Noi, PNL, suntem cei care am vorbit despre necesitatea unui proiect politic, electoral unionist ori – și mai bine – despre un asemenea proiect euro-unionist (termenii ”europenist” și ”euro-unionist” ne aparțin).
Acum, după ce salutăm că am avut un prim-dialog între reprezentanți a șapte partide și unele entități asociative, dar și DUPĂ CE un partid parlamentar ca PLDM a devenit al treilea partid cu Statut pro-Unire cu România, urmând exemplul PNL și PUN, a venit timpul să ne gândim bine dacă nu e posibilă una din câteva opțiuni politice electorale, inclusiv cu bătaie lungă pe viitor.Da, se cunoaște în spațiul public faptul că PLDM este a treia componentă din posibila tripla alianță electorală PPDA-PAS-PLDM. Acum, un PLDM unionist, ar putea însemna una din două: ori tripla alianță înțeleasă bine va folosi argumentul în alegeri că are o componentă unionistă și unioniștii vor fi invitați să îți concentreze ”voturile utile” pentru acest posibil concurent electoral; ori PLDM, ca partid unionist, se declară deschis pentru o coagulare liberală, unionistă sau eurounionistă LARGĂ.
Da, unii colegi au mai avansat o versiune – PLDM să folosească disponibilitatea unor partide din afara tandemului PPDA-PAS ca instrument de presiune pentru un tratament mai echitabil față de propria entitate. Eu, însă, nu vreau să cred în așa ceva.
După primul pas al unui număr de șapte partide de a iniția un dialog politic-electoral credem că ar fi un exemplu de maturitate dacă PL, PUN, PLDM ar manifesta interes și disponibilitate pentru dialog.
Facem precizarea: putem continua dialogul oriunde propune altcineva, ca să nu se creadă că PNL are anumite calcule de imagine ”nemeritate”. Mai mult – nu răspundem de știrile sau comentariile făcute din ceea ce postăm despre un dialog început, pe care îl dorim continuat în formulă lărgită. Unul dintre partidele parlamentare ar putea prelua moderarea și ar putea oferi o locație pentru dialogul început la invitația PNL. Ce va include – așa cum s-a propus – o ședință ”între președinți”, dacă se ajunge la o asemenea înțelegere.
În ideea alăturării celor trei partide, dintre care două sunt parlamentare, fiind vorba de PL și PLDM, cu menținerea celor șapte partide dacă doresc să se discute mai departe, am ajunge la un fel de Platformă sau ”BLOC AL CELOR 10”, fiind vorba, deci, de: PLDM, PL, PLR, PNL, PUN, PPRM, PVE, PAD, PDA, PVP (Partidul Voința Poporului).
Sigur, dacă vor dori și ”purii” europeniști să se alăture oricând, va fi și mai bine, în ideea unei Opoziții eurounioniste unite.
Da, îmi imaginez atacurile – ”da voi cine sunteți”, ”da voi pe cine reprezentați…” , ”noi avem sprijin popular, dar voi ce procente aveți…” și … tot așa.
Cunoaștem, doar că nu ar trebui să se uite că pretinsa majoritate parlamentară s-a făcut în 2014 cu voturi subtilizate de la Partidul Antimafie, PLR, PNL, PPRM. Prin urmare, și banii ce trebuiau să vină puțintel mai mult acestor entități au revenit celor ”șmecheri”, care au preluat voturile de la alții. În acest sens, dacă vom fi mai mulți și mai bine organizați ne vom putea apăra voturile în fața PSRM, PD, Partidul Șor și alții care ar putea să facă o majoritate regretabilă pentru mulți după alegerile din februarie 2019. Noi, PNL, avem această experiență, parțial în 1993, cu o alianță democratică pentru locale, în 2003, cu ASL ”Moldova Noastră”, în 2005, cu BMD, în 2009, cu MAE. E mai ușor să coordonezi teritoriile, revine câte o postată fiecărei entități și vom rezista mai ușor presiunilor Puterii bicefale.
Haideți să medităm la rece, fără părtinire, ci cu mintea trează că trebuie să ne regăsim cei din Opoziție pe o platformă comună. Ca să nu înțelegem prea târziu. Vitalia PAVLICENCO