Emil Hurezeanu: „Marea Neagră arată ca locul virtual al unor mari conflicte”


„Problema este că ieri când am văzut că Marea Neagră se transformă într-o platformă… arată acum, de câteva zile, ca locul virtual al unor mari transformări sau al unor mari conflicte. Acolo sunt în aceste zile, concentrat, în mod reprezentativ, exponențial, efectiv, trupele, militarii, forțele conflictului actual, care s-ar putea transforma dintr-un conflict local într-un conflict general. Probabil niciodată nu vom asista la un conflict convențional de tipul războaielor mondiale. E acest război asimetric, nonlinear. Iar acest război nonlinear poate să ducă foarte departe. Aici sunt trupe turcești, bulgărești, germane, românești, ucrainene. Sunt fregate, sunt bombardiere rusești care au luat în vizor aceste desfășurări. Rușii au trupe desfășurate și în mai multe baze și zone pe care le includ pe harta lor proprie: Georgia, Armenia, ca să nu mai vorbim de sudul Ucrainei. Merg rușii mai departe? Vor să ajungă la Odessa, vor să treacă de Transnistria. Am văzut că Moldova este teritoriul pe care mai mulți analiști îl numesc ca ținta unei viitoare posibile etape de agresiune a Rusiei, pornind tocmai de la marile averi ale acestei perioade din Marea Neagră. Destul de mulți istorici susțin că totul a început în Marea Neagră și tot aici s-a și sfârșit. Aici s-a întâmplat totul. Aici e înmormântat și Ahile. E una dintre platformele magice. Avansul Rusiei la Marea Neagră presupune o restrângere a Occidentului”, a declarat la Digi24 jurnalistul Emil Hurezeanu.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Emil+Hurezeanu+Marea+Neagra+arata+ca+locul+virtual+al+unor+mari+

Scenariu Stratfor: Rusia ţinteşte Transnistria

Moscova va cuceri tot sudul Ucrainei pentru a ajunge la regiunea separatistă Transnistria. Este unul dintre scenariile posibile despre care vorbesc analiştii Stratfor. Ruşii ar vrea, astfel, să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să creeze o punte terestră între forţele militare ruse de pe teritoriul separatist al Republicii Moldova şi Crimeea. Iată scenariile Stratfor.

Scenariul iniţial pe care l-am luat în considerare era cel mai limitat dintre toate. În acest scenariu, Rusia ar realiza mici incursiuni de-a lungul întregii graniţe pe care o împarte cu Ucraina, în efortul de a ameninţa diverse obiective strategice din regiune şi, făcând acest lucru, ar urmări fragmentarea cât mai mare a forţei de luptă ucrainene.

Din perspectiva militară rusă, această strategie este eficientă şi folositoare, dar nu aduce nimic în plus actualelor obiective politice şi de securitate deja atinse.

Cu toate acestea, o asemenea mişcare ar putea fi cel mai probabil folosită în combinaţie cu alte acţiuni militare ale ruşilor sau ale separatiştilor proruşi.

O altă opţiune limitată este o mică extindere a teritoriului aflat acum sub controlul separatiştilor spre nord, extindere care să cuprindă şi ce a mai rămas din teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, pentru a consolida independenţa lor.

Această ofensivă va implica o confruntare directă cu forţele ucrainene care sunt deja concentrate pe întreaga linie a frontului separatist. Unul dintre scenariile cele mai comune vorbeşte despre ofensiva rusă de-a lungul întregii coaste sudice a Ucrainei cu scopul de a uni Crimeea cu poziţiile separatiştilor din est.

Pentru acest scenariu, trebuie să presupunem că autorii strategiei au gândit linia frontului ofensiv îndeajuns de mare astfel încât să asigure principala cale de alimentare cu apă a Crimeei, care vine direct din Nipru. Această trăsătură, care implică alimentarea cu apă, este semnificativă, pentru că o bună parte din linia defensivă rusească se va axa pe principalul teren din regiune care poate fi apărat, adică pe râul Nipru.

Acest lucru va crea un pod terestru şi va securiza liniile de aprovizionare spre Crimeea. Pentru conducerea unei astfel de ofensive, un atac iniţial ar mişca rapid trupe prin Ucraina până la oraşele Herson şi Nova Kahovka, pe râul Nipru, unde ar putea fi stabilite poziţiile de apărare.

O posibilă constrângere în acest scenariu este faptul că liniile de aprovizionare se vor întinde pe o suprafaţă destul de îngustă de teritoriu şi greu de apărat.

Un alt scenariu care a fost luat în considerare implică cucerirea întregii părţi de sud a Ucrainei pentru a lega Rusia şi forţele ei de securitate din regiunea separatistă Transnistria.Conform logicii acestui scenariu, Kievul ar fi paralizat prin faptul că i-ar fi tăiat cu totul accesul la Marea Neagă şi ar securiza în acest fel toate interesele ruse din această regiune într-un arc complet.

Acest scenariu implică totuşi o operaţiune complicată de corelare peste un râu destul de mare şi cu un teren extins şi vulnerabil din punct de vedere logistic. În acest scenariu, poziţiile de apărare nu pot fi stabilite pe Nipru, pentru că acest lucru ar cere un mare număr de trupe care să apere terenul, fără a avea luxul unei bariere naturale. Săracul oraş Odessa ar trebui să fie capturat în cele din urmă, ceea ce ar reprezenta o lovitură importantă pentru economia ucraineană.

Cele două scenarii care implică extinderea de-a lungul coastei prezintă însă defecte importante pentru că lasă trupele ruse în poziţii extrem de expuse. Un front întins pe un teritoriu de şes, împărţit de un râu, nu este o situaţie chiar ideală. Există însă opţiuni pentru ruşi pentru a depăşi aceste probleme.

Acestea ar implica cucerirea jumătăţii de sud a estului Ucrainei într-o încercare generală de a implica mai puţine forţe de luptă. Chiar şi în acest caz, flancul rusesc rămâne extrem de expus şi nu beneficiază de avantajul strategic oferit de râul Nipru. Mare parte a poziţiilor defensive nu ar fi ancorate pe râul Nipru, ci pe linia de demarcaţie trasată între Harkov şi Dnipropetrovsk, prin controlul acestor două oraşe şi al Zaporiziei.

Un ultim scenariu elaborat de Stratfor poate corecta cu uşurinţă toate aceste probleme. Pe scurt, Rusia ar putea pune stăpânire pe tot estul Ucrainei până la Nipru, controlând toate trecerile importante şi folosindu-se de uriaşul obstacol al râului Nipru ca frontieră terestră.

Cu toate acestea, cucerirea întregii regiuni ar necesita un număr mare de forţe care să trecă în estul Ucrainei. Ocupaţia care ar rezulta de aici ar necesita, de asemenea, o campanie masivă de contrainsurgenţă, inclusiv operaţiuni în unele părţi ale Kievului, dar şi ale Harkovului, Dnipropetrovsk-ului şi ale altor oraşe, unde un nivel înalt de rezistenţă ar fi de aşteptat.

 

 

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
  1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

    Un Nou Lider Unionist:
    generalul Ion Costaș,
    care va crea
    Noua Partidă Națională Unonistă
    la Chișinău

    http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/un-roman-exemplar-generalul-ion-costas/

    Totuși RE-Unirea se va realiza. Chiar în 90-91, am avut o întâlnire la Huși, unde eram eu, Snegur, Iliescu, Roman și Spiroiu, și am discutat mai multe probleme printre care și cea de RE-Unire, pe care eu am propus-o. Ei au spus că districtul militar Odesa și Uniunea Sovietică stă aici pe Prut, iar noi nu putem să ne unim. Mă considerau nebun, însă atunci era momentul oportun.Acum din datele pe care le dețin eu, circa 35-40% dintre moldoveni și-ar dori RE-Unirea cu România și e o cifră destul de bună. Iar odată cu schimbarea noii generații și cu schimbarea atitudinii aici la București, cât și la Chișinău, va da Dumnezeu și va veni RE-Unirea.

  2. Cred si eu ca aceste previziuni se pot adeveri, dealtfel rusii nu au respectat niciodata pacea. Au acatac primii si s-au dat drept victime. Desigur o Rusie poate sfisia Ucraina ca pe un catel care nu are inca colti. Deasemenea si RM care este o improvizare si nu are nici un sistem de aparare viabil. Deci deja ar trebui sa ne integram in sistemul de aparare UE-OTAN-RM unde sa beneficiem de suport logistic imediat in caz de agresiune, deasemenea trupele RM trebuie echipate si antrenate la nivel cel putin sa poata duce misiuni de aparare si securizare a frontierei dar si de control al teritoriului care e supus unui tratament si atac informational din partea Rusiei in Transnistria si Gagauzia unde au populatie filo-rusa. Deci cine stie care este efectivul trupelor RM ? Care este capacitatea lor de reactie si aparare ? Cine ne va ajuta in caz de atac ? Avem blindate moderne si sisteme de respingere a atacurilor cu blindate ? Nu vi se pare ca in 36 ore din sudul RM se poate trece foarte usor si lua tot cu asalt ca in Crimeea ? deci cam la asta ar trebui sa se gindeasca STATUL MAJOR al RM in cooperare cu toti, granicerii,carabinerii, trupele de interne. Rusii la noi sint exact ca si arabii in Israel, la inceput se infiltreaza apoi fac bordel si daune peste tot.
    O sa va zboare capurile la toti daca azi nu o sa va treziti si va deziceti de practicile voastre in raport cu UE-ROMANIA-OTAN nu o sa va ajute nimeni, nici nu o sa va asculte daca o sa continuati sa va discreditati singuri, este dealtfel o tactica inteligenta ruseasca sa va distruga economic prin coruptie santaj si sa favorizeze degradarea in societate, ei inschimb nu au renuntat la tactici militare si cuceresc terenul prin „vointa poporului”, trezire MARI SEFI din RM. Mai bine deja incepeti sa refaceti valul lui traian in sudul tarii si sa puneti un sistem de aparare in caz de atac la fel din partea nistrului. Ceea ce se intampla in Ucraina azi miine poate ajunge la noi, cu siguranta odata cu capturarea Odesei, nu mai devreme, apoi va reciomand sa angajati experti straini si chiar militari straini in armata RM ca sa va ajute.
    Nu vreti UE , bine !!! Nu vreti OTAN , bine !!! Nu vreti Romania , bine !!!
    DA IN SIBERIA VRETI ??? ASA PE VREO 20 ANI SA VA PUTREZEASCA OASELE ???
    TREZIRE TARA DUSMANUL E LA POARTA VOASTRA.

  3. Ei Rusii sint mai puternici prin organizare, prin mentalul lor, prin sitemul de informatii, noi insa avem numai lepadaturi si javre care cauta un interes personal.
    De aceea suferim, ginditi-va ca intrind in UE cu sau fara ROMANIA, vom avea 1000 de posibilitati sa dezvoltam tara prin productie locala, comert si alte lucruri positive, deci totul este pus sub pericol, doar prin coeziune si nationalism vom putea invinge, prin renuntarea la tot ce e rusesc si legaturile cu estul, prin denuntarea politicienilor care au interese personale si care fac politici anti-nationale si pro-rusesti.

  4. Va dau exemplul Olandei, aceasta tarisoara a fost la cheremul Habsburgilor si dependenta de Spania, o colonie a Spaniei, cam ce este RM fata de Rusia, ei olandezii sint cam ce ne consideram noi moldovenii, nu sint nici germani nici francezi, deci ca sa devina independenti au luptat pentru tara lor. Spaniolii au distrus orase intregi dar ei Olandezii si-au cucerit independenta pina la urma. Credeti ca Rusia va lasa RM rebela, asa se uita la noi, ca la o colonie rebela, care nu vrea nici cu ei nici cu Romania sau UE-OTAN, credeti ca va lasa RM in voia sortii ?
    Inca este timp de facut ceva inca agresurii rusi si asasinii nu au ajuns la hotarele Moldovei…

  5. Trebuie sa va decideti toti de partea cui stati si care este identitatea voastra.
    Romani, Moldoveni , pro-europeni, pro-rusi, conceptul de neutralitate nu mai este valabil in contextul situatiei geo-politice actuale.

  6. Altfel mi-e frica ca cam in primavara-vara viitoare o sa dati faliment si o sa fiti absorbiti de omuletii verzi care vor striga Moldova este a Noastra , iar cei ce au talharit acesti 22 ani nu le va ramine decat sa si ea valizele si sa plece undeva, iar cele 3 mln ramase in tara vor stringe din umeri si vor da din cap cu behait, precum turma de oi, acolo cine i paste acolo se duc si accepta tot ce li se spune.

  7. Rusia cand vrea va ajunge pana la PRUT. SOLUTIA : divortul de Transnistria si UNIREA cu ROMANIA.

  8. Transnistria trebuie retrocedata Ucrainei acesta e teritoriu lor de drept iar noi sa recuperam Cetatea alba si Cernauti, sa punem frontiera pe Nistru si sa fie ei sanatosi cu toata rusaraia lor, asa trebuia facut inca din 1992.
    Dar nu este tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *