Trebuie sa salutam pozitia “Gagauziei Unite” de condamnare oficiala a regimului comunist si de interzicere a functionarii organizatiilor de sorginte comunista in Republica Moldova

Aceasta pozitie a Miscarii sociale «Gagauzia Unita» este un semn de normalitate, care demonstreaza ca in R.Moldova votul in alegerile viitoare ar putea sa nu mai fie unul etnic, pentru o Stinga ce se muleaza pe interesele imperiale ale unor cercuri politice de la Kremlin.

Este un pas salutar din partea MS «Gagauzia Unita», care ar fi bine sa fie urmat de un al doilea pas – de dorinta cetatenilor R.Moldova de etnie gagauza sa mergem impreuna spre NATO si UE, pentru a scoate cel de-al doilea stat romanesc de sub influenta nefasta a Estului, pentru a iesi din CSI si a ne integra in familia euratlantica.

Este regretabil ca partidele ce isi zic anti/necomuniste de la noi nu se solidarizeaza intre ele in acest mesaj colectiv de cerere a demisiei clanului comunist al lui Vladimir Voronin, ce a uzurpat Puterea in stat, intr-un mesaj colectiv de condamnare a crimelor comunismului si de interzicere a regimurilor si a organizatiilor de esenta comunista in R.Moldova. PNL a facut mai multe declaratii si a lansat apeluri de instituire a unei Mese rotunde a partidelor anticomuniste, pentru coordonarea deciziilor, pozitiilor, atitudinilor si a actiunilor in acest an preelectoral – 2008- pierdut sub toate aspectele pentru R.Moldova, deoarece comunistii se vor deda continuu ilegalitatilor de tot genul ca, impreuna cu aliatii lor, sa se perpetueze la putere in 2009. O pozitie unita a partidelor anticomuniste impotriva regimului Voronin, care a uzurpat Puterea in stat, ca cea mai mare crima impotriva propriului popr, precum prevede si Constitutia, ar da un semnal pozitiv si Occidentului, care e gata sa salute o pozitie cordonata a partidelor democratice.

Amintesc: un grup de deputati a depus, acum peste doi ani, un proiect de Hotarire privind sprijinirea Rezolutiei APCE 1481 (2006) “Despre condamnarea de catre comunitatea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare” si refuzul Partidului Comunistilor de a se distanta ferm de crimele comise de regimurile communiste totalitare. Insa documentul ramine sa zaca in sertarele satrapilor bolsevici din Parlamentul de la Chisinau.

De asemenea, ca deputat national-liberal, am facut publica o declaratie (pe care o reproduc mai jos), prin care am aratat ilegalitatea inregistrarii Partidului Comunistilor in R.Moldova. Am interpelat in legatura cu aceasta ilegalitate Ministerul Justitiei si Procuratura, care au dat raspunsuri formale, neprocedind la actiuni ce se impun conform legii – privind anularea inregistrarii Partidului Comunistilor in R.Moldova, in baza faptului ca Hotarirea nr.1595-XII, semnata de Petru Lucinschi, «Despre interpelarea celor 91 de deputati ai poporului si demersurile unor grupuri de cetateni cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care se spune, in art.2, ca «cetatenii Republicii Moldova au dreptul sa se asocieze in organizatii de partid comuniste in conformitate cu prevederile Legii privind partidele si alte organizatii social-politice in conditii juridice egale cu alte partide si organizatii social-politice» nu a fost publicata in Actele Oficiale, prin urmare nu a intrat in vigoare, raminind valabila Hotarirea de la 23 august 1991.

La 23 august 1991, deputatii democrati si nationali, anticomunisti, “pornind de la politica antipopulara, dusa de Partidul Comunist din Moldova, partid care a uzurpat puterea si s-a substituit organelor puterii si administratiei de stat, partid care a fost organizatorul represiunilor si deportarilor in masa, al colectivizarii fortate, al foametei planificate, devalorizind si nimicind metodic si sistematic cultura nationala, obiceiurile si traditiile populare, limbile nationale, falsificind istoria”, au promovat si adoptat, in cadrul Prezidiului Parlamentului Republicii Moldova, Hotarirea nr.683-XII «Cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care, «in temeiul Decretului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 si 7 ale Constitutiei Republicii Moldova, s-a hotarit: «Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii.

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Este necesar de a sustine initiativa si de revenit la 23 august 1991

 2. Or fi dind dumnealor declaratii dar un vestit analfabet zicea : ” FAPTELE VORBESTE ” …Iar faptele il arata pe Baskanelul lor legind „fratie” cu Tarlev in „Prietenii Rusiei” adica ne scuipam in sin de dracu dar ne facem frate cu TA-SU….

 3. Madam, dvs ati rupt din context faza cu interzicerea organizatiilor comuniste. E ok, dar ar trebui sa mergeti pana la capat si sa salutati si replicile lor de independenta, de reprezentare proportionala in parlament…sau asta nu mai este salutabil?

 4. bravo lor !!

  daca ma aude domnul Ataturk, care posta si el intro perioada pe Unimedia care la inceputuri mi sa parut de departe cel mai deschis si mai intelegator al situatiei reale din Rep.Moldova, vedea foarte bine dincolo de prejudecatile de nationalitate, si care comenta cu un stil caracteristic (cu umor) ca intradevar merita FELICITARI si ca conducerea Gagauziei este la fel de deschisa ca si dansul.

 5. Sa-i iertam pe gagauzi nu-si dau seama ce fac! Oameni dezorientati, ciobani de la coada magarului
  Ba ii ridicau in slavi pe comunisti, ba repeta prostia unui popa rus huimatic.
  Interesant!
  Dar de ce nu propuneti sa fie judecat Lucinschi pentru decizia de a reanima PCRM?
  Chir daca mine dispare PCRM, oare se uneste opozitia noastra?
  Principala sarcina a opozitiei, dupa cum vedem, e lupta cu comunistii – de acord!
  Dar mine daca ei dispar, care e sarcina opozitiei?
  Eu speram ca principalul e doctrina partidului, telul pe o perioada lunga de dezvoltare a societatii si nu actiunile partidului de guvernamint!
  Pe ei ii va pedepsi poporul si istoria. nu?
  Care sunt meritele opozitiei noastre?
  Iata despre asta lamureste-ne d-na Pavlicenco!
  Comunistii vor disparea si fara aceste declaratii.
  Noi fapte concrete de la opozitie asteptam, nu „дешевый треп”.
  Asteptam un lider al opozitiei sa organizeze poporul.
  Daca gagauzii nu voteaza pcrm – Ostapciuc sa ouat.
  Dar opozitia cum credeti ne va demonstra si ea capacitatea de ridicare a nivelului de oua in tara cu o astfel de lupta poliitca?

 6. Pentru Bandiu Ion

  Asta spuneam si eu. Insa aminteam anterior ca, dupa 2007, la o sedinta comuna cu invitarea de catre AMN a celor care au consilieri in Consiliile raionale si locale, un om politic a spus ca sintemd e acord sa facem coalitii, insa eu cer sa ne angajam si sa ne promitem ca, dupa o victorie pe care trebuie sa o cistigam dupa 2009, sa scoatem in afara legii Partidul Comunistilor si sa-i aducem pe banca acuzatilor pentru toate crimele savirsite. Stiti care a fost reactia? Tacere mormintala.

 7. Pentru Stalinus

  Dumneata ai dreptate in ceea ce spui. Numai ca sper sa fi observat ce am zis – ca noi speram ca al doilea pas sa fie dorinta de iesire din CSI si alinierea cetatenilor RM de etnie gagauza dezideratului de orientare spre NATO si UE. Adica asta vroaim sa spun – primul pas e bun, dar al doilea trebuie sa fie asta, nu o alta reorientare spre Rusia.

  In interventia mea aici nu m-am referit cu buna stiinta la mai multe lucruri, care sint evidente. Mie personal nu-mi place orientarea gagauzilor spre Est, CSI si Rusia. Imi place, in schimb ca unii s-au inscris sa invete romana, ca limba de stat, cu sprijinul OSCE.

  Insa e bine sa le salutam pozitia si pentru a le arata la „ai nostri” ca – uite – si gagauzii rusolingvi deja sint impotriva comunistilor, in timp ce voi va tot feriti de lupta deschisa pentru a cere scoaterea lor in afara legii! Oare Opozitia zisa nationala, anticomunista, nu ar trebui sa fie unita impotriva regimului dictatorial instaurat de comunisti si de aliatii lui? Sau fiecare inca se gindeste poate ma vor lua si pe mine cumva in combinatia care se pregateste? Mie mi se pare ca gagauzii ne-au cam luat-o inainte, dar am vrut si sa arat ca si noi asta am cerut, dar nu am fost auziti. Desi tot asta e drumul, vrei-nu vrei. Dar mai bine e sa vrei…

 8. Pentru Gicu Baevicu

  Nu, ceea ce spuneti – pozitiile lor de independenta, de reprezentare proportionala in parlament…s.a. nebunii – nu sint salutare (nu va suparati daca va spun ca „salutabil?” nu e corect – puteti verifica in dictionare). Eu am citit Rezolutia Miscarii lor. Pozitia mea este – separatismul transnistrean si dorinta gagauzilor de a avea o autonomie nu au fost consecinta pozitiei „nationalistilor romani”, cum spun antiromanii, ci scenarii regizate de pe la Moscova. Ce au rezolvat comunistii in acesti ani? Nimic, au stricat relaiile cu toti – si in exterior, si in interior, nu au reglementat nici o problema – nici cu transnistrenii, nici cu gagauzii, poate e bine, poate e rau, dar comportamentul lor fluctuant superfluu intre Est si Vest a generat sperante false si transnistrenilor, si gagauzilor, dupa care, iata, gagauyii nu mai accepta doar o autonomie, vor deja republica. Voronin promite totul Kremlinului si Tiraspolului, iar asta genereaza o reactie in lant – Komratul deja vrea mai mult. Cu ce se va termina asta, adica, in general, dezastrul generat de regimul comunist? Cu instabilitate generala. Ca e bine, ca e rau, se va vedea, poate ca e bine ca au facut rau – asta nu mai depinde de noi, dar economia nu merge si zisa „stabilitate” politca este stagnare brejneviana.

 9. Gagauzii trebuie sa inteleaga ca ei sunt folositi aici ca unealta de destabilizare in intreaga tara Moldova si daca nu constientizeaza asta cit mai repede atunci asa cum va fi dezastru in republica tot asa si la ei va fi. Oare nu ei au fost acei care s-au dat amagiti de comunisti si i-au votat? Pai, ma iertati, dar daca ei sunt cei care au adus pe comunisti la guvernare, atunci nu au ce sa mai reproseze acum. Trebuie sa voteze corect, un partid democrat si sa fie cu noi, cu localnicii nu sa se afiseza impreuna cu toate minoritatile in special cele ruse in opozitie cu noi. Oricum ei sunt mult mai putini luati toti laolalta. Au de cistigat doar daca o sa fie cuminti si o sa voteze corect, o sa invete limba romana care e limba de stat si n-o sa mai asculte de prietenii Rusiei, pentru ca daca vor fi folositi sa ne dezbine pe noi oricum vor avea si ei de suferit, si asta trebuie sa le fie clar odata si pentru totdeauna. Daca Moldova va face progrese si peste 10 ani va adera la UE, atunci vor fi si ei in mare avantaj, vor fi primii turci cetateni europeni, caci Turcia degraba nu intra chiar de este destul de bogata.

 10. Pentru 111

  Asta asa este – gagauzii ba ii ridicau in slavi pe comunisti, ba spun azi altceva. Dar, dragul meu, chiar daca e asa, de ce sa nu salutam daca cineva e contra comunistilor? Cit priveste sa fie judecat Lucinschi pentru decizia de a reanima PCRM trebuie sa ne obisnuim a ne asuma raspunderea pentru decizii colective. El a propus – dincolo de cine i-a sugerat. Dar vinovati sint toti care au votat, nu doar el – si o spun fara a-l apara, in nici un caz. Daca era un Decret cu semnatura lui – mai treaca-mearga, era si raspunderea lui. Intre altele, imi spunea acum cineva ca trebuia Mircea Snegur sa dea un Decret cu scoaterea comunistilor in afara legii, dar, pina la urma, le-a spus deputatilor sa faca asta. iar Occidentul – ca sa vedeti – au inceput sa le reproseze democratilor dupa 1991 ca de ce au pus partidele de sorginte comunista in afara legii, pentru ca asta o poate face numai Tribunalul. Si, iata, democratii s-au lasat influentati si au votat repunerea in legalitate, insa au avut macar providenta sa nu publice hotarirea inoportuna in Actele Oficiale, ceea ce inseamna ca nu a intrat in vigoare.

  Acum legat d e intrebarea „daca mine dispare PCRM, oare se uneste opozitia noastra?” Bine, dar nu trebuie sa se puna mereu problema sa se uneasca Opozitia, ci populatia sa fie informata, sa aiba dreptul sa aleaga, nu doar sa voteze doar de frica unuia, cuiva… Sint de acord, pe de alta parte, ca pentru a-i da jos pe comunisti, trebuie unite eforturile, sa fie scoase in afara legii partidele comuniste, dupa care sa se uneasca partidele, vor fi partide mai putine, dar mai puternice, se va structura spectrul politic si lucrurile vor putea reintra in normalitate.

  Daca miine dispar comunistii, sarcina opozitiei este sa urmeze calea pe care au mers balticii, Europa Centrala si de Est – romanii, bulgarii, cehii, polonezii s.a. Sa aiba vointa politica sa faca reforme. Sa accepte ajutorul celor care doresc sa-l acorde, in primul rind al romanilor. Dupa care vor veni mai multi din Occident sa investeasca, va reaparea adevarata justitie, vom edifica statul de drept si vom reintra si noi pe fagasul european.

  Dragul meu, in diferite etape sint diferite sarcini. Personal, consider ca sintem intr-o perioada de rayboi total – ori noi ii doborim pe cale democratica, prin vot, pe comunisti, ori ei mai ramin sa ne tina pe toti ostatici ai ámbitiilor lor nemasurate, cind un Voronin deja senil geriatric, jongleaya cu milioanele familiei ca si cu bila la tenisul de masa. In programul partidului e scrisa doctrina, dar si obiectivele prioritare. Pai cum sa aplici programul daca nu ii dai jos pe acesti invechiti?

  Tare te-ai mai convins ca poporul ii pedepseste usor? Sau istroia?

  Pot spune multe la capitolul „meritele opozitiei”, ceea ce nu inseamna ca nu are si mari esecuri, din care chiar nu trage invataminte. Insa – repet – eu nu pot, chiar s avreau, sa-mi asum raspunderea pentru intreaga Opozitie. Dar daca duneata consideri ca sint cea mai naydravana sa raspund pentru intreg comportamentul Opozitiei – spune-mi clar si voi incerca s araspund la orice intrebare concreta, pentru ca, la modul abstract, pot scrie un roman si sa nu fii multumit.

  Cit priveste ce am facut personal, sint multe de povestit, dar deocamdata, politic, totusi, sugerez sa cauti pe site-ul http://www.pnl.md Realizarile si initiativele national-liberalilor, iar daca nu le gasesti, da-mi d estire, le plasez pe blog. Cit despre cel mai mare efort – unificarea fortelor – am tot scris pe acest blog, de-mi pare ca am facut o gaura in capul si al meu, si al vostru, al vizitatorilor.

  Nu cred ca vor disparea atit de usor comunistii. Haideti sa mai asteptam un pic sa ne convingem daca vor disparea usor sau mai greu – cu sau fara declaratii.

  Nu cred ca ceea ce am facut in acest al doile amandat de deputat este “дешевый треп”, dar dumneata ai dreptul sa crezi si asa.

  Opozitia inseamna si ea oameni, nu doar virful vreunui partid. Am spus si repet – haideti cu totii sa dam calitate Opozitiei. Noi raspundem cu totii si pentru ce partide avem. Iar cele mai rele lucruri se fac nu din rau sidin indiferenta si neimplicare.

 11. Gagauzii trebuie sa inteleaga ca ei sunt folositi aici ca unealta de destabilizare in intreaga tara Moldova si daca nu constientizeaza asta cit mai repede atunci asa cum va fi dezastru in republica tot asa si la ei va fi. Oare nu ei au fost acei care s-au dat amagiti de comunisti si i-au votat? Pai, ma iertati, dar daca ei sunt cei care au adus pe comunisti la guvernare, atunci nu au ce sa mai reproseze acum. Trebuie sa voteze corect, un partid democrat si sa fie cu noi, cu localnicii nu sa se afiseza impreuna cu toate minoritatile in special cele ruse in opozitie cu noi. Oricum ei sunt mult mai putini luati toti laolalta. Au de cistigat doar daca o sa fie cuminti si o sa voteze corect, o sa invete limba romana care e limba de stat si n-o sa mai asculte de prietenii Rusiei, pentru ca daca vor fi folositi sa ne dezbine pe noi oricum vor avea si ei de suferit, si asta trebuie sa le fie clar odata si pentru totdeauna. Daca Moldova va face progrese si peste 10 ani va adera la UE, atunci vor fi si ei in mare avantaj, vor fi primii turci cetateni europeni, caci Turcia degraba nu intra chiar de este destul de bogata…

 12. Pentru socolenco

  Au dreptul si gagauzii la schimbare, chiar neconstientizata pentru inceput. In rest – de acord, dar – mai ales in Moldova – cu incetul se face otetul, asta vedeti si voi, Nimeni nu-i disculpa pentru votul procomunist si etnic, dar asta e. sa mergem inainte, poate se mai deschid ochii si celor despre care ii credeam mai nereceptivi.

 13. A fi in opozitie fata de comunisti nu inseamna neaparat ceva bun in RM. De asta exista si confuzie in electoratul basarabean. In RM exista doua feluri de opozitie , cea democratica pro europeana si o asa zisa opozitie care de fapt este o fabricatie ruseasca menita a dispersa votul democratic si a prelungi agonia RM intr-un „no man’s land” in care rusii vor avea o mai mare libertate de manevra.

  Eu am inceput incet incet sa deslusesc care si ce hram poarta prin politichia moldoveneasca ,ba chiar am incercat sa dau glas acestor impresii ale mele dar am fost tratat cu ostilitate maxima .E destul sa mentionez acum ca eu apreciez ca doar vreo doua si al treilea cu semn de intrebare din partidele de „opozitie” pot emite pretentii de opozitie autentica.

 14. Doamna Vitalia!
  Sa-mi fie iertata maniera de a scrie, insa eu n-am intentia de a va invinui sau jigni cu ceva.
  Vorbesti matale corect insa nu pot sa fiu intru totul de acord.
  Da! Opozitia e formata din oameni ce spera sa ne faca viata mai buna insa si printre ei se strecoara prostii.
  Sa nu fi fost initiativa lui Lucinschi in privinta pcrm azi poate uitam de comunisti.
  Sa nu fi fost propunerea prostului si ridicarea labii altor prosti din Parlament poate treceam de aceasta urgie rosie insa…….
  Tot din prostia lui (cu stampilele) atitea ani noi singuri am sustinut regimul separatist.
  Ne mai amintim si de prostia ministrului de justitie din partidul lui Matei!
  Va amintiti cum acest… (merita sa fie numit bou sau dobitoc) a refuzat sa inregistreze Mitropolia Basarabiei.
  Dar chite au mai fost?
  Matale spui sa ne unim!
  Bine doamna, eu sunt de acord si vreau aceasta unire a fortelor democratice insa eu nu doresc sa fiu prostit de unii dobitoci din fruntea opozitiei noastre.
  E destul de problematic sa discuti cu mos Ghita la intrebarile caruia (referitoare la opozitia noastra) nici nu stii ce sa-i raspunzi.
  Poate ii intrabati pe Matei. Druc. Lari – capii opozitiei noastre, unde ne-au dus si de ce ne-au lasat cu fundul gol in drumul ce duce spre o viata noua?
  Iata de ce mos Ghita apeleaza la propunerile lui Voronin si pensia lui, pentru ca acesta n-are comportamentul opozitiei noastre, si daca prosteste poporul, pai o face si mai fin, si mai credibil.

 15. Mdaaa….
  Cîndva pe ordinea zilei se înainta construcția comunismului, acum se propune distrugerea comunismului, AMBELE scopuri nobile și globale în numele fericirii omenirii și în fine, fără efect.
  Îmi amintesc expresia prof. Preobrajenskii (din Bulgakov): prostii cosmice de dimensiuni cosmice. Vă dați seama de ce?
  Lustrația din Europa de Est prevedea înlăturarea din politică a PERSOANELOR compromise prin fapte concrete, dovedite documentar și nu a partidelor de sorginte.
  Ei bine, veți interzice denumirea, dar TOT EI vor apare sub altă abreviere.
  Problema nu este atît în ideologie demult abandonată, cît în tendința de a Vă împiedica de zeci de ori în același loc

 16. Pentru socolenco

  Gagauzii nu vor intelege ca sint folositi. Pentru ca interesele celor ce sint locomotiva lor sint unele, iar fatada e alta. dar trebuie dezavuati. Prin aceasta pozitie a noastra am incercat sa sprijinim ce e bun, dar am spus de al doilea pas. Cind vom vedea ca ei au altceva in cap, vom spune pozitia si atunci, in spiritul nostru. Dar vom avea dreptul moral sa o facem pentru ca i-am sprijinit cind au invocat aceste lucruri impotriva comunistilor. Eu cred ca acest mod de abordare este corect. Nu credeti?

  Acum in privinta dezastrului. Comunistii i-au invinuit in alte timpuri pe frontisti ca actioneaza dupa principiul cu cit e mai rau, e cu atit mai bine. Acum ne invinuiesc pe noi, nu si pe frontisti, care sint – ca sa vezi – „constructivi”, dar, de fapt, colaborationisti. Haideti sa ne intrebam – daca prin bine nu merge, poate prin dezastru sau rau putem iesi spre o alta faza?

  Este adevarat ca gagauzii i-au votat pe comunisti – dar haideti sa ne intrebam – de unde sa luam voturi sa-i doborim pe comunisti daca nu se va schimba fiecare individ in parte si grupuri intregi?

  Cum, adica, pedalam pe vina primara si le refuzam dreptul de a fi anticomunisti. Bine, a doua faza vor intelege ca nu trebuie sa fie nici prorusi, ci proeuropeni. Eu asa cred.

  Scriam in alta parte – dar citi rusolingvi astazi regreta ca i-au adus pe comunisti la guvernare! Ce facem cu ei? Nu avem nevoie d ecaptarea voturilor lor pentru fortele necomuniste macar, daca nu anticomuniste?

  Ca sa voteze corect, un partid democrat, si gagauzii, si altii, trebuie sa treaca printr-un prgatoriu si. iata, poate trec.

  De acord, deocamdata situatia e asa cum spuneti – defileaza cu minoritatile alogene, in opozitie cu noi. Dar situatia trebuie schimbata. Abia trebuie sa-i convingem si sa se convinga de faptul ca au de cistigat daca o sa fie cuminti si o sa voteze corect, o sa invete limba romana care e limba de stat, si n-o sa mai asculte de prietenii Rusiei. iar daca ne vom dezbina, se vor dezbina, ca natiunea romana nu dispare, ne vor impinge spre unire, numai ca in Romania, alaturi de Turcia, in UE, le-ar fi mai bine. Cred ca se vor schimba si colo generatiile, cei tineri avind un cuvint nou de spus. Cred ca gindim, totusi, la fel.

 17. Pentru Vitalia Pavlicenco
  Pe banca acuzatitiilor nu este strict necesar de a aduce persoane concrete, ci comunismul ca ideologie/ Este necesar de a renaste in mentalitatea oamenilor, ca ideologia comunista a contribuit la savarsirea nyumeroaselor crime impotriva omenirii/ In asa mod vom chema indirect de a nu vota pcrm ca detinatorii a idiologiei criminale.
  Si inca – sa nu uitam, ca mentalitatea gaguzilor s-a modificat pe parcursul dupa 1989, mai ales intelectualii

 18. Pentru Bandiu Ion

  Este asa sinu chiar asa, cred. Ca si i vorba ceea – „Aveti perfecta dreptate, dar lucrurile stau total invers”. Eu cred, la fel ca cei care au invocat atunci necesitatea, ca cei ce au adus Moldova la deyastru trebuie sa raspunda. Sint o gramada de decizii si lucruri facute, care nu va trebui sa fie abandonate doar declarindu-ne multumiti ca, in fine, am scapat d ecomunisti. Nu, pentru ca hidra asta are ai multe capete si poate renaste din alta parte. Insa mai cred ca, daca vor pierde, ar putea sa si o stearga din Moldova, cum, se spune, mai pregatisera o data un avion „cu de toate pesin”, sa-si ia talpasita in 2005, daca pierdeau alegerile.

 19. Pentru Adrian

  De acord, interzici denumirea, dar TOT EI vor apare sub altă abreviere. Dar ce facem cu oamenii? ca doar pentru perceptia oamenilor se mai face, ca ei sa inteleaga rolul nefast pentru noi toti al comunismului si al purtatorilor acestei ideologii, chiar daca ayi e un brend, pentru ca acesti comunisti sint, precum le spunea primul speaker democrat al RM, Alexandru Mosanu – comunisti-capitalisti.

  Spune dumneata cum vezi calea spre iesire din aceasta situatie. Ca de aia stam aici si musecam diferite subiecte.

 20. Pentru 111

  Nu m-am suparat, pur si simplu, nu sint cea mai importanta figura din opozitia noastra, mai ales nu am fost nici acum 10 ani, ca sa raspund chiar pentru toate. Nu-mi place nici sa fiu pusa laolalta intr-un ceaun cu toti, pentru ca eu consider ca am o pozitie nesovaielnica in toate si nu vreau s ama asemuiesc celor pe care ii bate vintul. Nu ma supar, dar am dreptul sa consemnez aceste lucruri, pentru claritate.

  Cind am vazut si eu ca Opozitia strecoara prostii, am spus-o. de acord despre initiativa lui Lucinschi, ce ne-a facut rau. dar asta nu confirma decit ca trebuie sa fim principiali pina la capat si vigilenti. Iar – asa cum spui dumneata – „sa nu fi fost propunerea prostului si ridicarea labei altor prosti din Parlament poate treceam de aceasta urgie rosie insa……”, sigur, era altceva, insa e greu s ajudeci din turnul de azi. Democratii nostri la inceputuri nu au fost deodata potcoviti. iata, zilele trecute, Constantin tanase scria despre Mihai Ghimpu, care acum e foarte „intransigent” cu fostii „din structurile d eocupatie”, ca a avut o mare pledoarie prin 1990 in favoarea cetateniei yero pentru toti acestia „din structurile d eocupatie sovietica”, ei conducindu-ne, bine-mersi si azi, iar romanii-moldoveni plecind pe urlati s afaca bani s atina regimul comunist. daca e asa cum a spus Tanase – acum – ce sa facem: sa-i taiem capul lui Ghimpu? Poate a gresit omul, dar acum a inteles ca a gresit.

  In privinta stampilelor, ai perfecta dreptate. In 1999, la o sednta in sala 300 din Parlament, unde se discuta proiectul de Buget pe 2000, i-am spus lui Braghis – noi nu vom vota Bugetul decit daca luati stampilele de la separatisti. Stiti care i-a fost reacta? A is de mine ca de o proasta. iar eu cerusem anterior de la Agentia ce atribuia codurile de bara toata lista intreprinderilor din Transnistria care faceau comert cu dreptul acordat de Chisinau, separatistii plimbindu-se prin Guvern la noi ca la ei la Tiraspol, fiind in cirdasie cu zisii democrati si rezolvindu-si, reciproc, chestiile, in avantaj bilateral. Cred ca intelegeti ce spun…

  Despre ministrul de justitie din PFD nu aveti dreptate. Am sa postez un articol numit Kilerii redesteptarii nationale de Nicolae Dabija, unde veti vedea inversul la ce spuneti. Vorbiti asa pentru ca sinteti dezinformat de propaganda PPCD.

  Nici eu nu vreau ca dumneata sa fii prostit de unii dobitoci din fruntea opozitiei noastre. De acord.

  Nu-l intreb pe Matei. Ca nu vreau si nu are rost, dar il puteti intreba personal, dsi din articolul lui dabija veti intelege. Articolul e contra PPCD, despre care un bun prieten mi-a spus ca in acea dimineata, au fost cumparate toate exemplarele din toate chioscurile din oras, sa nu ajunga la lume. Eu l-am scanat si-l voi posta, desi imi imaginez ce zoi vor incepe sa-mi toarne in cap frontistii.

  De acord in privinta Leonidei Lari – a facut bine in Moldova, dar cred ca ne-a dezamagit ca prestatie in Romania. sa fi avut eu posibilitaile ei si ale altora din Romania, imi imaginez cite faceam! Dar asta e.

 21. Pentru Stalinus

  De acord cu analiza privind „opozitia fata de comunisti”. Da, in RM exista doua feluri de opozitie, „cea democratica pro europeana si o asa-zisa opozitie care, de fapt, este o fabricatie ruseasca menita sa disperseze votul democratic si a prelungi agonia RM intr-un “no man’s land” in care rusii vor avea o mai mare libertate de manevra”.

  Ce facem? Haideti sa ne sfatuim impreuna ce e de facut? Sper sa nu va suparati ca va indemn sa cugetam despre asta.

 22. Doamna Vitalia!
  Va multumesc pentru faptul ca nu va eschivati de la intrebarile neplacute si nu incercati sa ma invinuiti la rindul sau de miopie politica sau invers, ca prea inalt filfii prin norii democratiei noastre.
  Dupa cum vedeti dezamagirile sunt mari si ele se trag de ani de zile.
  Vinovat de aceasta situatie se face nu numai un democrat, – turma lor e mare, si mos Ghita nu mai pricepe pe cine sa-l creada.
  Parca ma starui sa fiu la curent, sa analizez, unsa…..
  Vedem cum sa prostit Iuric, pe Ghimpul asta care chiar e ca un ghimp, ce fel de opozitie mai e si acest Urechean?
  Incotr-o s-o „coseasca” mos Ghita, daca oamenii mai tineri sau buimacit cu totul si turmentati cum sunt il voteaza pe generalul Alexei. S.Mocanu, Andronic s.a.?
  Cine si chind ne va uni odata?
  As incerca eu – insa nu posed capacitatile de organizator de mase.
  In fruntera unei echipe de 40-50 de apropiati si sustinatori revolutia in tara eu nu o fac!

 23. Pentru 111

  Guvernarea antinationala, corupta si totalitara nu vrea ca mos Ghita sa priceapa ceva. Comunistii si-au facut mereu treburile murdare la intuneric. De aceea nu este informare, pluralism politic, de opinii.

  Insa daca ar fi libertate, nepersecutare, partidele necomuniste ar avea alt acces la mos Ghita. Pe de alta parte, si mos Ghita trebuie sa se mai si informeze. Spuneam ca ex-Presedintele SUA Thomas Jefferson spunea- „daca vrei sa fii liber, trebuie sa fii informat”. Vrea mos Ghita s afie informat? Nu vrea, pnetru ca a fost sistematic si sitemic invatat sa nu vrea. Aici e buboiul dureros, care trebuie spart si va improsca, dar dupa asta ne vom curati de puroi.

  Imi spui de unul, de altul din Opozitie. Eu gindesc exact ca si dumneata. Eu cred ca Opozitia noastra trebuie sa fie alta, chiar atit de multa, variata si tarcata precum e.

  Dar am spus parca – nu am fost oare uniti? Si ce a iesit – iarasi destramare. Eu cred ca tot o revolutie pasnica, impotriva fraudelor din alegeri ne va uni pe toti intre noi si pe noi – cu voi, cei pe care va asteptam in partide, sa le dati calitatea asteptata de toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *