PNL.md speră că politicienii de la București vor ridica prestigiul României asigurând Președinția rotativă a Consiliului UE

sloganPe 24 ianuarie marcăm 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, ce se înscriu în contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Este o dată importantă, care vine, însă, după un An ratat al Centenarului –  ratat din partea clasei politice diriguitoare de pe ambele maluri ale Prutului. Românii de rând, românii simpli, care sunt cu sufletele curate, au fost, și în acest an, activi cu manifestări culturale, de suflet, cu speranțe intacte, pentru că au conştiinţa străveche a unității noastre etnice.

Din păcate, pe ambele maluri ale Prutului – în interior și între cele două state ale noastre românești – lipsește unitatea politică așteptată – suntem siguri – de majoritatea românilor și a alogenilor loiali românimii.

Coincidența regretabilă face că, în context paneuropean, ambele state, prin Guvernele care le reprezintă, să fie, în prezent, într-o conjunctură defavorabilă propriilor imagini. Aceasta pentru că unele decizii și comportamente, manifestate de înalți demnitari, sunt contestate de majoritatea din Parlamentul european. Corupția, interesele meschine și oportuniste au condus la tensionarea relațiilor dintre cele două state românești, pe de o parte, și organismele europene, pe de altă parte.

În același timp, sunt posibile schimbări în ambele state, prin apropiatele alegeri – parlamentare, în Republica Moldova, și europarlamentare, precum și prezidențiale, – în România.

Basarabenii români, urmare a unui destin istoric tragic, au două patrii – una ”mică”, sperăm provizorie, Republica Moldova, și România, ca Patrie autentică. România este Țara din al cărei trup noi, basarabenii, am fost rupți, dar căreia îi aparținem prin dreptul istoric al națiunii. Noi, basarabenii, putem determina schimbări radicale în ambele state, prin conștiința și voința noastră, exprimată în viitoarele scrutine.

PNL, primul partid statutar unionist din Republica Moldova, care a demonstrat că unionismul este constituțional, că românismul și unionismul nu sunt extremism, precum este ideologia Stângii nostalgice proruse antiromânești și antiunioniste, a afirmat mereu că România este și trebuie să fie avocatul firesc proVest al Republicii Moldova. Preluarea, de către România, a Președinției rotative a Consiliului UE, în pofida luptelor intestine acerbe, ar fi bine să servească drept o oportunitate de a le aminti factorilor europeni despre al doilea stat românesc, pe care noi, românii, nu ni-l dorim ”orfanul Europei”, într-o zbatere și agonie infinite, ci acostat la limanul său firesc – Statul Român Unitar, aflat în componența statelor europene civilizate.

România, prin demnitarii verticali, unioniști, – afirmăm aceasta și în baza Declarației dedicate Centenarului Unirii, adoptată de Camerele Reunite ale Parlamentului, – are angajamentul moral să ajute Republica Moldova, prin expertiza sa, să depășească reflexele unui stat condus de clici oligarhice cu interese mafiote, oneroase, și să evolueze spre perceperea de către europeni a viitorului acestuia în cadrul unei Românii întregite. România va putea sprijini și promova, astfel, interesele românilor de pe ambele maluri ale Prutului, mai ales în cadrul noii componențe a Parlamentului european, ales urmare a apropiatelor alegeri europarlamentare, în care își vor spune cuvântul și basarabenii de acasă și de pretutindeni, unde au mers să își salveze existența familiilor dragi.

Sperăm că responsabilii de la București de asigurarea Președinției Consiliului UE nu vor uita de românii de peste Prut și vor contribui la promovarea unor proiecte europene comune pentru ambele state, ridicând, prin expertiza lor, prestigiul României, șifonat adesea tot din cauza comportamentului nechibzuit și a luptelor politice excesive, ce îi dezamăgesc puternic și pe basarabenii care privesc mereu cu multă speranță și așteptare legitimă clasa politică de la București.

Chișinău, 23 ianuarie 2019

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *