Pe 29 aprilie a avut loc ședința Delegației Politice Naționale a PNL. Pe ordinea de zi au figurat 1. Raportul BPC, 2. Raportul Financiar pe anul 2016, 3. Excluderi/Includeri din BPC și DPN, 4. Adoptarea Declarației PNL privind situația de după alegerile prezidențiale și propunerea Puterii de schimbare a sistemului electoral, 5. Diverse.n Raport, președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a făcut o radiografie a situației politice, a enumerate acțiunile PNL din perioada de dare de seamă, a vorbit despre activitatea BPC și a formulat mai multe poziții manifestate și exprimate de conducerea partidului în actualul moment politic.
DPN a exclus din componența BPC și a DPN unele persoane din motive obiective și urmare a inactivității, incluzînd persoanele care au muncit foarte bine în alegerile prezidențiale.
A fost adoptat Raportul financiar prezentat de conducerea PNL.md la CEC și altor instituții de resort și s-a făcut o analiză comparativă a rapoartelor partidelor care le-au prezentat conform legii.
La ședința DPN au fost invitați coordonatorii Consiliului Unirii, care au luat cuvîntul la ședință – ex-deputatul Ștefan Maimescu și vicepreședintele Sfatului Țării-2 Anatolie Caraman.
Toți vorbitorii au susținut necesitatea coagulării eforturilor entităților politice și civice de esență românească, prounionistă, subliniind, repetat, că nu poți fi proeuropeanși să nu fii și proromțn, proUnire cu România.
În luările de cuvînt au fost propuse multe idei și sugestii, care vor fi liuate în seamă la organizarea activității PNL.
În Declarația adoptată, s-a exprimat dezideratul de a fi îmbunătățit actualul sistem proporțional și solicitarea de a se continua eforturile de coagulare a forțelor de pe segmentul de dreapta al eșichierului politic.
Se publică integral pe site-ul www.pnl.md Raportul de activitate și Declarația PNL.
Serviciul de presă al PNL
Raportul prezentat de Biroul Permanent Central în ședința Delegației Politice Naționale a Partidului Național Liberal, Raportor – Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL
Nicolae Steinhardt (n.29 iulie1912– d.30 martie1989) a fost un scriitor, critic literar, eseist, jurist și publicistromân, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava. Și-a luat numele ”fratele Nicolae” și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, ”Jurnalul fericirii”. A fost doctor în drept constituțional. El a spus vorbele proverbiale: ”În politică, nu trebuie întotdeauna să cîștigi, ci să îți menții convingerile, pozițiile, să încerci să ai dreptate și să demonstrezi mereu acest lucru”. Se pare că parcă a vorbit despre noi.
Stimați membri ai DPN,
Stimați invitați,
Hristos a Înviat!
După o perioada cam îndelungată, ne reîntîlnim. Știu că sunteți și nedumeriți și, poate, nemulțumiți de lipsa unei comunicări ritmice între noi, după niște perioade în care unii chiar ați muncit foarte mult. Mă refer la vara trecută și la colectarea semnătuilor pentru alegerile prezidențiale. Vrem, și cu această ocazie, să vă mulțumim celor care au făcut exact ce vorbisem în ședințele noastre – principalul e să ne demonstrăm nouă, dar și celorlalți că putem aduna numărul necesar de semnături. Noi le-am adunat cinstit, peste 15.500, nu cu șmecherii sau cu trucuri ca cei care le-au adunat exact așa și au luat voturi de șapte ori mai puțin…
În viață, nu toate merg așa cum îți dorești.
Întotdeauna după alegeri – și țin minte acest lucru încă de pe cînd eram la Partidul Forțelor Democratice, ca activist politic, în paralel cu funcția de redactor-șef al publicației ”Mesagerul”, – e greu să găsești o susținere financiară postelectorală, pentru că se intră în declin. Acest declin pe noi, PNL, ne-a marcat după 2014 și după 2015, dar și după campania electorală din 2016, pentru că, în fiece an, acum, avem alegeri nedemocratice și cu rezultate deturnate. Mă întreb dacă scăpăm de ele în 2017…
În februarie, PNL a împlinit zece ani de la reconstituirea sa, în a treia formulă, dar ne putem felicita doar cu demnitatea și consecvența, așa cum am vorbit și în alte dăți, că un succes electoral întîrzie. Eu cred că noi avem oameni în partid care înțeleg situația, dar care tînjesc, în mod firesc și explicabil, și după un succes în alegeri parlamentare, doar că cele din 2010 au fost marcate de isteria cu ”vin proeuropenii și PNL împiedică să îi învingă pe comuniști”, iar în 2014 au votat toți ținîndu-se de nas pentru cei ”cu șansă”, dînd un vot util, dar rezultatele le vedem.
Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE la Chișinău, a declarat, zilele trecute: ”După 2009 oamenii au așteptat schimbări, însă au fost dezamăgiți. Numărul euroscepticilor a crescut din cauza așteptărilor neînplinite ale oamenilor, în special după 2009. Deoarece am fost foarte deschiși pentru Moldova, deoarece sprijinul nostru a fost foarte puternic, în mintea multor moldoveni s-a creat o stare de așteptare. Nu au urmat reforme palpabile și așteptările s-au transformat în dezamăgire față de o guvernare declarată proeuropeană. Oamenii au primit, în schimb, multă corupție” – a mai afirmat oficialul. – ”Guvernele s-au declarat proUE, dar schimbarea n-a mai venit. În UE, dacă spui că faci ceva, faci. Dar UE nu poate face reforme în locul autorităților R.Moldova. Aceasta este responsabilitatea statului”. Noi putem doar ajuta. Și am ajutat. Iar când așteptările s-au transformat în dezamăgire, oamenii au arătat cu degetul la UE și au spus: „Voi sunteți de vină!” Pe când noi nu am făcut decât să ajutăm, am oferit asistență, am trimis mesaje clare, foarte diplomatice, uneori mai directe, însă, repet, noi nu putem face reforme în locul vostru.”
Ce să adăugăm aici, dacă și noi gîndim la fel!..
În zece ani de existență putem spune doar că – oricît a fost de greu, noi am participat la toate scrutinele, ceea ce nu au făcut restul partidelor, cînd ni se tot spune că sunt vreo 45 de partide și ce folos. O să vedeți că, după rapoartele prezentate instituțiilor de resort, noi ne plasăm printre primele partide, diferența e că nu suntem partid corupt.
De aceea. după acțiunile noastre răsunătoare, prounioniste, din 2012 și din anii ce au urmat, nu ne-am așteptat, desigur, la asemenea rezultate, care descumpănesc. Totuși, ne-am mobilizat pentru 2015 și 2016, cînd au fost alegeri prezidențiale neprevăzute, dar grele și aiurite de tot. Noi, PNL, am încercat de toate, mai ales discuții și negocieri cu alte entități politice proeuropene, dar, iarăși, am văzut că CINEVA, cu litere ceva mai mari, – de pe la Moscova sau chiar de pe la București, ori de la Moscova prin București, tare mai ”are grijă” să nu se coaguleze nimic la noi în tabăra unioniștilor.
Cu toate acestea, coagularea eforturilor rămîne un deziderat, pe care îl promovăm, mai ales cînd vezi că dușmanii noștri, antiunioniștii, o pot face. Odată cu venirea unui Președinte ostil aspirațiilor populației românești, suntem convinși că imperativul coagulării unei alternative politice unioniste este mai mult decît vădită și nu renunțăm la acest scop.
Am promovat această poziție în toate interviurile solicitate – fie că a fost vorba de Tribuna, de Ziarul de Gardă, de diferite TV sau de articole și de intervenții publice. Le-am luat și cu mine, dar sunt publicate și pe site-ul PNL.md. Spuneam, la începutul anului, pentru Tribuna: Fiind întrebată 1. Care sunt planurile PNL pentru anul 2017? Eu am răspuns: ”În anul 2016, un an greu, PNL.md, a avut două campanii intense – 1) de sensibilizare și asistare a basarabenilor cu cetățenie română pentru înscrierea în Registrul Electoral al României, în vederea participării la alegerile parlamentare din primul stat românesc și 2) de colectare a celor peste 15 mii de semnături, ADEVĂRATE, nu falsificate, pentru candidatura mea la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Am încercat, și în 2016, și vom continua, dacă va fi posibil, dialogul cu alte partide, care vor agrea consolidarea segmentului de dreapta al eșichierului politic.Totodată, studiem posibilităţile de contracarare a acţiunilor dezechilibrate ale actualului Preşedinte al Republicii Moldova, care nu este și Președintele nostru, al unioniștilor național-liberali. Noi i-am amintit recent că unionismul este instituționalizat în al doilea stat românesc prin efortul major al PNL.md, prin decizii judecătorești irevocabile și prin Poziția explicită a Curții Constituționale – toate bazate pe precedentele CEDO. În acest context, am exprimat, în Declarația PNL de la sfărșitul anului 2016, speranța că anul 2017, care a început, va fi anul care va pregăti Reunirea Basarabiei cu România, reîntregindu-ne Țara în anul 2018, în paralel, PNL.md pregătindu-se de alegeri parlamentare ordinare. La întrebarea ”Cît de reale sunt alegerile parlamentare anticipate, dar și, în caz că survin, oare PNL se va implica? Ce scor ar obține? ” am răspuns că ”PNL.md nu crede în alegeri anticipate. Amintim – în cei zece ani de existență – național-liberalii au participat la toate scrutinele. Dar, ca să vorbim de un scor, trebuie să fim siguri că nu se falsifică procesul electoral, că nu se fraudează alegerile, că nu ne fură voturile partidele parlamentare. Noi cunoaștem că aceasta ni s-a întîmplat și în anul 2014, și în anul 2015, dar cred că și mai înainte. Faptul golește de sens orice scrutin. De aceea, e nevoie de o poziție activă și unită a societății civile, ce include și partidele extraparlamentare.”
Nu doar Dvs., dar nici eu, dar, cred, nici colegii mei din Birou nu vedem altă perspectivă. Decît dacă e să găsești un om cu bani foarte mulți să creadă într-un partid unionist precum e PNL. Eu glumesc, desigur. Însă partidele unioniste se înmulțesc, în special prin cioburile ce se desprind din PL, prin alte proiecte dubioase gen ”Voința poporului”, dar este straniu că parte din societate ne cere tot nouă, PNL, să ne unim cu alții și să îi unim pe toți – adică pe cei apăruți de o zi, de două sau de trei din gruparea liberală, care nu se deosebește de celelalte grupări date cu relelele. Chiar așa ni se și spune din teritoriu – că nu este nicio diferența între liberali și ceilalți. Cînd am început să scriu Raportul era o situație politică și anticorupție la Chișinău, între timp, lucrurile se schimbă rapid și, presupun, sunteți toți acum sub imperiul ultimelor evenimente legate de reținerile persoanelor din echipa PL.
Deci, ce raportăm azi?
Iarna nu am stat din noapte pînă în zori la sediu. E și frig, iar noi nu avem în spate pe cineva să ne plătească încălzirea cu electricitate, deși vreun finanțator în acest sens nu ar fi de prisos.
O mare parte din timpul celor doi stafiști îl iau rapoartele financiare și dările de seamă, ca să fim la zi, fără nicio somare de la CEC sau vreo abatere de la lege.
Vom avea astfel un raport despre primul an cînd am avut niște bănuți de la Buget. Vă vom informa și despre cum arată rapoartele partidelor la capitolul venituri și cheltuieli, pentru a vedea ce cacealma e la mijloc. Nu e nici cinstit, nici nu e o abordare uniformă din partea CEC și nici a instituțiilor statului abilitate cu verificarea corectitudinii cheltuirii milioanelor de către partidele corupte, de a avea o abordare selectivă. Nu e clar cum rămîne cu partidele care nici rapoarte nu dau, nici cotizații nu plătesc, dar se socot că există, ca să te pună la punct cineva mereu, că sunteți vreo 40 de partide și care e folosul – că totuna nu reușiți să deveniți o posibilă alternativă politică…
Potrivit conformării PNL regulilor stabilite, suntem printre primele 10 partide ce catadicsesc să dea rapoarte complete sau pe zero. Și am cîștigat în instanța de judecată un proces contra CEC, legat de un Regulament abuziv, ca act subsecvent derivat din modificările la Legea privind partidele, la capitolul finanțării de la buget. V-am mai spus – e vorba de un Regulament drastic și ireal, impus de CEC partidelor, care, desigur, nu sunt incomparabile între ele – cele extraparlamentare fără bani pentru că au fost furate voturile, cu cele parlamentare corupte, care sunt finanțate cu milioane de la Buget.
În această perioadă, de la ultima ședință a DPN, mai mulți membri din conducerea PNL au participat la emisiuni televizate, la care ne-am spus opinia despre momentul politic. Pentru că mereu avem surprize oferite de clanurile politice din Parlament.
În acest sens, vreau să îi mulțumesc lui Andrei-Iuri Apostol, Alexandrei Can, Ludmilei Bolboceanu, Ion Calmic, cei care, împreună cu mine, am vorbit la mai multe emisiuni la Unirea TV-10 TV, la Publika. La Moldova 1, la Jurnal TV, la Radio Moldova, la Radio Noroc, la TVR Moldova. Între altele, am remarcat o schimbare de atitudine în bine din partea tinerilor unioniști, nu am vrea să deochem ceva, dar văd că se poartă respectuos și ne tot invită să ne spunem nestingherit opiniile. Și emisiunile de la 10 TV, ca multe altele, pot fi vizionate și pe www.privesc.eu.
O să discutăm și despre nebunia cu sistemul uninominal, dar, precum am spus, repetat, PNL are prevăzut în program sistemul electoral mixt, și nu uninominal, pe care nu îl acceptăm, dar acum o parte din colegi nici oportunitatea sistemului electoral mixt nu o văd, pentru că în Republica Moldova problemele și situația depind nu de lege și de reformele proeuropene neytanspuse în legi și instituțiile statului, ci de conjunctura creată pentru a asigura perpetuarea actualelor partide hrăpărețe la guvernare.
Am participat la două dezbateri publice la Parlament, pentru că acolo ne-au invitat, spre deosebire de alte dezbateri, organizate de ONG-uri, care nu ne-au invitat… Am aici invitația…
Am spus în Parlament lucruri directe și tranșante, în special despre necesitatea scoaterii pragului electoral și reprezentarea egală în CEC atunci cînd sunt alegeri parlamentare, care trebuie să fie un start egal pentru toate partidele, că sunt corupte sau că nu au bani murdari. Toate declarațiile mele sunt publicate pe site-ul PNL.md – și video, și textul.
O mare parte din timp mi-a fost răpită mie personal, pe parcursul unui an, din cauza proceselor de judecată în care sunt implicată. Vreau să vă informez ca să vedeți – și prin această prismă – ce justiție sau, mai bine spus, injustiție, avem…
Am ciștigat acum cîțiva ani un proces greu în fața lui Viktor Șelin, dar nici pînă acum el nu s-a conformat și nu a cerut scuze publice, așa cum a dispus instanța. Se ocupă de vreo trei ani executoarea judecătorească. Am pierdut, presupun prin trafic de influență, procesul cu Ghimpu, dar a venit vestea bună că cererea depusă de mine cu avocatul Filipp Druță la CEDO a fost acceptată, ceea ce va să însemne că, în proporție de 90 la sută, voi cîștiga la CEDO și procesul contra calomniatorului Ghimpu, așa cum am cîștigat contra lui Voronin.
Apropo, după ce am cîștigat procedural la CEDO, în dosarul contra lui Voronin, au trecut cîțiva ani și cauza e plimbată de la o instanță la alta, pentru că acest dosar frige mîinile, nimeni nu vrea să îl examineze, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat toate deciziile neconforme legii și a dispus reluarea judecării dosarului.
Aceste trei dosare vizau calomnierea mea de către Șelin, Voronin și Ghimpu că aș fi avut ceva cu KGB-ul. Iar acum, cînd toate instituțiile din R.Moldova, România și instanța de judecată din R.Moldova au răspuns/decis că am un trecut curat, nu mai știu ce mai judecă prin R.Moldova magistrații care au judecat cazurile cu Șelin, Voronin și Ghimpu.
Am pierdut în prima instanță cauza contra lui Klimenko, cel care a spus la Publika TV că unionismul este extremism. Vai de capul unei asemenea judecătoare, dar vom lupta în Curtea de Apel. Poate cîștigăm, altfel îmi vine greu să cred că judecătorii naționali sunt cu măgăriile lui Klimenko, și nu cu adevărul privind unionismul instituționalizat și prin procesele noastre, ale PNL, în judecată, dar și prin Poziția Curții Constituționale.
Un an și ceva a durat procesul pe care mi l-a intentat Lucinschi, deoarece am spus că el a avut grijă să nu se dezvolte, în al doilea stat românesc, o forță naționalistă, unionistă, precum și pentru că am zis în filmul ”Cutia Neagră” că Lucinschi și-a plasat băieții deștepți, ca să spunem mai concret – hoții șmecheri – în toate posturile, iar ei i-au rămas fideli și azi, cu ei fiind dezvoltată corupția, Lucinschi fiind părintele corupției moldoveneți, precum a spus, public, la Universitatea de la Bălți, Valeriu Pasat.
Iată că am cîștigat procesul, am avut 67 de întrebări, am dus în proces ”tone” de probe despre cine e Lucinschi, ce a făcut de cînd a devenit mare lider komsomolist și komunist, precum și ce a făcut de la Independență – nevotată de el în Parlament – încoace, în toate funcțiile deținute, cu șantajul contra intelectualilor, făcîndu-I, pe toți, colaboratori ai KGB. Cu mine nu i-a mers și am publicat totul despre proces pe blogul meu.
Mai avem un proces cu Viknogradul – o firmă ce a pretins că i-am folosit niște imagini în clipurile noastre, dar am cîștigat dosarul și acum le cerem despăgubiri.
În aceeași perioadă, ne-am apărat Săgeata, pe care ”Dreapta” Anei Guțu a vrut să și-o ia în Siglă, și așa e legea, că am și cheltuit, și cu această ocazie, niște sute de euro. Legea ar trebui să prevadă să îți poți pretinde acești bani înapoi.
În schimb, ne-am înregistrat noi Marca și Sigla, ceea ce, de asemenea, ne-a costat.
Vreau să mă refer în continuare la subiectul Sfatul Țării-2 și Consiliul Unirii. Cunoașteți poziția noastră de nedumerire, ca să nu spun indignare, pentru cum se înmulțesc entitățile unioniste, deși mare folos din asta nu vedem. Noi ne-am comportat civilizat și acum un an, nu am împiedicat pe nimeni să creadă în Sfatul Țării-2, dar care, pînă la urmă, s-a văzut că a făcut figurație într-o mascaradă nesinceră pe 27 martie 2016, unde noi am participat cu demnitate, ca invitați, în Palatul Național, precum și cu un Marș frumos al Consiliului Unirii de la Universitatea pedagogică ”Ion Creangă” spre Scuarul Operei Naționale.
Totodată, vă recunosc sincer că am o tristă satisfacție să vă amintesc – noi am adoptat noi înainte de acel spectacol cu Sfatul Țării-2, născut mort, din păcate, cu porăitori dubioși și stranii, din România. Am fost vizionari și o să vă convingeți puțin mai jos.
I-aș întreba azi pe membrii DPN ai PNL, care au fost aleși și membri ai Sfatului Țării-2, pentru că noi, PNL, am avut vreo 10 procente, – nu știu dacă au și rămas (deoarece, așa cum mi s-a spus, Nicolae Dabija face remanieri în componență așa cum consideră el că e bine, adică scoate și pune în componenșa SF-2 pe cine vrea…) – cu ce s-a ales pînă în prezent speranța celor cooptați, care nu au avut curajul să le spună ”marilor organizatori”, dar, de fapt, ”marilor dezbinatori” – că fără partide unioniste nu va ieși nimic?
Mi-am permis să spun aceste lucruri pentru că am discuții cu membri ai Consiliului Unirii, care au participat mereu în primele rînduri, la acțiunile unioniste frumoase, și, iată, și aceste persoane sunt foarte dezamăgite de ce au văzut sau de ce nu au văzut pe parcursul unui an la SF-2.
Deși am invitat și am avut discuții cu cei ce s-au erijat în mari șefi acolo, în cadrul negocierilor pentru prezidențiale, ca să evidențiem un candidat comun, Dabija s-a retras subit …
Din toată tevatura cu Sfatul Țării-2 românii manipulați din Basarabia s-au ales cu un deputat Codreanu, care a folosit, el unul, toată energia cumulată a oamenilor neinformați. Să dea Domnul să facă acolo lucruri bune…
Legat de Consiliul Unirii – suntem într-o fază inactivă, cauzată și de obstrucționarea venită de la cei ce au crezut că prin Sfatul Țării-2 l-au apucat pe Dumnezeu de picioare.
Eu cred că a ieșit și tot iese cîte o dezbinare tot mai mare, în loc să se coaguleze ceva cînd Dodon ne joacă tontoroiul pe cap.
La Marșul de la 26 martie, unde mi s-a dat cuvîntul, am spus clar că fără o alternativă politică unionistă noi nu mai avem dreptul să existăm, pentru că pe lîngă dodoniști și falși proeuropeni, care fură banul public, trebuie creată o alternativă a unioniștilor, ca lumea să încerce să voteze și altfel decît pînă acum. I-am invitat în PMAN pe Platforma Consiliului Unirii și chiar o să încercăm să facem o masă rotundă pentru a vedea ce facem mai departe.
Dar iată toată corespondența mea, după Marșul de la 26 martie, cu dna Ludmila Sfîrloagă, consilieră PSD de Prahova, partenera lui Mircea Cosma de nănășie a Sfatului Țării-2: ”Dna Sfirloaga, nu v-am scris si nu v-am deranjat niciodata, desi stiu din ce zona veniti si ce faceti, ce aluzii induceti mereu. V-am cautat dupa actiunea de azi să vă intreb: si unde e Sfatul Tarii-2, pe care l-ati trebăluit si nanasit. Cum e peste un an – mai bine, mai rau sau e si mai rau? Si cum de se intimpla asa, parca vrem sa facem, sa unim si, cind colo, iar dezbinam si dezbinam, pentru a nu mai inchega nimic serios…
Raspunsul dnei Sfirloaga:”Buna ziua, stimata doamna. Abia acum am vazut mesajul dvs. Si eu sunt foarte dezamagita de toata aceasta situatie cu Sfatul Tarii-2, mai ales. Si eu sunt suparata ca nu se gaseste o cale de dialog. Dar, eu nu pot sa impun ceea ce dvs, liderii, nu doriti. Cred ca numai renuntarea la orgolii, din toate partile, ar fi benefica. Fenomenul Sfatul Tarii trebuie sa spun ca a fost foarte bine primit anul trecut. Ce s-a intamplat de atunci? Sa stiti ca am mai incercat sa revitalizez ce se mai poate dar, din pacate, unionistii doresc Unirea dar fara ingerinte romanesti. Prea complicat cateodata. Marsul din 26 este un alt exemplu elocvent. In sfarsit, v-am vazut pe multi in piata, numai că unii si-au organizat sarbatoarea separat.
Raspunsul meu, la care nu am mai primit raspuns: ”Dna Sfirloaga, multe as mai dori sa va spun, pentru ca le-as zice si dlui Mircea Cosma. Imi scrieti ca ”sunteti suparata ca nu se gaseste o cale de dialog”. Exact aceasta nu trebuie sa imi spuneti mie si colegilor mei, care, inainte de 27 martie 2016, am fost – la solicitarea NOASTRA – la o intilnire cu dl Cosma, ale carui idei si viziuni le-am ascultat timp de vreo trei ore, noi mergind la el sa vedem de ce si partidele unioniste nu sunt vazute ca parteneri in cadrul Sfatului Tarii-2. Domnia sa a spus ca nu, pentru ca toate partidele aparute dupa PL sunt create de KGB. Aici “dialogul” de care spuneti s-a incheiat. Totuși, am discutat cu Anatolie Caraman si cu Ghenadie Cosovan de citeva ori si am obtinut macar sa fim invitati asa, ca “laturasi”, dupa care tot noi am venit și in mars frumos in Scuarul Operei Nationale, unde nu ni s-a mai dat cuvintul, asa cum ni s-a propus anterior. Dar nu e o problema, suntem obisnuiti ca noi sa organizam si altii sa vina doar sa cuvinteze…
Dar, am adoptat atunci si o declarative ((linkul http://pnl.md/?p=4283), in care spuneam, intre altele – “…Recent, cunoscute structuri şi-au anunţat reasocierea într-o nouă entitate civică, având denumirea ,,Sfatul Ţării-2”, care se convoacă într-un for pe 27 martie, de Ziua Unirii, la Palatul Național din Chișinău. Sperăm că structura anunţată va completa efortul solidar și intens al Platformei ”Consiliul Unirii” de încurajare a elanului și a speranțelor entităților unioniste, de pe toate palierele societății, care trebuie să continue procesul de fortificare.
Este prea mare responsabilitatea de neprofanare a idealului, a aspirației și a dezideratului de unitate națională românească, tot mai vădit exprimat, de aceea PNL, adepții din Consiliul Unirii vor manifesta și prudenţa cuvenită, vor monitoriza noile procese și vor sesiza populația în cazul utilizării ideii unioniste în scopuri politice și electorale egoiste sau ascunse.
Nefiind o autoritate oficială, ”Sfatul Țării-2” riscă a fi încă o structură cu discurs electoral, în timp ce Unirea o fac nu organizațiile societății civile, ci Parlamentele, legat de care pare încă a nu fi acceptată componenta politică în procesul Reunirii.
Prin vehicularea depolitizării și a departinizării mișcării unioniste se elimină suprastructura politică unionistă (parlamentară) – o componentă majoră, conjugată cu masa critica unionistă (civilă) – ambele absolut necesare, deoarece e nevoie de sprijin politic declarat pentru inițierea procesului de Reunificare”.
Vedeti cit de vizionari am fost?
Deci, cine nu doreste dialogul? Noi, PNL, noi, cei din Consiliul Unirii care, din 2012 încoace, am tot organziat actiuni unioniste și am emis idei, propuneri, proiecte, strategii, planuri si programe, sau, intr-adevar, cineva – parca venit din Romania sa uneasca, dar, de fapt, venit sa dezbine aici rindurile unionistilor saraci, spun de cei adevarati.
Oare, iarasi, nu noi, PNL, am initiat negocieri in vara anului 2016, cu 12 entitati, inclusiv cu SF-2, dincolo de atitudinea conducerii acestuia, proasta si dubioasa, fata de PNL si de Consiliul Unirii? Si, iata, Nicolae Dabija a parasit negocierile cu motive la fel de dubioase. Unii stiu de ce, cu adevarat, s-a retras.
Nu stiu ce scopuri aveti intr-adevar, am vazut cum il incurajati pe un Ghimpu, apoi pe un Salaru, cum faceti sondaje de opinie in ajunul prezidentialelor, ca sa aratati cuiva “lungul nasului”… Credeti ca daca nu am reactionat nu am vazut ce faceati?
Numai ca nicaieri nu ati ajuns… De fapt, depinde unde ati vrut sa ajungeti, poate ca ati si ajuns exact acolo unde ati vrut…
Sau, anul acesta, pe 27 martie, credeti ca nu am vazut comportamentul cioburilor din PL pe care, iarasi, le incurajati, desi si actiunile lor par sa insemne tot dezbinare? Cine a mai facut ca noi atitia pasi pentru unitate, si nu dezbinare? Cine anul acesta pe 27 martie la miting a chemat la unitate si dialog, oare nu tot eu? Da, noi nu avem bani, nu am furat din bugetul RM, nu avem bani murdari din Romania, dar avem onoare si demnitate, pe care nu le-am calcat in picioare.
Si va rog mult sa nu ne mai puneti intr-o oala cu unionistii aparuti peste noapte. Daca aveti mie, PERSONAL, ca presedinte al PNL, sa imi reprosati lucruri concrete – Dvs. si dl Cosma – ne putem intilni si sa imi spuneti totul pe sleau sau sa imi scrieti. Dar la modul abstract, asa, punindu-i pe toti intr-o oala, NU ACCEPT.
Sa nu imi spuneti mie de orgolii, ca nu aveti nimic de reprosat, pentru ca suntem cei care mereu am dat idei si propuneri, am lansat apeluri si incercari de negocieri, de dialog, exact asa cum am facut in ajunul zilei de 27 martie 2016… Dar am fost, ca intotdeauna, respinsi de “fratii romani” dezinformati si manipulati de profitorii de bani de pe spinarea poporului roman…
Sa nu imi spuneti mie nici ca “unionistii doresc Unirea, dar fara ingerinte romanesti”. Noi am dorit mereu un sprijin de la fratii romani si o cooperare cu fratii romani, dar nu ingerinte pentru dezbinare.
Si pe Ghimpu, care anul acesta a facut o actiune separata, tot dumneata si dl Cosma l-ati sprijinit mereu, poate pina mai odinioara. Noi cu asta nu avem nimic, noi am venit la hurta, asa cum am facut mereu.
Si, ca o dovada ca raminem cum suntem, va mai intind o data mina si va solicit o intilnire – cu Dvs. sau si cu dl Cosma. Vreau sa ma conving ca ceea ce afirmati are un sprijin in fapte. Vitalia Pavlicenco”
Și iată, în acest fel, am ajuns la o mare dilemă. De ce și de unde apar atîtea entități unioniste? Pînă acum – se rup din PL. Haideți dar să ne întrebăm – se pot reuni inapoi cu Ghimpu cioburile din PL – Hadîrcă, Guțu și Șalaru? Iar noi, PNL, – să încercăm o coagulare cu cioburile sau cu PL? Răspunsul este curios și în contextul declanșării luptei anticorupție la Primăria lui Chirtoacă. Eu, sinceră să fiu, ce altă atitudine să am, cînd am o nepoțică la grădiniță de patru ani, și aud că se dau permanent produse alterate la școli și grădinițe, adică se face un genocid contra copiilor? Eu nu îmi imaginez cum e să îți acum asumi cele făcute de pretinșii liberali – cu toate salturile mortale politice pe care le fac, colaborînd ba cu Voronin și oamenii lui, fapt despre care știam – ba cu oamenii lui Lucinschi, pentru că de acolo provin, ba cu guvernările corupte, de care nu se mai deosebesc.
Întrebăm pentru că PNL, în principiu, poate discuta cu toți, în timp ce ceilalți, între ei, nu prea pot discuta, se pare. Aici noi am vrea un răspuns din partea voastră, care cunoașteți și situația din teritoriu, ca să greșim cît mai puțin. Am abordat această temă la BPC, dar nu avem încă o poziție consolidată.
Am abordat această temă și cu Anatolie Caraman, cu Ghenadie Cosovan, care sunt și ei cu funcții la Sfatul Țării-2. Există suficient scepticism în această privință, dar realitatea este că ne putem lupta, în viitoarele bătălii electorale, între noi și să cîștige dodoniștii și falșii proeuropeni. Nu e mai bine, dacă PD va reuși să promoveze uninominalele, să găsim 101 unioniști pentru circumscripțiile formate și să punem cîte unul pe care toți ceilalți să îl sprijine? Este o propunere, de ce nu? Sau, alți colegi au formulat ideea unirii tuturor forțelor proeuropene, pe care noi nu le putem concepe că nu sunt și proromâne, într-un bloc gen Moldova Democrată, ca să nu învingă Dodon.
Ultima informație venită de la dl Ghenadie Cosovan, după o ședință a ceea ce a mai rămas din Sfatul Țării-2, este că, pînă la urmă, – mă și tem să spun sigur că porăitorii sau sforarii de la SF-2 au înțeles că neacceptarea partidelor a fost un calcul meschin și dăunător, – membrii prezenți la recenta adunare informală au pledat pentru negocieri de coagulare. Spunea dl Cosovan ceva de un Pact de neagresivitate, să nu ne atacăm reciproc. Noi nu am atacat pe nimeni – nici pe cei plecați subit din negocierile avute vara trecută, plecați, se spune, din interes meschin. Nici pe Ana Guțu, care s-a autodesființat fără ajutorul nostru, că nu mai trebuia să o critice cineva, spulberînd, chiar ea, propriul mit despre cine ”dansează mai bine mesajul unionist”.
Am spus de atîtea ori – noi am venit cu planuri concrete, dar nu s-a reacționat. Îi așteptăm și acum pe toți pe Platforma CU, dar putem merge și pe Platforma SF-2 sau pe Platforma Asociației ”Unirea”, așa cum a anunțat în PMAN ODIP condus de Vlad Bilețchi, pe care l-am invitat azi la ședința noastră, care a transmis un mesaj de deschidere și cooperare.
Dar poate unim toate aceste trei platforme în una și încercăm să ne coagulăm măcar eforturile, dacă nu și entitățile. Poate acum, după Paști, să mișcăm lucrurile.
Regret că trebuie să vă spun sincer și despre PNL.ro. Vă vorbesc în nume propriu. Nu îmi pare rău de munca din vara trecută, am făcut-o pentru români și pentru împăcarea noastră morală, dar nu au avut național-liberalii din România căderea și înălțarea sufletească frățească să se ridice de asupra intereselor meschine. Eu am afirmat și cred că unificarea PNL-ului cu PDL a făcut rău și cred că mai mulți asta înțeleg, pentru că național-liberalii autentici nu au reușit să îi aducă pe pedeliști la valorile național-liberale, dar, dimpotrivă, s-a pedelizat PNL-ul, care, iată, nu se mai ridică la nivelul de odinioară. Dacă ar fi acolo un grup național adevărat, nu alergau atăt de cinic după voturile partidelor corupte din R.Moldova. Asta e.
Grupul lui Viorel Badea, care nu a avut nici în clin, nici în mînecă vreodată ceva cu PNL.ro, a creat aici o structură pe care acum i-a dat-o unuia Dupu, un tînăr arogant și ostil nouă – că așa fac ”adevărații frați”, nu? Aceștia tot subliniază că nu au nimic în comun cu PNL din R.Moldova, și e clar de ce – nu avem noi bani să le facem voturi, nu ne putem apăra nici voturile noastre, pe care le sustrag ”subtil” PL, PLDM, PD, PCM și PSM, care își dau perfect mîna în ziua alegerilor.
Am așteptat zece ani o atitudine normală de la PNL.ro, vom mai aștepta, dar nici nu le surîde lor soarta politic, așa cum și-au dorit, cred că nici Dumnezeu nu le este alături avînd în vedere atitudinea lor față de PNL.md. Iar Viorel Badea i-a anihilat pe cei din autenticul PNL.ro, veniți pe aici, la noi, cu acceptul ca și cum al conducerii, azi căzute de la volanul partidului, dar care, la puțin timp, au fost forțați să plătească pentru relația mandatată, avută cu PNL.md. Și de la aceștia noi așteptăm Unirea?
Apropo, de situația actuală cu PNL.ro – la Consiliul de coordonare judeţeană al PNL Cluj, Raluca Turcan a amintit că la alegerile parlamentare din decembrie PNL „a fost praf”: „Gândiţi-vă că am fi ajuns la guvernare cu acest partid care scârţâie din toate încheieturile? Credeţi sincer că PNL ar fi fost mai breaz la guvernare decât cei de acum? Mie mi-e teamă că, în unele locuri, nu – şi asta pentru că am fost în trecut fără fermitate, fără consecvenţă, fără o poziţie clară asumată, fără decizii urmate, indiferent de ultimele persoane care sună pentru a le influenţa. Am avut o cruntă ruptură între centru şi baza partidului, o fractură între conducerile judeţene şi baza celor mulţi. Cu astfel de fisuri, PNL nu ar fi putut urmări cu decenţă, integritate, profesionalism şi consecvenţă valorile şi soluţiile la guvernare”, a declarat Raluca Turcan. Vorbind despre alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, Turcan a afirmat că „PNL a fost praf” și că datoria ei este de a se asigura că „toţi colegii au înţeles ce s-a întâmplat”.
„Imediat ce am fost aleasă în funcţie, am comandat un raport profesionist pentru a înţelege ce s-a întâmplat cu PNL. Concluzia acestui raport a fost că, în pofida unor rezultate foarte bune, Partidul Naţional Liberal a fost praf. Am spus-o şi o repet cu riscul de a deranja. Nici nu e greu, mai ales că sunt femeie şi a fost o perioadă în care în PNL a fost mai greu să colaboreze cu o anumită structură de conducere. După acel praf obţinut la parlamentare, riscăm să nu fi înţeles unde am greşit şi să repetăm erorile în unele locuri. Asta mă doare şi mă preocupă. La viitoarele alegeri interne am datoria să mă fi asigurat că toţi colegii din PNL au înţeles ce s-a întâmplat şi măcar au încercat să corecteze. Să nu ne mai plângem după”, a mai spus Raluca Turcan.
V-am pus și un video foarte sugestiv, în care un primar din Județul Suceava, face o radiografie a PNL.ro în formă de ironie binevoitoare, esența fiind că ”astăzi, de la București, nu are cine veni la adunările din teritoriu ale PNL.ro” Acum în partid încă nu s-au așezat lucrurile dar propunerea sa este să se găsească vreo 20 de bărbați falnici și să o ia de la capăt în PNL.ro. Eu le-aș mai sugera să își schimbe și atitudinea față de consecventul PNL.md, căruia unii dintre național-liberalii din Romțnia îi tot sugerau să abandoneze mesajul unionist. E vorba, în special, de unii cam ”înfrățiți” cu DNA…
Noi, însă, tocmai pe cei din PNL.ro i-am tot încurajat și în ultima perioadă să vină pe aici și să ajute moral, pragmatic și frățește la coagularea eforturilor partidelor naționale, naționaliste, românești, proeuropene, între care trebuie să fie semn de egalitate, ca să formeze o entitate unică și puternică, versus ajutorul dat de Rusia antiromânilor din al doilea stat românesc. Este nevoie de o coaliție largă, nu de manipulări gen vehiculate de Șalaru, că el ar fi ieșit din Sistem, iar noi, gen PNL sau alții ca noi, că nu am înțeles pe cine a mai avut în vedere, am fi rămas în Sistem, că noi a avea numai niște vicepreședinți și nimic mai mult, că ne cunoaște el pe noi și alte minunății de acest gen. Și asta spune persoana care venea la sediul nostru și ne tot spunea să nu participăm la alegeri, că le încurcăm lor, celor de la PL… Întrebați-o și pe dna Alexandra Can.
Deci, aceasta e situația legată de șansa unei coaliții largi, dar dacă se va scoate pragul electoral, fiind măcar sistemul mixt, mai multe partide pot intra în Parlament cu măcar unul-doi-trei deputați, cît le va vota populația.
O întrebare poate fi dar cu cine mai putem discuta – cu alde Maia Sandu și Andrei Năstase. Ăștia se văd în Liga superioară, considerînd că ”celelalte partide politice extraparlamentare nu sunt o alternativă politică”, iar ”toți unioniștii sunt în partidele lui Năstase și Sandu”. Și aceste formațiuni sunt făcături de-ale celui mai iscusit pînă odinioară sforar și politician antinațional Piotr Șmekerilovici Lucinschi. Exact aceștia, ca și Filat, se declară proeuropeni, nu și proromâni. Nu cred în proeuropeni și neproromâni, am spus-o asta mereu, poziție preluată și de Sergiu Mocanu, și de Ilie Bratu, și de alții. Filat a fost cel care a spus, în timpul marșurilor unioniste, cînd el era premier, că ”unioniștii sunt inamicii integrării europene”. Vedem foarte bine unde au ajuns ei cu integrarea lor europeană – exact în Uniunea Euroasiatică, duși de căpăstru de către Igor Dodon.
Acum legat de situația noastră. În unele raioane s-au mai găsit oameni care ori au lucrat în prezidențiale în locul celor pe care îi aveam, chipurile, ori unde nu am avut. Încercă să îi integrăm în echipa noastră.
Da, iarna și primăvara asta nu ne putem lăuda cu numeroase acțiuni politice. Nu arătăm cu degetul, dar nu văd nici alte formațiuni să fie partide active, desigur, mă refer la cele pe care dorim să le percepem drept naționale, proeuropene, proromânești – cum ar fi AntiMafie, PAD, PLR, Dreapta, altele care mai sunt. Desigur, rămînem cu marea problemă a lipsei coordonatorilor de raioane, dacă ne-am uni eforturile cu alte partide, cred că am rezolva mai ușor această necesitate, pt că diferite partide sunt mai prezente sau mai puțin prezente în diferite raioane, dar în cazul unui partid extraparlamentar această sarcină e problematică.
Între timp, Sistemul are grijă să tot creeze partide noi, cărora eu le spun partide-trufandale, partide-nitrați, care cresc la început ca pe drojdie, iar apoi se desumflă în mod ridicol.
Am mai purtat discuții cu șefii unor partide care parcă ar accepta o coagulare și chiar o fuziune, dar dacă renunțăm la denumirea de PNL. Nu știu cît de posibil e aceasta, pentru că imediat ce renunțăm, poate apărea un alt PNL în loc, cel care ne va fura istoria. Noi, însă, și aș putea să mă repet, dar ne revendicăm de la istoria PNL-ului din Basarabia interbelică și de la cei 10 ani de activitate a noastră din 2007, ani în care nu am compromis nici denumirea, nici valorile, nici brandul. Mai multă lume spune că e singurul partid vizibil curat, dar tocmai asta e că a fi curat și a nu avea bani pentru extindere și dezvoltare nu este un merit, mai curînd un dezavantaj. În această vară vrem să scoatem din ”Cartea memoriei” lista național-liberalilor din Basarabia persecutați după 1940.
De asemenea, repet – poate dacă am coagula eforturile, s-ar găsi și bani, ar fi bine să fie bani curați, doar că cei pe care îi tot invităm la coagulări și consolidare a Dreptei naționale – mă refer la segmentul respective de eșichier, nu la partidul Dreapta, care nu trebuia să ia o asemenea denumire-noțiune politică, – ar dori să punem banii pe masă, apoi să discutăm de unificarea forțelor. Păi, dacă am avea noi bani, ar veni ei și neinvitați…
Oricum, orice coagulare impune să vii nu numai cu vrerea, dar și cu oameni și mă bucur de colegii noștri din teritoriu care, oricum, în situații dificile, bazat pe voluntariat, invită oameni buni în echipa locală. Pentru asta vă mulțumim.
Și aici ne cam oprim. Dacă se va adopta sistemul uninominal, credem că o coagulare se impune și mai mult, și poate chiar mai largă – a tuturor celor care se văd în România alias Europa. Haideți să ne gîndim împreună, din nou, cum să o facem.
Am avut zilele trecute o discuție mai amănunțită și cu un vechi meu coleg de partid și de Parlament, pe care l-am invitat – a cîta oară, în PNL. Este și el de acord că e nevoie de o persoană care să poată uni toate entitățile ce se revendică drept unioniste – este altceva dacă sunt ele și sincere sau nu. A zis că dacă nu va mai rămîne în sistemul în care activează, va examina invitația noastră, căreia i-ar putea da curs.
Am discutat cu unii dintre candidații la prezidențialele din toamna trecută, care au avut ceva echipe, dar nu au mai fost înscriși pentru cursă, dar trebuie să ne sfătuim împreună. Mai vedem, că schimbările acestea pe scena politică i-au cam deturnat pe toți de la scopurile lor de odinioară…
Și cum spunea un prieten politic al meu din opoziția extraparlamentară, există un principiu – ”nu îmi cheltui energia și timpul cu situațiile în schimbare. ”Nam da vijdati vremea, da vibrati moment”. Trebuie așteptat, că lucrurile se schimbă rapid. Un sfat prietenesc mi-a mai dat – să rezistăm aidoma bietelor animale pe timpul caniculei în deșert – se dau la umbră și așteaptă să supraviețuiască fără apă, nepierzîndu-și energia. Iar cei care presează – că, hai, neapărat să facem ceva azi, ori sunt provocatori, ori nu înțeleg ce se întîmplă. Eu, însă, cred că ei vor binele, dar sunt cazuri cînd nu știi de unde să apuci o situație, mai ales cînd nu cred că totul și mereu depinde doar de noi. Între altele, preotul basarabean Mina Dobzeu, din Grozești, Nisporeni, l-a creștinat pe Nicolae Steinhardt, la Mănăstirea de la Huși, cel care a spus ceea ce am zis la începutul Raportului meu.
Eu am deocamdată o situație mai specială în familie, dar o voi depăși. Dumnezeu mi-a dat mai tărziu nepoțele și am intrat, cu toți virușii din anul acesta, într-o pasă mai neagră, de aceea am cam lipsit din apelurile telefonice pe care le-ați primit în jumătate de an. Dar în curînd încerc să dau gemenele la grădiniță.
Vă mulțumesc pentru atenție și vă solicit, ca întotdeauna, să vă spuneți sincer, curajos, dar și civilizat, opiniile.