La TV 21, în limba rusă, despre ieșirea din CSI

Interventia deputatului Vitalia Pavlicenco, unul dintre cei doi
autori (cu deputatul Valeriu Cosarciuc) ai initiativei de parasire
de catre R.Moldova a CSI – anul 2006

Stimate domnule Presedinte al Parlamentului,
Stimati colegi deputati,
Stimati locuitori ai R.Moldova,
Stimati ziaristi,

Am tratat cu toata sinceritatea Declaratia privind parteneriatul pentru realizarea obiectivelor de integrare europeana, adoptata in prima zi a legislaturii. Desi imi repugna sa cooperez cu comunistii, am facut initiative inscrise pe cele doua dimensiuni, asupra carora fortele parlamentare au convenit sa coopereze – problema transnistreana si pregatirea R.Moldova pentru integrarea europeana.

Am propus, conform Planului de Actiuni al Fractiunii «Alianta «Moldova Noastra», anularea vizelor de intrare in Republica Moldova pentru cetatenii din tarile membre ale UE, SUA, Japonia si Canada, initiativa pusa in sertar – majoritatea comunista si-a promovat propria initiativa, a Guvernului. Foarte bine. Desi am avut un soc atunci cind mi s-a discutat initiativa in Comisia sesizata in fond. Dar s-a trecut. Ce era, insa, ma intreb, – daca tot v-ati lansat in avize negative din partea Guvernului, a Comisiilor parlamentare si a Directiei juridice! – sa vina acelasi Guvern repejor cu o proprie initiativa si privind iesirea din CSI, ca in cazul vizelor? Nu ati facut-o, sa vedem de ce. Sa vedem ce am cistigat fiind in CSI. Ce vom cistiga daca vom ramine. Ce vom avea daca vom iesi din CSI.

Ar fi bine sa ne ascultam inima si sa procedam in consecinta. Cred ca PPCD a crezut sincer, ca si noi, deputatii din grupurile politice democratice si europene, ca actuala guvernare doreste hotarit sa mergem rapid, prin reforme, spre UE. Astazi, comentatorul Petru Bogatu constata ca «mersul R.Moldova spre Europa este, pe alocuri, la fel de sovaitor si poticnit ca pe vremuri. (…) Uneori lasa impresia ca Presedintele, de buna seama, doreste sa ajunga in Europa. Numai ca vrea sa inainteze discret, pe ocolisuri, sprijinit pe genunchi si coate, ca nu cumva sa-l vada rusii. O fi si aceasta o solutie. Ma tem, insa, ca drum tirit spre Europa nu exista. Care-i cauza ezitarilor si a duplicitatilor prezidentiale? Limitile ideologice? Interesele ascunse ale consilierilor? Frica destramarii partidului? Riscul de a pierde electoratul? Sau toate cite un pic? Oricum, mersul in zigzaguri nu-i deloc sanatos”. Reproduc si afirmatiile legate de respingerea, de catre comunistii de la Chisinau, a ofertei Presedintelui Romaniei, de fapt si a Consiliului Europei, pentru ca raportoarea pentru R.Moldova, Josette Durrieu, ne sugera, acum citiva ani, acelasi lucru sa urcam in trenul romanesc spre Europa. Respingere ce ne sorteste la o si mai mare saracie, conducerea comunista fiind doar in vorbe pro Europa: Basescu a parut dezamagit de faptul ca autoritatile moldovene au dat cu piciorul in sansa aderarii comune la UE. Dar nu numai el e mihnit.

Se arata tot mai deceptionati politicienii si analistii occidentali care, de la ultimele alegeri parlamentare incoace, nu au ascuns ca pariaza pe Vladimir Voronin. Daca Republica Moldova se identifica, spun ei, cu „patria sovietica”, locul ei nu e in Europa. Dar unde e – ne intrebam noi? S-ar putea sa nu fie nicaieri”.

Analistii politici, observatorii straini si simplii cetateni constata cu tristete ca nu avem o clasa politica formata din caractere. Spuneti-mi, unde am ajuns in acesti 15 ani dupa
proclamarea Independentei, pe care vrem sa o sarbatorim cu pompa? Am ajuns cea mai saraca tara a Europei. Oare nu intelegem ca, daca vom continua tot asa, vom ajunge si cea mai saraca tara din lume sau, poate, acestea si sint planurile clanurilor de la conducere? Care vor sa faca o tara bananiera, o tara latino-americana, insuflindu-le occidentalilor ca Moldova nu se poate autoguverna decit prin dictatura comunista.

Oare nu ne-am convins ca aflarea in CSI nu ne-a adus folos? S-a rezolvat cumva conflictul transnistrean prin efortul tarilor membre? Dimpotriva, regimurile separatiste sint sprijinite cu indirjire de Rusia, demascata si condamnata ca tara agresoare de CEDO. Nu s-a agravat situatia in zonele de conflict? Oare nu e vorba din nou de referendumuri separatiste, sprijinite tacit de Moscova, pentru reimpartirea spatiului ex-sovietic si formarea, cum spune politologul Vitali Tretiakov, a Uniunii Ruse?

De ce, insa, trebuie sa confundam relatiile civilizate cu Rusia, de care actuala conducere nu mai pare capabila, cu aflarea in CSI, care e o structura moarta, dar din care comunistii nu vor sa iesim, in speranta ca Rusia ii va ierta lui Vladimir Voronin nesemnarea Memorandumului Kozak, parafat de el, dar respins prin protestul si revolta poporului? PCRM conduce Moldova de, cel putin, 7 ani, dar inca nu a invatat sa nu puna semn de egalitate intre CSI si Rusia.

Oare nu stiati ca Rusia impiedica transportul de gaze ieftine din Kazahstan? Ca pe piata rusa vinurile R.Moldova se vind de patru ori mai ieftin decit oriunde? Ca exportul vinurilor de actuala calitate a facut din Moldova ostaticul Rusiei? Ca toata povara relatiilor economice inechitabile cu agentii din Rusia cade pe spinarea exportatorilor nostri? Ca relatiile economice cu CSI tin R.Moldova in stare de predeces?

Moldova nu poate avea cu agenti din Rusia relatii economice echitabile si echilibrate reciproc, pentru ca, desi gazele s-au scumpit, nu putem scumpi la fel produsele agricole exportate in Rusia. O fi foarte mare cumva volumul de export spre Azerbaigean, Armenia sau alte republici ex-sovietice? Se pare ca nu prea exportam in Rusia altceva decit vinuri ieftine, in timp ce pe piata vestica se exporta marfuri industriale performante si competitive.

Moldova e – de doi-trei ani – printre restantierii CSI la industrie. Potrivit Comitetului de Statistica al CSI, noi am inregistrat, in ianuarie-martie 2006, cel mai slab ritm de crestere in agricultura – de 0,8%, fata de media de 3%. Si nu-mi prea vine sa dau crezare ideii ca acest declin ar fi cauzat de depunerea, la 30 martie 2006, a initiativei de iesire din CSI! Treaba pare a fi mai serioasa! Putin considera – pentru cine inca nu stie! ca «a venit timpul ca Rusia sa treaca in spatiul CSI la principiile valabile in economia si comertul mondiale, bazate pe calcule aceasta ar servi la insanatosirea legaturilor cu partenerii din CSI».

Astfel, ce sperante false mai pot fi dinspre Est? Singura salvare e piata Uniunii Europene si nu e adevarat ca este inchisa. Taxa vamala spre UE e de doar 7 la suta, haideti sa investim in tehnologii calitative, nu in umbrele politice si mafiote, sa cautam piete prin competitivitate, prin alte tehnologii, pentru ca cele rusesti nu sint performante. La 11 septembrie 1998, dupa criza financiara din Rusia, Parlamentul a adoptat o hotarire istorica, prin care a declarat ca obiectiv strategic major al R.Moldova integrarea in structurile europene si a recomandat reorientarea exporturilor spre piata vestica. Posibilitatile au fost valorificate slab. Comunistii au fost atunci contra hotaririi, ei ramin si azi contra orientarii noastre definitive spre familia europeana.

Cred ca sint interesati sa raminem in CSI cei cu averi in Rusia, cu caimacul relatiilor in CSI si cu agenti de acolo, in timp ce taranii saracesc, iar copiii le fug peste hotare.

Iesirea din CSI nu este doar o problema economica. Rusia a anulat Acordul de cooperare in productie, in baza caruia nu se platea TVA la livrarile reciproce. Rusia creeaza conditii fantastice pentru a ne capta forta de munca, oferind locuri de lucru, cetatenie, reintregirea familiei etc. Oare nu se spulbera, astfel, argumentele gratuite ca, fara CSI, nu vom avea economie, iar oamenii nostri nu vor putea merge intr-acolo la munca? Dar oare nu e deja la pamint economia noastra, iar parintii pleaca de linga copii si devin robi in strainatate? Oare aceasta situatie nu e rezultatul vegetarii in CSI o consoarta moarta, ce trebuie dusa de pe laita la cimitir si reluata viata de la capat cu o alta consoarta cu UE?

Imi pare foarte rau, dar testarea sinceritatii aspiratiei europene a partidului de guvernamint pentru mine s-a cam incheiat cind Guvernul a respins, cu mare tam-tam si argumente superprocedurale, proiectul de hotarire, conceput ca un gest politic simbolic, inclusiv pentru Occident. Iesirea este grea, Moldova poate ca nici nu e pregatita azi, insa populatia trebuie ajutata sa inteleaga adevarul, nu sa fie folosita, constant, prin neinformare, in scopurile meschine ale clanurilor in continuu proces de imbogatire.

Soarta R.Moldova se rezolva in alta parte, in cancelariile occidentale. Dar si noi trebuie sa dam un semnal de credibilitate, ca sa putem fi ajutati sa depasim dificultatile reorientarii noastre efective, nu doar declarative, spre Vest. CSI este o bariera pe Prut, un perete berlinez, dupa care ne vor tine in totala izolare comunistii, in timp ce bariera ar putea fi impinsa spre Est.

Nu ma incinta argumentele unora ca occidentalii ar gindi sa mai zabovim acolo unde stam”, adica in sfera de influenta rusa, pentru ca ei mai au niste socoteli cu Rusia. Eu nu cred in asta. Nu cred ca ei ne stimuleaza sa raminem in spatiul haotic si imprevizibil al Estului. Deci – ce facem? Cunoasteti ca unora din Occident nu le-au prea placut cele trei hotariri si legea privind Transnistria, adoptate vara trecuta de Parlament? Nu le-au placut, dar le-au acceptat, pina la urma. Ar putea fi la fel cu iesirea din CSI. Se mai spune ca unele tari straine ar dori de urgenta o respingere a iesirii din CSI in Parlamentul de la Chisinau pentru a obtine la Summit-ul G-8 din Sankt-Petersburg, in schimbul loialitatii reprobate, retragerea trupelor rusesti din Moldova si Georgia. Nici in aceasta nu cred. Occidentul nu ne spune direct sa iesim din CSI, e o problema a noastra, dar nu exista nici o indoiala ca Occidentul va intelege semnificatia politica majora a optiunii de a ramine in CSI sau de a alege, in mod definitiv, calea unica si univoca de integrare economica si politica in UE.

Toate avizele negative ale Guvernului si ale comisiilor parlamentare, unde majoritatea o detin deputatii PCRM, arata adevarata fata a comunistilor, care mint Occidentul, dar merg mereu cu plecaciune la Moscova, cu care inca mai cocheteaza si careia vor sa-i dovedeasca precum ca ramin atasati politicii si intereselor Kremlinului. Prin votul comunistilor in favoarea raminerii in CSI, Puterea de la Chisinau doreste sa transmita un mesaj clar Moscovei ca ramine pe orbita Rusiei. Oameni buni, nu va luati dupa vorbele comunistilor privind integrarea europeana, uitati-va la faptele lor, ce demonstreaza o mare prietenie fata de Centru – ce calauzeste politica PCRM in marea familie a spatiului de interese geopolitice ale Federatiei Ruse.

Ne gindim, astfel, daca face sa va dam aceasta satisfactie de a aduce din nou, ca tribut, R.Moldova in bratele Moscovei? Nu vrem sa va lasam sa va faceti acest cadou, pentru ca va ajunge cadoul pe care il primiti din partea Moscovei – in pofida vocilor, ce ne tot povestesc despre raceala din relatiile moldo-ruse, Moscova va suporta inca la putere in R.Moldova, considerindu-va ca cei mai fideli reprezentanti ai intereselor sale geostrategice. Convingindu-va de pozitia voastra reala, va lasam satisfactia de a va confirma pozitia europeana, venind chiar voi cu initiativa de iesire din CSI.

In aceste conditii, lasindu-va placerea sa ramineti in CSI, noi, autorii, conform articolului 53 din Regulament, ne retragem initiativa, pentru ca, in cosul de daruri, pe care le veti duce la Moscova, sa lipseasca votul comunistilor pseudoeuropeni in favoarea CSI. Va dam 6-12 luni sa va mai ginditi, inainte ca R.Moldova sa aiba un vot fatal contra iesirii din CSI. Daca, insa, in acest termen, nu veti instrumenta o proprie initiativa, de iesire din CSI, noi observind cu atentie cum vor merge treburile in statul ceseist, peste 6-12 luni vom reveni cu aceeasi initativa, dar cu mai multi semnatari.

Intre timp, sa ne concentram pe apropierea de UE, pentru a beneficia, cit mai curind, de totul ce inseamna valori si standarde europene. Din acest punct de vedere, numai piata europeana va insemna, pentru tarani si poporul muncitor din R.Moldova, un nivel de trai demn. Va asigur ca, din punctul de vedere al legitatilor economice si al formelor institutionale de integrare, intre UE si CSI este o totala incompatibilitate. Voi, cei care va doriti in CSI, trebuie sa stiti – calitatea de membru al CSI este incompatibila cu calitatea de membru al UE si raminerea in CSI, printr-un vot negativ, este o actiune antinationala a clasei diriguitoare.

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. In acest an COMERTUL EXTERIOR cu Uniunea Europeana a depasit 50% (adica jumatate).

  2. D-na Pavlicenco,cand faceti si un spot publicitar pentru campania data?

  3. Pt Andrei

    Cautam voluntari sa ne faca si un spot publicitar. Noi nu avem bani de campanie. Am lansat si un apel pentru o colecta, insa nu avem inca sprijin. Va spun cum este. Insa pe noi nu ne dezonoreaza acest lucru, pentru ca stim in ce stat traim…

  4. Iarasi minciuni de ale bogatanilor aici. MAM SATURAT sa le aud. Voi spuneti concret – ce este cu pretul la pine, la gaz, ce sint cu gradinitele, cu salariile oamenilor, cum si cind o sa lucreze fabricile si uzinile ca alta data, ce este cu datoriile acestea tot mai mari, cine plateste procentele pe ele, ce plan aveti sa faceti cu moldovenii care sint afara din tara, cum o sa primeasca aceasta lume pensii, ce sint cu aceste asigurari medicale si ce se inchid spitalele tot mai mult??? Acestea sint intrebari ce ma intereseaza pe mine, pe mama, pe sora, pe vecini, pe cunoscutii mei, pe milioane de oameni. Nu ne mai amagiti atita cu prostiile voastre cu Transnistria, si cu Rusia, si cu Romania, si cu Europa si atita ham si ham aiurea. Ne zapaciti si faceti vrajba numai intre lume. Tilhari malazi. Lasa ca lumea nu e proasta. O sa va vina de hac la toti intro zi.

  5. Trebuie de vorbit cu firmele de transport RUTIER (AUTO) care au curse intre Republica Moldova si Romania sa le IEFTINEASCA cat se poate de mult. MOLDOVENI SI O PARTE DIN MINORITATI sa poata calatori acolo cat mai mult si mai des si sa vada viata din ROMANIA dupa intrarea in UNIUNEA EUROPEANA, NATO si sa-si schimbe imaginea NEGATIVA sau FALSA transmisa de televiziuni, ziare.

  6. Hai lasa razvi nu mai trebuie sa calatoreasca peste tot. Ca la Roman la gara tiganii mio sterpelit din ochi o sacosa si noroc ca geanta mai de pret era la mine. Trebue de facut ordine nu de hamait aiurea si de imblat leila prin lume. Faceti conditii ca lumea sa poate lucra acasa nu in Ro, Fr, Rusia, Germania si asa si asa. As vrea si eu sa stau si sa lucrez la mine acasa sa am un salariu si un apart. Da ce e voe? Riscaniul sa transformat intro mahala pustie si plina de betivi si huligani de te temi sa mergi pe drum ziua. Iata despre aceste sa ne vorbiti. Despre ordine, despre lucru, despre curatenie, despre tilharii, nu despre calatorii si asa si asa, ca neam saturat toti de ele. Si romanca care sta cu mine in camera tot asa zice. Ca sa saturat sa imble prin straini. Si stiti cite miii si mii de romani sint aici si lucreaza ca scape de nevoi si saracie. Si nu vorbesc de tigani ci chiar de oameni nevoeasi adusi aici sa caute o bucata de pina. Sarmani. Ca si noi. Nu au avut nici ei noroc de o conducere care sa puna capat la hotii. Ca si acolo inteleg ca tot se mai fura. Nu chiar hotomani si banditi ca la noi, ca asa nici in Africa nu gasesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *