Георгиевская ленточка versus Tricolorul romanesc

De pe: http://annaciofu.wordpress.com/2009/04/29/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0-versus-tricolorul-romanesc/

tricolor_0.jpggeorg_lenta.jpgDe cativa ani incoace, in preajma zilei de 9 mai, se observa o “invazie” de panglici bicolore cu 5 fasii alternante de culoare neagra si oranj, numite conventional “Panglica Sfantului Gheorghe”.  Chiar daca imaginea Sfantului Gheorghe este interpretata de multe ori ca simbol al Rusiei, vreau sa remarc faptul ca laitmotivul calaretului care omoara sarpele sau balaurul exista in foarte multe culturi atat crestine cat si islamice (a se vedea mituri din Siria sau Etiopia). Acest simbol este foarte raspandit si vine din perioada precrestina. Mai mult ca atat, originea acestui simbol este atemporal, venind, daca vreti, dinainte de construirea Turnului Babel, adica inainte sa se incurce limbile, atunci cand toti contituiau o masa omogena si aveau aceleasi credinte, principii si idei despre lume. Dar despre evolutia imaginii Sfantului Gheorghe in lume si in spatiul romanesc puteti usor afla la un simplu search pe google.

Ceea ce vreau eu sa supun atentiei este incarcatura simbolica a Panglicii Sfantului Gheorghe si contextul in care este ea folosita si promovata. Deci ne pomenim in situatia in care Panglica Sfantului Ghoerghe devine instrumentalizata ideologic, aparent in scopuri pur sociale.

Георгиевская ленточка este o actiune sociala, dedicata comemorarii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei“, initiata de «РИА Новости» si РООСПМ «Студенческая община» in anul 2006. Consta in distrubuirea si purtatea acestei panglici in perioada 24 aprilie – 12 mai. Organizatorii actiunii aduc la cunostinta publicului ca in 2006 au fost distribuite gratis 5 milioane de panglici in toata lumea, in 2007 mai mult de 1o milioane, iar timp de trei ani de la initierea actiunii au fost distribuite gratis mult peste 20 milioane de panglici. Se opereaza cu termeni sensibili de comemorare a celor cazuti in Marele Razboi pentru Apararea Patriei si renastere a constiintei maselor in vederea unitatii in respectarea trecutului.Акция финансируется государством, органами местного самоуправления, а также коммерческими и иными организациями.”

В акции «Георгиевская ленточка» принимают участие жители многих стран мира (в том числе, по словам организаторов, Франции, США, Китая, Великобритании и др.). «Георгиевская ленточка» стала традицией и неотъемлемой частью празднования Дня Победы. Акция может восприниматься как новая российская национальная идея.

Vreau sa fac o mica paranteza referitor la diferenta simbolica si ideologica dintre Marele Razboi pentru Apararea Patriei si Cel de-al Doilea Razboi Mondial. A se lua in considerare faptul ca primul dureaza in perioada 1941-1945, iar cel de-al doilea intre 1939 si 1945. Nu cred ca e necesar sa explic cine cu cine a luptat si de ce. Ceea ce ne intereseaza pe noi este sa intelegem logica partajarii conceptului unuia si aceluiasi razboi. Este mai mult decat evident ca URSS-ul si Rusia, la etapa actuala, continua sa puna o amprentă vizibilă a politicilor sovietice dezvoltate aici, atât la propriu cât şi la figurat, menţinându-se drept factor de influenţă pentru memoria colectivă.

Intr-o analiza din perspectiva semiotica a comemorarii zilei de 9 mai am selectat urmatoarele: “Deseori apare întrebarea de ce se insistă pe sărbătorirea „eliberării”? Puţin probabil că motivul ar fi doar onorarea memoriei colective şi a societăţii care aduce onorurile cuvenite celor ce au luptat în Marele Război Pentru Apărarea Patriei. Din ce în ce mai mult se simt tendinţele politice ale sărbătorii, care chiar dacă rămân nedeclarate, au o influenţă notorie asupra valorilor naţionale şi a societăţii în general.mult prea mulţi mai cred încă în faptul că sovieticii ne-au eliberat pe noi, de români; pentru că limba doar unei minorităţi naţionale tot mai des e folosită şi are pretenţii de a fi “de stat”; pentru că se ridică, renovează, recrează monumente sovieticilor, pentru că 9 mai e ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei şi nu Ziua Europei, pentru că există amintirea despre “Rumâno-faşiskaia armia”; pentru că nu ştim să ne preţuim eroii; pentru că multe lucruri vor fi ascunse, tăinuite, negate şi uitate; pentru că este securitate si nu siguranţă, pentru că, în ciuda adevărului istoric, toate au ajuns „o închipuire” a unor minţi a căror timp demult trecut era doar o perioadă mitologică despre care au vorbit pentru „a-şi lăsa”numele printre filele istoriei.”

Tot in acest context, va invit sa cititi doua interviuri, doua perspective total distincte, unul romanesc si altul pro-rusesc, pentru a sesiza voi insiva diferenta. (*Interviurile sunt realizate de Corina Toma)

Ceea ce ma doare pe mine este faptul ca multora le este rusine sa poarte la piept Tricolorul nostru romanesc, dar afiseaza ostentativ Panglica Sfantului Gheorghe care este intrumentalizata si ideologizata la maxim, servind interese absolut straine neamului nostru! La fel de dureros e faptul ca eroii Armatei Romane sunt dati uitarii si tratati ca  niste dusmani ai poporului si nimeni nu le inventeaza panglici si nimeni nu le onoreaza memoria!

Pana cand o sa ne lasam manipulati? Da, e adevarat ca au murit buneii nostri in acest razboi, dar moartea lor e folosita in scopuri perfide, impotriva noastra, si refuz sa accept acest lucru!

Eu am facut alegerea, acum e randul tau sa decizi!

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
 1. si eu sunt de acord cu asta ma irita aceasta panglica al sf. Gheorghe pentru mine e absolut straina si nu-mi trezeste nici-un interes…

 2. Aceasta panglica e un shov de ura-patriotism rusesc. Putin , inspirandu-se de patriotismul Americanilor pentru valorile lor nationale, a decis „sa-l cultive” pe cel rusesc, depasind „usurel” hotarele Rusiei , in dorinta de a-l transforma in fenomen pan-rusesc. Tinerilor din Republica Moldova le sunt straine aceste simboluri, cu toate ca ei nici nu au studiat la lectiile de istoeie a URSS termenul de „sovinism velicoross”.

 3. De ce atita superficialitate ? Doar forma si nu continutul problemei. Va propun sa privim lucrurile si dintr-o alta perspectiva, mai pamanteana, nu atit de abstracta, ca cea a simbolurilor.
  1. V-ati pus intrebarea de ce atitudinea celor cunoscuti drept patrioti unionisti gen amicul dvs. Valeriu Matei, Vasile Soimaru, Ion Ungureanu, Mircea Druc este mult mai rezervata fata de Vladimir Voronin decit cea a „lupilor tineri” scoliti un ultimii ani in Romania gen Chirtoaca ? Desprinderea de URSS si crearea statului independent republica Moldova a carui politica era hotarita la Chisinau, a fost un cistig major in conditiile istorice ale anilor `90. Romania neavind nici cea mai mica contributie la acest proces, ramane sa decideti dvs. daca V.V. adica seful KGB al R.S.Moldova a facut parte din grupul de coplotisti care a reusit desprinderea Moldovei de URSS.
  2. Faptul ca ati fost desemnata membru al adunarii parlamentare a NATO din partea Moldovei, ma face sa cred ca dvs. aveti deprinderile de a analiza Doctrina de intrebuintare in lupta a Fortei de Interventie Rapida a Federatiei Ruse. Pilonul de baza a FIR rusesti fiind Divizia 76 Aeropurtata de la Pskov, cea care a fost trimisa in august 2009 sa „restabileasca ordininea constitutionala” in Osetia de Sud, dupa invazia armatei georgiene. http://en.wikipedia.org/wiki/76th_Airborne_Division_(Russia).
  Ca sa intelegeti despre ce vorbesc, analizati interventia sorei sale americane Divizia 82 Aeropurtata in 1989, din Panama soldata cu capturarea si inlaturarea de la putere a presedintelui Noriega. http://www.acig.org/artman/publish/article_160.shtml
  Orisicit, trupele americane au pus pe cine trebuia la conducere si au mai stat ceva vreme pe acolo si dupa invazie. Daca ar fi existat o astfel de posibilitate si in Moldova pe 7 aprilie, daca haosul lua amploare, hotariti dvs. Rezultatul ar fi fost pentru Moldova, intoarcerea la situatia de dinainte de 1989. Si in atari conditii, rusii nu l-ar fi lasat nepedepsit pe Voronin pentru „tradarea” lui ca ofiter activ al KGB din 1990. De trebuie ca dorinta lui Basescu de a intra in cartea de istorie sa strice ceva cu care n-a avut niciodata nimic comun ?

 4. propaganda KGB din ex-URSS acum Rusia nu a murit.

  iar prostii sunt multi… si sunt aceiasi prosti care daca vorbesc limba rusa li se pare ca sunt asa foarte inteligenti.

 5. un PR foarte bine pus la punct de rusia. constientul uman, a devenit si el de vinzare-cumparare-manipulare. pina acum marketologii doar bagau pe git produse si servicii , fiind interesati de bani, dar acum a venit comanda de stat, iar ei sint interesati de putere si manipulare.
  Puteti sa va legati 2 panglici pe nas, cite una pe fese, si una facuta sul in cur, si cu spuma la gura sa urlati despre victorie(mai ales VORonin). Oricum cum zicea БРАТ 2: „Сила в правде !”, iar adevarul este ca rusia si-a cistigat razboiul sau, dar pentru noi ramine doar o ocupanta, dar care a reusit sa ne ocupe si mintele, incit sa-i declaram pe ei buni, iar pe cei ce au vrut sa ne elibereze- agresori.

 6. da eu cu mindrie as purta panglica Sf. Gheorghe si cu rusine as purta panglica tricolora fara de stema Moldovei la mijloc!!! Buneii mei i-au batut pe fasciscisti (si pe aliatii lor rumini) si de ce ma rog sa port un simbol a ucigasului Antonescu sau a unui popor despre care Bismarc a spus: ,,romyn nu e natiune, ci o profesie”? de ce trebuie eu sa comemorez pe cei care au omorit sute de mii de evrei, moldoveni, etc? de ce eu trebuie sa cinstesc pe lasi, care mereu au infipt pumnalul in spate, sau care de la facerea lor (facerea ruminiei ca stat pe harta), au fost prostituate si nu au fost in stare sa-si apere pamintul? De ce?

 7. Iarasi Pavlicenco umbla cu prostiile ei traditionale. Comunistii pot fi doboriti numai daca atragem de partea noastra o buna parte de rusi. Iar Pavlicenco iarasi ridica un zid intre rusi si romani.

 8. pentru Marcu

  poarta cu mandrie simbolul celor, care au deportat si omorat popoare in lagare siberiene, a celor care au tinut in spaima si teroare milioane de oameni, a celor arma carora este santajul, demontrarea fortei, expansionismul. Si aminteste-ti de clasicul acestei teorii – Lenin, care a zis : Rusia este temnita a popoarelor si jandarm al Europei.Si mandreste-te cu ziua de alaltaieri, mosnege.

 9. pt Marcu

  apropos de Evrei, pogromurile si omorurile acestui popor le-a facut черная сотня ruseasca si pe timpul lui Stalin si Brejnev „problema evreeasca” a fost caracteristica prin prigonirea si maltratarea Evreilor.

 10. eu tot mi-am facut alegerea, nu-mi pun panglica asta makar sa urle in gura mare toti descreieratii astia, sa-mi dea toate dovezile de pe lume k e inofensiva, tot arma si mijlok al Rusiei ocupante ramine.

  pt. Marcu, omule, chiar imi pare rau de tine k esti asa de degradat, k crezi in toate timpeniile care le-ai postat aici, pe scurt, esti un om pierdut si incurabil, ciao.

  desi se zice in articol k ar fi atemporala si mai nu stiu ce, eu prima data anul asta am vazut-o, si mi-a fost klar deodata, nici o publicitate a Rusiei n-am sa fac niciodata.
  o buna parte a tinerilor din RM au devenit foarte iritati la orice simbol al Rusiei…nici nu e nevoie sa cunosti prea multa teorie, o data ce vezi k slujeste ocupantilor si nemernicilor astia, simti k te zgirie, te irita. Dispret celor tineri basarabeni care o poarta !!!

 11. ce hoit imputit rusesc mai marcuuuuur…

 12. ce hoit imputit rusesc mai marcuuuuur…

 13. pu Silvera: poarta cu mandrie simbolul celor – multumesc, cu mare mindrie am sa-l port (la noi la crestini, Sf Gheorghe totusi e un sfint, plus, mai ia niste lectii de geraldica, ca sa stai cu mine de vorba despre simboluri); Bunelul meu pe nimeni nu a deportat! el a fost represat. totul e simplu- el a luptat impotriva fascistilor (ruminii tot printre astea au fost), ostasul simplu cu nimic nu a fost de vina pentru cei care il urmau. daca nu crezi, atunci intreaba-l pe bielorus, ucrainean, rus (unde de fascisti au fost arse sute de sate tot cu locuitorii sai, ori poate pe cei din Auschviz, etc) de ce ei i-a urit pe nazisti! apropo, nu vreu sa-l intreb p[e Lenin. el e mort. nu-i sunt urmas. apropo, despre eterna temnita a popoarelor s-a spus despre Imperiul Austro-ungar, iar despre jandarm al Europei s-a spus despre Imperiul Tarist de prin secolul 19 (chiar daca sunt de acord cu tine in privinta Rusiei). asa ca mergi si iti sufla mucii, mai invata istoria si abia mai apoi mai date cu parerea!
  Apropos, despre evrei, черная сотня ruseasca a existat pe la inceputurile sec 20 aproximativ anii 1900 – 1918. mai bine pune mina pe vreo carte despre durerile si chinurile evreilor concentrati in transnistria, ceva despre drumul mortii, ceva despre rolul ruminilor gen antonescu pe care tovarasul Adolf Eloizovici Sikelgruber (alia Hitler) i-a laudat pentru solutionarea exemplara a intrebarii evreiesti!!!

 14. pentru individul vanilllla: multumesc inca o data pentru toleranta in stil liberal de facatura taraneasca din pestera.
  Dna Pavlicenco! aveti sustinatori foarte intelegenti si educati. europeni, nu alta! interesant doar ca mitile sau cinii din Europa au sai rida?

 15. tot pentru urmasul demn a lui antonescu, adica adevaratului rumin pre nume curat ruminesc – vanilla- onoare celor tineri din Moldova care isi cinstesc memoria bunicilor sai si a tuturor celor care si-au dat viata impotriva fascismului turbat si care lupta impotriva tincanilor actuali a mizeriilor zilei de ieri! moarte fascistilor!!! Onoare anti-fascistilor!!!!!

 16. pt Marcu

  esti un gunoi genetic si ar fi o cinste prea mare pentru un avorton ca tine, sa te iau in seama.Asa ca, plimba ursul pe campiile marilor batalii ale ratatilor mancurti si canta le mesele leprelor comuniste. Dixit.

 17. pu Silvera: esti un gunoi genetic, pentru un avorton ca tine – pute a rasism! mindreste-te! esti o adevarata fiica a Furerlandului. desi nu! nu meriti sa fii numita SS-ovista! esti o adevarata urmasa a lui antonescu. doar atit poti? mintea ta ,,lucida” de altceva spre exemplu argumente nu e in stare sa nasca?

 18. pu Rivera:

  apropo, despre cimpiile marilor batalii ale ratatilor- am impresia ca te-ai referit anume la acei mari ratati ale cimpiilor marilor batalii – adica la rumini!!! He he he! doar germanii au fost in stare sa forteze Prutul, deoarece ruminii au facut in pantaloni si multe zile la rind nu au fost in stare sa i-a malul sting al Prutului in 1941! Odesa incredintata tot lor ruminilor, tot de nemti a fost luata, daca ruminii s-au cinuit, s-au chinuit si au facut in pantaloni!!! He he he! dar despre marea batalie de la Stalingrad! apoi nici nu mai spun nimic, inafara de faptul ca cei 600 mii de nemti au nemerit in incercuire din simplul motiv ca sovieticii au rupt frontul anume si inclusiv pe portiunea pe care ruminasii o aparau! He he he! despre operatiunea Iasi-Chisinau (cind a fost elebirata o parte a Moldovei de cisma fascista) nici nu mai spun! Noapte buna, tie cunoascatoare de istorie!

 19. Marcu ai dreptate, eu port panglica si totsi prietenii mei tot. dar despre Silvera; este un Fascist si un Tradator ca si ceilaltsi Romi din Rominia. afara Tradatorii, afara cu IUDA !!!!

 20. Pt ghita

  Total de acord cu pozitia exprimata. Si eu reproduc de multe ori expresia din BRAT 2 Sila v pravde. Poti sa o afunzi, sa o ascunzi, sa o calci in picioare, dar nu o poti anula…

 21. pentru Gheorghe: Gica nu te stiu. nu stiu ce vreai! daca esti sincer, atunci te salut! si te rog! Iude nu cauta, e drumul direct spre dezbinare, spre razboi intre noi. dar daca esti provocator, atunci, cauta-ti de treaba!

 22. O da, sunt si aici maldavanii cu creierul spalat de televiziunea kgbista. Si ce au castigat buneii vostri? – Doar robia si saracia cumunista. In satul lui bunica mea din judetul Cernauti nu a fost ucis nici un om de catre nemti sau romani, dar cind au venit porcii – binisor au rarit populatia prin trimiterea in Siberia a celor suspecti, inclusiv si familia lui bunica mea tot cu copiii mici a fost deportata. Sora lui mama a murit de foamete si frig.

 23. Maldabou marcu a scris ca romanii nu pot sa lupte, iata in schimb maldavenii reprezinta о natiune de neînvins. Aveau in trecut asa cetati militare ca Soroca, Hotin, Cetatea Alba, Chilia, Tighina. Cite din ele acuma sunt cotrolate de guvern maldavinesc??

 24. Pentru Vitalia Pavlicenco: vad ca trecutul din Cuba Va face sa Va actualizati! ei, ieri era Pavlic Morozov, astazi e Брат2! pe mine asta nu ma bucura. de fapt in acel film, era vorba despre altceva! Si anume despre iata ce: Брат, вот ты скажи в чем сила? А сила в правде, Брат! mai departe citat dupa Pavlicenco: ,,Poti sa o afunzi, sa o ascunzi, sa o calci in picioare, dar nu o poti anula…” multumesc ca nici macar nu ati incercat sa ma contra-argumentati (Dna Vitalia, aceste cuvinte aproape ca nu la Dvs. se refera)!

  eu nu Va lipsesc pe voi de dreptul de a gindi cum vreti voi! nu va lipsesc de dreptul sa Va numiti cum vreti voi! dar si pe voi Va chem! nu ma lipsiti de aceleasi drepturi de care nu V-am lipsit eu pe voi!

  in rest, respect pentru Vitalia Pavlicenco – persoana un pic exaltata, un pic Jirinovskii moldovenesc. dar care merita respectul pentru curaj si sinceritate!!! apropo, unicul politic din tabara autodeclarata liberala care a fost si este simpla in comunicare!

  P.S. Eu Va multumesc pentru comunicare. Si pentru ca ma mai suportati pe site-ul Dvs. Si pentru ca nu ma cenzurati!

 25. Ia’uzi aici,MARCUrtule: ..Pentru toti cei care, ma irita, am o vorba sa va spun:gura mica,pentru toti cei care nu ma lasa sa sper,va dau voci de cartier,cu limbaj de cartier…

 26. Istoria exista. Cine uita de trecut n”are viitor. Fiecare are drept la memorie.

 27. Mulţumesc pentru articol. Fratele bunicii a murit la cotul Donului.

 28. Principele Radu îşi va anunţa candidatura la Preşedinţia Romaniei pe 10 mai, de Ziua Monarhiei.
  El ar putea fi consiliat în campania electorala de Betsy Myers, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui Barack Obama. Betsy Myers a fost, la sfîrşitul săptămînii trecute, invitata perechii princiare, prilej cu care a declarat că l-ar susţine pe principele Radu la funcţia supremă în stat.
  “În 2009, este pentru prima data în istoria postdecembrista când va veni la vot o nouă generaţie de români, necontaminată de ideologia comunistă. Această generaţie merită un nou tip de leadership”, a declarat principele.

  Principele Radu a spus că un preşedinte provenit dintr-un partid rămâne legat de acesta şi funcţionează ca un al doilea premier.
  „Un preşedinte fost membru al unui partid nu se poate distanţa de partidul lui, rămâne legat de interesele partidului, caută să-l impună la putere şi să îi ofere oportunităţi. Un astfel de preşedinte nu este decât un al doilea prim-ministru”, a afirmat el.
  „Nu am venit aici ca să promit miracole. (…) Nu aduc paradisul promis de unii după Revoluţie. Ceea ce fac eu aici este să vă chem să fim împreună la deşteptarea acestei ţări, să punem ordine şi demnitate în treburile ţării. (…) Răspunsul nu vine de la un singur om, soluţia nu stă în mâinile unui tătuc al ţării. Speranţa stă în noi toţi, împreună”.

  Regele Mihai I al României :
  „Prin prezenţa în alegerile democratice pentru instituţia şefului statului, familia mea încearcă să unească şi să însănătoşească România de astăzi.”

  „Au fost idei ale intelectualilor, ale oamenilor politici sau ale tinerilor. Am făcut mereu bine ţării noastre, nu am forţat niciodată lucrurile şi nu am profitat personal de întorsăturile istoriei recente. Actul potrivit pentru ţară vine la momentul potrivit. Cred că acest moment a venit”, a afirmat Regele Mihai.

  „Noi românii avem nevoie să fim din nou respectaţi în Italia, în Spania, peste tot în Europa şi America, oriunde în lume. Mai mult ca oricând, trebuie să ne respectăm noi înşine, acasă la noi.
  În acest an, să dăm împreună speranţă României”, a adăugat Regele Mihai, încheind: „Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

 29. De cind exista Republica Moldova nici un presedinte sau om politic roman nu a aratat atita dăruire si interes pentru noi precum Principele Radu. Am avut ocazia să îl cunosc personal, fiind clasa a XII la Liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei. Principele Radu este autor a cel puţin 2000 de proiecte naţionale, a făcut multe donaţii şi a susţinut şcolile româneşti din Republica Moldova şi regiunea nistreană. Este o ruşine pentru ceilalţi lideri politici de la Bucureşti care nu au ridicat un deget pentru neamul românesc basarabean.

 30. Pt Marcu

  1. Aluziile pe care le tot faceti la Cuba sint, pur si simplu, un mare pacat. Voi repeta de o mie de ori si mai mult – nimeni din familia noastra nu a avut niciodata colaborari cu servicii secrete ruse si, in general, cu nici un fel de servicii. Noi nu am facut niciodata parte din sistem si nu avem, cum spunea deputatul Vasile nedelciuc, „dopusk la sistem”. Niciodata. Sotul meu a fost chemat sa-si satisfaca, la fel ca multi tineri din RSSM, serviciul militar ca traducator de spaniola, pentru ca a invatat la limbi straine, spaniola. Iar eu, la 21 ani, din anul 5 de la facultatea de limbi strinae, franceza, am plecat ca sotie, desi Universitatea nu vroia sa-mi dea caracterizare-recomandare, pentru ca, in ajun, nu mersesem cu grupa la voskresnik. Eu m-am casatorit la 24 aprilie 1974. Sint nascuta la 29 octombrie 1953. Am plecat in Cuba la virsta de 21 de ani, pe 6 decembrie 1974. Noua luni am fost gravida si am adus acasa o fiica de 11 luni, nascuta la 31 octombrie 1975. Nu am beneficiat de concediu, ca sa venim mai devreme cu doua luni, sa reusim si la inceputul anului de studii – sotul trebuia sa reia lucrul la catedra de literatura universala, sa isi faca teza, iar eu – sa termin studiile, fiind plecata din anul 5. Am revenit acasa la 5 septembrie 1976. De aceea, prostiile vehiculate de dusmanii politici, care ma privesc raportata la anul 1974-76, pornind de la faptul ca sint astazi politician, ma supara, ca si cei care le repeta din nu stiu ce motive. In Cuba, pina la nasterea fiicei, am facut munca obsteasca in unitatea militara – am facut ordine in biblioteca si am citit, in acea perioada, literatura clasica rusa, ca asta era mai mult in acea biblioteca. Eu nu cunosteam prea bine literatura rusa, pentru ca atunci cind invatatam eu la Limbi straine nu se studia literatura rusa, mai tirziu – s-a introdus. Sotul mi-a facut o lista si eu am citit. Intre altele, nu i-am permis sotului meu sa intre in rindurile PCUS, i-am spus ca esti foarte fin pentru grosolaniile celor din acest sistem si nu ai nevoie. Si nu a intrat. De aceea, nu folositi cu atita usurinta niste vehiculari de-ale lui Rosca, Roncea, chiar si Untila, care au „faime” adevarate, nu inventate, la acest capitol.

  2. In privinta „sila v pravde” am avut in vedere ca nimeni nu va putea afunda adevarul ca sintem romani, ca sintem europeni si ca, odata, vom fi impreuna sau macar alaturi de Romania, fara frontiere intre noi.

 31. As avea 2 intrebari catre D-na Pavlicenco,si anume 1) Este adevarart ca sunteti unicul cetatean al RM care a dat in judecata expiratu’ista de sef (careva amanunte..) si 2) in ce legaturi de rudenie se afla roska cu untila?(poate le cunoasteti, e un zvon c-ar fi veri) sunt cam dezinformat,pt. am lipsit mult timp. Mersi.

 32. Pt NATIONALIST

  1. Nu stiu daca sint unicul cetatean, dar sint cetateana care l-a chemat in judecata pe Voronin pentru ca a declarat la TV NIT: 1. Ca in mine se pompeaza bani din Romania (eu nu am luat un leu din Romania, nu am avut granturi, proiecte, donatii – nimic, dar sint decorata cu Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor, primit in 2004 – cind nu eram deputat -, mai sint si cetateanca romanca din 1992 – ca mai devreme nu s-a putut). 2. Ca eu am avut legaturi cu KGB. Ceea ce, iarasi, nu este ABSOLUT DELOC adevarat. Nu am avut si nu am legaturi cu nici un fel de servicii secrete – nici rusesti, nici (anti)nationale, nici din alte tari. Dosarul a parcurs etapa nationala si a fost depus, acum doi ani, la CEDO. Avocatul meu este Vlad Gribincea de la „Juristii pt drepturile omului”. Nu am cerut bani pt prejudiciu moral, am cerut sa fie doar judecat si sa i se pronunte o sentinta pe masura, care sa nu mai permita unui sef de stat sa se poarte ca un bandit care se deda desfriului in declaratiile sale de mare „pahan” (=stapin peste toti).

  2. Din spusele lui Untila, par sa fie veri de-ai doilea cu Rosca. Dar nici Rosca nu nega acest lucru, chiar facea haz pe seama asta.

 33. Stimata dna Vitalia Pavlicenco,
  De ce nu semnati Declaratia de la Praga de condamnare a regimului comunist? O Declaratie intiata, intre altii, de celebrul disident, dramaturg si fost presedinte al Republicii Cehe Vaclav Havel, pastorul Joachim Gauck, parlamentarul suedez Goran Lindblad si fostul presedinte al Lituaniei Vytautas Landsbergis.
  Ati fi primul politician democrat din Republica Moldova care face acest lucru.
  Iata link-ul spre lista internationala, unde tebuie sa semnati cu numele complet si cu afilierea institutionala.
  http://praguedeclaration.org/sig
  Textul Declaratiei in limba romana
  http://declaratiadelapraga.ro/

 34. Parca special ne intuneca cineva mintile. Ma intreb:” Cat de mare trebuie sa fie legatura dintre pamantenii nostri ca sa nu o poata distruge in zici si sute de ani atatzia profitori de putere ,atatzia dezbinatori de neam si buna vecinatate?
  Ori altceva? Cred-ca totul are o limita,pur si simplu profitorii si dezbinatorii sunt atat de marunti in toate ca Puterea Vietzii ii ignora.
  Dece ,ma rog, se poate contrapune necorect,o panglica-semn a unui mif (,fie chiar si despre sfantul Gheorghe,ideia care a fost inventata si implantata artificial in constiintza milioanelor de sclavi ) – si simbolul Statului Roman, real – Tricolorul ? Doar panglica asta a fost introdusa in alt timp ,in alta situatzie de alt stat, mai mult ca simbolul unei dureri enorme ,adica cu alt sens. S-a dus statul ala si modul cum isi alina Durerea urmasii celor macinatzi – e dreptul lor ,care este respectet de orice om normal la minte . Iar un martzisor alaturi de o panglica simbol a dureri si pomenirii celor cazutzi ca Jertfe si toate drapelele statelor ONU -aplecate in memoria lor -oare nu asta am vrea noi cu totzii? Simbolurile acestea ne aduc aminte ca trebuie sa pastram si sa intarim tot ce ne uneste ca neam, ca compatriotzi si buni vecini.

 35. Pt Radu

  Mersi pt sugestie, am semnat. Semnatura mea poate fi vazuta aici: http://praguedeclaration.org/sig?p=42

  Mai mult – in Parlamentul de la Chisinau a fost depusa in 2006 initiativa legislativa de condamnare a crimelor regimului comunist conform Rezoluţiei 1481 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 26 ianuarie 2006. Asa si sta initiativa semnata de citiva deputati, printre care initiatorii si elaboratorii am fost tot noi, Valeriu Cosarciuc si Vitalia Pavlicenco, cei care am inaintat si initiativa de iesire din CSI, de anulare a Memorandumului Rusia-Moldova privind Transnistria, din 1997, in baza caruia regimul separatist a obtinut dreptul la activitate economica externa independenta, ceea ce prejudiciaza economia RM, precum si de anulare a Acordului de incetare a focului din 1992, in baza caruia ramin trupe ruse zise de pace la noi si Comisia Unificata de Control, care e pavaza regimului de la Tiraspol.

  Dupa aceste initiative am fost eliminata din AMN. Asta a fost istoria.

  In Declaratia de la Praga se spune clar ca „• întrucât multe ţări, deşi partidele comuniste nu sunt la putere, nu s-au distanţat de crimele regimurilor comuniste şi nici nu le-au condamnat” – adica e si ceea ce am scris mai sus…

  Sint la casuta de vacanta si nu prea pot plasa pe blog materiale, pt ca Internetul e mai slab, dar o fac la prima ocazie.

 36. Dna Pavlicenco, stiti ce m-a mirat cel mai mult? Un detaliu cat se poate de curios: publicand un articol (de altfel, cat se poate de pertinent) de pe blogul An(n)ei Ciofu (asa parca o cheama pe autoare), ati ajuns in postura sa faceti PR unei PPCDiste… :)))))
  LOL…………

 37. Pt Expat

  Nu actionez chiar dupa principiul acesta, ca daca e de la PPCD, nu face sa atribui importanta unui articol care mi-a placut. Uitati-va si pe http://www.unimedia.md, ca e repostat – e adevarat, dupa ce am repostat eu – acelasi articol.

 38. Pt vivtor

  Imi vine in cap o intrebare simpla. De ce Rusia, care propaga aceasta panglica a Sf.Gheorghe, nu o face doar in frontierele statului sau? Nu as fi spus un cuvint. Dar a baga pe git ideea ca a fost un razboi de eliberare de fascism, fara a spune ca a fost si unul de ocupatie, nu e bine, de aceea ar fi bine sa promovam simbolurile eliberarii noastre, ale renasterii nationale, care este Tricolorul.

 39. Sunt de acord cu doamna pavlicenco in acest caz – articolul este foarte bun. Anisoara sunt mandru de tine!

 40. multa lume poarta aceasta panglica de frumusete fara sa-si dea seama de ce a aparut, le recomand nestiutorilor si nu numai lor sa poarte panglica tricolora romaneasca

 41. Panglica Sf.Gheorghe ne previne ca Omenirea poate fi distrusa in orice clipa de catziva idiotzi. Numai asa uitatziva oameni buni la cordica asta,fie ea agatzata oriunde , chiar si de coada calului „Sfantului Gheorghe Constantinovici Jucov ” – calau ,dupa cum au aratat istoricii rushi, sfintzii lui si sfintzii „sfintzilor” care l-au mai sfintzit . Avem necesitatea strigenta pentru DEZOMBAREA societatzii. Nu-mi aratatzi mie cat de viteaz a fost sarmanul Om impins din urma ,cu plutonul de executzie ( заградительный взвод) in foc pentru niste scopuri nascute in capul unor nebuni.Numi aratatzi in ce parte si de cate ori trebuie sa trec Carpatzii ( au innebunit acei dela” Vocea Basarabiei”), i-au trecut tata si doi moshi ,manatzi din urma cu ППШ-ul. Iar drapelul Demnitatzii mele si al orecarui cetatzean al RM, de orice natzionalitate, Tricolorul Moldovei ,las sa falfae ,ca egal intre egale,la ONU langa Tricolorul Frantzei,langa Tricolorul Italiei ,Tricolorul Rusiei, Romaniei…. Nu mil purtatzi ca simbol de dezbinare Nu datzi prilej de inveninare dushmanilor pamantului nostru.

 42. De fiecare data cind ma uit la situatia din Republica Moldova nu reusesc sa inteleg cum oamenii dupa ce ca sint atit de amariti si saraci mai accepta sa li se bage in cap si ideologii de doi bani si sa li se impuna false simboluri si sarbatori nationale. Nu stiu cum e sa traiesti intr-o tara al carui presedinte tine oamenilor lectii de istorie si de patriotism in schimb in multe imprejurari refuza sa vorbeasca limba tarii , limba moldoveneasca al carei aparator se declara.Un presedinte care are in birou un ditamai portret al lui Stefan cel Mare in schimb nu are nici un fel de respet pentru istoria si traditiile natiunii romane din care moldovenii fac parte.Un presedinte care in fiecare an ii preamareste pe eroii sovietici eliberatori si depune coroane de flori la mormintul acestora in timp ce bunicii si parintii unora dintre cetatenii sai odihnesc in morminte nestiute de nimeni in stepa.Pai daca presedintele face asa si „onoreaza” niste criminali lasi ,ca asta erau , Armata Rosie asta era o adunatura de criminali lasi care au deportat si persecutat zeci de mii de romani basarabeni si bucovineni ce poti sa astepti de la omul de rind? Asa apar astfel de indivizi ca Marcu care vine aici cu aberatii din astea ca buneii lui nu stiu pe cine au parat si nu stiu ce au facut si au dres. Pe cine au aparat de cine? Pe miile de romani bucovineni care au vrut sa fuga in Romania de flagelul sovietic dupa ocuparea regiunii de catre URSS si au fost mitraliati la granita de garnicerii sovietici si apoi aruncati in gropi comune si ingropati ? Chiar nu stiu ce au oamenii acestia in cap probabil graunte. Pina la urma e o lipsa de onoare sa nu respecti macar memoria inaintasilor tai care au suferit atita dimpotriva sa-i preamaresti pe ucigasii lor! Si Romania din pacate e plina(inca) de tot felul de monumente ale eroilor sovietici eliberatori reminiscente ale perioadei dinainte de 89′. IN aproape fiecare cimitir e o zona dedicata lor eu cind vad asa ceva imi vine sa vomit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *