De ce național-liberalii participă la alegeri și ce crede Igor Boțan despre PNL


Pregătim un nomenclator de întrebări și răspunsuri la diverse întrebări și remarci, în special mincinoase, care se pun, se adresează, se fac prin diferite mijloace, căi, spațiul virtual, contact direct, emisiuni ș.a. Treptat, pe parcursul următoarei perioade, vom da răspuns acestor întrebări și așteptăm să răspundem și altor întrebări care vor apare. Totodată, inserăm aici ce a declarat într-o emisiune analistul Igor Boțan la TV 8.

De cind a aparut la 2 decembrie 2006, fiind inregistrat pe 2 februarie 2007, PNL a participat la toate scrutinele, dar în diferite formule. La 5 aprilie 2009, la numai doi ani dupa reconstituirea PNL in a treia formula, cind comunistii au interzis blocurile, dar si dupa ce participase la alegerile locale in 2007, PNL a mers pe listele Miscarii Actiunii Europene (MAE). Ca urmare, un electorat national-liberal nu a fost identificat, atasat sau fidelizat partidului.

Ulterior, pentru 29 iulie al aceluiasi an 2009, PNL s-a retras, pentru ca nu le ajungea un vot fortelor proeuropene sa aleaga in Parlament un Presedinte inutil al celui de-al doilea stat romanesc, dar era mare presiunea publica sa se retraga ”partidele fara sansa”. In referendumul privind modul de alegere a Presedintelui, PNL a pledat pentru unul care sa ne conduca spre Unirea cu Romania, un clip video atacat de comunisti, dar care si-a cistigat in instanta dreptul la existenta. In anii electorali 2010 si in 2014, cind PNL a propus Unirea cu Romania ca obiectiv politic si slogan comprimat unionist, chemindu-i pe toti unionistii sub acelasi stindard al Unirii, voturile au fost deturnate, pentru a se forma o falsa majoritate proeuropenista a partidelor parlamentare. In acest caz, e greu sa stii citi voteaza cu adevarat. Dar nu e problema in PNL, ci in sansele segmentului de populatie unionist de a avea unionisti autentici in Parlament. Azi, miine, poimiine, lumea va ajunge la concluzia ca doar Unirea este un proiect viabil, restul insemnind continuarea actualei AGONII.  Nicolae Steinhardt scriitorjurist și publicist român, de origine evreiască, convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, doctor în drept constituțional, a spus vorbele proverbiale: ”În politică, nu trebuie întotdeauna să cîștigi, ci să îți menții convingerile, pozițiile, să încerci să ai dreptate și să demonstrezi mereu acest lucru”. Se pare că a vorbit despre PNL.md și falsa noastră nesansa. De aceea, pierderea de a nu vota PNL nu este a PNL, ci a unionistilor ce au votat ”partide cotate cu sanse”, care, însă, i-au dezamagit pe toti si au devalizat statul.

Adica, sanse au sau nu au oamenii ce voteaza si gresesc. Adica ei speră, au așteptări, după care acestea sunt inselate. Apoi oamenii se dezamagesc si prind ciuda pe TOATE partidele si pe TOȚI oamenii politici. În loc – de fapt – sa isi regindeasca optiunile. Și să nu mai voteze ”raul cel mic”. Ci sa voteze pentru mesajul, obiectivul, ideea care le place. In acest sens, voturile masive date comunistilor dupa 2001 ori date postcomunistilor dupa 2009 au insemnat numai dezamagiri. E timpul sa nu mai creada oamenii in comunisti si în falsi centristi proeuropeni. Daca PNL, care a mers in 2010 cu mesajul ”PNL propune Unirea cu Romania”, ar fi intrunit mai multe voturi si intra in Parlament, avea sa ii forteze pe mai multi unionisti ascunsi sa devina unionisti nefalsi, nelatenți, ci deschisi, si sa creasca, astfel, impreuna, partea unionista a societatii, segmentul de sprijin pentru Reunirea cu Romania. Si in 2010, si in 2014 PNL i-a chemat pe unionisti sub un stindard unic. Dupa ce au trecut peste 27 de ani de la Independenta, care au adus dezamagire si exodul cetatenilor, PNL le spune, si in aceste alegeri, romanilor si alogenilor loiali romanimii ca doar Unirea trebuie votata, ca politicienii fideli acestui mesaj sa poata sa ii reprezinte in Parlament printr-o fractiune. PNL are, mai ales, acest drept, pentru ca e primul partid care a obtinut prin judecata acest drept, de care fac uz acum si alte partide devenite unioniste, dar care au capitulat, inca o data, in fata centristilor proeuropeni sterili si neunionisti, pentri că, de fapt, de acolo și provin. Asta dupa ce noi, national-liberalii, care am venit cu un plan de cinci etape in 2016 inainte de prezidentiale, de coagulare eurounionista, am fost invinuiti de traficantii de unionism ca „PNL a abdicat de la unionism”. Acum se vede bine cine este conjuncturist si cine a abdicat de la unionism.
Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *