Conducerea PNL din Republica Moldova, în numele membrilor şi simpatizanţilor partidului, se declară profund întristată de comportamentul inadecvat al unor reprezentanți ai PNL din România, care s-au dedat recent unor afirmaţii gratuite şi false despre naţional-liberalii de dincoace de Prut, ce activează de decenii în cadrul unei formaţiuni curajoase, care a demonstrat demnitate în anii săi de existenţă ca entitate politică.
Afirmaţii privind ”lipsa unei relaţii” de-a lungul timpului post-decembrie 1989 şi după proclamarea Independenţei în august 1991 a celui de-al doilea stat românesc a făcut anterior şi actualul lider al PNL.ro, lăsând un sentiment de profund regret legat de necunoaşterea istoriei propriului partid de către conducători ai acestei entităţi renăscute în România după căderea comunismului în Europa.
Totuşi, demonstrând bun-simţ şi multă răbdare, conducerea PNL.md nu a reacţionat decât explicativ la afirmaţiile anterioare. De data aceasta, însă, după fabulaţiile emise la postul din Republica Moldova al TVR de către un anunțat șef al Organizației PNL-Diaspora (adică – basarabenii ar fi ”Diaspora”?!), conducerea PNL.md se vede nevoită să dea o reacție care – sperăm – îi va reașeza în constructivism pe naţional-liberalii de pe Dâmboviţa şi de la Iaşi și nu vor mai face afirmaţii nejustificate.
Pentru început, înainte de a ajuta conducerea PNL-PDL.ro să se documenteze şi să se edifice asupra istoriei naţional-liberalilor de pe cele două maluri de Prut, vom constata câteva aspecte care, credem noi, au adus la această situaţie iresponsabilă şi de-a dreptul neplăcută, chiar ruşinoasă, pe care o creează actuala echipă de coordonare a PNL.ro.
După participarea conducerii PNL.md la Congresul, la care Călin-Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte al PNL.ro, relaţiile dintre naţional-liberali au cunoscut şi alte acţiuni comune frumoase, inclusiv între organizaţiile de tineret. Acestea au continuat până în momentul când PNL.md a decis să introducă obiectivul Reunirii cu Patria-mamă România în Statutul partidului, pentru care nu a găsit de cuviinţă ”să ceară” acceptul naţional-liberalilor de peste Prut pentru acest deziderat politic, fiind convins că faptul îi poate doar bucura.
Aşa a fost, într-adevăr, la nivelul membrilor de rând. Nu însă şi la nivelul conducerii care, în pofida Mesajului de felicitare şi urare de succes, adresat de Crin Antonescu în decembrie 2011 Congresului al III-lea unionist al PNL.md, menţionând ”speranţa idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, ulterior, prin diferiţi ”mesageri” – persoane din conducerea PNL.ro, de exemplu Cristian David, – își exprima dezacordul cu Statutul nou unionist, adoptat de naţional-liberalii de dincoace de Prut. Menţionăm că deciziile la Congres le iau toţi delegaţii, nu o singură persoană, mai ales legat de denumire, logou, siglă.
Dar chiar şi după aceasta, următorul preşedinte, Alina Gorghiu, a răspuns Mesajului de felicitare primit de peste Prut la intrarea în funcţie de preşedinte, remarcând ”convingerea că partidele noastre VOR CONTINUA buna colaborare avută până în acest moment”, asigurând PNL.md că, din noua sa poziţie, urma ”să depună toate eforturile necesare pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.” Într-adevăr, acum doi ani echipe mixte de naţional-liberali de pe ambele maluri ale Prutului au desfăşurat o frumoasă campanie de colectare a cererilor de înregistrare pentru a vota în parlamentarele din România, iar o delegaţie a PNL.md a participat la un For al aleşilor locali naţional-liberali de la Constanţa.
Aceste argumente, extrem de incomplete, sunt reproduse pentru a reaminti, că relaţiile dintre PNL.ro şi PNL.md au existat şi au fost reciproc. În continuare, vom reproduce argumentele ce resping şi al doilea reproş, extrem de inetic, despre ”preluarea abuzivă de către PNL.md, a denumirii şi siglei PNL.ro”.
Da, este adevărat, mulţi vechi prieteni ai naţional-liberalilor de dincolo de Prut se află în prezent la ALDE, dar niciodată – ABSOLUT NICIODATĂ! – nu au făcut nici cele mai mici aluzii legat de denumirea, logoul şi sigla PNL.md.
Asemenea afirmaţii, făcute în necunoştinţă de cauză, s-au înteţit, în special, după alierea PNL.ro cu PD-L-ul condus anterior de Traian Băsescu, cel care avea alţi aliaţi dincoace de Prut, de care, apropo, ulterior s-a distanţat total.
Asta şi explică de ce PNL.ro a manifestat, după 2009, un constant ”interes” politico-electoral faţă de PL şi de PLDM, care, desigur, nu erau pe atunci partide unioniste, spre deosebire de PNL.md, – ”pedepsit de fraţii români” pentru curajul de a a-şi asuma acest demers național-liberal istoric. În martie 2015, preşedintele PNL.md, Vitalia Pavlicenco, publica um amplu articol pe această temă, intitulat ”Oare, într-un viitor, PNL.ro nu îi va fi jenă de colaborarea cu PLDM.md?” http://www.pavlicenco.md/2015/03/21/oare-intr-un-viitor-pnl-ro-nu-ii-va-fi-jena-de-colaborarea-cu-pldm-md/
Vedem că, practic, exact aceasta s-a întâmplat, prin simpatia prea meschină a PNL.ro faţă de partide având conduceri corupte dincoace de Prut, dar cu posibilităţi financiar-electorale impresionante. Reflexele continuă prin simpatii exprimate faţă de noile entităţi cu viaţă trecătoare, regăsite în ACUM, care, la fel, fug de Unire ca dracul de tămâie.
Totuşi, legat în special, de falsa incriminare şi pretenţie a persoanelor gen Ludovic Orban sau Adrian Dupu, ultimul fiind continuatorul atitudinal fidel al mai proaspătului naţional-liberal, fost pedelist, Viorel Badea, privind ”preluarea şi denigrarea” denumirii, logoului şi a siglei PNL.ro de către conducerea PNL.md, reproducem o postare important și lămuritoare aici. Aceasta i-a fost făcută acum ceva timp aceluiaşi Dupu, – care nu a stat niciodată de vorbă cu nimeni din conducerea PNL.md, în pofida declaraţiei mincinoase publice făcute – de către primul preşedinte al PNL din Republica Moldova, fost deputat, doctor în ştiinţe fizico-matematice, Andrei IURI-APOSTOL:
”Stimate dle Adrian Dupu, preşedinte PNL Diaspora Republica Moldova, eu sunt Andrei Iuri-Apostol, primul preşedinte al PNL.md. Aş dori să fie cunoscute următoarele: PNL.md (din RM) a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei pe 25 septembrie 1993. Iniţiatorii creării acestui partid au fost un grup de cetăţeni ai RM, care erau, totodată, şi membri ai PNL din Romania, constituiţi în “Organizaţia Chişinău a organizaţiei judeţene PNL Iaşi”. Decizia de a transforma “Organizaţia Chişinău“ din RM în partid, decizie constrînsă pe atunci de Legea RM privind partidele, care înterzicea activitatea “partidelor străine“ pe teritoriul RM, a fost luată la sediul PNL.ro de la Iaşi, din Podu Roş, în prezenţa unei delegaţii a conducerii centrale PNL.ro, în frunte cu preşedintele de atunci, regretatul Radu Cîmpeanu. La acea şedinţă am fost şi eu, cel care, ulterior, a devenit primul preşedinte al PNL.md. De aceea, vreau să vă mărturisesc rugămintea lui Radu Cîmpeanu, care a spus răspicat: “Preluaţi însemnele şi păstraţi cu grijă blazonul PNL-ului”.
În virtutea celor spuse mai sus, nu cred că PNL.md trebuie să fie preocupat, că ”nu are aprobarea cuiva de a folosi sigla si numele”. Judecînd după stilul comunicatului dvs., ar rezulta că PNL.md trebuie să ceară aprobarea la fiecare schimbare de preşedinte al PNL.ro. Iar afirmaţiile dvs. despre faptul, că PNL.md ”nu reprezintă partidul istoric”, ar necesita o concretizare pentru a înţelege ce credeţi Dvs. despre reprezentarea istorică. De către cine şi cui i-a fost transmis ”certificatul” de ”reprezentant istoric”?
De asemenea, multe lucruri frumoase despre parcursul naţional-liberalilor din Republica Moldova vă poate relata al doilea preşedinte al PNL, deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova, doctor în ştiinţe economice, Mircea RUSU, decorat cu Ordinul Republicii.
Relaţiile cu PNL din România au cunoscut şi realitatea semnării unui acord cu naţional-liberalii din Republica Moldova în formula PL-ului anterior actualului, când, pentru prima oară, semnatarul prim-vicepreşedinte al PNL.ro, actualul ministru de externe al României, membru al ALDE, Teodor Meleşcanu, a vorbit la Chişinău, în plin regim comunist Voronin, despre ”cele două state româneşti”.
După această incursiune în istoria PNL.md, vom mai preciza cele afirmate răspicat de mai multe ori – PNL din Republica Moldova se revendică:
- De la glorioasa istorie a PNL din întreg spaţiul românesc, de până la evenimentele din Decembrie 1989, acel PNL care a modernizat şi reîntregit România.
- De la demna, dar trista şi tragica istorie a PNL din perioada interbelică în Basarabia, unde naţional-liberalii au acţionat demn, iar pentru că au fost aleşi în diferite funcţii, fiind activişti remarcabili, au fost deportaţi, exterminaţi. PNL.md a publicat lista celor circa 550 de PNL-işti trecuţi în Cartea Memoriei editată în patru volume şi făcută cadou lui Ludovic Orban la Chişinău de către vicepreşedintele PNL.md, Mihai Severovan. PNL are ca membri de partid nepoţi şi strănepoţi ai naţional-liberalilor.
- De la activitatea sa din 1993 încoace, ce include şi lupta curajoasă, univocă, a naţional-liberalilor pentru Unire în cei 12 ani de mesaj unionist.
Astfel, este extrem de neplăcut şi penibil să constaţi că neunirea, necoagularea forţelor proromâneşti în Republica Moldova este împiedicată de multe ori de influența unor politicieni controversați din România. Conducerea PNL.md i-a sugerat de mai multe ori PNL.ro să îmbrăţişeze obiectivul politic unionist, pentru că doar aşa se poate considera continuator demn al legendarilor Brătieni, de la care se revendică. Este stupid și straniu că discuţiile pe marginea dezideratului unionist ne-au îndepărtat şi ne-au înstrăinat.
Solicităm actualei conduceri a PNL.ro să renunţe la vechile reflexe, să se documenteze pe orice căi accesibile și despre Istoria PNL.md şi să nu dezbine naţional-liberalii de pe cele două maluri de Prut. Conducerea PNL.md vă stă la dispoziţie pentru edificare.
Da, PNL, partid curat şi fără persoane corupte în cadrul său, nu a avut încă un succes electoral. În opoziţia de rezistenţă naţională, unionistă, e ceva mai greu decât în cea nenaţională, neunionistă, cu reflexe cosmopolite… Dar PNL.md a trecut testul identităţii românești și unioniste, al integrităţii privind o politică morală, testul demnităţii naționale. Lui Nicolae Steinhardt, care a fost un mare scriitor, critic literar, eseist, jurist şi publicist român, doctor în drept constituţional, convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, autorul unei opere unice – ”Jurnalul fericirii”, îi aparţin vorbele proverbiale: ”În politică, nu trebuie întotdeauna să câştigi, ci să îţi menţii convingerile, poziţiile, să încerci să ai dreptate şi să demonstrezi mereu acest lucru”. PNL.md se regăseşte în acest postulat – simbol al rezistenţei naţionale.
Conducerea PNL din Republica Moldova va adresa o scrisoare conducerii PNL din România, pentru a solicita o poziție oficială în legătură cu această situația neplăcută, care nu face onoare nici național-liberalilor, nici românilor în general.
În numele conducerii,
Vitalia PAVLICENCO, actualul, al treilea președinte al PNL.md, decorată cu Ordinul Național al României ”Pentru Merit”, în Grad de Comandor
Chişinău, 23 aprilie 2019