Cu Diaspora – spre UNIRE! De ce eu, VITALIA PAVLICENCO, președintele PNL, candidez, din partea Diasporei, pentru Parlamentul de la Chișinău?

VItalia PAVLICENCO – un om liber și o voce distinctă în Parlament!

Așa cum știți, reprezint primul partid statutar unionist, care pledează pentru o viață mai bună a cetățenilor noștri, pe care o putem edifica doar prin reunificarea celor două state românești. Tot mai multă lume se convinge de acest adevăr.

Stimați basarabeni, aflați peste hotare din cauza problemelor și a nevoilor de acasă,

Prin sacrificiul vostru, în primul rând financiar, sunteți cei care mai asigurați existența statului Republica Moldova, ale cărui conduceri politice v-au făcut decenii la rând să munciți departe de copiii și de părinții voștri.

Din anul 2009, de fiece dată, facând sute de kilometri în ziua scrutinului, votați cu speranță, în modul cel mai conștient și conștiincios, forțele care se declară proeuropene, dar, de fiece dată, ajungeți să vă declarați dezamăgiți.

Fiind în Europa, văzând o altă societate, o altă viață, îi rugați pe cei de acasă să voteze ”corect”, dar, din 2009 încoace, rezultatele scrutinelor nu aduc schimbări. Dimpotrivă – de 28 de ani, dar, mai ales, din 2009 încoace, culegem doar amărăciune. Ba se fură miliarde, ba se vinde aeroportul, ba este revândută din nou Basarabia Kremlinului – cel care nu ne-a dorit niciodată uniți și fericiți.

Dumneavoastră, cărora vi se spune oficial ”Diaspora”, – că vă aflați în Germania, Franța, Italia, Spania, în alte state ori în Țara noastră România, așteptați condiții pentru a vă întoarce acasă și a vă continua o viață în normalitate aici. Dar aceasta nu se întâmplă.

Însă Diaspora noastră europeană este o Diasporă românească. Cei care vă aflați în România, vedeți clar că suntem români pe ambele maluri ale Prutului, ca dorim, cu toții, împreună, o viață mai bună.

Mulți dintre voi ați ajuns peste hotare prin frumoasa calitate de cetățean român european. România ne-a recunoscut dreptul firesc la redobândirea cetățeniei române, de care am fost privați fără voia noastră, și a salvat, astfel, multe sute de mii de familii de la sărăcie și foamete.

Însă putem înlocui greul aflării departe de casă, cu dorul care vă macină pentru cei dragi, cu un alt viitor, posibil prin Reunirea Republicii Moldova cu România. Dacă vom avea cu toții un Puternic Stat Românesc European, cu un sistem modern de securitate, NATO, vom putea reveni la baștină, pentru a ne reclădi o viață demnă pe ambele maluri ale Prutului.

Deputații, pe care i-ați votat pe 24 februarie, v-au promis, ca și candidații pentru prezidențiale din anul 2016, să schimbe Sistemul și să fie pedepsiți politicienii care au capturat statul și i-au politizat instituțiile.

Din păcate, însă, forțele autointitulate proeuropene s-au aliat prea ușor cu socialiștii, ca exponenți ai intereselor Rusiei în această parte a lumii, și preiau ”cu success” Sistemul, pentru a-l controla. Adică, în locul dezoligarhizării și depolitizării, avem re-oligarhizare și re-politizare, încât este greu de înțeles acum cine e deja oligarhul și cine nu mai e criminal politic.

Și iarași suntem dezamăgiți.

Din această situație și pentru a se evita reacapararea geopolitică a statului de către exponenții Kremlinului expansionist, e nevoie de alegeri anticipate și de coagularea tuturor forțelor provestice.

Din păcate, forțele europeniste preferă parteneriat cu forțele socialiste, și nu cu cele unioniste. Însă șansa politică rămâne reunificarea cu România, pentru care ar fi corect să pledeze toate forțele prooccidentale. Doar așa putem scăpa de influența Kremlinului, sub care am ajuns prin actuala alianță de la guvernare.

Am fost deputat în două legislaturi, am fost și deputat neafiliat, fiind pedepsită pentru că am pledat pentru ieșirea din CSI, pentru limba română în Constituție și pentru valorile naționale în general, pentru o orientare euro-atlantică ireversibilă.

Am avut în Parlament o activitate mai intensă decât a unor fracțiuni întregi. Am avut poziție și curaj. Și nu m-am pliat niciodată sub influențe nedemne.Am prezentat, la începutul acestui an, un Raport intitulat ”REALIZĂRILE NAȚIONAL-LIBERALILOR, prin Istoricul PNL.md – 2007-2019” – http://pnl.md/?p=7019”, precum și un ”BILANȚ AL ACTIVITĂȚII PREȘEDINTELUI PNL, dar și ca politician” – http://www.pavlicenco.md/2019/01/30/pentru-asociatiile-care-promoveaza-femeile-in-politica/

Am avut onoarea să fiu cinci ani reprezentant în Adunarea Parlamentară a NATO, unde am obținut, cu două zile înainte de Decizia istoricului Summit OSCE de la Istanbul, o Rezoluție privind relațiile NATO-Rusia, despre retragerea imediată și necondiționată a trupelor rusești de ocupație din Georgia și Republica Moldova.

Devenind deputat, la fel ca și alți unioniști care candidează în celelalte circumscripții, Legislativul va arăta altfel. Va avea demnitate, se va spune de națiunea română, de Unire, de unitate românească, vom avea mai multe oportunități să le vorbim parlamentarilor și europarlamentarilor români.

Dacă și în celelalte trei circumscripții, în care vor avea loc alegeri pe 20 octombrie, cetățenii vor vota pentru reprezentanți ai partidelor ce cred în Unire, atunci am reuși să formăm – împreună cu cei ce se identifică politic drept unioniști în Legislativ – o FRACȚIUNE UNIONISTĂ, care să fie conștiința națională a Parlamentului și care se va opune planurilor antinaționale ale socialiștilor.

Dacă vom reuși, ar fi bine să testăm europenismul unor deputați și unionismul altora prin promovarea și votarea în Parlament a Legii lustrației, așa cum s-a făcut în România și în alte state.

Cunosc problemele voastre. Peste hotare se află de aproape 20 de ani fiica mea, ale căror cele trei fetițe cresc aici, la bunici, la Chișinău. Peste hotare se află sora mea și nepoții mei. Am prieteni în multe state europene.

Cunoscând, astfel, prin Familia mea, dificultățile integrării într-o altă țară, mă angajez să fiu activă, principială și transparentă în mandatul meu de parlamentar. Pregătirea umanistică, practica jurnalistică și experiența politică mă vor ajuta să contribui la soluționarea problemelor concetățenilor din Diasporă. Am răspuns mereu cu totală solicitudine rugăminților și sesizărilor cetățenilor. Așa voi face și în continuare. Iar unde nu voi reuși de una singură, mă vor ajuta colegii și prietenii de aici și de peste hotare.

PROGRAMUL ELECTORAL

Cu Diaspora, spre UNIRE!

Acest program este parte integrantă a Conceptului PNL privind importanța strânsei cooperări dintre comunitățile de cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, aflați peste hotare, în căutarea posibilităților de existență și de afirmare în lumea civilizată, date fiind urmările tranziției nesfârșite a societății noastre spre democrație.

Comunitățile unite din Diasporă au misiunea să îi încurajeze pe cetățenii aflați în străinătate să le solicite Guvernelor lor avansarea – prin integrare euro-românească – spre Reîntregirea României.

În calitate de deputat, având și cetățenia română, ca sutele de mii de basarabeni, îmi voi axa eforturile de parlamentar pe apărarea drepturilor celor trei categorii de conaționali plecați peste hotare:

–              cetățeni ai noștri stabiliți definitiv în străinătate;

–              cetățeni ai noștri muncind de ceva vreme peste hotare, dar dorind să revină acasă;

–              cetățeni ai noștri muncind temporar peste hotare – circulând permanent spre baștină.

Nicio guvernare nu a elaborat și adoptat politici fundamentale pentru readucerea cetățenilor acasă, ci doar s-a folosit de avantajele venirii banilor în sistemul nostrum financiar și social. Însă, fiecare categorie dintre cele trei menționate necesită mecanisme ale statului pentru integrarea conaționalilor în țările de reședință sau revenirea acasă. Ca viitor deputat al Diasporei, îmi văd misiunea să contribui la rezolvarea problemelor basarabenilor care muncesc și în România, și peste hotare, prin:

–              dialog permanent cu reprezentanți ai comunităților de peste hotare cu demnitari români și europarlamentari, pentru a promova integrarea europeană a Republicii Moldova prin sprijinul României, pentru deblocarea asistenței macroeconomice preconizate populației noastre din partea UE;

–              actualizarea, prin Programul de guvernare al R.Moldova, a legislaţiei privind politicile pentru Diaspora, care să faciliteze integrarea celor plecați în mediul unde activează, dar și readucerea lor acasă;

–              solicitarea și implementarea solidară, din partea cetățenilor doritori de a-și construi un viitor la baștină, a unor proiecte și programe transfrontaliere finanțate de Guvernele României, R.Moldova și de UE, cu diferite înlesniri pentru activități economice, afaceri în diverse domenii, prin alte condiții atractive – revenirea basarabenilor acasă prin crearea pe condiții atractive – joburi pentru forță de muncă, asistenţă pentru adaptare pe piaţa muncii, iniţiative antreprenoriale, întreprinderi mici si mijlocii, instituții abilitate să ofere consultări, cursuri, indemnizatii, menite să favorizeze reprofilarea specialiștilor conform necesităților R.Moldova;

–              recunoaşterea, în R.Moldova, a calificărilor formale şi informale obţinute prin munca din străinătate;

–              semnarea de acorduri de înfrăţire și cooperare cu autorităţile locale din alte state, pentru finanţarea și realizarea unor obiective de investiţii și crearea unor noi locuri de muncă pentru cei reveniți acasă;

–              inițierea proiectelor de dezvoltare economică pentru încurajarea cetățenilor stabiliți peste hotare să facă investiții acasă;

–              excluderea sau reducerea taxelor vamale la scoaterea din și la introducerea în Republica Moldova a bunurilor personale, anularea impozitelor și taxelor pe coletele trimise și primate de peste hotare; 

–              implicarea în programele şi proiectele promovate de Grupul interinstituţional pentru românii din străinătate de pe lângă Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prevăzute în Strategia României vizând Diaspora;

–              parteneriat între misiunile diplomatice ale Republicii Moldova și României pentru accesul nediscriminatoriu al basarabenilor cu și fără cetățenie română pe piaţa muncii din străinătate și pentru depășirea altor probleme ce îi confruntă, din perspectiva apărării drepturilor, libertăţilor şi a demnităţii omului;

–              sprijin în acordarea unor finanțări nerambursabile prin programe, proiecte sau acţiuni cu suport pentru activitatea românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor lor reprezentative, cu adaptarea permanentă a cadrului normativ la noile realităţi din Diaspora, prin politici specific, destinate celor plecați peste hotare;

–              prioritate acordată sferei sociale, în mod real, deoarece educația și sănătatea sunt pilonii pe care se sprijină un popor; 

–              sprijin acordat pentru implementarea proiectelor de voluntariat pentru asociațiile culturale din R.Moldova, care – cu sprijinul misiunilor diplomatice – să le cultive cetățenilor plecați, mai ales celor născuți peste hotare, dragostea de Neam și Țară, limba, istoria românilor, tradițiile, obiceiurile strămoșești, să promoveze educația culturală, spirituală românească, integrarea copiilor în școli/clase naționale;

–              promovarea educației culturale și spirituale românești peste hotare, prin integrarea copiilor în școli/clase naționale;

–              reformarea sistemului de pensii și în avantajul celor circa un milion de cetățeni contribuabili plecați din R.Moldova; continuarea semnării de acorduri bilaterale pentru recunoașterea contribuției, făcute peste hotare, la stabilirea pensiei; preluarea modelului francez în reforma sistemului;

–              mobilizarea conaționalilor prin crearea de ONG-uri, care să ofere sprijin celor plecați în diferite domenii – jurisprudență, notariat, fiscalitate, contracte de muncă, granturi din partea comunității europene ș.a.

–              asigurarea serviciilor consulare de calitate, la preț accesibil și în timp rezonabil, cu sensibilizarea operativă, în calitate de deputat al Diasporei, a instituțiilor de resort asupra piedicilor și problemelor cetățenilor, în special ale celor aflați în dificultate.

CU GÂNDUL ACASĂ ȘI LA UNITATEA ROMÂNEASCĂ, O DIASPORĂ SOLIDARĂ VA CONTRIBUI MAJOR LA REUNIREA CELOR DOUĂ STATE ROMÂNEȘTI!

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *