Interviu, partea I. ”Preşedintele singurului partid unionist din RM: la conducere sunt forţe anti-româneşti”. Partea I

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/11868-preedinta-pnl-de-la-chiinu-vitalia-pavlicenco-urmtorul-gest-de-demnitate-naional-este-recunoaterea-constitutional-a-ocupaiei-basarabiei-pana-in-prezent-i-lichidarea-consecinelor-pactului-molotov-ribbentrop.html

http://moldpress.info/2014/01/12/presedintele-singurului-partid-unionist-din-republica-moldova-la-conducere-sunt-forte-anti-romanesti/

REPORTER:În primul rând, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne acordați un interviu. Subiectul Unirii a început să fie unul de actualitate pe cele două maluri ale Prutului, iar PNL-Republica Moldova este, practic, primul partid politic ce și-a asumat, prin Statut și Program, promovarea acestui mesaj. Ați reușit să finalizați acest proces, deoarece știm că au fost câteva probleme?

pavlicencotvc21Vitalia Pavlicenco: Vă mulțumesc și eu pentru interesul de a-mi solicita un interviu. Să sperăm că anul acesta, 2014, care a început și continuă cu tematica Unirii ”la vedere”, va însemna și mai mult pentru abordarea tot mai concretă a acestui deziderat sfânt al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, precum și al românilor de oriunde ar fi ei astăzi. Într-adevăr, PNL din Republica Moldova, care s-a reconstituit în 2006 în a treia sa formulă, contribuind în toți anii de după proclamarea Independenței la coagularea forțelor democratice, naționale, pentru a rezista presiunilor forțelor antinaționale din interior și din exterior, și-a propus, prin documentele programatice și statutare, un obiectiv unionist clar. În perioada când comuniștii pledau pentru ”Uniunea Rusia-Bielarusi”, PNL, în ultimele două din cele trei formule ale sale de existență, a optat – în Statut și Program – pentru o Uniune Interstatală România-Republica Moldova, când primul stat românesc încă nu devenise membru al NATO și UE. Deși am fost învinuiți, chiar de cei despre care spunem că sunt ”ai nostri” de planuri subversive, de destrămare a României, mai târziu mulți analiști și factori politici, inclusiv parteneri europeni au invocat că al doilea stat românesc a pierdut ultimul vagon, în care România și Bulgaria au plecat spre spatiul euroatlantic. Însă, în acel vagon, putea fi și Republica Moldova, alături/împreună cu România. Dar nu a fost să fie din lipsa de reforme, din cauza regimului comunist fariseic și din alte cauze. De aceea, PNL a decis, la Congresul al III-lea, din 3 decembrie 2011, să includă, în mod expres, în Program și Statut, dincolo de păstrarea conceptului de Uniune interstatală ca instrument de accelerare a pregătirii reunificării, și obiectivul reîntregirii neamului românesc, prin reunificarea celor două state de pe malurile Prutului.

Încă în anul 2007 PNL a lansat un Manifest-Apel de solidaritate românească, prin care a solicitat tuturor politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului să se unească în jurul aspirației de reîntregire românească. Ulterior, acest mesaj și obiectiv politic au fost readoptate la ședința Delegației Politice Naționale a PNL din 17 aprilie 2010, decizie materializată în sloganele și acțiunile partidului. Mesajul ”Avem nevoie de un Președinte care să ne conducă spre Unirea cu România” a fost unul-șoc pe malul stâng al Prutului, în campania pentru referendumul de modificare constitutională privind modul de alegere a Președintelui în R.Moldova. Clipul cu acest mesaj a fost interzis atunci de Comisia Electorală Centrală, însă PNL a atacat decizia în judecată și am câștigat până la Curtea Supremă de Justiție. După care sloganul ”PNL propune Unirea cu România” a fost utilizat în campania electorală pentru Parlament din octombrie 2010. Desigur, au fost lucruri riscante, dar necesare pentru a începe a spune adevărul despre necesitatea regăsirii tuturor românilor într-un stat. După congresul al III-lea a început, însă, calvarul neînregistrării Statutului de către Ministerul Justiției, chemat de PNL în judecată, procesul durând aproape un an. Este extrem de important să reamintesc aici rolul special al Curții Constituționale în procesul de durată ”PNL vs Ministerul Justiției”. CC – în paralel cu deciziile curajoase, emise în baza precedentelor CEDO, ale judecătorilor în prima instanță, legat și de clipul unionist, legat și de Statutul unionist al PNL, – a pus punct demagogiei ”stataliste” și divagațiilor legate de antistatalismul românesc al unioniștilor. Pentru că Ministrul Justiției, care a solicitat poziția CC, a tot încercat să inducă, în mod arbitrar și eronat, ideea că PNL, prin poziția sa unionistă, ar avea ceva cu violența, cu ura rasială, cu ignorarea pluralismului de opinie, cu discriminarea interetnică, invocând în Sesizarea către CC niște articole nepotrivite din Constituție, în speranța că va putea interzice PNL pentru obiectivul proUnire. Însă nu i-a reușit.

Trebuie neapărat să amintesc și coincidența faptelor, pentru că, imediat în debutul anului 2012, PNL a lansat ideea formării unei Platforme unioniste ”Consiliul Uniri”, datorită existenței căreia, în cooperare cu Platforma civică ”Acțiunea-2012”, unioniștii au redat demnitatea națională celor două state românești, comemorând printr-o serie de acțiuni-marșuri și alte manifestări cei 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a pământului românesc Basarabia. Și asta a deranjat forțele antiromânești, de aceea PNL a avut duble probleme la înregistrarea Statutului – Puterea, încă reticentă la obiectivul unionist, a fost deranjată și de creșterea numărului unioniștilor de la manifestări publice deschise din cele două state românești. PNL, încă pe 9 mai 2008, a organizat, în Scuarul Operei Naționale, Ziua Europei, a dansat Hora Unirii. Tot încă în anul 2008 PNL a comandat întrebări speciale pentru un sondaj IRI legat de Unire și NATO și a văzut, de atunci, că 29 la sută din populație sprijină obiectivul Unirii. Însă votul în alegerile ulterioare a fost unul anticomunist, a câștigat demagogia cu șansă-neșansă, însă alegătorii acum regretă ce au votat în 2010. Să vedem ce ne va aduce anul electoral 2014.

REPORTER:Care considerați că este motivul pentru care încercarea inițială a eșuat și ați fost nevoiți să mergeți în instanță ca să dobândiți dreptul de a promova Unirea dintre cele două state românești?

VP: Așa cum am spus cu diferite ocazii, în comunicate și declarații, în pledoarii în instanță, Republica Moldova, prin transformarea politicii în business, inclusiv după căderea regimului comunist, are la conducere forte încă antiromânești, deși se autoproclamă proeuropene. Ele nu sunt cu adevărat proeuropene, pentru că, dacă ar fi astfel, noi nu ne căutam dreptatea în instanță timp de un an. Aceste forte privesc obiectivul Unirii ca pe o amenințare a viitorului lor, pe care și-l văd în continuare fără democrație, fără justiție și cu multă corupție, încercând să îi înșele în continuare pe factorii europeni că sunt anticomuniști și că, de aceea, trebuie tolerate apucăturile lor ”stataliste”, care înseamnă, de fapt, negarea pluralismului autentic de opinii, șantajabilitatea lor din partea Kremlinului, dorința de a se reperpetua la putere într-un stat neviabil, jefuit, distrus, din care oamenii pleacă pe un cap. Însă interesele strategice sunt că Rusia, prin ei, să împiedice extinderea NATO spre Est, să mențină în continuare trupele ruse ce țin sub ocupație, și în prezent, cel de-al doilea stat românesc. Or, un obiectiv unionist înseamnă – dincolo de actul de dreptate istorică și de dreptul națiunii de a fi împreună – că Basarabia ar intra sub scutul NATO, că s-ar putea dezvolta și obține investiții și fonduri străine, europene și americane, precum și altele, pentru că investitorii vin acolo unde este justiție independentă, iar NATO implică existența statului de drept. De aceea, ca și în perioada sovietică, la fel ca și în perioada de 23 de ani de după proclamarea Independenței, numai câțiva ani au fost la guvernare forte ceva mai naționale, în rest – se perindă aceleași grupări, cu alte denumiri de partide, dar care nu doresc Unirea și caută motive de tot felul ca să împiedice fericirea românilor de a fi împreună, într-un stat european, democratic, unitar, prosper și puternic. Or, statul este secund în raport cu fericirea și dreptul oamenilor, care l-au creat. Doar oamenii pot decide să îl mai mențină sau să caute alte soluții pentru o existență normală a societății. Fiecare are o viață și nu o poate sacrifica pentru interese dubioase ale unor state-cancer. Dar pentru că, totuși, lucrurile se schimbă, chiar și în pofida rezistenței opuse constant de antiromânii trași de sfori de la Moscova, iată că o Curte Constituțională, care și în acest an a avut o poziție de demnitate, restatuând Declarația de Independență pe locul primordial în esența R.Moldova, în raport cu Legea Fundamentală, a decis, și în 2012, că obiectivul Unirii poate fi în Statutul unui partid politic. Este o decizie-premieră în Basarabia.

REPORTER:Clasa politică de la București, prin Președintele României, a afirmat răspicat că Unirea dintre cele două state ar trebui să constituie următorul proiect național al României.Credeți că acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru clasa politică de la Chișinău?

VP: Ne putem doar exprima regretul că un asemenea proiect national a fost anunțat abia acum. Dar, pe de altă parte, aveau să curgă, mai înainte, gârlă învinuirile că Băsescu sau noi, care spunem de multă vreme despre Unire, că împiedicăm parcursul proeuropean. Am scris de mai multe ori, în ultimul timp, că declarațiile lui Traian Băsescu smulg masca de pe politicienii români care, din rațiuni personale sau din angajamente antinaționale, nu doresc Unirea. Aceste interese se chiar contopesc în cazul unor personaje politice. Eu am avut niște poziții mai critice față de Trian Băsescu, în perioade anterioare, pentru că fiecare basarabean vrea mai multă atenție, nu doar să dea voturi, dar am constatat ulterior, cu venirea altor partide în prim-planul guvernării la București, că Basarabia rămâne parcă undeva acolo, că românii de peste Prut, în opinia lor, ”încă nu înțeleg prea multe lucruri” etc. Consider că orice politician roman din dreapta Prutului trebuie să aibă o lacrimă pentru basarabenii năpăstuiți, care abia acum ridică și ei capul, participând, de doi ani, la marșuri, la acțiuni curajoase și salutând declarațiile proreîntregire ale politicienilor. Astfel, cunoaștem că reprezentanți a trei din cele patru partide parlamentare au vorbit de imperativul reunificării și al includerii teritoriului românesc din stânga Prutului în planul de regionalizare al României. Consiliul Unirii, din care face parte și PNL, a publicat pe site-ul consiliul-unirii.ro, diferite Manifeste, Planuri, Strategii, Paradigme de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, ca să nu ajungem să ne reîntregim noi, de aici, ca o ”epavă statală”. Cât privește guvernanții de la Chișinău, că de comuniști nici nu avem ce discuta, toți se acoperă cu demagogia integrării europene, încercând, în mod ridicol, să tragă o linie de demarcație între obiectivul european și obiectivul Unirii. Când lucrurile sunt absolut clare: cine sunt cei mai mari eurointegriști, dacă nu unioniștii, care spun că acum e nevoie să ne unim, iar printr-un Plan Special al UE, să încercăm să modernizăm Basarabia în scurt timp și să o readucem acasă, la sânul României.

Și salut consecvența lui Traian Băsescu, cel care, recent, a deconspirat esența prorusească a premierului Iurie Leancă, servit societății de păpușarii antiromâni drept un îngeraș european. Sigur, sunt lupte politice și interese electorale și în dreapta Prutului, dar cred că și Victor Ponta, și Crin Antonescu, sunt unioniști, vor veni cu declarații, eu personal sugerându-le mesagerilor PNL-iști din România să nu rămână de căruță și să răspundă acum propunerii Președintelui României de a discuta parcursul Basarabiei, amenințate, într-adevăr, de pericolul subminării demersului proeuropean. Nu avem alternative și mesajul PNL din alegerile anului 2010 – ”Unirea cu România e cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE” este vocalizat acum și de mulți lideri de opinie, oameni de stat, noi știm acest adevăr și ar fi bine ca PNL din România să reconfirme rolul de partid cu o istorie aparte în ceea ce privește refacerea României Mari.

REPORTER:Ce împiedică fostele sau actualele guvernări să își asume un mesaj unionist? Exprimă ele poziția societății civile sau există alte interese?

VP: Am să vă spun aici un lucru poate în premieră. Până acum, când nu era bătut în cuie, nici prin parafare, obiectivul european al R.Moldova, din cauza aflării 14 ani la guvernare, din cei aproape 23, a forțelor antinaționale și europene, cei veniți în 2009 și 2010 mai manevrau cu argumentul fals ”să fim moderați, cuminți, atenți, să nu supărăm Rusia și Tiraspolul sau Comratul”. Acum, împinși din urmă și prin fondurile europene imense, pompate în Basarabia, pe care partenerii de dezvoltare nu le mai vor ratate sau ajunse în buzunarul și al comuniștilor, iată că guvernanții nu mai au niciun motiv să nu accepte unionismul. Și îl vor accepta, din informațiile noastre. Unii jurnaliști, care îi servesc, deja spun că ”drumul spre Europa al RM trece ȘI prin București”. ÎN TIMP CE EL TRECE NUMAI PRIN BUCUREȘTI. Un altul nu are capăt, finalitate, plus presiunile constant antiromânești, care pot căpăta forme diverse – de la război până la șantajul gazelor, șantaj comercial, alte provocări. Adevărata societate civilă sunt unioniștii, că ceilalți se cam află în buzunarul guvernanților. Iată când și societatea civilă, cea care se pretinde ”fruntea” europeană a acestui segment, va spune adevarul despre Unire, atunci vom considera că subiectii respectivi nu depind de cei ce îi finanțează, care încă mai cîntăresc să accepte sau nu unionismul, ci de interesul național al cetățenilor R.Moldova.

Va urma partea a II-a

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

    O Sâmbata Unionista, 11 ianuarie 2014:
    ————————————————————————-
    Oficial:
    SUA susţine o eventuală RE-Unire a României
    cu Republica Moldova
    dacă acest lucru este dorit de către cetăţenii din RM

    http://voceaunirii.org/2014/01/11/de-azi-este-oficial-sua-sustine-unirea-republicii-moldova-cu-romania/

    Răspunsul a fost dat în public de către Victoria Nuland,
    Asistenta Secretarului de Stat,
    adjuncta Sefului Diplomatiei Americane
    în această dimineaţă în cadrul unei declaraţii de presă
    la Ambasada SUA din Bucuresti.
    ————————————————————-
    Intrebare:

    “Cum vedeti traseul european al Republicii Moldova
    in urma summitului de la Vilnius

    si cum privesc SUA
    declaratiile despre RE-Unirea cu Romania? ”
    ———————————————————–

    Raspuns Victoria Nuland:

    “SUA sustin suveranitatea si integritatea teritoriala
    a Rep. Moldova

    si DREPTUL REP. MOLDOVA
    DE A-SI ALEGE PROPRIUL VIITOR”.
    ==============================================

  2. =Burunducul Unionist dela Tighina=

    “După Olimpiada de la Soci din februarie
    va începe ofensiva Rusiei
    împotriva românilor basarabeni”

    de Marius Dorin Lulea

    http://adevarul.ro/moldova/actualitate/dupa-soci-incepe-ofensiva-rusiei-romanilor-basarabeni-1_52d00463c7b855ff565dfec5/index.html

    Relaţia România-Republica Moldova-Rusia este asemănătoare unui joc de şah. Fiecare parte face o mişcare sperând în obţinerea unui blocaj favorabil. Aici nu poate exista remiză, iar în momentul de faţă România se află într-o ofensivă în favoarea românilor basarabeni şi împotriva unei oligarhii politice supuse Moscovei.

    Nu statul Republica Moldova este ţinta Bucureştiului ci soarta celor peste trei milioane de români. Prima ţară atacată de către Rusia, pentru că avea ţinte mult prea occidentale, a fost Georgia. Atacul asupra acestui stat a fost unul fizic, prin intermediul armatei, după care a avut loc îndepărtarea preşedintelui pro-occidental de la putere.
    Azerbaidjan-ul a fost al doilea stat scos de către Rusia de pe traseul european. Este adevărat că nimeni nu înţelegea prin acesta integrarea Europeană ci doar o apropiere de valorile culturale într-o perspectivă foarte îndepătată.
    Următoarea victimă, şi cu adevărat o pierdere pentru Uniunea Europeană, a fost Ucraina. Deşi au fost proteste ample anti-guvernamentale, iată că ele deja şi-au pierdut din intensitate. Macazul a fost schimbat iar noua direcţie a Kiev-ului este Moscova.

    După Ucraina, ţinta atacurilor Rusiei va fi chiar Republica Moldova. Aceasta face un joc în etape în care îşi orientează resursele în mod punctual şi puternic pe o singură ţintă, odată aceasta anihilată trecând la următoarea. Este o strategie bună ce permite economia de energie.

    Pentru a nu compromite investiţia de zeci de miliarde de euro realizată la Soci, pentru organizarea Olimpiadei de Iarnă, Rusia mai aşteaptă câteva luni. După Olimpiadă, prin intermediul clasei politice de la Chişinău, Vladimir Putin va încerca deturnarea Republicii Moldova de pe traseul european.

    Vor fi proteste, vor fi nemulţumuri, dar fără ajutorul României nimic nu se va întâmpla.

    Preşedintele Traian Băsescu a intuit acest lucru(probabil şi pe baza rapoartelor serviciilor de securitate) şi a lansat din timp o ofensivă pe tema unionistă. De ce?

    Pentru a pregăti societatea civilă din România pentru o abordare mai radicală a situaţiei românilor de dincolo de Prut. Un consens politic nu ar fi existat decât printr-o presiune publică, ori aceasta a apărut deja.

    Preşedintele României a trimis un semnal clar, ce sună ca o ameninţare la adresa politicienilor moldoveni şi a agenţilor ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova.
    Eu cred că semnalul este trimis clar chiar către Moscova, atenţionând-o pe aceasta că în cazul în care va mai interveni pentru a schimba traseul european atunci România se vede forţată să intervină şi să readucă Republica Moldova pe traseul ei normal prin RE-Unirea cu România.

    Nu este o ameninţare, deoarece nu are ţara noastră forţa de a face ceva, dar cu siguranţă este o atenţionare: dacă nu lăsaţi traseul european apoi noi vom susţine unul unionist, dorit de poporul român de pe cele două maluri ale Prutului.

    Preşedintele ştie că renunţarea la Europa va determina nemulţumirea populaţiei celui de al doilea stat românesc, aşa cum a fost şi în Ucraina. Atunci va fi momentul în care discursul unionist va aduce un maxim de susţinători şi la formarea unei majorităţi.

    Este vorba exact de acea majoritate de care Traian Băsescu a vorbit. Preşedintele ştie prea bine că în acele momente va exista o majoritate unionistă în republica Moldova şi ea va apărea inevitabil.

    Toţi cei care conduc Republica Moldova au o relaţie mai veche sau mai nouă cu structurile de securitate ruse sau cu fostul Imperiu Sovietic.

    Situaţia în care ei chiar vor conduce al doilea stat către Europa nu există, şi asta datorită încrengăturilor economice-politice existente şi subordonate Moscovei. Europenizarea înseamnă pentru ei pierderea puterii şi chiar închisoarea.

    Exemplul Năstase îi sperie pe aceştia de moarte: paradisul lor nu este acela în care statul de drept să funcţioneze. România trebuie să se pregătească, iar după Soci se va vedea că declaraţiile preşedintelui au acoperire:
    România este obligată să ofere o alternativă europeană unionistă în cazul în care cineva va încerca deturnarea traseului. Aici nu e vorba de o agresiune fizică, nu e vorba de separatismul găgăuz care este total neimportant pentru un stat precum România,

    ci de trădarea ce se pregăteşte de clasa politică.

    Anul 2014 este unul cheie în care se va vedea care sunt adevăratele interese ale politicienilor moldoveni şi dacă aceştia vor răspunde majorităţii de 70%
    care doreşte un viitor european comun.

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
    ==============================================

  3. SPAM unionist de mai sus:

    nu mai manipula.Discursul la americanca a fost o PALMA data lui Basescu pentru discursurile populist-unioniste,si lui PONTA pentru legea gratierii colective a coruptilor parlamentari.

  4. insa culmea este ca doamna PAVLICENCO are dreptate!!

    la CHisinau sunt forte politice la putere impotriva poporului roman.

    Dar cui foloseste? Qui prodes? acest adevar?

    Uniunea europeana doreste desfiintarea statelor nationale in interiorul Europei federale SUE,capitala federala in Bruxelles,ca in America Washington DC.

    UE distruge statele nationale incurajand SEPARATISMUL regional si euro-regiunille.

    DE exemplu in SPANIA tara bascilor,si BARCELONA sunt incurajate de UE sa ceara separarea de Spania.

    In BELGIA ue incurajeaza VALONIA contra Belgiei
    In ROMANIA tintul secuiesc (Kosovo)contra Romaniei
    in UK scotia contra Angliei
    in ITALIA Lombardia contra Siciliei

    Aceasta e politica Uniunii Europene.

    Singura tara care sta NEATINSA si neafectata de SECESIONISM si SEPARATISM(ardelenism la mine in Cluj,maghiarism,moldovenism la Chisinau)

    este GERMANIA!!

    da ati auzit bine!!

    GER-MA-NIA!

    GErmania conduce Europa azi,si impune toata politica prin Angela Merkel si MARTIN SCHULZ presedintele Uniunii Europene.

  5. Viviane Reding cere referendum pentru crearea Statelor Unite ale Europei

    http://cursdeguvernare.ro/viviane-reding-cere-referendum-pentru-crearea-statelor-unite-ale-europei.html

    toti o sa raspunda in cor: DA!!!!

    si atunci de ce trambitati Unirea Basarabiei cu Romania? nu mai tine discursul,s-a epuizat,nu-l mai crede nimeni.

    Romania nu mai exista

    MOLDOVA-ultima reduta romaneasca.

  6. Nichitușii și rușii

    Vizita în România a doamnei Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat John Kerry, a fost ca o hârtie de turnesol: ne-a demonstrat încă o dată cine și ce misiune are în politica și în presa de la Chișinău.

    Unul dintre bloggerii cei mai activi pe „frontul de Est”, românul român V. Nichituș, a sărit primul să „comenteze” evenimentul. Am luat cuvântul în ghilimele fiindcă misiunea lui nu e să „comenteze” (e o îndeletnicire intelectuală care-l depășește categoric!), ci să transmită „mesajele” patronilor.

    Astfel, el subliniază cu roșu că declarațiile făcute de doamna Victoria Nuland la o conferință de presă referitor la R. Moldova „au pus cruce pe proiectul unionist al ui T. Băsescu”. Mă întreb și eu, ca eroul lui Preda: pe ce se bazează Nichituș trăgând o asemenea concluzie? Răspunsul ni-l dă chiar el: pe o senzație. Citez: „Sublinierea făcută, că parteneriatul româno-american susține independența și suveranitatea Chișinăului, ne transmite senzația că oficialii americani au fost ușor deranjați de declarațiile unioniste făcute de domnul Băsescu”. O simplă senzație e cam puțin pentru o concluzie atât de categorică și magistrală: „a pus cruce pe proiectul unionist al lui T. Băsescu”.

    Precizăm în context că presa din R. Moldova, în funcție de …patroni, a citat ciuntit declarația Victoriei Nuland. Noi reproducem respectiva declarație după textul conferinței de presă publicat de Hotnews.ro.

    Întrebare: „Cum vedeți traseul european al R. Moldova în urma Summitului de la Vilnius și cum privesc SUA declarațiile despre unirea cu România?”

    Victoria Nuland: „SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și dreptul R. Moldova de a-și alege propriul viitor. Am susținut puternic Parteneriatul Estic și oportunitățile pe care UE le-a oferit țărilor din Est prin asocierea la pactul de liber schimb, prin oportunitățile legate de acordarea vizelor. Credem ca este un enorm pas pozitiv pentru țări precum Moldova, Georgia, Ucraina. Știți că dl secretar de stat Kerry a fost în Moldova de curând pentru a felicita această țară pentru acordul de asociere cu UE. …Cred că România are multe motive să fie mândră de sprijinul și ghidajul („mentoring” în original – n.red.) pe care l-a acordat R. Moldova pentru a deveni mai independentă, mai democrată, mai prosperă și mai sigură. Vreau să vă felicit pentru susținerea pe care le-o arătați pentru independența energetică, educație, pentru susținerea arătată în interiorul UE și pentru dezvoltarea Parteneriatului Estic. SUA și România sunt partenere care susțin o Moldovă independentă, suverană și democrată”.

    Fraza-cheie din răspunsul V. Nuland e următoarea: „Cred că România are mai multe motive să fie mândră de sprijinul și ghidajul pe care l-a acordat R. Moldova pentru a deveni mai independentă, mai democratică, mai prosperă și mai sigură”. Poate oare această declarație să-i „transmită” unui om serios senzația pe care a primit-o infatigabilul scrib de curte?! Dacă e să citim atent și să judecăm nepărtinitor, deducem că mesajul doamnei e cu totul altul. Atunci când SUA recunoaște meritul, dar și dreptul! României de a fi „mentorul” R. Moldova pentru a deveni mai independentă (de ruși, evident!) putem trage concluzia că ea, de fapt, susține proiectul unionist al lui Băsescu (sau cel puțin îl tolerează), dar în niciun caz nu „pune cruce” pe el! Concluzia e una: o asemenea senzație, ca cea a lui Nichituș, o au doar rușii și coloana a cincea a Moscovei din R. Moldova. E o senzație sută la sută prorusă, antiromânească și antieuropeană. Iată de ce, ca și în alte cazuri de manipulare a opiniei publice, ar fi greșit să ne supărăm pe nichituși și să-i blamăm, cu mult mai important e să-i identificăm pe acei politicieni care le pun nichitușilor în gură asemenea mesaje și le transmit asemenea „senzații”.

    …Cu certitudine, e vorba de niște politicieni care în public apar ca pro-europeni, prieteni ai președintelui Băsescu.

    Un articol de: Constantin Tănase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *