De Ziua Limbii Române… ”Unirea cu Basarabia este cea mai sigură garanție pentru supraviețuirea, ca stat, a României!” Interviu excepțional

http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/cativa-din-pasii-potriviti-spre-unirea-cu-basarabia-alexandru-danielopol-si-basarabenii/

UN INTERVIU DEOSEBIT!!! 

Pași spre Unirea cu Basarabia. Un mare erou uitat: ALEXANDRU DANIELOPOL, românul care a salvat 300.000 de basarabeni de la deportarea în Siberii de gheață…

CojaDomnule profesor ION COJA, despre Basarabia să vorbim. Doriți sau nu unificarea României cu Basarabia?

Nu, nu doresc unificarea! Eu doresc Unirea, cu majusculă scris. Unirea cu Basarabia, cu Bucovina!… În istoria României s-a produs de mai multe ori Unirea, iar nu unificarea! Unirea din 1859, apoi Unirea din 1918: cu Basarabia, cu Bucovina, cu Transilvania… Despre unificare vorbesc tratatele de istorie atunci când se referă la Germania, la Rusia, la Italia… Manualele noastre de istorie au făcut, în mod inconștient, dar foarte corect, această diferență, între Unire și unificare! Unirea se face de bună voie, prin acord reciproc, aș zice unanim, cu elan și entuziasm, iar unificarea se face prin înfrângerea rezistenței la unificare! La români, practic nimeni nu s-a opus Unirilor, de care am avut parte! La alte popoare, unificarea s-a făcut cu forța, cu sentimentul că unii au de câștigat, iar alții de pierdut! De aici și condițiile pe care unii le-au pus, la unificare! Unirea la români s-a făcut fără condiționări! Ar trebui să ne mândrim cu acest detaliu extrem de semnificativ.

Sa scriem in latina(IN POZA: Brosura semnata de Vlad Pohila si Vitalia Vangheli-Pavlicenco, aparuta citeva luni inaintea adoptarii legilor istorice privind limba si grafia latina pe 31 August 1989. Brosura a servit drept prim-manual pentru insusirea grafiei latine.)

Care este semnificația acestui detaliu?

Că la români frățietatea dintre românii de pretutindeni este un sentiment foarte real, care produce consecințe în plan politic! În istorie! Unii folosesc aiurea cuvântul unificare în contextul politic românesc! Prima oară l-am auzit pe Petre Roman, la Iași, în sala Tetrului Național, la o întrunie „unionistă”,  spunând unificarea cu Basarabia! Am tresărit, termenul mi s-a părut nepotrivit! Am fost obligat să conchid că numai cineva care nu simte românește poate să facă această greșeală de limbă română! Românească! Ceea ce Petre Roman a dovedit mereu după 1990!… Nu mi-e clar cum simte acest individ!… Din păcate, îi aud pe tot mai mulți politicieni, politicieni de doi bani duzina, vorbind de unificare, iar nu de unire! Deci, corect, spunem Unirea cu Basarabia! Așa cum spunem că două destine umane se unesc, nu se unifică!

Când vedeți posibilă Unirea celor două state românești!

Din păcate, această unire nu se poate face decât într-un moment favorabil, favorabil pe plan internațional, dar și pe plan național! Nu este destul să o vrem noi, românii! Dar dacă o vrem, ne va fi mai ușor să profităm de conjunctura internațională favorabilă! Care este și ea necesară!

Ce ar trebui făcut în așteptarea acestui moment?

Sunt multe de făcut, nu le putem inventaria acum pe toate! Dar principalul lucru care e de făcut este să lucrăm în mod conștient, cu un program bine pus la punct, la opera de ridicare a moralului național, de întărire a încrederii în românism. Nu avem nevoie numai de o creștere a nivelului de trai, cum consideră marii analiști politici de pe la te miri ce televiziuni! Ci avem nevoie de o creștere a mândriei de român, de o sporire a motivelor pentru care această mândrie să se consolideze, să crească, să devină  o stare de spirit generală!

Avem nevoie de un proiect național pentru Unire, care să angajeze forțele unioniste de pe ambele maluri ale Prutului. Iar în interiorul acestui proiect nu trebuie neglijată direcția mai sus amintită: cum facem să întărim, iar, unde este cazul, să deșteptăm sentimentul de satisfacție pentru detaliul biografic că te-ai născut român, că te-ai născut în România?

E nevoie de această componentă și din pricina faptului că suntem de oarece vreme supuși unui atac insidios tocmai la această componentă a ființei noastre naționale: încrederea în noi înșine! Până și printre internauții care postează comentarii pe diferite site-uri, cum ar fi și site-ul meu, recunoști după stil și idei că unii dintre acești internauți fac propagandă împotriva „mândriei” de român. Diversioniști plătiți, cei mai mulți! Alții o fac, probabil, și din …sinceritate”. Să fie sănătoși! Dacă atât îi duce mintea!

Dacă am înțeles bine, considerați că aceste motive de satisfacție, satisfacția că ești român, ar avea temei? Temeiuri convingătoare?

Binențeles! Noi nu prea ne cunoaștem istoria din acest punct de vedere!… Avem doar câteva …cântece, pe care le doinim cu avânt la zile aniversare… Din păcate, istoricii profesioniști neglijează acest aspect, chipurile ei sunt obiectivi… Dar să ne întoarcem la Basarabia! Eu am scris mereu despre Basarabia din această perspectivă: în ce fel, prin ce isprăvi Basarabia și basarabenii participă la consolidarea sentimentului nostru de mândrie națională? Și am avut ce scrie!…

Poate dați un exemplu.

Păi, să zicem Marea Adunare de la Chișinău, din august 1989!… 750.000 de români! Câte un român din fiecare familie de basarabeni!… Ca și cum s-ar fi adunat la București 4 milioane de români! Și pentru ce s-au adunat atâta noian de oameni? Pentru o miză lingvistică, identitară din punct de vedere cultural: grafia latină, cea potrivită cu statutul românilor de popor romanic!… E fără egal în lume să se miște atâta lume pentru ceva atât de imaterial!… Pentru o miză pur culturală, spirituală! Fără nicio consecință materială sau socială!

…Trebuie să facem și acest inventar separat: prin ce Basarabia ne face să ne simțim și mai bine, ca români? Nici basarabenii înșiși nu cunosc destul de bine acest subiect!…

Dacă ar fi să ne unim mâine, ați fi de acord?

Nu este o întrebare bună!… Mai bine mă întrebai ce este de făcut încă de mâine pentru a grăbi Unirea! Și ți-aș fi răspuns cam așa: domnule, nu știm încă când ne vom uni! Până atunci, hai să facem un inventar al avantajelor care se pot obține din faptul că există două state românești!… Două state în care românii sunt net majoritari! Care popor, care nație mai este în această situație în Europa? În această Europa în care state ca Anglia, Franța, Spania sau Italia sunt confruntate cu tendințe secesioniste, separatiste, destul de puternice. Ca să nu mai spunem de Rusia!… Dacă ne ajuta puțin norocul, aveam un stat românesc și în sudul Dunării!…

Eh, trebuie să conștientizăm faptul că suntem unul dintre marile popoare ale Europei! Că mulțimea de români care trăiesc în jurul celor două state românești trebuie avută în vedere printr-un program riguros alcătuit de salvare a lor de la deznaționalizare! Acești români s-au salvat, s-au păstrat sute de ani ca români fără niciun sprijin din partea autorităților de la București sau Chișinău! Chișinăului îi revine obligația de a elabora o politică față de românii pe care regimul bolșevic i-a risipit prin toată Rusia! Căci cei mai mulți dintre ei sunt români basarabeni! Bucureștiul și Chișinăul, cele două guverne, trebuie să-și pună foarte serios problema românilor aflați dincolo de Nistru și de Bug, dincolo de Dunăre, dincolo de granița de Vest… Ei trebuie ajutați, pentru că azi metodele de deznaționalizare sunt mult mai subtile, mai eficiente! Trebuie contracarată politica de deznaționalizare de peste tot! Statul român este unul dintre foarte puținele care nu au practicat o asemenea politică vreodată! Trebuie să luăm inițiativa în acest domeniu pe plan internațional! Avem autoritatea morală s-o facem!

Măsuri mai concrete nu recomandați?

Păi se vorbește de modificarea Constituției. Avem o constituție prost făcută, care trebuie modificată și cu gândul la Unirea cu Basarabia! Trebuie avută în vedere această perspectivă și să precizăm de pe acum că după Unirea cu Basarabia, cel puțin în următorii 50 de ani, reprezentarea Basarabiei în Parlament se va face numai de către persoane născute în Basarabia! Că fiecare guvern va avea cel puțin trei miniștri originari din Basarabia, de pildă! Clasa politică din Basarabia trebuie să fie convinsă că nu va dispărea, nu va trece pe un plan secund al vieții politice, după Unire! Iată, deja am avut după 1990 prim miniștri și chiar un președinte născuți în Basarabia!…

Să nu repetăm greșeala din interbelic, când în Basarabia au fost trimiși ca funcționari de stat mulți inși incompetenți și aroganți, care au compromis în mare măsură autoritatea și prestigiul Capitalei, al României chiar! Propaganda rusească bate monedă pe acest subiect, exagerând cu nerușinare! Dar trebuie scos în evidență și faptul că au fost trimiși în Basarabia și oameni de calitate, care au făcut cinste numelui de român! Despre aceștia nu mai vorbește nimeni! Trebuie salvați de la uitare! Mă gândesc mai ales la opera ardeleanului Onisifor Ghibu, în primul rând!

În acest context s-ar cuveni aprofundat alt subiect: cum s-au salvat mulți basarabeni refugiindu-se peste Prut, în România! Cum au fost salvați de la deportarea în Siberia de frații lor din Oltenia sau Banat, cum au fost ascunși, ajutați să-și refacă viața… Îmi vine în minte numele lui Alexandru Danielopol, fiul marelui medic al cărui nume îl poartă o stradă din București! L-am cunoscut cu ani în urmă și m-am mirat cât de puțină lume știe ce fapte extraordinare săvârșise la viața lui! După 23 august rușii au încercat să-i aducă înapoi pe toți basarabenii care se refugiaseră în Regat, în România. Făcuseră liste cu sute de mii de basarabeni. S-a organizat o comisie mixtă în care reprezentantul nostru a fost Alexandru Danielopol, specialist în drept internațional! I-a dominat pe ruși prin profesionalism și inteligență, salvând astfel sute de mii de vieți!… Adaug acestui interviu un material cu privire la acest mare român, atât de puțin cunoscut!… Sper să mai fie în viață, domnul Alexandru Danielopol. Port cu mare plăcere cravata pe care mi-a dăruit-o, cu însemnele aeroclubului francez! Cred că nu trebuie să așteptăm Unirea ca să dăm expresie publică recunoștinței noastre față de acest mare român! Mare binefăcător al fraților săi basarabeni!

În mod deosebit sper ca noua Constituție să instituie funcția de vicepreședinte al României, dedicată probelemelor legate de Unirea cu Basarabia, problemelor pe care le au românii trăitori în alte țări!

Aveți o obsesie cu acești români!

L-ai auzit pe dl Mircea Druc ce a spus despre unirea cu Basarabia: este cea mai sigură garanție pentru supraviețuirea noastră ca stat, a României! Același lucru îl putem spune și despre cordonul românesc care încinge granițele României! El trebuie păstrat, apărat, întărit! Este foarte important în viitorul apropiat.

Care ar fi câteva din dezavantajele Unirii?

Prin Unire noi, românii, ne înscriem din nou contra curentului general, în răspărul istoriei. Nu-i prima dată!… Lumea se globalizează prin fărămițarea politică a statelor mari, iar noi, din două state mici, vrem să facem unul dintre statele cele mai mari din Europa! Vom stârni prin asta multă învidie în cancelariile europene! Multă antipatie, mai mult sau mai puțin fățișă! În nebunia lor, ungurii se vor considera și mai îndreptățiți să ne atace pe la spate, prin fel și fel de metode și manevre! Ne putem aștepta ca, printre politicienii europeni care nu cunosc prea multă istorie, propaganda iredentistă maghiară să aibă mai multă trecere după Unirea României cu „Republica Moldova”! Se vor uita mulți pe hartă și vor spune „nu-i prea mare România Mare”?

Evident, puțini se vor bucura de izbânda noastră, puțini vor înțelege că este o izbândă a justiției, a legitimității internaționale! De aceea, de mâine chiar trebuie pornită o propagandă internațională pe tema Basarabiei, cât e de românească, cu ce sacrificii a rămas românească, cât de firească va fi Unirea noastră! Pe tema asta noi nu am scos nici măcar un pliant de două pagini! Nu avem nicio sumă de cheltuit, prevăzută în bugetul de stat!… Nu avem niciun proiect, niciun program! Nicio doctrină de partid nu prevede acțiuni politice dedicate acestui comandament istoric: pregătirea opiniei publice internaționale pentru momentul Unirii Basarabiei cu România! Cu accent pus pe opinia publică din țările învecinate, în mod special Rusia trebuie avută în vedere! Trebuie să le explicăm, cu răbdare, ce ar avea de câștigat Rusia dacă ne-ar oferi motive să le fim recunoscători pentru felul cum va trata drepturile românilor! Dreptul nostru de a ne regăsi cât mai mulți între fruntariile unei singure țări!… Să le explicăm rușilor că avem dreptate și că e mai bine să colaborăm decât să ne punem contre unii altora!

Nu trebuie pregătită și opinia publică națională, din România și Basarabia?

Asta deja se face, deși e prea puțin ce se face! Dar e loc încă de mâine pentru ameliorări și completări substanțiale!

Doamne, ajută!

A consemnat Petre Burlacu, 27 martie 2014

Cuvintele de la ROMÂNCUȚA-BASARABEANCA

Nu port opincuta,
Ciobanita nu-s,
Dar sunt romanucuta,
Sus inima, sus.

Am o tara, doua n-am,
Nu-s de vina ca mi-i neam,
Ca mi-i neam si o iubesc
Si-o sarbatoresc.
Romania-i Tara mea,
Si-o sa ne unim cu ea
C-asa vrem si tu, si eu,
Dar si Dumnezeu.

Cinta Ciocirlia
Si-mi sopteste asa:
Tu esti romancuta
Eu sunt vocea ta.

Am o tara, doua n-am,
Nu-s de vina ca mi-i neam,
Ca mi-i neam si o iubesc
Si-o sarbatoresc.
Romania-i Tara mea,
Si-o sa ne unim cu ea
C-asa vrem si tu, si eu,
Dar si Dumnezeu.

Sus la iconita
Busuioc am pus
Eu sunt romancuta
Sus, inima, sus!

Am o tara, doua n-am,
Nu-s de vina ca mi-i neam,
Ca mi-i neam si o iubesc
Si-o sarbatoresc.
Romania-i Tara mea,
Si-o sa ne unim cu ea
C-asa vrem si tu, si eu,
Dar si Dumnezeu.

Tot romanul are
Ochii inlacrimati
Noi dorim Unirea
Fiindca suntem frati.

Am o tara, doua n-am,
Nu-s de vina ca mi-i neam,
Ca mi-i neam si o iubesc
Si-o sarbatoresc.
Romania-i Tara mea,
Si-o sa ne unim cu ea
C-asa vrem si tu, si eu,
Dar si Dumnezeu. 

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
  1. Exceptional material…..,as trece acest interviu la capitolul -lectura obligatorie-, invatatura pt. romani.

  2. Analistul rus Andrei Piontkovki scrie în cadrul unui amplu articol că scopul lui Vladimir Putin este refacerea fostului spaţiu sovietic.

    În acest sens următoarele state vizate de lista de la Kremlin sunt Republica Moldova şi Ţările Baltice, deşi ultimele sunt membre UE şi ale NATO.

    Analistul rus mai afirmă că scopul principal a lui Vladimir Putin este acela de a discredita NATO şi SUA, ca principali garanţi ai securităţii spaţiului occidental. În acest sens nu este exclus ca liderul de la Kremlin să se folosească de arsenalul său nuclear pentru a ataca ţinte mai mici din Sud-Estul Europei, cu scopul precis de a arăta disfuncţionalitatea NATO.

    Se doreşte astfel forţarea status-quo-ului mondial, distrugerea acestuia, Federaţia Rusă urmând a reveni pe scena internaţională ca o mare putere.

    Vladimir Putin confirmă toate cele scrise mai sus, el afirmând recent să ruşii şi ucrainienii sunt acelaşi popor. Ori nu putem să ne gândim decât la poporul sovietic, ori asta înseamnă că ameninţarea directă asupra Republicii Moldova există.

    Rămâne să vedem ce decizii vor lua în acest sens liderii de la Chişinău, mare parte din ei cu case în cartierul Pipera de lângă Bucureşti. Vor accepta ei varianta corectă şi de revenire la normalitate prin Reunirea cu România sau vor ceda spaţiul românesc de la Est de Prut pentru a se scălda liniştiţi în piscinele occidentale?

    Dacă varianta securizării prin Unire este opţiunea reală, atunci este nevoie la nivel oficial să se înceapă un proces corect de informare asupra acestui lucru şi pregătirea opiniei publice pentru istoria care vine peste noi. Rolul nu poate fi lăsat exclusiv pe seama societăţii civile, capacitatea acesteia fiind limitată de resursele financiare şi de mijloacele de disipare a informaţiei.

    – See more at: http://vox.publika.md/politica/analist-rus-republica-moldova-si-tarile-baltice-vizate-de-expasiunea-ruseasca-515996.html#sthash.hH3HZVfo.dpuf

  3. UNIREA !?
    In 200 de ani rusii au reuşit cu succes sa spele creierii oamenilor. Avem de-a face cu un mancurt sa-dea, DODON, care intre timp a devenit statalist! Nu se gindeste ca Basarabia este pamint romanesc!? El nu are scrupule, nu are mila si nici compasiune, este kalasnikovul care nu iarta, tinteste exact… o stie doar pe-a lui.
    DODON. Este o prostituata politica si tradatoare de tara scuipa in sufletul nostru, a Neamului Romanesc numindu-ne moldoveni si mintindu-ne copiii precum ca noi vorbim limba moldoveneasca. Numai fiind impreuna vom reusi sa-l ,,reeducam”

  4. Unirea ar insemna împlinirea unui ideal şi a unei datorii faţă de cei care în trecut s-au jertfit pentru această cauză, pentru noi care ne-am privi mai uşor în oglindă, dar şi faţă de urmaşii noştri. Incon-testabil este o datorie faţă de nişte fraţi vânduţi sau pierduţi totuşi cu asentimentul nostru de câte-va ori doar în ultimul secol.
    Un spor de 4 milioane de români şi un teritoriu important înseamnă un plus de vitalitate a neamului şi de speranţă de dăinuire a limbii. Un astfel de moment dă o mare mobilizare a energiilor creatoa-re ale societăţii.
    Înlesnirea contactelor României cu minoritatea română din regiunile ucrainene Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia cu care basarabenii au relaţii privilegiate şi mare influenţă. Cel puţin sudul Basarabiei ar fi înconjurat de frontierele României şi ar gravita cultural şi economic spre noi.
    Oportunităţi nebănuite pe plan economic fiindcă Moldova este racordată la cea mai mare potenţială piaţă şi la un spaţiu cu cele mai mari resurse naturale care înseamnă spaţiul ex-sovietic, egalul câtorva continente. O astfel de reţea o ţară o construieşte într-un secol, iar noi o putem primi deo-dată.
    Îmbogăţirea culturii şi civilizaţiei româneşti cu tot bagajul de experienţe acumulat şi preluat de două secole de racordare a elitelor şi instituţiilor basarabene la un vast spaţiu cultural şi material eurasiatic.
    La o populaţie mai mare înseamnă mandate în plus în parlamentul european şi un rol mai mare al României în Europa.

  5. Nu plânge, Maică Românie!

    Versuri găsite ȋn ranița unui soldat mort ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură.

    “Nu plânge, Maică Românie,
    Că am să mor neȋmpărtășit!
    Un glonț pornit spre pieptul tău,
    Cu pieptul meu eu l-am oprit….

    Nu plânge, Maică Românie!
    E rândul nostru să luptăm
    Și din pământul ce ne arde
    Nici o fărâmă să nu dăm!

    Nu plânge, Maică Românie!
    Pentru dreptate noi pierim;
    Copiii noștri, peste veacuri,
    Onoare ne vor da, o știm!

    Nu plânge, Maică Românie !
    Adună tot ce-i bun sub soare;
    Ne cheamă și pe noi la praznic,
    Când România va fi Mare!”

  6. SUA, Uniunea Europeana trebuie sa ne ajute sa mutam granita pe NISTRU.

  7. daca rusia ataca tarile din NATO, UE, atunci si tari cu NEBUNI la putere/conducere : belarus, kazahstan, armenia sa fie atacate de NATO ca sa inteleaga rusi de peste tot ca rusia NU trebuie sa devina URSS 2.

  8. Este necesar sa se certe rusia cu INDIA si CHINA si va fi mai mare siguranta pentru lumea intreaga.

  9. ROMANIA NU are bani pentru constructia podurilor peste Prut, linilor de energie electrica, drumuri moderne, cale ferata tip europeana intre Chisinau si Iasi.

  10. Un infografic interesant ce ilustreaza provocarile prin care a trecut limba romana dincolo de Prut: http://www.cartipesteprut.ro/infografic-limba-romana-si-alfabetul-latin-in-republica-moldova/

  11. Burunducul Unionist dela Tighina=

    Un mesaj european din Lituania:
    /Agentia de presa Delfi/

    20 August 2014:
    Presedinta Lituaniei, Dalja Gribauskaite
    a coordonat cu conducerea Gruziei despre participarea acestei tari caucaziene
    la ReUniunea NATO din Tara Galilor / Marea Britanie/
    din 4-5 Septembrie 2014 la care se planifica adoptarea
    unor documente importante referitor la Forta de Aparare a Gruziei
    si de asemenea aderarea ei in viitor la NATO si UE.
    A propos, la aceasta intrunire este invitata si adormita ametita Rep. Molotova din bratele Maicii Rusesti .
    ———————————————————————————–
    Nota Speciala:
    Si Guvernantii si Diplomatii pruto-nistreni filo-rusi si anti-români
    de la Chisinau oare cu ce se ocupa acum
    in fata pericolului invaziei moscalesti
    cu hoarde calare pe tancurile de peste Nistru ?
    Sunt ei cu totii in vacante de lunga durata
    in spatiul vamal ocupant moscalesc terorist dodonist gagautzist ?
    Iar reprezentantul Rep. Molotova la sediul NATO din Bruxelles,
    agentul moscovit Mișka Gribincea stati-alist independentist moldafnist cu cât este platit de Kremlin
    ca sa saboteze euro-integrarea noastra ?
    Si Presedintele Timofte inca nu s-a trezit din amortire ?
    ———————————————————————
    N.B.
    iata ce declara Andru,
    un moldovean militar din Legiunea Franceza:

    /unimedia info 20 August 2014/
    “Am vrut să fac armata la noi, dar nu corespunde așteptărilor mele. Băieții de la noi nu sunt apți. Trebuie să fie 100 de oameni, dar oameni buni. R. Moldova are mult de lucru la acest capitol. Noi nu avem arme.
    De exemplu, eu în Legiunea Franceză am avut posibilitatea să trag din orice tip de armă și să lansez orice tip de grenadă. Nu dădeam raportul la gloanțe și grenade. Uneori am ajuns să fiu plictisit să trag din ele. Dar în armata R. Moldova? Timp de un an și jumătate soldații împușcă o dată și atunci șase gloanețe. Se poate numi acesta un soldat? Dacă nu dă Doamne începe un conflict la noi, băieții care păzesc Ambasadele credeți că vor putea utiliza armele pe care le au în dotare? Nu cred. Nu avem nici arme.

    O altă problemă de la noi. Tinerii nu sunt pregătiți psihologic pentru armată. Nu cred că vor putea duce cadavre sau să reziste atunci când își va vedea prietenul cum moare sub ochii lui. Este o etapă foarte importantă.
    ————————————————————
    Dacă s-ar începe un război cu Transnistria
    atunci noi avem tehnică și muniții
    doar pentru o oră și jumătate- două ore.
    ———————————————————–

    De asemenea, gradele militare nu sunt obținute pe merite. La noi dacă ai catedra militară ești deja sergent. Un adevărat sergent trebuie să aibă 10 ani de armată și peste 40 de misiuni. La noi aici toți sunt sergenți. Eu în schimb când vedeam un sergent în Legiune tremuram. Cei de la noi au grade, dar nu știu pentru ce. Eu sunt caporal șef și sunt foarte mândru. “

  12. Burunducul Unionist dela Tighina=

    Traian Basescu,
    Presedintele României:
    „Aproape 50% din populația Republicii Moldova se raportează pozitiv la RE-Unirea cu România. ,,(…)

    http://www.infoprut.ro/2014/traian-basescu-despre-aspiratia-rep-moldova-de-a-se-uni-cu-romania.html

    Președintele României, Traian Băsescu, a declarat vineri, 26 August 2014 la întâlnirea cu diplomaţii români, că cercetările sociologice indică faptul că aproape 50% din populația Republicii Moldova se raportează pozitiv la RE-Unirea cu România. ,,(…) la începutul mandatului, 8% din cetăţenii Republicii Moldova erau favorabili relaţiei cu România sau RE-Unirii cu România. Iată că astăzi, urmare a politicii legate de Republica Moldova, aproape 50% din populaţie este pentru consolidarea relaţiei cu România, privesc pozitiv relaţia cu România, privesc pozitiv RE-Unirea cu România”, a precizat acesta.

    Potrivit președintelui Băsescu, apropierea dintre cele două state românești vine pe fundalul politicii de recunoaştere a dreptului la cetăţenie al cetăţenilor Republicii Moldova şi al urmaşilor lor, al acordării celor 5.500 de burse pentru tinerii basarabeni, al contribuțiilor financiare, al construcției gazoductului Iași-Ungheni și al sprijinului pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

    „InfoPrut” amintește că rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna februarie a acestui an în Republica Moldova, de către Centrul Român de Studii și Strategii, arată că 52% dintre respondenţi sunt în favoarea RE-Unirii cu România, iar 54% dintre cei intervievaţi au declarat că Unirea este realizabilă, față de 32% care acest act nu ar putea avea loc.
    –––––––
    N.B.
    Speram ca doamna Vitalia P. va re-publica si acest articol f. important pe blogul dumneai, asa cum a facut-o cu articolele UNIONISTE SAU ANTI-UNIONISTE despre Ponta si Iliescu, despre care dumneaei a declarat ca pur si simplu i-a republicat fara nici un comentariu pozitiv sau negativ. Speram ca sa se procedeze in acelasi mod si cu domnul Basescu fara injective denigratoare din partea doamnei Vitalia.
    „Noblesse oblige !” n’est-ce pas ?

  13. Pentru a ilustra cu cît mai multă convingere concepţia şi viziunea lui Miron Costin referitor la aceată problemă, aducem cîteva dintre cele mai reprezentative fragmente din lucrarea „De neamul moldovenilor, din ce ţară au ieşit strămoşii lor” – „Şi aşa neamul acesta de carele scriem, al ţărilor acestora (enumărate şi caracterizate de Miron Constin mai sus: „Moldovei şi Ţării Munteneşti şi românilor din Ardeal” – A.E.), numele vechiu şi mai direptu iaste rumân, adică râmlean, de la Roma.. tot acest nume au ţinut şi ţin pînă astădzi..”.

    „Măcară dară că şi la istorii şi la graiul şi streinilor şi înde sine cu vreme, cu vacuri, cu primenele au şi dobînditescu şi alte numere, iară acela carile iaste vechiu nume stă întemeiat şi înrădăcinat: rumân. Cum vedem că, măcar că ne răspundem acum moldoveni, rară nu întrebăm: „ştii moldoveneşte?”, ce „ştii româneşte?” pre limba latinească… Şi aşa iaste acestor ţări şi ţărîi noastre, Moldovei şi Ţării Munteneşti numile cel direptu de moşie, iaste rumân, cum să răspundu şi acum toţi aceia din ţările ungureşti lăcuitori şi muntenii ţara lor şi scriu şi răspundu în graiul: Ţara Românească”

  14. EU – SUB AMENINTARE SI DE FRICA – NU FAC NIMIC!!! BA POT FACE CHIAR INVERS!!

    Pt Burunducul Unionist dela Tighina=

    Primele articole pe blogul meu, ce apar la cautarea numelui Basescu

    Victor Ponta, ca și Traian Băsescu, spune că UNIREA cu MOLDOVA e un obiectiv
    joi, 24 iulie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 4 comentarii »

    Traian Băsescu lasă deschisă dezbaterea despre Unirea României cu Moldova
    marți, 13 mai, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 27 comentarii »

    Traian Băsescu: ”Politicienii de la Chișinău preferă să slugărnicească la ruși, în loc să susțină proiectul Unirii celor două state românești”
    luni, 17 martie, 2014
    Publicat la Situaţia politică din Moldova | Edit | 19 comentarii »

    Ce i-a spus Victoria Nuland lui Traian Basescu (amplu)
    duminică, 23 februarie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 18 comentarii »

    După Vitalia Pavlicenco, despre încă un unionist – Traian Băsescu – s-a declarat că nu a colaborat cu Securitatea
    joi, 13 februarie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 11 comentarii »

    Oare poate deveni Timotfi un Băsescu?
    duminică, 2 februarie, 2014
    Publicat la Situaţia politică din Moldova | Edit | 12 comentarii »

    SUA felicită România pentru sprijinul acordat RM. Ce i-a mai spus emisarul american lui Băsescu
    sâmbătă, 11 ianuarie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 18 comentarii »

    Băsescu spune de 30 % români-basarabeni proUnire. Încă în 2008, procentul, conform unui sondaj IRI, era de 29%
    luni, 6 ianuarie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 8 comentarii »

    Băsescu: 2014 să fie anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc
    miercuri, 1 ianuarie, 2014
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 30 comentarii »

    Consilierul lui Băsescu îi răspunde pe merit premierului-antiunionist. Și o poză inedită, din 1986, cu Leancă…
    sâmbătă, 21 decembrie, 2013
    Publicat la Noi/romanii | Edit | 25 comentarii »

    EU – SUB AMENINTARE SI DE FRICA – NU FAC NIMIC!!! BA POT FACE CHIAR INVERS!!!

  15. Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România

    Publicat: (acum 6 ore) // Actualizat: (acum 3 ore) // Sursa: romaniatv.net
    Preşedintele Traian Băsescu a anuţat că CSAT a aprobat prezenţa pe teritoriul României a unor aeronava NATO împreună cu 200 de militari care, împreună, aviaţia militară românească, vor asigura poliţia aeriană. Totodată, Băsescu a anunţat care sunt şi obiectivele României la summitul NATO din Ţara Galilor.

    14 1 0 4Comenteaza

    Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă
    Obiectivul esenţial al României la summit va fi obţinerea angajamentului NATO privind întărirea întregului flanc estic al Alianţei, nu doar al celui nord-estic, cu Polonia şi ţările baltice. Cererea se întemeiază pe comportametul agresiv al Rusiei în zonă. „Obiectivele la summitul NATO sunt generate de evenimentele din Ucraina şi de ce a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune ce a ajuns la limite ce frizează iraţionalul. Câtă vreme nu respectăm acordurile internaţionale şi frontierele nu mai putem vorbi de raţional. Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord la sud, asta înseamnă şi introducerea României în sistemele de alertă şi capabilităţi de reacţie”, a declarat Traian Băsescu.

    În al doilea rând, România va pleda pentru lărgirea sensului articolului 5 al Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, cel care asigură sprijin militar mutual în cazul unei agresiuni armate faţă de statele membre. Se doreşte ca aplicarea articolului 5 să se aplice şi în cazul unor agresiuni de tip hibrid precum cel din Ucraina. „Este vorba de situaţiile în care un stat care nu recunoaşte, dar îşi trimite forţe fără însemnele unei armate, iar aceşti oameni coordonează punerea sub control militar şi politic al unor teritorii, dar care nu justifică aplicarea articolului 5. Când asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere cu sprijin pentru cei care au apărut ca omuleţii verzi din Ucraina, este necesară o masare a armatelor NATO. Sperăm într-o redefinire a articolului 5, în funcţie de ceea ce a făcut Rusia”, a spus preşedintele României.

    În al treilea rând, partea română speră ca aliaţii săi să reconsidere fundamentele relaţiei dintre NATO şi Rusia. „Vrem o definire clară a relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Există un document fondator din 1997, când nimeni nu credea că Rusia va avea acţiunile de acum şi va trebui să dezbatem care este valoarea acestui document şi dacă principiile sale rămân valabile”, a conchis preşedintele.

    Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

    -Şedinţa CSAT a fost legată de prezenţa unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul nostru, aeronave ce fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO care, împreună cu avioanele noastre, să asigure poliţia aeriană. Vor putea staţiona 200 de militari NATO în spaţiul de responsabilitate al României. Hotărârea a fost adoptată.

    -Un alt punct a fost legat de posibila participare a ca stat coordonator în domeniul apărării cibernetice a Ucrainei. România îşi asumă programul ca lider coordonator pe unul dintre cele 4 programe de asistenţă pentru Ucraina, cel privind securitatea cibernetică.

    -Statele membre NATO se angajează să nu instaleze baze permanente mari la frontiera de est a NATO. Cu asta am răspuns celor care prooroceau baze mari în România.

    -Noi suntem într-un curs continuu de negocieri de trei luni: preşedinţia, MAE şi MApN. Nu s-a luat azi mandat pentru că nu era posibil. De aceea nu am putut face vizita în Turcia pentru validarea mandatului preşedintelui Erdogan. Obiectivele la summitul NATO sunt generate de evenimentele din Ucraina şi de ce a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune ce a ajuns la limite ce frizează iraţionalul. Câtă vreme nu respectăm acordurile internaţionale şi frontierele nu mai putem vorbi de raţional. Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord la sud, asta înseamnă şi introducerea României în sistemele de alertă şi capabilităţi de reacţie.

    -Dincolo de realizarea capabilităţilor pentru tot flancul sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective. Voi vorbi după summit despre ele. În acelaşi timp, noi solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate ale armatei României cu alte forţe ale statelor NATO, cu accent deosebit pe forţele navale, având în vedere forţa deosebită a flotei ruse de la Marea Neagră. Prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Un număr mare de exerciţii ale aliaţilor cu flota României şi a Bulgariei este de mare interes pentru România.

    -Suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă. De asemenea, am dori ca summitul să clarifice abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război hibrid ca cel care se desfăşoară în Ucraina, adică un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţe fără însemnele unei armate, iar aceşti oameni coordonează punerea sub control militar şi politic al unor teritorii, dar care nu justifică aplicarea articolului 5.

    -Când asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere cu sprijin pentru cei care au apărut ca omuleţii verzi din Ucraina, este necesară o masare a armatelor NATO. Sperăm într-o redefinire a articolului 5, în funcţie de ceea ce a făcut Rusia. Este un model de succes în statele slabe, ce şi-au neglijat apărarea, în statele corupte.

    -Aşteptăm ca summitul să consemneze progresele şi să confirme dezvoltarea în continuare a sistemului antirachetă al NATO. Deocamdată, suntem la stadiul în care sistemul e în baza unei înţelegeri bilaterale România-SUA. Am vrea să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă.

    -Aşteptăm consemnarea importanţei strategice a Mării Negre. Urmare şi a evoluţiilor din Ucraina, nu se mai poate evita sublinirea importanţei strategice a Mării Negre, mai ales dacă privim nu doar prin prisma cercului de foc al conflictelor îngheţate toate create de Moscova. Marea Neagră este înconjurată de un brîu de conflicte îngheţate ce pot fi acţionate de la un singur buton, anume de la Moscova. Acest lucru generează obligaţia statelor NATO de a lua notă de importanţa Mării Negre.

    -Am dori ca Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare. Împreună cu armata moldoveană, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, de intervenţii în caz de calamităţi. Dacă vor accepta autorităţile din Moldova ca astfel de exerciţii să se desfăşoare, va fi foarte bine.

    -Vrem o definire clară a relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Există un document fondator din 1997, când nimeni nu credea că Rusia va avea acţiunile de acum şi va trebui să dezbatem care este valoarea acestui document şi dacă principiile sale rămân valabile.

    -SUA vor atenţiona cu certitudine partenerii din UE cu privire la obligaţia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, pentru a recupera decalajul uriaş dintre ele şi Europa. Statele Unite au dreptate şi va trebui să găsim soluţii privind nevoia noastră de apărare şi mai ales de descurajare. Dacă am fi respectat în ultimii 10 ani această obligaţie, acum nu am mai fi fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune, de stabilirea de baze NATO. Nu suntem singura ţară în această situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit să ne apere alţii.

    -Trebuie să avem şi varianta acţiunii iraţionale, a celei care nu respectă dreptul internaţional.

    Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). În şedinţa CSAT urma să se discute despre mandatul României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se va desfăşura în perioada 4 – 5 septembrie a.c. în Newport (Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și care se referă, în principal, la participarea României la misiunea NATO din Afganistan în anul 2015 şi la unele măsuri stabilite la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei regionale actuale. Chiar dacă nu a fost anunţat pe ordinea de zi, participanţii la şedinţa CSAT ar putea discuta şi despre criza din Ucraina.

  16. „Suntem români şi punctum”-
    Testament poetul ne-a lăsat.
    La scrutin în „documentum”
    Să confirmăm acest deziderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *