Pt Radio Moldova: ”Cu Leancă s-au furat BEM și Aeroportul, a scăzut nivelul de trai. Viitorul Guvern va fi tot unul corupt”

Am fost solicitată în cadrul emisiunii moderate de Eduard Maceac să spun o opinie despre actuala situație politică din R.Moldova. Iată ce am spus:

”Bună seara și La Mulți Ani, pentru că sunt prima oară, în acest an la Radio Moldova.

Mă aflu în Germania. Cu 10 zile în urmă, fiica ne-a dăruit încă două nepoțele, gemene, – Daniela Beatrice și Elisabeth Beatrice.

541939_10152208597742834_476527799_nDar, nu cred că Moldova nu se descurcă fără mine, mai ales că se descurcă ba fără Parlament, ba fără de Guvern învestit cu drepturi pline. Eu revin pe 1 martie.

Situația politică din al doilea stat românesc nu e bună, deși partidele de la guvernare au smuls – mai mult ilegal și prin minciună – voturile majorității votanților proeuropeni, care acum regret ce au votat. Noi, PNL, am spus clar în campanie că cele trei partide doar vorbesc de Europa, de NATO, de justiție, de stabilitate. Dar în realitate liderii și grupările lor mafiote se tem de justiție și de pușcăriile europene și, așa cum prevăzut, stopează, împreună cu Voronin și comuniștii, parcursul european.

Acum întrebarea e ”Cine votează Guvernul Leancă?”

Noi, PNL, nu credem în isteria că Leancă e salvarea. Cu Leancă s-au furat BEM și Aeroportul, a scăzut nivelul de trai. El nu a oprit jafurile. Nu le va opri Leancă nici acum. De aceea, – să îl voteze forțele care formează majoritatea. Dacă PL, neavând membri în Guvern, îl votează, va fi responsabil pentru un Guvern corupt, având în spate clanuri comunisto-oligahice proruse, asupra cărora nu va influența. Pentru că Ghimpu nu a vrut unirea forțelor liberale românești, ca să fie mai multe voturi proeuropene cu adevărat în Parlament. Plus că, în spațiul public, se vehiculează că Filat nu-l prea dorește pe Leancă și dacă Ghimpu îi va face în ciudă și îl va vota pe Leancă, bucuria îi va fi scurtă. Pentru că Guvernul va fi condus de Filat-Plahotniuc-Voronin. Unele hotărâri legate de Ziua Biruinței, alte proiecte de legi comuniste arată că va fi un Guvern prorus.

Și încă ceva. Mă bucur că se trezesc factorii europeni, sătui să adreseze urări de bine Republicii Moldova, cufundată grav în corupție generalizată, în mafie, dare/luare de mită.

Raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, Petras Austrevicius, a spus, apăsat, că a venit vremea “schimbărilor adevărate” și atrage atenţia politicienilor de la Chişinău că autorităţile de la Bruxelles monitorizează atent situaţia, că factorii europeni ”nu sunt orbi”, adică văd ce se întâmplă la noi.

Și, acum, ne întrebăm: Cine amenință securitatea și viabilitatea statului R.Moldova, care trebuie să se unească inevitabil cu România? Unioniștii, care au curajul să lupte pentru acest obiectiv firesc și necesar, sau tâlharii/abonații la banul public și european, care slăbesc statul, compromit democrația și orientarea europeană, furând exact pentru că știu că va fi Unirea și se tem de pârnaie?”

http://infoprut.ro/36209-raportor-european-pentru-rm-pe-suntem-satui-de-urari-de-bine-pentru-rep-moldova.html – LIVIU G. STAN 9 februarie 2015

Raportor european pentru RM în PE: “Suntem sătui de urări de bine pentru R.Moldova”

Flagelul corupţiei ameninţă suveranitatea statului, iar cât timp elita politică de la Chişinău va alege un procuror general numit pe criterii politice, lupta anticorupţie nu va înregistra nicio evoluţie majoră, consideră europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European.

“Atâta timp cât Procurorul General în R.Moldova va fi numit de către vreun partid politic, nu prin proceduri transparente, ne putem oare aștepta schimbări majore? Politicienii nu trebuie să influențeze diverse instituții publice cum ar fi Departamentul Vamal, Serviciul Fiscal, Centrul Anticorupție etc. Uitați-vă la alte state, cum au rezolvat problema? Procurorii și polițiștii care luptă contra mafiei siciliene, au viziune, au mâinile libere. Dacă vreun politician încearcă să te influențeze și dispune de instrumente să te influențeze, poți obține vreun rezultat bun? E imposibil. Corupția este o maladie, e o maladie grea și trebuie să înțelegem că – ajunsă la un anumit grad în instituțiile statului, – corupția pune în pericol suveranitatea și stabilitatea din stat. De aceea, corupția trebuie stârpită și prevenită de la început, altfel – va deveni ca un balansoar, adică un partid vine, face abuz de diferite proceduri și perpetuează corupția, apoi vine următorul și face la fel. O condiție primară este neimplicarea politicului în combaterea corupției. Nu am încredere în așa- numitele instituții de investigare independentă a cazurilor de corupție, care sunt, de fapt, marionete ale partidelor politice. Astfel, schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupției”, explică Austrevicius în ediţia electronică a Ziarului de Gardă, într-o mostră dintr-un interviu ce va fi publicat pe 12 februarie.

Raportul pentru Republica Moldova în PE spune că a venit vremea “schimbărilor adevărate”, a ieşirii din cercul vicios al “urărilor de bine”. Petras Austrevicius atrage atenţia politicienilor de la Chişinău că autorităţile de la Bruxelles monitorizează atent situaţia din Republica Moldova. “Noi nu suntem orbi, noi monitorizăm situația”, subliniază apăsat europarlamentarul în interviu.

“Suntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel va fi doar un teatru”, mai afirmă Austrevicius.

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
  1. Interesant, nu stiam ca sub Leanca s-au „privatizat” pe sub mana doua institutii f. importante din RM. De mult timp urmaresc ce se intampla in RM, vorbesc de scena politica, fara sa am pretentia ca as fi nu stiu ce analist, nici vorba, pot sa anticipez fara teama ce se va intampla in RM in urmatorii ani, asta daca zona nu intra intr-un conflict armat….,vezi Rusia. Cine crede ca RM, prin propriile mijloace, prin politiciieni si mecanismele care le are la indemana va reusi sa scoata tara din coruptie/saracie sau si mai mult sa o puna pe sine spre UE sau spre Romania, pe scurtatura spre UE, se inseala amarnic sau este inconstient de vis-a-vis de realitatile cotidiene sau blufeaza. Apreciez munca d-nei Pavlicenco, am spus de mai multe ori si nu mai repet, cu toate acestea, nu e decat pura teorie ceea ce spune domnia sa. In RM indiferent daca vine partidul pe care d-na Pavlicenco il reprezinta sau orcine altcineva, partide sau persoanaje asa-zis importante cu alura democratica, practic, nu se va intampla NIMIC semnificativ in sensul dorit, cu mici exceptii pe ici pe colo. In opinia mea RM nu are forta si nici oameni capabili acum si nici in viitor care sa duca aceasta republica intr-o zona democratica, nu are resurse umane si nici de alta natura, doar, daca intervine cineva din afara, prin presiuni puternice, doar asa poate fi scoasa din mocirla RM. Din RO se vede ca-n palma unde va aflati, dar nu asta-i problema in discutie, ideea e ca nu poate RM, indiferent cine vine la conducere sa duca acesta felie de pamant in randul tarilor civilizate, din pacate. Nu functioneaza nimic in RM asa cum trebuie, e nevoie de multa, multa munca si dibacie pt. a pune pe roate democratia oriunde in lume, uitati-va la RO, la Grecia, Italia…,tari incomparabile cu RM, toate au mari probleme si gafaie incercad sa scoata la capat cu coruptia si nu prea reusesc, sigur nu se compara cu ce-i in RM, acolo-i mafie intitutionalizata. Pe de alta parte sunt tari ca cele baltice, mici, care seamana cu RM dar nu seamna, e alt aluat acolo, deja e o alta discutie.

  2. Acest gen de material, publicat cu obstinatie de d-na Pavlicenco, are un rol f. important, nu ca domnia sa nu ar stii ceea ce eu am spus mai sus, stie, dar faptul ca mereu persevereaza pe o atitudine democratica care s-ar dori, pe buna dreptate, implementata in RM, chiar si teoretic, face bine la mental, la psihicul oamenilor care au nevoie de o raza de speranta ca intr-un viitor va veni si la ei dreptatea si bunastarea. Pt. acest lucru am o mare admiratie, putine persoane mai stau de veghe in avampostul democratiei moldovenesti……., dar una sigur e acolo si steagul sus. Asta imi place mult de tot. Ramane asa..!

  3. erata:….mafie institutionalizata;

    ……….si tine steagul sus.

  4. Nicolae Steinhardt: ”In politica nu trebuie intotdeauna sa cistigi, ci sa iti mentii convingerile, pozitiile, sa incerci sa ai dreptate si sa demonstrezi mereu acest lucru.”

  5. D-le Furnică, la părerea mea oamenii de care spuneți:„In opinia mea RM nu are forta si nici oameni capabili acum si nici in viitor care sa duca aceasta republica intr-o zona democratica, nu are resurse umane si nici de alta natura,”, sunt. Problemele principale cu care se confruntă segmenrul prodemocratic este lipsa curajului de a spune lucrurilor pe nume (acum trebuie de mers direct, deschis pe calea Reântregirii românești, povestea cu „ne vom uni când vom fi acceptați în UE” e contraproductivă, deoarece nu prea are ceva radical în care să se vadă o posibilă schimbare mai radicală și mai repede a situației cetățenilor, deoarece sunt destui care au acelaș mesaj cu integrarea în UE. Cei de la guvernare,tot asta spun, iar cetățeanul nu vede, nu are încredere că cei de vor veni,nu vor face la fel ca aceștea, adică, situația ese cam așa:„Aceștea,când i-am ales la putere,tot de integrare europeană ne spuneau și sau apucat de hoții, care e garanția că vom alege pe alții și nu se vor apuca și ei de hoțit sub pretext de integrare europeană, ei pur și simplu vor latreucă în locul lor” Iar DNA peste Prut lucrează cu rezultate vizibile…Deci, pe de o parte trebuie curaj ca intelectualitatea să meargă deja deschis pe mesaj unionist, 25 ani de statalism moldovenesc demonstrând cu brio că singuri nu ne putem usprăvi cu hoții și corupții(un argument serios pentru a promova descis unionismul), pe de alta trebuie unificate într-o entitate paridele proromânești (brend-ul PNL fiind cel mai binevenit spre a fi acceptat de forțele pro românești, deoarece are ceva corespunzător peste Prut). Unificarea ar reuși să termine odată cu argumentul zomboghimpizaților „Votați-ne pe noi, că partiduțele nu au șanse să treacă pragul”, iar cele mai luminate minți ar putea să-și unească/coordoneze activitatea spre a obține cele mai bune soluții necesare pentru rezolvarea problemelor.

  6. Dl. Marian, oameni de bine, care vor sa fie bine si frumos in RM, categoric ca sunt, dar nu despre asta e vorba, sunt convins ca nu la acesta categorie va referiti ci la profesionisti de mare valoare…,dar eu va spun ca nu-i aveti si nu o sa-i aveti in viitorul f. apropiat, sa ma explic nitel. Nu stiu cat stiti si ce stiti despre RO, sa luam ca exemplu ceea ce s-a intamplat in RO si se intampla in momentul de fata, e oarecum o imagine in oglinda a ceea ce s-ar putea intampla in RM in viitor. Dupa parerea mea, RO nu puate sa devina tara democrata prin propriile forte, acelasi lucru pe care l-am spus si despre RM, nu are oameni cu scanteie politica si cu har politic, repet, NU are oameni care sa poata face asta, sa implementeze democratia autentica, culmea, in RO sunt multi oameni de calitate la cel mai inalt nivel cu toate aceste nu putem sa ne descurcam singuri. Asta-i realitate vazuta de mine, dar eu sunt Furnica, nu un analist, s-ar putea sa-mi scape unele amanunte importante, dar ma indoiesc. Coruptia este pt. o societate, in opinia mea, egala cu un cancer in metastaza, vezi Italia,astia nu mai pot fi recuperati, la fel Grecia, dar cancerul daca-l tratezi din timp ai o sansa, n-as putea sa spun daca RO, in tratament intens acum, are o sansa sa se vindece, nu pot inca spune asta dar un lucru e f. clar acum, RO lupta f. puternic in acest moment cu acesta boala teribila, e drept, cu ajutorul americanilor in primul rand si la mare distanta cu ajutorul UE, binenteles in prima linie suntem noi, romanii cu tot ce are mai bun la ora asta acest popor. In RO, la aceasta ora se da o lupta pe viata si pe moarte pt. destinul nostru, poate si al vostru cu putin noroc. Aceasta lupta nu poate fi dusa decat de oameni speciali, comunismul a distrus aceasta categorie de oameni, asa-zisi speciali, nu numai in RO, in toata Europa de est, nu mai avem un Copusu, un Ratiu sau un Cunescu etc…, oameni care dupa revolutie sau intors acasa dupa zeci de ani de refugiu sa ne invete ce-i aia democratie.Putini erau cei care intelegeau cu adevarat ce vroiau oamenii aceia, vroiau ceea ce noi discutam acum, sa nu lase cancerul sa patrunda in organism, stiau ce inseamna, stiau ca e letal….,asta vroiau sa ne transmita pe ultima lor 100 de metri. Laboratoarele romanesti nu reusesc sa scoata inca un produs similar in momentul de fata, avem ceva dar e instabil si de aceea in mare taina americani stau si ne sterg nasucul si ne schimba pempersii….,da, da…,nu ne place poate dar asta este realitatea, ne tratam cu ajutorul americanilor, e sansa noastra, alta ne exista…..,aaaa, eram sa uit, si cu ajutorul lui Dumnezeu intotdeauna. Sigur, specialisti care vorbesc si dau lectii sunt multi in RO dar ei nu sunt decat niste umbre si nimic altceca, umbre frumos ambalate si frumos mirositoare. De aia spun, nu aveti nici o sansa, aaaa, sigur peste 50-70 de ani poate, ceva, ceva, dar deja se va trai pe alte planete pana cand apare si in RM democratia prin propriile forte, deja nu mai intereseaza pe nimeni. Democratia nu e un lucru usor deloc, e ceva extrem de greu de obtinut si f. usor de pierdut. Noi, romanii, „multumim” din inima comunismului ca ne-a adus in acesta stare. Dl. Marian, nu confundati potenta politica cu gargara politica, una-i sa vrei alta-i sa poti…..,oameni care fauresc lucruri marete pt. o natie nu apar decat foarte rar intr-o generatie si exista riscul ca poporul sa nu-l recunoasca, asta-i parerea mea.

  7. Poate că nu-i cel mai bun Leancă, asta este şi părerea mea, dat spuneţi un altul mai bun şi cu şanse de a fi votat în actuala configuraţie a Parlamentului din Moldova în care comuniştii sunt majoritari (PDL, PCRM şi Dodon).

  8. TEROAREA ROSIE MAFIOTA:
    UN ALT UNIONIST
    ASASINAT LA COMANDĂ
    IN MEMORIAM-
    1.
    Deputatul parlamentar Ion Butmalai /1964-2014/
    a fost internat în spital cu probleme cardiace imediat după anunțarea listei electorale a PLDM, la inceput de dec.2014, listă în care parlamentarul nu a mai fost inclus.
    În aceeași perioadă Butmalai a făcut o declarație publică
    prin care și-a anunțat disponibilitatea de a adera la orice altă formațiune politică.
    După externare, oficialul a anunțat o conferință de presă cu tema

    ”Deputatul Ion Butmalai sparge tăcerea”,
    dar aceasta a fost anulată în aceeași zi sub pretextul unor motive de sănătate.

    2.
    Pe contul său de facebook, adăugată acum o săptămână,
    deputatul scria că
    ”avem nevoie și noi în Moldova de sânge și hotărâre EUROPEANĂ!”,
    distribuind o știre despre formarea Guvernului ucrainean.
    3.
    În ultimii ani, Ion Butmalai a fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic
    de la guvernare, venind cu declaraţii şi dezvăluiri răsunătoare.
    A scos la iveală informaţii importante în mai multe scandaluri de rezonanţă,
    precum vânătoarea din Pădurea Domnească,
    cercetarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de către Interpol,
    atacurile raider asupra băncilor şi companiilor din Republica Moldova etc.
    Fiind secretar al Comisiei Securitate din Parlament, dânsul a anunţat despre existenţa unor dovezi care confirmau faptul că preşedintele Curţii Constituţionale,

    Alexandru Tănase, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi,
    au fost complicii atacurilor raider asupra Băncii de Economii.
    În special, fostul deputat a dat în vileag informaţii despre Plahotniuc,
    spunând că în arhivele instituţiilor de drept există multe date compromiţătoare
    referitor la prim-vicepreşedintele PD şi a cerut de mai multe ori,
    în plenul Parlamentului, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia.
    http apropomagazin md din 9 dec.2014
    4.
    În perioada 11-14 septembrie 2014 noua forță politică,
    Alianța Creștin Liberală (ACL) creată în România în urma fuzionării
    celor două partide de dreapta, PDL și PNL s-au consolidat la nivel de tineret
    într-o singură echipă. Evenimentul a avut loc în cadrul Şcolii Politice TDL/TNL
    de la Eforie Nord, județul Constanța cu participarea a peste 400 de tineri
    din România și Rep. Moldova. În calitate de invitați de onoare a școlii politice au fost Klaus Iohannis președinte PNL, co-președinte ACL, canditat la funcția de președinte al României, Vasile Blaga, președinte PDL, șeful staffului electoral pentru alegerile prezidențiale din acest an, co-președinte ACL, Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședinte PDL, Anca Boagiu, Vicepresedinte PPE, Andreea Paul, prim-vicepresedinte PDL Konstantinos Kyranakis, Presedinte YEPP, Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL, Ion Butmalai, Deputat în Parlamentul Rep. Moldova și alți reprezentanți de bază din conducerea PDL și PNL.

    Domnul Ion Butmalai a mulțumit statului Român pentru sprijinul pe care-l acordă Republicii Moldova și a transmis un mesaj de susținere a Alianței Creștin Liberale și a candidatului acesteia pentru președinția României domnul Klaus Iohannis, menționând:

    „ Doresc să mulțumesc Statului Român
    pentru sprijinul permanent pe care-l acordă Rep. Moldova.

    În contextul în care România se află în plină campanie electorală
    pentru președinția României consider că unificarea partidelor de dreapta
    este cea mai bună soluție, iar Klaus Iohannis este cel mai bun candidat
    pentru funcția de președinte al României.

    SĂ NU UITAȚI, DOMNULE KLAUS JOHANNIS,
    CĂ ROMÂNIA NU ESTE PÂNĂ LA PRUT, CI PÂNĂ LA NISTRU !

    /Nota noastra:
    acesta este unul din motivele pentru care a fost asasinat, este primul politician din Parlamentul de la Chișinău
    care s-a declarat deschis unionist /

    Vreau să dau asigurări că noi cei din Moldova vom face tot posibilul
    ca la 1 decembrie să putem sărbători victoria noastră comună –
    Klaus Iohannis la președinția României și PLDM la Guvernare în Republica Moldova”.
    5.
    Ricky Ardezianu, cântăreţ Unionist / apropomagazin din 10 dec. 2014/:
    „L-am cunoscut pe Ion Butmalai la Putna pe 1 decembrie anul 2013,
    unde venisem cu un concert de cintece patriotice de Ziua Romaniei!
    Era cu doi preoti de pe la noi. Dupa ce ne inchinasem la mormintul Marelui Voevod,
    mersesem mai departe sa vizitam muzeul, unde ne-am si fotografiat pe fundalul tabloului enorm al lui Stefan cel Mare!
    Era un mare patriot Ion Butmalai, un mare român, un mare luptator pentru românism și Tara! Revenind in Basarabia ne mai sunam, discutam pe diverse probleme stringente
    ale contemporanietati noastre, ale republicii noastre!
    Era un om erudit, inteligent, direct. Niciodata nu se temea sa spuna lucrurilor pe nume!
    Era un dusman de temut al coruptiei, al minciunii politice, al fardelegilor.
    Avea acest om niste calitati, ce putinora le-a mai ramas!
    Una din ele era dragostea fata de oameni si Neamul românesc!
    Visa sa vada Ţara Româneasca RE-Întregita!
    Era saritor la nevoie si avea cuvint!
    Prin septembrie de ziua lui il sunasem sa-l felicit si el mi-a spus,
    ca se afla la spitalul guvernamental.
    Mersem intr-acolo. Imi spuse ca dupa ce a avut o discutie dura cu dnii Filat si Leanca
    i s-a facut rau si a fost dus la spital cu deagnosticul (dupa cum imi spuse dinsul)
    preinfarct miocardic. Suferea nespus, ca nu este folosit de catre partidul din care facea parte, la justa valoare, ca era marginalizat. Ma rugase sa-i organizez niste intilniri cu sefii (cunostintele mele) din alte partide de dreapta, avind intentia sa-si indemne alegatorii lui
    din citeva raioane din sud si Ungheni, care mergeau dupa el, sa voteze pentru acestea!
    Unul dintre ei refuzase sa se intilneasca cu al doilea urma sa se vada..!

    Păcat! Ar fi putut face foarte multe Ion Butmalai in politica moldoveneasca!
    De asemenea oameni neinfricati se simte lipsa in toate sferile existentei noastre!
    Dumnezeu sa-l ierte!”,
    – se arată în mesajul postat de Ricky Ardeazianu pe contul său de Facebook.
    6.
    Declarație Ion Butmalai, 9 octombrie 2014 –
    „Am fost înlăturat de pe lista candidaţilor PLDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie
    la comandă, la o decizie, o înţelegere a unor persoane, pentru că sunt incomod.
    Este o comandă politică a domnului Plahotniuc, ăla care de multe ori m-a ameninţat
    şi a spus că o să facă tot posibilul ca să nu mă regăsesc pe listă cu unii colegi ai mei.
    Am muncit 7 ani de zile, am muncit cu suflet zi şi noapte, mi-am dat toată străduinţa.
    Eu am fost cel care am vociferat de la tribună despre multe mizerii şi atitudini criminale ale unor conducători ca acelaşi Plahotniuc şi alţii, care au furat şi au distrus această ţară.
    E o politică mârşavă făcută de acest individ Plahotniuc.
    Nu este posibil ca în ţara asta să conducă un oligarh,
    un criminal şi un om care nu merită nici să trăiască în Moldova,
    nu tocmai să fie pe listă numărul 2 la Partidul Democrat. Este ruşinos!
    Nu mă tem, o să merg înainte, eu sunt gata să lupt politic împotriva dezmăţului şi mizeriei
    care este în RM şi o să mai spun încă multe lucruri cetăţenilor.
    Nu o să stau locului, nu mă dau umilit şi călcat în picioare de oligarhi
    care cred că dacă nu sunt în lista candidaţilor, n-o să pot să lupt. Ba o să lupt.”
    N.B.
    un comentariu preluat de pe protv:
    – Păcat! (09.12.2014 23:36)
    „Acest OM nu a putut nici un minut să se sinucidă.
    L-am cunoscut personal, un om cu coloană vertebrală,
    cu caracter și foarte exigent. Mereu a spus adevărul crud doar in față.
    Sunt foarte multe semne de întrebare,
    la care vrem răspuns adevărat și nu cumpărat, corupt!
    Dumnezeu să-l ierte!„

  9. D-le Furnică,la ce ultimile D-ră constatări? Să stăm cuminți, că totuna nu vom reuși nimic? Ceva de genul: Nu vă porniți acum în pădure că o să vă pape lupul… La părerea mea, deja suntem porniți, drumul în hățiș e periculos, știm asta, la D-ră în Ro primii„lupi” deja se „odihnesc” în „case de stat”.Procesul de lecuire de cancerul corupției sa început. La, părerea mea, mai nimerit din partea d-ră ar fi să citim și ceva mobilizator,soluții să propuneți și D-ră (eu am propus două pentru etapa de dezvoltare prin care trece R.Moldova la moment), adică ce credeți că ar fi bine de făcut în situația concretă de aici, reeșindu-se din experiența acumulată în Ro când se crease situația de care ați vorbit. Pe scurt, mai mult avem nevoie de propuneri pentru soluții decât de constatări de realități, ele mai mult ne-ar ajuta. Da, știm și singuri că e greu, și mai mult ne-ar folosi o gândire pozitivă cu soluții, decât una pesimistă cu constatări de realități.

  10. Adică v-am descifrat mai pe lung spusele lui Nicolae Steinhard…(vedeți mai sus)

  11. De acord cu opinia dlui Furnica. In Republica Moldova coruptia este institutionalizata la nivelul cel mai inalt: Guvern, Parlament, Procuratura, Presedintie, departamente, administratiile centrale si locale. Doar masuri imediate, ferme, profunde de interventie, cu ajutorul institutiilor europene, americane si, nu in ultimul rand, al celor romanesti in domeniul justitiei se poate salva RM ca stat. Ar fi naiv insa sa credem ca o astfel de solutie ar putea fi propusa, acceptata si implementata de actuala clasa politica corupta. Pentru salvgardarea averilor dobandite prin jaf, actualii decidenti vor face totul posibil, pe cai aparent democratice, ca sa impiedice dezvoltarea unui astfel de scenariu si vor apela la santajul permanet cu coalizarea cu fortele prorusesti, foarte puternice inca in RM. In lipsa unei vointe populare, clar si ferm exprimate prin actiuni legale de protest, nimic nu se poate schimba! Dar cine sa o faca, daca nu avem o societate civila in RM?

  12. Dl. Vizireanu, ati descris destul de obiectiv situatia .

  13. Oferta de unire a României către Republica Moldova va fi înaintată pînă în 2016

    Oferta de unire a României către Republica Moldova va fi înaintată pînă în 2016, la finalul actualei legislaturi de la București. Lansarea grupului ,,Prietenii Unirii” în Parlamentul României, care a avut loc marți, 10 februarie, la Palatul Parlamentului, reprezintă o garanție în acest sens. Despre aceasta se spune într-un comunicat de presă al Platformei unioniste „Acţiunea 2012”.

    http://tribuna.md/2015/02/10/oferta-de-unire-a-romaniei-catre-republica-moldova-fi-inaintata-pina-in-2016/
    După cum relatează TRIBUNA, sursa citată menţionează că „senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice parlamentare și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și de intermediere a dialogului cu celelalte instituții relevante, să implementeze proiecte pentru unirea României cu Republica Moldova”.

    „Dezvoltarea infrastructurii comune (aeroportuare, feroviare și de transport rutier), urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești sînt cîteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar ,,Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze pînă la încheierea mandatelor din actuala legislatură”, mai precizează sursa.

    Cristina Gurez

  14. Oare nu este cazul ca oamenii politici români să descrie ipotetic, în termeni concreţi cum văd o construcţie statală dintre România şi R.Moldova în eventualitatea că Moldova va lua decizia să se alipească României? Tinerii care au afişat pe Palatul Parlamentului din Chişinău harta României întregite au dreptul moral să ştie la ce să se aştepte în cazul că ţara lor ar dori să ni se alăture. Aşa cum acum se regretă de unii oameni politici că a fost pierdută oportunitatea din 1989-1990, oare peste 10 ani nu se va spune că s-a ratat şi momentul 2018?

  15. a scri din germania pot toti, dar sa lucreze in teritorie mai putini. iata caz real, gandon a lucrat in teritorie… are la mana prostimea. numai bine. Mai bine ati lucra la un poiect nou, prin care sa sustineti o nua stanga proeuropena. ceea ce va acoperi gaurile lasate de dreapta in partea cea lalta. ce credeti voi, ca stanga nu vrea sa traiasca bine? privitil pe sevsiuc cu nina, ei nu se duc in vacanta in rusia, ci in partea opusa. dece nici un partid nu uneste in jurul lor in primul rand minoritatile, ca de la ei se incepe bardacul in moldova, pe ei kremlinul ii prosteste mai mult decat pe moldoboi. Infiintati ceva asemanator cum lipovenii din romania, creati poduri intre minoritati, aratati ca ei traiesc mai bine ca cei din est, sa inteleaga ca toti sunt protejati, datile partid de stanga, ca multora le place culori rosii, cu stele rosii etc. ce e greu de clonat exact un partid ca a lui boronin si gandon, cu aceleasi obiectii, numai ca sa fie diametral opus de rusia, sa fie pentru europa, dece nimeni nu acopera aceasta nisa pe piata moldovei???

  16. Pt cumnatu_lu_cumatru

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
    a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  17. Anatol Placinta Ion

    FRATI MOLDOVENI

    aruncati armele

    NU TRAGETI IN TRANSNISTRNI LA OrDINUL africanului OBAMA

    NU VADATI viata pentru americani

    dezertati din Armata si fugiiti in Romania

  18. discutiile despre unire sunt pur teoretice. Unirea se poate realiza cand macar coruptia din AMBELE tari este eradicata, adica justitia implementata. bineinteles ca si aspectul economic e important dar la asta se poate lucra din moment ce coruptia e minimalizata. O mare problema la unire e populatia rusofona care nu gandeste pragmatic ci mai mult dupa ideologia lui lenin…e cumva normal fiinca in ultimul secol au gustat doar comunism. Deci e necesara educarea grupurilor etnice sa gandeasca dpdv social si comunitar si nu la nivel de turma care asteapta porunca vreunui ideolog psiholog. deci uniti-va dar nu-i aduceti si pe rusi ca iese taraboi nasol. Romanii si mai ales polonezii nu prea sufera rusia…asta e o certitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *