Gândindu-se și la Unire, Ion Sturza are o mare șansă să evite soarta Platformei Civice DA

Pt SturzaAm făcut parte din majoritatea parlamentară care l-a votat pe Ion Sturza premier. Am spus, într-o emisiune recentă, răspunzând unor replici nedrepte, că tocmai el a anulat achitările reciproce, de care este învinuit, în locul Guvernului Ciubuc-2, atașat și rămas fidel lui Piotr Kirilovici Lucinschi. Sturza i-a fost vicepremier lui Ciubuc, a contribuit decisiv la amortizarea pentru RM a efectelor crizei financiare din toamna anului 1998, a contribuit, împreună cu întreaga Alianță pentru Democrație și Reforme, la adoptarea unei Hotărâri istorice a Legislativului privind reorientarea exporturilor moldovenești spre Occident, pe lângă multe alte prevederi pentru începutul europenizării economiei noastre, pentru reorientarea radicală, benefică, a comerțului nostru, pentru populația celui de-al doilea stat românesc. De asemenea, Sturza, devenind premier după acea criză financiară, a instituit posturi fiscal pe Nistru – o decizie curajoasă -, urmând apoi să meargă la un for european important, unde trebuia să fie trasat parcursul și calendarul de pregătire pentru aderarea R.Moldova la UE. Însă aceasta nu a fost să fie, debarcat de Clanul antieuropean al lui Lucinschi.

Am avut curajul, la o întâlnire a Fracțiunii PFD, să îi transmit o rugăminte a unei colege de partid, fostă deputată, o persoană cunoscută, ca Ion Sturza să nu se manifeste ca o persoană arogantă. Am impresia – și din discuțiile din acești ani – că nu mai este așa și îi va prinde bine…

Dar destinul european al RM și zborul lui Ion Sturza au fost frânte de Clanul Lucinschi – prin PPCD-iști, prin traseiști de la PD și prin comuniști. Lucinschi nu a admis să crească ratingul unuia aflat în coasta sa. Invidia îi mănâncă pe basarabeni, mai ales îngemănată cu sforile trase de KGB-ism. Și au venit, apoi, comuniștii, care au întunecat RM pentru zece ani…

Și – spunând asta – îi sugerez lui Ion Sturza să facă totul pentru a nu lăsa impresia că a revenit în Clanul Lucinschi, cel care nu poate fi privit detașat și separat de derivata Filat a acestui Clan ori de derivata Platforma DA.

Într-o emisiune recent la TVC-21 l-am criticat pe Sturza pentru conexiunea sau empatia față de Platforma DA. Dar, imediat, revenită acasă, am audiat conferința sa de presă și am constatat o apreciere obiectivă a celor care s-au înglodat politic într-o Platforma DA, alături de o structură dubioasă.

Zilele trecute, într-o discuție cu unul dintre fervenții animatori ai PCDA, care pare să fi trecut în comă, pe dimensiunea civică, am fost învinuiți de eșecul platformiștilor noi, unioniștii din PNL, din Consiliul Unirii, care am mers frumos și cu efort sincer la manifestările lor până la cea din 7 iunie…

Acestea fiind spuse, îi sugerez lui Ion Sturza să evite soarta Platformei Civice DA. Am în vedere – deși nu știu dacă are sau dacă nu are perspectiva de a deveni premier și a obține votul de încredere în Legislativ – ca atunci când va face Programul de guvernare și își va forma echipa să ia în calcul și aspiratiile unioniste. Mai ales, dacă nu va fi votat – cel puțin să cadă de pe un cal alb… Cunosc, din anumite discuții, că este unionist, deși la emisiunile televizate se arată foarte preocupat pentru ”statalitatea” R.Moldova. Noi trebuie să avem grijă de soarta populației, nu de statalitate.

Dacă și Ion Sturza va face la fel ca și Platforma DA, care a eliminat mesajul unionist din discursul public, el va ajunge exact acolo unde a ajuns aceasta – aproape nicaieri.

Nimeni nu va da acele milioane invocate de Ion Sturza, care, astfel, nu va putea – nici în trei ani – să curețe murdăria din societate ori să facă ceva durabil din mlaștina de dincoace de Prut. Acele sute de milioane nu vor veni.

Un om de stat trebuie să fie un om de caracter. Caracterele ne lipsesc nouă în politica de pe Bâc.

Da, se crede că Ion Sturza l-ar putea înfrunta pe Vlad Plahotniuc. Poate e singurul azi care crede și care va încerca asta. Da, pot fi diferite scenarii, incluzând alegerea unui nou Președinte al RM, multe altele. Ar fi bine dacă Sturza nu se va băga în actualele Clanuri.

Șansele de a intra în istorie sunt rare. O șansă Ion Sturza a ratat-o. O va rata și pe asta? Dacă o va rata, măcar să știe că pentru Unire. Că e doar din neamul „Sturdzilor…”

În 2010 PNL a pledat la referendum pentru ”un Președinte care să ne conducă spre Unirea cu România”. Acum pledăm pentru un premier care să ne conducă spre Unirea cu România, care să militeze și pentru un Guvern unic pentru cele două state românești.

Vitalia PAVLICENCO

 

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Că e doar din neamul Sturdzilor…
    CORECT: Că e doar din neamul STURZEȘTILOR…

  2. 22 Septembrie 2015, București,
    Forumul Internațional Forbes CEE-
    Declarație Ion Sturza:

    http://www.forbes.ro/urmareste-forbes-cee-forum-timp-real-46732

    – „Re-Unirea Moldovei cu România e mai valabilă ca niciodată”.
    – „Unioniștii declarați rămân o minoritate în Rep. Moldova,
    dar unii pași îi recomand autorităților de pe ambele părți ale Prutului:
    o Re-Uniune Vamală și una Bancară”.
    – „Aș putea spune că sunt atât de genial
    că am avut o strategie anticiclică.
    Nu-i chiar așa. Orice om de afaceri este până la urmă un oportunist”.
    – a declarat fostul premier est-moldovean.
    ––––––––––––––––––-

  3. doamna Pavlicenco, ati militat pentru o lege a lustratiei in RM. Domnul Sturza ca un fost KGBist este un caz special pentru d/voastra? la domnia sa legea lustratiei nu are ce cauta? V-ati pus intrebarea cum a facut domnia sa avere? a inventat ceva nou? a produs marfuri cerute pe piata? As, de unde asa ceva! pe cenusa fostului imperiu sovietic avand informatii securiste a furat cat a putut, desigur acoperit cu acte! si-l vreti prim ministru!!!!! ha ha ha!

  4. OPORTUNISTUL
    ––––––––––––––––
    Fostul premier moldovean Ion Sturza a adus în România
    o reţetă răsuflată a capitalismului sovietic

    Academia Cațavencu-21 Decembrie 2012

    http://www.catavencii.ro/fostul-premier-moldovean-ion-sturza-a-adus-in-romania-o-reteta-rasuflata-a-capitalismului-sovietic/

    Ion Sturza, fostul premier moldovean în guvernul Lucinschi

    şi omul care a intermediat vânzarea grupului Rompetrol către firma KazMunaiGaz din Kazahstan, ascunde în biografia sa un amănunt îngrijorător. Anume, că a primit cetăţenia română în timpul regimului Băsescu, cu care se înrudeşte politic, amândoi fiind membri ai Partidului Democrat, unul din stânga şi celălalt din dreapta Prutului. La nouă ani după ce şi-a încheiat superficiala prestaţie de om politic, Sturza Ion, fiul lui Mihail şi al Verei din localitatea Pîrjolteni, raionul Călăraşi, Republica Moldova, primeşte cetăţenia română, în baza ordinului nr. 2457/22.09.2008, publicat în Mo­nitorul Oficial nr. 670/ 29.09.2008. Odată cu Sturza Ion primesc cetăţenia română, la pachet, Sturza Stela, soţie, şi Sturza Dan, fiu.

    Nu ştim de ce Sturza ascunde amănuntul că este cetăţean român.

    Ce ştim este că locuieşte la Viena, dar că austriecii i-au refuzat cetăţenia. Când vorbeşte despre cetăţenie, o scaldă în duplicitarul stil sovietic: „Eu locuiesc acolo unde mă aflu, pentru că sunt un cetăţean al lumii, într-un sens“. Înainte de puciul de la Moscova, Sturza a fost în celălalt sens cetăţean de vază al lumii sovietice, lucrând ca referent în cadrul Asociaţiei de Prietenie cu Ţările Străine şi ca vicedirector general al Asociaţiei de Comerţ Exterior „Moldex“, de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti, ambele controlate de KBG. De altfel, nici nu a ascuns faptul că nu este străin de activitatea serviciilor speciale sovietice, o elipsă strategică prin care vrea să ne arate de ce din KGB nu se poate ieşi decât cu picioarele înainte.

    Când ajunge premier, dă aviz negativ Legii lustraţiei

    promovată de Partidul Popular Creştin Democrat. Are o droaie de prieteni care nu îşi pot ascunde legăturile genetice directe cu KGB, precum Dumitru Diacov ori Petru Lucinschi, sau chiar finul său Vladimir Filat, premierul moldovean, care a făcut armata la KGB. Apoi, tot trecutului sovietic şi relaţiilor promovate în sânul elitelor speciale, Sturza le datorează averea, despre care Forbes a admis că este de 95-100 de milioane de euro, în timp ce comunitatea oamenilor de afaceri din Moldova vorbeşte de 400 de milioane. Banii i-a făcut din monopolul absolut instituit pe industria alimentară, prin grupul Incon, din ţepe şi neplata impozitelor datorate bugetului de stat.

    Ca premier, şi-a anulat datoriile faţă de stat, la 7 octombrie 1998,

    în cadrul unei şedinţe a grupului de experţi creat la nivelul Ministerului Economiei, condus de el personal, care şi-a propus să rezolve cazurile de nerepatriere a valutei din activităţi de comerţ exterior. Incon, grupul său de firme, care datora statului o jumătate de milion de dolari, nu a făcut obiectul controlului Guvernului. Dacă s-ar fi aplicat legea, Sturza ar fi trebuit să achite şi o amendă de 80.000 de dolari, însă tupeul său de aparatcik a fost mai presus de interesele naţionale, iar mânăria a fost desăvârşită cu ajutorul neprecupeţit al tovarăşului viceministru al Economiei, Dumitru Braghiş, care a uitat să treacă la poziţia 1, ca prim datornic al bugetului de stat, grupul Incon SA.

    Care grup a mai dat şi o ţeapă de 21 de milioane de dolari

    unor bănci occidentale şi moldoveneşti, dar tot nu a scăpat de spectrul falimentului, şi poate acesta a fost unul dintre motivele pentru care obscurul Sturza a ajuns într-o poziţie politică-cheie, în încercarea disperată de a-şi salva mustăria. Cu privire la adevăratele lui sentimente româneşti, situaţia din teren e mult diferită faţă de efuzivele sale declaraţii de dragoste faţă de România: Guvernul Sturza a compromis cu bună-ştiinţă privatizarea societăţii Tirex-Petrol, după ce a boicotat în fel şi chip formula de conlucrare cu Bucureştii, astfel că în cele din urmă partea română şi-a pierdut dreptul de a mai rămâne la masa negocierilor, iar societatea a fost adjudecată de nemţi.

    După ce ţepuieşte şi abandonează Moldova,

    Sturza se alătură galeriei marilor ţepari români. La Cluj-Napoca investeşte 20 de milioane de euro într-un parc tehnologic, prin firma Fribourg Development, subsidiara fondului privat Fribourg East Investments, de fapt un off-shore înregistrat în Limassol, Cipru, pe strada Chr. Chatzipavlou, 221, Helios Court 1st floor, controlat de Sturza în proporţie de 90%. Nu întrebaţi de provenienţa banilor în atari circumstanţe.

    Căutaţi-l însă mai atent pe Sturza la CV:
    este consul onorific al Kazahstanului la Chişinău,
    prieten cu Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte moldovean
    Vladimir Voronin, proprietarul băncii FinComBank
    şi coleg de mistrie şi şorţuleţ
    cu fraţii kaghebişti care controlează giganţii Gazprom,
    Lukoil şi Tyumen.
    ––––––––––––––––––––––––––
    Publicat în Cațavencii, nr. 50, 19-25 decembrie 2012

  5. un articol de Cornel Ivanciuc

  6. Pt coressi

    Nu „am militat”, ci militam constant, prin programul PNL si toate platformele noastre electorale, pentru o Lege a lustratiei, ca sa nu ne conduca KGB-isti, care sunt mari mesteri in a-i face KGB-isti pe altii, care nu au fost.

    Sturza este unul dintre primii si putinii, daca nu si unicul care a recunoscut ca a colaborat cu KGB. Vreau sa vad cine o mai face? Din pacate, insa, neavind o lege a lustratiei, nu avem nici prevederea ca fostii KGB-isti sa nu detina functii publice in stat. Votati pt PNL si vom avea aceasta lege.

    In privinta la cit si cine a furat, sunt institutiile statului competente, eu nu sunt Procuror, judecator sau avocat.

  7. Cum nu ai calcula.Sturza e preferabil, clanurilor Plahotniuc, Dodonist, „patidului nostru” (lor)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *