Aici postăm Raportul prezentat pe BPC în ședința Delegației Politice Naționale, Hotărârea DPN și două documente importante în vederea viitoarelor alegeri parlamentare din R.Moldova. Puține partide la noi dau dovadă de asemenea transparență ca PNL.
Raportul BPC la DPN, 24 mai 2014
Dragi colegi,
Vă salut la ședința Delegației Politice Naționale a PNL. Ultima dată ne-am văzut, cu unii dintre Dvs. la Chișinău, pe 1 decembrie, anul trecut, când am avut și o acțiune frumoasă cu ”ÎnCercUnimGuvernul”. De aceea, vă spun ”La mulți ani”, dar nu ne putem ura un an liniștit, deoarece este unul complicat și la noi, și în România, și în Ucraina, de care depindem și noi.
Cred că majoritatea dintre Dvs. sunteți șocați de ce ați văzut anul trecut și în această jumătate de an. Cu adevărat – unele ne-au depășit total imaginația. Avem în vedere și criza din Ucraina, și vânzările de obiective strategice naționale, gen Banca de Economii și Aeroport, unui stat-agresor de către exact cei ce îi învinuiesc pe unioniști că distrug statul, când, de fapt, îl distrug, ei prin trădările antinaționale în interesul neînfrânat de îmbogățire.
Pentru noi, care rămânem fideli convingerilor unioniste, fapt pentru care vă mulțumim din suflet, acest context este important pentru a vedea cum stăm cu șansele electorale.
Am încercat să avem o discuție cu cei cu care vom împărți segmentul de dreapta, dar dialogul nu a dus la nimic – nici cu PAD-ul, cu care am discutat și eu, și unii colegi, nici cu AntiMafia lui Sergiu Mocanu, ambii au fost și oaspeții Consiliului Unirii, dar nu au spus nimic mai concret, poate spun altă dată…
Ghimpu nu discută cu nimeni, dezamăgit după ce a promovat ”trădători și agenți ai Rusiei în Parlament și Guvern”, – cum i-a numit chiar el, iar cei plecați, după ce nu au mai reformat nimic în PL, așteaptă ca această coaliție, pretins proeuropeană, să îi ia la remorcă în viitorul Parlament, după ce în acesta i-a dus speranța falsă a oamenilor în Chirtoacă, un alt neisprăvit și fariseu.
Fiind doar PNL și Mișcarea ”AntiMafie” fără deputați azi în Parlament, e mai greu să lupți cu partidele ce au deputați, însă nimeni nu știe cum se împarte cu adevărat acum simpatia votanților.
Chiar dacă PNL are circa 8 la sută de încredere, cei care fac sondajele la comandă nu introduc reprezentanții PNL în topul liderilor politici, ca să nu avem procente și să ne omoare cu ”neșansa”, cum au mai făcut-o.
Noi, însă, am fost activi. Nu a existat fenomen important ca să nu fi luat atitudine, doar că nu avem canale TV să ne vedem mereu acolo, dar asta e soarta partidelor ”neoligarhizate”.
Noi ne-am ținut ședințele Biroului Permanent Central și ale Consiliului Unirii, în care am adoptat poziții, declarații, apeluri, inclusiv către Președintele Nicolae Timofti, care nu știu dacă le și citește, dar care se adeveresc mereu. Este adevărat că nu am reușit să stabilim coordonatori pentru teritorii, pentru că toți ai noștri abia de se descurcă și cu viața lor, dar dacă vom face conferințele teritoriale și veți avea propuneri pentru reîmprospătarea BPC, poate vom avea și coordonatori activi.
Din păcate, nici începând cu 2008, când am sărbătorit Ziua Europei, pe 9 Mai, dar nici din 2012, de când am avut acțiuni multiple, nu ne-am ales cu interesul oamenilor mai cu dare de inimă și cu posibilități, ca să putem extinde PNL așa cum ne-am dorit.
Totuși, am avut multe acțiuni cu componentele Consiliului Unirii, dând demnitate românilor în mai toate situațiile jenante pentru guvernanții șantajabili și proruși, confruntați și obedienți intereselor rusești.
Nu ne vom lansa în aprecieri ale activității guvernanților, nici ale Opoziției comuniste, că le cunoașteți venind și din teritoriu, unde se vede bine totul. Dar dacă aveți întrebări, încercăm să răspundem.
Așa că vom vedea ”cum stăm cu șansa”. Poate că până prin septembrie le vine unora mintea la cap și își vor revizui șansele trecerii în Parlament.
Nu am făcut conferințele în anul 2013, dar le facem în următoarele trei luni, vom adopta și o hotărâre în acest sens, ne gândim, pe cât e posibil, și la alegerile locale.
Am participat la o bună întâlnire la Cimișlia, organizată de dna Maria Tașcă, fapt pentru care îi mulțumim, la care am discutat cu oameni informați și cumsecade. La Cimișlia au venit și membrii Asociației Veteranilor de Război – 2012 ”Tiras-Tighina”. Ar fi bine să facem asemenea îmbinări și în alte raioane.
A fost o conferință foarte bună la Drochia, unde echipa cu dl Vasile Bogatu în frunte este una motivată și acționează după principiul ”tacem și facem”. Astăzi vom valida rezultatele acestei conferințe.
Despre declarațiile axate pe evenimentele importante e simplu să aflați de pe Internet, avem cinci resurse – www.pnl.md, www.consiliul-unirii.ro, www.vox.publika.md, www.pavlicenco.md și www.pavlicenco.ro.
Am făcut multe inițiative – legat de invitarea NATO, de pedepsirea penală a separatismului, înaintat ulterior de PLR, de cererea de despăgubiri Rusiei pentru staționarea ilegală a trupelor rusești, anterior – pentru perioada de ocupație, am sprijinit mesajele de Unire ale liderilor politici români, e păcat că nu toate partidele împărtășesc obiectivul Unirii.
În această perioadă ne și judecăm cu antiromânii, de obicei câștigăm procesele, dar e consum de timp și de nervi. Cu Șelin procesul în judecată a durat un an și jumătate, acum am inițiat procedura contra lui Klimenko, cel care m-a făcut ”extremistă”, ca președinte al PNL. Prin acest proces le vom demonstra și celor de la guvernare că unicul partid unionist din R.Moldova nu a fost și nu este extremist sau separatist. Așa cum le trece lor prin cap să ne interzică în paralel cu partidele de stânga proruse, cu care ei cochetează, la fel ca și cu separatiștii. Vorbeam zilele trecute cu deputatul Serghei Sârbu, care îmi spunea – ca și Lupu cu ”limba lui politică și științifică”, precum că, juridic, PNL are dreptate că a fost înregistrat cu un statut unionist, dar că, politic, el nu este de acord, ca să nu se supere găgăuzii și separatiștii transnistreni – toți instrumente ale Moscovei, adică să nu supere mereu ”Maica Rusia”, care a arătat în cazul Ucrainei de ce e capabilă și poate face așa și cu noi, dacă liderii noștri politici nu au demnitate.
Pe 10 decembrie 2013 am câștigat dosarul de constatare a faptului cu valoare juridică precum că în viața mea nu am colaborat, în nicio calitate, cu KGB-ul, așa cum PPCD-ul și PL-ul, adică ”ai noștri”, între ghilimele, au umplut cele două state românești, încât îți pui mâinile în cap. L-am chemat în judecată și pe Ghimpu, acum se judecă problema taxei la Curtea de Apel.
În aceste aproape șase luni am asigurat funcționarea resurselor media menționate mai sus, le-am plasat la o singură companie de hosting, ne mai judecăm cu primăria, care falsifică registrele privind înregistrarea cererilor de manifestări publice și care, din 2009, nu dă voie PNL să facă acțiuni.
În Consiliul Unirii am discutat despre includerea pe lista PNL pentru Parlament și în Guvernul Unirii a unor oameni demni, care nu se tem să se afișeze, să iasă în față.
Am avut cu Dvs. o ședință la Chișinău la rugămintea și a Acțiunii-2012, tot ei, în R.Moldova, ”Tinerii Moldovei”, în problema recensământului, și vreau să vă mulțumesc celor implicați, noi cunoscând numele dlor Ion Tabac-Leova, Goncearuc-Strășeni, Corlăteanu Valentin-Cimișlia, Golenco Rodica, precum și celor care nu sunt cenzori, dar care îi mai îndrumează pe oameni să depășească frica de a se declara români. Conform noii legi, pe baza căreia te poți declara român, familia mea e prima care a trecut recent prin această procedura, contribuind, prin sesizarea ministrului Pavel Filip și a altor responsabili de la Registrul populației, de la Oficiul Stării Civile, la funcționalizarea legii care era născută moartă. Am scris despre aceasta și i-am îndemnat pe toți să o facă, dar slabă nădejde.
Nici chiar Ana Guțu, care a promovat prevedrea în lege cu autoidentificarea etnică, nu a beneficiat de lege, nu e clar pentru cine au făcut-o, că ei nu cunosc și cât e de greu să o aplici și nici nu încearcă să devină și ei români.
Din păcate, actuala conducere de la Chișinău doar vorbește de UE, dar visează stagnarea și calmul, că banul se înmulțește la întuneric și în liniște. Și PLDM, și PD, devin, tot mai clar, partide gen PDAM, adică agrarieni care promovează moldovenismul stalinist, ca să pescuiască voturi de la antiromâni, în loc să educe electoratul buimăcit de comuniștii proruși antieuropeni și antiromâni.
Cu Acțiunea-2012 am mai cooperat, sperăm să fie și ei alături de noi pe 28 iunie, când vom face un Marș de comemorare a victimelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop și când vom cere lichidarea consecințelor lui, când vom cere – în contextul crizei ucrainene – pedepsirea separatismului și a extremismului, poziție și a Consiliului Unirii, care a adoptat, pe 1 mai, un Apel-Manifest. Noi vom cere din nou guvernanților să invite aici NATO, în baza unui protocol bipartit, căci neutralitatea nu se regăsește în Declarația de Independență, în temeiul căreia Republica Moldova poate decide orice – ieșirea din CSI, aderarea la UE, aderarea la NATO, Unirea cu România.
După ce am cerut noi despăgubiri Rusiei pentru prejudiciul cauzat de staționarea ilegală a trupelor ruse, anterior cerând despăgubiri pentru toată perioada de ocupație, am văzut că, recent, după noi, Ucraina i-a cerut Rusiei despăgubiri pentru anexarea Crimeii.
În contxtul alegerilor europarlamentare, menționăm regretul profund că partidele din România nu sunt interesate de coagularea electoratului românesc din Republica Moldova pe familii politice europene. Era bine dacă toți popularii făceau un acord între ei să sprijine pe respectivii concurenți populari din România. Aici, de exemplu, PAD, PLR, PNL puteau să își unească efortul pentru un vor europarlamentar, dar și cu o condiție – ca să fim pentru Unire. Dacă nu sunt alte partide unioniste aici și în România, în afară de PPDD, care are în Program, e greu acum să speri pe omogenizarea românească în planul familiilor politice.
Și aici ar fi momentul potrivit ca să vă spun care e problema PNL. Spunea, într-o ședință anterioară a DPN, dna Maria Tașcă de la Cimișlia, că problema noastră principală în alegeri va fi ”neșansa” pe care o vor promova oponenții politici și sondajele comandate de ei contra PNL. Ca să înțelegem de ce este așa, e că cei veniți la Putere din 2009 pentru a fura după comuniști și-au fidelizat electoratul. Mulți care i-au votat, nu își pot ierta votul, dar nici nu recunosc ușor că au greșit, situația îi enervează, dar rămân fideli formațiunilor chiar și dacă se fură zdravăn. O altă cauză e că nu văd pe altcineva cu putere, cu banii ca cei de la/de pe lângă Putere. Dezamăgiți, unii nu vor merge la vot. Noi nu avem nicio vină că ne-am retras din alegeri în 2009, ca să nu câștige comuniștii, am vrut binele societății, dar am pierdut electoratul. Adică am lipsit când s-o-mpărțit norocul, cum spune cântecul românesc.
Da, acum există 30-40 la sută de dezamăgiți și, de exemplu, televotingurile arată 48 la sută gata să renunțe la independența și suveranitatea statului și ar fi să credem că sunt pentru Unire, noi trebuie să recuperăm din disperați și din profund convinșii că Unirea e soluția. Am să vă citesc la sfârșitul raportului ce spune azi Băsescu și cum el a trecut sută la sută pe platforma PNL.md, pe care o avem încă din 2007.
Acum legat de conferințe. Da, cunosc faptul că nu toți aveți posibilitatea să vă deplasați prin sate și comune să verificați și să identificați, să îi atrageți pe unioniști pentru PNL. Da, anul 2012 a fost pierdut cu Statutul, dar vrem să le facem până la viitoarea DPN, când vom schimba și componența DPN cu oameni pe care îi veți propune în baza conferințelor, precum și întâlniri și discuții în raioane.
Am avut mai multe discuții în contextul cotizațiilor la partid. Da, am discutat despre asta și la ultima DPN. Mai putem discuta, părerea mea e că, într-o societate oligarhizată, cu activitatea politică transformată în una comercială, acest lucru e greu de realizat, membrii de partid, educați așa, așteaptă să li se dea, nu să dea ei. Dar nu voi face decât să mă bucur că lucrurile pot sta și altfel, dacă ne-o va demonstra fiecare raion ce se simte în această capacitate.
Noi concentrăm acum mii și mii de oameni și telefoane, ca să putem aduna la acțiuni și la votare, să vedem ce vor hotărâ cei 40 la sută de indeciși.
Pregătirea conferințelor va fi și în contextul pregătirilor pentru 28 iunie, la care toți trebuie să vină în maieuri, cămăși sau bluze negre, ca să arătăm tragismul ocupației de la 28 iunie 1940, sperăm să fie impresionante imaginile și pozele cu un marș de doliu dedicat comemorării ocupației.
De asemenea, au venit propuneri privind adoptarea unui Regulament cu privire la parametrii ce permit aprecierea eforturilor și contribuției membrilor PNL, în vederea promovării lor pe principiul meritocrației și implicării active în munca pentru PNL. Avem azi două documente mai generale, dar cred că în timpul apropiat va elabora BPC un Regulament de aplicare a Statutului care va fi discutat în conferințele teritoriale și adoptat la viitoarea DPN.
Aici mă opresc, puneți-ne întrebări. Vom încerca să răspundem.
A prezentat: Vitalia PAVLICENCO
Aprobat
de şedinţa DPN
din „24„ mai 2014
PRINCIPIILE şi CRITERIILE
de promovare a candidaților pentru funcția de
deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile parlamentare pe lista PNL
Parlamentul Republicii Moldova, în care majoritatea parlamentară va include forțe democratice și unioniste, va avea un rol istoric în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi pentru reunificare a celor două state românești.
Pentru realizarea aspirației naționale de reîntregire, viitorii deputaţi își vor asuma tot greul și toată jertfirea de sine, pentru care trebuie să fie gata, capacitatea și responsabilitatea în care trebuie să se angajeze în exercițiul unei funcții publice. Deputaţii unionişti se vor ghida doar de principiul servirii cetățenilor pentru accelerarea aderării la UE şi pentru reînfăptuirea Unirii. Scopurile egoiste, interesele personale, de grup, de clan sau de orice altă natură sunt şi rămân străine pentru deputaţii unionişti.
Selectarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare se va efectua după următoarele principii şi criterii:
- este membru al PNL sau al Consiliului Unirii;
- vorbeşte limba romană;
- are rezultate evidente și recunoscute de organismele colective în privința mobilizării membrilor partidului sau ai Consiliului Unirii și un grad avansat de asigurare a funcționării autonome a structurii pe care o coordonează.
- are cetăţenie dublă – inclusiv a celor două state românești, sau este membru al Consiliului Unirii, promotor al integrării europene şi al idealului de refacere a unității naționale românești;
- are merite în lupta de eliberare naţională, împotriva comunismului contemporan şi pentru cauza reunificării celor două state romaneşti;
- nu a fost implicat(ă) în acţiuni militare şi secesioniste împotriva Republicii Moldova;
- nu a colaborat cu KGB;
- nu are antecedente penale;
- este competent(ă) şi are experienţă profesională;
- nu este subiectul unui conflict de interese;
- este sănătos(ă) mintal şi are profil moral înalt
- altele, care pot fi completate pe parcursul mobilizării și intensificării activității membrilor PNL și ai CU.
Raportul reprezentativ al corpului de deputaţi va fi:
- tineret – 15 %, femei – 40 %, bărbaţi – 60 procente;
- studii superioare şi postuniversitare – 100 % din deputaţi, inclusiv cu profil: istoric – 20 juridic – 20%, economic – 20%, cultură -15%, alte profiluri – 25.
Toţi candidaţii pentru funcţia de deputat vor merge în alegerile parlamentare pe lista Partidului Naţional Liberal, care va reprezenta și Consiliul Unirii în Parlamentul Republicii Moldova.
Corpul deputaţilor va fi consultat cu entitățile-componente ale Consiliului Unirii, va fi prezentată spre aprobare Forumului Unionist, preconizat pentru luna septembrie a.c.
Candidaţii pentru funcţia de deputat vor depune jurământ de fidelitate şi de credinţă națiunii române și angajament de sacrificiu pentru idealul național de reîntregire națională.
Delegația Politică Națională, 24 mai 2014
Aprobat în şedinţa DPN, din „24„mai 2014
CRITERIILE DE BAZĂ
pentru promovarea membrilor Guvernului Unirii
Guvernul Unirii va fi format din oameni cu potenţial profesional în management şi guvernare, pregătiţi pentru o guvernare istorică, eficientă și necoruptă, precum şi pentru a nu expune societatea, statul unor riscuri majore.
Recrutarea membrilor Guvernului Unirii se va efectua din rândul celor care:
- au cetăţenia Republicii Moldova şi a României, militează pentru reîntregirea neamului românesc și pentru integrarea europeană;
- au cetăţenia Republicii Moldova, sunt membri ai componentelor Consiliului Unirii, militează pentru Unire şi integrarea europeană;
- au cetăţenia Republicii Moldova şi a României sau numai a R.Moldova, sunt domiciliați în străinătate, pledează pentru reîntregirea națională și integrarea europeană;
Membrii Guvernului Unirii se vor selecta după următoarele criterii de bază:
- competenţă în domeniu;
- experienţă profesională în management şi în guvernare;
- capacitate intelectuală;
- temperament și implicare maximă;
- simțul accentuat al responsabilității;
- nu a colaborat cu KGB;
- nu este suspectat de corupție;
- profil moral înalt;
- sănătate mintală ireproşabilă;
- abilitatea de analiză şi sinteză, de muncă în echipă;
- nu e subiect al unui conflict de interese.
Femeile vor fi promovate în componenţa Guvernului după criteriile stabilite şi pentru bărbaţi, fără a se stabili un procent obligatoriu.
Evaluarea candidaţilor și decizia finală se va efectua de către o comisie specială a componentelor Consiliului Unirii.
Toţi candidaţii pentru Guvern vor avea studii superioare şi corespunzătoare domeniului.
Criteriile de bază se publică în mass media şi oricine consideră că întruneşte şi corespunde cerinţelor şi criteriilor stabilite, dorește să contribuie la modernizarea și europenizarea celui de-al doilea stat românesc în vederea accelerării reunificării naționale își poate depune candidatura la sediul Consiliului Unirii.
Delegația Politică Națională, 24 mai 2014
Chișinău, 24 mai 2014
HOTĂRÂRE a PNL
privind activitatea organizatorică imediată a structurilor teritoriale
Având în vedere Statutul PNL, ce prevede desfăşurarea conferinţelor teritoriale după congres şi imperativul pregătirii pentru campania scrutinului parlamentar, Delegaţia Politică Naţională decide:
- A desfăşura, în perioada iunie-august, conferinţele teritoriale de realegere în fiece raion unde există membri ai PNL, cu înaintarea candidaturilor pentru DPN şi BPC.
- A valida rezultatele conferinţei teritoriale Drochia – conducerea aleasă şi componenţa organismelor de control şi revizie.
- A-i invita la cooperare în teritoriu pe membrii Consiliului Unirii din raioane, având în vedere disponibilitatea PNL de a include pe liste pentru Parlament, în componenţa Guvernului Consiliului Uniii şi pe listele pentru alegeri locale membri ai CU, alături de membrii PNL.
- A identifica, în cât mai multe comune din raion, membri demni şi fideli ai organizaţiilor de bază, în vederea alegerilor locale din primăvara anului 2015, care să coaguleze potenţialul votant în campania electorală încă din toamna anului 2014.
- A aproba PRINCIPIILE şi CRITERIILE de promovare a candidaţilor pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile parlamentare pe lista PNL.
- A aproba CRITERIILE DE BAZĂ pentru promovarea membrilor Guvernului Unirii.
- A pregăti echipele teritoriale pentru participare, pe 28 iunie, la Marşul dedicat comemorării victimelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop şi lichidării consecinţelor lui, cu invitarea la Chișinău, a membrilor, adepţilor și simpatizanţilor obiectivului de refacere a unităţii naţionale româneşti.
- Conducerea formaţiunii să continue negocierile cu potenţialii parteneri şi aliaţi politici de pe dreapta şi centru-dreapta a eşichierului politic în vederea formării unui bloc electoral cu denumirea ”Alianţa Unităţii Românești – AUR” ori ”Blocul Unităţii Naţionale – BUN”, precum e alte denumiri.
- A aproba textul Poziției PNL ”Pe 24 mai 2014, PNL, partid istoric în spațiul românesc, a împlinit, 139 de ani. – Poziția PNL din stânga Prutului față de actualul moment politic”.
- A împuternici BPC să elaboreze în regim de urgență proiectul ”Regulamentului de aplicare al Statutului PNL”, care să fie discutat la conferințele teritoriale ale structurilor PNL și aprobat la viitoarea ședință a DPN.
Delegația Politică Națională, 24 mai 2014
Chişinău, 24 mai 2014