Vroiam de mai demult să fac această remarcă aproape și personală. Fiica și ginerele meu plătesc impozite foarte mari în Germania. Muncesc pe rupte, noi îi ajutăm în creșterea fetițelor, ca ei să lucreze și să plătească impozitele ce vin ca bani europeni în Moldova, pe care bandiții de aici îi fură cu milioanele. Uitați-vă ce se face în România – toți pe un cap merg în arest și la pârnaie. Dar ăștia nu se mai satură, fură și fură, încât și europenii încep a înțelege că degeaba dau bani. Și cred că nu vor fi pedepsiți niciodată!
Justiție la noi nu mai există. Totul degradează, de parcă e înaintea Armaghedonului. Puținii judecători cu demnitate sunt persecutați. Și știu ce spun și știu și cei care controlează astăzi sistemul judecătoresc și deschid dosare penale celor ce nu se lasă controlați.
După ce, în prima instanță, am câștigat dosarul contra lui Șelin, iată că la Curtea de Apel au anulat plata de 200 de mii de lei pe care acest nesimțit și denigrator trebuia să îi plătească deoarece m-a calomniat pe nedrept. Am informații și de ce – cuiva a trebuit să participe cineva în alegeri, ca să smulgă voturi de la comuniști… Da, Șelin trebuie să își ceară scuze de la mine, dar timpul și nervii pierduți, pentru care am cerut despăgubiri, au fost considerate de judecătorii de la Curtea de Apel ca ceva pe care nu se pune preț. Adică, nu costă nimic onoarea și demnitatea omului. Voi ataca la Curtea Supremă de Justiție, dar nici așa…
Iată abia cum se trezesc criminalii de la Putere. După ce văd că nu li se vor mai da bani de furat din Europa – vor să anuleze și taxa de 3 procente. Eu am atacat inclusiv la CEDO acest lucru și voi mai ataca, pentru că s-a dat o ”recomandare” ilegală ”de mai de sus” și toți o ”respectă” fără discernământ, făcând exces de zel și în dosare nepatrimoniale.
Și mai am dosare în care atac mai departe, pentru că, totuși, judecătorii noștri, nu pot face abstracție de cine cu cine se judecă, și nu pronunță decizii strict după lege. Și nu contează argumentele…
Un șoc și mai mare e că, după ce CEDO a decis ca să am acces la justiție, în cazul contra Voronin, care și el m-a denigrat, iată că Guvernul nostru a atacat hotărârea în Marea Cameră, încercând să îl apere pe Voronin, aliatul lor ”la oprit drumul european”, ca și dreptul oricărui zis Președinte al RM să îl terfelească, nepedepsit, pe cine o vrea el. Și asta după ce reprezentantul nostru la CEDO a votat contra acestei decizii-precedent – ca șefii de stat să poată fi trași la răspundere pentru faptele lor, să nu se bucure de imunitate în fața justiției.
Acum am îneles și mai bine că noi ne ducem viața într-un NESTAT.
Repostez și eu cu supărare acest material.
http://www.dw.de/ue-avertizeaz%C4%83-chi%C8%99in%C4%83ul-banii-ar-putea-s%C4%83-nu-mai-vin%C4%83-%C3%AEn-moldova/a-18316572
UE avertizează Chișinăul: „Banii ar putea să nu mai vină în Moldova”
UE a transmis încă un semnal dur Chișinăului, căruia îi cere tot mai insistent să reformeze justiția și să combată corupția. De data aceasta, șeful Delegației UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a avertizat că UE ar putea anula o tranșă din ajutorul „Suport pentru reformele din sectorul justiției”.
„Legea cu privire la Procuratură reprezintă un reper în matricea de politici cu privire la reforma justiției. Este un indicator dacă am avansat sau nu. Ultima tranșă din ajutorul privind reformarea justiției nu a fost plătită în totalitate (minus 2 milioane de euro), pentru că UE nu a fost satisfăcută de acțiunile privind lupta cu corupția și de neadoptarea Legii cu privire la Procuratură”, a menționat Pirkka Tapiola. Potrivti lui, această lege, care așa și nu a fost votată încă, face parte din evaluarea pentru plata următoare, iar dacă nu va fi votată – „banii ar putea să nu mai vină în Moldova. Deci, există pericolul, de exemplu, să anulăm întreaga tranşă”.
„Sunt banii contribuabililor europeni”
„Atunci când, împreună cu factorii de decizie a Uniunii Europene, decidem în vederea alocării unei noi tranşe pentru Republica Moldova, îmi aduc aminte foarte bine de unde vin banii. Aceşti bani vin de la mamele singure, cu venituri mici care achită impozite, aceşti bani vin de la oamenii simpli. Nu sunt bani căzuţi din cer, sunt bani pe care cetăţenii europeni îi achită ca să ajute o altă ţară, ca să sprijine Uniunea Europeană în eforturile sale de a promova securitatea şi prosperitatea statelor din vecinătatea sa. Şi atunci mă întreb: acţiunile pe care le întreprind, combinate cu deciziile pe care le adoptăm în utilizarea acestor fonduri, corespund oare aşteptărilor şi-i asigură oare pe contribuabilii europeni, care îşi dau acordul benevol pentru sprijinul oferit altei ţări, sunt aceşti bani cheltuiţi responsabil?”,- s-a întrebat retoric Pirkka Tapiola.
Diplomatul european a reclamat lipsa voinței politice de a schimba lucrurile în domeniul justiției din Moldova: „Am decis să tăiem din tranşa a doua pentru reforma justiţiei din două motive: În primul rând din cauza lipsei de voinţă politică în reformarea Procuraturii şi din cauza luptei anemice împotriva corupţiei. Am transmis, în acest fel, un semnal de nemulţumire. Întrebarea fundamentală însă nu este dacă noi suntem mulţumiţi. Întrebarea de bază este dacă populaţia acestei ţări este mulţumită”, a menționat Pirkka Tapiola. „Mă bucur că proiectul de lege privind reformarea Procuraturii se află acum pe masa Comisiei de la Veneţia. Până la sfârşitul acestei luni vom cunoaşte opinia Comisiei de la Veneţia despre acest proiect de lege. Sper că după ce Parlamentul va face cunoştinţă cu avizul Comisiei, să întreprindă paşi concreţi în ajustarea proiectului de lege, având ca bază recomandările experţilor de la Veneţia şi să adopte de urgenţă noua lege cu privire la Procuratură”, a spus Tapiola.
El le-a reamintit guvernanților de la Chișinău că „parcurs european” înseamnă în primul rând standarde de viaţă mai ridicate, un alt nivel al justiţiei şi noi norme după care funcţionează şi interacţionează societatea. „Dacă problemele cauzate de corupţie, de justiţia imperfectă nu vor fi soluţionate, atunci va fi foarte dificil pentru investitorii europeni să spună: – Iată Republica Moldova, o ţară în care ne-am putea extinde afacerile, o ţară cu acces la piaţa europeană, o ţară cu reguli clare, bazate pe standardele comunităţii Uniunii Europene, standarde care sunt garantate de Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Este riscul ca astfel de raţionamente să nu existe. Dar Republica Moldova are nevoie de noi investitori, de îmbunătăţirea standardelor de calitate, care evident vor aduce şi mai multe oportunităţi de export”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.
Nicolae Timofti amenință: „O să ajungem la toți!”
Vineri, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut un discurs dur, în care a spus: „Gata, s-a terminat cu interesele de breaslă!”. Potrivit lui, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să modifice mecanismul de selectare și promovare a judecătorilor, astfel încât cei cu probleme de integritate să nu mai facă justiție în Republica Moldova, iar în sistem să ajungă doar „persoane care au în primul rând simțul omeniei”.
Șeful statului a criticat dur activitatea Colegiului Disciplinar și Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acest structuri, în opinia lui Timofti, ar „trebuie să arate rezultate, făcând abstracție de interesele corporative și de breaslă”. Președintele le-a transmis un semnal de alarmă tuturor judecătorilor care au emis în ultimii ani decizii prin care au fost acaparate proprietăți publice: „Unii judecători, știind că nu au dreptul să repartizeze loturi de pământ în locul Primăriei, au emis astfel de decizii. Avem zeci, poate chiar sute de cazuri în care proprietăți publice sunt înstrăinate abuziv, încălcându-se dreptul la proprietate. Am ridicat acum atâtea cauze. Se lucrează… O să ajungem la toți!”, a amenințat președintele Timofti.
Ministrul Justiției denunță imixtiunea politicului
Noul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, recunoaște că sistemul judecătoresc din Republica Moldova este influențat politic. Mai mult, prin fraza: „Implicarea politicienilor în numirea șefilor din fruntea instituțiilor din sistem știrbește din încredere”, Grosu a confirmat gravitatea imixtiunii politice în numirea procurorului general: „Prin noua lege cu privire la Procuratură, care se află la Comisia de la Veneția, vrem să schimbăm modul de numire a procurorului general. Numirea unor figuri atât de importante din domeniul justiției nu trebuie lăsată doar la discreția politicienilor”, a declarat Grosu.
CONCERTELE VIITOAREI
NOASTRE RE-UNIRI CU ROMANIA
––––––––––––––––––––––––––
1.
Joi, 26 martie, ora 19.00, la Bălţi,
la Teatrul Național Vasile Alecsandri,
spectacolul de teatru „Pasărea măiastră – Maria Tănase” susținut de actrița Adriana Trandafir din România. Textul- George Sbârcea, Regia- George Bănică. Intrarea liberă.
2.
Vineri, 27 martie, ora 19.00,
la Cahul, Palatul de Cultură,
cântărețul român Nicu Alifantis și „Fragile” Band va susţine în premieră concertul „Brațe de aer”. Intrarea liberă.
3.
Tot pe 27 martie, de la ora 19.00, în Bucureşti, la Arenele Romane, va avea loc Festivalul „Zilele Basarabiei” în cadrul căruia vor concerta formaţiile Zdob şi Zdub, Alternosfera şi Cuibul.
––––––––––––––––––––––––––-
REMEMBER:
“ACTUL UNIRII” Basarabiei cu România
votat de majoritatea deputaților din “Sfatul Ţării”
la 27 martie 1918 la Chişinău, str. Alexe Mateevici, 111,
/actualmente Academia de Arte/
————————————————————————––––––––––
» În numele poporului Basarabiei,
Sfatul Ţării declară:
– Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei
dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,
– ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,
– în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam,
– pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor,
de azi înainte şi pentru totdeauna,
SE UNEŞTE CU MAMA SA ROMÂNIA.
TRĂIASCĂ UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA
DE-A PURURI ŞI TOTDEAUNA !»
– Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ
– Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa
– Secretarul Sfatului Ţării, I. Buzdugan
—————————————————————–—————————–––––––
N.B.
1.
– tot în acea zi istorică unică de 27 martie 1918
marele compozitor român George Enescu /1881-1955/
a oferit un concert de Zile Mari la Chişinău,
la care a asistat şi Prim-Ministrul român
Alexandru Marghiloman /1854-1925/
Când justiţia îi o armă
A unui oligarh corupt
Trebuie de dat alarma,
Căci cu statul e…”caput”.
Presiunile externe pentru implementarea reformelor asupra autorităţilor de la Chişinău capătă formă scrisă.
Văzând că recomandările pentru reforme, făcute diplomatic ani la rând de către UE, sunt pur şi simplu ignorate de către autorităţi, donatorii şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis guvernanţilor moldoveni un document cu „recomandări de dezvoltare” care conţine termeni de executare.
Documentul a fost urmat de un val concertat de mesaje de la ambasadorii şi reprezentanţii diplomatici ai UE acreditaţi la Chişinău, menit să convingă guvernanţii moldoveni că Bruxelles-ul nu acceptă mimarea reformelor şi nici reformele făcute pe jumătate.
30 de capitole
Recomandările i-au fost înmânate noului premier Chiril Gaburici şi reprezintă o iniţiativă comună a partenerilor de dezvoltare, cu scopul de a ajuta noul Guvern. Cele 30 de capitole includ acţiuni concrete menite să reformeze justiţia, să combată corupţia, să consolideze sectorul bancar, să îmbunătăţească mediul economic şi să pună eficient în aplicare prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Unul din cele 30 de capitole se referă la combaterea corupţiei. Potrivit oficialilor străini, corupţia în Republica Moldova este un fenomen endemic şi sistemic, înrădăcinat în toate instituţiile guvernamentale şi la toate nivelurile, implicând controlul instituţiilor cheie cu scopul de a crea beneficii în interes personal. Corupţia se manifestă printr-o economie subdezvoltată şi încălcarea drepturilor omului. Potenţialii investitori, atât cei de peste hotare, cât şi cei din ţară, decid să investească în alte ţări decât în Moldova şi tot mai puţini moldoveni au locuri de muncă bine plătite, iar traficanţii de fiinţe umane rămân nepedepsiţi, se arată în documentul citat.
Justiţia şi administraţia publică – piatra de temelie pentru toate sectoarele
Donatorii şi partenerii externi ai Republicii Moldova au împărţit setul de recomandări în două părţi. Prima parte se referă la reformele ce urmează a fi implementate în primele 100 de zile ale noului Guvern: „preşedintele ţării, prim-ministrul, preşedintele Parlamentului, procurorul general, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii să discute public şi frecvent despre imperativul combaterii corupţiei; funcţionarii de rang înalt, implicaţi în acte de corupţie, trebuie aduşi în faţa justiţiei; toţi reprezentanţii Guvernului, în mod public, să-şi asume angajamentul de a respecta principiile transparenţei şi integrităţii; asigurarea unei practici judecătoreşti uniforme la nivelul Curţii Supreme de Justiţie; utilizarea noilor împuterniciri ale procurorului general de a investiga judecătorii pentru corupţie”.
Cea de-a doua parte se referă la reformele ce urmează a fi implementate în mai puţin de 12 luni: „Incorporarea comentariilor Comisiei de la Veneţia în noua lege cu privire la reforma Procuraturii; supravegherea sistemului judiciar de către Consiliul Superior al Magistraturii şi societatea civilă; anularea imunităţii parlamentarilor urmăriţi penal; adoptarea legislaţiei cu privire la finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale, inclusiv raportarea financiară transparentă în ajunul alegerilor locale din 2015; implementarea reformei cu privire la mecanismul de declarare a averii şi introducerea sechestrării civile a bunurilor nejustificate şi a proprietăţilor oficialilor de rang şi funcţionarilor publici”.
Partenerii externi încurajează Guvernul de la Chişinău să continue reforma generală în domeniul serviciilor judiciare şi de urmărire în justiţie, iar oficialii corupţi să-şi piardă locurile de muncă în cazul în care comit acte de corupţie.
Setul de recomandări a fost elaborat de ONU, Banca Mondială, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, USAID, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, Agenţia de Dezvoltare Austriacă, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, în coordonare cu reprezentanţele diplomatice ale SUA, Suediei, Elveţiei, Germaniei şi Austriei.
Chiril Gaburici: „Vom analiza!”
Premierul moldovean, Chiril Gaburici, a promis că va „analiza cu atenţie propunerile descrise” şi că va purta discuţii „cu echipa de miniştri şi cu persoanele implicate în chestiunile vizate, pentru a elabora un plan de acţiuni ca să se treacă nemijlocit la implementare”. De asemenea, el a dat asigurări că Guvernul va continua cursul reformelor, inclusiv în contextul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că UE îşi doreşte să vadă progrese reale în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei. „Parteneriatul dintre Moldova şi UE este orientat spre transformare, vizează tranziţia la o altă etapă şi modernizarea ţării. Scopul acestui parteneriat este de a oferi o viaţă mai bună cetăţenilor moldoveni”, a menţionat Tapiola, reamintindu-i premierului Gaburici că şi-a asumat un angajament personal privind implementarea reformelor.
În cadrul întrevederii de joi, la Vilnius, cu preşedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, şeful Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a reconfirmat determinarea autorităţilor de la Chişinău de a continua implementarea reformelor în vederea apropierii de UE şi a dat asigurări că Chişinăul a înţeles că „e timpul să se treacă de la cuvinte frumoase la fapte”. Candu a menţionat în context că urmează ca în Moldova să fie implementate „unele reforme dureroase, dar importante pentru ţară”.
Marius Lazurca: „Cetăţenii aşteaptă o justiţie transparentă!”
La Chişinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, s-a întâlnit cu noul ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, căruia i-a reamintit că „cetăţenii aşteaptă o justiţie transparentă, promptă şi echitabilă”. (…) „Ambasada României este gata să asigure legătura între Comisia Naţională de Integritate din Republica Moldova şi Agenţia Naţională de Integritate din România, pentru un schimb continuu de experienţe şi bune practici”, a menţionat ambasadorul Lazurca.
La rândul său, ministrul Vladimir Grosu a spus că noua guvernare nu va abandona reformele începute. „Ne-am asumat toată responsabilitatea de a le continua, de a promova şi implementa până la capăt proiectele demarate şi de a iniţia altele noi. Ne dorim ca cetăţenii să-şi recapete încrederea în actul justiţiei”, a spus ministrul Justiţiei.
Sursa: dw.de
EVENIMENT – CLUBUL DIALOG:
LUNI, 16 martie 2015, orele 15)
Expertul FUMN,
Petrișor Peiu din Bucuresti
Rep. Moldova între est și vest:
* Gazoductul Iași-Ungheni,
între capacitatea actuală și viitor.
* Semnificația geopolitică a RE-Unirii
cu România, costuri și implicații.
* Miza alegerilor din Găgăuzia.
Vă așteptăm luni, 16 martie, orele 15:00 în Chișinău, strada Columna 144E (intersecția străzilor S.Lazo cu Alexandru cel Bun) la dezbaterea moderată de analistul Constantin Uzdrisch.
––––––––––––––-
CLUBUL DE DIALOG este o inițiativă a Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene în colaborare cu ziarul Timpul, md care își propune realizarea de dezbateri publice având în prim-plan teme de actualitate ale societății noastre.
N.B.
Petrișor Peiu este directorul Departamentul de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre. Doctor al Universităţii Politehnica din Bucureşti (1996),
Moldovei nu-i lipseşte numai voinţa politică ci îi lipsesc prea multe pentru a merge pe mai departe. Când vezi ce prim ministru au reuşit să desemneze politicienii, după un chin de cîteva luni, te lămureşti pe deplin cât timp mai trebuie să treacă pentru a se ajunge la punctul 0 de progres. Ca român moldovean mă jenez când primul ministru vorbeşte, chinuindu-se să găsească cuvinte elementare. Cum poate un asemenea personaj să conducă un guvern, o ţară, un popor? Unde sunt oamenii de stat ai ţării ? Unde este forţa societăţii civile, a opoziţiei parlamentare ? Unde este intelectualitatea moldovenească, nu se jenează când acesta chinueşte limba română ?(Aş prefera să chinuiască limba moldovenească dar cum aceasta este o invenţie mincinoasă, chinuie limba română a marilor scriitori Leonida Lari, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Liliana Armaşu , Vladimir Beşleagă, Aureliu Busuioc, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Maria-Paula Erizanu, Emilian Galaicu-Păun , Diana Iepure, Eugen Lungu, Ana Rapcea, Maria Şleahtiţchi, Mihail Vakulovski ş.a.)
LIMBA ROMANA ESTE IN OCCIDENT, NOI TOTI AM MIGRAT DIN CAUZE ECONOMICE, POT SA ZIC CA AM FOST TAIATI CU CUTITUL INCA 10 ANI IN URMA, ACEASTA POLITICA A DAT ROADELE EI, AZI AVEM O TARA CONDUSA DE MASONI RUSI SI CU POLITICI ANTI-NATIONALE, DE NISTE SATANISTI LA PUTERE SI NISTE FARISEI , DE IUBITORI AI BANULUI PUBLIC SI FURAT , DELAPIDAT. PENTRU EI STATUL ESTE O AFACERE.
PINA CAND OAMENII NU VOR INTELEGE CA E TARA LOR SI CEI CE LOCUESC ACOLO NU SE VOR ALIA INTRE EI SI VOR FORMA ORGANIZATIE PUTERNICA SI SA MEARGA LA ALEGERI CU LOZINCI NATIONALISTE ASTA NU SE VA TERMINA. ASA GINDESC MAFIOTII CA DACA LE PLATESTI ODATA PLATESTI TOATA VIATA, ESTE UN PRINCIPIU AL VIETII IN SPATIUL TARARO-MONGOL CARE ESTE AZI RUSIA, DECI URGIA URGIILOR SINT RUSII SI SLUGILE LOR IN MOLDOA SI ALTE TARI , CASINT PREZENTE SI IN OCCIDENT FOARTE BINE SI PROMOVEAZA INTERESELE LOR IN FRANTA, GERMANIA ETC SUSTININD ANUMITE PARTIDE. DE EXEMPLU IN FRANTA FN A LUI MARINE LE PEN ARE INTERESE IN RUSIA AU MULTI. MILITARI FRANCEZI IN RINDURILE SALE SI AICI POT SA-TI FAC LEGATURA CU MASONERIA RUSA DE CARE MI-AI SCRIS CA ESTE PUERNICA IN MOLDOVA DAR MAMA MASONERIEI ESTE FRANTA SI EA ESTE PUTERNIC INFILTRATA IN ARMATA, GANDARMERIE,POLITIE CA SA CONTROLEZE SOCIETATEA LA FEL CE FAC SI MASONII RUSI IN MOLDOVA, DOAR CA EI ISI APARA INTERESUL NATIONAL RUS PRIN MASONERIE IN SCHIMB NOI SUFERIM JOCURILE LOR, SA STII CA ESTE LEGATURA INTRE MASONII FRANCEZI SI CEI RUSI, UITA TE SI TU LA STRAGUL RUSEIE SI STEAGUL FRANTEI AU ACELEASI CULORI DOAR CA DISPUSE ALTFEL.