Sondajele vor sa ne convinga de faptul ca „vin dodonii, selinii, formuzalii, renatosatii, de aceea trebuie revotate partidele parlamentare proeuropene” – corupte, NU? Iar jujucii platiti le fac si o campanie – votam pentru proeuropenii corupti, ca pe altii nu-i avem! Este o diversiune colectiva antiromaneasca si antieuropeana. Cei de la guvernare ii asteapta exact pe cei enumerati aici, ca sa stopeze, impreuna, intr-o veselie, implementarea acordurilor asociative.
Aveti aici rezultatele guvernarii antipopulare si antiromanesti, antidemocratice si antieuropene, ce comanda – direct sau indirect,- sondaje in care nu vor sa fie masurat, de exemplu, PNL, ca sa nu se stie ca exista si un asemenea partid. De ce? Ca sa nu aiba cine sa ii deranjeze in Parlament si sa isi faca trebusoarele murdare in continuare acolo, in Guvern sau in Primariile de tot genul, inclusiv in cea maroaie, municipala… Unde este Filat cel din 2009 cu Rechizitoriul guvernarii comuniste? De ce nu i-au pus postcomunistii pe comunisti la puscarie, dar au votat cu ei ce vreti si ce nu vreti? Pentru ca mai asteapta sa guverneze cu ei, dar, intre timp, asteapta si alte risuri bolsevice si prorusesti sa ajunga in Parlament.
In Romania, demnitarii merg pe jos la DNA si la puscarie. Votati PNL, vom aduce aici un DNA si ii veti vedea si pe politicienii nostri mergind pe jos LA RACOARE…
Reproducem mai jos date din presa si studii ale entitatilor din sectorul aociativ privind faradelegile ce au insotit modul defectuos al guvernarii fals proeuropene…
LIPSĂ DE JUSTIȚIE. Republica Moldova se clasează pe locul 141 la independența justiției, din cele 144 de state analizate într-un raport al World Economic Forum. Ucraina este pe locul 140, ca Mozambic – 123, Rusia – 109, Mongolia – 108, Uganda -106. România este pe locul 84. Estonia are cel mai independent sistem de justiției, clasându-se pe locul al 19-lea, înaintea SUA, care ocupă poziția 30. Letonia se clasează pe locul 58, iar Lituania pe 71. Georgia este pe locul 65. Țara noastră a coborât nouă poziții din 2012, când era pe locul 132. Cel mai independent sistem judiciar, este Noua Zeelandă, urmată de Finlanda, Danemarca, Norvegia și Hong Kong. UE a alocat 60 mln euro pt Programul „Suport pentru reformele din sectorul justiției”, până în 2016.
SĂRĂCIA – ”răul răului!”, M.Eminescu – sufocă R.Moldova, fiind principalul motiv al nemulţumirii populaţiei, ce se amplifică în statele prost guvernate. Din motivul subdezvoltării, mizeriei și a șomajului, statul este catalogat, în plan economic, drept cel mai sărac din Europa, marcat de șantajabilitatea conducătorilor politici, lenevie, indiferență, nepăsare, alegere greșită a strategiilor de dezvoltare, de hoția și lăcomia fără limite a clasei politice oligarhizate. Avem câțiva milionari, restul sunt săraci.
PENSIA. Valoarea medie lunară a pensiei stabilite la 1 ianuarie 2014 e de 1020,6 lei – acoperă doar 76,9 % din minimumul de existenţă.
SALARIUL mediu lunar pe economie al unui angajat este de 3765,1 lei, acoperind minimumul de existenţă pentru populaţia aptă de muncă de 2,2 ori. Lipsește clasa de mijloc.
INVESTIȚIILE. Economia Moldovei se ține pe consum și transferuri din străinătate. Moldova este pe ultimul loc în Europa la atragerea investițiilor
ECONOMIA SUBTERANĂ. IDIS „Viitorul” menţionează că, potrivit datelor oficiale, afacerile şi tranzacţiile ilegale au atins, în anul 2011, cifra-record de 19 miliarde de lei.
NARCOMAFIA. Procurorul Mun.Chișinău a făcut publică o informaţie–şoc: rulajul narcomafiei în Mun.Chişinău constituie anual 18 miliarde lei.
PRIN COMPARATIE: PIB-ul R.Moldova în 2012 a constituit 105 miliarde lei, iar Bugetul asigurărilor sociale de stat – 10 miliarde lei.
Exemple de fraude financiare și manifestări de corupție:
1.CORUPȚIA LA PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI: Dorin Chirtoacă, Primar neputincios de Chişinău: „Din păcate se fură şi aceasta e frâna cea mare în dezvoltare. Se fură ca în codru și la Primărie. Cunosc vreo 10 corupţi, prinși în flagrant, însă toţi sunt în libertate. De ce nu stau la răcoare?” Acolo, se pare, ar trebui să stea și cei ce conduc Primăria și capitala… Pe 27 Iunie 2013, Maria Ciobanu, deputat: Ceea ce se întâmplă la Piața Centrală din capitală se cheamă preluare raider de Primarul Dorin Chirtoacă, și Președintele PL, Mihai Ghimpu. La 09 ianuarie 2013 șeful interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” a semnat un contract cu SRL „Toptrans Service” privind un parteneriat public-privat de construcție a unui Centru comercial cu cinci niveluri pe teritoriul Pieței Centrale (dinspre str.Bulgară). Cel mai curios e că adresa juridică a SRL „Toptrans Service” este str.București, nr.87 (of.3), adică, exact la sediul Partidului Liberal din Moldova. Același oficiu (nr.3) e sediul juridic al Companiei „Parstar Petrol”, în spatele căreia stă bărbatul autodeclarat „curat ca cristalul”, Mihai Ghimpu, care furnizează exclusiv produse petroliere de sute de milioane de lei companiilor de stat și municipale afiliate politic PL. Contractul dintre ÎM „Piața Centrală” și SRL „Toptrans Service” este ilegal, urmărind preluarea terenului Pieței Centrale, beneficiarul contractului nefiind aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. SRL „Toptrans Service” a fost selectată fără concurs. Consiliul Municipal Chișinău nici nu a fost informat despre tranzacție. Compania nu are experiență în domeniu (e specializată în transport pasageri, comerț cu cartofi și combifuraje pentru animale), fondată doar în 2009 și având un capital social de doar 5400 lei, fără activitate în or.Chișinău. Asta în condițiile când Ghimpu își rupe cămașa de pe el, seară de seară, la televiziuni, că e unicul politician care se gândește la cei mulți, în fapt, dar, de fapt, patriarhul statalității și politicii moldovenești fură statul R.Moldova…
2.ACHIZIȚII NETRANSPARENTE: Mai multe întreprinderi de stat raportează pierderi importante, sunt introduse în lista de privatizare, cheltuiesc anual sute de milioane de lei pentru achiziții efectuate în condiții netransparente, de la companii dubioase sau „cu interese”. Statul, chiar dacă este acționar majoritar sau unic al acestor întreprinderi, nu este admis pentru a asigura legalitatea și corectitudinea tranzacțiilor. Iar controalele post-factum ale Curții de Conturi umplu Procuratura de dosare penale care nu au finalitate și nu ajung în judecată. Exemple:
3,MOLDTELECOM SI PARTENERII PREFERENTIALI. Din 2009 și până în 2012, SA „Moldtelecom” a făcut achiziții de circa 1 miliard lei de la 14 companii din R.Moldova și una din China. Cei mai mulți bani au ajuns în conturile companiei chineze „Huawei Technologies Co LTD” (401 mln lei), ale companiei din cunoscutul concern „Daac”, „Daac System Integrator” SRL (248 mln lei) și ale companiei în care Oleg Voronin a lucrat economist la „Moldconstruct Market” (53 mln lei). Actualul director general al „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, a fost membru al Consiliului de administrare al „FinComBank”, bancă la care Oleg Voronin este președinte al Consiliului de Administrare. Un audit al Curții de Conturi a descoperit că firma „Iucotel”, contractată de „Moldtelecom” pentru lucrări de construcție, a majorat taxa pentru transportare a materialelor de construcție până la 36% din costul acestor materiale. În perioada 2009-2012, compania de stat i-a plătit firmei conduse de Ivan Untilă, tot el și fondator al firmei, peste 65 de milioane de lei pentru serviciile acordate. În 2013, „Moldtelecom” declara că a suportat în 2011-2012 pierderi de peste 440 mln lei, desi rapoartele financiare arată că numai în 2012 compania a avut un venit de 1,2 miliarde lei din serviciile de telefonie fixă. Pierderile au fost provocate de investițiile care au depășit 680 mln lei. În același an, Direcția investigarea fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani și fals în acte comise în cadrul unor achiziții efectuate de „Moldtelecom”. Conducerea „Moldtelecom” tace.
4.ACHIZITII ÎN CERC ÎNCHIS LA CALEA FERATĂ. „Lista” selectilor funcționează și la „Calea Ferată”. Pe parcursul mai multor ani, întreprinderea a cumpărat servicii și produse de la un cerc restrâns de companii care nici nu sunt producători sau importatori oficiali ai produselor solicitate. Aceste companii au comun, potrivit FISC, că au cumpărat mărfuri, revândute ulterior „Căilor Ferate”, de la companii fantomă sau radiate de FISC din lista plătitorilor de TVA pentru neonorarea obligațiilor fiscale. O companie din lista neagră a FISC-ului este „Redicol-Nord” SRL, fondată în 2007, exact când „Calea Ferată” și-a început achizițiile de la firmele cu care „Redicol-Nord” colabora. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, această firmă din or.Edineț are un singur fondator, care este și administrator, Oleg Stratulat, specializată în vânzarea materialelor de construcție. Prin intermediarii contractați de „Calea Ferată”, „Redicol-Nord” și alte câteva companii cu probleme au vândut întreprinderii de stat, ajunsă în prag de faliment, produse de 55 de milioane de lei, declarate la vamă la preț de 12 mln lei, de cinci ori mai ieftin.
5.BUGETUL DE STAT PIERDE ANNUAL SUTE DE MILIOANE DE LEI DIN CAUZA ABATERILOR LA ACHIZIȚIILE PUBLICE. Declaraţia aparține preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, la Politica de la TV7. Un singur dosar a fost dus la bun sfârşit, la judecată. Urechean a dat exemplul Ministerului Transporturilor, care a cheltuit nejustificat 775 mln de lei. «Pe trasee sunt barierele din metal. Ele sunt aduse în ţară cu 360 de lei liniar şi ajung la locul lor cu aproape 1.000 de lei. Preţul lor în ţară creşte de 3 ori. Asta este o pildă».
6.FIRME-FANTOMĂ LA „TUTUN-CTC”. Prin intermediari, de la firme fantomă, și-a făcut achizițiile, în anii 2004-2005, și SA „Tutun-CTC”, în care statul deține 90% din acțiuni. Compania a cumpărat, în acei ani, hârtie de tutun, fabricată în Franța, de 62,6 mln lei, de la două firme necunoscute: „Cerochi” și „Malabar”. Ulterior, Curtea de Conturi a constatat că aceste companii niciodată nu au importat anterior hârtie de tutun. În schimb, marfa a fost adusă în republică de alte trei companii „Sanocta”, „Algaboro” și „Ledomax”. FISC-ul arată că aceste trei firme nu prezentau la acea vreme dări de seamă în instituțiile de stat și nu achitau impozite, fiind companii-fantomă. Statul a ratat din această tranzacție venituri de peste 22 mln lei, prin eschivare de impozite.
7.CEL MAI MARE SALARIU DIN R.MOLDOVA este de 154 de mii de lei, ridicat lunar de directoarea SA „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Șefii instituţiilor de stat au salarii de sute de mii de lei. În condiţiile în care profitul companiilor este în scădere. Conducătorii întreprinderilor spun că salariile fabuloase sunt oferite pe bună dreptate şi îşi merită toţi banii. Salariul de 154 de mii de lei, primit de Ala Sârbu este de 21 de ori mai mare decât o leafă a unui angajat simplu, de 7 mii de lei. Șefa SA „Tutun-CTC” şi-a asigurat spatele cu 5 milioane de lei dacă va fi demisă de consiliul de administrare.
8.INTERESE LA „TERMOCOM”. Compania, în procedură de faliment, a scos bani cu pumnul din conturi, în 2009-2010, pentru reparații și achiziții inutile. Interesul este în firmele selectate pentru lucrări și livrare anumitor produse. Astfel, un audit de acum trei ani al Curții de Conturi a arătat că două dintre companiile contractate de „Termocom” pentru reparații avea legătură cu directorul comercial al Întreprinderii municipale, Mihai Arusoi, firme plătite cu peste 26 mln lei pentru lucrările efectuate între 2006-2010 și care acum nu pot justifica lucrări de 3 mln lei. „Serviterm-MA” și „Din-ferm” au fost create exact în anii când au început să fie contractate de „Termocom” și au lucrat între 2009-2010 doar pentru întreprinderea de stat.
FUNCȚII BĂNOASE ÎN CONSILII DE ADMINISTRARE.Curtea de Conturi a aratat că unii reprezentanţi ai statului ocupă, concomitant, 7 funcţii în consiliile de administrare ale unor instituţii de stat și primesc, suplimentar la salariu, zeci de mii de lei – fapt ilegal.
Încălcările depistate rămân pe hârtie, fără a fi pedepsite vinovații. Potrivit Curții de Conturi, abaterile contabile, în 2013, depăşesc 4 miliarde de lei. Astfel, banii statului sînt utilizaţi cu grave încălcări. Au fost deschise 26 de dosare, dar în judecată au ajuns două şi doar o sentinţă a fost pronunţată. Dosarele mor în judecată”.
Acuzații grave în plenul Parlamentului: „Chiar dacă Vlad Plahotniuc nu mai e în Parlament, furturile continuă. Schemele frauduloase au rămas în vigoare. Numai prin compania „Metalferos” statul e prejudiciat cu 600 mln lei anual. 50 mln lei ajung pe lună în buzunar de oligarh prin firme offshore, care spală bani și finanțează PD, media afiliată partidului, judecătorilor, politicienilor, doi fiind în prezidiul Parlamentului”. Fostul director FISC, Nicolae Vicol, destituit şi acuzat în dosarul interceptărilor telefonice, a descoperit că peste 730 mln lei au dispărut, în cinci luni, de la ÎS „Metalferos”, prin patru firme fantomă. Schema folosită a permis fraudarea întreprinderii cu aproape 730 mln de lei, iar statului i-a cauzat un prejudiciu de aproape 63 de milioane, prin eschivare de impozite.
Nu e de înțeles de ce Comisia Electorală Centrală nu pune problema excluderii din scrutin a concurentului cu numărul unu. La partidul corupților, cel cu bani furați din vistieria statului și a multor oameni de afaceri. “Autobuzul vesel” cară miniștri și deputați prin satele părăsite, pentru a le spune brașoave și gogoși sărmanilor țărani – în timpul orelor de serviciu, cu încălcarea flagrantă a Codului electoral; prin repartizarea fariseică a kilogramelor de cartofi cu titlu de mită ieftină și grețoasă; prin utilizarea celor 7 radiodifuzori – 5 televiziuni și două posturi de radio – în scopuri de propagandă și agitație, procedură interzisă de lege; prin cumpărare, ca la tîrguri de robi din antichitate, a primarilor, consilierilor și a altor traseiști vînduți; prin acapararea puterii judecătorești și protejarea permanentă și nedisimulată a procurorilor și judecătorilor corupți, umbrele ale traficului de droguri, ale spălărilor de miliarde de dolari, atacurilor raider; prin nedeclararea și tăinuirea insolentă a marilor averi în off-shor-uri și străinătăți; prin șantajul permanent și continuu al mafioților din PD asupra unor politicieni vulnerabili din alte formațiuni; prin promovarea pe liste a unor bandiți, criminali, clanuri și altor elemente antisociale.
Jurnal TV a difuzat o știre-bombă pe Internet, lasată fără atenție de presa de partid și oligarhică. “Într-un filmuleţ video, preşedintele raionului Edineţ, Viorel Albu, înaintat în funcţie de PD, e surprins cum primeşte câteva teancuri de bancnote, circa 140 mii lei. După ce a primit banii, Albu dă indicaţii unei femei să transfere suma pe un cont bancar, în luna mai. Albu este surprins de camerele de supraveghere cum încasează bani şi de la alte două persoane, iar după ce indivizii pleacă din birou, preşedintele raionului pune banii în buzunar. E vorba de 12 mii şi, respectiv 50 mii lei, cerută de Albu. În alte secvenţe de pe Internet, Albu e surprins cum consumă alcool în birou şi cum îmbrăţişează femei.“ Unde este reacția CNA și a Procuraturii Generale, partajate politic Partidului Democrat? Unde este reacția neîntîrziată a prim-ministrului Leancă, șeful direct al infractorului de la Edineț pe linie guvernamentală, care trebuia să-l suspende imediat din funcție și să ordone declanșarea unei anchete de serviciu?
26 mln lei va pierde statul, obligat să-i achite daune controversatei firme “NormaTelecom”, după un proces ce a durat. “NormaTelecom” a mers în judecată după ce Într.Calea Ferată a reziliat un contract încheiat, ce prevedea instalarea fibrei optice pe tronsonul Iaşi-Chişinău. În prima instanţă, cauza a ajuns pe masa lui Oleg Melniciuc, care s-a retras de la examinarea dosarului, după ce presa a mediatizat conflictul de interese. Ulterior, judecătoril Serghei Papuha a obligat statul să achite 26 mln lei în favoarea agentului economic. Reprezentantul firmei, Constantin Marian, este rudă cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, fapt confirmat de ambii.
În casă nouă urmează să treacă 7.252 familii de procurori, în anul 2015. Lista e ţinută în mare taină de Procuratura Generală, incluide mulţi procurori-şefi care, când au semnat contractele cu firma de construcţie, deţineau apartamente și case de milioane. Inclusiv ex-Procurorul general, Valeriu Zubco, toţi actualii adjuncţi ai instituţiei. Până acum, cel puţin jumătate le-au vândut deja, la un preţ mult peste 340 de euro per metru pătrat, cât au plătit când le-au achiziţionat. Pentru familiile magistraţilor, preţul unui metru pătrat e de 350 de euro. Şi angajaţii din sistemul medical, în special cei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, beneficiază de un asemenea proiect. Doar că, pentru ei, costul unui metru pătrat a fost de 450 de euro, cu 100 de euro mai mare decât în cazul judecătorilor şi procurorilor. Preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ, într-un bloc nou, în variantă albă, e de 600-650 de euro.Ziarul de Gardă.
O cauză penală intentată pentru evaziune fiscală în proporţii considerabile la o reţea de benzinării din UTA Găgăuzia a scos la iveală faptul că majoritatea companiilor petroliere din autonomie activează fără licenţe. Piaţa petrolieră din R.Moldova, e la cheremul monopoliştilor.
Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală legat de evaziunea fiscală în proporţii considerabile în privinţa firmei Fortress SRL, ce gestionează reţeaua de benzinării Conan, pe teritoriul UTA Găgăuzia şi în raioanele învecinate. Produsele petroliere se vindeau fără bonuri de casă şi fără o evidenţă contabilă.
Percheziţiile au provocat scandal politic în Găgăuzia, din cauză că Ilia Uzun, proprietarul benzinăriilor, este deputat în Adunarea Populară şi a fost unul dintre susţinătorii referendumurilor din regiune. Vineri, 14 martie, la benzinăria din Comrat a venit, practic, întreaga conducere a UTA Găgăuzia, în frunte cu başcanul Mihail Formuzal şi preşedintele Adunării Populare. “E o răfuială politică”! Cazul Fortress nu este unic. Şi restul benzinăriilor din Găgăuzia, cu excepţia celor ce sunt administrate de companii din Chişinău, nu deţin licenţe de activitate pentru benzinării şi, respectiv, nu achită în bugetul de stat nici taxa anuală stabilită de lege. Practică vicioasă, veche de cel puţin un deceniu. Pe pagina web a ANRE apar doar două firme din UTA Găgăuzia care deţin licenţe de activitate la importul de produse petroliere şi niciuna care ar avea dreptul de comercializare. Surse din cadrul ANRE spun că autoritatea a sesizat în repetate rânduri Fiscul, SIS-ul şi alte instituţii despre faptul că zeci de benzinării activează fără documente legale eliberate la Chişinău, dar nu se iau măsuri. Problema e veche de un deceniu, dar se pare că unora le convenea o astfel de situaţie.
Din cauza fraudelor la plata salariilor, Bugetul asigurărilor sociale a pierdut, în anii 2012-2013, 121 mln lei. Declaraţia aparţine ministrului Valentina Buliga pentru Moldavskie Vedomosti. Nici Inspectoratul Fiscal, nici alte instituţii de control nu pot acuza pe nimeni de încălcarea legislaţiei”, a conchis ministrul. Sursa.adevarul.md
Ex-ministrul democrat a fost cercetat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru că ar fi dat în arendă şi, ulterior, ar fi vândut ilegal câteva monumente de arhitectură, prejudiciind statul cu milioane de lei. „Printr-o ordonanţă de anul trecut, Boris Focşa a fost scos de sub urmărire penală. După aceeaşi schemă, Focşa ar fi privatizat şi alte clădiri gestionate de minister sau de instituţiile subordonate. Unul se referă la 2.600 de metri pătraţi din spaţiile Tipografiei Centrale, vândute la preţul minim de 100 de dolari pentru un metru pătrat. Un audit al Curţii de Conturi relevă că statul a ratat astfel venituri de 15 milioane de lei.
Spălări de 20 miliarde de dolari, în tandem cu atacurile raider Preluări masive de proprietăți prin atacuri raider și spălări de bani prin băncile moldovenești – două tehnologii criminale au prins formă sub regim comunist, dar au luat amploare în perioada actualei guvernări. Când sistemul bancar și de asigurări era zguduit, în proporție de 80 la sută, de atacuri raider (2010-2013), exact atuni în R.Moldova se spălau zeci de miliarde de dolari, prin scheme criminale cu judecători corupți și aceiași profitori.RISE Moldova a publicat investigația unui grup de jurnalişti care au descoperit cap-coadă una dintre cele mai mari scheme de spălare de bani din Europa de Est. În ultimii patru ani, organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari din fonduri murdare într-un circuit global de spălare de bani.
În schemă au fost implicate bănci rusești, multe dintre care au rămas fără licență, dar și bănci din Letonia și R.Moldova – într-un volum ce depășește PIB-ul mai multor țări, cu peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din R.Moldova. Aceștia au legalizat bani murdari ale unui lanț de companii off-shore – prin 50 de ordonanțe judecătorești de încasare a unor datorii fictive de circa 20 miliarde dolari.
Nicio instituție abilitată cu prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului – CNA, BNM, CNPF, Ministerul Justiției, etc. nu a reacționat la nicio sesizare, deși spălările de bani se desfășoară de ani de zile în tandem cu atacurile raider. R.Moldova, un stat ex-sovietic, are un sistem juridic slab – notează The Independent.
Articolul din presa britanică despre „spălătoria” de miliarde de dolari prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova este doar un început, pentru că jurnaliștii occidentali vor face să „curgă sânge” – a spus ex-premierul Ion Sturza. „Curățirea vine din Europa! Opinia publică europeană, prin mass-media independentă va taxa foarte dur Moldova pentru corupție, spălare de bani, contrabandă. Jurnaliștii occidentali nu sunt politicienii oportuniști și fricoșii occidentali. Vor cere sânge, mult sânge”- a comentat Sturza, adaugând că acești politicieni au transformat R.Moldova într-o țară de gangsteri ai secolului XXI și nu mai contează cine va câștiga alegerile parlamentare, RM a ajuns déjà în „istorie”. Sturza a întrebat public Ambasada SUA de la Chișinău pentru ce au fost cheltuiți peste 60 de milioane de dolari în proiectul Combaterea spălării banilor în R.Moldova?” Ambasadorul SUA William Moser a declarat că, în toți ani, a vorbit despre importanța implicării cetățenilor în accelerarea reformelor, pentru că fenomenul corupției nu va fi învins până când moldovenii nu vor insista.
Soldul datoriei de stat in 2013 data de 30 septembrie 2013 soldul datoriei de stat era de 22 mlrd 822,7 mln de lei şi s-a majorat față de începutul anului cu 1 mlrd 637,9 mln de lei.
Despre aceasta informează MOLDPRES cu referire la date ale Ministerului Finanţelor.
Soldul datoriei de stat externe a constituit 16 mlrd 287,2 mln de lei /1257,7 mln de dolari SUA/ sau cu 1 mlrd 261,4 mln de lei mai mare, faţă de începutul anului.
Centrul Analitic Independent Expert-Grup: Top 5 eșecuri economice din 2013
1.Cedarea activelor strategice ale statului în gestiune privată
Renunțarea la pachetul majoritar la ”Banca de Economii” și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău au fost tranzacții netransparente, prin care Guvernul s-a autodeposedat de controlul asupra unor active strategice. În cazul BEM precedentul periculos e că aplicarea ulterioară a acestui mecanism ar duce la pierderea de către stat a controlului și asupra altor active.
2.Operațiuni dubioase în sistemul financiar. Sectorul financiar a fost prăbușit în ultimii 3 ani de sistemul judecătoresc și de neimplicarea instituțiilor publice. Iată prăbușirile:
1) La BC „Moldova-Agroindbank” S.A. (MAIB) s-au cumpărat simultan pachete de acțiuni sub nivelul cotei substanțiale de 5%, de către 7 companii, evitându-se solicitarea acordului Băncii Naționale. BNM a blocat dreptul de vot al noilor acționari, însă judecătoria Buiucani a interzis aplicarea deciziei BNM. Curtea de Apel a anulat hotărârea judecătoriei Buiucani, iar noii proprietari au fost obligați de BNM să-și înstrăineze acțiunile.
2) Grawe Carat Asigurări a invocat un atac anti-concurențial din partea SA „Moldasig” S.A., CIA „Asito” S.A., CA „Victoria Asigurări” S.A. şi CA „Klassika Asigurări” S.A.. Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, prin votul acestor companii, au interzis emiterea Cărții Verzi de către Grawe CaratAsigurări. Consiliul Concurenței încă nu și-a expus oficial poziția.
3) 7 companii au procurat pachete de acțiuni ai Victoriabank mai mici de 5%, s-a evitat permisiunea BNM. SA „Moldasig” S.A. și CIA „Asito” S. A. au participat într-o schemă anti-concurențială.
3.Adoptarea și aplicarea întârziată a Legii cu privire la finanțele publice locale
Legea dată prevede consolidarea autonomiei autorităților publice locale în materie de gestionare a finanțelor publice intră în vigoare din 2015, ceea ce va permite că 75% din fondurile acumulate local să rămână pe loc. Adoptarea întârziată a legii va tergiversa procesul de dezvoltare echilibrată și durabilă a tuturor localităților, dar va avea efect electoral și va determina compoziția Legislativului.
4. Tentativele de subminare a independenței BNM
Hotărârea Curții Constituționale de la 1 octombrie 2013 de a declara drept neconstituționale prevederile din Legea cu privire la BNM conform cărora unele acte ale băncii centrale nu puteau fi suspendate. O inițiativă a Guvernului dorea o lege a comitetului de stabilitate financiară prin care Guvernul putea da ordine directe BNM – acțiuni ce contravin bunelor practici internaționale privind independența băncilor centrale și nu corelează cu procesul de integrare europeană.
5. Nedebursarea granturilor externe la bugetul de stat conform nivelului planificat
Pe 31 octombrie 2013, conform M.Finanțelor, doar 59% din granturile externe au fost debursate la bugetul public național, cu devieri de 904,8 milioane lei față de nivelul planificat, din cauza factorului politic. Din cauza instabilității politice jumătate din granturile externe nu au fost recepționate. Pentru a îmbunătăți absorbția asistenței externe, e nevoie de „imunizarea” instituțiilor statului contra efectelor unor crize politice, prin depolitizarea exhaustivă și eficientizarea procesului de achiziții publice.
4.Falimentul reformelor falșilor proeuropeni. Despre reforme care sunt antireforme
Toate «reformele» AIE sunt de fapt niște diversiuni ordinare contra economiei, culturii, învățămîntului, justiției.
Despre «reforma» CNA, unde conduce tot Viorel Chetraru! Ce cazuri de răsunet au fost la CNA? Nu au fost. CNA categoric nu dă răspunsuri la crime de proporții, gen atacuri raider de 1,6 mlrd lei, spălări de bani la Metal Feros de 711 mln lei, furtul 1,3 mlrd lei de la BEM, cazul Magnițkii și 53 mln euro, privatizarea insulelor din parcul “La izvor”, afacerile de sute milioane lei ale lui Șalaru, și multe altele.
Despre «reforma» CNI cu membri lipsiți de integritate. Președintele Comisiei ascunde propriile averi și casă de 5 mln lei! Anatol Donciu a fost subalternul lui Ion Diacov, Procurorul Chișinăului. Nu avem nicio manifestare a Comisiei, niciun caz de abuz depistat.
Despre depolitizare și «reforma» justiției… În Consiliul de reformare a justiției sunt cei ce o controlează.
Comisia pentru alegerea procurorului «apolitic» cu un Corneliu Gurin, care a avut misiunea să nu facă nimic. Și misiunea a fost îndeplinită cu success.
În justiție reforma merge cu brio. S-au mărit lefurile judecătorilor și mantii noi. În rest, schemele raider și spălarea de bani arată ce justiție avem.
Educația, AIE a închis peste 57 de școli, optimizînd peste 107. Scopul reformei este declarat cu pompă a fi nobil. A lipsit de lucru peste 5 600 pedagogi și personal auxiliar.
Reformele în politicile sociale s-au materilaizat în anularea compensațiilor nominative începînd cu anul 2012. Nevoiașilor, invalizilor, veteranilor le-au zmuls vreo 400 mln lei, cu care și-au procurat limuzine liderii statului, s-au dat premii judecătorișpr corupți, s-au organizat banchete fastuoase. În 2009, pensia acoperea circa 73% din minimumul de existență, acum acoperă tocmai 67%.
Vorbind despre medicină calitativă, AIE comasează spitale, reduce numărul de medici, majorează prețul poliței, menținînd prețul înalt al medicamentelor. Și are o lege ce îi bagă la pușcărie pe cei ce nu au polițe de asigurare medicală.
Privind reformele structurale în economie, ministrul Lazăr nu a produs nicio reformă în 3 ani în acest sector. Lazăr ne-a împins în recesiune economică (în 2012 PIB-ul a scăzut cu 0,8%), critică politica fiscală, pe care tot el a negociat-o cu FMI!
În urma reformei poliției și luptei cu criminalitatea, crimele au crescut cu 30%-40% în 2010-2012 și continuă să crească. În 2013, în urma reformării poliției, avem criminali ce deja și sectoarele de poliție.
După ce în 3 ani de zile, AIE a primit peste 880 mln euro pentru reparația drumurilor, iar bugetul fondul rutier a ajuns la peste 1 mlrd lei, drumurile în loc să se îmbunătățească, au degradat.
Dacă în 2009, ocupam penultimul loc în lume după calitate drumurilor, apoi, în 2012, sub conducerea «supermanagerului» liberal Anatol Șalaru, drumurile din Republica Moldova au fost apreciate drept cele mai proaste din lume, potrivit The Global Competitiveness Report 2012-2013. Țara noastră a ocupat locul 144 din 144 de state ale lumii.
Ilarionov: Doar poporul rus poate salva țara de regimul dictatorialAndrei Ilarionov, ex-consilier al lui Putin, economist pt Golos Ameriki, spune că economia Rusiei a început să se prăbușească în ultimii cinci ani. După criza din 2008-2009, producția industrială a crescut cu 11%. Apoi a scăzut cu 6%. Anul trecut, producția industrială a adus un venit de 0,4 la sută, iar după ultimele cinci luni, venitul anual este estimat la 3,5%:„Aceste oscilații economice au fost influențate de prețul petrolului, care a scăzut la mijlocul acestei veri, precum și sancțiunile economice impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. A fost deteriorat climatul investițional și asta se datorează, în mare parte, războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Atât străinii, cât și rușii, nu îndrăznesc să facă investiții. Acțiunile militare ar putea să se intensifice și prin urmare, potențialele investiții în domeniul economiei, la fel, ar putea să eșueze”, a argumentat Ilarionov.Legat de sancțiunile UE/SUA, Putin e împotriva propriului popor, un impact major privind golirea rafturilor din magazine, au lovit dur cetățenii”. Rusia a intrat în categoria țărilor, în care liderii politici sprijină parțial sau deloc economia țării. Rusia desfășoară un război în Ucraina – începutul a fost anunțat pe 27 iulie 2013 – un război hibrid, cel clasic s-a declanșat pe 20 februarie 2014, când a fost ocupată Crimeea. „Totul se întâmplă doar la comanda lui Putin, care știe un arsenal de instrumente pentru a chinui victima – mai dihai ca în Uniunea Sovietică. Putin nu se ascunde de nimeni, nu se retrage din Ucraina, ci lichidează un stat democratic și suveran modern.
Duma de Stat a aprobat deja proiectul de lege care prevede apărarea drepturilor tuturor cetățenilor care au aparținut Uniunii Sovietice. Asta ar însemna că planul Kremlinului s-ar putea extinde în Georgia, Republica Moldova, Estonia, Letonia, Lituania, Azerbadjan și Kazahstan”, a precizat Andrei Ilarionov. Ilarionov crede că Rusia poate fi ajutată doar de propriul popor, ca să scape de regimul dictatorial: „Doar cetățenii pot crea o Rusie democratică și liberă, dar, din păcate, acest lucru nu poate fi obținut la alegeri, ci prin alte metode”.
Aprecierea guvernării AIE-1,2 şi CPE :
Lupta “păpuşarilor” au generat dezamăgirea populaţiei în idealurile Naţionale: au călcat în picoare principiile Adevărului, Cinstei, Dreptăţii, Ordinei, Demnităţii!…
Au creat un stat capturat de grupări oligarho–cleptocratice, de tip “STELS”, cu o democraţie imitativă. Populaţia nu va uita Pădurea Domnească, monopolul Metal-feros, raiderul asupra BEM şi Aeroportului etc.
Împărţirea în sfere de influenţă a Instituţiilor Statului de către partidele de la guvernare (Procuratura, Justiţia, Vama, DNA, CNA, SIS, etc.).
Mimarea soluţionării problemei transnistrene, perpetuată ca argument pentru a tărăgăna la nesfârşit problma reunificării celor două state româneşti şi aderarea reală la UE.
O constantă a politicii externe a R.Moldova: lipsa de curaj şi demnitate, capitularea în faţa minciunii, obrăzniciei, umilinţei şi şantajului!
Mimarea promovării Interesului Naţional prin semnarea Acordului de asociere cu UE şi aplicarea regimului eliberat de vize pentru călătorii în spaţiul UE! Partidele de la guvernare parazitează își fac din aceste acţiuni piar electoral, manipulând electoratul…
Semnarea Acordurilor cu UE s-a făcut în scop electoral, Moldova fiind trasă de urechi de Bruxelles….
Promovarea la Preşedinte al R.Moldova a unei marionete, la cheremul clanului lucinschist, care l-a instalat în funcţie
Au menţinut regimul TABU pe problema Reîntregirii R.Moldova cu Ţara-Mamâ – unica soluţie reală de aderare la UE, fără mari costuri şi în termen scurt!
Au mimat reformele structurale și au furat mulți-mulți bani.
Guvernarea «Racul, broasca şi ştiuca» nu a spus Adevărul despre 7 aprilie 2009, a vândut BEM și AEROPORTUL, a făcut firme gen “Corativa Co” SRL
5 promisiuni electorale, neonorate de PLDM, PDM și PL
PLDM
1.Partidul lui Vlad Filat a avut ÎN 2010 SLOGANUL „Moldova fără sărăcie” și a promis în patru ani o pensie minimă de 1300 de lei. Peste o jumătate de million de cetățeni beneficiază de pensii de vârstă, după indexer este cu 67 de lei mai mare și a ajuns la 1170 de lei. Pensia medie de invaliditate e de 880 de lei, cînd cheltuielile lunare medii sunt de pestte 1700 de lei.
2. PLDM a promis prima lege anularea imunității pentru deputați și judecători. Legea acum limitează imunitatea judecătorilor bănuiți de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Imunitatea deputaților rămâne neatinsă.
3. O altă promisiune neonorată este majorarea alocației la nașterea copilului până la 10 mii de lei. În 2014, indemnizația unică la naștere este de 3100 lei, respectiv, 3400 lei pentru al doilea copil, pe când coșul de bunuri necesare pentru un copil la naștere este de 4800 lei.
Liberal-democrații au promis peste 100 mii de noi locuri de muncă bine plătite, prin credite și subvenții pt afaceri mici și investirea acasă a banilor câștigați peste hotare. Nu există date statistice ce ar demonstra crearea a zeci de mii de locuri de muncă cu salarii mari. Nu avem o întoarcere în masă a cetățenilor dornici să investească în economie acasă.
PLDM a promis sistemul electoral mixt – jumătate din deputați să fie aleși pe liste de partid, iar jumătate – pe circumscripții electorale. Nicio schimbare în sistemul electoral.
PDM
Partidul lui Marian Lupu a promis că în 2010 va ridica prestigiul profesiei de pedagog și va spori salariile profesorilor. Cheltuielile în sistemul educațional, dimpotrivă, s-au redus. Finanțarea învățământului a scăzut de la 9% din PIB la 7%, iar profesorii au continuat să părăsească locurile de muncă în școli. Salariul mediu al profesorilor a crescut aproximativ proporțional cu creșterea salariului mediu pe economie, dar a rămas mai mic cu aproximativ 20% decât acesta.
În Manifestul electoral al PDM „Pentru Moldova! Pentru tine!” se promitea că tinerele familii vor primi un ajutor material unic de 5000 lei și ajutor pentru închirierea spațiilor locative. Prea frumos, ca să fie adevărat.
Majorarea indemnizației unice la naștere până la 7500 lei. Deși au fost un pic mai moderați în promisiune decât PLDM, democrații nu au reușit să se țină de cuvânt. Actuala indemnizație oferită de stat la nașterea unui copil este de două ori mai mică.
Democrații au promis reduceri cu 25% pentru călătoriile în transportul public pentru studenți. Spre deosebire de țările europene, unde studenții beneficiază de o reducere de 50% la călătorii în orice mijloc de transport public, în Republica Moldova tinerii studioși plătesc prețul întreg. În anii 2010-2014 nu a fost nici pomină de reduceri.
PD au promis că vor acorda facilități la procurarea poliței de asigurare medicală pentru persoanele de până la 30 de ani. Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală (nr.1585 din 1998) prevede expres un număr determinat de categorii ce pot beneficia de reduceri în anumite condiții, printre care tinerii de până la 30 de ani nu se regăsesc.
PL/PLR
Liberalii au făcut mai multe promisiuni adresate tinerilor. Una dintre acestea este adoptarea unui program de construcții a locuințelor de ipotecă pentru tineri cu venituri mici, prin susținerea parțială a statului. Deocamdată nu există nici un proiect relevant de construcție a locuințelor pentru tineri cu venituri mici în Republica Moldova.
Finanțarea sistemului educațional cu până la 10% din PIB. În ultimii patru ani finanțarea învățământului a scăzut de la 9% din PIB la 7%. La fel, ca liberal-democrații, PL a promis că va reduce abandonul sistemului educațional de către cadrele didactice. Doar în anul 2013-2014, din sistem au plecat peste 700 de profesori.
Suplinirea numărului de locuri la buget în instituțiile de învățământ superior de stat. Numărul locurilor finanțate din bugetul statului în universități nu a crescut, ci a cunoscut o diminuare. În același context, liberalii promiteau acordarea reședinței în localitățile de studiu în baza carnetului de student, indiferent dacă locuiesc sau nu în cămine. O altă promisiune rămasă pe hârtie, la fel ca și aceea privind accesul tineretului la resurse de creditate a învățământului cu dobândă avantajoasă.
În programul din 2010, liberalii promiteau că vor crea condiții mai bune în căminele studențești și vor construi cămine private. Reparații s-au făcut în unele cămine, iar instituții private de cazare pentru studenți nu s-au mai construit.
În 2010 liberalii își puneau drept sarcină să dezvolte alternative private la serviciile oferite de stat, cum ar fi sistemul de pensii private, sistemul de asigurare medicală privată. Acțiuni concrete în acest domeniu nu au fost înregistrate. Toți cetățenii sunt obligați să se asigure doar la CNAM.
ÎNALȚI DEMNITARI ACUZAȚI DE GENOCID. Asociația pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (ACCEC) a înregistrat la Procuratura Generală o plângere în care foști și actuali demnitari sunt acuzați de genocid. Un sfert dintre moldoveni trăiesc la limita sărăciei, cu un venit lunar de 2-3 ori mai mic decât minimumul de existenţă. „Statistica spune că o persoană are nevoie pentru trai, în medie, de 1600 de lei. 92 procente din pensionarii au o pensie mai mică. Demnitarii, înţeleg bine că persoanele date nu pot exista și se duc încet din viaţă, economisesc pe mâncare și sănătate. Cum se pot plimba demnitarii azi în mercedesuri, jeepuri, să aibă milioane şi miliarde, când un invalid, care nu merge pe picioare, nu poate mânca singur primind o indemnizaţie de 400 de lei pe lună?” se întreabă președintele ACCEC, Andrei Donică.
Sunt 5000 de persoane care vor să meargă în instanța națională, iar dacă plângerile le vor fi respinse, sunt deciși să ajungă la CEDO. Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, peste 660 de mii de pensionari au o pensie sub limita de existenţă, ce variază între 556 şi 1116 lei pe lună.Mamele neasigurate primesc o indemnizaţie de creştere a copilului de doar 400 de lei, iar indemnizaţia în cazul mamelor care sunt asigurate constituie, în medie, 1082 de lei.Într-o situaţie și mai proastă sunt persoanele cu dezabilități care primesc un ajutor de la stat ce variază între 380 şi 800 de lei lunar.
Datele naţionale sunt confirmate şi de rapoartele experţilor internaţionali.
Potrivit raportorului special al ONU privind sărăcia extremă și drepturile omului, Republica Moldova a înregistrat o reducere a sărăciei, de la 30 la sută în 2006 la aproape 17 la sută în 2012.
Totuși, în opinia raportorului ONU, corupția și neimplementarea politicilor sociale frânează scăderea nivelului de sărăcie a moldovenilor.
Sunt concluziile unui studiu, realizat de Centrul analitic independent ”Expert Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.
Potrivit datelor studiului, chiar daca în ultimii ani legislația R.Moldova a fost modificată de mai multe ori, cu scopul racordării la normele internaționale, eschivarea de la plata impozitelor, munca la negru și contrabanda ramân a fi provocări majore.
Nedorința agenților economici de a activa în câmpul legal pune în pericol siguranța economică a statului. Potrivit analistului Alexandru Fală, unul dintre autorii studiului, anume cei cu venituri mai mari ar fi tentați să se echiveze de la plata impozitelor.
”Cu cât persoana are o situație financiară mai mare cu atît ea este mai predispusă să plătească mai puțin impozitele. Și probabil din explicația acestui lucru rezidă și modul în care s-au îmbogățit foarte multe persoane din R.Moldova, într-o manieră mai puțin legală. De aceea ei și sunt predispuși să nu declare impozitele”, a declarat Alexandru Fală.
Potrivit experților, informarea populației și majorartea amenzilor, ar putea fi o soluție pentru a îndrepta lucruile.”Promovarea educației financiare în rânsul populației și obligarea tuturor companiilor să achite salariile prin intermediul transferului bancar. Amenzile trebuie să fie mai mari și respectiv de a informa angajații pe marginea riscurilor ocupării informale”, potrivit lui Adrian Lupușor.
În opinia Șefului Inspectoratului Fiscal Principal de stat, Ion Prisăcaru, situația ar putea fi redresată prin crearea unuei instituții unificate și independente de reglementare în domeniu. ”Noi astăzi nu avem o instituție unificată care ar răspunde de administrarea fiscală, independentă și autonomă. Această situație clar că nu satisface pe nimeni și trebuie urgent revăzută”a declarat Ion Prisăcaru.
Potrivit unui sondaj efectuat în cadrul studiului, peste 53% dintre angajați își primesc salariile în plic, iar în agricultură munca la negru are o pondere de peste 90 la sută. Raportul a fost realizat de Expert-Grup în parteneriat cu Fundația Soros Moldova și cuprinde perioada 2007-2014.
Sursa: Radiochisinau.md
,,Vazand ca razboiul costa scump si ca nu are forta economica sa sustina atatea razboie, Rusia a schimbat tactica si finanteaza o sumedenie de partide si oameni locali pentru a anexa politic. Asa este si in Moldova. PCRM, PS, PP sunt partide care sunt in slujba Moscovei si care vor sa ne anexeze politic Moscovei, adica sa puna Moldova pe tava moscala, fara ca acestia sa nu fi tras macar un glont.
Asadar spuneti NU ANEXARII si feriti-va de cei care au un discurs dublu care in pofida doctrinei de partid va indemna sa votati cu partide opuse, precum Lupu si Leanca, pui de comunisti si ei”.
Dar mai bine votati din toata inima PNL! No sa va para rau!
N-o sa va para rau!
Buna, nu stiu daca ati observat, dar gazul rusesc a fost contractat cu 40 USD mai putin. De ce oare?! Nu am informatii concrete, dar banuiesc ca plata pentru aceasta a fost blocarea (inghetarea) gazoductului Iasi-Ungheni, precum si renuntarea la arbitraje internationale contra Rusiei in privinta blocarii ilegale a marfurilor din Moldova, arbitraje in urma carora Rusia ar fi putut plati serioase daune, deoarece este membra a OMC si este lesne de demonstrat ilegalitatea acestor actiuni. Si despre una, si despre alta Candu deja a anuntat voalat publicul, invocand, desigur, alte motive, asa ca nu e mare treaba sa faci legatura…
Si totusi! Este acesta momentul declansarii luptei anticoruptie ? In atitudinea PNL trebuie sa rezulte clar ce este cel mai important in acest moment lupta anticoruptie sau evitarea caderii in spatiul rusesc ? Aceasta este cea mai importanta intrebare la aceste alegeri. Daca castiga rusofonii este indiferent ce va fi cu coruptii din actuala putere meciul este pierdut din toate punctele de vedere .Daca castiga proeuropenii va putea urma o curatire de coruptie dupa modelul romanesc. Din nefericire PNL este in aceeasi situatie ca la alegerile dinainte, lupta cu coruptia loveste in proeuropenii corupti dar asta ajuta din pacate puternic pe prorusi. Apare ca o arma ruseasca cu argumente ale PNL.Coruptii proeuropeni nu sunt mai putin condamnabili decat cei ai rusilor si trebuie pedepsiti dar acum alta este miza. Mare atentie in strategia PNL . Atacurile nu va garanteaza victorie,dar sigur vor lamuri oameni sa voteze cu prorusii si in final pot duce nu la pierderea luptei ci a razboiului. Nu repetati greseala lui Ghimpu care din aceleasi motive ca d-voastra era sa scoata Moldova de pe traiectoria europeana
Ceea ce am scris mai sus este influentat de situatia externa extrem de neprielnica pentru Moldova din partea Rusiei. Strategia PNL este corecta daca vremurile ar fi cat de cat normale,dar nu sunt.
Este necesar ca, cursele rutiere intre Republica Moldova si Romania sa fie cat mai ieftine, mai accesibile pentru oamenii din cele doua tari. In acest mod vom calatori mai mult si ne vom cunoaste mai bine.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
=========== BUCOVINA DE NORD =============
——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’
DE LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
=====================================
SIGLE DE PARTID.
Trei trandafiri
În mâna unui oligarh
E sigla partidului
Ce ne va duce la crah.
Un stejar
Cu aspect temerar
E sigla partidului
Cu nărav de tâlhar.
O seceră şi ciocan
Şi a proletarilor unire
E sigla partidului
Ce ne-a adus sărăcire.
O săgeată
În sus îndreptată
E sigla partidului
Ce calea ne-arată.
La 1 DECEMBRIE CU TRENUL REGAL
––––––––––––––––––––––––
Principesa Margareta şi principele Radu vor efectua,
de Ziua Naţională a României, un drum simbolic de la Sinaia la Bucureşti,
o călătorie care aduce un omagiu regelui Ferdinand şi reginei Maria,
cuplul princiar avându-i ca invitaţi pe arhiducesa Maria Magdalena a Austriei
şi pe soţul acesteia.
Astfel, la călătoria cu trenul regal, programată pentru 1 decembrie,
vor mai participa principesa Maria şi principele Nicolae.
Invitaţi în trenul regal vor fi şi alteţa sa imperială şi regală
arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica principesei Ileana a României,
împreună cu soţul ei.
La gara Sinaia, familia regală va sosi de la Castelul Peleş, la ora 9.00,
plecarea trenului fiind programată pentru ora 9.08,
urmând ca trenul regal să ajungă la Ploieşti Sud la ora 10.19 şi va pleca la ora 10.38.
Următoarea oprire va fi în Buzău, la 11.55,
şi îşi va continua călătoria la 12.10, plecând spre Râmnicu-Sărat, unde va ajunge la ora 12.47.
Apoi, va pleca la ora 13.02 spre Focşani, unde va sosi la ora 13.45,
plecând spre Bucureşti la ora 14.15 si va ajunge seara la gara Băneasa.
Familia regală invită locuitorii acestor oraşe să vină la gară,
pentru a aduce împreună un omagiu întemeietorilor României Mari.
Acesta este sensul Zilei de 1 Decembrie 1918.
Trenul Regal a fost comandat de Regele Ferdinand I în anul 1926, în Italia.
Trenul a fost livrat României după moartea lui Ferdinand, în anul 1928.
N.B.
imagini cu trenul regal:
https://www.google.ro/search?q=trenul+regal&biw=1366&bih=645&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kwZyVIDJCYOoNsO-gpAN&sqi=2&ved=0CC4QsAQ
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
=========== BUCOVINA DE NORD ===========
——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
PENTRU TOTDEAUNA
VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
====================================================
oligarhia moldovenista este principala problema in RM
Succes fratilor romani basarabeni!
http://freedomissue.blogspot.ro/
Romania are nevoie de voi!