REALIZĂRILE NAȚIONAL-LIBERALILOR, prin Istoricul PNL.md – 2007-2019

Aceasta este lista incompletă a evenimentelor, acțiunilor, luărilor de atitudine ale PNL în cei 12 ani de existență/rezistență/verticalitate 2007-2019. Este și un răspuns la întrebarea pe care frecvent ne-o adresează ”trecătorii prin politică” – ”ce ați făcut voi în acești 12 ani dacă nu ați intrat în Parlament”. Citiți și vedeți.

Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL.md

NOTĂ: nu am inclus în această cronică acțiunile care țin strict de activitatea internă de partid.

Nicolae Steinhardt (n.29 iulie1912 – d.30 martie 1989) a fost un scriitorcritic literar, eseistjurist și publicist român, originar din Pantelimonjudețul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava. Și-a luat numele de ”fratele Nicolae” și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, ”Jurnalul fericirii”. A fost doctor în drept constituțional. El a spus vorbele proverbiale: ”În politică, nu trebuie întotdeauna să cîștigi, ci să îți menții convingerile, pozițiile, să încerci să ai dreptate și să demonstrezi mereu acest lucru”. Se pare că parcă a vorbit despre noi, național-liberalii din Basarabia…

113Un răspuns celor care îi tot amintesc PNL ”rezultatele” electorale anterioare fraudate: Albert Einstein – ”Nu totul ce contează poate fi numărat și nu totul ceea ce se numără contează cu adevărat”

  1. Actuala formulă, a treia, a PNL.md, reconstituită în 2006, după eliminarea unor lideri național-liberali din Alianța ”Moldova Noastră” pentru poziții proromânești tranșante, este continuatoarea primelor două formule ale PNL.md, partid care a existat în R.Moldova, inițial, după proclamarea Independenței Republicii Moldova, ca o filială a Organizației teritoriale Iași a PNL.ro. Dincoace de Prut politicienii au interzis, prin lege, filialele unor partide de peste hotare, inclusiv din România, ca urmare, aici, în Republica Moldova s-a constituit PNL.md.
  2. Primii lideri național-liberali după 1991 aici sunt foștii deputați Andrei Iuri-Apostol și Mircea Rusu – și în prezent membri ai conducerii PNL.md. În primele două formule PNL.md a avut relații frumoase și de suflet cu național-liberali care au reactivat PNL.ro după anul 1989 – regretatul Mircea Ionescu Quintus, Radu Cîmpeanu, Valerian Stoica, Theodor Stolojan, Teodor Meleșcanu, Mona Muscă, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, cu alți adevărați național-liberali care – pe drept – se revendicau de la legendarii Brătieni – cei care au modernizat și reîntregit România. 
  1. Foștii lideri al primelor două formule ale PNL.md au fost încurajați și chiar li s-a formulat rugămintea să preia și să păstreze blazonul partidului istoric PNL.ro – cel mai vechi din spațiul balcanic -, să uzeze de denumirea, valorile și sigla PNL.ro. Mai sunt în viață național-liberali care pot confirma acest fapt. Indiferent de atitudinea unor lideri național-liberali din România, mai puțini cunoscători ai istoriei propriului partid, în zece ani de existență a celei de-treia formulă a PNL.md, național-liberalii au fost alături de național-liberalii din România.
  2. Conducerea PNL.md a declarat ferm că se revendică, istoric și politic: 1. De la Istoria glorioasă a PNL din România de dinaintea Anului 1989. 2. De la istoria tragică a PNL în Basarabia din perioada interbelică, unde, după ocupația sovietică din 1940, un număr de 540 de național-liberali – aleși locali, demnitari de toate rangurile – au fost exterminați prin diferite metode, mai ales prin deportare. În rîndurile PNL.md sunt descendenți ai național-liberalilor din perioada în care teritoriul dintre Prut și Nistru era în componența României Mari. md a publicat pentru prima oară toate numele lor, culese cu grijă din cele patru Cărți ale Memoriei, publicate în Republica Moldova. 3. De la activitatea demnă, cu relații de suflet cu PNL.ro, a primelor două entități PNL.md, conduse de Andrei Iuri-Apostol și de Mircea Rusu. 4. De la activitatea politică demnă, cu obiectiv clar unionist, din cei zece ani de cînd PNL.md există în a treia formulă, condusă de Vitalia Pavlicenco.
  3. Alegerile din 2001 i-au adus pe comuniști masiv la putere, rămânând nefast la conducerea celui de-al doilea stat românesc până în 2009, fapt ce a determinat coagularea forțelor democratice. PNL-Formula a doua, condusă de Mircea RUSU (prima formulă fiind condusă de Andrei IURI-APOSTOL), a fost primul dintre partidele care s-au dizolvat în 2001, favorizând unificarea partidelor proeuropene, proces încheiat cu formarea ASL “Moldova Noastră”, cu ”AMN” și, apoi, cu Blocul ”Moldova Democrată”, care a adus peste 30 de deputați în Parlamentul ales în 2005, dominat de comuniști.
  4. După anul 2001, încă național-liberalii, regăsiți în Partidul Liberal, despre care s-a scris în pct.2, formațiune condusă de Veaceslav Untilă, au propus, prin inițiativa Vitaliei Pavlicenco, la Masa Rotundă cu Statut Permanent (creată prin sprijinul Consiliului Europei), ca forțele proeuropene să semneze la Chișinău o Declarație după modelul Declarației de la Snagov, din România, unde, în anul 1995, toate partidele și-au asumat, prin semnături, obiectivul de integrare euroatlantică. ”Declarația de la Chișinău” nu a fost semnată atunci de doar PCRM. Ultima formațiune care a semnat a fost conducerea PPCD.
  5. După alegerile din 2005, considerate de Opoziția democratică drept furate de către agentura comunistă, pripășită în instituțiile statului, național-liberalii au solicitat, în ședința deputaților Blocului Moldova Democrată, respectarea Platformei electorale a BMD, ce prevedea includerea limbii române în Constituție, ieșirea Republicii Moldova din CSI, aderarea la NATO și UE, soluționarea echitabilă a problemei transnistrene. Pentru inițiativele concrete depuse în Parlament în baza Programului de acțiuni ale Fracțiunii AMN, deputații național-liberali Vitalia Pavlicenco și Anatol Țăranu au fost excluși din Fracțiune și din partid.
  6. Astfel, această a treia formulă a PNL.md s-a reconstituit în 2006, după ce, în 2001, md a fost partidul care s-a dizolvat, primul, pentru ca, după venirea masivă a Partidului Comuniștilor la putere, să se creeze – prin lungi și grele negocieri – Alianța ”Moldova Noastră”, care, apoi, a participat ca Alianța Social-Liberală ”Moldova Noastră” la alegerile locale din 2003, având un rezultat bun, și în alegerile parlamentare din 2005, în formula Blocul ”Moldova Democrată”.
  7. Însă, la scurt timp, în 2006, lideri național-liberali au fost excluși din AMN pentru poziții proromânești, care, de fapt, promovau angajamentele electorale din Manifestul electoral BMD.

  1. După încercări nereușite de dialog avut cu alte entități liberale, pentru a nu reconstitui PNL.md în a treia formulă, național-liberalii au convocat un congres, în decembrie 2006, și au reconstitut PNL.md, acesta fiind unicul partid înregistrat sub regim comunist, în februarie 2007.
  2. Președinte a fost aleasă, pentru prima oară în istoria noastră politică recentă prin vot secret – Vitalia Pavlicenco. Membrii fondatori, în special Mircea Rusu și Anatol Țăranu, au lucrat asupra Statutului și Programului și au decis să răspundă integral îndemnului național-liberalilor de peste Prut, care i-au încurajat să fie identici PNL.ro.
  3. PL – formula anterioară acestei ample coagulări a forțelor democratice, formațiune fără vreo legătură cu actualul PL, dar integrată ulterior în ”AMN”, rezultată din fuziunea mai multor partide democratice și liberale, a definit pentru prima oară, la Chișinău, identitatea Republicii Moldova ca ”al doilea stat românesc”, anunțată în spațiul public de către ex-național-liberalul Teodor Meleșcanu, actualul ministru de externe din partea ALDE (România). Politicianul român a venit aici să semneze Acordul dintre PNL.ro și național-liberalii de dincoace de Prut, care au contribuit la formarea AMN, accord care formula, pentru prima oară aici, noțiunea de ”al doilea stat românesc” referitor la Republica Moldova, fapt ce a generat o reacție agresivă din partea comunistului Voronin.
  4. md a urmărit cu atenție fuzionarea între PNL.ro și PD-L, invocînd repetat acest eveniment ca model și pentru procesul politic din al doilea stat românesc. De mai mulți ani PNL.md încearcă să coaguleze entitățile ce tot apar și se declară liberale sau unioniste, entități ce ar împărtăși valori național-liberale și obiectivul Reîntregirii României, pe modelul sacrificiului fondatorilor Partidului Național Liberal ca partid în formula de pînă la 1989.
  5. În Parlamentul de legislatura 2005-2009, ca un sumar al deputatului național-liberal neafiliat în raport cu subiectul electoral AMN, pe a cărui listă viitorul președinte al PNL a fost ales, acesta a înaintat mai multe inițiative ce i-au deranjat pe exponenții intereselor prorusești: Rezilierea Memorandumului Lucinschi-Primakov; indemnizații pentru copiii ai căror părinți au cazut în razboiul de la Nistru; a fost creat la CEDO un precedent prin cauza dosarului contra calomnierii la care s-a dedat Președintele de atunci Vladimir Voronin; s-a creat un precedent prin constatarea faptului cu valoare juridică privind necolaborarea cu structurile oculte de securitate din URSS; s-a cerut anularea Conventiei din 1992 de incetare a focului in Transnistria, ceea ce ar fi condus la plecarea Comisiei Unificate de Control din zona de securitate la estul R.Moldova, deoarece acolo structuri militare apără regimul separatist de la Tiraspol; s-a promovat ideea adoptării imperioase a Legii Lustrației; s-a cerut scoaterea Partidului Comunistilor in afara legii; s-a propus și s-a discutat în Parlament ieșirea din CSI; la formarea PNL.md s-a ales conducerea prima oară prin vot secret; s-a propus semnarea, pentru prima oară la noi, a unui Cod etic al PNL pentru noii aderenți, s-au adunat semnaturi pentru modificarea art.13 din Constituție privind limba română; s-au colectat semnături pentru modificarea art.11 din Constituție, pentru a se putea adera la NATO; s-a cerut retragerea Trupelor rusești din R.Moldova și Georgia, conformRezoluției AP NATO în noiembrie 1999, Amsterdam; s-a propus semnare a două ”Pacte gen Snagov” în R.Moldova – unul între partidele din al doilea stat românesc pentru a avansa spre comunitatea euroatlanticp; al doilea – pentru sprijinirea de către clasa politică din România a orientării Vest și a cererii de Unire a Republicii Moldova cu România;
  6. Pe 3 martie 2007, în plin regim comunist, PNL.md a lansat un ”Manifest-Apel de solidarizare a clasei politice de pe ambele maluri de Prut”, ca gest de demnitate și ca manifestare de viziune politică. md a remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania Conceptul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, prevăzut și adoptat prin Programul PNL.md la Congresul de constituire, avându-l în obiectiv ca și mecanism al realizării Unirii. În acel document istoric s-a vorbit pentru prima oară despre aspecte și dimensiuni de importanță majoră pentru soarta poporului român, care are dreptul istoric să existe într-un Stat Unitar, prin lichidarea consecințelor Pactului criminal Stalin-Hitler:
  • despre profunda criza identitara interna a societății de dincoace de Prut
  • despre asistența internațională în stare să aducă Republica Moldova pe orbita civilizației europene, în primul rând prin sprijinul firesc în efortul de europenizare din partea Romaniei
  • despre necesitatea solidarizării partidelor democratice si proeuropene de pe ambele maluri ale Prutului, în scopul opririi procesului distructiv pentru perspectiva europeana a societății moldovenești
  • despre adevărul că guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene și că Romania a tinut cont de ostilitatea acestora, dar și-a asumat rolul de avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene
  • despre faptul că sutele de mii de cetățeni ai R.Moldova rămân profund recunoscători pentru ajutorul dezinteresat, oferit în spiritul relațiilor dintre frați, de către partea română
  • despre invocarea de către PNL.md a faptului că, odată cu revenirea definitivă și plenară a României în spațiul euroatlantic – sigur și solidar -, a sosit momentul solidarizării etnoculturale românesti, ca unică șansă pentru a se oferi și societății/teritoriului de dincoace de Prut un viitor vilizat cert, pentru că această asistență, care trebuie să devină permanentă, coroborată cu strategiile UE, ar putea readuce și al doilea stat românesc în comunitatea euroatlantica
  • despre regretul PNL.md pentru o relație financiară intransparentă pe alocuri între București și Chișinău, precedată obligatoriu de publicarea întregii asistențe acordate în 15 ani pe diferite căi ONG-urilor sau altcuiva din R.Moldova, pentru a se evita bănuelile că acei bani au servit la îmbogățirea unora ce nu-și pot justifica averile, dar au devenit aliați ai comuniștilor și incriminează asistență financiară româneasca celor ce nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabilă a românismului”
  • despre imperativul conjugării eforturilor clasei politice românești de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea în comun asupra aspectelor spinoase ale relațiilor moldo-române
  • despre faptul că – prin identitatea, scopurile, conceptele și actiunile sale – PNL.md a promovat conceptul de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state românețti care are dreptul să își realizeze idealul de unitate națională.
  • despre promovarea conceptului mecanismului Unirii prin Uniunea Interstatală România—Republica Moldova, ce prevedea formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, inclusiv o Adunare Parlamentara, din câte treizeci de deputati din ambele state, cu sesiuni periodice în ambele capitale, cu preocupare pentru armonizarea și omogenizarea legislației R.Moldova cu cea a României, de Bugetul special comun; incluzând o Comisie Executivă Interstatală, cu un oficiu central la Iași, formată dintr-un număr egal de reprezentanți ai Guvernelor României și R.Moldova, având în sfera de coordonare executarea Bugetului comun, politicile de integrare intraromânească în parallel cu integrarea europeană, cu realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean și reabilitarea social-economică postconflict a R.Moldova, cu identificarea proiectelor de asistență financiară internațională pentru Fondul de pensionare al celor doua state românețti. Casa Socială Interstatală ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetâțenilor din cele doua state ți gestiona fondurile de pensii sociale.
  • Despre faptul că acest Concept, propus Parlamentului de la Chișinău, putea și poate fi de un real folos pentru a reda o speranță românilor, tuturor celorlalți cetățeni ai R.Moldova si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunități, pentru a rezolva o gravă problemă din sudul Europei de Est; pentru a se declanșa discuții politice între reprezentanții clasei politice de la Chiținau și București, pentru că orice discuții și negocieri spre binele oamenilor își au dreptul la viață
  • Despre convingerea PNL.md că guvernările se perindă, iar poporul rămâne. PNL-Moldova crede că a venit timpul pentru a se face mai multă dreptate istorică acestei părți a poporului român, care înca nu-ți găsește locul și destinul într-o Europă tot mai unită

 

  1. Pe 4 aprilie 2005, Președintele Voronin a fost reales în funcția de șef al statului. Vitalia Pavlicenco și Valeriu Cosarciuc, deputați AMN, au elaborat un document cu 22 de condiții prezidențiabilului Voronin, dacă dorea votul Opoziției, adică și al AMN. Voronin le-a respins, iar președintele AMN Serafim Urecheanu s-a desolidarizat de ele, după ce deja le aprobase. ”Condițiile principale, pregătite pentru a fi înaintate de Blocul ”MOLDOVA DEMOCRATĂ” pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova”, dacă erau acceptate, Republica Moldova ar fi avut o altă fază, foarte avansată, pe calea reformării democratice, europene a societății, prin desprinderea definitivă a celui de-al doilea stat românesc de pe orbita Rusiei expansionist. Aceste Condiții și alte poziții principiale ale național-liberalilor și adepților lor din AMN au condus la eliminarea Vitaliei Pavlicenco și a lui Anatol Țăranu din AMN și din Fracțiune. Iată-le:

1) Denuntarea Acordului dintre Republica Moldova si Federatia Rusa din 1992 privind solutionarea problemei nistrene.

2) Adoptarea imediata a unei Legi privind plasarea in afara legii a trupelor rusesti care stationeaza pe teritoriul Republicii Moldova.

3) Inlocuirea fortelor de pace ruse prin trupe internationale ale ONU, UE sau NATO.

4) Denuntarea Acordului privind crearea Comunitatea Statelor Independente (CSI).

5) Modificarea art.13 din Constitutia Republicii Moldova pentru schimbarea denumirii limbii de stat in “limba romana”.

6) Crearea, in structura noului Guvern, a Ministerului Integrarii Europene si a Comisiei pentru integrarea europeana in Parlament, pentru accelerarea obtinerii de catre R.Moldova a statutului de stat asociat la UE, precum si a aderarii ulterioare la UE.

7) Adoptarea Legii privind raspunderea ministeriala.

8) Renuntarea la persecutarea oponentilor politici.

9) Demilitarizarea conducerii structurilor de forta si securitate in Republica Moldova si promovarea unor persoane civile in aceste functii.

10) Incetarea folosirii SIS-ului, MAI si a altor structuri ca instrumente de politie politica si de persecutare a persoanelor incomode Puterii.

11) Modificarea art.11 (alin.1) din Constitutie, pentru anularea neutralitatii permanente a Republicii Moldova.

12) Proclamarea, la nivel de stat, a orientarii Republicii Moldova spre integrarea in structurile euroatlantice.

13) Abrogarea Legii privind Conceptia politicii nationale de sta, prin care al doilea stat românesc a fost declarat stat multinaționa.

14) Excluderea din programele de invatamint a manualelor de istorie integrata si revenirea la examenul de Istorie a Romanilor.

15) Depolitizarea serviciului public si promovarea in functii pe baza de concurs.

16) Acceptarea unui statut pentru raioanele din stinga Nistrului in cadrul actualei Constitutii a Republicii Moldova, ca stat unitar.

17) Adoptarea Legii lustratiei, privind accesul la arhivele securitatii.

18) Asigurarea independentei reale a justitiei, prin adoptarea unor noi legi: – cu privire la Consiliul Suprem al Magistraturii; – cu privire la Curtea Suprema de Justitie; – cu privire la statutul judecatorului; – privind organizarea judecatoreasca.

19) Asigurarea democratiei functionale, prin adoptarea unor noi legi, care sa permita dreptul de veto al Opozitiei in luarea deciziilor: – Legea Audiovizualului; – Legea cu privire la institutia publica nationala a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”.

20) Modificarea Codului Electoral conform cerintelor Opozitiei si a recomandarilor structurilor internationale.

21) Adoptarea unei noi Legi cu privire la partide, conform recomandarilor Consiliului Europei.

22) Adoptarea unui pachet de legi care sa elimine cauzele existentei coruptiei in R.Moldova.”

  1. După negocieri eșuate cu alte partide liberale, s-a reconstituit PNL-Formula a treia, înregistrată, în plin regim comunist, pe 3 februarie 2007, după ce, pe 3 decembrie 2006, a avut loc congresul de reconstituire, urmare a eliminării național-liberalilor din AMN.
  2. În alegerile locale din 2007 PNL a avut o Platformă electorală de apropiere de UE prin România, de pregătire a Reunificării proces ce poate fi sprijinit prin fonduri de integrare europeană, fiind promovat conceptul programatic al Uniunii Interstatale România-Republica Moldova.
  3. În campania electorală din 2007, PNL a fost primul partid care a propus crearea serviciului 112, fapt realizat în abia 2018.
  4. În Parlament, deputatul PNL Vitalia Pavlicenco a propus, în 2006, anularea vizelor de intrare în RM pentru cetățenii europeni. S-a adoptat mai târziu prin inițiativa comunistă, plagiată de la președintele PNL, deputat.
  5. De asemenea, Vitalia Pavlicenco a propus ca – atunci când conduc forțele proeuropene – să i se ofere Opoziției de stânga conducerea instituțiilor de control, ca să nu existe suspiciuni de corupție și de deturnare de fonduri.
  6. Institutul Republican International (IRI) a lansat traditionalul Sondaj National, elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization, acesta fiind efectuat in noiembrie 2008, in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost facuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Conform dreptului oferit și PNL de a pune două întrebări, 29% din populatia R.Moldova s-a pronunțat pentru Unirea cu Romania și 11 % – pentru aderarea la NATO. 10 % oscilau privind opțiunea proUnire.
  7. În 2008, PNL a organizat pe 9 mai – prima oară, de precizat, – în plin regim comunist, – Ziua Europei, invitând și alte partide – MAE, PL, PLDM, AMN, uniuni de creație și alte entități civice și oferindu-li-se microfonul.
  8. Doar PNL a raspuns, prin interventia Vitaliei Pavlicenco in cadrul Dezbaterilor publice de la 3 februarie 2008, în Scuarul Operei Nationale, organizate de Uniunea Jurnalistilor, la 10 intrebari ale presei libere despre atitudinea partidelor fata de sfidarile si imperativele majore ale societatii moldovenesti:

– atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase

– atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei

– atitudinea fata de relatiile R. Moldova cu Rusia si CSI

– atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania

– atitudinea fata de intrarea R. Moldova in NATO

– atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE

– atitudinea fata de adoptarea de urgenta a Legii lustratiei

– atitudinea fata de organizarea procesului comunismului

– atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005

– atitudinea fata de regimul Voronin.

  1. Reprezentanti national-liberali au batut alarma, primii, cind in recensamintul antiromanesc, desfasurat sub regim comunist, comunistii au desemnat abuziv si selective intervieveri activisti politici comunisti, ca sa stimuleze sis a asigure reyultate falsificate ale recensamintului, pentru a compromite si impiedica identificarea ca romaneasca a populatiei de dincoace de Prut. Ca razbunare, liderul communist Voronin a facut declaratii ofensatoare la adresa viitorului lider al PNL.md, Vitalia Pavlicenco, legat de care a fost chemat in judecata si a pierdut procesul peste 12 ani.
  2. În alegerile din aprilie 2009, PNL a fost partidul care a candidat pe lista altui partid, Mișcarea ”Acțiunea Europeană” (MAE), conducerea național-liberală părăsind funcțiile în partid și calitatea de partid, fiind interzise, de către comuniști, blocurile electorale. Campania Blocului informal MAE a fost axată pe un amplu și concret program anticorupție, pornindu-se de la adevărul că marea corupție este cauza sărăciei endemice din al doilea stat românesc.
  3. După venirea forțelor proeuropene la putere, în 2009, PNL s-a retras în alegerile din 29 iulie 2009 în favoarea partidelor declarate proeuropene PL, PLDM, AMN – pentru a contribui la stoparea parvenirii la Președinție a unui comunist.
  4. Pentru instituirea unui dialog bilateral, După instalarea forțelor provestice la putere, PNL a invitat mereu la ședințele Consiliului sau politic (DPN) reprezentanți ai partidelor democratice reformatoare, in vederea antamarii unei cooperari si pentru transmiterea bunelor sugestii pentru o cit mai buna guvernare. Reacția a fost lipsă ori formală, de suspiciune ori de îndemnare, să nu participăm la alegeri “să nu împiedicăm altora”.
  5. Cînd premierul AIE a propus un dialog forțelor democratice extraparlamentare, PNL a venit la consultările politice cu o listă de propuneri și sugestii legislative și pentru Guvern si instituțiile statului.
  6. Din cele patru congrese ale PNL în istoria sa de 11 ani, conducerea s-a judecat cu Ministerul Justiției pentru trei dintre ele, cu excepția primului, care a fost de constituire.
  7. În cadrul referendumului din 5 septembrie 2009 privind modul de alegere a Președintelui R.Moldova, PNL a fost primul partid care a venit cu ideea că un Președinte ales de toată populația prin vot direct trebuie să fie unul care să conducă spre Reunirea cu România.
  8. PNL a câștigat procesul de judecată contra CEC atunci când a interzis, la cererea comuniștilor, clipul unionist al partidului la referendum. Aceasta a deschis calea spre câștigarea procesului de introducere a obiectivului unionist în Statutul PNL, aprobat în redacție nouă la congresul al III-lea din 3 decembrie 2011.
  9. PNL a prezis clar că PLDM va dispărea ca partid struto-camila, precum același lucru l-a prezis si PD-L-ului din Romania, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă.
  10. PNL participă, cu listă proprie, la al doilea scrutin parlamentar, după cel din anul 2010, când a avut pentru prima oara cu sloganul ”PNL propune Unirea cu România!”
  11. În anul 2011, PNL a adoptat, la Congresul al III-lea, Statutul și Programul cu obiectivul strategic de Reîntregire românească: „“Partidul promovează imperativul reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca să se restabilească adevărul istoric pentru partea poporului român ce locuieşte în frontierele legale ale Republicii Moldova, recunoscute de ONU, după proclamarea Independenţei faţă de URSS. PNL pledează pentru unificarea – pe cale paşnică, democratică – a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească şi de accedere rapidă în NATO şi UE. Partidul militează pentru acest obiectiv prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei.” (Din Statutul PNL)”
  12. PNL a adoptat, pentru prima oara in politica de dincoace de Prut, un Cod al Onoarei în politică, care să fie acceptat de către fiecare persoană membra a PNL, implicată în conducerea instituţiilor publice şi de stat de toate nivelurile.
  13. PNL a adoptat prin Programul politic, promovarea de către stat a identităţii cetăţeneşti. Identitatea etnică ţine în exclusivitate de dreptul şi de libertatea de autoidentificare individuală. Este obligatorie eliminarea opunerii artificiale şi speculative a etnonimelor moldovean şi român, ca rudiment perimat şi distructiv de divizare şi de inhibare premeditată a etniei băştinaşe majoritare de dincoace de Prut.
  14. PNL a invocate lichidarea institutului Preşedinţiei, introdus în întreg spaţiul postsovietic de către serviciile oculte ale încă nedefunctei URSS, pentru ca succesorul de drept al acesteia, Rusia, prin cercurile sale imperiale, să controleze politica internă şi externă a noilor stateindependente/postsovietice şi pentru a reduce rolul Parlamentului, ca expresie supremă a voinţei cetăţenilor.
  15. PNL a condamnat, prin Program, scopul Kremlinului – care nu a recunoscut, şi de facto, Independenţa celui de-al doilea stat românesc – de a nu-şi retrage trupele de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova şi de a nu permite, astfel, integrarea acesteia în NATO şi UE prin Unirea cu România, printr-un proces continuu şi intens de apropiere maximă de România, care rămîne avocatul şi suportul firesc al românilor şi al alogenilor din stînga Prutului în demersul nostru proeuratlantic.
  16. PNL opteaza, prin Program pentru ca majoritatea populaţiei constituita din români, ca parte a naţiunii române, sa se produca separarea canonică a comunităţii religioase din Republica Moldova de Biserixa Ortodoxă Rusă şi trecerea ei sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, după principiul “o eparhie, un popor, o limba”, principiu acceptat şi de semnatarii Acordului bilateral de la Constantinopol dintre BORu şi BORo, prin care s-au angajat să respecte canoanele sinodale si apostolice, rezultate în urma deciziilor Sinodului (Conciliul) Ecumenic III, de la Efes din anul 431. Moldovenii sînt români, fac parte din naţiunea română şi nu pot fi decît supuşii unicei noastre Biserici naţionale – Biserica Ortodoxă Română.
  17. Partidul pledează pentru transformarea armatei în una profesionistă, cu militari angajaţi în bază de contract, care să fie compatibilă ca spirit, practici, dotare, cu standardele NATO, cu necesităţile garantării securităţii naţionale.
  18. Un ”Marș auto unionist” organizat de PNL a fost o premieră inițiată și desfășurată de PNL însoțită de spiritul Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională.
  19. În anul 2012, PNL.md a contribuit major și decisiv la existența logistică a Platformei ”Consiliul Unirii”, care a promovat Concepte, Proiecte, Planuri, Strategii, o serie de idei și acțiuni dedicate nobilului scop al Unirii. CU a redat demnitatea națională, prin Marșuri unioniste de răsunet – pe 13 mai 2012, cind au fost comemorate victimele celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică.
  20. ”Consiliul Unirii” (CU) include partide, asociații, cetățeni din ambele state și din comunitățile românești de peste hotare si care a organizat și participat la acțiuni foarte ample, în ambele state românești, împreună cu alte entități asociative unioniste, dedicate comemorării celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a Basarabiei și imperativului Unirii, prin anularea efectivă a consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Una dintre ele este conferință de presă dedicată aspirației de Unire, organizată la Hanul lui Manuc de la București.
  21. În 2014, PNL a oferit platforma sa politică consiliul-unirii.ro pentru a candida cei mai proeminenți militanți din cadrul Consiliului Unirii si a supus votului societății o listă de oameni activi, onești și dedicați ideii sacre de Reunire cu România.
  22. Echipa din membri demni ai Consiliul Unirii au venit cu un Concept de Strategie privind Reîntregirea românească până în 2018 – consiliul-unirii.ro – 18 puncte de integrare concomitentă românească și europeană, pentru a fi realizate până în Anul Centenar 2018. Voturile unor partide, printre care și PNL, au fost furate. Dar unele dintre prevederile Programului electoral al PNL din 2014 deja se realizează prin relațiile mai intense dintre cele două state românești. Totul ce se întâmplă pe dimensiunea provestică și în relațiile cu Bucureștiul confirmă justețetea Programului electoral-2014 al PNL.
  23. În Platforma electorală a PNL.md din alegerile parlamentare din anul 2014, regăsim pentru prima oară în spațiul public idei inedite, ca:
  • un slogan politic si electoral, imbratisat de tot mai multe forte politice – ”ÎN EUROPA – PRIN ROMÂNIA”
  • un program de cooperare intraromânească, pentru accelerarea eurointegrării
  • semnarea – după modelul Declarației de la Snagov din 1995, România, – a unui Angajament al partidelor privind UE și NATO, in conditiile in care, mai ales, conducerea R.Moldova raminea si ramine interesată numai de a se îmbogăți din fonduri publice și europene, în dauna cetățenilor
  • infaptuirea decomunizarii – un process amplu pe modelul Tarilor Baltice – monumentele comuniste sa fie mutate la un Muzeu al trecutului totalitar, trecut în care a fost supusă genocidului și națiunea română
  • doar o Lege a Lustrației, ca în România și Ucraina, poate impiedica, venirea la putere a persoanelor șantajabile, a clanurilor mafiote ce trădează aspirația de refacere a unității naționale românești prin lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop
  • ideea ce consolideaza valoarea integrarii europene a celui de-al doilea stat romanesc – ”Cea mai scurtă cale de integrare în UE și NATO este Reîntregirea românească”
  • importanți politicieni de la București au preluat propunerea PNL din R.Moldova privind semnarea unei ”Declarații Snagov pentru Basarabia” – de sprijin din partea clasei politice din Romania pentru parcursul european și pentru Reîntregire românească. Reîntregirea depinde acum de basarabeni. „Reunificarea” este alternativa pe care doar Bucureștiul o poate oferi și doar Chișinăul o poate accepta și beneficia de ea. Dacă cetățenii R.Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forța, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă” – Klaus IOHANNIS, Președintele Romaniei
  • identificarea de aliați peste Prut pentru completarea art.1 din Constituția României, după model german, în eventualitatea “redobândirii suveranității politice și teritoriale asupra provinciilor/pământurilor rupte de la Statul Român de către Puteri străine”, cu prevederea că “schimbarea compoziției unor teritorii românești, prin deportarea băștinașilor și colonizarea acestor teritorii de către reprezentanți ai statului străin, care le-a ocupat, constituie crimă de genocid și se pedepsește ca și crimele comise împotriva umanității”
  • preluarea integrală – prin adaptare – a legislației euroconforme din România – pentru evitarea cheltuielilor greu de suportat de către un stat sărac
  • ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației – condiții imperative pentru decizii independente la nivel de stat, fără presiuni asupra persoanelor șantajabile, promovate mereu în funcții înalte de Sistemul prorusesc de securitate, inclusive pentru votarea Reunificarii cu Romania
  • un Guvern minim al Unirii, care sa pregateasca Reîntregirea prin europenizare, cu funcții ale ministerelor, ca organe executive de elaborare și de implementare a politicilor ramurale, detașate de funcțiile de control și de reglementare, de gestionare a patrimoniului, cu persoane selectate prin concurs, însemnând stabilitate în funcție și independență pentru decizii legale. Ministerul integrării românești și europene va promova omogenizarea intraromânească, va superviza și coordona reformarea justiției, va implementa reforme structurale și instituționale, va asimila transparent fondurile europene
  • delegarea treptată, prin acorduri, a unor atribuții de politică externă MAE al României – în misiunile străine ale României cu personal mixt. România va redeveni parte în negocierile transnistrene. Promovarea unui lobby comun pe lângă cancelariile occidentale, în vederea obținerii sprijinului european și american pentru o integrare românească rapidă
  • posturi comune ale serviciilor la frontieră în punctele de control-trecere peste Prut – pentru eliminarea contrabandei până la lichidarea vămilor
  • Forțe Militare moldo-române comune, pentru securitate în stânga Prutului. În perioada de tranziție – statut dealiat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova. Eficientizarea MAI după model românesc
  • libera circulație a leului românesc, alături de leul moldovenesc, până la introducerea euro – pentru înviorarea economiei în stânga Prutului
  • aderarea spatiului de dincoace de Prut la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României – pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională
  • preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar. Gestionarea patrimoniului/companiilor de stat după criterii corporatiste de manageri aleși prin concurs, pe criterii profesionale
  • semnarea unui Acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești – pentru promovarea produselor noastre în UE, SUA, în alte țări
  • crearea, la Chișinău, a unei filiale a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, – care va activa împreună cu un CNA depolitizat, în baza legislației naționale și europene, ca să fie puși la închisoare și politicienii corupți
  • reîntregirea românilor de pe ambele maluri de Prut în Diasporă, fără ingerințe politice din partea promotorilor moldovenismului Stalinist
  • difuzarea – gratis ori cu sprijinul financiar al Statului Român – de către operatorii de Televiziuni prin cablu, a posturilor TV apreciate peste Prut, pentru a contracara dominația informațională rusească
  • crearea unei Universități mari românești la Chișinău – pentru formarea europeană a tinerilor basarabeni
  • negocieri eficiente cu Statul Român, în vederea deschiderii pieței de muncă din România – pentru plasarea legală, cu asistență socială, a basarabenilor
  • semnarea unui acord oficial între Comisia Electorală Centrală din R.Moldova și Biroul Electoral Central din România – pentru desfășurarea de alegeri corecte în stânga Prutului, având în vedere numărul tot mai mare de cetățeni români
  1. PNL a spus, astfel, primul, ca Parlamentul va asigura ireversibilitate europeană doar dacă unioniștii vor avea o prezență mare și vor promova acest program si alte propuneri integrate aici in vederea integrarii euroromanesti.
  2. PNL a participat substantial la al doilea recensamint, ratat si compromis si de o guvernare pretins proeuropeana, recensământ dupa care populatia asa si nu a aflat pina astazi ca o mare parte de basarabeni s-au autoidentificat drept români ca vorbind limba română.
  3. În 2015, când societatea a început să protesteze, grupându-se în jurul Platformei civice pentru Dreptate și Adevăr, PNL, alte componente ale Consiliului Unirii, au propus nucleului conducător al acesteia o discuție la o masă rotundă, pentru îmbinarea mesajului anticorupție cu cel unionist.
  4. PNL a inclus termenele de europenist si de eurounionist în limbajul politic din al doilea stat românesc.
  5. Prin Program, PNL consideră că adoptarea Legii Lustraţiei ar evita propulsarea spre Putere a unor persoane şantajabile, care, fiind în înalte funcţii de demnitate publică sau în oricare alte funcţii publice importante, execută ordinele celor ce dispun de informaţii despre trecutul lor dubios, kaghebist, de foşti colaboratori cu structurile securităţii sovietice, comuniste, cu alte structuri oculte din URSS. Adoptarea Legii Lustraţiei ar corespunde şi practicilor parcurse de statele ex-socialiste, înscrise deja în circuitul euratlantic.
  6. PNL se concepe ca o componentă de bază a sistemului pluripartidist, constituită ca o continuatoare a tradiţiei politice liberale din Basarabia interbelică şi a mişcării liberale, renăscute la începutul anilor ‘90 şi descendentă a revendicărilor Mişcării Democratice şi de Renaştere Naţională de la confluenţa anilor ‘80-‘90 ai secolului trecut.
  7. PNL a publicat lista național-liberalilor exterminați în RM, pt ca ne revendică, ca prin program, de la cei din perioada interbelică.
  8. PNL a participat masiv la Marsul-lanț, organizat de Grupul de initiativa “Sfatul Tarii”, pe 27 martie, dintre actualul Parlament si istorica Sala unde s-a votat, in anul 1918, Unirea Basarabiei cu Romania, dupa care au rostit cuvintari, au cintat si dansat Hora Unirii in Piata Marii Adunari Nationale. Vitalia Pavlicenco si Julieta Antoci au prezentat in Conferinta «Participarea femeilor la actul politic si decizional la nivel national si local», desfasurata pe 4 iulie 2008, in cadrul procesului de elaborare a Strategiei Nationale privind Egalitatea de Gen, organizata de Programul UNIFEM in Moldova, «Mecanismele si modalitatile de promovare a femeilor in actul politic si decizional in cadrul partidelor politice».
  9. Între anii 2007 și 2013, PNL a organizat și luat atitudine față de diferite evenimente, decizii ale Puterii, de comportamentul politic și problemele cetățenilor, între care cele indicate în continuare.
  10. Tinerii National-Liberali au protestat contra adoptarii Conceptiei Securitatii Nationale de către Parlamentul dominat de comuniști, după ce Vitalia Pavlicenco, deputat, a formulat – in diferite declaratii făcute în Parlament – pozitia PNL contra votarii Conceptiei securitatii nationale.
  11. În iunie 2008 Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL, si Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, au participat la Seminarul international «Romania si Republica Moldova in contextul integrarii euratlantice», organizat de Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale ISPRI (Bucuresti, Romania) si Moldova Foundation (Washington, SUA), Muzeul Cotroceni, Bucuresti, Romania.
  12. Pe data de 1 iulie 2008 a fost lansat blogul președintelui PNL Vitalia Pavlicenco www.pavlicenco.md, pe serverul blogs.unimedia.md
  13. În iulie, Delegatia Politica Nationala a difuzat Apelul PNL cu privire la perspectiva democratica din 2009 si Declaratia cu privire la perspectivele reglementarii diferendului transnistrean.
  14. Consiliul orasenesc Falesti, la propunerea consilierului Mihai Morteanu, a examinat si a cerut Guvernului sa semneze Conventia cu privire la micul trafic la frontiera, iar Consiliilor raionale din republica — sa scoata sirma ghimpata de la Prut.
  15. In septembrie 2008, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, deputat, a participat la al XVIII-lea Forum Economic de la Krynica, Polonia, unde, in cadrul dezbaterilor «Transformarile spatiului postsovietic. Rolul Rusiei», a prezentat comunicarea: ”In R.Moldova creste numarul adeptilor Unirii cu Romania, ca unică solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate”.
  16. Un grup de tineri membri ai PNL au pichetat Parlamentul dominat de o majoritate comunista, cerându-i o pozitie tranșantă fata de razboiul ruso-georgian si o pozitie clara in sprijinul Georgiei. S-a cerut examinarea mai multor documente in contextul reglementarii transnistrene, inclusiv adoptarea unei hotariri prin care sa i se ceara Rusiei sa isi retraga imediat trupele din R.Moldova.
  17. Organizatia nonguvernamentala VO «Liberalios Reforme» a desfasurat doua seminare — la Chisinau si la Soroca, in cadrul Proiectului de Cooperare Lituaniana pentru Dezvoltare al Programului de Promovare a Democratiei-2008, finantat de MAE al Lituaniei. La seminarul de la Chisinau au fost invitati 28 reprezentanti din partea a patru partide liberale, de opozitie, din R.Moldova: AMN, PL, PNL, PLDM, care au audiat comunicarile expertilor lituanieni.
  18. În regim comunist, în scuarul Operei Nationale, a avut loc dezbateri publice in aer liber organizate de Uniunea Jurnalistilor din Moldova, pe temele «Premisa Republicii Moldova: stat european ori stat politienesc?; «NOILE OPORTUNITATI EUROPENE ALE REPUBLICII MOLDOVA SI RESPONSABILITATEA CLASEI POLITICE PENTRU REALIZAREA LOR»; «PARLAMENTUL RM IMPORTRIVA PRESEI INDEPENDENTE: ATACUL ASUPRA PRO-TV CHISINAU CHEAMA LA SOLIDARITATE.»
  19. Miscarea Actiunea Europeana (MAE) si Partidul National Liberal (PNL) au declarat ca participa pe o lista comuna la alegerile parlamentare din 2009.
  20. Tineri national-liberali au pichetat, împreună cu MAE, Ambasada Rusieiși au cerur plecarea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova.
  21. PNL a sprijinit, în campania electorală pentru Parlamentul Romțniei, candidature PNL.ro pentru Colegiul 2 Est — pe Nicolae Dabija pentru Camera Deputatilor.
  22. PNL a sprijinit initiativa PLDM de semnare a unui apel al partidelor democratice catre reuniunea Consiliului Ministerial OSCE de la Helsinki, 4–5 decembrie 2008, pentru a cere Federatiei Ruse onorarea angajamentelor asumate in 1999 la Summitul OSCE de la Istambul privind retragerea completa a trupelor militare ruse si a munitiilor de pe teritoriul R.Moldova.
  23. Delegații ale PNL.md au participat la manifestarii solemne in Bacau, Romania, la invitatia Asociatiei refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, conduse de neobositul Ioan Siminie, care au intrunit mereu la Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» circa 150 de membri ai Asociatiei si invitati din Romania, Ucraina, R.Moldova.
  24. PNL a participat în 2008 cu o echipa de peste 50 persoane, la Receptia oficiala oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Sarbatorii Nationale a romanilor, PNL pastrînd intact dezideratul de reintregire a neamului romanesc.
  25. In decembrie 2008, s-a desfasurat la Sopot, in Polonia, Forul «Europa — Turcia», in organizarea Institutului pentru Studii Estice din Polonia — Institut ce desfasoara, pe parcursul mai multor ani, Forul economic de la Krynica. Vitalia Pavlicenco, deputat, membru al Comisiei de politica externa si integrare europeana, presedintele PNL, a vorbit in comunicarea sa despre potentialul economic si rolul Turciei in sud-estul Europei, prin prisma relatiilor Turcia-R.Moldova, a caracterizat istoricul si raporturile actuale dintre statele noastre, inclusiv cooperarea in cadrul aranjamentelor regionale si internationale, asistenta si proiectele desfasurate de Turcia pe teritoriul autonomiei gagauze.
  26. Deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL a propus pe ordinea de zi, pentru a fi examinata in regim de urgenta, initiativa legislativa nr.3416, din 10.12.08, depusa Biroului Permanent al Parlamentului impreuna cu Ion Neagu, deputat din MAE, vizînd modificarea unor acte legislative, pentru coborirea pragului electoral, posibilitatea crearii blocurilor electorale si accesul in Parlament al cetatenilor R.Moldova cu cetatenie multipla.
  27. Deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a solicitat Parlamentului, in inceputul sedintei de joi, sa accepte invitatea si audierea primului-ministru, Zinaida Greceanii, in problema acordarii, de catre Banca de Economii, a unui credit de 2 mln dolari pentru sediul Partidului Comunistilor:”Despre aceasta a scris presa, ziarul Timpul, care a spus de 2 mln dolari, si portalul Unimedia, care a spus de 2 mln euro, as dori sa stiu cum se face ca, in perioada de criza care se apropie si de R.Moldova, Banca de Economii, in care statul detine 60 la suta din capitalul social, acorda un asemenea credit care, conform unor supozitii, vor fi folositi pentru campania electorala, deoarece aproximativ atit a cheltuit partidul de guvernamint pentru campanile electorale din alti ani — a mentionat deputatul Pavlicenco.
  28. Declaratie comuna a PNL-MAE contra refuzului autoritatilor comuniste de a prelungi licenta de emisie a Canalului de televiziune Pro TV-Chisinau.
  29. Pe 14 decembrie 2008, PNL a participat la conferinta internationala organizata de MAE pe tema perspectivei europene ale R.Moldova, la care au vorbit Excelenta Sa, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in R.Moldova, Filip Teodorescu, si europarlamentarul PNL din Romania, Cristian Silviu Busoi.
  30. PNL, partid unionist, se bucura în 2008 de increderea a 8 la suta dintre cetateni, potrivit INFOTAG. Datorită și membrilor PNL, având oameni ce impartasesc principii nationale clare, convingeri liberale, democratice, 29% din populatia R.Moldova a optat pentru Unirea cu Romania. Institutul Republican International (IRI) a lansat traditionalul Sondaj National, elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization, efectuat in noiembrie 2008, pe un esantion de 1,251 rezidenţi cu virsta de peste 18 ani.
  31. Despre Lista Nationala — o necesitate vitala (din revista “Literatura si Arta”-25.12.08) – în preajma alegerilor din 2009, s-a discutat în ”Sala cu Cămin” a Uniunii Scriitorilor, la o masa rotunda cu genericul “Lista Nationala si alegerile parlamentare”, organizata de Forul Democrat al Romanilor.
  32. PNL si PNR au dat un exemplu de solidaritate și au decis, când blocurile electorale erau interzise de comunisti, sa participe in alegerile parlamentare din 5 aprilie pe lista MAE. Cele trei partide au semnat o declaratie pe 2 februarie 2009.
  33. In alegerile anticipate din 29 iulie 2009, PNL s-a inscris in alegerile parlamentare anticipate cu lista proprie (103 candidați) și cu Platforma electorala axată pe “aderarea la UE prin Parteneriat strategic european cu Romania”, respectindu-se conceptul Platformei electorale a PNL din alegerile locale 2007. Totodată, prin presiune mediatică din partea societății civile, pe 16 iulie PNL s-a retras oficial din alegeri, in efortul comun de demolare a dictaturii comuniste si de obtinere a victoriei democratiei in R.Moldova, indemnând societatea sa voteze partidele de orientare liberala, ale caror platforme electorale sint mai apropiate celor ZECE PRINCIPII FUNDAMENTALE din Platforma echipei democratice unite in alegerile parlamentare din 2005, fata de care PNL a ramas fidel, prin pozitia si actiunile sale, promovate constant dupa proclamarea Independentei.
  34. După alegerile, prin care comuniștii au fost demolați, PNL și-a propus sa continue dialogul si bunele relatii la nivel raional cu echipele partidelor membre ale AIE, prin acceptul partilor, dupa incheierea procesului de preluare integrala a gestionarii statului de catre Alianta pentru Integrarea Europeana la toate nivelurile si in toate institutiile.
  35. Pe 16 octombrie 2009 Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a participat la Bucuresti, in incinta Fundatiei Europene Titulescu, la lansarea volumului “Romanii, Basarabia si Transnistria”, avindu-i ca autori pe Ioan Popa si Luiza Popa, carte sub egida Centrului de Studii Strategice al Fundatiei.Au fpst prezenți foțti Președinți ai României, diplomati, instorici, profesori universitari, reprezentanti ai presei, din R.Moldova – Theodor Magder, scriitor si publicist, fost director executiv al Asociatiei organizatiilor si comunitatilor evreiesti.
  36. Revista de succes Aquarelle a lansat proiectul de identificare a celor mai bune doamne pe domenii. Cititorii au votat, la compartimentul Omul politic al anului 2009, pentru dna Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, cistigind in fata candidatelor Corina Fusu, vicepresedinte al PL, si Mariana Durlesteanu, ex-ministru al finantelor.
  37. Pe 19 decembrie 2008, în sedinta DPN, unde au fost invitați reprezentanți ai AIE, a participat cu un mesaj Igor Klipii, vicepresedinte al PD, lider al Miscarii Europene. DPN au aprobat doua declaratii — privind asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova si pentru eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.
  38. PNL a ținut mai multe conferinte de presa pe tema “Cetatenia: promisiuni si realizari” și a promovat idei pentru facilitarea procedurilor de redobândire a cetățeniei române. PNL a ținut inclusiv conferințe de presa “Propuneri legislative ale PNL privind dreptul de autoidentificare”.
  39. PNL a avut mai multe conferinte de presa pe tema“Faradelegilor si abuzurilor postcomuniste in raioane”, cu participarea conducerii, precum și a persecutaților de noua guvernare, pretins proeuropeană, – Nina Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.
  40. PNL a examinat și și-a formulat poziția fata de obiectivele Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului si intentia de modificare a Constitutiei.
  41. Pe 17 aprilie 2010, în Delegația Politică Natională a PNL, Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC, primul presedinte al PNL din R.Moldova, a prezentat proiectul de platforma electorala, bazat pe Programul PNL, și s-a adoptat Declaratia “Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”.
  42. Între 30 aprilie-2 mai 2010, la invitatia Tinerilor Nationali Liberali din Romania, un grup de Tineri National-Liberali (TNL) din R.Moldova au participat la Congresul Lymec (European Liberal Youth), de la Sinaia, Romania, cu tineri din 36 tari din Europa. TNL din R.Moldova și-au propus promovarea mai intensa a ideilor si a programelor liberal-europene si in rindurile tineretului din R.Moldova. În cadrul Congresului ELY, la Hotelul International din Sinaia, în sedinta BPC a TNL Romania, TNL-iștii din Moldova au exprimat disponibilitatea pentru o cooperare cit mai eficienta cu TNL, ce va include actiuni comune, vizite si realizarea altor initiative menite sa apropie tinerii national-liberali din Romania si R.Moldova. S-a decis și asupra unei sedinte comune a Birourilor celor doua organizatii de tineret.
  43. TNL-ii au protestat pe 9 mai 2010, in Scuarul Europei, la un flash-mob cu steagurile PNL in berna, impotriva participarii unui grup de militari din R.Moldova la Parada Rosie de la Moscova. PNL a expus, prin declaratiile presedintelui Vitalia Pavlicenco, pozitia formatiunii in problema respectiva, considerind ca, prin aceasta concesiune, facuta de Guvern si de unii lideri ai Aliantei pentru Integrarea Europeana, se inregistreaza o deviere condamnabila de la orientarea europeana a politicii externe a statului, anuntata de formatiunile liberale de la guvernare in campania electorala si dupa venirea la Putere.
  44. Juristii PNL au optat pentru crearea comisiei parlamentare de modificare a unor articole vulnerabile din legislatia in vigoare, schimbate de catre fosta guvernare comunista cu scopul subminarii justitiei. In cadrul unei conferinte de presa din 18 mai, președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a subliniat că justitia din RM este victima regimului communist și este o necesitate stringenta crearea unei comisii parlamentare care, in mod de urgenta, ar modifica cele mai importante articole din legislatia nationala, astfel ca justitia sa devina independenta. Fluxul dosarelor ce ajung la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) de la curtile de apel ramane unul impunator, iar CSJ, desi este instanta de recurs, nu detine alte mijloace de reactionare decat casarea deciziilor ilegale si adoptarea hotararilor contrare.
  45. În discuția din 23 mai a tinerilor national-liberali cu Alexandru Iavorschi, consilier parlamentar in Romania al deputatului din partea R.Moldova Tudor Pantiru, tinerii au aflat despre activitatea unui tinar roman din R.Moldova, care a inregistrat un succes de integrare in societatea din Romania, unde preda dreptul roman la Universitatea din Bucuresti.
  46. Intre 25 mai — 1 iunie, TNL-iștii au colectat donatii de haine si jucarii pentru scolile-internat, orfelinate si familiile defavorizate cu multi copii. Donatiile au fost remise institutiilor educationale si la familii.
  47. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL a onorat, la Bucuresti, o Invitatie din partea Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I și a participat, pe 26–27 mai, la evenimentul public al Casei Regale, cu prilejul aniversării frumoase din viata Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.
  48. Pe 20 iunie, un grup numeros de tineri national-liberali, reprezentind mai multe zone ale Romaniei in componenta BPC al aripii tinere a PNL.ro, au tinut o sedinta comuna cu echipa de conducere nationala a TNL din R.Moldova, în a treia etapa in dezvoltarea relatiilor dintre tineretul national-liberal de pe ambele maluri de Prut. Prima a fost invitarea de catre TNL-Romania a unui grup de TNL-R.Mooldova la congresul “Lymec” (Tineretul Liberal European) la Sinaia, Romania, apoi au avut discutii la Chisinau pentru pregatirea sedintei comune a Birourilor Permanente Centrale ale organizatiilor de tineret national-liberal din cele doua state romanesti si actuala sedinta comuna a BPC-urilor ale TNL-urilor romanesti.
  49. Tinerii National-Liberali, intre 25 iunie 2010 — 03 iulie 2010, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de catre Armata URSS, au instalat un cort asamblabil la intrarea pe Aleea Clasicilor din Parcul Central Stefan cel Mare (Scuarul Europei), pentru a le explica doritorilor să discute esenta tragicului eveniment de la 28 iunie 1940, cind Basarabia a fost ocupata de Armata Sovietica, urmare a ultimatumului inaintat Guvernului Romaniei prin Pactul Molotov-Ribbentrop, si au adunat semnaturi ale celor care vor lichidarea consecintelor acestui Pact criminal Stalin-Hitler, adica reunirea Basarabiei cu Romania.
  50. PNL a sprijinit, printr-o declaratie, Decretul prezidential privind 28 iunie — Zi a comemorarii victimelor ocupatiei sovietice. PNL a salutat deciziile Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc. PNL a facut sugestii concrete Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca Republica Moldova se afla in continuare sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca.
  51. Pe 28 iunie 2010, PNL a făcut cunoscută, în conferinta de presa, Declaratia PNL privind Decretul prezidential, continutul Scrisorii adresate de PNL Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel, si alte aprecieri ale formatiunii fata de situatia politica. Tinerii PNL au remis Scrisoarea catre Angela Merkel Ambasadei Germaniei, apoi au coborit drapelele in berna in fata cortului PNL din Scuarul Europei si in fata Guvernului, in cadrul mitingului de depunere de flori la piatra comemorativa pentru viitorul Monument inaltat victimelor ocupatiei societice.
  52. Pe 10 iulie tineri national-liberali au donat sinistraților din Macaresti-Ungheni, si au facut sinistratilor, ce au suferit in urma inundatiilor, o cantitate apreciabila de haine, in special pentru copii, colectate de 1 iunie, de Ziua internationala a copilului, din care a distribuit partial la Soroca si unor familii defavorizate din alte localitati.
  53. Citiva tineri national-liberali la data de 13 iulie au participat la un protest facut de Hyde Parc, impotriva deciziei anticonstitutionale a Curtii Constitutionale referitor la decretul Presedintelui interimar Mihai Ghimpu, despre declararea zilei de 28 iunie — zi a ocupatiei sovietice.
  54. Participări multiple ale conducerii PNL la mese rotunde și dezbateri (Mihai Severovan, consilier municipal al PNL, 7 iulie 2010, “Politici de crestere si dezvoltare economica in viziunea partidelor politice” organizata de Centrul Analitic Independent Expert-Grup in cadrul unei actiuni cu genericul “Moldova 2010: provocari si optiuni de dezvoltare nationala in viziunea partidelor politice”, Iulia Deleu, membru al DPN, 14 iulie 2010, si Filip Druta, membru al BPC al PNL, 14 iulie 2010, ”Drepturile omului, societate civila si democratizare in viziunea partidelor politice” in cadrul actiunii organizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup).
  55. PNL, în campania electorală pentru referendumul constitutional din 5 septembrie 2010 privind modalitatea de alegere a Presedintelui Republicii Moldova, pentru prima oară, a lansat un clip prin care a invocat necesitatea alegerii unui Președinte unionist, care să conducă al doilea stat românesc spre Reunirea cu România. Clipul a fost contestat de comuniști și CEC, dar PNL a câștigat în justiție procesul, servind ca precedent în practica judiciară, pentru a fi deschisă calea asumării, prin Statute ale partidului, a obiectivului politic unionist. Nici in Curtea Suprema de Justitie, reprezentantii CEC si PCRM nu au prezentat argumente plauzibile si Hotarirea Curtii de Apel a ramas in vigoare. Astfel, CEC si PCRM nu au reușit să interzică spotul electoral al PNL, cu mesaj unionist, pe motiv ca ar atenta la suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. În R.Moldova a fost creat un important precedent privind libertatea de exprimare, aflata sub protectia art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
  56. Pe 17 august 2010 PNL a oferit o conferinta de presa despre “Pozitia PNL fata de referendum si pericolul blocarii demersurilor de integrare europeana”, exprimindu-si sprijinul pentru pozitia Fundatiei “Moldova pentru Europa”, care a solicitat Parlamentului European sa analizeze activitatea demnitarilor cu care negociaza la Chisinau, pentru a nu-i legitima pe cei ce nu au nimic in comun cu liberalismul sau care au desfasurat activitati economice neconforme cu legea.
  57. Tinerii national-liberali au organizat pe 23 august 2010 un flash-mob vizavi de Ambasada Federatiei Ruse (Bd.Stefan cel Mare), cu drapelele partidului și tricoloruri in berna, comemorind 23 august 1944, cind Basarabia a fost ocupata, a doua oara, de Armata Sovietica, fiind rupta de Romania, dupa prima ocupatie sovietica, de la 28 iunie 1940, urmare a Protocolului secret anexat Pactului Molotov-Ribbentrop.
  58. Pe 2 august 2010, PNL a inaintat o contestatie CEC privind suspiciunea de incalcare a legislatiei electorale de catre participantul la referendum Partidul Umanist din Moldova (PUM), care a plasat panouri Bill-Board (3 x 6m) si (4 x 10m) cu mesaje promovind ideea ca doar PUM si liderul sau sint cei in care se poate avea incredere, in timp ce la CEC formatiunea nu a declarat cheltuieli in rapoartele financiare, legislatia prevăzând că folosirea intentionata de catre concurentul electoral a unor fonduri financiare si materiale nedeclarate, in cazul constatarii faptelor de catre instanta de judecata, atrage anularea inregistrarii.
  59. În alegerile din 2010, PNL a înregistrat Lista pentru Parlament la CEC, figurind primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata, cu sloganul în alegeri anticipate “PNL propune Unirea cu Romania”, utilizat in paralel cu Sloganul “PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea”. PNL i-a invitat sub stindardul sau pe toti unionistilor din R.Moldova, considerind Unirea ca un obiectiv realizabil. PNL a avut curajul sa inceapa promovarea acestui mesaj, lansarea în campanie având loc pe 23 octombrie 2010 in Scuarul Europei, cu adepti si simpatizanti ai PNL din capitala si din raioanele republicii.
  60. Viktor Stepaniuk, fost deputat comunist, candidat independent in alegerile parlamentare anticipate, a cerut Curtii Constitutionale a Republicii Moldova “scoaterea in afara legii a PNL”, considerind ca pozitia unionista a PNL contravine Constitutiei R.Moldova, iar apelurile promovate, in mod deschis si oficial de PNL privind Unirea cu Romania implicând lichidarea suveranitatii si a independentei R.Moldova, ceea ce “ar contraveni Constitutiei si legislatiei in vigoare”. Curtea Constitutionala a respins solicitarea ex-deputatului comunist Victor Stepaniuc.
  61. Pe 8 Decembrie 2010, PNL a oferit o conferinta de presa in problema incalcarii, in continuare, in Republica Moldova, a dreptului de a te trece in acte de stare civila drept “roman”. Au participat Mihai Ciubotaru, devenit membru al PNL, care a cistigat dreptul de a te trece roman in actele oficiale la CEDO, si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care a facut cunoscute documente inedite din arhiva KGB-ului moldovenesc, ce atesta nationalitatea de “roman” pentru basarabeni. La SIS-ul R.Moldova exista cite un certificat de nationalitate romana (postat in forma scanata pe site), pentru fiecare roman din Basarabia. Insa la aceste acte deocamdata nu are nimeni acces, decit “specialistii”, care le pot doar copia doar de miina, nu si xerocopia. Deocamdata, autoritatile R.Moldova nu modifica legislatia in baza Deciziei CEDO. Presa noastra libera ar trebui sa detabuizeze subiectul si sa organizeze dezbateri publice pe acest subiect.
  62. Pe 24 februarie, tineri national-liberali au organizat un flash-mob in fata sediului PLDM, in semn de protest impotriva pericolul destramarii coalitiei de guvernamint urmare adialogului separat PLDM-PCRM, cu incalcarea Acordului AIE-2, prin care se urmareste alegerea sefului statului si cu voturile comunistilor, fara vointa celorlalte doua componente ale Aliantei. Tinerii au avut pancarte cu urmatorul continut: “PLDM, nu cocheta cu PCRM!”, “PLDM, nu trada AIE!”, “PLDM, tu nu esti Stejar, tu esti Harbuz!” (moldovenesc) (In romana, corect, e “pepene verde” — N.n.) Tinerii au taiat citiva “harbuji” in fata sediului PLDM, au remis unul acestei formatiuni, sugerindu-i schimbarea Siglei. Tinerii au facut declaratii de presa, afirmind ca nu doresc revenirea, sub nici o forma, a comunistilor la Putere, ci pedepsirea lor pentru faradelegile si furturile comise in cei 10 ani de guvernare — 1999/2009. Tinerii vor adevarul despre 7/8 aprilie si pedepsirea vinovatilor pentru maltratarea protestatarilor.
  63. Institutul american NDI a organizat pe 3 martie 2011, in incinta Universitatii de stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, o noua editie a Tirgului Organizatiilor de Tineret ale formatiunilor politice, TNL a reprezentat a patra oara formatiunea și a luat locul trei după PLDM și PD.
  64. Pe 5 martie, în ședința DPN, s-a votat Declaratia “Guvernarea liberal-democrata dezamageste populatia”.
  65. La sediul PNL luni, 14 martie, tinerii national-liberali au discutat cu doctorul in istorie Veaceslav Stavila, discutia axindu-se pe Actul Unirii cu Romania, votat pe 27 martie 1918 de catre Sfatul Tarii de la Chisinau. Istoricul Stavila a facut parte din Comisia care a elaborat Recomandarile oferite Parlamentului Republicii Moldova privind condamnarea crimelor comunismului, document care asa si nu a mai ajuns sa fie adoptat din lasitatea politicienilor, lasitate calificata de ei drept “prudenta”, “intelepciune si pragmatism”.
  66. La sediul PNL a avut loc pe 23 martie o intilnire a TNL-istilor cu primul presedinte al PNL din R.Moldova, ex-deputatul Andrei Iuri-Apostol, care a invocate istoricul PNL – prima oara, in anul 1992, a fost creata, in R.Moldova, dupa proclamarea Independentei, o Organizatie Chisinau a PNL din Romania, de catre o mina de inimosi, printre care domnii Movileanu, Cotuna si Nederita, care au activat pina la adoptarea Legii cu privire la partide, in 1992, cind a statuat ca partidele din alte state nu pot avea filiale in statul nostru.
  67. Pe 27 Martie 2011, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, PNL a organizat un sir de manifestari in cel de-al doilea stat romanesc. La Anenii Noi a avut loc o conferinta raionala a PNL, la care au fost rememorate evenimentele din 1918 si la care participantii au vorbit despre necesitatea propagarii continue in rindul populatiei a adevarului despre limba si trecutul romanilor, dar si despre unica oportunitate de regasire si a romanilor, dar si a alogenilor, din R.Moldova in Europa — prin reintregirea neamului romanesc dupa model german.
  68. Pe 9 aprilie 2011, Delegatia Politică Natională a PNL a decis participarea formatiunii la alegerile locale din 5 iunie 2011, Mesajul, Simbolul si Strategia PNL, alte decizii.
  69. Pe 5 mai 2011, tinerii national-liberali au organizat un flash-mob “Combaterea coruptiei, a protectionismului si a evaziunii fiscale in cazul Primariei”.
  70. Pe 9 mai PNL-Orhei a marcat Ziua Europei.
  71. Pe 19 mai 2011, reprezentanti ai PNL au oferit o conferinta de presa cu tema: “Atitudinea CEC fata de solicitarea PNL privind desfasurarea alegerilor pentru Consiliul Municipal Bender/Tighina. Abuzuri din partea concurentilor electorali”. Au participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Donica Andrei, candidat pentru CM Chisinau, Versilov Andrei, presedintele Organizatiei obstesti “Plot”.
  72. La 1 iulie 2011, s-a examinat in Curtea de Apel Chisinau dosarul 3–3239/11 “Andrei Versilov versus CEC din R.Moldova”, trimis spre rejudecare primei instante de catre Curtea Suprema de Justitie. Sedinta a durat 3,5 ore. La proces au asistat observatori din partea Misiunii OSCE in R.Moldova, care au monitorizat alegerile locale, inclusiv reprezentantul care se ocupa de problematica transnistreana.
  73. Luni, 4 iulie 2011, a continuat examinarea, in Curtea de Apel Chisinau, a dosarului 3–3239/11 “Andrei Versilov versus CEC din R.Moldova”, trimis spre rejudecare primei instante de catre Curtea Suprema de Justitie. Sedinta a mai durat aproape 2 ore. CEC-ul a trimis inca un reprezentant, in persoana lui Gafton — cel care a trecut din componenta veche a CEC-ului, desemnat de PCRM, in componenta noua a CEC-ului, acum desemnat din partea PLDM. La proces a fost invitat ca martor vicepresedintele CEC Stefan Uritu, care a raspuns la intrebari ca persoana privata, domicilat la Tiraspol si care cunoaste zona nistreana.
  74. Pe 3 iunie 2011, la Info-prim, PNL a prezentat nomenclatorul abuzurilor la care s-au dedat concurentii electorali si autoritatile statului contra candidatilor formatiunii noastre în alegeri.
  75. Pe 28 iunie 2011, dupa un “calvar”, PNL obtine de la Primarie o autorizare — trunchiata si intirziata — de catre PNL pentru un Mars de la sediul PNL spre PMAN pentru comemorarea victimelor ocupatiei sovietice la Piatra din fata Guvernului. Insa, atitudinile exclusiviste ale unor lideri politici pretinsi liberali, in ciuda unor intelegeri amiabile informale, le-au incalcat și i-au interzis PNL sa calce in Piata Marii Adunari Nationale, PNL a fost, totusi, cu reprezentanti din 22 de raioane, Chisinau si suburbiile sale, in centrul capitalei, la Piatra in memoria celor prapaditi urmare a regimului comunist totalitar de factura sovietica.
  76. Organizatia Femeilor National-Liberale a aderat, la constituirea sa, la idealurile UNIFERO (Uniunea Femeilor Romane), initiata de prof. Smaranda Livescu, din Atlanta, Georgia, SUA, originara din Iasi, care a convocat a treia conferinte internationale (24–26 iunie), unde a mers o delegatia PNL, formata din 14 doamne. Vitalia Pavlicenco si Ludmila Bolboceanu s-au invrednicit de diplome de apreciere a activitatii desfasurate pina acum pentru promovarea romanismului si a valorilor democratice.
  77. In zilele de 2–3 iulie, o delegatie a PNL din R.Moldova, formata din Alexandra Can, vicepresedinte, Ludmila Bolboceanu, presedinte OFNL, Lucia Balmos, vicepresedinte al OMC, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, au participat, la invitatia OFL din Romania, la un Program politic la Iasi “Femeile liberale pot ajuta Romania”, condus de deputata national-liberala, presedintele OFL Lucia Varga. Participantele au primit diplome, iar Vitalia Pavlicenco a primit premiul “Pentru cea mai experimentata politiciana”.
  78. Pe 07.07.11, PNL a adoptat Declaratia “Partidul National Liberal indeamna AIE la coeziune si la dezbateri publice despre viitorul Republicii Moldova”.
  79. Pe 14 iulie 2011, la ora 11.00, la Info-Prim Neo, PNL a oferit o conferinta de presa, pe tema “Pozitia PNL fata de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011”, in care si-a prezentat atitudinea fata de ultimele evenimente si dupa consultarile cu premierul Filat, unde PNL a venit cu o listă concretă de propuneri pentru AIE.
  80. Pe 13.08.11 PNL a difuzat Declaratia “PNL cere repunerea Istoriei Romanilor pe soclul Adevarului”.Partidul National Liberal a protestat public in legatura cu intentia Ministerului Educatiei de a schimba conceptul de predare a obiectului “Istoria” in Republica Moldova — scopul fiind, de fapt, inlaturarea condamnabila a cuvintului “Romanilor” din disciplina multchinuita sub regimul comunist “Istoria Romanilor”.
  81. PNL a difuzat în august 2011 Declaratia “Aniversam Independenta unui stat care nu-si respecta propria Declaratie de Independenta” – la implinirea a 20 de ani de la proclamarea Independentei starea de lucruri din societate reprezinta regres la toate capitolele in raport su starea de spririt si cu asteptarile nationale din momentul adoptarii Actului fundamental de constituire a statului.
  82. Pe 22 septembrie 2011, Vitalia Pavlicenco si alti membri ai BPC au dialogat la Comrat cu cetateni de diferite nationalitati, care au solicitat sprijin pentru crearea de structuri ale PNL in UTA Gagauzia, Vulcanesti, Ceadir-Lunga. Conducerea PNL a discutat cu moldoveni de origine romana, gagauza, bulgara si rusa.
  83. La 27 septembrie 2011, PNL a invocat, într-o conferinta de presa, ”Atacuri raider cu implicarea unui consilier municipal al Partidului Liberal si a instantelor de judecata”.
  84. PNL a organizat o conferinta de presa “Pozitia PNL fata de vizita patriarhului rus Kiril in Republica Moldova”, declaratia in legatura cu pericolul readucerii comunistilor la putere de catre PLDM.
  85. Pe 19 OCTOMBRIE 2011, PNL a organizat o conferinta de presa cu tema “Noi metode de atac raider asupra bancilor si consecintele lor asupra bugetului de stat. Reactia societatii civile”.
  86. PNL a adoptat pe 13 NOIEMBRIE 2011 Declaratia “«Diversiunea Dodon» este o diversiune antiromanesca, antieuropeana”.
  87. La 3 decembrie 2011, PNL a inclus la Congresul său al III-lea Noua Redactie a Programului si Noua Redactie a Statutului, incluzind introducerea obiectivului Unirii Republicii Moldova cu Romania.
  88. Pe 22 decembrie 2011, PNL a organizat o conferinta de presa pe tema “Pozitia PNL fata de declaratiile ambasadorului Rusiei Valeri Kuzmin” și a cerut demisia Ambasadorului sovin, pentru ca a negat genocidul antiromanesc aplicat in regimul de ocupatie comunist, sovietic.
  89. PNL a sprijinit Declaratia-Memorandum de constituirea Miscarii Nationale “Memoria Neamului.
  90. Pe 19 decembrie 2012, PNL a exprimat, într-o conferinta de presă “Atitudinea fata de decizia Ministerului Justitiei de a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu obiectivul Unirii, introdus in Statut la Congresul al 3-lea al PNL”
  91. Pe 21 ianuarie 2012, o delegatie a PNL a participat, in Sala ”Alexandru Ioan Cuza” din Casa Poporului de la Bucuresti, Congresul Partidului Poporului — unicul partid din Romania care avea fixat ca obiectiv politic si Unirea Basarabiei cu Romania. Președintele formatiunii a dat citire, in numele PNL, unui Mesaj în fața delegaților.
  92. Pe 24 ianuarie 2012, PNL a organizat pentru prima oară un MARȘ AUTO al Unirii, cu autoturisme si autovehicule usoare, ce au avut arborate Tricolorul si Steagul PNL, parcurgind un itinerar prin Municipiul Chisinau, cuprinzind toate cele cinci sectoare ale capitalei. Marsul a fost dedicat Unirii Principatelor Romane din 24 ianuarie 1859, evocind unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca, strins legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859, in Moldova, si, la 24 ianuarie 1859, in Tara Romaneasca.
  93. PNL a făcut, în declarații publice, o legătură direct între neadoptarea Legii lustrației în al doilea stat românesc, și obstrucționarea mișcării unioniste în Basarabia.
  94. PNL a adresat, prin Ambasada, o Scrisoare Premierului Roman cu privire la desfasurarea, pe 3 martie 2012, la Iasi, a sedintei comune a Guvernelor de la Chisinau si Bucuresti.
  95. Pe 15 martie 2012 presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a avut o intilnire — la invitatia si la sediul Delegatiei Uniunii Europene — cu seful acesteia, Ambasadorul Dirk Schubel.
  96. Pe 21 martie 2012, PNL a depus o cerere de chemare in judecata a Ministerului Justitiei, in legatura cu refuzul de inregistrare a Statutului formatiunii, ce include obiectivul politic al Unirii Republicii Moldova cu Romania.
  97. Pe 25 martie, PNL a participat la un prim-Marș de amploare al Unirii din Chisinau, în organizarea Acțiunii-2012 și a Platformei Consiliului Unirii, al cărui fondator este și PNL.
  98. Presedintele PNL l-a primit, intr-o vizita de curtoazie, la sediul partidului, pe Excelenta Sa, Ambasadorul Turciei in Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, interesat de “activitatea unui partid extraparlamentar vizibil”, conform declaratiilor asistentei domniei sale. Discutia s-a axat pe subiecte legate de evolutiile politice, în perspectiva aderarii R.Moldova la UE.
  99. PNL a salutat puternic incercarile alesilor locali de a demola in raioane monumentele ridicate satrapului Lenin. Aceste “simboluri”-ramasite ale unui trecut, ce a distrus viata atitor generatii de oameni, nu pot si nu fac parte din patrimoniul cultural al statului si trebuie doar vointa politica si activism civic, proeuropean, ca sa scapam de ele.
  100. Pe 2 iulie 2012, cind toata românimea era cu gindul la Stefan cel Mare — cel mai mare roman din toate timpurile — PNLi-a adus omagiul suprem — a cistigat cauza in contencios administrativ intentata Ministerului Justitiei, care a refuzat sa inregistreze Noua Redactie a Statutului PNL, ce include, in mod expres, in baza deciziei Congresului al III-lea al formatiunii, obiectivul politic de Unire a Republicii Moldova cu Romania.
  101. PNL a organizat si a participat la Marsul Unirii pe 22 iulie 2012 la Cahul, unde au fost evitate orice ciocniri cu fortele proruse provocatoare.
  102. PNL a participat la Marsul Unirii de la Balti pe 5 august 2012.
  103. Pe 6 septembrie 2012, PNL a tinut o conferinta de presa cu tema “Persecutarea unor membri ai PNL de catre regimul de la Comrat”.
  104. Pe 6 septembrie 2012, BPC a examinat inclusiv participarea la manifestatia publica initiata de Platforma civica “Actiunea-2012”, poziție anuntata, tot pe 6 septembrie, in sedinta traditionala a Platformei unioniste “Consiliului Unirii”, convocat pe tema sprijinirii initiativei ca unionistii sa mobilizeze 10 mii de participanti la un nou Mars al Unirii in Chisinau, pe 16 septembrie.
  105. Presedinntele PNL a acordat un interviu ziarului “Panorama” despre Marsurile Unioniste si Unirea R.Moldova cu Romania, a participat în zilele următoare la Editia Speciala de la Jurnal TV despre Marsul Unionist de la 16 septembrie 2012, la emisiunea “Otkritaia Studia” de la TV7, in care a vorbit despre Marsul Unirii din 16 septembrie de la Chisinau.
  106. Pe 16 septembrie, conducerea PNL si alte citeva sute de de mebri ai PNL, au participat la Marsu Unirii la Chisinau, dupa sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL, unde au fost ca oaspeti pe dl Stefan Maimescu, copresedinte al Consiliului Unirii, deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, membru-fondator al Consiliului National al Unirii, creat in decembrie 1991, si reprezentanti ai Platformei civice “Actiunea-2012”.
  107. In zilele de 25–26 septembrie, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, s-a aflat la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu factori europeni ce urmaresc indeaproape procesul politic din Republica Moldova si pe care ii intereseaza opinii din primele surse despre evolutiile de aici. Astfel, au avut loc intilniri cu dna Alena Obrusnikova, asistenta responsabila pentru Republica Moldova (precum si Azerbaigean, Armenia, Georgia) in cabinetul dlui Stefan Fule, care este Comisarul responsabil pentru extindere si politici europene de vecinatate, precum si cu dl John Kjaer, sef Divizie Serviciul european pentru actiune externa, responsabil pentru Parteneriatul estic, profitind de situatie, Vitalia Pavlicenco a avut intilniri si cu membri ai Consiliului Unirii care locuiesc in Bruxelles.
  108. Pe 4 octombrie Vitalia Pavlicenco a adresat o plingere Comisarului General de Chisinau, pentru a pedepsi comportamentul inadecvat al liderului social-democrat Victor Selin, la o emisiune televizata, iar pe 8 noiembrie, Vitalia Pavlicenco, l-a actionat in judecata.
  109. Pe 21 octombrie, PNL, ca membru al Consiliului Unirii, a participat la Marsul Unirii de la Bucuresti. Grupul din Basarabia a plecat organizat cu un autocar, prin contributia participantilor din Briceni, Ribnita, Balti, Telenesti, Orhei, Ungheni, Leova, Hincesti, Chisinau. Grupul CU din R.Moldova a purtat veste galbene.
  110. La 24 octombrie 2012 — o zi istorica pentru romanii unionisti din Republica Moldova —, Curtea Suprema de Justitie a mentinut hotarirea Curtii de Apel Chisinau privind obligarea Ministerului Justitiei de a inregistra Noua Redactie a Statutului unionist al PNL.
  111. Pe 25 octombrie 2012, intr-o conferinta de presa, PNL a cerut demisia de onoare sau demiterea de urgenta a dlui Oleg Efrim, care a dosit — in mod grav, ilegal, neonorabil si abuziv — raspunsul Curtii Constitutionale din 23 iulie 2012 la Sesizarea depusa de ministrul justitiei la 23 februarie 2012. Se presupune ca acest raspuns a fost ascuns, neremis PNL si nefacut public — desi ministrul Efrim s-a angajat sa il informeze pe presedintele formatiunii asupra deciziei CC si a deciziilor ulterioare ale Ministerului —, din cauza ca nu a convenit viziunilor antiromanesti ale conducerii Ministerului Justitiei.
  112. Pe 15 noiembrie 2012, Vitalia Pavlicenco, a vorbit despre vizita misterioasa a premierului Kurdistanului la Chisinau, la Tara lui Dogaru de la Publika TV.
  113. Pe 19 noiembrie, membri ai PNL au participat la o conferinta de presa, in care s-a anuntat lansarea in Campania electorala a membrului PNL Moldova, Gheorghe Vita, pentru functia de deputat in Parlamentul Romaniei.
  114. Pe 20 noiembrie, PNL a dezbaturl și s-a poziționat față de cazul profesorului Victor Cravcenco de la Balti, care a avut o atitudine demnă într-un caz de manifestare de antinaționalism românesc.
  115. În ședinșa DPN din 24 noiembrie, PNL a marcat împlinirea unui an de la Congresul al III-lea, unionist, al PNL, din 3 decembrie 2011, si a doi ani de guvernare pretins necomunista. S-a decis de a sustine candidaturile national-liberale pentru Parlamentul si Senatul Romaniei. Gheorghe Vita — deputat, Cristian David — senator.
  116. Tot pe 24 noiembrie, președintele PNL a participat la talk-show-ul Fabrika de la Publika TV, unde a vorbit despre calea a treia — Unirea Republicii Moldova cu Romania.
  117. Pe 29 noiembrie 2012, 87 de persoane din PNL si Consiliul Unirii, au mers in doua autocare la Alba Iulia, unde au participat la un sir de evenimente festive dedicate Zilei Nationale a Romaniei pe 1 decembrie.
  118. Pe 23 decembrie 2012, la Asfalt de Moldova de la Jurnal TV, s-a dat pe post o emisiune despre viata de familie si viata politica a Vitaliei Pavlicenco.
  119. De Ziua Unirii Principatelor Romane, membri ai PNL au depus, pe 24 ianuarie 2013, o coroana din flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurat pe 31 august din anul precedent — Ziua Limbii Romane, din Chisinau. Participantii s-au incins intr-o Hora a Unirii.
  120. Participarea presedintelui PNL si a membrilor BPC Andrei Iuri-Apostol, Alexandra Can, Ludmila Bolboceanu, Sergiu Afanasiu, a altor membri ai PNL la o serie de emisiuni la diverse televiziuni, despre situatia politica din Republica Moldova, criza si formarea noului Guvern, 9 Mai, Ziua Europei.
  121. Pe 30 martie 2013, DPN a discutat și adoptat o declarație despre situatia politica din R.Moldova, adresând mesaje de salut invitatii Maria Stoianov, poeta, compozitoare si interpreta, Anatol Caraman, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului Stefan cel Mare, presedintele veteranilor de razboi 1992 “Tiras-Tighina”, Timotei Turcanu, coordonator al Consiliului Unirii, care au adresat cuvinte de apreciere si incurajare PNL si si-au expus viziunile unioniste, precum si caile de realizare, impreuna, a obiectivului Unirii.
  122. Pe 17 aprilie 2013, BPC a discutat și pozitia formatiunii politice fata de evolutiile segmentului liberal al esichierului politic si de eventualitatea unor alegeri parlamentare dupa un sistem electoral mixt.
  123. Pe 24 mai a început procesul câștigat în final, versus Viktor Șelin la Judecatoria Centru, dupa ce au fost consumate etapele prevazute de lege in incercarea de a obtine scuze publice si dezmintire de la presedintele social-democrat pentru expresii calomnioase (“neofascista”, “dumneata ai fost si KGB-ista, o stim cu totii”), adresate in cadrul emisiunii “Tema Saptaminii” la postul de televiziune 2 PLUS pe 15.09.2012, in preziua Marsului Unirii de la 16 septembrie 2012.
  124. Pe 18 iunie, PNL a vorbit într-o conferință de presa despre “Comportamentul comunist al PL fata de manifestarile preconizate de unionisti pentru 28 iunie”.
  125. Pe 28 iunie 2013, după sedinta ordinara a DPN, național-liberalii au participat, impreuna cu 20 de echipe de baza din teritoriu, la Marsul Demnitatii Nationale, organizat de PNL cu participarea câtorva mii de persoane.
  126. Pe 30 august 2013, PNL, întreg CU au oferit conferinta de presa: “Consiliul Unirii propune partidelor romanesti si supusilor Mitropoliilor din Republica Moldova organizarea in comun a unor actiuni de demnitate cu ocazia vizitelor lui Dmitri Rogozin si a Patriarhului Kiril”, iar pe 2 septembrie a avut loc un flash-mob in semn de protest fata de vizita respectivă. Și pe 7 septembrie, PNL, membru al CU, si Platforma civica Actiunea-2012 au organizat mai multe manifestari de protest fata de vizita politica a Patriarhului Kirill la Chisinau.
  127. Pe 13 septembrie 2013, PNL, impreuna cu AVR “Tiras-Tighina”, au chemat in judecata Primaria Chisinau pentru falsurile operate in Registrul declaratiilor prealabile privind manifestarile publice, cerand anularea unei Dispozitii a Primarului privind 28 iunie 2013, bazata pe o cerere prealabila falsa, precum si repararea prejudiciului moral pricinuit.
  128. Ședința DPN din 28 septembrie a dezbătut pozitia PNL si a unionistilor din Consiliul Unirii in contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
  129. Pe 20 octombrie, PNL a participat, in Bucuresti, in cadrul Consiliului Unirii, la Marsul Unirii, organizat de Platforma Civica “Actiunea 2012”. In fata manifestantilor, alaturi de Mircea Druc si George Simion, a vorbit unul dintre coordonatorii CU, Vitalia Pavlicenco.
  130. In perioada 1–3 noiembrie 2013, un grup de 7 tineri national-liberali au participat la un seminar organizat de ISL (Institutul de Studii Liberale) pe tema “Liberalismul European”. Tinerii membri ai partidelor liberale au fost familiarizati cu valorile europene si liberale, care vor insoti parcursul european al Republicii Moldova, atat legat de esenta etapelor de preaderare si aderare, cit si de practicile promovate in Romania in procesul pregatirii pentru aderarea europeana, incepind cu adoptarea Declaratiei de la Snagov si continuind toate fazele si perioadele asimilarii capitolelelor acquis-ului comunitar.
  131. Pe 7 noiembrie, în prima sedinta de judecata din procesul intentat de catre PNL si AVR “Tiras-Tighina”Primariei Mun.Chisinau pentru falsurile operate in Registrul declaratiilor prealabile privind manifestarile publice, s-a cerut anularea unei Dispozitii a Primarului privind 28 iunie 2013, bazata pe o cerere prealabila falsa, precum si repararea prejudiciului moral pricinuit. Reclamantii au depus anterior o asa-numita cerere prealabila, solicitat anularea benevola a actului contestat, solicitare la care Primaria nu a gasit de cuviinta sa raspunda. Dupa care Primaria a fost chemata in judecata.
  132. Pe 27 noiembrie 2013, membri ai PNL, membru al CU, au participat la o conferinta de presa a unionistilor in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, unde au vorbit despre programul actiunilor preconizate de Ziua Nationala a Romaniei.
  133. Membri ai PNL au participat la Zilei Romaniei, organizate de Muzeul de istorie de la Bacau pe 29 noiembrie, cu sprijinul Consiliului Judetean. Vitalia Pavlicenco a relatat despre actiunile organizate de membri ai Consiliului Unirii in 2012–2013, despre planurile de viitor ale platformei unioniste, iar Anatolie Caraman a inminat diplome “Sabia dreptatii” celor mai marcanti specialisti in istorie, presedinti de ONG-uri, unul dintre ei fiind neobositul Ioan Seniuc.
  134. Pe 29 noiembrie 2013 membri ai PNL din RM au participat la sedinta publica a Delegatiei permanente a PNL din Romania, care l-a avut ca oaspete, in Sala Beligan, pe Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania. Crin Antonescu a felicitat populatia R.Moldova cu ocazia succeselor de la Vilnius si s-a aratat interesat de continuarea rolului istoric deosebit, pe care il are si l-a avut in istoria Romaniei PNL.
  135. Pe 1 decembrie 2013, PNL si-a tinut sedinta festiva a DPN, cu bilantul actiunilor si următoarele prioritați, mergând, apoi, organizat in Piata Marii Adunari Nationale, unde a intins un Tricolor imens si a serbat Ziua Nationala a Romaniei, evocand Marile Uniri ale natiunii.
  136. Pe 1 Decembrie 2013, PNL, care marcheaza consecvent datele nationale importante din istoria Tarii-mama, a sarbatorit, pentru prima oara, Ziua Nationala a Romaniei la Chisinau, amplu, deschis, cu mult entuziasm, cu o participare reprezentativa a romanilor si alogenilor integrati din toate raioanele republicii.
  137. Pe 10 decembrie, Judecatoria Buiucani, Municipiul Chisinau, a pronuntat o Hotarare care reprezinta inca un precedent in justitia RM – Vitalia Pavlicenco a demonstrat în instanta necolaborarea cu KGB. Hotarirea este irevocabila.
  138. Vitalia Pavlicenco a oferit pentru “Natiunea” si “Observatorul” interviul “Urmatorul act de demnitate este recunoasterea oficiala a ocupatiei Basarabiei si lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop”.
  139. Înainte de alegerile din 2014 PNL a revenit la ideea formulată public anterior – autoritatea electorală trebuie sa îi includă pe toti reprezentantii subiectilor electorali, nu doar pe cei ai partidelor parlamentare. Doar în acest caz ar exista șansa egalității șanselor în alegeri.
  140. În alegerile parlamentare din 2014, PNL a venit cu un Platfomă deosebită ”18 priorități până la Reîntregirea din 2018”, de integrare românească în paralel cu integrarea europeană, precum și cu o listă de persoane profesioniste, necorupte, neșantajabile. Având convingeri unioniste autentice. Mesajul și sloganul au fost aceleași – ”Europa prin Romania”, ”Reunirea cu România – singura cale de integrare în NATO și UE”. Iată Programul PNL-2014, îl republicâm aici pentru a constata consecvența național-liberalilor în poziția lor ideologică:

”ÎN EUROPA – PRIN ROMÂNIA”

18 priorități până la Reîntregirea din 2018

 “Partidul promovează imperativul reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca să se restabilească adevărul istoric pentru partea poporului român ce locuieşte în frontierele legale ale Republicii Moldova, recunoscute de ONU, după proclamarea Independenţei faţă de URSS. PNL pledează pentru unificarea – pe cale paşnică, democratică – a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească şi de accedere rapidă în NATO şi UE. Partidul militează pentru acest obiectiv prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei.” (Din Statutul PNL)

PNL participă, cu listă proprie, la al doilea scrutin parlamentar, după cel din anul 2010, când a avut sloganul ”PNL propune Unirea cu România!”

În anul 2011, PNL a adoptat, la Congresul al III-lea, Statutul și Programul cu obiectivul strategic de Reîntregire românească.

În anul 2012, PNL a contribuit decisiv la crearea Platformei ”Consiliul Unirii” (CU), ce include partide, asociații, cetățeni din ambele state și din comunitățile românești de peste hotare. CU a redat demnitate națională, prin Marșuri unioniste de răsunet – pe 13 mai 2012  au fost comemorate victimele celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică.

Pe lista PNL candidează reprezentanți ai Consiliului Unirii, care vin un Concept de Strategie privind Reîntregirea românească până în 2018 (www.consiliul-unirii.ro/). Parlamentul va asigura ireversibilitate europeană dacă unioniștii vor avea o prezență mare și vor promova integrarea românească.

PNL este unicul partid ce a propus un Bloc European, un Bloc Liberal, un Bloc al partidelor extraparlamentare, pentru evitarea revenirii la Putere a comuniștilor.

PNL, Consiliul Unirii au înaintat propuneri privind modernizarea economiei, cooperarea intraromânească, accelerarea eurointegrării. PNL a propus – după modelul Declarației de la Snagov din 1995, România, – semnarea unui Angajament al partidelor privind UE și NATO. Conducerea R.Moldova a fost, însă, mereu interesată în a se îmbogăți din fonduri publice și europene, în dauna cetățenilor.

R.Moldova a semnat Acorduri asociative cu UE, dar nu avansează. Grupările oligarhice cleptocratice ne vor în Europa NUMAI ÎN VORBE. Avem o corupție generalizată, o economie subdezvoltată, o societate nedecomunizată, ideologii străine. Monumentele comuniste nu au fost mutate la un Muzeu al trecutului totalitar, trecut în care a fost supusă genocidului și națiunea română.

Nu avem o Lege a Lustrației, ca în România și Ucraina, de aceea, decenii la rând, avem la putere persoane șantajabile, clanuri mafiote ce trădează aspirația de refacere a unității naționale românești prin lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

O confirmare a neîncrederii partenerilor vestici în capacitatea guvernanților de a edifica aici un stat durabil sunt și declarațiile frecvente ale analiștilor și strategilor occidentali, ale înalților demnitari români și europeni privind dreptul basarabenilor de a se reuni cu România – aspirație a politicienilor care au adoptat, în anul 1991, Declarația de Independență: ”REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

PNL a propus în 2010, propune și în 2014 societății să accepte cea mai scurtă cale de integrare în UE și NATO – Reîntregirea românească în 2018.

Anul 2018 este invocat de români, de alogenii loiali și de prezidențiabili cu șanse în alegerile din România, angajați într-un Nou Obiectiv Național – ”Spre Marea Unire din 2018”– Victor PONTA, președintele PSD.

Importanți politicieni de la București au preluat propunerea PNL din R.Moldova privind semnarea unei ”Declarații Snagov pentru Basarabia” – de sprijin pentru parcursul european și pentru Reîntregire românească. Reîntregirea depinde acum de basarabeni. – ”Cereți-o, și o veți avea!” – a spusTraian BĂSESCU, Președintele României.

Conform unor sondaje, 50% dintre cetățeni cred că aspirația de Unire trebuie să fie prioritate națională pentru politicienii de la Chișinău și București. ”Drumul european al R.Moldova este încă lung, fără garanții formale de aderare la UE. A pune „reunificarea” împotriva „integrării” e greșit și inutil. „Reunificarea” este alternativa pe care doar Bucureștiul o poate oferi și doar Chișinăul o poate accepta și beneficia de ea. Dacă cetățenii R.Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forța, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă” – Klaus IOHANNIS, președintele PNL.

România, membră a NATO și UE, dar și românii proeuropeni de dincoace de Prut – aflați în apropiere de Rusia-agresoare, care a atacat Ucraina, – înțeleg schimbările din lume. Reîntregirea va consolida Statul Unitar Român, în beneficiul cetățenilor, indiferent de etnie, religie, limba maternă, orientarea politică. Cea mai bună legislație din Europa pentru minoritățile etnice este cea română. Și nimeni nu ar trebui să fie victima agresiunii militare ruse – nici noi, aflați încă sub ocupație rusă. PNL este partidul care, înfăptuind Reîntregirea, va salva populația de pericolul expansiunii din Est.

George FRIEDMAN, Stratfor, SUA„Rusia în timp va slăbi. Europa este o iluzie. Când iluzia va cădea, veţi realiza că sunteţi români”. După care, neapărat, ne vom uni.

Cancelarul german Angela MERKEL: ”Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa. Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare – libertatea de a ne decide singuri viitorul”.

PNL, CU le explică basarabenilor avantajele revenirii la aceeași Țară și Patrie – România –, care își așteaptă fiii ACASĂ.

De aceea, vă îndemnăm ca – pentru perioada 2014-2018 – să încredințați Puterea nu mafioților, oligarhilor, contrabandiștilor, care fură statul, cetățeanul și care se tem de pușcăriile din România și din Europa, ci ECHIPEI DE UNIONIȘTI, care vor pune capăt corupției, vor reforma justiția, vor invita și specialiști din Diasporă, din UE și din SUA să aplice – până la Reîntregirea din 2018 – legea în Republica Moldova.

18 priorități până la Reîntregirea din 2018 

  1. Identificarea de aliați peste Prut pentru completarea art.1 din Constituția României,după model german, în eventualitatea “redobândirii suveranității politice și teritoriale asupra provinciilor/pământurilor rupte de la Statul Român de către Puteri străine”cu prevederea că “schimbarea compoziției unor teritorii românești, prin deportarea băștinașilor și colonizarea acestor teritorii de către reprezentanți ai statului străin, care le-a ocupat, constituie crimă de genocid și se pedepsește ca și crimele comise împotriva umanității”.
  2. Preluarea integrală – prin adaptare– a legislației euroconforme din România – pentru evitarea cheltuielilor greu de suportat de către un stat sărac.
  3. Ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației – condiții imperative pentru decizii independente la nivel de stat, fără presiuni asupra persoanelor șantajabile, promovate mereu în funcții înalte de Sistemul prorusesc de securitate.
  4. Formarea unui Guvern al Unirii din 11 ministere, careva pregăti Reîntregirea prin europenizare. Funcțiile ministerelor, ca organe executive de elaborare și de implementare a politicilor ramurale, vor fi detașate de funcțiile de control și reglementare, de gestionare a patrimoniului. E nevoie de profesionalizarea administrației de stat – funcția de ministru e politică, însă de la secretar de stat în jos – toți vor fi selectați prin concurs, aceasta însemnând stabilitate în funcție și independență pentru decizii legale.
  5. Delegarea treptată, prin acorduri, a unor atribuții de politică externă MAE al României – în misiunile străine ale României va fi personal mixt. România va redeveni parte în negocierile transnistrene.Promovarea unui lobby comun pe lângă cancelariile occidentale, în vederea obținerii sprijinului european și american pentru o integrare românească rapidă.
  6. Ministerul integrării românești și europene va promova omogenizarea intraromânească, va superviza și coordona reformarea justiției, va implementa reforme structurale și instituționale, va asimila transparent fondurile europene.
  7. Posturi comune ale serviciilor la frontieră în punctele de control-trecere peste Prut– pentru eliminarea contrabandei până la lichidarea vămilor.
  8. Forțe Militare moldo-române comune, pentru securitate în stânga Prutului. În perioada de tranziție – statut dealiat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova. Eficientizarea MAI după model românesc.
  9. Libera circulație a leului românesc, alături de leul moldovenesc, până la introducerea euro – pentru înviorarea economiei în stânga Prutului.
  10. Aderarea laStrategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României – pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională.
  11. Preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar.Gestionarea patrimoniului/companiilor de stat după criterii corporatiste de manageri aleși prin concurs, pe criterii profesionale.
  12. Semnarea unui Acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești – pentru promovarea produselor noastre în UE, SUA, în alte țări.
  13. Crearea, la Chișinău, a unei filiale a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, – care va activa împreună cu un CNA depolitizat, în baza legislației naționale și europene, ca să fie puși la închisoare și politicienii corupți.
  14. Reîntregirea românilor de pe ambele maluri de Prut în Diasporă, fără ingerințe politice din partea promotorilor moldovenismului stalinist. Condiții optime și credibile readucerii cetățenilor acasă.
  15. Difuzarea – gratis ori cu sprijinul financiar al Statului Român– de către operatorii de Televiziuni prin cablu, a posturilor TV apreciate peste Prut, pentru a contracara dominația informațională rusească.
  16. Crearea unei Universități mari românești la Chișinău – pentru formarea europeană a tinerilor basarabeni.
  17. Negocieri eficiente cu Statul Român, în vederea deschiderii pieței de muncă din România– pentru plasarea legală, cu asistență socială, a basarabenilor.
  18. Semnarea unui acord oficial între Comisia Electorală Centrală din R.Moldova și Biroul Electoral Central din România – pentru desfășurarea de alegeri corecte în stânga Prutului, având în vedere numărul tot mai mare de cetățeni români.

De votul tău depinde realizarea acestor prevederi. Votează PNL! Votează Săgeata! 

  1. După 2014 PNL a sprijinit toate acțiunile de protest civic și unioniste care au avut loc la Chișinău.
  2. În 2015, PNL a propus și organizat o masă rotundă pentru a se discuta îmbinarea mesajului și obiectivului unionist cu obiectivul dezoligarhizării Republicii Moldova. A invitat Platforma civică ”DA”, care nu a dat curs invitației, dar PNL a mers la acțiunile de protest până la formarea unui partid politic pe baza platformei civice.
  3. În 2015 PNL a participat la alegerile locale prin contribuția sinceră a celor implicați în scrutin.
  4. În 2016, PNL, care a discutat și propus mereu coagularea forțelor politice, a propus un proiect electoral-politic din cinci puncte, care, oricum se va realiza, mai devreme sau mai târziu. Planul prevedea: Un proiect politic din 5 paşi: 1.Să sprijinim PNL din România în campania parlamentară şi să informăm cetăţenii despre înscrierea în Registrul electoral; 2. Să identificăm un candidat comun pentru prezindenţialele în R.Moldova; 3. Să formăm un bloc politic după alegerile prezidențiale; Să formăm un bloc lectoral pentru alegerile parlamentare din R.Moldova (fie anticipate sau ordinare); 5. Un Partid Naţional puternic după alegeri.
  5. Anul 2017 și Anul 2018 au fost marcate de dialog asupra noului sistem electoral, cu luări de poziția și dezbateri inclusiv în Parlament, care nu s-au soldat cu succes pentru partidele extraparlamentare care am cerut anularea pragului electoral, în primul rând, și includerea celui de-al doilea tur de scrutin.
  6. Toate eforturile ulterioare, în paralel cu declarațiile publice, au fost concentrate pe coagularea forțelor românești, însă, în pofida poziției PNL nu s-a produs coagularea Dreptei unioniste.

 

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *