PNL și-a ales echipa de conducere și îi cheamă pe toți unioniștii să fim împreună pe 27 martie

Comunicat de presă

IMG_7398Sâmbătă, 27 februarie 2016, a avut loc prima ședință a IMG_7405Delegației Politice Naționale de după Congresul al IV-lea al PNL. Din DPN fac parte 115 membri din, practic, toate raioanele republicii. Ordinea de zi luată în dezbatere a fost alegerea vicepreședinților PNL, a Secretarului General, a Biroului Permanent Central, Raportul de activitate al DPN după congresul din octombrie (se publică mai jos), pregătirile pentru Ziua Unirii – 27 martie, adoptarea unei hotărâri privind plata cotizației de membru al PNL, crearea unei Comisii de integritate a PNL, pregătirea unor noi legitimații de membru al PNL, alte chestiuni.

IMG_7379La ședința DPN au fost prezenți, dând curs invitației președinții unor partide extraparlamentare de orientare IMG_7406națională, proeuropeană, și președinți ai unor entități din sectorul asociativ. Au luat, astfel, cuvântul Sergiu Mocanu, președintele ”Mișcării populare Antimafie”, Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist, Ilie Bratu, președintele Mișcării Unioniste, Dumitru Osipov, președintele Asociației ProBasarabia și Bucovina, Ghenadie Cosovan, președintele Asociației IMG_7376”Credință Patriei”, Anatolie Caraman, președintele Asociației AVR-92 ”Tiras-Tighina”, coordonator al Consiliului Unirii, Alexandru Popescu, membru al Asociației ”Credință Patriei”.

IMG_7396A fost prezent și dl Timotei Țurcanu, președintele Fundației ”Turnul Dezrobirii Basarabiei”, coordonator al Consiliului Unirii, reprezentanți ai altor partide democratice.

A dat curs invitației și a participat, luând cuvântul, dna Lucia Gurduza, prim-vicepreședinte al PNL-Diaspora din Republica Moldova, care a abordat mai multe aspecte ale oportunităților de cooperare politică și civică între românii de pe cele două maluri ale Prutului.

DPN a ales patru vicepreședinți ai PNL – dl Mihai Severovan, dl Anatolie Revenco, care este și coordonator al Consiliului Unirii, dna Iulia Deleu, dl Sergiu Tătaru, care își vor asuma coordonarea zonelor Nord, Centru, Sud și Chișinău.

În funcția de Secretar General al PNL a fost ales Ion Calmâc, un tânăr cu o bogată experiență de coordonare a activității interne a partidului.

A fost ales Biroul Permanent Central din 11 persoane. Pe lângă persoanele din oficiu au mai fost aleși Andrei Iuri-Apostol, Filipp Druță, Vitalie Lisnic, Vitalie Rusu, Dumitru Luca. S-a decis ca să fie completat BPC cu persoane din organzațiile teritoriale ale PNL după desfășurarea conferințelor, care – conform Statutului – trebuie să aibă loc pe parcursul următorului an după congresul PNL, în baza unui calendar adoptat de BPC.

S-a decis ca BPC să adopte un Regulament cu privire la activitatea Comisiei de integritate, având în vedere că DPN a PNL a adoptat, în prima sa ședință, în anul 2007, după reconstituirea partidului în a treia formulă, un Cod de etică al membrului PNL.

DPN a adoptat o Hotărâre cu privire la cuantumul cotizației membrului PNL, ce va fi aplicată, cu o confirmare ulterioară la următorul Congres al PNL.

În legătură cu Ziua Unirii de la 27 martie au avut loc dezbateri și s-a adoptat textul unei Declarații. PNL a depus o Declarație prealabilă la Primăria Municipiului Chișinău, urmând să fie invitat la discuții, pentru că PMAN e ocupată, din câte se cunoaște, documentar, de către PL, iar, de facto – de Platforma DA.   

Invitații la ședința DPN au vorbit despre momentul politic, despre prioritățile clasei politice în general și a celei care nu face parte din Arcul Puterii, precum și despre necesitatea coagulării eforturilor pentru acțiuni naționale comune și pentru participare într-o formulă rațională, împreună, la alegerile viitoare.

Serviciul de presă al PNL

IMG_7394 IMG_7393 IMG_7392 IMG_7391 IMG_7390IMG_7408IMG_7386IMG_7385

Raport despre activitatea DPN după Congresul al IV-lea al PNL,

prezentat de președintele Vitalia Pavlicenco

Stimati membri ai Delegației Politice Naționale,

Stimați membri ai Comisiilor centrale de cenzori, Comisiei de onoare și etică,

Stimați invitați,

Salut prezența Dumneavoastră la prima ședință a DPN după Congresul al patrulea al PNL, din 25 octombrie 2015. Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru participarea responsabilă, solidară și sobră la congres, fapt ce a permis să înaintăm toate demersurile legale la Ministerul Justiției, care ne-a înregistrat hotărârile adoptate.

Și la această ședință a DPN, vă exprim recunoștința pentru a fi împreună. La capătul a 10 ani, care se împlinesc pe 3 decembrie, de la reconstituirea PNL în a treia formulă, putem afirma că nu am avut un succes procentual, dar, la sigur, avem un succes moral, politic, de verticalitate și demnitate. Scriitorul român de origine evreiască Nicolae Steinhardt, doctor în drept constituțional, convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii, spunea: ”În politică nu  trebuie întotdeauna să câștigi, ci să îți menții convingerile, pozițiile, să încerci să ai dreptate și să demonstrezi mereu acest lucru.” Sigur, nu dorim să ne cantonâm în acest rol, dar am reușit să demonstrăm justețea afirmațiilor sale. Consider că și personal am urmat acest drum.

E mai greu să ai un procent electoral bun în Republica Moldova, cu evoluții politice regretabile după anul 2009, dar aspectele moral și politic s-au manifestat în faptul că am mers drept, consecvent, ne-am respectat linia ideologică, am rezistat și nu ne-am compromis și murdărit într-o societate, transformată de guvernanți într-un loc de unde vrea să evadeze toată lumea.

Pot fi diferite opinii privind rezistența versus stagnarea PNL. În Republica Moldova, cuprinsă de o corupție și de o criminalitate endemice, a rămâne un partid curat, activând continuu, apărând un obiectiv național unionist clar, la început – șocant pentru populația al cărei creier a fost spălat de propaganda antinațională, – este o dovadă de demnitate. Și ne revendicăm de la PNL-ul istoric, cel care a făcut toate Marile Reîntregiri, care a modernizat România, precum și de la cei aproape 25 de ani de activitate a PNL.md, mai ales de la cei 10 ani aproape de existență a actualei formule politice a PNL.

Pentru noi ultimii trei ani au fost complicați. Pentru mine – au fost grei și în plan personal – în această viață, am devenit ceva mai târziu bunică, ajut în creșterea nepoților. Dar vă anunț că, în timpul apropiat, nu mai plec în Germania.

Și, ca să fac o mică asimetrie, că așa e cu femeile național-liberale în politică, iată că și copreședintele PNL din România, Alina Gorghiu, din altă generație, va cumula, în curând, funcția politică și rolul de mamă.

Am ținut, prin congresul din octombrie, să ne încheiem juridic partidul la toți nasturii, pentru că, în stânga Prutului, pot fi oricând alegeri – sperăm – mai puțin furate, în mai puțin alte condiții, poate cu o altă legislație electorală, poate cu un alt prag. Am pledat pentru aceasta în declarațiile noastre, sprijinite, ca idee și conținut, și de alte echipe politice, ce susțin că un prag electoral de 6 la sută favorizează doar partidele parlamentare corupte și filoruse și regret că pretinsa noastră societate civilă nu pledează pentru această problemă gravă în politica moldovenească.

Pentru că partidele parlamentare organizează cu succes, în ziua votării, migrarea buletinelor cu voturi exprimate spre entitățile lor, prin membrii plătiți de stat în comisiile electorale, de toate nivelurile. Este adevărat că trebuie să ne apărăm voturile – o sarcină complicată pentru partidele care nu au tocat bani publici și fonduri europene. Tocmai de aceea insistăm pe coagularea forțelor proeuropene extraparlamentare, pentru a învinge clanurile sau rămășițele de clanuri oligarhice criminale, ce au prăbușit speranța oamenilor într-o viață mai bună.

Ideea noastră din 2010, că salvarea populației din stânga Nistrului, sufocată de corupție, rezidă în Reunirea cu România, capătă teren, adică noi, PNL, am avut dreptate de când am adoptat, pe 16 aprilie 2010, mesajul unionist, transformat în obiectiv programatic și statutar la congresul al treilea al PNL din decembrie 2011.

Tot mai mulți cetățeni – oameni simpli și politicieni – îmbrățișează opțiunea Unirii cu România. Asta după blamarea noastră inclusiv cu pietre în cap pe la marșurile unioniste de către cei mai înveterați filoruși, care și azi ne mai spun enormități prin procese, precum Klimenko, Șelin ș.a.. Ne bucurăm că apar tot mai mulți unioniști, unii dintre ei, este adevărat, manifestă o nervozitate politică că noi încă nu am murit, dar o să le treacă la toți și va trebui să ne unim eforturile pentru acțiuni comune. Așa a fost și cu apariția curentului politic liberal în R.Moldova, pe care toți l-au blamat, la început, după care ne-a bucurat o panoplie de partide liberale…

Ca președinte, repet ce am spus și la congres – nu sunt deloc sigură că voi întâlni anul 2019 în această calitate, pentru că pledez pentru o coagulare necesară și corectă a forțelor ce se revendică naționale. Ar fi foarte bine dacă – în perspectiva unor eventuale alegeri anticipate în toamnă – am reuși o alternativă politică unionistă – în raport cu actuala Putere, fără legitimitate și credibilitate, și în raport cu altă grupare, ce vine pe valul protestelor și al populismului în jurul ideii unui Președinte-tătuk, ales direct de cetățeni.

Dacă nu vom reuși această coagulare, vom încerca să resistăm, promovând Reîntregirea până în 2018, și dacă aceasta nu se va produce poate, chiar, mai devreme, deja vom pregăti o altă conducere a PNL.md. Așa vedem lucrurile, urmare și a unor discuții între colegi.

Dar, până atunci, ne așteaptă o perioadă grea. Se adeverește tot mai mult că acest stat artificial nu este viabil, că existența lui nu face decât să ne consume inutil existența ca oameni și cetățeni, indiferent de etnie.

După desfășurarea exemplară a congresului, noi nu am ținut prima ședință a DPN, la care să alegem Biroul Permanent Central, vicepreședinții și secretarul general. A fost și din lipsă de timp, dar și pentru că așa convenisem în grupul ce a condus PNL până la congres.

Am spus atunci, că cine dorește se poate înscrie pentru membru al BPC, vicepreședinți și secretar general, știind ce obligații vor avea, pentru a mai schimba formula cu propunerea de către președinte, deoarece rezultă apoi că cel rugat i-a făcut o concesie președintelui și se simte absolvit de obligațiile statutare. Noi, ca partid extraparlamentar, avem nevoie de coordonatori voluntari de raioane, de zone, în caz contrar, ne vom mișca mai greu, pentru că sacii cu bani de umflat partide – ca PLDM, PD, PPEM sau PAS, – nu fac decât să propulseze pe cineva la putere pentru a fura din bunul statului si a reumple sacii. Deocamdată, alte exemple nu am văzut.

După congres, noi, cei din staff, am pregătit actele pentru Ministerul Justiției, dar am avut și multe acțiuni, o serie de preocupări. Ele au putut fi văzute în spațiul virtual, de vreme ce Televiziunile controlate de clanurile din Parlament nu le oglindesc.

Astfel, am participat la diferite emisiuni, la TVR-Moldova, Realitatea, Publika, TVC 21, TV 7, la Radio Moldova, la alte canale. Aici fac o remarcă, pe care o să o puteți ataca sau dezbate în luările de cuvânt. Ca președinte de partid, nu pot să nu merg acolo unde mă invită. Însă nu am ce face eu că televiziunile își selectează politic invitații. Știu că au fost obiecții legat de aparițiile la Publika TV. Însă, de fiecare dată, am spus că întrebarea este de ce nu ne invită și cei de la alte televiziuni, care se pretind – de fapt, nu știu de ce – mai bune decât cele ale lui Plahotniuc, pentru că nici cele ale altor patroni nu prea invită persoane ale căror opinii nu convin grupării politice din spatele instrumentului media.

Iată, de o habă de vreme ne-au tot atacat unii care apar la Jurnal TV și am cerut dreptul la replică, noi fiind etichetați și la Mai pe scurt, și la Ora Expertizei, și la Ora de ras. Să vedem cum reacționează la solicitarea noastră de a dezminți minciunile, dacă nu – iarăși trebuie să mergem în judecată, doar că sunt plină de procese deja. Am, de exemplu, dincolo de altele, procese cu trei din cei patru președinți ai R.Moldova, ca să vedeți ce preocupări au ei – că e Voronin, că e Ghimpu sau e Lucinschi, cu o persoană care nici nu e în vârful Puterii, ca mine, adică îi deranjează mesajul și obiectivul nostru. Sunt unii care consideră că a chema pe cineva în judecată și a-ți apăra demnitatea și onoarea este un neajuns. Eu cred altfel.

În această scurtă perioadă după congres noi am încercat să ne apărăm și sigla partidului, pe care o persoană privată și un viitor partid vor să o integreze în Sigla proprie și în marca lor comercială. Acest lucru costă, iar așa cum am decis la o ședință  DPN din ajunul Congresului al IV-lea al PNL, am depus și noi actele la Agenția pentru Proprietatea Intelectuală. De asemenea, am făcut toate demersurile oficiale către Ministerul Justiției, să nu permită o ilegalitate.

În aceeași perioadă, reacționând la gestul suprem de ultragiu al socialistului Vlad Bătrâncea, necondamnat de dodoni, PNL a cerut Ministerului Justiţiei scoaterea Partidului Socialiştilor în afara legii.

În cadrul dezbaterilor la Agenția IPN am discutat subiectul ”Care este „răul cel mic” pentru RM?”, la care, ca reprezentant al PNL, am spus că cel mai mare bun este a obține reunificarea celor două state românești.

Am salutat, plasând pe site-ul partidului declarațiile Preşedintelui Germaniei, interesat de cetăţenii MOLDOVENI care doresc UNIREA cu România, am informat cetățenii despre poziția unor analiști serioși, care solicită României ceea ce propune PNL.md din 2010 – reunificarea celor două state românești, am postat că Papa Francisc ar vrea să vină în România în 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Am difuzat declarația că PNL propune ca Parlamentul R.Moldova să își asume angajamentul public privind apropierea de România și chiar să proclame REUNIREA. Colegii din PNL, împreună cu membri activi ai Consiliului Unirii, au avut acțiuni la Chișinău, Iași, Orhei dedicate zilei de 24 IANUARIE – Ziua Micii Uniri, cu articolele respective postate pe site-ul PNL și al Consiliului Unirii.

PNL a salutat o poziție exprimată de către unul dintre liderii PNL.ro – Cătălin PREDOIU: Chişinău în nuanţe de gri – trebuie începută o dezbatere despre Unirea cu România, ca și afirmațiile actualului premier al României, Dacian CIOLOȘ: “Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a Unirii”.

Cunoaștem și am reinformat vizitatorii site-urilor noastre că ”Romani din SUA, membri ai Consiliului Unirii, cer Reunificarea celor două state românești”. În presa rusă am plasat un interviu, care ne-a fost solicitat – «Хотя опросы не в нашу пользу, мы все равно первая настоящая национальная партия”

De asemenea, noi, PNL, Consiliul Unirii, am salutat Declarația de reunificare a celor două state românești, lansată de Uniunea scriitorilor, de alte grupuri politice sau civice. Asta corespunde Manifestului-Apel de solidarizare a clasei politice de pe ambele maluri de Prut pentru obiectivul național al Unirii, adresată partidelor din întreg spațiul românesc încă pe 3 martie 2007 și resupus votului, ca și Hotărârea privind imuabilitatea valorilor național-liberale, ca documente programatice, la Congresul al patrulea al PNL.

Pornind de la declarațiile făcute de persoane de notorietate și de Uniunea Scriitorilor privind Reunirea, am format, la Consiliul Unirii din luna decembrie, un grup alcătuit din Anatolie Caraman, Anatolie Revenco, Andrei Iuri-Apostol, Dumitru Osipov, Timotei Turcanu, Iulia Deleu, Ludmila Bolboceanu, ca sa discute cu semnatarii acestor declaratii.

Noi, PNL, rămânem convinși că, în R.Moldova, este nevoie de o coagulare pe o platformă național-liberală a partidelor românești, reformatoare, proeuropene, noi având în Programul PNL și sarcina omogenizării spațiului politic românesc. Asupra formulei putem conveni cu toții.

Împreună cu parteneri din Consiliul Unirii, am mers la Ambasada României la Chișinău și ne-am exprimat, în Cartea de condoleanțe, sentimentele de tristețe, dar și de solidaritate cu cei ce și-au pierdut copii și rudele în incendiul din Clubul Colectiv, urmare a cărui fapt a căzut Guvernul PSD-UNPR-PLR.

Cu această ocazie, am propus mai multor lideri unioniști să facem un marș pentru a solicita un Guvern Comun pe ambele maluri de Prut. Chiar dacă lucrurile nu se pot rezolvă imediat, efectul unor asemenea acțiuni este, întotdeauna, sensibilizarea constantă a populației asupra inevitabilității realizării Unirii, obișnuirea acesteia cu obiectivul unionist, dar și o sfidare curajoasă și directă a celor ce se opun urât acestui ideal național, fie că sunt filoruși sau moldoveni antiromâni. De aceea,  mulțumim celor care ați venit, cu mijloace proprii, la marșul unionist comun proGuvern. Nu i-am criticat public nicăieri pe adepții Unirii, chiar dacă față de noi, cei din PNL, din Consiliul Unirii, s-au purtat uneori incorect. Urmăm ideea lui Nicolae Dabija – unionistul care îl critică pe un alt unionist, nu este unionist. Să îi judece Bunul Dumnezeu pe cei care fac altfel.

De asemenea, în colaborare cu alte entități unioniste și, în situația instabilă, cauzată de debarcarea Guvernului pe 29 octombrie, am solicitat, împreună, prin declarații oficiale, Președintelui Nicolae Timofti să inițieze un dialog justificat cu cei din conducerea primului stat românesc în ideea demarării procesului de reunificare cu România.

După toate acțiunile de vară, noi am încercat, iarăși, în toamnă, să discutăm cu cei înscriși în BUN – Blocul Unității Naționale, dar am eșuat, nu vrem să credem că e vorba de o afiliere politică a unioniștilor care se declară în afara partidelor, dar timpul ne va arăta dacă lucrurile stau așa. Să nu uităm că anul 2016 este un an electoral pentru România și pentru basarabenii care au cetățenie română, de aceea, peste zbuciumul și zbaterile de dincoace de Prut se vor suprapune cele de dincolo de Prut… 

De asemenea, cunoașteți, am desfășurat pe 1 decembrie, o manifestare foarte frumoasă, cu participanți din raioane și colegii din Consiliul Unirii, de aceea le mulțumim tuturor pentru prestație, reprezentanților Mitropoliei Basarabiei. Exprimăm recunoștință ofițerilor de la Asociația ”Tiras-Tighina”, în frunte cu Anatolie Caraman, altor entități ce pledează pentru reîntregirea neamului și au participat la organizare. 

La toate asemenea acțiuni noi invităm componentele unioniste, pe care nu întotdeauna le înțelegem atitudinile. Le oferim cuvântul, încercând să procedăm corect, spre deosebire de alți activiști civici sau politici.

Ne bucurăm că, începând cu luna decembrie, am avut o bună colaborare cu trei partide – PLR, PPM și PAD, într-o luptă lungă și anevoioasă, care trece acum într-o nouă fază, contra deciziilor Comisiei Electorale Centrale, care acționează la indicația partidelor parlamentare corupte, prăbușite în sondaje mă refer, în special, la PD și PL. Avem o permanentă comunicare cu președintele Mișcării populare AntiMafie, Sergiu Mocanu.

Când populația nu mai are de gând să voteze tâlhari, iată că CEC adoptă un Regulament privind finanțarea activității partideor, desigur – conform rezultatelor alegerilor. Poziția noastră a condus, este adevărat, la adoptarea unei versiuni mai puțin ucigătoare a Regulamentului, noi cunoscând încercări de eliminare a pluralismului politic încă în regimul comunist.

Ion Calmâc, cel care a muncit și a analizat foarte minuțios Regulamentul prin prisma corespunderii, ca act subsecvent, legislației, o să vă explice mai detaliat situația, eu, în două cuvinte, vă spun: după lege și la cererea partenerilor de dezvoltare, partidele politice vor fi finanțate de la stat conform rezultatelor în două scrutine. Noi ar urma să primim pe lună o sumă mai modică. CEC-ul, însă, a interpretat astfel legislația, încât să nu controleze doar banii bugetari oferiți partidelor, ci și toate cotizațiile, donațiile, aproape că impunând ultimativ partidelor să colecteze mort-copt cotizații cu transfer în cinci zile în cont de la jumătate dintre membrii de partid.

Or, să nu vă spun eu ce situație și mentalitate e la noi, cum vine omul la partid să primească, nu să dea, vorbesc de omul simplu, de membrul de rând, nu de Dvs., care vă faceți datoria ca voluntari și care ați investit în ultima campanie de alegeri locale, fapt pentru care vă mulțumim. Noi știm că partidele corupte și-au făcut capitaluri primare din parandărături, otkaturi, adică, mai pe românește, cele care au băgat la închisoare în România jumătate de clasă politică, dar care, la noi, încă înfloresc, – până odinioară pentru trei partide, acum – pentru două… Acele partide au cu ce umbla și colecta cotizațiile, au sedii, au contabili în teritoriu, spre deosebire de noi, care nu avem așa ceva, că nu avem un donator-hoț oligarh, care să fie și unionist, și să ne dea bani, ca noi să putem strânge câte o cotizație colea de la omul speriat și așa de persecuțiile pe criterii politice de până acum.

Deși pare mai lung Raportul, dar menționez două lucruri la subiect. Pe noi au început să ne preseze cei din societatea civilă, cum ar fi Promo-lex, despre care noi credem că au fost mereu pe lângă Putere, care, în loc să pună presiune pe partidele parlamentare corupte, ne cer nouă niște date la care trebuie să muncească un batalion voluntar intr-un staf enorm. Le-am dat un răspuns frumos, elegant, iar copia am trimis-o la Ambasada Marii Britanii, menționțnd că noi nu am fost întrebați care ONG să ne monitorizeze, pentru că Promo-lex nu a colaborat corect cu noi, ca partid extraparlamentar, nu ne-a ajutat când, în alegerile parlamentare și locale ne-au fost furate voturile, avem exemplul Anenilor-Noi, unde nu ne-a ajuns un vot pentru un consilier raional, iar sectoarele electorale din unele sate s-au închis la 5 dimineața, ca să măsluiască astfel rezultatele pe raion, încât să le iasă consilieri raionali doar partidelor parlamentare corupte. De asemenea, ca să pun cireașa pe tort, am rămas siderată să îl aud pe Andrei Popov, membru al Consiliului Politic al PD, Ambasador, că PD nu și-a convocat până în prezent Consiliul Politic după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, spre deosebire de noi, care le convocăm statutar la trei luni, cu micuțe abateri, dar cu patru ședințe statutare obligatorii ale DPN pe an.

Vreau să le mulțumesc mult colegilor de la PLR, PPM, dar și PAD, al cărui președinte este acum consilier al premierului și, prin urmare, nu participă la procesul de mai departe, pentru conferința de presă comună despre lichidarea pluralismului politic și anihilarea oricărei alternative politice actualei guvernări. Împreună am depus o Declarație prealabilă la CEC, pe care, dacă CEC nu va modifica Regulamentul, îl vom ataca în contencios administrativ, cerând anularea lui ca act subsecvent ce nu corespunde legislației.     

În anul care a început este nevoie să organizăm conferințele raionale, pentru că așa prevede Statutul pentru anul de după congres. Ar fi o bună oportunitate să ne verificăm armata național-liberală, să ne pregătim de o eventuală coagulare a forțelor, de eventualele alegeri din toamnă. În acest sens, e nevoie și de identificarea unor coordonatori de zone.

Dar, până atunci, e nevoie de solidarizarea noastră pentru 27 martie. În acest sens, noi am discutat și în ședințele CU din decembrie, discutăm și în prezent despre această absolută prioritate și despre crearea unei alternative politice naționale, unioniste în al doilea stat românesc.

Menționa cineva că evoluțiile pe dimensiunea apropierii de România și chiar Reunirea ne devansează surprinzător. Uitați-vă cum se desfășoară lucrurile. Nu prin efortul nostru – negativ ori distructiv -, așa cum susțin dușmanii reunificării, antiromânii, acest stat ne demonstrează tot mai clar că nu poate deveni stat. Și nu doar pentru că un asemenea teritoriu nu are sinergia să devină stat cu toate atributele sale, ci și pentru că cei de la guvernare l-au furat mereu, având în subconștient convingerea că se va regăsi cu Patria-mamă, România, într-un singur stat, de aceea, s-au pus constant pe furat pentru ei, copii, nepoți și strănepoți. Acum, partenerii de dezvoltare mai așteaptă să vază două lucruri – lăsând al doilea stat românesc, precum se vede, pe mâna primului – alegerea Guvernatorului BNM, pentru că întreg sistemul bancar moldovenesc e pe prăbușite, și alegerea Președintelui Republicii Moldova. Dacă astea nu se produc, într-adevăr, doar România ne mai poate ajuta. Europa, precum vedeți, se confruntă cu mari provocări, și, în această situație, așa cum am discutat o atare perspectivă în cadrul Consiliului Unirii încă acum doi ani, LIMANUL ce le rămâne basarabenilor este Reîntregirea, refacerea unității naționale românești, lucru pe care pare să îl înțeleagă și Bucureștiul, poate, în curând, și Klaus Iohannis. Am rămas plăcut șocată de declarația premierului român Dacian Cioloș, care a spus că România își asumă investițiile capitale pentru localitățile înfrățite din Republica Moldova. Este ceea ce era în afirmațiile mai multor unioniști anterior. Îmi amintesc, la propunerea Ambasadei Românie, când eram în AMN, am adunat 45 de asemenea proiecte și le-am depus, dar nu au avut nicio implementare, lucru pe care i l-am spus deschis lui Adrian Năstase la o conferință la București. Acum vă dați seama cum se vor grăbi toți primarii să își înfrățească localitățile cu România? Câte localități din România revin la una din R.Moldova? Iar de aici până la Unire nu e decât un pas.

Astăzi ar trebui să abordăm și subiectul tentativelor de coagulări pe eșichierul civic și politic. Mai multă lume de a noastră mă întreabă ce e cu masa rotundă de la Casa Scriitorilor, am invitat aici colegi să ne spună, noi discutăm problema deja la două ședințe ale Consiliului Unirii din acest an.

Am propus o cooperare între Consiliului Unirii, BUN, grupul de la Casa Scriitorilor, partidele politice unioniste sau încă neunioniste, dar naționale, proeuropene, democratice, reformatoare. Pentru a înțelege mai bine fenomenele, le sunt recunoscătoare reprezentanților formațiunilor politice care au dat curs invitației noastre, pe care am vrea să îi auzim.

Noi, menționez aici special, nu am fost invitați la Forumul civic organizat de Platforma DA, dar am spus mereu că finalitatea acestor frământări și zbateri trebuie să fie Reunirea cu România. Pe 12 martie se va împlini un an de când am organizat o Masă rotundă aici, la etajul 7, și avem mulți dintre cei ce au participat – pe tema – Putem îmbina mesajul anticorupție cu mesajul unionist? Și cum pot coopera mai multe Platforme civice? Ce am făcut anul trecut și cum am participat la proteste, nu spun, că Dvs. cunoașteți, ați fost și să ne felicităm pentru asta.

Vreau, în încheiere, să menționez un lucru care pe mine, dar cred că și pe Dvs., vă doare.

Este o diversiune la adresa curentului unionist această umflare pe retelele de socializare si in presa a Maiei Sandu. Fata de Sturza îmi păstrez respectful ca față de un national-liberal si unionist. Am fost cu Anatolie Caraman acum un an-doi si am discutat frumos cu domnia sa. L-am invitat de mai multe ori să vină în PNL. Dar echipa sa, propusă ca ministri, m-a nedumerit, însă nu am criticat-o public. Totodata, am criticat incercarile Maiei Sandu, care a stat alaturi de toti coruptii din Guvern, care nu i-a dat lui Leanca peste mina când a deschis ecluzele pentru migrarea miliardului, de a ne da noua, unionistilor, note. De a ne face într-un fel țipălăi. Așa cum ne-a făcut Val Butnaru, ”unioniști neinteligenți”, ”țipălăi patriotarzi periculoși”, ”proști și analfabeți”, ”unioniști falși”, ”tergiversatori ai Unirii”, ”unioniști plătiți de corupți, hoți, de Mafie”, ”idioți utili”, ”scandaliști agresivi și timoratori”, ”compromițători ai ideii reunificării”, ”cei care știrbesc imaginea adevăraților unioniști”…

Și Cozer, la rândul său, care proferează minciuni, spune: ”Nu pot decât să remarc activismul unor așa-ziși „unioniști”, manifestat în ultima perioadă. Atacurile dure la adresa protestelor Platformei Demnitate și Adevăr, jignirile aduse unor lideri ai manifestanților, apariția gen „Platforma DA 2”, sau „Platforma NU”, create tot de astfel de „unioniști” care se bat cu cărămida-n piept. Dar și să reiterez o durere mai veche a mea, legată de felul cum tot felul de indivizi s-au folosit în ultimii 20 de ani de acest deziderat frumos al unirii, compromițându-l cu sârguință.”

Întrebarea este – ne-am folosit noi de ceva sau cei care au fost alături de Iurie Roșca s-au folosit și i-au amăgit pe oamenii, acum încercând același lucru, tot alde ei?

Am auzit că cei de la Platforma DA vor să devină unioniști, să creeze o autentică mișcare unionistă, pentru că, vedeți, a noastră este așa, ca să nu mai spun cum. Să vedem, noi ne bucurăm de toți unioniștii, mai vechi și mai noi, dar încă nu am înțeles de ce alții, care devin acum unioniști, ne tot arată că nu încap de noi, care, când am ieșit deschis la rampă cu mesajul Unirii, tot ei ne-au pus la zid. Păcat, mare păcat că Moscova râde de noi.

Republica Moldova are nevoie nu de o nouă clasă politică, așa cum pretind unii populiști și manipulatori, ci de o nouă clasă de guvernanți. Fără niciunul dintre cei ce au guvernat după 2009, din oameni care încă nu au fost în această politică murdară și din cei ca noi, din Opoziția proeuropeană, proromânească, care am rezistat cu demnitate, dar și care am urmărit cu scârbă modul de guvernare fraudulos al celor veniți la Putere pentru o Moldovă fără corupție, fără comuniști.

Da, poate că fără comuniști vom rămâne, dar fără corupție – puțin probabil dacă se vor perpetua la putere cei ce se află azi acolo și dacă nu ne vom reuni cu România.

Vă mulțumesc pentru răbdare și atenție.

 

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *