Acum câteva săptămâni îmi spunea un animator al protestelor Platformei DA că lideri politici importanți din cele două state românești (nu Ghimpu – că el nu este important) au convenit să demareze procesul de unificare a celor două state românești. Că este așa, că nu este așa – se va vedea, chiar dacă acel ”animator” acum nu recunoaște ce a spus, uitând de martor – ziaristul.
Mă întreb – e de bine sau e de rău?… Cred că e de bine, mai ales că acum se dau asemenea știri în presă, cu referințe la surse sigure. Și, dacă încerc să privesc lucrurile în contextul protestelor înșelaților de fariseii pretinși ”proeuropeni”, pe care mereu i-am numit doar așa, îmi pun întrebarea dacă nu cumva lupta celor doi ”Vlazi, potentați ai zilei”, nu e doar de apărare a bogățiilor acumulate, dar și de a nu permite unul celuilalt să devină Președinte al amărâtei Republica Moldova, de a nu permite să facă CELĂLALT Unirea, înainte de a dispărea definitiv în neantul detenției.
În perioada campaniei pentru alegeri locale noi, un grup de decidenți din PNL, din AVR-92 ”Tiras-Tighina”, membri ai Consiliului Unirii, am avut o discuție de două ore cu Igor Boțan, persoana cu care am avut, în toți acești ani, relații lineare și corecte, el fiind un militant pentru democrație, stat de drept, libertatea de exprimare, pentru drepturile fundamentale ale omului.
Mare ne-a fost mirarea când ni s-a spus că „mesajul unionist este unul exclusivist”, care nu poate fi acceptat în spațiul public, motiv pentru care nu va fi acceptat ca discurs la tribuna Platformei ”DA”, deși noi adusesem multă lume pe 5 aprilie la protest. Fusesem invitați de chiar Igor Boțan, după care am discutat cu alții de la DA, care au spus că ”acum vin oamenii și singuri, de aceea puteți să nu îi mai chemați”. Adică nici nu ni se va mai da cuvântul, nu vom mai așteptați sau invitați la mitinguri să ținem cuvântări. Ne-am conformat, însă lumea, totuși, am chemat-o. Dar am înțeles că sunt alte interese la mijloc, iar cenzura a fost pusă pentru a nu împiedica noi formarea unui nou partid, un PLDM-5 de-al eternului Lucinschi, menit să reanimeze falsul liberal-democratism, falsul proeuropenism – de fapt – veșnicul centrism al Aiatolahului Șmekerilovici în R.Moldova, amestecat în mod rușinos în afacerea BEM…
Exact înțelegând aceasta, noi am fost prezenți alături de Platforma DA, ULTIMA OARĂ, pe 7 iunie, cu tricoloruri, cu steaguri UE și NATO, cu steaguri PNL, cu steaguri ale Consiliului Unirii, părăsind PMAN în momentul când s-a declarat formarea a încă unui partid. Nu de partide avem noi nevoie, ci de CARACTERE.
CARACTERE pentru ce? Pentru a recunoaște că această construcție, pretins statală, nu are puterea să devină stat. Chiar așa cum a spus Filat – ”să sară la naiba totul în aer” – am înțeles – legat de acest stat, căruia DA-iștii îi spun, impropriu, ”Țară”.
Am început, însă, cu Unirea și o închei la fel.
A fost interesant că în discuția cu Igor Boțan s-a menționat că circulă informații despre faptul că se pregătește la vârf acceptarea ideii de reunificare cu România, condiționându-se că cei care controlează Puterea, instituțiile statului ori factorii de decizie să nu înfunde pușcăria. Deci – totul e negociabil și s-ar accepta Unirea în schimbul nepunerii la pușcărie.
Citim recent că unii din Arcul Puterii discută despre eventualitatea acceptării refacerii unității naționale românești ca o soluție de oprire a reacaparării Puterii la Chișinău de către forțele filoruse.
Lucrurile se anunță a fi interesante. Până în 2018 mai e ceva timp, iar noi, PNL, ne felicităm, încă o dată, că am adoptat și promovăm OFICIAL mesajul unionist de la 16 aprilie 2010, când mulți ne considerau ”nebuni”… Vor deveni oare ”nebuni”, DE NEVOIE, în curând, toți politicienii din AIE?
Și să nu ni se mai spună că nu contăm în politica de pe Bâc…
Vitalia PAVLICENCO
PLANUL DE REZERVĂ AL GUVERNĂRII MAFIOTE:
RE-UNIREA CU ROMÂNIA!
–––––––––––––––––––––
Chișinău, 16 oct. 2015.-
Două din cele trei partide aflate la guvernare în Rep. Moldova/ PL și PLDM ?/ examinează în calitate de plan politic de rezervă RE-Unirea Republicii Moldova cu România. Informația a fost confirmată pentru TRIBUNA de surse din cadrul ambelor partide.
Potrivit acestora, planul va fi pus în aplicare dacă ponderea partidelor democratice și pro-europene va scădea în continuare, iar cea a partidelor pro-ruse va crește. ”Dacă Moldova mai revine o dată în brațele Rusiei, e clar că nu va scăpa de acolo mulți ani înainte, poate decenii.
De aceea, șansa noastră la un viitor democratic, european, va rămînea doar România și noi nu o vom rata”, a declarat unul dintre interlocutorii reporterului TRIBUNA.
El a precizat că, deocamdată, nu e stabilit dacă se va merge pe calea unui referendum sau pe altă cale, deoarece ”problema se discută doar în cercuri foarte restrânse din conducerea celor două partide, iar astfel de aspecte se decid deja în cadrul unor discuții mai largi”.
Totodată, sursele din ambele partide s-au arătat convinse că inițiativa lor ”ar avea o largă susținere în societate, mai ales acum cînd avem criza din UE și încercările Rusiei de a redeveni o supraputere mondială”.
––––––––––––––-
Cristina Pendea
http://tribuna.md/2015/10/15/planul-de-rezerva-al-guvernarii-unirea-cu-romania/
se pare ca odata cu sfarsitul lui Filat vor incepe miscari importante pe scena politica a tarii … Plahotniuc deja s-a autosuspendat din PD semn ca presiunea externa a devenit tot mai puternica la adresa liderilor corupti ai Moldovei . caderea lui Filat inseamna declansarea unui cutremur de mare intensitate care va duce chiar la disparitii de partide importante , regrupari politice care mai ieri pareau imposibile . PLDM are zilele numarate … PD va scadea considerabil in intentiile de vot … aceste doua partide vor fi cele mai lovite pentru ca ele au gestionat cu adevarat tara in ultimii ani de zile si poarta intreaga responsabilitate pentru toate greselile grave comise … va urma o si mai mare fragmentare politica in viitorul apropiat lucru care va crea mari dificultati de formare a unei majoritati parlamentare . e de asteptat ca sa vedem in cazul unei scaderi dramatice a PD dar si a unui scor slab in sondaje pentru PCRM , la o unificare de care facea vorbire Voronin intre cele doua partide sub umbrela Partidului Socialistilor Europeni …
Iliescu a refuzat in 1991 oferta de UNIRE a Moldovei cu Romania
http://unimedia.info/stiri/-12840.html
Pare incredibil astazi, dar Mircea Snegur a trimis ulterior la Bucuresti doi emisari speciali, care sa-i propuna lui Ion Iliescu realizarea unirii.
Ambasadorul Aurel Preda relateaza ca s-a intalnit in octombrie, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau.
La aproximativ 50 de metri veghea atent Anatol Plugaru, seful Serviciului de Informatii si Securitate al republicii.
Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea lui Mircea Snegur de a-i asigura o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii.
Mai precis, parlamentarii, pe care Ion Iliescu ii domina foarte usor, sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela, iar unirea se facea.
Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre presedintele Ion Iliescu. Nici o reactie de la Cotroceni.
Vasile Nedelciuc si Anatol Plugaru au revenit in acelasi loc peste o luna, insistand pentru obtinerea unui raspuns.
„Uite, noi credem ca am exagerat. Renuntam la postul de vicepresedinte al Romaniei, dar solicitam un post de senator de drept pentru presedintele Snegur“, a spus Vasile Nedelciuc.
Conform uzantelor, Aurel Preda redacteaza un nou raport catre Ion Iliescu. Nici un raspuns. Recent, ambasadorul a publicat cartea „Memoriile unui diplomat oarecare“ si i-a oferit-o lui Ion Iliescu:
nici o reactie!
„Am fost prosti fiindca am fost saraci“
„Noi chiar credeam atunci in reunificare. Am insistat pe langa Snegur ca Declaratia de independenta s-o citeasca cineva clar si sa spuna populatiei adevarul. Se stransesera aproximativ un milion de basarabeni in Piata Centrala din Chisinau. A vorbit un scriitor din Gagauzia, care nu prea stia nici ruseste, nici romaneste, dar a spus un lucru extraordinar: „Oameni buni, am fost prosti pentru ca am fost saraci; am fost saraci pentru ca am fost prosti. Daca vrem sa scapam de saracie, nu mai trebuie sa fim prosti si de aceea trebuie sa ne unim cu Romania“.
Insusi Snegur mi-a talmacit ce spunea scriitorul. Oamenii din piata plangeau si se imbratisau, asa ca sa nu-mi spuna mie nimeni ca basarabenii nu voiau unirea“, isi aminteste Aurel Preda. Primele semne ca „emanatii“ nu voiau sa auda de unire au aparut cand ambasadorul Aurel Preda, care primise misiunea insarcinat cu afaceri, a propus sa nu se spuna ambasada la Chisinau, ci reprezentanta Bucurestiului la Chisinau. Teodor Melescanu nici n-a vrut sa auda.
„Dupa cele doua intalniri cu Vasile Nedelciuc, am mai avut o revelatie la Iasi, in cadrul unei comisii mixte a granicerilor. Comandantul trupelor de graniceri din Romania era generalul Dumitru Luca. Noi am propus ca paza frontierelor R. Moldova sa fie asigurata numai de catre Romania, astfel ca paza sovietica sa fie inlaturata. In urma raportului nostru catre presdintele Ion Iliescu, nu s-a primit nici o reactie. Lui Iliescu nici nu i-a trecut prin cap sa faca unirea.“ Aurel Preda nu crede ca Iliescu se temea ca propunerea reunificarii ar fi fost „o provocare marsava“ din partea lui Snegur. Pe-atunci, Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau era sprijinit consecvent de Directia Juridica si a tratatelor din MAE de la Bucuresti.
Ulterior, Marcel Dinu a schimbat radical orientarea de la MAE Bucuresti, iar Ion Iliescu il asculta orbeste. „Daca Ion Iliescu accepta, se facea unirea atunci. Sigur, cei de la Chisinau ar fi pus niste conditii asa cum a procedat si Pantelimon Halipa la 27 martie 1918 sau ca Iuliu Maniu pentru Transilvania. Ion Iliescu nu mi-a transmis macar un formal „Multumesc!“…
Spaima atavica fata de Rusia sau angajamentul?
Mircea Druc, primul sef de guvern anticomunist si ist de la Chisinau, este uluit de dezvaluirile lui Aurel Preda:
„Este un adevar catastrofal. A fost un moment formidabil, comparabil cu momentul din 1992, cand eu i-am propus lui Ion Iliescu sa lase circulatia libera pentru leul romanesc in Basarabia, la concurenta cu rubla si cu cuponul moldovenesc.
Nedelciuc era pentru mine o personalitate controversata, dar este un om instruit. El nu a votat pentru referendumul din martie 1991 pentru pastrarea URSS. Despre Ion Iliescu stiu ca nu a fost niciodata ist si nici nu era sigur ca va ramane presedinte. Parlamentarii de la Bucuresti nu ar fi respins o asemenea propunere.
Nici Snegur nu era sigur de soarta lui. Cat am fost prim-ministru, Ion Iliescu nu m-a primit niciodata. A venit insa cu Petre Roman la Spitalul Elias, unde fusesem internat dupa ce am fugit de procurorii lui Gorbaciov de la Chisinau“. Era Ion Iliescu un tradator al intereselor Romaniei sau era bolnav de spaima fata de orice adiere de la Moscova? In toate cartile dumisale, parintele democratiei originale nu lamureste nici aceste aspecte.
In Constitutia Romaniei nu exista nici o referire la reintregirea nationala, asa cum era in Constitutia Republicii Federale Germania. Acum, Republica Moldova se transnistrizeaza lent si fiindca parlamentarii de la Bucuresti au adoptat de fapt independenta Basarabiei fata de Romania, iar nu de Rusia. Medvedev l-a felicitat din nou pe Voronin si i-a propus „un parteneriat strategic adancit“.
Pana una-alta, orginalul Declaratiei de independenta s-a pierdut in focul de la 7 aprilie 2009.
Sursa: Gardianul
LICHELELE DE LA CHISINAU din 1991 –
istoria se repeta iarași acum in 2015 –
============================
„Solicitat de JURNAL,
Mircea Snegur, ex-preşedintele R. Moldova a declarat că cele afirmate de ambasadorul Aurel Preda nu corespund adevărului.
“Nu doresc să comentez astfel de aberaţii. Este o insinuare.
Nu a avut loc aşa ceva”, afirmă el.
La rândul său, Vasile Nedelciuc declară că, deşi a avut câteva întâlniri cu ambasadorul Aurel Preda, pe atunci angajat al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Direcţiei Juridice şi a tratatelor,
nu a înaintat niciun fel de propuneri din partea lui Mircea Snegur.
“Nu am înaintat niciun fel de propuneri din partea lui Mircea Snegur. Poate s-a discutat la nivel ipotetic despre aşa ceva, posibil că o fi avut loc un schimb de opinii, despre care nici măcar nu-mi amintesc acum, dar, cu certitudine, nu am fost abilitat să transmit niciun fel de propuneri din partea Chişinăului”,
a spus Nedelciuc.”
Cum adica MESAJUL UNIONIST ESTE EXCLUSIVIST, CĂ NU ARE DREPTUL LA EXISTENȚĂ ȘI CĂ TREBUIE EXCLUS DIN SPAȚIUL ȘI DIN DISCURSUL PUBLIC !?
Este nevoie sa aduceti in partid si oameni vocali cu simt acut patriotic, sa fie dispusi sa lupte pentru a convinge masele. Poate ca n-ar fi rau sa se formeze un grup distinct PNL cu ramificatii in structurile largi ale partidului.
Alianta ,,DA” este sustinuta de rusi care au avut grija si au plantat tradatorii neamului- statalisti- in per-soane cu influenta ca: Dodon, Voronin, etc.
Daca PNL-ul este timorat, sabotat si marginalizat de anumite partide, guvern, se poate ajunge la justitie si chiar pina la Consiliul European.
PNl-ul, ca si celelalte partide de pe esicherul politic, are tot dreptul la libera exprimare, daca exista democratie…
Pt Tot-Acela
Niciun msaj nu a fost cenzurat sau aruncat la gunoi, daca o sa umblati cu minciuni nu veti mai avea acces la acest blog.
Un articol pe aceasta tema, „Rusia la Prut”, poate fi citit la (https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/moscova-la-prut/).
Cat despre Presedintele Iohannis care declara ca urmareste „cu atentie” ce se intampla in Basarabia si „spera ca…”, ar fi bine sa nu mai „urmareasca si sa „spere” neputincios si steril, ci sa actioneze. Sa convoace CSAT, sa-l convoace pe Bogdan Aurescu si sa inceapa o actiune diplomatica in forta pentru a salva Basarabia prin reunirea cu Romania. Este singura solutie si pentru Europa de a rezolva instabilitatea regionala.
Calm, doamna Vitalia,
Eu am scris foarte clar –
SIS-temul KGB cenzurează în timpul nopții mesajele unioniste.
S-a întâmplat și pe alte site-uri.
Teroriștii din beciurile KGB din Chiinău blochează comentariile
unioniste în timpul nopții.
Ei au acces la toată tehnica informațională din RM.
Eu nu am făcut nici o referire la Dvs., doamna Vitalia.
Nu vă pripiți cu invectivele.
Vă rog să vă cereți scuze pt. ne-minciunile mele.
–––––––––––––––––––––-
Numai Bine !
Iată și acum la această oră textul preluat
despre Mircea Snegur
și eventuala Re-Unire din 1991
este cenzurat de KGB !
KGB stă cu ochii numai pe acest site !
da da das
Tot-Acela
Tot-Acela, nu kgb-istii sterg mesajele tale ci anti-spamerii!!!
titus-ule filatelist,
da tu de unde stii atât de bine ?
esti din acelasi SIS-tem KGB-ist bălănist
timoftist ?
Tot-Acela
Nu colectez timbre postale, prin urmare nu-s filatelist. Si nici balan la cap nu-s, asa ca nu am de a face cu balanistii.
Sunt un vantura-lume al Internetului, care mereu intalneste postarile tale, oriunde, pe toate forumurile.
Teama ta de KGB devine periculoasa pentru psihicul tau. Chiar te temi atat de mult de KGB? Stiu ca ai spus candva ca te temi de Ursenko.
Reiese ca te temi de ambii.
Pacat, o viata fara teama este sanatoasa!!!
Anii 1990-1992 au fost in Romania ani foarte grei pentru toti. Nici ultimii ani ceausisti nu au fost , poate, atat de negri ca acest interval.Penuria ultimilor ani ceausisti se adancise, inflatia facea ravagii,distrugerea economiei avansa cu pasi mari, nesiguranta personala a fiecaruia era in floare datorita eliberarii lumpenproletariatului din puscarii,șomajul creste pe zi ce trecea, si atatea alte neajunsuri. Dobandisem, e drept, o libertate cu care nimeni nu stia ce sa faca. Iar daca nu era CORNELIU COPOSU,ION RATIU si influenta diasporă anticomunista din SUA am fi avut parte cu siguranta si de un razboi civil , cam cum e cel din SIRIA acum.Acel nucleu de oameni deosebiți , reuniti in PNTCD , apoi in Conventia Democratica au reusit sa stavileasca si sa imprime un alt curs tuturor evenimentelor romanești.Cu toate ca Securitatea inca mai functiona,inca mai manipula(si inca ce manipulare !)Acei oameni binecuvantati de suferintele prin care au trecut zeci de ani au apelat la sentimentele firesti ale omului , la dorintele lor de a termina cu relele prin care au trecut.Au spus tuturor ,au cerut tuturor la modul cel mai simplu- TRANSPARENTA.
PENTRU TOT CE SE FACE, ORICE EVENIMENT , ORICE DECIZIE . SA FIE FACUTTOTUL LA VEDERE, IN ORICE INSTITUTIE,IN PARLAMENT , LA GUVERN , IN SINDICATE, IN ARMATA, IN SRI etc.
De ce rezum toate astea? Imi amintesc despre ceea ce sustine dl AUREL PREDA in legatura cu propunerea facuta de mesageri de la Chisinau privitor la RE-INTREGIREA Romaniei(pentru mine nu exista o alta sintagma mai potrivita)Circulau astfel de… zvonuri prin cercurile PNTCD, PNL,PSDR(Cunescu) apoi CDR, Stiu ca se astepta ca din Basarabia sa vina munitie de ideil necesare in lupta impotriva comunismului. Si se astepta ca ele sa vina TRANSPARENT, DIRECT si LIBER.TOTUL LA VEDERE. N-a fost sa fie asa si asta a produs destula deceptie. NU PRIN SECRETOMANIE , NU PRIN SECURISM TREBUIE EXPRIMATA DORINTA DE RE-INTREGIRE. A ROMANILOR. Ci prin oameni, prin fiecare in parte si prin adunarile lor… ”nationale”, DIRECT, LA VEDERE , IN FATA MULTIMII DE OAMENI.Comunismul asta si vrea: sa detina controlul tuturor, al ”multimilor” adica. Numai ei sa aiba dreptul la a entuziasma, a mobiliza, a determina, a motiva . ESTE DREPTUL LA DETINEREA ADEVARULUI ABSOLUtT SI SUPREM . Este acesta un drept al cuiva? Poate fi? Ne intorcem iar la LUDOVIC SOARE- Dreptul sunt EU ?
Ei bine, aceasta explicatie, daca bine imi amintesc, venise pe ”filiera” ION RATIU care-si avea biroul senatorial exact in orasul meu (PNTCD avea si el fieful sau in judetul meu )
Ceea ce sustine dl Aurel Preda este paluzibil. Este chiar posibil sa se si fi inamplat asa. Dar nu se va putea, cred eu, dovedi adevarul respectiv niciodata. Nici KGB , nici SECU nu lucrau cu marturii… sigure. Ei tatonau, sugerau,avansau in functie de multe considerente si criterii. NU LASAU URME , sau lasau cand nu se mai puteau evita .Hotararea executiei lui Ceausescu a aparut in original abia dupa vreo 15 ani. SEMNATA clar de ION ILICI ILIESCU. La „revolutia ”… banateana din 1989, se ceruse explicit: ”CEAUSESCU JUDECAT AICEA IN BANAT”!! Mda, gorbaciovismul si-a spus cuvantul pana la urma. Si cine stie daca nu rima …involuntara ”IALTA-MALTA” nu priveste si ACEASTA ROMANIE CARE NU ESTE A NOASTRA , A ROMANILOR NICI ACUM. DUPA UN SFERT DE VEAC !
DAR POATE SA FIE !! IN CIUDA TUTUROR RIMELOR, POATE SA FIE .Cred ca lantul evenimentelor poate duce acolo. Prin noi si pentru noi. Fericirea de unul singur, fara participanti,fara convivi e o singuratate fara sfarsit. E sterila .Nu foloseste la nimic.
Domnule Titirez, dar a cui este Romania astazi daca nu e a noastra?
titus-ule terorist KGB-ist,
arată-mi unde am scris că mă tem de ceva sau cineva.
La ce sa-ti mai arat ceva, mai Totacela, daca pana si o gluma prieteneasca te face sa tremuri de frica, ai inceput deja cu „terorist-kgb-ist”. Ai o boala cronica, care te macina. De aceea iti schimbi mereu nickul. Ba esti Tot-Acela, ba Tenuta, ba conu Dacu, della Thighina, etc… Te joci de-a spionii?
o situatie dubioasa … daca Filat se afla acum dupa gratii , de ce nu este insotit si de acest bandit de Ilan Shor care dupa cum se vede din propriile sale declaratii este complicele numarul unu al liderului PLDM ? ca a recunoscut niste fapte grave de coruptie nu il scoate pe Shor ca si cum ar fi nevinovatul cel mare … poate primi o pedeapsa mai mica decat Filat , dar de inchisoare in nici un caz nu poate fi salvat . acest Ilan Shor anume a cautat o functie reprezentativa cum e cea de primar , sperind sa-si vanda mai apoi serviciile sale sau influenta sa politica locala celui care l-ar fi ferit de puscarie … in fapt Shor si-a batut joc cu nerusinare de credulitatea si naivitatea oamenilor simpli si saraci din Orhei . nu rezolvarea problemelor localitatii il durea pe gangster ci obtinerea unui obiect cu care sa-si negocieze imunitatea in fata justitiei …
https://www.youtube.com/watch?v=r4HrE3omS1o
Scrisoare deschisă către Ilan Şor: DEMISIONAŢI!
Domnule Ilan Şor,
Prin această scrisoare vă îndemnăm să demisionaţi din postul de primar al oraşului Orhei.
Considerăm că după ce în denunţul devenit cunoscut în aceste zile aţi recunoscut că aţi fost implicat activ într-o lungă şi frauduloasă relaţie în care figurează sume fabuloase de bani, nu mai aveţi niciun drept moral să ocupaţi funcţia de primar.
O persoană care timp de 5 ani a oferit mită în valoare de 250 de milioane de euro în scopul obţinerii foloaselor necuvenite, nu poate pretinde respectarea legilor de la locuitorii oraşului pe care îl conduce.
În Europa, pe care în campania electorală aţi promis că o veţi construi la Orhei, orice demnitar cu bun-simţ ar demisiona a doua zi după ce oamenii au aflat că a scris cu propria mână o mărturie de 10 pagini despre fărădelegile la care a luat parte.
Niciun teren de joacă şi niciun drum nu pot astupa groapa mizeriei şi sărăciei în care se prăbuşesc oamenii din Republica Moldova. Asta şi din cauza faptelor pe care le-aţi descris în (auto)denunţ, multă lume, inclusiv orheieni, muncesc zi şi noapte, acasă şi peste hotare, dar tot nu reuşesc să-şi asigure o viaţă decentă sie şi copiilor pe care îi cresc.
În Europa, pe care aţi promis că o veţi construi la Orhei, oamenii de afaceri ţin la onoarea şi reputaţia profesională, iar concurenţa loială este o precondiţie a bunăstării sociale. În cazul companiilor care vă aparţin e o situaţie inversă – aţi plătit bani grei pentru a le avantaja.
Demisionaţi, domnule Ilan Şor, pentru că Orheiul, ca şi întreaga Moldovă , are nevoie de exemple morale ca să se poată dezvolta şi scăpa de sărăcie. Are nevoie de exemple de respect faţă de poruncile comune din religiile iudaică şi creştină, una din acestea fiind „Nu fura!”.
Fondatorii postului „Radio Orhei”:
Tatiana Djamanov, Maxim Djamanov
tare ma tem ca acest gangster de Ilan Shor va fi ajutat sa dispara din tara … fara prezenta lui ca martor la proces putem asista si la o ingropare a acuzatiilor aduse lui Filat … sau vorba aia … maurul a vorbit ce trebuia , acum se poate face nevazut mai ceva ca duhul sfant prin insulele Cayman sau la Pago-Pago in Samoa „pacifica”… fara indoiala ca derbedeul si-a scos deja banetul furat spre destinatii exotice off-SHORiene urmand sa rada de prostimea cea multa moldava in timp ce va sorbi un cocteil racoros iar vreo fetiscana muncitoare il va scarpina pe spinare trezindu-i simtirile necurate …
Filmul crimelor comise de Armata Roşie în România după 23 august: femei împuşcate în cap sau călcate cu camionul de sovietici, execuţii mafiote, violuri
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/filmul-crimelor-comise-armata-rosie-romania-23-august-femei-impuscate-cap-calcate-camionul-sovietici-executii-mafiote-violuri-1_5620b3dcf5eaafab2cb70555/index.html?ref=yfp
bre basarabenilor, românii de la vest de Prut , în majoritatea lor, afirmă că vor reunirea cu ţara voastră, rusificată. Din gură vor, dar realitatea românească ne spune cu totul altceva. O ţară, România, unde peste 3 milioane de români au luat drumul străinătăţii deoarece în ţara lor sunt muritori de foame; o ţară România care şi-a distrus timp de peste 20 ani ramuri întregi industriale, zone compacte geografice, precum Moldova de la vest de Prut, fiind în cea mai mare parte dezindustrializate.O ţară România care investeşte cel mai puţin în educaţie, cultură şi ştiinţă. O ţară România care şi-a lichidat flota comercială iar cea militară a fost constituită di nave date la fier vechi de britanici. Sunt şi unele succese, dar firave fără forţa exemplului în ele. Prin urmare , ne-a mai rămas ceea ce ne-a dat Dumnezeu, un relief variat şi bogăţii ale subsolului şi solului. În concluzie, cum credeţi că vrea cineva unirea cu un asemenea bagaj economic, social şi cultural?
Am spus de multe ori si ma repet: singura, dar singura solutie de progres a RM este unirea cu Romania. Stiu, multi vor sari in sus si vor spune ca in Romania nu este Raiul. Asa este, ADEVARAT. Dar Romania progreseaza nu a impietrit in anul 1989 ca RM. Ce va face RM daca Ucraina (sau o parte din ea) va trece de partea Uniunii Europene? Va deveni o mare Transnistrie? Va astepta ajutoare dintr-o Rusie razboinica si agresiva cu o economie falimentara si cu o societate impietrita si ea (majoritatea) in secolul XIX? Balivernele cu ajutorul chinez cred ca nu le crede nici un copil de gradinita. Chiar nu vedeti ca intre Romania si RM exista o diferenta (mica, e adevarat) in crestere? Chiar nu vreti sa urmati exemplul Germaniei, care i-a alipit pe fratii lor din Germania „Democrata” si pe care ii trage in sus catre un trai mai bun?? Ester asa de greu de inteles? Minuni nu exista. Traiul bun nu vine peste noapte. Dar alaturi de Romania va fi ceva mai bine,
criticii reunirii cu Romania nu au habar pe ce lume traiesc … deja decalajul economic intre Moldova si Romania creste vertiginos in defavoarea Moldovei … un exemplu edificator il reprezinta exporturile . Romania a exportat in 2014 de 52,5 miliarde de euro … Moldova a exportat de 2,34 miliarde … de dolari insa . cam 2,06 miliarde euro . insa in 2015 exporturile Romaniei sunt pe crestere in timp ce ale Moldovei sunt pe scadere puternica … „Exporturile Romaniei vor continua să crească cu ritmuri de peste 7% anual şi vor trece în 2016 de pragul de 60 mld. euro, iar în 2018 se vor apropia de 70 mld. euro” …
Gross şi Costin aveţi atât de multă dreptate însă se pare că scrisul vostru este inutil în „Ţara orbilor” sau mai bine-zis în „Ţara orbiţilor” cu Voronocit, Dodonocit, Plahonocit, Usaticit şi cu alte asemenea produse care contaminează creierul. Am încercat şi eu să aduc argumente temeinice pentru a demonstra că unirea spaţiului Pruto-Nistrean (îmi vine greu să scriu RM pentru că este un fals de sorginte rusă) cu Românie este o necesitate pentru românii din stânga Prutului, am atenţionat şi supra efectului pe care îl va avea mişcarea Platformistă DA care este zâmislită în estul diversionist şi este cu adevărat o „platformă” pentru execuţia publică a spiritului european şi democratic din regiune şi pentru lansarea ofensivei de orientare spre est. Numai o minune Dumnezeiască precum cea din 1918 mai poate orienta mersul istoriei pe care oamenii din acest spaţiu nu-l pot gestiona. Credinţa mea este că forţele democratice sunt slabe şi fără orizont pentru că însăşi sceste forţe nu s-au eliberat suficient de mentalitatea însămânţată cu multă viclenie de cotropitori, excepţie făcând, se pare, tinerii care, în sinceritate şi curăţenia lor, au ridicat ochii spre stele şi spre Dumnezeu simţind din plin gustul sublim al libertăţii, al legăturii simbiotice cu patria mamă şi al şanselor de progres, de împlinire şi stabilitate. Sigur bătălia nu este încă pierdută dar efortul va fi enorm după acest regres catastrofal ce se înregistrează în prezent iar societatea fiind bulversată şansele de coagulare a unor aţiuni eficiente pentru redresare sunt discutabile. Trebuie continuat cu mai multă forţă şi cu oameni mai activi formaţi în spirit profund democratic, iubitori de ţară, de neam, de tradiţii, de istoria milenară a acestui popor şi de respect pentru înfăptuirile înaintaşilor noştri.
probleme economice de clarificat; apropo de valoarea exporturilor şi importurilor româneşti- nu există nicio lege economică care să lege mărimea exporturilor de prosperitate.Dacă tuşeşte Germania, Italia, Franţa, Anglia şi Olanda, România are gripă!!! s-a uitat după 1990 de America Latină, de Africa, de Asia continente unde exportam tractoare, autocamioane,locomotive, fabrici de ciment, rafinării etc, deoarece le produceam,iar acum uzinele respective sunt făcute una cu pământul.V-aţi pus întrebarea, ce mărci industriale româneşti se exportă acum? o să spuneţi că Dacia, dar ca marcă este Renault sub altă denumire, iar alta nu există. Ce vedeţi la export sunt produse industriale ale marilor concerne care au fabrici în România.Dar precum a fost Nokia, ele pot fi azi şi mâine să nu mai existe. Domnilor, până când la Bucureşti, clasa politică dâmboviţeană nu va avea un proiect de ţară, pe componentele, economie,societate şi cultură unde întregirea ţării să fie un deziderat urmat de toate forţele politice , nu vom putea spune deocamdată că există voinţă politică în acest sens. La bună vedere
„Pe lângă faptul că Republica Moldova exportă produse autohtone, ţara noastră rămâne a fi şi un teren profitabil pentru mărfurile destinate reexportului. Astfel, exportul mărfurilor autohtone a constituit 1,5 miliarde de dolari sau 65% din totalul acestora – o cifră mai mică cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Celelalte 35% reprezintă reexporturile de mărfuri, valoarea cărora este circa 757 milioane de dolari. Datele oficiale arată că acestea s-au majorat cu 2,2%.” … deci si din putinul de 2,06 miliarde euro un procent urias il constituie REEXPORTUL ! 35 % ! si daca o tara exporta putin oare va fi prosperitate acolo ? in nici un caz … problema adevarata se refera la calitatea exporturilor , la ce exporti si la ce pret … una e sa exporti masini fabricate la tine in tara si altceva e sa exporti produse brute si materii prime neprelucrate … asta o stie tot omul . „Anul trecut, ponderi importante în structura exporturilor Romaniei sunt deţinute de grupele de produse: maşini
şi echipamente de transport 42,3% la export şi alte produse manufacturate 32,7% la export … in cazul Moldovei avem 21,7% articole manufacturate , 17,1% produse alimentare si animale vii , 16,6% masini si echipamente de transport , 11,7% bauturi si tutun …
domnule Costin, nu se poate compara RM cu România din destule considerente.RM este o ţară săracă în resurse naturale ale subsolului, nu are ieşire la mare, are un relief monoton,deal şi câmpie,are o structură a mentalului colectiv cu o dominantă sovietică, etc. România a fost înzestrată de Dumnezeu cu de toate, dar cu toate acestea datorită proastei guvernări se află momentan pe locurile codaşe ale UE. Asta este realitatea ,iar în ceea ce priveşte dezvoltarea capitalul străin pe care s-a mizat,amploarea luată de acesta nu trebuie să provoace neapărat bucurii. El vine şi pleacă nu are componentă naţională şi patriotică.Prin urmare, pentru o ţară fără resurse cum este RM ceea ce realizează în condiţiile în care se află într-o zonă gri a Europei este neaşteptat de pozitiv. Apropo, RM ar trebui să se compare cu Belarus sau Ucraina, deoarece condiţiile iniţiale au fost cam aceleaşi!
Ion CRISTOIU
Cum dracu se face că în Republica Moldova pro-românii și pro-europeni sunt niște corupți?!
de Jurnal de Chișinău
Cu ceva timp în urmă stînd de vorbă cu un basarabean angajat la o stație de benzină, l-am întrebat cum merg lucrurile în Republica Moldova, de unde venise în România, alungat de sărăcie.
Hîtru, respectivul mi-a zis o vorbă care circulă dincolo de Prut despre așa zișii pro-români și pro-europeni din Guvernul sprijinit de România, atît direct, cît și pe sub mînă, de serviciile noastre secrete.
Cică ștabii de la Chișinău portă trei rînduri de blănuri:
Blană de la București, Blană de la Moscova, Blană din Transnistria.
Grație acestor trei blănuri, un fel de trei oi la care ar suge mielul din zicala noastră, ștabii de la Chișinău iau bani de peste tot.
Dar Vlad Filat? am întrebat eu despre cel cîntat în România ca premierul pro-european, pro-român, pro-american.
Vlad Filat! a prins să rîdă sarcastic interlocutorul, Vlad Filat e tatăl bandiților. Jumătate din Chișinău e al lui.
N-am nici o îndoială că așa e.
Ca peste tot în lume, Occidentalii, în frunte cu America, sprijină regimuri corupte, putred de corupte, numai și numai pentru că sunt regimuri care le fac politica în cadrul bătăliilor lor planetare cu rușii, cu chinezii, cu fundamentaliștii islamici, într-un cuvînt cu dușmanii lor de acum.
Recent, Barack Obama a anunțat menținerea prezenței militare americane în Afganistan.
Ba mai mult, președintele american a cerut țărilor membre NATO să contribuie la o sporire a numărului de militari prezenți în Afganistan.
Motivul?
Armata afgană, pentru care americanii și occidentalii au dat pe gratis miliarde de euro, nu poate face față singură talibanilor.
România va anunța sunt sigur supunerea față de acest ordin.
Astfel, România va contribui, alături de America, de alte membre NATO, la finanțarea, din taxele și impozitele cetățenilor săi, la păstrarea regimului corupt de la Kabul.
Miliarde de dolari s-au dus în fundul ștabilor pro-occidentali din Afganistan, care se grăbesc s-o facă pe pro-occidentalii pentru a se îmbogăți din corupție. Banii dați de cetățenii din Occident pentru soldele militarilor afgani, pentru modernizarea Armatei afgane, se duc în conturile ștabilor de la Kabul. De aceea, în Afganistan talibanii nu vor fi înfrînți dacă America, NATO, vor da regimului alți și alți bani.
Asemănător se petrec lucrurile în lumea arabă.
În timp ce șeicii se screm pe WC-uri de aur, putrezi de bogați, dar și putrezi de corupți, milioane de tineri mor de foame.
Și, în chip normal, cred în propaganda fundamentaliștilor islamici, potrivit căreia regimurile corupte, care lasă să moară de foame milioane de arabi, sunt ținute la putere numai și numai de Americani.
Vlad Filat a fost arestat.
N-am nici o îndoială că în această nefericită țară care e Republica Moldova, arestarea n-a fost rezultatul unei Justiții corecte. Ca și la noi, dar într-o manieră mai brutală, mai cu toporul, lupta împotriva corupției e armă în răfuielile politico-mafiote.
Românașii din presă s-au prăbușit în lamentări grozave.
E mîna forțelor rusofile și prin aceste forțe, e mîna Moscovei.
N-am nici o îndoială că în Basarabia și-au băgat coada rușii.
Da, dar întrebarea rămîne:
E Vlad Filat un bandit?
Firește că da, zic românașii, dar e de-al nostru, e pro-român, e pro-european.
Vlad Filat nu e nici pro-român, nici pro-european.
E unul dintre șmecherii despre care amărîtul de moldovean de la benzinărie zicea că poartă trei blănuri.
Pro-românismul și pro-europenismul n-au fost altceva decît o șmecherie de a putea fura pe rupte.
Cum dracu se face că în Republica Moldova pro-românii și pro-europeni sunt niște corupți pînă-n măduva oaselor?!
Nu puteam găsi și noi niște pro-români și pro-europeni cinstiți?!
Sursa:http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-17-octombrie-2015/
Neagu Djuvara: Dacă Iohannis rămâne aşa MUT, politica lui va rămâne mută
Publicat: (acum 2 ore) // Actualizat: (acum 2 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Ionela Marcu
Istoricul Neagu Djuvara consideră că alegerea lui Klaus Iohannis a fost „un accident politic fericit”, însă dacă preşedintele va rămâne „aşa mut” şi politica lui„va rămâne mută”, iar „Ponta va conduce în continuare şi va fi nenorocire”.
2Comenteaza
Istoricul Neagu Djuvara
Istoricul Neagu Djuvara consideră că alegerea lui Klaus Iohannis a fost „un accident politic fericit”, însă dacă preşedintele va rămâne „aşa mut” şi politica lui„va rămâne mută”, iar „Ponta va conduce în continuare şi va fi nenorocire”.
„Am fost bucuros când a ieşit Johannis preşedinte, pentru că pe Ponta îl uram sau poate e prea mult spus. Dar nu-mi plăcea nici figura lui. Cum să te reprezinte el în Europa? Are o figură de tătar scopit! Băsescu e foarte român. O fi avut puţin sânge tătăresc, dar mie mi-e foarte simpatic. Mie mi-a plăcut pentru că nu se temea să se răstească la Rusia. Oricum, alegerea lui Johannis a fost un accident politic fericit. Cu toate că preşedintele n-are putere aşa mare. .. Să dea Dumnezeu ca forţa lui simbolică să se materializeze în forţă politică. Dar dacă rămâne aşa mut, cum e el, politica lui va rămâne mută. Iar Ponta va conduce în continuare şi va fi nenorocire”, a spus Djuvara, la B1Tv.
Din nou despre unire şi integrare europeană
17 Octombrie 2015 –
Evaluaţi acest articol1 2 3 4 5 (1 Vot)
dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului Fii primul care postează comentarii!
Din nou despre unire şi integrare europeană
Motto: Români! Nu vorbiți de iubire, iubiți-vă!
Nu vorbiți de Unire, uniți-vă!
Câteva zile am stat la o pensiune dintr-o comună din sudul României. Cu o populație de peste trei mii de locuitori, comuna este compusă din patru localități cu comunități minoritare: lipoveni, ucraineni, tătari, turci ș. a. Toate localitățile sunt bine amenajate – drumuri asfaltate cu trotuare de ambele părți, străzi iluminate, apă potabilă de calitate, tomberoane la fiecare gospodărie.
România nu a reușit să beneficieze pe deplin de fondurile europene pentru ca să-și refacă infrastructura la sate. Doar 10% din fondurile oferite au fost investite în drumuri, apă și canalizare, locuri de muncă noi, pensiuni turistice. Însă, chiar și cu aceste resurse minore, în viața românilor din mediul rural s-au produs schimbări vizibile. Încetul cu încetul, nivelul de trai crește. Astfel, numai în opt ani, de când România a aderat la UE, PIB-ul a crescut de la 3.300 la 6.200 USD pe cap de locuitor. Exporturile produselor româneşti au crescut în această perioadă cu 30%. Astăzi, salariul mediu lunar al angajaților din România a ajuns la 550 de euro, pensia medie – la 200 de euro. Preţurile interne sunt stabile – inflația anuală este de doar 1%.
Un studiu realizat în 1992 arăta că în perioada comunistă basarabenii o duceau nu mai rău decât românii de peste Prut, iar la unii indicatori, cum ar fi asigurarea cu electrocasnice, chiar mai bine.
Astăzi, Republica Moldova produce doar 75% din nivelul anului 1990. PIB-ul pe cap de locuitor este de 5 ori mai mic decât nivelul României. Exporturile sunt în cădere liberă şi acoperă importurile doar în proporţie de 40%. Salariul mediu pe economie a coborât la 215 euro pe lună, iar pensia medie nici nu ajunge la 50 de euro. Prețurile sunt în creștere galopantă, inflația în acest an a trecut de 12%. Populaţia cerşeşte bani de la stat, iar statul – de la instituţiile financiare internaţionale. Această imagine de coşmar pare că se multiplică de la an la an. De noi depinde cu adevărat doar sărăcia. De aceea am şi ajuns să exportam cerşetori.
După un sfert de secol de existență, Republica Moldova a ajuns un stat falimentar, capturat de o clică oligarhică. Am creat un stat pentru a fura. Avem trei președinți, trei parlamente și trei guverne. Elitele politice din Moldova, constituite pe principiul responsabilității limitate și fiind inconsecvente, mincinoase şi imorale, finanțate din bani negri, și-au subordonat toate instituțiile statului, care trebuie să servească cetățenii. Au instalat un regim în care totul se vinde și se cumpără. Fie că este vorba de locuri în parlament sau în guvern, în instituțiile judecătorești sau în agențiile de stat. În sate și orașe, conduc baronii locali, care se îmbogățesc din ceea ce mai ajunge în teritoriu. Apoi afaceriștii își recuperează investițiile din bugetul statului, adică din banii contribuabililor. Un funcționar de la o instituție financiară internațională a menționat că în Moldova fiecare cetățean lucrează șase săptămâni pe an pentru hoții de la guvernare.
Ce se mai poate face pentru a schimba această imagine de coșmar? Întrebarea nu este deloc ritorică. În ultimul timp, tot mai multă lume afirmă că salvarea pentru Republica Moldova este unirea cu România. Despre asta vorbesc tot mai des experții locali și internaționali. De aceasta s-au convins și unii foști premieri. La asta se gândesc și partenerii de dezvoltare. Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, de diferite naționalități, ajung la concluzia că doar prin unire se va realiza visul european al moldovenilor.
Mișcarea unionistă, lansată odată cu desprinderea de imperiul sovietic, a fost contestată permanent atât de structurile statale şi non-statale, cât şi de structurile externe, în special de cele ruseşti. Iniţial, ideologia unionistă a fost formulată încă la începutul anilor 90, la diferite forumuri de rang înalt, conferinţe naţionale şi internaţionale, inclusiv în programele politice ale Frontului Popular.
În 1993, la o conferinţă organizată de ASEM, un grup de economiști a formulat un concept, însoţit de acțiuni de urmat pentru o integrare europeană graduală, conjugată și coordonată. Ideea principală era că viitorul societăţii noastre este în familia europeană, iar acolo putem ajunge doar acţionând împreună şi cu sprijinul României. Integrarea se propunea a fi realizată prin crearea unui spaţiu informaţional, economic şi educaţional comun între România şi Republica Moldova. Conceptul de integrare a fost prezentat ambelor Președinții – de la Cotroceni și de pe malul Bâcului. Au urmat învinuiri de antistatalism și măsuri administrative. Institutul de Cercetare Economică a fost desființat (la recomandarea lui Mircea Snegur). Economiștii au fost dați afară. Doi dintre ei au decedat în floarea vârstei…
Mai recent, ideile unioniste sunt reflectate în mai multe publicații de pe ambele maluri ale Prutului. S-au lansat mai multe proiecte și platforme unioniste. S-a făcut şi estimarea costurilor unirii. Această idee este susţinută și de UE și SUA. Elita politică din R. Moldova ezită să se pronunțe asupra proiectului unionist. Opoziția prorusească este categoric împotrivă. Este clar de ce – după ce DNA a devenit cea mai eficientă structură din Europa, după o eventuală unire, ambele grupări oligarhice vor trebui să plătească. Cu pușcăria.
În 2001, un prieten îmi spunea că dacă Occidentul percepe victoria electorală a comuniștilor moldoveni ca pe o virtuală deplasare de trupe rusești spre Prut, bineînțeles că România va adera la NATO în următorul val. România a aderat la NATO în 2004. Iar în 2007 a devenit parte din familia europeană. Acum, prietenul meu este convins că România se va reîntregi până în 2018, dar va fi un caz de forță majoră. Furnicile se vor uni împotriva elefantului.
Micu Sava
Nu sunt cetățean moldovean. Ma aflu la Chișinău cam de o luna de zile am venit pentru un proiect european. Parca m am întors în timp la România anilor 90. Pentru cetățenii moldoveni, indiferent de etnia lor, singurele șanse de un trai mai bun sunt unirea cu România sau intrarea în Uniunea Europeană. Politicienii probabil nu au niciun interes sa facă aceste lucruri din motive lesne de înțeles… Pierd puterea, cei corupti risca sa înfunde pușcăria la fel cum se întâmplă în România cu multi dintre ei. Nu va amăgiți cu alte variante pentru ca nu exista altele în aceasta zona. Cel mai rapid progres ar fi unirea… Practic peste noapte legi europene, noi instituții de monitorizare, fonduri europene, etc.
Pt Marian
Noi, PNL, spunem de atita amar de vreme acest lucru…
EXCLUSIV! Băsescu, despre arestarea lui Filat, soluția lui Putin pentru Moldova și drumul închis spre UE
21 Octombrie 2015, 20:43 // În lume // Autor: Nicoletta Marcu
Republica Moldova se află într-o situație dificilă și se poate ajunge la instabilitate politică majoră, a declarat pentru Realitatea.md fostul președinte al României Traian Băsescu, precizând că aceeași poziție o au mai mulți oficiali europeni. Băsescu spune că ezitările de la Chișinău, București și Bruxelles nu sunt altceva decât o invitație pentru Putin de a proceda la fel ca și în Ucraina – să vină și să dea el soluția problemei.
Foto: rfi.ro
Cum comentați faptul că Vlad Filat, deputat și fost premier, a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat?
Din punct de vedere al justiției, nu am cum să comentez, pentru că dosarul este la procurori și nu eu pot comenta. Un judecător a stabilit să rămână 30 de zile în arest.
Din punct de vedere politic însă s-au creat dificultăți majore. Eu am avut discuții cu foarte mulți politicieni europeni, acum, inclusiv cu vicepreședintele grupului PPE, Jacek Saryusz-Wolski, și toți sunt de acord că Moldova este într-o situație dificilă. Se poate ajunge la instabilitate politică majoră și, mai ales, se pare că a început un drum al slăbirii încrederii în drumul european. Acest lucru l-am constatat și în discuții cu europarlamentari nemți, și în discuții cu polonezi, și în discuții cu italieni.
Republica Moldova are probleme. Marile probleme nu sunt numai de credibilitate a coaliției proeuropene, dar iată că au apărut și problemele legate de finanțarea bugetului de stat. Slavă Domnului că Guvernul României a găsit resurse să pună rapid, sau în timp util, la dispoziție 60 de milioane de euro pentru ca bugetul pentru anul viitor să poată fi făcut.
După părerea Dvs, arestarea lui Vlad Filat este un semn că justiția din Republica Moldova începe să-și facă treaba sau e doar un război politic?
Dacă cumva fapta există, nu mai poți să-i spui război politic, chiar dacă se valorifică și politic.
Vlad Filat a declarat la tribuna Parlamentului că Republica Moldova nu are viitor atâta timp cât Vlad Plahotniuc va fi prezent în viața publică. Cum comentați această declarație?
Că-i Plahotniuc, că-i Dodon, că-i Voronin – aveți destui din cauza cărora țara stagnează. Țara ar trebui condusă de generația asta tânără care iese în stradă și spune că vrea unirea cu România, de exemplu.
Considerați că unirea cu România ar putea opri valul de nemulțumiri ale societății?
Eu nu știu dacă populația Republicii Moldova este majoritară în această aspirație. Republica Moldova trebuie să privească lucrurile extrem de realist, având Transnistria trebuie să scoată din calcul posibilitatea intrării cândava în Uniunea Europeană, pe de o parte. Pe de altă parte, am fost în Consiliul European până în decembrie anul trecut și niciodată nu s-a putut obține un consens pentru a se da o perspectivă de integrare a Republicii Moldova. Este clar că RM este la interferența de interese ale UE, ale României implicit și ale Federației Ruse. Și atunci, drumul către intrarea în Uniunea Europeană, îmi pare rău că o spun, dar am mai spus-o, are un drum închis.
Cine se face vinovat de această situație?
Și situația geopolitică, dar și deprecierea performanțelor în procesul de reforma. Însă, oricât de performantă nu ar fi Republica Moldova, aduceți-vă aminte că acum un an era considerată campioana și povestea de succes a Parteneriatului Estic, nici atunci nu i s-a dat o perspectivă de integrare europeană și asta ar trebui să cheme la pragmatism politicienii, dar și populația. Dar, ceea ce spuneam și politicienilor cu care m-am întâlnit , dacă UE nu oferă o perspectivă de integrare europeană Republicii Moldova, dacă România și Republica Moldova nu pot ajunge sau nu îndrăznesc să discute posibilitatea unirii celor două țări, asta înseamnă că va veni un al treilea să ne dea soluții și ăsta se va numi Putin. E ca în Siria. Tot Occidentul a întârziat să dea soluții pentru Siria și a venit Putin și a rezolvat problema, din cauza ezitărilor Occidentului. Așa se va întâmpla și cu Republica Moldova. Cum, de altfel s-a întâmplat și cu Ucraina. S-au dus toți politicienii din Europa, America pe Maidan și pentru că nu au luat și măsuri, a venit Putin și a luat măsuri. Le-a luat Crimeea, a ocupat estul Ucrainei, a luat pentru totdeauna problema avansului Ucrainei către UE și NATO. Ezitările de la Chișinău, București și Bruxelles nu sunt altceva decât o invitație pentru Putin – vino tu și dă soluția ta, noi nu suntem în stare.
Scena finală din „Casino”.
Un moment de reculegere pentru opţiunea proeuropeană a Rep. Moldova
de Valentin Naumescu din Cluj-Napoca
http://www.contributors.ro/global-europa/scena-finala-din-%E2%80%9Ecasino%E2%80%9D-un-moment-de-reculegere-pentru-optiunea-proeuropeana-a-republicii-moldova/
Praful şi pulberea s-au ales de „moldovenismul proeuropean” al Republicii Moldova, îngropat sub mormanul de corupţie, mediocritate, kitsch discursiv, duplicitate şi ipocrizie postsovietică din politica de la Chişinău. Prea mici sau prea slabi, se pare, pentru o fereastră de oportunitate strategică şi o miză geopolitică atât de mare, liderii actuali ai Moldovei se acoperă, de la dreapta la stânga spectrului politic, cu sau fără o misiune primită în acest sens de undeva, de ridicolul şi ruşinea unui eşec istoric.
În esenţă, avem acum confirmarea că nu există nici resurse umane, nici soluţii politice pe plan local pentru a menţine o direcţie suverană reformistă, autentic prooccidentală şi integră moral. Rezistenţele la schimbare, capcanele şi vulnerabilităţile de tot felul copleşesc sistemul de guvernământ al unui stat creat artificial. Arestarea lui Vlad Filat este începutul sfârşitului unor iluzii pe care obişnuiam să le numim, din inerţie cred, „proeuropene”. Nu este startul unei revoluţii binefăcătoare a justiţiei, cum am putea crede, ci doar devoalarea unei mizerii specifice periferiei corupte a Europei şi, posibil, semnalul războiului crunt între grupări infracţionale ajunse la vârful puterilor statului. Aici nu e nimeni de susţinut. Într-un fel, ar fi poate mai bine ca exploziile în lanţ să meargă până la capăt, ca în memorabila scenă finală din „Casino”. Pe termen scurt, ar fi desigur un dezastru politic şi economic, dar poate peste opt sau doisprezece ani o nouă generaţie de lideri proeuropeni va face ceea ce trebuia făcut demult. Următoarele alegeri legislative de peste Prut, când vor fi fiind acestea, vor arăta mai clar, în procente, ce vreau să spun. Lehamitea oamenilor de rând este cuvântul de ordine. Din păcate, ştim şi cine va profita curând de ea, cu cea mai mare probabilitate, ştim cine va pescui în apele tulburi ale dezamăgirii „proeuropene”.
N-aş fi vrut să mai scriu despre Republica Moldova multă vreme de acum înainte, tema părându-mi deja epuizată din perspectivă analitică. În esenţă, credeam că am spus tot ce era de spus. Pe 29 iulie a.c., la votarea guvernului neconvingător al AIE 3, condus, printr-un compromis politicianist de ultim moment, de un deputat backbencher, care nu se evidenţiase până atunci prin nimic, scriam, în articolul „Derută, mediocritate şi lipsă de soluţii credibile la Chişinău. Ce şanse mai are occidentalizarea Republicii Moldova?”[1], pe care unii l-au considerat prea dur, că: „…rămâne impresia generală cenuşie a mediocrităţii politice de la Chişinău, a lipsei de soluţii credibile şi de voinţă politică. Bula de speranţă de acum câţiva ani s-a spart. Opţiunea retrogradă prorusă reîncepe să fie o ameninţare reală peste Prut. […] Înnoirea politică urgentă a reprezentării proeuropene, reducerea masivă a corupţiei politico-administrative de la Chişinău şi reconstrucţia partidelor reformiste au devenit condiţii sine qua non ale resuscitării speranţelor peste Prut, precum şi ale evitării instalării viitoare a comuniştilor sau socialiştilor rusofoni la putere”.
Aşa cum am prevăzut, gogoaşa proeuropeană a unor lideri ofiliţi şi corupţi s-a spart, nemaiputând ascunde groapa de gunoi a partidelor de peste Prut. Dezamăgiţi, cetăţenii republicii ar vota şi mâine cu largă majoritate, dacă li s-ar oferi ocazia, pentru orice altceva decât guvernarea actuală, dar mulţi dintre ei nu ştiu că ar împinge de fapt ţara, din lipsă de alternative credibile, în zodia celeilalte grupări corupte, adică a socialiştilor, comuniştilor şi mafioţilor proruşi. Pe care corupţi să-i alegi, dacă nivelul de viaţă oricum este în scădere, speranţele dispar şi ţara se depopulează?
Politica de la Chişinău a intrat astfel pe drumul sigur al statului eşuat, din care va ieşi, peste ani, prin voinţa generaţiei următoare de lideri pe care societatea moldovenească îi va alege, ori spre unirea reparatorie cu România, ori în braţele consolatoare ale Rusiei. Această versiune duplicitară a Republicii Moldova, un simulacru de stat vopsit în culorile europene, coafat strident şi neconvingător pentru poza cu liderii de la Bruxelles dar ros până la temelie de tarele trecutului, fără identitate naţională, va dispărea la un moment dat, într-un sens (Bucureşti) sau în celălalt (Moscova). În acest moment, şansele reunificării naţionale sunt infime, dar speranţele trebuie păstrate şi e bine că tinerii duc ideea mai departe. Perspectiva (re)întoarcerii corpului electoral din stânga Prutului la un vot majoritar pro-Rusia este, realist vorbind, mai mare decât triumful opţiunii proromâneşti, la ora la care vorbim. Cale de mijloc oricum nu mai există.
Criza actuală de la Chişinău arată limpede limitele politicii şi societăţii moldoveneşti. Un fost premier şi lider de partid proeuropean, aflat continuu la guvernare din 2009, arestat pentru corupţie. Un autodenunţ exploziv legat de darea de mită, al unui dubios lider politic rusofon (primar într-un oraş de provincie) şi totodată om de afaceri controversat, bănuit a fi fost implicat în „furtul miliardului” din băncile locale. Actualul premier, coleg de partid cu cel arestat, cere înlocuirea din funcţie a şefului anti-corupţiei (tocmai acum?), în cel mai nepotrivit moment posibil, decredibilizând complet aplicarea principiilor „statului de drept” în Republica Moldova, aflată, culmea!, din 2009 chiar sub guvernare liberal-democrată.
Se vehiculează scenarii conspirative şi se vorbeşte de „mâna Moscovei”. Lumea în stradă. Fierbere în piaţa centrală şi în jurul sediilor instituţiilor reprezentative ale democraţiei. Apar primele demisii, la nivelul partidelor (vor mai urma şi altele, în cele trei ramuri ale puterii de stat). Ai zice că Moldova s-a trezit brusc din letargia corupţiei şi stagnării epocii postsovietice, că a început „revoluţia justiţiei”, după modelul românesc, dacă nu ai realiza imediat că acest episod este, dimpotrivă, spasmul dinaintea prăbuşirii în prăpastia unei crize politice, economice şi societale care s-ar putea dovedi decisivă pentru viitorul statului moldovean. Nici nu se putea, din păcate, un moment mai prost ales pentru ca guvernul României să finanţeze cu 150 de milioane de euro sacul fără fund al unui regim corupt, mediocru, neperformant, oricum indiferent la ideea apropierii sincere de Bucureşti. Impactul politic este zero.
Societatea moldovenească pare mai divizată ca oricând. Citind presa de peste Prut, îţi sar în ochi de la o poştă opţiunile partizane, simpliste, menite să manipuleze audienţa cea mai naivă, de o parte şi de cealaltă a baricadei politice. Fiecare ştie câte „ceva”, fiecare mai aruncă pe piaţă un „detaliu bombă”, o „dovadă”, un „argument distrugător” anti-Filat, anti-Plahotniuc, anti-Ilan Shor, anti-Lupu etc. Ai uneori impresia că unii nu mai văd pădurea de copaci, că nu mai înţeleg ansamblul poveştii de atâtea amănunte derizorii şi de atâtea scenarii. Dar, privit mai de departe, în sinteză, ce ne spune acest tablou deprimant?
Din nefericire, diagnosticul e simplu şi sumbru: Republica Moldova arată cum nu se poate mai prost din perspectiva unui eventual proces de integrare europeană, tot mai puţin probabil dealtfel, neavând nici elementele politice, de leadership şi de societate civilă necesare, nici măcar premisele culturale şi educaţionale (pe care, de bine, de rău, România le avea în perioada pre-aderare) pentru a se reconstrui din mers ca stat modern european, compatibil cu valorile occidentale, sau măcar pentru a începe o schimbare autentică de structuri de putere şi de practici administrative. Nu are nimic din toate acestea. Republica Moldova a fost de la început şi este şi acum un stat eşuat, care a fost creat din capul locului pentru a rămâne asistat, dinspre Est sau dinspre Vest, pe toată durata existenţei lui.
Să păstrăm deci un moment de reculegere pentru opţiunea proeuropeană a Chişinăului, în versiunea reprezentată de această garnitură de lideri eşuaţi, şi să nutrim speranţa, fie şi pur teoretică astăzi, a unei noi generaţii de lideri politici, capabili să evolueze, peste ani, în alt sistem de gândire şi în altă paradigmă de cultură politică.
NOTE_______________
[1]
http://www.contributors.ro/global-europa/deruta-mediocritate-si-lipsa-de-solutii-credibile-la-chisinau-ce-sanse-reale-mai-are-occidentalizarea-basarabiei/
Currently there are „21 comments” on this Article:
comentarii la articolul lui V.Naumescu
http://www.contributors.ro/global-europa/scena-finala-din-%E2%80%9Ecasino%E2%80%9D-un-moment-de-reculegere-pentru-optiunea-proeuropeana-a-republicii-moldova/
Adam spune:
22/10/2015 la 1:32
În loc să observăm și să ne minunăm de ce s-a putut întâmpla, poate că ar trebui să
și analizăm puțin situația, că poate cine știe, data viitoare ne vom da seama ceva mai
devreme de ceea ce întâmplă. Asistăm la un joc perfid făcut de Rusia în care aceasta
achiziționează 1 md USD, falimentând o țară mică (Rep. Moldova), pentru a acuza de
aceasta tocmai elementele `progresiste` de acolo (care nu sunt tocmai îngeri și s-au
lasat momiți căzându-le rușilor în capcană) și în cele din urmă a le compromite cauza
acestora, aproprierea de Europa.
Este win-win for Rusia!!!
Da, din păcate națiunea română nu s-a ridicat nici de această dată la nivelul responsabilității
istorice. Nici noi, dar nici cei responsabili, diplomația și serviciile de informații care par să
furnizeze anumite informații despre Orientul Mijlociu, dar care sunt sterile când vine vorba
despre Rep. Moldova. Măcar dacă am înțelege ceea ce se întâmplă de fapt acolo și
jocul făcut de ruși cu `atâta succes` că agenții lor din Donbas nu par a fi decât
niște ageamii. Căci da, totul se întâmplă predictibil pentru Rusia, ca într-un joc strategic, ca pe
o tablă de șah, în care sacrificarea unui pion la un moment dat va duce în final
la câștigarea partidei.
Să nu uităm că intelectualitatea românească din Basarabia a fost decimată, și exilată
în Siberia. În locul acesteia au fost aduși profesori, doctori și ingineri ruși, iar aceștia
sau urmașii lor sunt prezenți în toate orașele din Rep. Moldova. Apoi să nu uităm că
Rep. Moldova este de fapt un stat oligarhic, după modelul și asemănarea Rusiei.
Guvernările de tip oligarhic nu sunt noi și au existat și în orașele stat din Grecia Antică,
care este și cea care a inventat democrația ca formă de guvernare. Problema cea mai mare
pentru Rep. Moldova este că oligarhii de acolo sunt de fapt agenți ruși și acționează
după cum li se dictează de la Moscova.
La fel ca la șah, rușii și-au apropriat și apoi indus în eroare adversarii (în acest caz
adversarii lor sunt cei din conducerea partidelor pro-europene din Rep. Moldova)
s-au ales cu tot profitul și i-au înfundat adversarii, posibil compromițând opțiunea
pro-europeană, deși `alternativa` rusă este mult mai proastă. Rusia a preluat 1 md USD
din băncile din Rep. Moldova, pe care de fapt le și controla prin oligarhi. Statul moldovean
susține aceste bănci, dar în schimb întră în complicații financiare și economice majore
inflația în Rep. Moldova a atins aproape 20%. Vinovații vizibili însă nu sunt oligarhii sau
păpușarii din spatele acestora, ci cei care au fost mituiți și apoi denunțati de aceleași
persoane care le-au și mituit. Întâmplător aceste persoane erau și cele cu vederi pro-europene.
Oligarhii și-au cumpărat voturile și au ajuns între timp primari sau sunt în conducerea
unor partide pro-ruse care acum ar putea să ajungă la putere, deoarece aparent nu au
de a face corupția. Însă tocmai aceștia au corupt, șantajat, amenințat dar și denunțat
pe cei care le-au primit `mălaiul`.
Din nou stau și mă întreb dacă Diplomația și Serviciile romăne au înțeles ce s-a petrecut
în Rep. Moldova. Iar dacă aceștia nu au înțeles, oare cine va putea să le explice cetățenilor
basabeni, cu subiect și predicat, dedesupturile evenimentelor la care asistă ei acolo.
comentarii la articolul lui V.Naumescu
http://www.contributors.ro/global-europa/scena-finala-din-%E2%80%9Ecasino%E2%80%9D-un-moment-de-reculegere-pentru-optiunea-proeuropeana-a-republicii-moldova/
Caliman Eugen-analist dezvoltare economica spune:
20/10/2015 la 15:42
Autorul a surprins foarte exact, cauzele directe, imediate ale situatiei de tara esuata a R.Moldova si ale imposibilitatii de a evolua politic, economic si social, catre familia europeana.
In cele ce urmeaza, incerc insa, sa expun si cauzele/ vinovatiile generale, directe sau indirecte, care au condus la aceasta stare pe fratii nostri romani.
Din capul locului, trebuie sa admitem ca natiunea si temeiul national al statelor este la fel de atual si viabil in UE, ca si la inceputul epocii moderne.
1.
Romania este la fel de vinovata de evolutia esuanta a R.Moldova, pentru aceeasi stare de natiune esuata economic: emigratia unui sfert din populatie, lipsa a 5 milioane de locuri de munca, 3 milioane de salariati cu salariul minim pe economie, datorie externa catre 100 miliarde de Euro, lipsa in viitor de asigurari sociale si pensii pentru jumatate din populatie, incapacitatea de a integra economic etnia roma, moartea a zeci de mii de persone anual, datorita sustinerii de avarie a sistemului sanitar si de pensii, etc., etc.
Ca prima concluzie, Romania care era datoare sa-si reintregeasca teritoriul si populatia pierdute in anii 40, nu este in stare sa-si sustina la nivel de supravietuire nici macar propria populatie, cu atit mai putin sa-si indeplineasca indatoririle ,,nationale”, mai précis de ,,unitate a natiunii” cu romanii rupti fortat de tara.
A doua concluzie,
este ca Romania are o clasa corupta si incapabila sa conduca tara spre o dezvoltare economica si industriala, la fel ca R.Moldova.Nimic nu reflecta acest lucru mai pregnant, decit manipularea PIB, prin adaugarea realizarilor firmelor straine industriale si comerciale, coruptia sistemica ori ,,seceta” din investitiile straine industriale, dupa 2008.
A treia concluzie,
este ca asa cum evolueaza Romania, fara busola si aparate de bord in economie, la fel merg treburile si in R.Moldova.Romania care este la fel de esuata economic ca R.Moldova, avind in compensatie ceva intreprinderi industriale revigorate de capitalul strain, nu putea sustine in nici un fel asanarea generala politica, economica sau morala a R.Moldova.
Ultima concluzie,
este ca dupa ce Romania a ,,pacalit” lumea si s-a integrat – Uniunea care a primit teapa, nu mai era dispusa sa integreze si o R.Moldova (aproape) identica cu Romania – chiar si la momentul ,,revolutiei sale portocalii”.Pentru UE, lipsa capacitatii de a oferi tarilor ,,integrabile” ca R.Moldova, Serbia sau Ucaraina cit si ,,flancului sudic” (inapoiat economic), un ,,proiect de dezvoltare economica rapida”, reprezinta un imens handicap ,,integrator spre dezvoltare”.(Acest handicap constituie principala cauza a slabiciunii sale economice si politice, dar asta-i alta poveste.)
2.
In orice situatie de dezastru national, exista multe cauze concurente, insa determinate intotdeauna de o cauza de ,,fond”, generatoare sau favorizanta a acestora.
Fara a teoretiza prea mult, trebuie sa plecam de la ceeace a determinat iesirea unor tari din stagnare economica si saracie endemica, din zona de feudalism asiatic tirziu, ori pur si simplu, prin asumarea politca a unei dezvoltari economice rapide, in epoca moderna, industriala.
In urma unei astfel de analize, devine evident ca singurele tari care s-au dezvoltat rapid in epoca moderna, au fost cele care au construit si implementat un ,,proiect natonal” de dezvoltare economica si industriala rapida, cu obiective, termene si responsabilitati concrete, pe termen scurt, mediu si lung.
Stagnarea si apoi dezintegrarea industriala si economica a R. Moldova, identica cu cea a Romaniei, au exact aceeasi cauza:lipsa:de 25 de ani a proiectului national, al primeia pentru integrare, iar a Romaniei, cel postintegrare, in lipsa caruia integrarea in UE conduce doar la depopularea accelerata a tarii!
3.
Daca Romania, prin d-l Basescu, P.M. Boc, P.M. Viorel P. sau Presed. Johaniss aveau sau evaluau si implementau in Romania ,,proiectul de reconstructie economica si industriala” a tarii, oferit de mine dupa 2010 acestora, Romania era capabila sa isi sustina propria dezvoltare, care atingea azi o crestere economica anuala de 5-6 la suta peste nivelul UE si dublarea PIB-ului.
,,Livrind” acest proiect R. Moldova pentru a accede in UE, plus ajutoare economice, financiare, materiale, logistice, stiintifice, etc. consistente – statul romin de peste Prut se putea unifica cu tara-mama Romania, cel tirziu in 2018.
Obiectiunea ca asumarea dezvoltarii economice rapide nu poate vindeca de coruptie si lipsa de responsabilitate economica – nu rezista unei analize profunde, deoarece din moment ce un guvern isi asuma ,,dezvoltarea economica”, aceasta indatorire se DISTRIBUIE simultan la toate nivelele.Din acest moment, liderii politicii raspund nu numai pentru numarul de voturi si bani pentru partid, ci si pentru atingerea indicilor de CRESTERE ECONOMICA la nivel de comuna, oras, judet, regiune economica si la nivelul national.Din acest moment, se produce o ruptura pozitiva cu stagnarea economica si sociala, fiindca pentru a ramine primar, presed. sau vicepresedinte la Cons. Judetean, in comisiile locale de dezvoltare economica, etc., trebuie sa asezi tehnicieni si executanti capabili in fruntea institutiilor, altfel, zbori ca incapabil…
4.
Apreciez mult analiza si evaluarile autorului (mai putin prohodul Unirii), asigurind Romania si R.Moldova, ca SOLUTIA EXISTA si trebuie cautata acolo unde se afla.Adica in ,,proiecte nationale” economice ale ambelor tari cu obiectivele aratate, odata cu obiectivul suprem al acestora:UNIREA NECONDITIONATA de starea economica sau de acordul UE! La aceasta cale trebuie sa achieseze si partidele patriotice din Romania, inscriind ca obiectiv politic numarul1 in Statut, programul de guvernare si cel de alegeri din 2016.Astfel lipsa de initiativa si defetismul pentru cauza UNIRII vor fi puse in inferioritate, cu toata situatia dezastruoasa a Romaniei si R.Moldova, care au acum, instrumentul depasirii tuturor crizelor actuale.Trebuie doar ca cineva de ,,sus” sa solicite proiectul economic pentru cunoastere si evaluare.Apoi, totul evolueaza pentru Romania si R.Moldova simplu si in …linie dreapta.
Anticorupție originală la Chișinău
de Armand Gosu, Universitatea Bucuresti
http://www.contributors.ro/administratie/anticorup%C8%9Bie-originala-la-chi%C8%99inau/