Imunitatea Președintelui unui stat nu poate fi absolută – creăm precedente și la CEDO

După numeroasele dosare câștigate de PNL și Vitalia Pavlicenco în R.Moldova – care au permis să se discute public despre Unire, să existe un partid cu Statut unionist, să nu îți îngrădească nimeni, fără motiv, trecerea frontierei peste Prut, să fii declarat, în lipsa Legii Lustrației, cu un trecut curat, neKGB-ist, pe care, la sigur, l-o fi având cei ce te atacă, iată că la CEDO s-a examnat, pentru prima oară, cât este de ”intangibil și inatacabil un Președinte de stat care denigrează pe cine dorește el”. Voronin acum să își pregătească ”argumentele” și ”probele”, iar un actual sau viitor Președinte, care se va crede Dumnezeu, să știe că va compărea în fața justiției dacă va leza onoarea și demnitatea oricui… Urmează, mai jos, o explicare exhaustivă făcută pentru public de avocatul la CEDO în cazul acesta, Vlad Gribincea. V.P.

http://soerenkern.com/2014/01/ echr

3 decembrie 2014

echrLa 2 decembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea), Camera a treia, a pronunțat hotărârea Urechean și Pavlicenco vs. Moldova. Curtea a constatat că refuzul automat al instanțelor judecătorești de a examina acțiunile în defăimare împotriva șefului statului, pe motiv că acesta beneficiază de imunitate, încalcă dreptul de acces la justiție garantat de art. 6 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Hotărârea are la bază două cereri depuse de politicienii Serafim URECHEAN și Vitalia PAVLICENCO. În anul 2004 și, respectiv, 2007, fostul Președinte al Republicii Moldova, Vladimir VORONIN, a făcut declarații defăimătoare la adresa lor în cadrul unor interviuri difuzate la televiziune, la ore de maximă audiență. Acesta a acuzat-o pe Vitalia PAVLICENCO de apartenență la fostul KGB, iar pe Serafim URECHEAN, primar al Chișinăului în acea perioadă, că a pus bazele unui sistem corupt în stil mafiot în Primăria capitalei.

Serafim URECHEAN și Vitalia PAVLICENCO s-au adresat în judecată împotriva dlui Voronin și au pretins că declarațiile dlui Voronin sunt false. Instanțele judecătorești au refuzat examinarea cererilor, pe motiv că ultimul a făcut declarațiile în timp ce deținerea funcția de Președinte al țării, care, conform art. 81 din Constituție, beneficiază de imunitate. Deși art. 81 din Constituție prevede că imunitatea Președintelui se referă doar la opiniile exprimate “în exercitarea mandatului”, judecătorii nu au examinat dacă declarațiile au fost făcute de dl Voronin în calitate privată sau în cadrul exercitării mandatului de Președinte și au menționat că Președintele țării nu poate fi tras la răspundere civilă.

Curtea a constatat că imunitatea Președintelui este compatibilă cu art.6 din CtEDO, însă această imunitate nu ar trebui să fie prea largă. În aceste cazuri imunitatea oferită Președintelui țării a fost excesiv de largă. Deși art.81 din Constituție condiționează imunitatea Președintelui de “exercitarea mandatului”, instanțele de judecată din Republica Moldova nu au examinat dacă dl Voronin a făcut declarațiile în exercitarea atribuțiilor de Președinte al țării sau în calitate privată. Pe de altă parte, Constituția nu definește limitele imunității prezidențiale în ceea ce privește defăimarea. Această prevedere a fost interpretată de judecătorii naționali ca oferind o imunitate absolută și perpetuă și a făcut ca Președintele să nu poată fi tras la răspundere chiar și după plecarea din funcție. Curtea a menționat că, cu cât este mai largă imunitatea, cu atât mai convingătoare ar trebui să fie motivele care o justifică. În orice caz, oferirea unei imunități de blanchetă Președintelui țării trebuie evitată. De asemenea, având în vedere că în Republica Moldova, în anii 2004 și, respectiv, 2007, nu exista un pluralism în mass media, reclamanții, care erau și politicieni, nu au putut să reacționeze eficient la acuzațiile pe care ei le considerau defăimătoare.

Curtea a acordat dnei Pavlicenco EUR 3,600 cu titlu de prejudiciu moral și EUR 5,289.6 cu titlu de costuri și cheltuieli. Dl Urechean nu a solicitat compensații.

Soluția Curții a fost adoptată cu votul a patru din cei șapte judecători ai Camerei. Trei judecători (Šikuta, Pardalos și Grițco) au votat împotriva constatării unei violări a Convenției. Hotărârea Curții nu este definitivă și poate fi contestată la Mare Cameră a Curții în termen de trei luni.

Dl Urechean a fost reprezentat de către dl D.Graur, iar dna Pavlicenco – de către dl V.Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Aceasta este prima ocazie în care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a examinat imunitatea Președintelui țării.

http://crjm.org/cedo-imunitatea-presedintelui-tarii-nu-poate-fi-absoluta/

 

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. The Russia Putin plans for Transnistria and Moldova failed.

  In march 2014,this year,KGB FSB Tiraspol asked Moscow for anexation Transnstria as part of Russia federation.The problem was that Russia has no money to feed another 1 milion russian people,pensions,salaries to pay,so the plan collapsed.The other point,Russia did not and do not want to fight in 2 countries in the same time-Moldova and Ukraine,so they prefer to wait.What to wait about? Nobody knows,nobody expected in Moscow FSB for so many international Embargo against Russia,and international sanctions against russian Banks accounts!In the same time,some FSB agents from Tiraspol,went this year in Odessa,and surrendered to Porosenko EuroMaidan army,important leaders from Transnistria,like Dmitry Soin,and others.Antiufeev,ex-KGB big general in USSR from Tiraspol,went in Donbass Donesk to fight.So Tiraspol,is now like nobody lands,not Russia,but no Germany,EU or Moldova!

  http://freedomissue.blogspot.ro/2014/12/the-russia-putin-plans-for-transnistria.html

 2. ARICI-POGONICI:
  ––––––––––––––––
  Sâmbătă, 6 Decembrie, de Ziua Sfântului Nicolae şi cu Luna Plină,
  Teatrul pentru copii „Ţăndărică„ din Bucureşti
  soseşte la Chişinău cu spactacolul „Fata Babei şi Fata Moşneagului„ de Ion Creangă
  în Sala Mare a Filarmonicii la orele 11 şi orele 16.
  tel. 022.22.27.34. sau 068.68.14.04.
  Vă Poftim Union-ește!
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  =========== BUCOVINA DE NORD ===========
  ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
  PENTRU TOTDEAUNA
  VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
  ====================================================

 3. Bravo Dn. PAVLICENCO, nu am stiut de aceasta fapta, cred ca aceasta masura trebuie introdusa in societatea Moldoveneasca integral, nu doar cu referire la clasa politica, astfel vom educa o generatie de moldoveni care nu se respecta si lasa temei de comportament incivil altor personaje dubioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *