. Sint bucuroasa ca am provocat discutii. 2. Sint bucuroasa ca cei care scriu ca sint de acord cu mine, vorbesc de niste vizitatori noi si cu o tinuta intelectuala consistenta ce transpare prin ce posteaza, sint oameni cu substanta si par foarte de valoare.

  Discriminarea o fac adeptii lui Basesku, cei care vorbesc urit de tigani, de parca sint ai mei, nu cetateni locuitori ai Romaniei, membra a CE, OSCE, NATO si UE.

  Cit priveste votul basarabenilor, nu am sustinut nicaieri sa fie privat cineva de dreptul de vot. Voi gasi aici pe blog unde am spus, dimpotriva, ce trebuie sa faca politicienii romani ca sa fie votati de basarabeni. Nu port nici o raspundere pentru cei care isi posteaza opiniile proprii, chiar discriminatorii. Eu ii sustin in partea care arata de ce Basesku nu e bun, ca Presedintele nu e al tuturor romanilor, etc.

  Eu respect pe toti, dar nu sustin ce cred toti, pentru ca oamenii sint diferiti, pot sa nu fie informati, pot fi manipulati si eu nu cad in aceste capcane. Istoria nu o misca manipulatii. daca cineva va fi populist mereu, nu ii va schimba niciodata pe altii. Si asta se vede in ce face basesku. La fel ca si Voronin, el nu vrea oameni luminati la minte, ci oameni intunecati, ca sa ii poata manipula in mod grosier. Pentru mine nu Becali e Voronin, ci Basesku, desi vorbeste corect despre problema Basarabiei. Vorbeste – dar nu face decit sa foloseasca aceasta problema pentru interesle de grup. Materiale, desigur, sa ramina la treuca impreuna cu toti „cocosii”. Va plac – sa va fie de bine. Mie – nu-mi plac si sint mindra ca am ochii limpezi.

  Zicala romaneasca “cine se aseamana, se aduna” este perfecta pt Lazaroiu, Voinescu si acel Ungureanu care se uita pe o parte si de sub ochi ca si Basesku. Vreau un Presedinte sa priveasca direct, cu capul sus si in fata, nu cu capul pe umar ca un personaj foarte negativ din al doilea razboi mondial.

  Despre Geoana si Moscova deja am scris. Nu ati citit. Nu intelegeti aici argumente si nu mai pierd timpul. Dar Romania nu are relatii bune cu Rusia, pt ca Basesku nu e om care s areprezinte la cota superioara demnitatea europeana a Romaniei, umbla cu populism ieftin. Pe acest blog oamenii au postat lucruri superimportante, inclusiv cum se mira Occidentul ca Puterea aduce oameni la protest la Timisoara impotriva Opozitiei. E de ris si d eplisn, daca nu ar fi primitiv si de grota.

  Nu cred ca intrebarea “Care e valoarea ultimei tranzactii majore cu Federatia Rusa?” este importanta pt Geoana. O fi stiind-o Basesku, pentru ca o fi avind interes aici… Nu ne extindem.

  Argumentul Schroeder mi l-ati preyentat. Va dau unul concret. De fiecare data, in diferite conferinte, in strainatate si la Chisinau, europenii au recunoscut – nu va putem apara in fata Rusiei, pentru ca depindem de gazele rusesti si nu ne putem altera relatiile cu Rusia pentru voi/de dragul vostru. Asta explica totul. Si Moldova, si Romania, trebuie sa aiba relatii bune cu Rusia, dar cu demnitate. Asta se vede si cu schimbarea msajelor radicale anterior ale liderilor AIE, daca ajunge Corina Fusu sa spuna sa raminem in CSI. De altii nu mai spun.

  Nu e ABSURD ca Romania sa se opuna influentelor Federatiei Ruse, e absurd sa se opuna in lipsa de dialog. Si ideea mea a fost ca trebuie sa stimuleze NATO si UE sa fie mai pertinente in relatia cu Rusia in favoarea Moldovei, pentru ca numai Romania poate explica UE ce e cu specificul R.Moldova. Insa aceste lucruri nu le faci cu un „hahait”.

  Toate abordarile mele privind TRANSNISTRIA, PCRM, politica lor corelata cu Kremlinul, IESIREA din CSI sint o manifestare a demnitatii, pe care nu a demonstrat-o pina acum nimeni. Nici Basesku.

  Cite expresii am vazut eu pe blog? Vaid e mine. Ce miroase urit – lipsa cuvintului – nu aveti alte cuvinte? dar a spune „pisatul” impotriva vintului cum e? lasati-o, uitati-va mai corect la lucruri, tocmai am spus ca ce faci nu trebuie sa fie asa, dar trebuie sa fie cu demnitate, impreuna si ferm.

  Incercati sa fiti mai putin demagog. Eu demaghog nu sint si nu am fost niciodata si o stiti foarte bine.

  Atasez textele mentionate.

  „Si, pentru ca nu stiu daca mai mergi la alt articol, iti repostez ce am plasat acolo, care tot are legatura cu cei din afara Romaniei. Cazul meu – de ce m-a dezamagit Basescu:

  “Nu m-am sesizat ce avea sa se intimple cu cedarea facuta de Stolojan in favoarea lui Basescu, atunci cind a candidat la Presedintie. Fara PNL, pe care apoi a incercat sa il distruga, Basescu nu ajungea Presedinte. Am crezut in Alianta D.A. M-a suparat si am spus de citeva ori public, inclusiv de la microfonul Parlamentului RM, ca Basescu a gresit cind a indemnat votarea lui Voronin. Basescu a recunoscut ca a gresit, cu jumatate de voce, abia recent, la TVR1.

  Pe data de 19 mai 2007, fiind la nunta fetei mele din Macedonia, la mire la bastina, in exact ziua ceremoniei, am facut 200 de kilometri de la Prilep la Skopje in Macedonia, dupa o noapte nedormita, pentru a vota, impreuna cu prietenii mei, cu cetatenie romana, pentru raminerea lui Basescu Presedinte. Pentru prima oara, atunci, am spus public, in presa de la Chisinau, inainte de a pleca in Macedonia, ca, desi sint presedintele PNL, pledez pt raminerea in politica romaneasca si a lui Tariceanu, si a lui Basescu. Pina atunci, doar am votat, nu am facut niciodata declaratii politice in favoarea vreunui partid din Romania.

  M-a dezamagit Basescu atunci cind a inceput distrugerea Aliantei D.A., cind am vazut ca spune multe, dar nu a facut nimic mai concret.

  M-a dezamagati si mai tare cind, ca si Voronin, care a declarat ca nu este Presedintele romanilor, s-a aratat si Basescu doar Presedinte al romanilor simpatizanti ai lui Tomac, Roncea, Rosca, PPCD, PL si Moldova Suverana, care l-au promovat pe Tomac. El nu a trebuit sa se implice, nici sa mearga la brateta cu Tomac, ci sa ramina Presedinte al tuturor romanilor.

  M-a dezamagit total cind nu a acceptat ca exista si alte partide decit PD-L, ca nu accepta ca partidele au o majoritate si pentru ca vrea sa cistige cu orice pret – dar cu absolut orice pret, adica abuziv, ilegal – inca un mandat. Eu il voi vota in primul tur pe Crin Antonescu. Nu-l voi vota in al doilea tur pe Basescu. Desi sint pt reducerea numarului de parlamentari, maniera in care incearca Basescu sa foloseascva si asta in favoarea lui, abuziv, ma face inca sa ma gindesc daca voi participa la referendum. Eu m-am saturat de comportamentul comunistilor, nu vreau sa vad atita lupta, inraire si inversunare intre romani. Noi, basarabenii, avem nevoie de solidaritatea romanilor de peste Prut, nu de aceasta atitudine total distructiva si necooperanta a lui Basescu. Daca cineva e vinovat – sa fie pedepsit. Daca nu e pedepsit grupul Grivco si cei invocati, pentru nu stiu care vine, atunci sa nu spunem mereu prostii populiste – omul se judeca dupa declaratii publice si actiuni, nu dupa impresii si judecati de valoare.

  Concluzia – sint deja impotriva lui Basescu, pentru ca nu vrea sa coopereze cu partidele, pentru ca vede numai PD-L-ul si pentru ca ii crede pe toti prosti, pentru ca vrea constant sa compromita parlamentarismul, si nu pentru ca sint presedintele PNL. Pentru mine toti romanii din Romania sint romani, dar ii judec dupa atitudinea fata de Constitutie, lege si fata de romanii din Basarabia.”

  Si inca ceva. La banii pe care ni-i arata televiziunile ca ii cheltuieste Basescu, sint absolut de acord ca e cel mai mare mogul, asa cum s-a si intimplat cu toti Presedintii, pina acum. Unicul sau regret si, probabil, ciuda cea mare, e ca el, ca mogul-sef, nu-i are in buzunar pe toti mogulii, daca sint moguli cei numiti de el…”

  „Pt Adoreus

  Mie nu mi se pare in regula sa se ajunga in situatia cind diaspora hotaraste Presedintele Romaniei, atunci cind Romania a ales altceva. Dar lucrurile trebuie privite altfel. Celelalte partide, nu doar PD-L-ul lui Basescu au trebuit:

  1. Sa vina constant la Chisinau.
  2. Sa aibe intilniri cu cetatenii.
  3. Sa trimita sau sa selecteze de aici reprezentanti ai fiecarui partid in sectiile de votare. Si observatori.
  4. Sa gaseasca reprezentanti cu cetatenie romana – si sint – ai societatii civile, sa observe alegerile.
  5. Sa obtina acces la televiziunile din Moldova, de exemplu, sau sa aibe la TV – romanesti emisiuni despre Basarabia si alte zone. Basarabia nu e diaspora, ci e teritoriu istoric.
  6. Sa aibe acorduri de cooperare cu partide din R.Moldova.
  7. Sa fi invitat la dezbateri si pe alti basarabeni, nu doar sa il vada oamenii pe Chirtoaca in tabara PD-L.
  8. Sa aibe in programul lor politic si sa faca mereu ceva legat de proiectul apropierii R.Moldova de Romania, NATO si UE.”

  Si un exemplu de postare demna, nu a unui „trepanat”, termen invatat de la vizitatorii blogului, pe care il echivalez cu „mankurt”.

  „# Romanii sub Basescu spune:
  10 December 2009, la 15:03 edit

  Traind in Romania in ultimii 5 ani, sunt perfect de acord cu Free Willy. Doamna Pavlicenco are mare dreptate! Am facut prostia in 2004 sa-l votez pe acest individ primitiv, incult si tupeist. Daca e vorba sa fiu silita de unii care nu stiu ce inseamna Epoca Basescu & fiica-sa & mafia lui Basescu – inca si mai rea decat Epoca Ceausescu, sa mai suport inca 5 ani asemenea mascarici periculos si camarila lui corupta si aroganta, atunci… Adio! Cer azil politic in Bulgaria! Nu numai ca telefoanele sunt acum mult mai supravegheate decat pe vremea lui Ceausescu, viata este apasatoare, peste tot auzi numai injuraturi, ca, deh – are tineretul un “model de succesuri”! Basescu este fost membru PCR si colaborator sarguincios al Securitatii, in slujba careia a lucrat pana-n 1990, obisnuit sa traiasca bine ca sef comunist.

  Partidul lui socialist, inscris in Internationala socialista, a trecut brusc, peste noapte, de partea PPE, cel mai puternic grup din UE si s-a declarat de dreapta si anticomunist. Sa practici cea mai dezgustatoare propaganda neagra bolsevico-fascista, de pe pozitii de forta, ca sef de stat, desi obligatia lui era sa fie un factor de echilibru in societate, nu sa ai ca unic tel cresterea procentelor partidului din care provii si distrugerea sau inghitirea tuturor celorlalte partide miroase cumva a democratie, a echidistanta, a valori generale?

  A reusit sa ocupe toate posturile importante din stat cu membri ai propriului partid, a aservit serviciile secrete si publice, numind la conducere exclusiv indivizi pe care-i santajeaza si controleaza el, si-a impus propria fiica europarlamentar, si-a imbogatit cealalta fiica prin colectarea spagilor in conturile si averea ei, la fel a procedat cu fratele lui si familia acestuia.

  Daca ramanem cu asta pe cap inca 5 ani, dizolva Parlamentul, isi face un fel de Marea Adunare Nationala, distruge tot ce am obtinut in 20 de ani. Poate ca fratii nostri din Moldova ne urasc atat de mult incat sa ne aduca inapoi cu 20 de ani. Atunci faceti ce va duce capul si ce va permite constiinta, ca noi plecam. Veniti voi si colonizati tara lui Basescu! Inghititi voi toate mascarile lor! Dar sa stiti ca milioane de romani o sa va blesteme! Si mai usurel cu adoratia catre Chirtoaca ala, ca a avut de la cine sa invete ipocrizia – idolul lui Basea Voda!”

  Imi este dificil sa va spun care alta persoana din politica, nu spun „om politic” sau „politician” v-ar mai putea raspunde cu atita rabdare si timpul meu e scump. daca nu veti intelege nimic din asta, imi va pare rau ca nu aveti trend de transformare.

 43. Crin Antonescu e acelasi Rosca!!!!
  Ma bucur ca in Romania a cistigat si de data asta democrat-liberalii!
  Sa fi avut cetatenie romana votam cu ambele miini pentru Basescu!!!

 44. Daca este sa fim corecti unii fata de altii,ar trebui sa ne felicitam reciproc pentru participarea la acest act democratic – alegerea presedintelui.Corect ar fi sa nu facem atata caz si sa ne supunem majoritatii;eu nu cred ca romanii din afara granitelor au decis cine sa iasa presedinte in tara,ei au fost doar picaturile care au umplut ceva mai mult unul dintre pahare comparativ cu celalalt,dar de umplut,paharele s-au umplut aici in tara.Mi-as dori ca in fiecare casa sa existe o Constitutie a Romaniei(chiar si primita drept cadou ..electoral) pentru ca oamenii sa nu mai voteze in mod afectiv sau dupa ureche ci in mod rational dupa o indelunga si matura gandire – ceea ce ar fi o dovada ca percep adevarata importanta a votului ca mijloc de exprimare a vointei populare;probabil asa ,se va intelege faptul ca cetatenii romani au aceleasi drepturi,indiferent de ce parte a granitei se afla,inclusiv acela de a vota si chiar si acela ca optiunea lor liber exprimata sa fie respectata chiar si de catre oponenti.Daca ne place democratia,trebuie sa-i acceptam si unele dintre efectele sale mai …perverse!

 45. Va multumesc Doamna Pavlicenco, ca ati gasit cuvintele potrivite pentru ceea ce s-a intamplat. Cu tot respectul pentru toti romanii, dar cei din tara au dreptatea cea mai mare pentru ca traiesc si locuiesc acolo.
  Nu trebuie romanii din diaspora sa le dicteze cum e mai bine.
  Imi pare nespu de rau ca in RM nu exista loc pentru femei ca Dumneavoastra.
  Craciiun Fericit!

 46. Si ca un compliment: toate comentariile despre furtul care a fost, s-au regasit aici.
  Pacat si trist. Trist si tarziu pentru orice comentarii. Mai ramane o mica speranta, ca cei cu sira spinarii vor avea curajul sa explice cum si-au daruit votul, in detrimentul celor care nu au cetatenie insa stiu foarte bine ce se petrece. Si bineinteles a romanilor din Tara.
  Cata profanare si igniranta dupa toate cate au fost.

 47. E adevarat ca nu poti pune mana in foc pentru nici un partid. Insa abia acum dupa 20 de ani de la caderea comunismului in Romania in decembrie 2009, se intammpla sa fie arestati oamenii ca in statul lui Voronin sau ce cosmar pe vremea lui Ceausescu.
  Cred ca e un argument greu.
  Da, vin unii de pe vremea comunismului, dar pe parintii vostri i-ati iertat, le-ati gasit scuze. Coteaza ce se FACE, NU CE SE SPUNE. Impotriva lui Basescu s-au reunit TOTI. Asculta inima tarii, cetateanule!

 48. Pt speranta

  O data si o data romanii din Romania si din R.Moldova trebuie sa renunte la vinzarea-cumpararea votului. Eu sint extrem de suparata ca Romania, membra a NATo si UE, prin acest PD-L ahtiat dupa putere, in loc sa ne dea si noua un exemplu si model de demnitate, preia de la regimul Voronin toate metodele siunistre de fraudare, inclusiv punindu-i pe morti sa voteze. Rusine.

  Pentru noi, pt mine, Romania este un vis care se afla aproape, pe care mi-l doresc realizat ca unitate nationala si cind vad aceste actiuni mi se prabuseste speranta.

  Cred ca Romania nu are liniste si se zbuciuma pentru ca nu este intregita. Si cind va fi asa, vor sti si romanii din Basarabia cum sa voteze, nemanipulat.

  Si mai e ceva. Poti spune multe, conteaza ce faci. Toate declaratiile absurde pentru oameni neinformati legate de ura penbtru moguili a lui Basescu este la fel de populista si falsa ca si ura si isteria antiromaneasca a lui Voronin, in toti acesti ani. Nu mai spun ca vine de la mogulii-sefi-cei mai mari capitalisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *