PPRM, PNL, PLR și PAD sunt dispuse să acționeze în judecată CEC-ul
Patru partide extraparlamentare sunt dispuse să acționeze în instanța de judecată Comisia Electorală Centrală, dacă va refuza să modifice proiectul noului regulament, care se referă la modul de finanțare a activității partidelor politice – anunță Politik.md.
Cele patru partide sunt: Partidul Popular din R.Moldova (PPRM), Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Acțiunea Democratică (PAD). Liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, a menționat că noul Regulament, propus de CEC, este unul „draconic” și că toate obiecțiile și propunerile partidelor extraparlamentare vor fi înaintate în curând.
„Acest Regulament al CEC-ului nu doar depășește conceptual legea, dar și împiedică activitatea partidelor extraparlamentare, dar, în special, vor să le aducă la situația în care să nu poată exista. Ideea este că la noi membrii CEC sunt propuși de către partidele parlamentare, iar după ultimele sondaje se atestă o cădere bruscă a imaginii acestor partide. Astfel, partidele își asigură – prin reprezentanții lor la CEC -, garanția că pot pune piedici alternativei politice – adică partidelor extraparlamentare” – a declarat Vitalia Pavlicenco, în cadrul unei conferințe de presă comună a celor patru partide. De asemenea, liderul politic a menționat că vor fi anunțate misiunile diplomatice, acreditate la Chișinău, despre prevederile noului Regulament, prin care se dorește lichidarea pluralismului politic în R.Moldova.
„Dacă membrii CEC nu vor lua în considerare propunerile noastre, vom fi nevoiți, după ce Regulamentul va fi adoptat, să-l atacăm în contencios administrativ.
…Dacă nu, vom merge și la CEDO, dar vrem să spunem că problema cu partidele politice este una foarte sensibilă”, a specificat liderul PNL. Potrivit Vitaliei Pavlicenco, membrii CEC ar trebui să ia în considerare și munca de voluntariat, dar și faptul că nu toți membrii au capacitatea să achite cotizațiile de partid.
De aceeași părere este și liderul PAD, Mihai Godea, care afirmă că este bine ca partidele să fie finanțate de către stat, dar condițiile de finanțare ar trebui să fie egale pentru toți.
„Eu sunt departe de gândul că ar trebui să cădem în extremă, când ar trebui să paraziteze unele partide politice pe seama banilor publici, dar nici crearea unor obstacole, aproape de netrecut, pentru o serie de partide politice, ca să aibă acces la acești bani. E necesară aplicarea perioadei de grație de circa 2 ani, ca să reușească să se conformeze noilor prevederi. Ceea ce ar fi important, este că aplicarea sancțiunilor pentru neconformarea rigorilor să fie după acea perioadă de grație pentru partidele politice din Moldova”- a menționat Godea.
Secretarul General al Partidului Popular, Alexandru Luncari, a menționat că, prin acest proiect, sunt aplicate pârghiile de constrângere a partidelor. „În primul rând, conceptual, CEC nu este un organ de control financiar de stat. Avem destule organe financiare: Curtea de Conturi, Inspectoratul Fiscal de Stat și altele, care au, în atribuțiile lor, verificarea tuturor alocațiilor bugetare de la stat.
Dar, pe lângă verificări, se aplică și o sumedenie de sancțiuni, reflectate în acest Regulament. Una dintre ele ține de faptul că, dacă o jumătate din membrii de partid nu achită cotizații într-un an, sunt eliminați din finanțarea de la bugetul de stat. Dar acest lucru ține de statutul intern al unui partid: poate există achitarea cotizațiilor la nivel zero, reieșind din criza economică actuală. Noi considerăm că, prin asemenea metode, se intenționează a scoate partidele de la finanțarea de stat” – a subliniat Alexandru Luncari.
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2016, va intra în vigoare Legea cu privire la finanțarea activității partidelor politice de la bugetul de stat. În acest sens, urmează să fie aprobat și un Regulament, care să specifice modalitatea în care vor fi alocați banii, unele rigori pentru cheltuirea mijloacelor financiare, dar și stabilirea unui control riguros asupra veniturilor partidelor politice.
22 Septembrie 2015, București,
Forumul Internațional Forbes CEE-
Declarație Ion Sturza:
http://www.forbes.ro/urmareste-forbes-cee-forum-timp-real-46732
…
– „Re-Unirea Moldovei cu România e mai valabilă ca niciodată”.
– „Unioniștii declarați rămân o minoritate în Rep. Moldova,
dar unii pași îi recomand autorităților de pe ambele părți ale Prutului:
o Re-Uniune Vamală și una Bancară”.
– „Aș putea spune că sunt atât de genial
că am avut o strategie anticiclică.
Nu-i chiar așa. Orice om de afaceri este până la urmă un oportunist”.
– a declarat fostul premier est-moldovean.
––––––––––––––––––-