Simbata a avut loc la Edinet conferinta de dare de seama si alegeri a Organizatiei teritoriale Edinet. Delegatii, din mai multe comune, si-au expus opinia despre modul in care guvernantii comunisti au gestionat lucrurile in stat si despre necesitatea intensificarii activitatii Opozitiei, pentru a obtine victoria in alelgerile parlamentare care se apropie. La conferinta au participat, in calitate de oaspeti, reprezentanti ai conducerii Organizatiei Teritoriale Edinet a Miscarii Actiunea Europeana, conduse de dl Petru Benes. Din partea conducerii PNL a fost prezenta la conferinta Vitalia Pavlicenco, presedinte, deputat in Parlamentul R.Moldova, si Valentina Pigovici, coordonatorul OT Edinet, membru al Delegatiei Politice Nationale.
In discursul sau, Vitalia Pavlicenco a facut a analiza amanuntita a situatiei social-politice si economice din stat, evidentiind modul in care, urmare a guvernarii comuniste, R.Moldova ramine cel mai sarac stat in Europa, cu un inalt grad de coruptie, nepregatita in fata unor situatii-limita, cum sint criza financiara mondiala si criza gazelor. Dna Pavlicenco a aratat ca, in toti acesti zece ani – din 1999, de cind coalitia PPCD-PCRM si unii deputati independenti a rasturnat Alianta pentru Democratie si Reforme, – comunistii au avut ca prioritate acapararea ilegala a bunurilor publice, nu au reusit sa scoata R.Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei, nu au facut fata Planului de Actiuni UE-R.Moldova, au izolat si mai mult statul in plan international, nu au rezolvat problema transnistreana. Iar acum vor, cu orice pret, folosind metode antidemocratice si persecutarea oponenirlor politici, sa cistige alegerile parlamentare, pentru a putea fura in continuare populatia pe care au napastuit-o prin politicile lor antiliberale. Vitalia Pavlicenco a analizat spectrul politic din R.Moldova in ajun de alegeri, a vorbit despre faptul ca PNL merge impreuna cu MAE in acest scrutin, s-a referit la negocierile si dialogul cu alte partide si cu societatea civila, pentru coagularea fortelor politice si nedistribuirea voturilor celor pentru care alegatorii nu au votat si a spus ca, din pacate, pentru ca mesajul unor partide zise democratice nu este clar orientat spre iesirea din CSI, integrarea in NATO si UE, spre relatii strategice cu Romania, ar fi bine ca oamenii sa nu mai greseasca o data, prin “votul util”, cind simpatieaza unele forte si lideri politici, dar voteaza, “din prudenta”, cu alte formatiuni. In acest caz – a avertizat Vitalia Pavlicenco – se va intimpla acelasi lucru – se voteaza “partide cu bani” si populatia ramine tot mai saraca, fiind furata inca patru ani, se voteaza “partide cu sanse” si se lasa, in continuare, R.Moldova fara sansa integrarii in lumea civilizata.
Conferinta a reales structura de conducere, presedinte devenind tinarul si energicul Vasile Lazar.
SP al PNL
Si daca voteaza partide fara sanse ce smecherie fac moldovenii??? doar poate ca le ingroasa osinza comunistilor?
Ca deobicei in politica moldoveneasca paleativul e la putere…cautati mai degraba sa lamuriti electoratul, sa le aratati ce-i bine si ce-i rau ,nu sa dea in bobi intre partide ori sa aplice criterii „babesti” in procesul electoral (il votez pe ala ca-i bogat ori pe ala ca-i „sarac si cinstit””… in Romania mult timp a tinut chestia cu „sarac si cinstit”(Iliescu) si ???
Vad ca partidele nu vor sa munceasca cinstit „”sa traga la saiba” cum se spune. Un alegator lamurit face cit 10 aburiti care se pot schimba ca frunza in bataia vintului.
Se cauta solutii miraculoase ,sa se dea lovitura, „tunul”…Am vesti proaste…NU TINE …
pentru Stalinus,
E bine si asa dar vezi esichierul politic din Romania unde ‘saracii si cinstitii’ guverneaza cu cei ‘sa traiti’ bine si uite fac un front comun(FSN), totul in interesul tarii.In Moldova de ce nu?
de ce ai username-ul asta ?
D-aia…am explicat de mai multe ori si n-am sa o fac de fiecare data oricarui natimng care nu are altceva inteligent de spus…
Sarac si cinstit a fost exclusiv Iliescu mai baiete iar aici ii vorba de RM care inca nu a reusit aceasta alternanta la putere…nu mai compara cu Romania ca RM nu se poate compara …doar se vede cu ochiul liber daca nu esti chior…
Pentru Stalinus
„Si daca voteaza partide fara sanse ce smecherie fac moldovenii??? doar poate ca le ingroasa osinza comunistilor?”
Aici ideea este urmatoarea: partidele, considerate si autoconsiderate drept „cu sanse”, se vor obosi destul sa tot trimbiteze ca cineva e „fara sansa”. Pentru noi, PNL si MAE, care vom fi – cred – in vizorul acestei „neobosite preocupari” a oponentilor nostri politici, problema se va pune „ce ne deosebeste de ei”, de cei „cu sansa”. Adica, acestia – cu mici exceptii – care nu au un mesaj clar pina acum, de rupere de CSI, de integrare in UE si Romania – cind vor avea o majoritate „democratica”, „necomunista”, s-ar putea, foarte probabil, sa evite aceste probleme fundamentale pentru ruperea R.Moldova de zona de influenta ruseasca. Sa dea Domnul sa nu fie asa, insa eu cred ca va fi asa.
De aceea, e mai bine acum sa o spunem, ca sa nu-i impiedicam – prin descurajarea cu „nesansa” – pe cei ce vor sa voteze MAE-PNL, despre care se stie exact ca nu vor abdica in nici un caz la aceste deziderate – am demonstrat-o continuu. Este unicul impediment – „votul util” – ce ne-ar putea impiedica sa ajungem in Parlament.
In general, insa, sa ne intrebam – de ce oare partidele cu adevarat nationale in R.Moldova sint „fara sanse”? Bine, sa nu punem astfel problema – dar, in toti acesti 18 ani, ce au facut „partidele cu sansa” ca sa dea R.Moldova sansa scaparii de influenta rusa si sansa integrarii cu Romania in Europa?
Asta e motivul principal care ne face sa luptam cu orice pret pentru viitorul Parlament. Sper sa nu imi spuneti de PPCD – care a distrus cu „nesansa” partide de dreapta, PPCD pretinzind a fi de dreapta si ajungind la extrema stinga alaturi de comunistii antiromani.
Imi veti spune de PL. Nu sint sigura suta la suta de PL. Dar daca PL ar merge cu PNL si MAE, as putea spune ca sint sigura de faptul ca PL isi apartine – ca si noi, PNL si MAE, care ne apartinem integral in decizii.
D-na Pavlicenco stiu ca e greu sa tinteti minte tot ce posteaza unii si altii pe acest blog ,numai ca mie nu prea imi place sa ma repet in general si nu-mi place absolut deloc sa ma repet in particular.
Asta in ce priveste PPCD-ul si ce reprezinta el in acest moment(un hoit politic urit mirositor) .
Problema stimata d-na se pune in felul urmator ,mai ai o luna doua pina la alegeeri si ai 1% in sondaje…nu trebuie sa fii vreun geniu sa pricepi ca trebuie sa iei o hotarire mai ales in conditiile RM de azi.
Va intrebati de ce partidele nationale n-au priza ? pentru ca in general sunt NESERIOASE adica cu un ochi la slanina si din cind incind mai b”baga” o cintare pentru „prostime” mai ales in preajma alegerilor. Cind vor pricepe ca un ciclu electoral are 4 da PATRU ani atunci vor fi luati mai in serios.
In general daca dv cosiderati ca puteti ajunge in parlament prin forte proprii n-ar trebui sa va pese ce spun unii sau altii dar daca sunteti sigura ca nu aveti ce trebuie sa sariti pirleazul atunci aveti doua solutii „patriotice” ca sa zic asa :
Ori nu participati (si daca considerati necesar recomandati o anumita linie membrilor si simpatizantilor) ,sau acceptati orice oferta de colaborare din partea unui „democrat” „cu sanse”pentru ca oricum e mai mult decit a-ti obtine singuri .
Atreia cale aprticipati fara sa va pese de rezultat si atunci cu Dumnezeu inainte…..
Eu nu pot sa-mi permit sa spun PNL trebuie sa mearga cu ala sau cu ala , sigur PL-ul pare solutia logica .Personal nu cred ca chiar fair play solutia propusa prin intermediul lui Salaru…membri PNL-MAE trebuie sa se regaseasca pe lista PL-ului (va rog sa ma credeti ca am insistat asupra responsabilitatii pe care o are PL-ul in aceste negocieri in mesajele pe care le-am transmis conducerii Pl)
Dealtfel intreaga constructie nu ar avea decit de cistigat prin prezenta unor candidati PNL,MAE credibili .
sa ne intrebam – de ce oare partidele cu adevarat nationale in R.Moldova sint “fara sanse”?
Oricat de banal ar suna, este simplu – pentru ca nu au resurse.
Nu au capacitate financiara, experienta administrativa, idei, si oameni de calitate. Cine are macar doua din cele patru – are si sanse.
Uitati-va la partidele considerate „cu sanse”.
PCRM = capacitate financiara + experienta.
PLDM = finante+idei+oameni.
PPCD=idei+oameni (cel putin mai inainte)
PL= idei+oameni.
Partidele „batrane” au de obicei primele 2, iar cele tinere – ultimele 2. 🙂
Prin „idei” inteleg capacitatea de a intelege nevoile omului de rand si de a propune solutii. Ideile nationale nu sunt neaparat si atractive pentru electorat. Din pacate, dar asta e.
Pentru prosti dar multi
Sa vezi, ca PNL si MAE le au pe ultimele 3. Dupa publicarea listelor partidelor pentru alegeri, vom putea compara persoanele incluse in liste si ne vom bucura , daca in listele partidelor democratice vor fi inaintate persoane mai de calitate, cu idei si mai multa experienta. Numai sa nu spui ca nu avem bani pentru ca suntem prosti /dar multi/ si suntem prosti /dar multi/ pentru ca nu avem bani. Daca poti si doresti sa contribui la oricare pozitie dintre cele patru expuse – esti binevenit in oricare partid democratic.
Multumesc pentru propunere, dar nu ma intereseaza… Este de altfel, caraghioasa incercarea de a pune la colt pe oricine indrazneste sa constate o situatie si sa aiba o opinie.
pentru prosti, dar multi
Regret, ca ati catalogat propunerea mea drept caraghioasa. Eu am facut-o numai din buna intentie.
Poate nu va intereseaza azi, dar poate intr-o buna zi veti fi mai bine dispus si veti gasi de cuviinta ca nu este contraindicat sa fiti activ si in acest domeniu.
Postarea dvs chiar contine multa ratiune si sinceritate.
Nu am avut nici o intentie sa va supar.
Daca ati inteles asa, va aduc scuzele de rigoare pentru faptul ca nu am fost destul de explicita.
Se mai intimpla……