D E C L A R A Ț I A PNL privind situația de după alegerile prezidențiale și propunerea Puterii de schimbare a sistemului electoral

IMG_1872După alegeri prezidențiale inutile, desfășurate inadecvat și nedemocratic, starea de lucruri în Republica Moldova degradează continuu.

Anul 2017 este un an preelectoral, pentru că, în anul 2018, vor urma alegerile generale, ce s-au desfășurat, în ultimele două decenii, după un sistem proporțional.

PNL are în Programul său opțiunea politică pentru un sistem electoral mixt. Astăzi ar fi oportună, ca un prim-pas pentru a se preveni fenomenele infracționale și chiar criminale din alegerile anilor 2014 sau 2015, îmbunătățirea actualului sistem proporțional.

Însă, actuala Putere, constituită cu greu după anul 2009 și zguduită de cutremure determinate de interesele grupărilor politice mafiote, nu a adus al doilea stat românesc la linia de start a ireversibilității integrării europene, ci a devalizat bunul public, a prăbuțit sistemul bancar și a creat o dependență financiară de asistența partenerilor de dezvoltare, fără de care s-ar vedea imediat că statul Republica Moldova a eșuat lamentabil. Aceasta reprezintă un final firesc și previzibil, avînd în vedere crearea prin crmă stalinistă a acestui stat.

Majoritatea parlamentară pretins proeuropeană, a ridicat, în mod condamnabil și antidemocratic, pragul electoral, la 6 la sută, pentru a-și asigura perpetuarea la Putere, in pofida modului vicios și neeuropean de conducere a treburilor publice în R.Moldova.

Cu toate acestea, populația este cea care are de suferit. Lipsa unor condiții pentru dezvoltarea economică a teritoriului de dincoace de Prut, lipsa investițiilor, care să creeze locuri de muncă, dar și injustiția, care încurajează în mod condamnabil corupția endemic, alungă oamenii de acasă în alte țări, unde muncesc și caută posibilități de stabilire permanent cu domiciliul. Aceasta înseamnă o perspectivă tristă pentru al doilea stat românesc, unificarea cu România rămînînd singurul obiectiv firesc și salvator pentru basarabeni.

Concomitent, avînd în vedere și accederea unui antiunionist extremist la Președinție, devine absolut imperativă consolidarea forțelor naționale românești, proeuropene, care să se opună accesului în Parlament, prin viitoarele alegeri parlamentare, unei grupării politice antinaționale a socialiștilor și a sateliților acestora.

Poziția PNL este că în Republica Moldova un antiromân înverșunat a acces la Putere prin jocurile grupărilor politice cu oligarhi și hoți în spate, fapt menit să salveze politic unele partide, dar însemnînd și marcînd un eveniment extrem de advers obiectivelor de democratizare, modernizare și europenizare a societății noastre, prin angajamente majore asumate în fața partenerilor occidentali pe drumul spre structurile paneuropene. Declarațiile împotriva pluralismului politic și de idei, prin amenințarea unioniștilor cu exterminarea – sperăm, doar politică, – ale unui clown, înscăunat la Președinție, ar trebui să fie un motiv de autosesizare a Procuraturii, dacă instituțiile statului și sistemul de drept ar respecta legea. Sperăm să se consolideze partea proeuropeană și proromânească a populației, pentru a vota demiterea individului străin de istoria, de suferințele și de aspirațiile noastre, ale românilor.

În legătură cu inițiativa de modificare a sistemului electoral, dezbaterile publice, organizate de Parlament, sunt marcate de intenția de regizare, unde sunt invitate persoane captive ale vechii mentalități comuniste și intolerante, care nu acceptă discuții între purtători de idei diferite. PNL și-a exprimat poziția public față de această situație și speră să se țină cont.

Totodată, o altă ocazie de a vorbi cu Puterea nu există, iar viziunile PNL ar fi bine să ajungă la un număr cît mai mare din populație. Campania de promovare a uninominalului este una electorală și inetică pentru orice viitori potențiali concurenți electorali, de aceea se impune o coagulare a entităților politice și asociative, pentru a ne opune unei promovări dezonorante a unor inițiative ce afectează toată societatea, fără a întruni consensul forțelor politice.

În acest sens, PNL readresează apelul și invitația făcute pe 27 martie anul current formațiunilor politice și entităților nonguvernamentale proromânești, de a accepta un dialog pe Platforma Consiliului Unirii, pentru a crea o autentică alternativă politică în bătăliile electorale viitoare, pledîndu-se, cu fermitate, pentru reunificarea celor două state românești în 2018 sau mai devreme, iar, dacă acest lucru nu va întruni acceptul celor două clase politice de pe cele două maluri de Prut, – pentru pregătirea Reîntregirii prin decizii și acțiuni coordonate și intense.

DPN a Partidului Național Liberal,
Chișinău, 29 aprilie

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *