Declarația PNL privind imperativul asigurăriii securității cetățenilor

IMG_0510Partidul Național Liberal constată precipitarea evenimentelor urmare a ingerinței Rusiei în treburile interne ale statului suveran și independent Ucraina, vecin cu Republica Moldova.

Declarația adoptată de Parlamentul de la Chișinău privind situația din Ucraina denotă un complex de dualitate al actualei Puteri, care se declară proeuropeană, dar care demonstrează apucături de gândire sovietică, ce nu poate depăși ipostaza unui stat membru al CSI, în care Moscova domină și decide politicile ce nu pot fi, in niciun caz, criticate.

Kievul se arată decis să meargă până la capăt în lupta sa pentru suveranitate, independență, integritate teritorială și libertate. Ucraina nu are un stat vecin prieten precum are Republica Moldova în statul România, care a fost, este și va fi mereu alături de cel de-al doilea stat românesc pe parcursul acestor 23 de ani de după implozia imperiului sovietic.

Din păcate, însă, după ce regimurile comuniste au tot atacat Bucureștiul și conducerea politică a României, iată că și guvernările postcomuniste manifestă ticuri prorusești, antiromânești, încearcă să promoveze mesaje proeuropene evitând apropierea determinantă de România, de frica pierderii Puterii sau a scaunelor, în condițiile când situația geostrategică poate identifica doar reunificarea celor două state românești drept salvare de o nouă dominație ruseasca.

Când înalți demnitari din Guvernul Rus, mesageri ai lui Putin, amenință cu apărarea militară a conaționalilor în zona nistreană ocupată, unde Chișinăul nu are acces, acesta va fi pus în situația în care va trebui, odată și odată, să adopte o poziție clară în fața dilemei Est—Vest. Când SIS confirmă riscurile pentru R.Moldova, aceasta trebuie să decidă – este cu Ucraina, România, UE, NATO și SUA ori cu CSI, cu Putin și cu Tiraspolul, în speranța că numai întâmplarea ne va salva de o catastrofă? PNL cere o poziție clară din partea Chișinăului oficial, care să fie univoc de partea Vestului, pledând pentru soluționarea pașnică a tuturor incidentelor, dar fiind, totodată, pregătit să asigure împreună cu partenerii occidentali, în primul rând cu România, securitatea propriilor cetățeni.

PNL este ferm convins că numai ieșirea Republicii Moldova din CSI – în care conflictele separatiste nu au fost reglementate, rapturile de teritorii de către Rusia continuând (zona nistreană, Abhazia, Osetia de sud, Crimeea), iar războiaele stând să înceapă – și anunțarea disponibilității de aderare la NATO, prin deschiderea unui dialog strâns cu România ar servi drept o pavăză și un obstacol în intenția Rusiei de a reconstitui frontierele sferei sale de influență și de a împiedica statele independente să-și urmeze destinele alese.

Chișinău, 10 martie 2014      

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
  1. România şi Ucraina au semnat la Kiev un acord de securitate. Ministrul ucrainean de Externe: „Crimeea e teritoriul Ucrainei şi n-o dăm nimănui”
    Print Marime Font

    Titus Corlăţean şi Andrii Desciţa au semnat, luni, la Kiev, un acord de securitate care reglementează mai multe măsuri de cooperare în domeniul militar între cele două state.

    Miniştrii român şi ucrainean de Externe, Titus Corlăţean şi Andrii Desciţa, au semnat, luni, la Kiev, un acord de securitate, care reglementează mai multe măsuri de cooperare în domeniul militar între România şi Ucraina. Semnarea acordului, venită în contextul unei vizite oficiale de o zi a ministrului român la Kiev, are scopul de „a întări încrederea reciprocă şi securitatea în zonele adiacente frontierelor de stat româno-ucrainene”.

    În cadrul ceremoniei de semnare, Andrii Desciţa a declarat, cu privire la tensiunile din Crimeea şi la planul de secesiune al autorităţilor proruse de aici, că Ucraina e pregătită să discute „cu reprezentanţii legitimi” de la nivel local o lărgire a autonomiei peninsulei, „dar nu sub ameninţarea armei”. „Trebuie să fie o cale paşnică, cu utilizarea tuturor mecanismelor diplomatice şi de acest lucru ne ocupăm acum, atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul altor organizaţii internaţionale. Crimeea este teritoriul Ucrainei şi n-o să dăm nimănui”, a spus ucraineanul, precizând că ţara lui nu va renunţa la „niciun centimetru” din peninsulă.

    Desciţa a mulţumit României pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor din Crimeea şi s-a declarat recunoscător pentru ajutorul medical acordat de SMURD unui număr de răniţi ucraineni. De asemenea, şeful diplomaţiei de la Kiev i-a dat asigurări lui Corlăţean că noua putere ucraineană se angajează să aibă grijă de comunitatea românească din Ucraina. „Guvernul ucrainean susţine toate minorităţile naţionale şi integrarea lor”, a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Desciţa, care a precizat că guvernul său e „extrem de recunoscător” României pentru susţinerea Ucrainei în forurile externe. Ministrul ucrainean de Externe a mai dat asigurări că ţara lui vrea să consolideze relaţiile cu România şi că „Ucraina vrea un viitor european”.

    În ceea ce îl priveşte pe Titus Corlăţean, acesta i-a spus omologului ucrainean că vizita sa la Kiev, prima a unui oficial român de la schimbarea regimului, este „în primul rând un mesaj politic de solidaritate foarte clar, pe care România îl exprimă poporului ucrainean într-un moment foarte dificil”.

    Ministrul român le-a spus gazdelor ucrainene că România „a fost şi este un susţinător extrem de activ al destinului european al Ucrainei”. În ceea ce priveşte situaţia din Peninsula Crimeea, unde au loc manevre de trupe ruseşti în afara bazelor permanente ale Moscovei, prezentate drept „o misiune umanitară”, Corlăţean a reamintit că România se aşteaptă ca Rusia să se abţină de la acţiuni militare şi să se respecte drepturile poporului ucrainean ţi legile ţării. „Federaţia Rusă să se întoarcă la parametrii conveniţi privind prezenţa sa în Ucraina şi să repecte şi să privilegieze procesul politic de dialog, şi nu intervenţia armată”, a spus oficialul român, atrângându-le gazdelor ucrainene atenţia asupra „tentaţiei apariţiei acestui lanţ de conflicte prelungite într-o zonă mai largă”.

    Printre punctele incluse în acordul semnat luni se numără obligativitatea ca România şi Ucraina să se notifice reciproc cu cel puţin 42 de zile înaintea începerii unor activităţi militare în zonele de frontieră. Un alt aspect se referă la observarea activităţilor militare: România şi Ucraina vor trimite câte doi observatori la activităţile militare notificabile. În ceea ce priveşte Insula Şerpilor, Ucraina s-a obligat să nu deţină şi să nu amplaseze armamente ofensive, cum ar fi tancuri, avioane, elicoptere de luptă.

    Existau speranţe ca acest acord să fie urmat şi de o parafare măcar a acordului de mic trafic la frontieră, blocat de ani de zile în Ucraina.

    Ministrul român de Externe s-a întâlnit la Kiev şi cu premierul Arsenii Iaţeniuk, precum şi cu preşedintele Radei şi preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.

    Sursa: gandul.info

  2. =Domnica Unionista dela HERŢA=

    UN APEL UNIONIST al Primaverii de la Hotin:
    Martie 2014
    –————————————-
    Da, suntem solidari cu poporul ucrainean din aceste timpuri tulburi
    care doreste un viitor liber şi democrat,
    în cadrul Europei şi NATO.
    ——————————————————–
    Pe de altă parte,
    teritoriile istorice româneşti
    – din Sudul Basarabiei istorice de la Dunăre / fostele județe Cetatea Albă, Ismail, Cahul /
    – Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa
    – și zona românească din Maramureşul istoric de la nord de Tisa /regiunea Transcarpatia/
    /raioanele Rahău şi Teceu cu localităţile Slatina, Strâmtura, Biserica Albă,
    Bouţu Mic, Bouţu Mare, Dobric, Podişor, Apşa-de-Jos,
    Apşa-de-Mijloc, Valea Malului, Cărbuneşti, Bescău, Teteș, Plăiuţ /

    au fost ocupate cu forţa de către fosta URSS în iunie 1940 şi rupte de la sânul României
    în urma unui pact odios secret ruso-german/fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov,
    şi apoi incorporate arbitrar în RSS Ucraina.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

    IN BAZA DREPTULUI INTERNAŢIONAL,
    SI A DREPTULUI ISTORIC,
    POPULAŢIA ROMÂNEASCA DIN ACESTE TERITORII ROMÂNEŞTI
    DIN ACTUALA UCRAINA ŞI POPULAŢIA DIN REP. MOLDOVA
    iese în stradă şi

    CERE ȘI DECIDE
    RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
    ca unica scăpare contra ocupaţiilor
    şi a agresiunilor armatelor străine
    si a UCRAINIZARII fortate si violente
    din scolile românesti din Ucraina!

    LUATI AMINTE:
    RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA
    TREBUIE IMPERIOS SA SE REALIZEZE
    IN SAPTAMANILE VIITOARE
    INAINTEA INVAZIEI IMINENTE
    A ARMATEI RUSESTI IMPERIALE IN MOLDOVA !
    ————————————————————————————————-

  3. =Domnica Unionista dela HERŢA=

    GUVERNUL DUPLICITAR ANTI-ROMANESC
    DE LA CHISINAU
    PARTICIPA ACTIV LA TERORISMUL RUSESC !
    –––––––––––––––––––
    Sute de militari ruşi au sosit în ultimele zile
    în regiunea transnistreană,
    prin Aeroportul Internaţional Chişinău

    http://www.evz.md/antimafie-militari-rusi-vin-in-regiunea-transnistreana-prin-aeroportul-de-la-chisinau/#comment-17729

    Militarii ruşi sosesc zilnic cu avioanele curselor regulate Moscova-Chişinău.
    Câţiva dintre militari s-ar fi aflat şi la bordul aeronavei Yak 42, sosită joi, 6 martie, pe aeroportul Chişinău.

    „Potrivit versiunii oficiale, aeronava a fost închiriată
    de controversatul milionar Ilan Shor,
    /nascut si cu pasaport de Israel
    si stabilit la Chisinau,
    un anti-român inveterat si anti-unionist/
    Mare prieten cu VlAD FILAT, LEANKA, TIMOFTE, ETC.
    un avion, inchiriat pentru un „concert”
    al cântăreţei Jasmin, sotia lui rusoaica.

    Militarii ruşi trec nestingherit controlul de paşapoarte
    în haine şi cu acte civile,
    fără să fie chestionaţi legal de către grănicerii moldoveni asupra scopului vizitei
    şi perioadei de şedere în Republica Moldova.

    Si cere Guvernului întreprinderea unor măsuri urgente pentru asigurarea securităţii naţionale.

    Ofițerul de presă al Serviciului de Informaţii şi Securitate rugat să comenteze declaraţiile
    a spus că informaţiile SIS
    nu au caracter public.
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ===== BUCOVINA DE NORD ! =====
    — ♥ SI TOATA BASAⱤABIA ISTORICA E ⱤOMÂNIA ♥ –
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
    ÎN VECHILE HOTARE !
    ===============================

  4. =Tenuţă Unionistu dela HERŢA=

    Un cântaret de valoare din Bucuresti:
    Jean Moscolopol /1903-1980/

    http://www.youtube.com/watch?v=Lg0JshvRxfE

    1.
    Într-o țară comunistă,
    Când ești fire arivistă,
    Și-ai și-un caracter sinistru,
    Poți ajunge repede ministru!

    După ce-ncasezi la prime,
    Și te faci părtaș la crime,
    Ești băgat la închisoare,
    Și-apoi condamnat pentru trădare!
    R.
    Roata lumii se-nvârtește,
    Țac, țac, țac
    Și-orice crimă se plătește,
    Țanc, țanc, țanc,
    Comunismu-ntâi te-ajută,
    Tac, tac, tac
    Și apoi te execută,
    Pac, pac, pac.
    2.
    Când sovieto-comitetul,
    Îți cere autoportretul,
    Ăsta-i semn ca nu-i mai placi,
    Și că-autocritic-ai să-ți faci.

    După ce-ți găsesc ei buba,
    Urmează autoduba,
    Și-apoi toată isteria,
    Se termină cu autopsia!
    R.
    3.
    Așa după Raic și Slavski,
    Stalin curăță pe Slanski,
    Iară Malenkov pe Beria,
    Ca să nu-l mai supere cu peria!

    După Beria Malenkov,
    Curăță pe Abakumov,
    Apoi a venit Hrusciov,
    Și l-a mazilit pe Malenkov.
    R.
    –––––––––––––––––
    N.B.
    Putina lume il cunoaste astazi pe Jean Moscopol.
    A fost un cantaret interbelic de romante
    si muzica „de pahar”.
    El a lansat cantece celebre precum
    „Vrei sa ne-ntalnim sambata seara?”,
    preluat ulterior de Gica Petrescu.

    Spre deosebire de acesta din urma,
    Jean Moscopol nu a vrut sa se supuna regimului comunist instaurat in Romania dupa al Doilea Razboi Mondial si in 1945 a reusit sa fuga in SUA. Era o epoca de mari framantari sociale si ideologice la noi in tara.

    Din exil, insa, Moscopol a inceput sa cânte
    si sa promoveze melodii anti-regimul comunist
    si anti-Republica Populara Romana
    (denumirea statului român din 1948 pana in 1965). Comunistii au reusit sa-l faca uitat,
    iar poporul român s-a orientat spre maestrul
    Gica Petrescu, mult mai volubil.
    Iata cateva din extraordinarele cantece „disidente”
    ale marelui Jean Moscopol,
    un cântaret ce trebuie neaparat redescoperit.
    –––––––––––––––––-
    P.S.
    Continuarea cântecului, de AlexTubusor:
    4.
    Și noi toți prin ’89
    țac țac țac
    Am crezut în viață nouă
    țanc țanc țanc
    Dar Ilici nu s-a lăsat
    tac tac tac
    Și țara ne-a spintecat
    pac pac pac
    Astăzi Ponta i-a urmat
    țac țac țac
    Și-n rahat iar ne-a băgat
    pac pac pac

    Românași deschideți ochii
    țanc țanc țanc
    Până nu va-ngroapă popii
    tac tac tac
    Căci odată îngropați
    pac pac pac
    Sub pământ veți fi uitați
    tac tac tac.
    ––––––––––––––

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *