„Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Romanii au ratat Alianta PNL-PSD-UDMR “Pentru Romania”

Eu nu cred ca Basescu a cistigat alegerile. Sigur, pot fi orice comentarii legate de alegerile din Romania si de rezultatele Antonesculor. A fost o campanie cum nu am mai vazut – atita inclestare, inversunare intre fortele ce vor sa ii reprezinte pe toti romanii! Cauza principala – polarizarea societatii urmare a guvernarii baseschiste. Am remarcat afirmatia lui Cristian Tudor Popescu, potrivit careia acest scrutin pare a fi ultimul cu o asemenea tensiune si divizare a societatii. Acum dupa ultimele rezultate, nu cred ca e asa. Cred ca in Romania, daca victoria lui Basescu e definitiva, pe care eu o cred doar rezultatul unei fraude cauzate/datorate resursei administrative, instabilitatea va intra intr-o noua faza… Nu cred ca romanii, care au votat intr-o societate inca puternic manipulata, au votat, chiar si asa, pentru un sef de stat ce “isi ciuruieste” – in stil rusesc sau european? – oponentii, pe care si-i doreste transformati fortat din oponenti in parteneri.

Ceea ce s-a remarcat in aceasta campanie, mai ales dupa primul tur, este pozitia morala a liderului PNL Crin Antonescu, cel care a oferit un exemplu de verticalitate, principialitate, consecventa si caracter. Promptitudinea, prin care si-a reconfirmat pozitia de a constitui o alianta larga, in vederea preluarii reaspunderii pentru guvernare, fapt pentru care l-a sprijinit pe Mircea Geoana, a fost apreciat atit de analisti, cit si de populatie. El nu a asteptat sa fie curtat, cumparat cit mai scump, ci si-a redeclarat optiunea si a explicat, in atitea emisiuni de ce isi asuma acest risc. Si asta ramine ca exemplu de comportament politic demn.

Crin Antonescu a riscat printr-un gest profund moral, facind-o de dragul identificarii unei bune cooperari intre PNL si PSD, reusind sa uneasca societatea, dezbinata si “hahaita” in cinci ani de un inalt demnitar, zimbind mreu batjocoritor la adresa “dusmanilor de clasa” si “prietenilor lui Obama”.

Nu cred ca – daca va ramine inca un mandat – Basescu nu-i va dezbina in continuare pe romani. Nu cred ca va reusi sa fie Presedintele tuturor romanilor, nici din Romania, nici din Basarabia, simpatizind si favorizind doar partidul lui Boc si unele forte politice “popular/populiste” de prin R.Moldova. Nu cred ca va invata sa colaboreze cu celelalte partide din Romania pentru crearea unui Guvern stabil. Nu cred ca va intelege ca cetatenii care sprijina alte partide sint si ei demni de respect. Nu cred ca isi va depasi principalul handicap – indisponibilitatea pentru dialog, conlucrare, compromis. Nu cred ca scopul sau e “modernizarea” Romaniei, de parca tara nu e membra a NATO si UE. Dar cred ca scopul lui Basescu e sa poata conduce cit mai mult fara Guvern si fara Parlament sau din cele „de buzunar”. Nu cred ca nu va marsa mai departe pe instigarea oamenilor de rind impotriva politicienilor. Nu vad cum ar putea Basescu sa coopereze cu fortele “identificate” drept comuniste (adevarat – intr-o tara aflata in spatiul euratlantic!). Nu cred ca Basescu va renunta sa mai cultive reflexele instinctuale ale romanilor sau ca va demonstra o alta cultura politica. Nu cred ca va inceta a fi un demagog desavirsit, dincolo de alte metehne in cazul unei persoane publice.

De aceea, cred ca in Romania intirzie perioada unei reformatari proeuropene a Puterii, a unei asezari institutionale, a compromisului intre fortele de centru-dreapta si centru-stinga. Si asta intr-o tara in care nu se mai pune problema in ce sfera de influenta sa fie – UE sau Rusia!

Nu agreez situatia cind Presedinti si partide destabilizeaza continuu situatia din tara, ii debarca pe toti si sint convinsi ca asa le va merge mereu. Nimic din ce e artificial nu rezista. Ce are de intimplat se va intimpla. Si, pornind de la acest comportament, nu stiu cine e cu sechele comuniste pe comportament si cine nu.

Cit priveste votul basarabenilor, reproduc afirmatia recenta a editorialistului de la “Timpul” Constantin Tanase: “Cu ocazia electoralei din Romвnia, am avut ocazia să constat (încă o dată) că românii noştri basarabeni (cu paşapoarte) constituie un electorat specific. Dacă aş avea cetăţenie română şi dreptul de vot, aş spune totul ce cred despre ei, dar aşa nu pot. Prietenii mei, care nu cântă la pian, ştiu de ce.”

Paradoxul este ca Traian Basescu, cel care in acesti ani nu a facut decit sa umble cu vorba dulce, fara a o materializa in decizii si actiuni, cel care a tergiversat, impreuna cu PD-L si Guvernul Boc, promovarea si adoptarea amendamentelor la Legea cetateniei, pentru a o lansa cu efect electoral, cel care nu a facut, practic, nimic pentru romanii din diaspora, a fost votat prin speranta – inca o data, ma tem, din nou desarta -, investita inr-un sef de stat, nu in Basescu anume. Pacat. Sint sigura ca si peste cinci ani va fi aceeasi situatie si bilantul deciziilor si actiunilor in favoarea basarabenilor nu va insemna un nomenclator bogat. Asta e din cauza ca, pentru a ajuta R.Moldova, clasa politica trebuie sa fie unita macar in aceasta chestiune, dar Basescu nu o poate uni, nu e exemplu si model de moralitate politica. Au spus corect unii politicieni din Romania, explicind motivele voturilor din diaspora/teritoriile istorice romanesti in favoarea lui Basescu: “Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

304 Comments

Add a Comment
  1. d-na Pavlicenco, poate ca mortii respectivi au votat cu Geoana. Aveti vreun indiciu ca ar fi votat cu Basescu?

    „Cu tot respectul pentru toti romanii, dar cei din tara au dreptatea cea mai mare pentru ca traiesc si locuiesc acolo.”

    Rezulta ca toti romanii din afara tarii, inclusiv d-na Pavlicenco, ar trebui sa fie lipsiti de drept de vot.

    Corect?

  2. Crin Antonescu mai are o singura sansa daca vrea sa mai ramana in politica. Anume sa o ia de mana pe Norica Nicolai si pe Ludovic Orban si sa se inscrie in PSD.
    Iar asta cu fraudarea votului este o paranoia. Nu s-a putut demonstra nici o frauda. Singurii care au practicat in Romania asta sunt cei de la PSD. De asta si striga acum „hotii”. Au impresia ca toti procedeaza asemenea lor. Paranoia este boala nationala.

  3. Va multumesc din tot sufletul pentru raspuns.
    Va doresc multa sanatate si multe puteri pentru un nou inceput.

  4. Constantin TANASE scrisa in anul 1930!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ne-am trezit din hibernare
    Si-am strigat cit am putut:
    Sus Cutare! Jos Cutare!
    Si cu asta ce-am facut?
    Am dorit, cu mic, cu mare,
    Si-am luptat, cum am stiut,
    S-avem noua guvernare?
    Si cu asta ce-am facut?

    Ca mai bine sa ne fie,
    Ne-a crescut salariul brut,
    Dar traim in saracie?
    Si cu asta ce-am facut?

    Ia coruptia amploare,
    Cum nicicind nu s-a vazut,
    Scoatem totul la vinzare?
    Si cu asta ce-am facut?
    Pentru-a cistiga o piine,
    Multi o iau de la-nceput,
    Ratacesc prin tari straine?
    Si cu asta ce-am facut?
    Traversam ani grei cu crize,
    Leul iar a decazut,
    Cresc intruna taxe-accize?
    Si cu asta ce-am facut?
    Totul este ca-nainte,
    De belele n-am trecut,
    Se trag sforile, se minte?
    Si cu asta ce-am facut?
    Se urzesc pe-ascuns vendete,
    Cum nicicind nu s-a vazut,
    Tara-i plina de vedete?
    Si cu asta ce-am facut?
    Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
    E sloganul cunoscut;
    Iarasi am votat ca prostii.
    Si cu asta ce-am facut?

    Observatie:
    Nici o diferenta intre 1930 si 2009, deci cel mai potrivit slogan de tara este:

    ROMANIA = TARA TUTUROR TIMPURILOR !
    Sau “LA VREMURI NOI … TOT NOI !!!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *