Traian Băsescu lasă deschisă dezbaterea despre Unirea României cu Moldova

PNL1x21Încet, încet, Președintele Traian Băsescu revine la exact ideea PNL din Republica Moldova – o uniune interstatală România–Republica Moldova, prin Unire. Idee atât de criticată aici de cei care se prevalează de imaginea lui Băsescu atunci când le trebuie voturi… Citiți atent!!! Vitalia Pavlicenco

“Preşedintele Traian Băsescu lasă deschisă dezbaterea despre Unirea României cu Moldova într-un stat federal”, de Marius Diaconsescu, istoric, Bucuresti, ziarul Adevarul md, 13 Mai 2014

http://adevarul.ro/news/eveniment/raspunsul-presedintelui-traian-basescu-intrebareadespre-unirea-romaniei-moldova-intr-un-stat-federal-1_5371b9b90d133766a89b0349/index.html

În timpul unei emisiuni Adevărul Live l-am întrebat în direct pe preşedintele României, dl. Traian Băsescu, despre oportunitatea discutării în spaţiul public despre Unirea României cu Moldova într-un stat federal. Domnul preşedinte a răspuns foarte diplomat, la prima vedere rezervat, dar cu mesaje foarte clare despre procesul de Unire. Iată transcriptul discuţiei:

Marius Diaconescu:

„Domnule preşedinte, Dumneavoastră aţi reuşit să aduceţi în spaţiul public o discuţie reală despre Unirea Moldovei cu România, ceea ce este într-adevăr un merit, pe care istoricii îl vor constata la momentul potrivit. Însă cred că ar trebui să depăşim discursul sentimental spre chestiuni mai pragmatice, de exemplu să ne punem întrebarea: instituţional cum va fi posibilă această Unire. Şi de aceea îmi permit să vă lansez o provocare vis-a-vis de procesul de Unire şi din perspectiva istoricului, pentru că un istoric înţelege poate altfel lucrurile. E drept, un istoric unionist convins. Cred că cea mai bună variantă, pe care va trebui să o discutăm la momentul oportun, ar fi realizarea unei federaţii între România şi Moldova, o federaţie, un stat federal în care practic Moldova îşi păstrează cea mai mare parte a atributelor statalităţii sale cu excepţia externelor, apărării şi poate moneda unică. Credeţi că o discutare a acestei variante de Unire, o aducere în spaţiul public a acestui subiect, ar contribui la apropierea momentului în care să facem această Unire?”

Traian Băsescu:

„Bună ziua! Vă mulţumesc pentru întrebare, o întrebare extrem de dificilă pentru un preşedinte în funcţie şi poate o să înţelegeţi din răspunsul meu că există nişte bariere pe care nu le voi trece. Însă m-am declarat unionist aşa că nu o să-mi neg această abordare vis-a-vis de Republica Moldova. Pentru a discuta despre refacerea, nu integrală, a României Mari, dar pentru a discuta despre Unirea cu Republica Moldova, trebuie să plecăm de la două premise pe care, sunt convins, Dumneavoastră ca istoric le înţelegeţi perfect. În momentul de faţă în România 75-80% din cetăţeni sunt pentru Unire, în Republica Moldova doar 20% din cetăţenii Republicii Moldova sunt pentru Unire. Deci din acest punct de vedere Unirea nu ar avea un suport popular. Ceea ce nu înseamnă că România nu trebuie să facă tot ce ţine de ea pentru ca acest suport să crească. Am început să facem de câţiva ani. După cum bine ştiţi sunt 5500 de burse. Acordăm cetăţenia celor care au pierdut-o fără voia lor şi familiilor lor până la gradul 3 sau 4. Încercăm interconectarea energetică. Nu o facem cu suficientă viteză, dar o facem. Încercăm să asistăm Republica Moldova în procesele de a se îndrepta către Uniunea Europeană, fie că vorbim de dreptul de a circula fără vize, care s-a întâmplat deja, fie că vorbim de asocierea la Uniunea Europeană şi Acordul de liber schimb. Eu nu consider că sprijinirea Moldovei să se îndrepte către Uniunea Europeană, sigur lucru care nu s-ar putea face fără voinţa guvernului democratic proeuropean de la Chişinău, deci eu nu consider că acest drum este un drum care ne desparte de proiectul ca la un moment dat să ne unim. Pe ce mizez? Şi v-o spun în modul cel mai sincer. Pe distanţa de la asociere până la accesul, până la intrarea în Uniunea Europeană. România a semnat acordul de asociere în 1993 şi a devenit membră a Uniunii Europene după 14 ani, în 2007. Deci acel drum care îi va apropria pe românii din stânga Prutului de România s-ar putea la un moment dat să-şi găsească soluţia scurtării într-o Unire a României cu Republica Moldova. Dar n-aş discuta astăzi şi acum despre un stat federal.”

De ce trebuie să discutăm despre Unirea României şi Moldovei într-un stat federal?

Probabil că politicienii consideră că încă nu este oportună discuţia despre modul de realizare a Unirii celor două state româneşti pentru a nu provoca antiunioniştii şi a nu deranja politicienii străini care nu agreează ideea. Însă orice discuţie publică despre Unire trebuie să fie un pas spre Unire. Dacă nu o pot face oficial politicienii, deşi sper ca măcar unii să o discute în spatele uşilor închise, astăzi, în epoca internetului, putem să ne asumăm această răspundere de a aduce în spaţiul public cât mai multe idei şi soluţii pentru a atinge acest deziderat.

Statul modern român a fost conceput după modelul francez ca un stat centralizat, ceea ce a creat întârzieri în dezvoltarea economică regională. Cât de puternic înrădăcinat este centralismul statal s-a văzut în bâlbâiala politicienilor în proiectele de regionalizare. Nu doar interesele de partid sau mai bine zis ale baronilor locali au blocat regionalizarea, cât incapacitatea politicienilor de a proiecta viitorul ţării altfel decât prin decizii centralizate de la Bucureşti. Statul centralizat din România este o piedică în realizarea Unirii.

Moldova a fost în perioada comunistă a ocupaţiei ruse un stat în cadrul federaţiei Uniunea Sovietică. Chiar dacă principalele decizii se luau la Moscova, care avea atribuţii ce depăşeau apărarea şi externele, administraţia regională cu centrul la Chişinău a dus la formarea unei conştiinţe a statalităţii. Pe baza acestei conştiinţe a propriei statalităţi, în 1991 Republica Sovietică Socialistă Moldova şi-a declarat independenţa şi a devenit Republica Moldova. În noul context conştiinţa statalităţii a evoluat, fiind considerată de mulţi moldoveni un bun de care sunt mândri şi pe care vor să îl păstreze. Mulţi moldoveni nu vor Unirea cu România tocmai din cauză că nu vor să piardă această statalitate, având amintirea, bine cultivată de propaganda rusă, a adminsitraţiei centralizate româneşti din perioada interbelică.

Până în toamna anului 2013 nu s-a discutat la nivel oficial despre un proiect de Unire a României şi Moldovei. Politicienii au ezitat să discute public această idee, unii au atins-o cel mult în spatele uşilor închise. Declaraţia publică a preşedintelui României, Traian Băsescu, despre proiectul Unirii a avut ca efect aducerea în spaţiul public a discuţiei. Indiferent de opiniile pro sau contra, discutarea ideii de Unire este un câştig. Pentru ca atât românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi Europa să conştientizeze necesitatea Unirii celor două state româneşti, trebuie să discutăm cât mai des acest proiect, pe toate canalele, nu doar diplomatice, dar şi pe cele media şi ştiinţifice.

Pe fondul acestor discuţii publice despre Unire din ultimele luni a crescut în Moldova numărul celor care sunt deschişi acestui proiect. Ezitările sunt încă multe, dar este important ca să fie cât mai mulţi moldoveni convinşi că cea mai bună opţiune este Unirea. Iar politicienii de peste Prut vor fi nevoiţi să urmeze voinţa poporului.

Unirea nu se va putea realiza fără păstrarea statalităţii Moldovei, deoarece este prea puternică conştiinţa acestei statalităţi. Cred că singura variantă viabilă ar fi realizarea unei federaţii între România şi Moldova. În cadrul acestei federaţii România ar prelua sarcina apărării, compensată prin renunţarea Moldovei la reprezentarea externă. O monedă unică ar fi necesară pentru a nu exista blocaje în dezvoltarea economică. Restul atributelor statalităţii Moldovei, echivalente cu autonomia administrativă, financiară şi legislativă, vor trebui să rămână la Chişinău.

Care ar fi câştigul moldovenilor? Integrarea imediată în Uniunea Europeană, securitatea în cadrul NATO şi acces la fondurile europene. NATO şi UE şi-au asumat riscul Unirii în momentul integrării României datorită precedentului Germaniei Trebuie să fim conştienţi că în momentul în care România a fost acceptată în NATO şi în Uniunea Europeană s-au făcut analize de risc de către specialiştii celor două structuri şi sigur, printre riscurile asumate, este şi această Unire a României cu Moldova.

Există un precedent: reunificarea Germaniei. Dacă germanii au avut dreptul să se reunifice într-o singură ţară fără să fie afectat statutul Germaniei în NATO şi Uniunea Europeană, de ce noi românii nu am avea acest drept? Nu trebuie să cerem voie nici Berlinului, nici Moscovei, nici altcuiva! Este dreptul nostru de a trăi într-un singur stat. Trebuie doar să găsim cea mai bună soluţie pentru a ne înţelege noi românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Deocamdată suntem încă în faza declaraţiilor de dragoste şi a ezitărilor celor care caută avantaje. Discuţia în sânul societăţii civile trebuie să evolueze. Trebuie să căutăm soluţii şi să le discutăm, chiar şi cu patimă. Important este să discutăm cât mai mult despre Unire, pentru ca această idee să fie percepută de cât mai mulţi. Unii azi refuză această idee, dar mâine vor avea o altă opţiune.

Cele trei mesaje ale preşedintelui României
–––––––––––––––––
Răspunsul preşedintelui României la provocarea unei discuţii despre Unirea într-o federaţie a fost foarte diplomat. Mă aşteptam la acest gen de răspuns, chiar mi-l doream, fiind conştient de limitele declaraţiilor publice ale şefului statului.

În ciuda rezervei afişate la suprafaţă, domnul Traian Băsescu „a scăpat” câteva mesaje importante.
1.
Chiar dacă în acest moment Unirea nu are suport popular în Moldova, „nu înseamnă că România nu trebuie să facă tot ce ţine de ea pentru ca acest suport să crească”. Este un mesaj atât pentru guvernele României, de acum şi din anii următori, cât şi pentru viitorul preşedinte al României. Traian Băsescu lasă o moştenire grea viitorului preşedinte, care, indiferent de culoarea sa politică, va trebui să susţină discursul unionist în spaţiul public şi, mai ales, să persevereze în măsuri pentru creşterea suportului popular unionist în Moldova. Întărirea taberei unioniste în Moldova este în primul rând sarcina României, care trebuie să fie cât mai atractivă pentru moldoveni.
2.
Al doilea mesaj este adresat politicienilor din Moldova, care nu trebuie să îşi facă iluzia că odată semnat acordul de asociere Republica Moldova este ca şi intrată în Uniunea Europeană. României i-au trebuit 14 ani pentru aderare, cu consensul întregului spectru politic. Câţi ani va avea nevoie Moldova pentru aderare, în condiţiile în care comuniştii antieuropeni încă mai au suport electoral? Drumul lung până la aderare, care sigur ar depăşi cei 14 ani ai Românei, poate fi scurtat prin Unire.
3.
Al treilea mesaj important, adresat atât politicienilor, cât şi societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului, este în ultima frază a preşedintelui: „n-aş discuta astăzi şi acum despre un stat federal”! Nu ştiu dacă această idee a Unirii într-un stat federal a fost vreodată discutată în spatele uşilor închise, însă e important că preşedintele României nu exclude această idee. Aserţiunea domnului Traian Băsescu „n-aş discuta astăzi şi acum despre un stat federal” lasă deschisă analiza acestei variante de Unire, indiferent dacă ea are loc în spatele uşilor închise sau în spaţiul public, de către societatea civilă şi de către politicieni.

Loading Facebook Comments ...

27 Comments

Add a Comment
  1. Acum datorita crizei din Ucraina procentul celor care ar fi de acord cu UNIREA cu ROMANIA in Republica Moldova a crescut cu 5-10% pana la 25-30% si………….va mai creste pe masura ce dureaza luptele din Ucraina. Sigur ca si cei care se opun la UNIRE este de 55-60% dar in 5 ani de circulatie in Romania si UE fara vize procentul lor va scadea, si reducerea dependentei tari fata de Rusia va creste procentul UNIONISTILOR. Oricum transnistria NU intra la socoteala.

  2. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    N.B.
    Marius Diaconescu
    este lector universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
    A absolvit în 1995 Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca,
    iar în decembrie 2004 a susţinut doctoratul în istorie
    la Universitatea „Eötvős Loránd” din Budapesta.
    A studiat în zeci de arhive şi biblioteci din opt ţări, a scris studii şi articole de istorie
    în reviste de specialitate, a prezentat peste 50 de comunicări ştiinţifice
    la conferinţe naţionale şi internaţionale.
    Este colaborator al revistei Historia, unde, prin articolele publicate,
    promovează demitizarea cunoaşterii istoriei. Are mai multe intervenţii în presă,
    articole sau interviuri, despre subiecte culturale cu iz politic.

    ADDENDUM:
    ––––––––––
    La 27 martie 1918, „Sfatul Țării” din Chisinau a votat in majoritate
    „Actul Unirii” Basarabiei cu România cu următoarele condiții:

    1. Sfatul Țării urma să ducă la bun sfârșit o reformă agrară,
    care trebuia să fie acceptată fără obiecțiuni de guvernul român;
    2. Basarabia avea să rămână AUTONOMA, având să aibă propriul său organ legislativ,
    Sfatul Țării, ales prin vot democratic;
    3. Sfatul Țării avea să voteze bugetul local, urma să controleze consiliile zemstvelor și orașelor
    și avea să numească funcționarii administrației locale;
    4. Recrutările aveau să fie făcute pe baze teritoriale;
    5. Legile locale și forma de administrare puteau fi schimbate numai
    cu acordul reprezentanților locali;
    6. Drepturile minorităților urmau să fie garantate prin lege și respectate în statul român;
    7. Doi reprezentanți ai Basarabiei aveau să facă parte din guvernul central român;
    8. Basarabia urma să trimită în Parlameantul României un număr de deputați proporțional
    cu populația regiunii;
    9. Toate alegerile aveau să fie organizate pe baze democratice,
    urmând să se bazeze pe votul direct, egal, secret și universal;
    10. Noua Constituție urma să garanteze libertatea cuvântului și a religiei;
    11. Urma să fie proclamată o amnistie pentru toate persoanele
    care comiseseră infracțiuni politice în timpul revoluției.

    Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă,
    iar 36 s-au abținut, 13 deputați fiind absenți. Citirea rezultatului a fost însoțită de aplauze furtunoase și strigăte entuziaste „Trăiască Unirea cu România!”

    Cernauti: Votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15 noiembrie 1918, la Cernauti, a Unirii fostului Ducat al Bucovinei din Austro-Ungaria cu Regatul României.

    Cea de-a doua sesiune a „Sfatului Țării” din Chisinau și-a ținut lucrările între 25-27 noiembrie 1918. După aprobarea reformei agrare pentru Basarabia în noiembrie 1918, Sfatul Țării a votat o moțiune prin care aproba Unirea fără condiții cu România, exprimându-și încrederea în viitorul democratic al noului stat, în care nu mai era nevoie de o protecție specială pentru Basarabia. La data de 27 noiembrie 1918, Sfatul Țării s-a autodizolvat, presedinte fiind Pan. Halippa imediat dupa Constantin Stere.

  3. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    S.O.S. !

    http://www.jurnal.md/ro/news/basescu-acordul-de-asociere-rm-ue-trebuie-semnat-pe-27-mai-1169379/

    Președintele României, Traian Băsescu, susține că Republica Moldova trebuie să avanseze rapid și să semneze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, pe 27 mai.

    Potrivit șefului statului vecin, Republica Moldova este supusă unor riscuri de securitate din partea Rusiei, în ceea ce privește Transnistria, Găgăuzia și în zona de est locuită de minoritatea bulgară.

    „În ceea ce privește Republica Moldova, și eu și toți factorii de decizie am știut că în perioada 1-9 mai vor exista provocări ale Federației Ruse la adresa Republicii Moldova. Nu estimăm că Federația Rusă va trimite trupele Federației în regiune, cu excepția celor care sunt acolo. Ca participant la ultimul Consiliu European, România va acționa în deplin acord cu regulile ce vor fi stabilite la nivelul UE în acest sens”, a declarat astăzi președintele român, în cadrul unui briefing la Palatul Cotroceni.

    Traian Băsescu a menționat că în cazul în care acordul se va semna în mai, se dă timp României și altor state, poate Poloniei, Cehiei, să ratifice acordul până la vacanța de vară. Ar fi un semnal extrem de puternic legat de atașamentul unor state față de Republica Moldova.

    „Scenariul cel mai rău pentru Republica Moldova ar fi o destabilizare a regiunii Odesa. Şi, astfel, Federaţia Rusă să poate ajunge să controleze teritoriul din Ucraina până la braţul Chilia, exact unde a fost graniţa României cu URSS-ul. Credem că acesta este unul dintre obiectivele Federaţiei Ruse. Acum, în Odesa, se încearcă o regrupare a rusofonilor, în aşa fel încât să acţioneze la destabilizarea regiunii, însă sperăm că populaţia ucraineana să se opună. Moldova este supusă unor riscuri de securitate, atât prin provocarile legate de Transnistria, dar nici Găgăuzia nu este extrem de liniştită, ca şi zona din estul Republicii Moldova, locuită de o minoritatea bulgară. Avem nevoie de mult calm şi atenţie la provocări, pentru că nu estimăm că Rusia va trimite trupe, cu excepţia celor care sunt deja în Transnistria”, a subliniat Băsescu.

    Amintim că președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, aflat astăzi într-o vizită la Chișinău, a declarat că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi semnat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles.

  4. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    VIDEO:
    TERORISM OCUPANT RUSESC
    CONTRA MOLDOVENILOR !

    http://www.youtube.com/watch?v=8So87RxyPNg

    Dupa violentele din Odesa de Vineri, 2 mai 2014,
    când teroristii rusi din Transnistria si Rusia
    au agresat demonstrantii pasnici ucraineni pro-europeni
    si au tras focuri de arma rezultate cu 43 de morti;
    dupa agresiunea teroristilor rusofoni din or. Reni /cu arborarea drapelului Rusiei/
    din Sudul Basarabiei istorice de la Dunare, ocupate de Ucraina,
    la o distanta de 22 de km est de Galati,

    ACELASI SCENARIU SANGEROS NE ASTEAPTA
    si pe noi in saptamânile viitoare
    la Chisinau, Balti, Cahul, etc,
    când gruparile armate paramilitare komsomoliste rusofone si gagauze
    vor impusca in moldoveni.

    Priviti aici un video din Septembrie 2010
    de la Balti când niste tineri rusofoni teroristi au agresat fizic tineri moldoveni
    care purtau drapelele noastre tricolore si drapelul albastru al Uniunii Europene.

    De notat ca politia noastra a parasit imediat
    scena, lasându-i liberi pe teroristii rusofoni
    sa agresesze bastinasii mioritici.
    Acelasi scenariu ne asteapta si in saptamânile viitoare
    când Guvernantii corupti
    vor trada populatia si vor coopera miseleste
    cu teroristii ocupanti rusi.

    Marea intrebare este:
    –––––––––––———————————
    Vom fi oare noi in stare
    si destul de inteligenti ca sa cream o noua

    CONDUCERE UNIONISTA NATIONALA
    / = GUVERNUL DIN UMBRA /
    care sa ne ghideze spre Re-Unirea
    cu Patria-Mama România Mare europeana ?

    Chiar daca ELITELE noastre UNIONISTE
    au fost omorâte prin accidente si otraviri
    in ultimii 24 de ani de “independenta”
    tradatoare mafiota corupta pro-ruseasca,
    in aceste timpuri de criza, dar istorice si unice,
    oare unde sunt acei viitori CONDUCATORI UNIONISTI,
    din viitorul GUVERN DIN UMBRA

    ( lideri noi si cinstiti, onesti, curati, curajosi si responsabili,
    care nu fac parte din nomenclatura mafiotica corupta actuala
    neo-comunista, pretins pseudo-liberala si ruso-filata lucinskista)
    deci acei CONDUCATORI
    care sa conduca populatia noastra mioritica
    spre Re-Unirea cu România ?

    O lista eventuala:

    1. Ion Costas, general, ex-Ministru al Apararii
    2. Anatol Munteanu, colonel, combatant in razboiul cu rusii din 1992
    3. Nicolae Petrica, general, fost vice-Ministru al Apararii
    4. Dumitru Gabura, patriot român, fost lucrator din fostul SIS-tem KGB din Chisinau
    5. Nicolae Lupascu, patriot român, colonel (r) din fostul SIS-tem KGB din Chisinau
    —————————————————
    6. Paul Goma, scriitor disident anti-comunist, nascut in jud. Orhei, stabilit la Paris
    7. Sanda Can, activista PNL
    8. Mircea Rusu, ex-deputat in Parlamentul din 1990.
    9. Ilie Bratu, militant unionist
    10. Ilie Ilascu, martir national
    ———————————————–
    11. Damian Hâncu, patriot martir din aprilie 2009
    12. Dragos Galbur, medic unionist, Balti
    13. Dan Nicu, analist politic
    14. Stefan Gorda, Ambasador al RM la Praga, originar din Bucovina de Nord
    15. Iorgu Munteanu, Ambasador al RM la Washington
    —————————————
    16. Lilia Neagu, martira, luptatoare anti-ocupatie
    17. Victor Cravcencu, profesor, disident anti-ocupatie, Balti
    18. Ioan Eşanu, protoiereu, Parohia româneasca Sf. Nicolae, Călăraşi, RM
    ———————————————-
    19. Eugenia Duca, preşedintele ”Asociaţiei femeilor de afaceri”, Chisinau
    20. Victor Bostan, director, Vinaria Purcari
    21. Dumitru Pogorea, antreprenor unionist stabilit la Novosibirsk
    ————————————-
    22. Mihai Ciubotaru, redactor-sef, revista “Basarabia Literara”
    23. Vladimir Besleaga, scriitor, originar din Transnistria
    24. Tina Butnaru, jurnalista din s. Vorniceni
    25. Eleonora Lisnic, jurnalista, Chisinau
    26. Andrei Esanu, istoric, Chisinau, membru de onoare al Academiei Române
    ———————————————
    27. Vasile Rudan, fost militar, Bucuresti, originar din Bucovina de Nord
    28. Alexandru Budisteanu, arhitect, Bucuresti, originar din Balti.
    29. Mircea Popescu din California, din parinti din Basarabia
    30. Nicolae Madalin Stefanescu din Bucuresti,
    descendent din dinastia contelui unionist CaraVasile din jud. Cahul
    31. Bogdan Diaconu, deputat unionist la Bucuresti
    32. Scythicus din Constanta, român vest-moldovean, voluntar unionist
    —————————-
    33. John Onoje, african naturalizat moldovean, luptator anti-ocupatie
    34. Emile van Leeuwen, un olandez stabilit la Chisinau
    ————————–
    35. Dna Tamara Suniţa, activista pelerina unionista
    36. Vasile Porcul, activist unionist din Estonia, originar din Transnistria
    37. Iacob Lupanciu, patriot unionist, s. Mingir, Hâncesti
    38. Ricky Ardezianu, cântaret de muzica usoara,
    39. Nicu Ţărnă Motanescu, cântaret unionist
    40. Nicu Mâţă, cântaret de muzica populara
    etc.
    ————————————————————————————
    Deci, UNDE SUNT EI ?

  5. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    IMPERATIV:

    O NOUA PARTIDA NATIONALA UNIONISTA PUTERNICA !

    – UNICA NOASTRA SALVARE !

    O preluare de la Mihai Ciubotaru,

    redactor-sef la revista “Basarabia Literara”

    http://www.jc.md/basarabia-lit

    Analizele domnului Dan Dungaciu sunt departe

    de realitate.

    Exista o singura varianta ca partida nationala sa ajunga in parlament cu un scor bun.

    Trebuie facut urmatoarea miscare.

    Trei partide: PL, PLR, PNL isi retrag liderii lor,

    M. Ghimpu, I. Hadarca, V. Pavlicenco.

    Isi aleg lideri noi, proeuropeni, cu o imagine puternica, cu un
    program nou, o legenda noua electorala, o speranta noua, credibila,

    care urmeaza a fi realizata

    si nu una patriotarda, demagogica.

    Lucru foarte serios, Doamna.

    Formeaza un bloc electoral,

    dar cel mai bine un partid cu o noua denumire.

    Aici ar putea fi gasite variante.

    Fireste ca marii provocatori nu vor face asta.

    Ei in viata lor n-au intreprins nimic serios,

    in afara de dezbinarea electoratului pro-national,

    cel cu constiinta româneasca. Si acesta nu este mic, credeti-ma.

    A fi român inseamna a te uni si a invinge.

    A lovi in alt român, a nu-l ajuta la nevoie este un act de tradare, de ipocrizie.

    Noi putem invinge doar prin unirea fortelor

    si intelepciunea liderilor, devotamentul lor fata de cauza.

    Când un Mihai Ghimpu, un Dorin Chirtoaca, un Ion Hadarca fiind la
    guvernare nu-i ajuta pe alti romani, si au parghii administrative,
    cine-i va vota?

    Credeti-ma, sunt foarte multi din electoratul român care nu-i vor
    vota. Daca Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca cred ca vor trece pragul
    electoral dupa cum indica sondajele, partidul liberal nu va intra in
    parlament. Ei s-au purtat oribil cu multi patrioti români care din 1989
    incoace au merite.

    O singura solutie este.

    CREAREA A UNEI PARTIDE NATIONALE NOI,

    cu lideri deschisi catre românii nostri, accesibili, cu inima sincera.
    Domnul Dungaciu Dan ar trebui sa inteleaga asta si sa-i lamureasca lui
    Ghimpu Mihai, daca acesta este român adevarat, va intreprinde pasi
    concreti. Daca cei de la Bucuresti cred ca PL reprezinta ceva,
    credeti-ma, ei se inseala.

    Basarabia profunda, românii adevarati, totdeauna decid cand este
    vorba de situatii extreme. Asa a fost in 1989, in 2007. Românii
    adevarati nu-i vor vota pe acesti demagogi, profitori, de un cinism
    strasnic fata de nevoile lor cotidiene. Mi-e mila sa-i vad pe acesti
    liberali carieristi. Ii vor vota doar strainii cu care ei au realatii
    perfecte.

    Daca nu se va face o Partida Nationala Puternica,

    cu lideri noi si competenti, care sa respecte Basarabia profunda,

    si asta va trebui sa intreprinda expertii români de la Bucuresti,

    in caz contrar se va intâmpla un fiasco total.

    Sondajele sunt una, dar Basarabia profunda este alta,

    nu va permite sa fie inselata la infinit.

    O Noua Partida UNIONISTA Nationala – P.U.N.!

    O alta solutie nu exista.

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    ===== BUCOVINA DE NORD =====

    ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–

    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE

    ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !

    =====================================

  6. Se intrevede realizarea intr-o prima etapa care va dura cca 15-20 ani a Republicii Federale a Romaniei dupa modelul landurilor germane. Basarabia va fi unul din lanurile federale cu capital la Chisinau, landul Transilvaniei cu capital la Cluj, landul Crisana cu capital la Oradea, landul Banat cu capitala la Timisoara, landul Oltenia cu capital la Craiova, landul Valahia cu capital la Ploiesti, landul Moldova de Vest cu capitala la Iasi, landul Bucovina cu capitala la Suceava, landul Maramures cu capital la Baia Mare, lanul Dobrogea cu capital la Constanta. Capitala Federala a Romaniei va aveaq statut special si va fi la Bucuresti unde va fi si guvernul si administratia federala de unde va conduce pe modelul federal al SUA. Landurile vor avea propria lor autonomie administrativa si fiscala, cu senat si camera deputatilor, cu guvernare proprie. Vor exista bugete ale landurilor si la centru un buget federal cu Presedintele si guvernul federal pe o combinatie de model german si American. Se va rescrie o noua Constitutie Federala. Toate landurile vor avea reprezentanti in Senat, Camera Deputatilor si Guvernul Federal. Fiecare land va avea o larga autonomie si va raporta Guvernului Federal condus de Presedintele Republicii care vaavea si roolul de Prim-Ministru; landurile vor avea Guvernatori si administratie proprie.

  7. P.S In cazul ca Basarabia( Moldova de Est) va dori un land unit cu Moldova de Vest atunci landul se va numi Moldova cu capitala la Iasi, revenindu-se la astfel la vechea capitala a Moldovei unite. Suceava va ramane capitala Bucovinei de Sud, Cernauti fiind la Ucraina deocamdata si reprezentand capitala romanilor din Bucovina de Nord.

  8. Cred ca nu se va putea face unirea cu Moldova, prin federalizare, deoarece RO se va farimita in zeci de capitale, dupa regiunile istorice, care se vor dori si declara mai importante. Unirea, daca va fi vreo data, trebuie de facut corect fara sa apara pareri de rau sau renmuscari. Va fi greu deoarece Basarabia are multi rusofoni, iar Romania ii are pe unguri. Cred ca va dura foarte multi ani.
    Unificarea fiecărei instituţii în parte trebuie făcută în timp îndelungat şi prin negocieri încât să nu producă reduceri brutale de posturi sau responsabilităţi.

  9. Fediralizarea… nu inseamna unire, parerea mea.

    Dar, ar fi interesant ca oamenii politici din Moldova si Romania să descrie ipotetic, în termeni concreţi cum văd ei o construcţie statală dintre România şi R.Moldova în eventualitatea că Romania va lua decizia să se alipească Moldovei.
    Tinerii din Chişinău si România întregite au dreptul moral să ştie la ce să se aştepte în cazul că ţarile lor ar dori să fie impreuna.
    Si acuma se regretă de unii oameni politici că a fost pierdută oportunitatea din 1989-1990,…..

  10. Pentru
    Iulita Voluntara Unionista dela Smil

    Faceti ce faceti, ca trebuie de facut ceva, dar nu cumva s-o inlaturati pe Doamna Pavlicencu, deorece este initiatoarea proiectului Unirii. Cine s-a zbatut si a luptat in toti acesti ani cu rusofonii si toate celelalte forte ostile Unirii!? Asta este recunostinta fata de un om care isi dedica viata unei cauze nobile?

  11. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    pentru unul Gros:
    Cititi atent mai sus Preluarea de la scriitorul Mihai Ciubotaru, si veti intelege cam ce propune el in privinta Liderilor Unionisti.
    Oricum, e opinia lui.
    In dezbateri vom gasi Adevarul.

  12. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    „Proiectul Confederatiei Romano-Moldovene”
    autor: Cristian Radu
    23 Nov. 2013

    Petitie on-line:
    http://www.petitieonline.net/petitie/proiectul_confederatiei_romano_moldovene-p50512140.html

    Preambul

    In Romania si Republica Moldova au existat, dupa caderea comunismului si disparitia fostei URSS, preocupari insemnate pentru reunificarea celor doua state romanesti. Data fiind evolutia politica, economica si etnica a celor doua state romanesti in ultimii 200 de ani, consideram ca o unificare completa este extrem de dificil de realizat. In consecinta, solutia mai simpla, mai convenabila pentru ambele parti si adaptata situatiei actuale o constituie o Confederatie romano-moldoveana care sa permita celor doua tari pastrarea autonomiei interne, apartenenta la structurile europene si euro-atlantice si coexistenta intr-un stat comun.

    Principii generale

    1.
    Romania si Republica Moldova vor constitui o confederatie denumita „Confederatia Romano-Moldoveana”.
    2.
    Confederatia Romano-Moldoveana va fi constituita in urma a doua referendumuri in fiecare din cele doua state. Constituirea Confederatiei Romano-Moldovene va fi consfintita prin votarea ei cu majoritati calificate (55%) si prin votul a minimum 1/3 dintre persoanele cu drept de vot din cele doua state si prin ratificarea ulterioara de catre cele doua Parlamente.
    3.
    Confederatia Romano-Moldoveana, constituita din Romania si Republica Moldova, va avea in comun limba romana ca limba oficiala de stat, un parlament federal, un guvern federal, fortele armate, politica externa, politica de imigratie, securitatea interna, politica vamala, moneda, anumite elemente de politica economica si fiscala. Controalele vamale la frontiera dintre cele doua state vor fi eliminate.
    4.
    Limba oficiala a Confederatiei va fi limba romana. Cele doua state componente ale Confederatiei vor beneficia de deplina libertate de a oficializa limbi co-oficiale sau regionale pe teritoriile lor.
    5.
    Cetatenii celor doua state vor beneficia de deplina libertate de stabilire in oricare din cele doua state, de recunoasterea reciproca a studiilor si a experientei de munca. De aceeasi libertate de stabilire in oricare din cele doua state ale Confederatiei vor beneficia si persoanele juridice.
    6.
    Cele doua state ale Confederatiei vor beneficia de deplina libertate in a decide in legatura cu politica in domeniul educatiei, sanatatii, culturii, cultelor, minoritatilor nationale, economiei, finantelor, cu respectarea legislatiei federatiei si a normelor europene.
    7.
    Anumite domenii (internele, justitia), precum si anumite principii generale legate de sanatate, educatie, cultura etc vor fi supuse responsabilitatii impartite intre autoritatea federala si cea statala.
    8.
    Infiintarea de ambasade si consulate va fi de competenta federala. Cele doua state vor detine deplina libertate in a infiinta reprezentante in strainatate.
    9.
    In situatia in care constituirea Confederatiei Romano-Moldovene va fi aprobata prin referendum, Republica Moldova va iesi definitiv din componenta Comunitatii Statelor Independente (C.S.I.).
    10.
    Romania va acorda Republicii Moldova sprijin in ceea ce priveste integrarea acesteia in UE si NATO.
    11.
    Republica Moldova se obliga sa ia masurile necesare pentru adaptarea politicilor si institutiilor la normele europene si euroatlantice.
    12.
    Un organism special va fi creat pentru integrarea Confederatiei in structurile europene si euroatlantice.
    ––––––––––––––––-
    Autor: Cristian Radu

    N.B.
    Alte petitii Unioniste:
    1.
    http://www.petitieonline.net/petitie/unirea_moldovei_cu_romania-p08433049.html#rec_open

    (583 de semnaturi)

    2.
    http://www.petitieonline.net/petitie/unirea_cu_basarabia-p67102041.html#rec_open

    (121 de semnaturi)

  13. Nu-mi stilciti numele, ma cheama gross.
    (,, pentru unul Gros””.)…Pareti a fi impulsiv(a)!?

    Parerea mea,
    Doamna Pavlicencu, impresioneaza prin ambitie si puterea de a munci. Este cunoscuta si prezenta in toat spatiul romanesc prin Blogul sâu. Este un om cu suflet mare, neinfricat, curajos mare, mare patriot!
    Rar se nasc asemenea oameni, consecventi unui ideal!
    Este un bun roman, asa cum ii trebuie Romaniei Intregite.

  14. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Este un joc de cuvinte, nimic mai mult.
    Fara Suparare. Hai sa le lasam pe toate mai moale, cum se zice pe aici.
    Sa fi fost un nume propriu, nu s-ar fi scris cu majuscula ?
    In fine, e o bagatela, in aceasta mare discutie Unionista.

    Si totusi, ati citit mai sus opiniile scriitorului Mihai Ciubotaru / redactor-sef la revista „Basarabia Literara” / ?
    Dumnealui patrunde subtil in caile intortocheate ale Partidelor pro-unioniste de la Chisinau.
    Pe de lata parte,
    nimeni nu diminueaza importanta activitatiii unioniste a doamnei Vitalia P.
    La Buna Vedere !

  15. Ei nu, că asta cu federalizarea este prea de tot şi dovedeşte o lipsă totală de gândire politică şi naţională.

    Federalismul încalcă principiul de STAT UNITAR al ROMÂNIEI şi deschide poarta către alte trăznăi federaliste din partea ungurilor, de exemplu. Practic deschide poarta spre dezmembrare, mai ales acum când Europa este atât de agitată.
    În plus, încalcă prevederile constituţionale.

    Dacă tot muriţi după federalizare, adoptaţi planul Kozac pentru republicuţa de trei surcele de dincolo de Prut. Oare de ce până şi Voronin respinge federalizarea asta?
    Ce-i aia „construcţie statală dintre România şi R.Moldova”, adică între România şi câteva judeţe istorice ale sale?
    Chiar nu înţelegeţi cât este de ridicol ca Basarabia, care abia răsuflă, să pună condiţii pentru revenirea la sânul mamei România ca să fie salvată?
    Adică nu doriţi să fiţi în rând cu toţi românii, ci să vă consideraţi mai cu moţ până vine Putin să vă arate el federalizare.
    Cei care vorbesc de federalizarea României să ia o gură de aer, să se aşeze comod şi să se gândească la toate consecinţele înainte de a debita o asemenea enormitate.

  16. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    pt. Mircea Popescu:
    Si iarasi,
    mai domol, sa le luam pe toate mai moale !
    Articolul Dlui Marius Diaconescu este o invitatie la discutie, la reflectii, dar si la amintirea anului de gratie Unionist 1918.
    Mai incet cu aceste invective transante si frustrari transoceanice.
    Prin diplomatie si cu rabdarea treci si marea !
    Unui membru potential al Guvernului din Umbra de la Chisinau nu-i sade bine sa jigneasca chiar asa de tare pe est-moldovenii mioritici, chiar daca mintea unora multi din ei mai este aiurea ! De aia si exista elitele, ca sa ghideze populatia debusolata. Fara suparare !

  17. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    „Gross”-ule,
    de ce ati luat apa in gura ?
    Ati citit comentariul scriitorului Mihail Ciubotaru de mai sus ?
    Imaginile roze din departare sunt un pic mai pale vazute de pe loc.
    Domnul M.Ciubotaru a sesizat exact situatia Unionismului in Rep. Molotova si a sugerat iesirea pe Calea Victoriei Unioniste.
    Nu credeti ?

  18. Eu nu fac parte din potentialul Guvern din Umbra de la Chisinau sau din potentiala Republica Federala a Romaniei. Basarabia nu va fi decat o regiune, un land sau provincie ca oricare alta din cele 10 provincii ale Romaniei, deci nici vorba de o Confederatie a doua state, Rep Moldova( Basarabia) este un stat pentru ca asa a vrut Stalin, este nimic mai mult decat un pamant romanesc smus si anexat cu forta de muscali. Deci mai usor cu Confederatia Romano-Moldoveana caci si moldovenii sunt tot romani. Basarabia sa fie fericita sa se uneasca cu Romania iar Romania la fel sa fie fericita sa reprimeasca la sanul ei pe fiica sa care a suferit batjocura si instrainarea sub grumazul rusilor. Sa o primeasca cu drag si sa o ajute sa renasca spre o viata mai buna si mai demna.

  19. Pentru
    Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Citesc, citesc deseara, numai sa nu inchida dna Pavlicencu aceste comentarii ca vreau sa revin. Sper sa gasesc timp. Oricum multumesc!
    In alta ordine de idei, apreciez faptul ca va exprimati parerea in mod civilizat.

  20. 1. Nu sunt membru potential al niciunui Guvern din Umbra sau din Lumina.
    2. Lansarea si relansarea ideii unei federatii Romania-R. Moldova, chiar de elite unioniste, este o deturnarea sau o trimitere pe un drum gresit a ideii de STAT UNITAR.
    Vorba aia, sa ne unim, dara sa stam despartiti ca sa ne gadilam orgoliul.
    3. Nu sunt invective, nu sunt frustrari „transoceanice”, nu sunt jigniri, sunt adevaruri spuse transant care trebuie sa dea de gandit. Priviti adevarul in fata si actionati in consecinta.

    Cata rabdare mai trebuie dupa aproape un sfert de veac? Am mai spus-o ca daca mai asteptati alt sfert de veac, s-ar putea sa aveti capitala „federala” la Moscova.
    Daca o sa-i cocolositi permanent pe anti-unionisti, pe statalisti, pe anti-romani ca sa nu se supere, saracii de ei, fara sa faceti, fie o propaganda unionista prin „elite”, fie sa-i alegeti pe unionisti in Parlament, atunci discutiile sunt sterile.
    Cum a putut sa prinda ideea pro-Europa, iar ideea pro-Romania sa nici nu fie mentionata de „elite”? Iar daca se pomeneste cumva teoretic, se vine cu aberatia de federatie.
    Daca „imaginile vazute de pe loc sunt pale”, aveti grija sa nu cumva sa dispara de tot.
    Eu nu va spun, „Fara suparare!”, eu va spun, „Suparati-va, injurati-ma!”, dar faceti ceva ca doar mingea este in terenul vostru si numai al vostru.

    V-a spus si Basescu sa cereti Unirea si se va face. V-o spun asta si toti politicienii romani pe diverse cai diplomatice mai direct sau mai indirect.

    Vi s-a atras atentia ca de la Acordul cu UE si pana la integrarea in UE este un drum atat de lung ca s-ar putea sa obositi sau sa va pierdeti pe undeva.

    Vi s-a spus ca singura solutie sa fiti la adapost de urgia de la rasarit este doar integrarea COMPLETA in Romania, fara fitze federaliste, pe care altfel le refuzati cand vine vorba de Transnistria.
    Trageti-i de maneca pe politicienii pe care i-ati votat sa actioneze in directia pe care o doriti, mai ales ca aceasta criza de la granite constituie un moment prielnic.
    Fiti „rai” asa cum sunt eu, trantiti-le adevarul in fata. Doar asa se trezesc, poate, la realitate.

  21. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Doamna Vitalia,
    Ce credeti de aceasta postare
    a acestui „domn Unionist /fost/ ” ?
    –––––––––––––––-
    Gheorghe Viţă:
    „Chem Basarabenii sa baicoteze alegerile
    din cauza ca Basarabia e româna
    numai in campania electorala.
    Nu ne mai folositi ca material electoral? AJUNGE!!!!

    mai 16, 2014 • 2:33 pm Răspunde
    – See more at:

    http://vox.publika.md/politica/pe-cine-sa-votati-la-europarlamentarele-din-romania-513391.html#sthash.QVw0384m.dpuf

  22. Pt Iulita Volutara Unionista dela Smil

    Gheorghe Vita are mare dreptate.

  23. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Si iarasi acelasi frustrat, cu referinta la un articol de-al lui Marius Lulea de la Platforma Unionista „ACTIUNEA 2012”.
    Oare nu din cauza ca la ultimile alegeri europene, candidatul de Basarbia, Gheorghe Vitu nu prea a adunat multe voturi ?

    Si daca nu a devenit deputat europarlamentar, sa se duca toate dracului, chiar si toata România ?
    Da, România nu e perfecta, ca si alte tari, dar nici chiar asa, domnule Vitu !
    In ultimii ani, te primblai tantos pe la Iasi si Bucuresti ca mare Unionist, iar acum scuipi in Patria-ta-mama ? Deci nu esti oare un impostor, oportunist ordinar sau chiar un distrugator cum mai sunt si altii ?
    Si oare nu din cauza asta multi cetateni se cam feresc de asemenea „Unionisti” profitori ?

    Nici eu nu vreau sa fiu pe aceeasi corabie cu Gheorghe Vitu profitorul !

    PRELUARE:
    ––––––––
    Gheorghe Viţă:
    „Sunt 200 000 de Basarabeni cu cetatenia româna, obtinuta printr-un adevarat calvar si nu 400 000.
    Negrii dobindesc mai usor cetatenia româna decit Basarabenii si Bucovinenii.
    Nu ne mai santajati ca daca votati atunci….. daca nu atunci….
    Rusine sa va fie.
    Ca român mii rusine de voi”.

    mai 16, 2014 • 2:23 pm Răspunde
    – See more at:

    http://vox.publika.md/politica/pe-cine-sa-votati-la-europarlamentarele-din-romania-513391.html/comment-page-1#comments

    N.B.
    Oare nu din cauza unor asemenea specimene ca Gheorghe Vitu din Consiliul Unirii, PL, multi activisti din „Actiunea 2012” s-au retras din Consiliul Unirii ?

  24. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    domnule oportunist frustrat deputat europalamentar ne-realizat Gheorghe Vitu:

    Ti-i rusine de domnul Marius Dorin Lulea din Piatra Neamt, Platforma Actiunea 2012,
    cel care face ENORM de mult pt. cauza Re-Unirii noastre cu România ?

    Oare nu esti tu o persoana special infiltrata
    cu „misiuni speciale”
    ca sa distrugi din interior Miscarea Unionista ?

  25. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Stimabile Gheorghe Vita,
    Iata textul domnului Marius Lulea.
    Unde vezi tu aici SANTAJ din partea României ?
    Oare nu esti tu din acelasi grup de anti-români ca Premierul Leanka carea a vrut sa micsoreze anul trecut din bursele din România, acordate studentilor moldoveni

    sau un alt Premier Sangheli care declarase
    ca România nu a a ajutat cu nici un „carandas” Moldova ?
    ––––––––––––––

    Marius Lulea:
    Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a lansat Pactul pentru Basarabia.

    Acesta reprezintă un set de măsuri concrete pe care viitorii europarlamentari români să le susţină pentru ca Reunirea dintre cele două state româneşti să devină şi o preocupare politică europeană.

    În acest sens am propus candidaţilor pentru europarlamentare o serie de măsuri necesare a fi susţinute de către aceştia după ce vor ajunge la Bruxelles.

    Detalii despre program veţi găsi pe
    www PactBasarabia Ro

    Este a doua parte a Pactului, prima desfăşurându-se în timpul alegerilor pentru Parlamentul României, atunci când aproape un sfert din deputaţii intraţi şi-au asumat acest mesaj.

    Astfel el a ajuns în ultimii doi ani să fie nu doar unul al societăţii civile ci şi al clasei politice de la Bucureşti.

    Mergem mai departe cu mesajul iar el trebuie să ajungă şi la partenerii noştri occidentali.

    Aşa că Noi vă Îndemnăm să urmăriţi curent lista celor care au semnat Pactul pentru Basarabia şi să nu vă irosiţi inutil ştampila pe eurocandidaţi fără principii naţionale.

    Iată mai jos pe cei care au semnat până în acest moment Pactul pentru Basarabia:

    www PACTBASARABIA RO

    Lista este în continuă actualizare.

    Voi, românii basarabeni, veţi merge la vot ca toţi ceilalţi români. Ştampila voastră nu trebuie irosită şi ea are o mare valoare electorală.

    Deci vă invităm pe toţi să
    VOTAŢI PACTUL PENTRU BASARABIA,
    adică RE-UNIREA CELOR DOUĂ STATE ROMÂNEŞTI.
    –––––––––––––––
    – See more at:
    http://vox.publika.md/politica/pe-cine-sa-votati-la-europarlamentarele-din-romania-513391.html/comment-page-1#comments

  26. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Domnule Gross,
    Ati citit finalmente opiniile de mai sus ale domnului Mihai Ciubotaru, redactor-sef la revista „Basarabia Literara” ?
    Si in lumina acestui caz reprezentativ „Gheorghe Vita” intelegeti mai bine acum
    ce propune exact dl Ciubotaru
    IMPERIOS
    pt. Miscarea Unionista din Chisinau ?

    N.B.
    Gheorghe Vita era un mare „luptator”
    inca prin anii 1990 din cadrul Frontului Popular alaturi de Iurie Roska,
    tradatorul de neam.

  27. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

    Partidul Verde Ecologist din Moldova şi-a prezentat candidaţii pentru alegerile europarlamentare, care sunt înscrişi pe listele Partidului Verde din România.

    Alecu Reniţă, candidat verde din Chsinau
    la europarlamentare,
    preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, a spus că va face tot ce-i va sta în puteri pentru ca Republica Moldova să devină parte integrantă a UE, transmite IPN.

    http://adevarul.ro/moldova/politica/partidul-verde-si-a-prezentat-chisinau-candidatii-alegerile-europarlamentare-1_536b83020d133766a878974f/index.html

    N.B.
    Mircea Druc, fost prim ministru al R. Moldova, a spus:

    „Alecu Reniţă a intrat în istorie ca unul din liderii de frunte ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia. Acum 27 de ani, când l-am descoperit, era acelaşi unionist convins ca şi în ziua de astăzi, numai că, atunci, în Uniunea Sovietică, ţi se lua capul dacă afirmai că eşti român şi că Basarabia e românească. Alecu Reniţă a cunoscut ce înseamnă teroarea sovietică, a fost persecutat şi a suferit prigoana comunistă pentru convingerile sale româneşti. Nu a făcut niciodată un titlu de glorie din persecuţiile pe care le-a suferit, nu a cerut distincţii sau certificat de disident sovietic. Pur şi simplu şi-a făcut datoria faţă de pământul Basarabiei, faţă de milioanele de români din teritoriile ocupate, faţă de tot neamul românesc fără să aibă un alt interes decât reîntregirea României”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *