Dan Dungaciu dezvoltă și aprofundează criticile noastre despre mitingul antiromânesc

1003342_512849282142417_1517773473_nAm auzit mai multe referinte la aprecierile noastre despre mitingul moldovenist/antiromânesc de la 3 noiembrie, dincolo de praful ”țarănu”-ist aruncat în ochii țăranilor, pe care oligarhii îi cred naivi și proști. M-a amuzat când o femeie îi spunea unei ziariste că a venit pentru Unire, dar care va fi mai târziu, acum a venit, totuși, pentru Europa. Oricât Filat și Lupu vor turna minciuni la TV-urile controlate – că nu au adus oamenii sub amenințarea cu demiterea din serviciu, oamenii scriu mesaje îndrăznețe pe ecrane, iar ziariștii, cumva, mai cu scârț, încearcă să nu își terfelească de tot imaginea. Da, să nu uit – le transmit tuturor nespălaților disprețul meu când încercați să îi puneți pe unioniști într-o barcă – vai de capul vostru! – cu prietenii guvernanților, comuniștii! Manipulați, manipulați, dar și aici trebuie o măsură! pe care o cunosc doar național-liberalii…

Au fost în PMAN și PNL-iști, care sunt unioniști, unul dintre ai noștri emițând, de fapt, ideea să meargă în Piață și cei care sunt proUnire cu România. Și au și făcut-o, au ieșit tineri unioniști, însă noi, conducerea, PNL, a Consiliului Unirii, nu am fost și, personal, îi mulțumesc lui Viorel Ciubotaru că a vrut ”să îmi facă un serviciu” și să spună că am fost acolo. Nu am fost, dar suntem pentru integrarea europeană imediat, nu suntem inamicii proiectului de integrare europeană, cum au spus – urât și incorect – Filat și Ghimpu, înainte de mitingul unionist de la 16 septembrie.  

Am avut o discuție zilele trecute cu dl Alexandru Moșanu, care m-a felicitat de ziua mea și care a considerat, la început, că trebuie mers la adunarea proeuropeană, după care m-a sunat, indignat, și a afirmat că are multe de scris despre acest miting. Miting pe care noi îl considerăm”shodkă” pe bani publici. Dl Alexandru Moșanu ne-a promis un articol sau un interviu. Noi, unioniștii, într-adevăr mergem la marșuri în ambele state românești cu banii noștri. Iar voi, dacă tot v-ați îmbogățit de nu mai știți ce să faceți cu banii, de ce să deturnați, în continuare, de la stat, bani, în loc să plătiți banii personali, de vreme ce doriți să vă perpetuați la putere?

Presa noastră, după miting, îi cheamă să comenteze tot pe cei care au organizat mitingul, care au violat competiția politică cinstită, recurgând la resurse administrative, în scopul nimicirii oricărei eventuale alternative politice. În loc să cheme partidele extraparlamentare europene și să le întrebe – voi ce credeți că a fost: o manifestare națională sau o adunare electorală pe bani publici? 

În continuare reproducem un interviu cu Dan Dungaciu, care, ca și noi, a remarcat ”moldovenismul” mitingului și al celor ce l-au preparat… El a dezvoltat ideile expuse și de noi despre miting, iar la sfârșit face o remarcă legat de șansa electorală a unioniștilor, dacă bine am înțeles. Probabil, nu i-a avut în vedere pe prietenii săi, liberalii, care au băgat Unirea în sicriu, după ce au stat de vorbă cu Băsescu. Doar că Băsescu se mai trezește uneori la realitate…  Tot Dungaciu a fost cel care a reiterat, după noi, că cea mai scurtă cale spre UE și NATO este Unirea cu România. Ne bucurăm. Noi știm că avem dreptate, doar că sunt încă puțini curajoși ca noi. Vitalia Pavlicenco

Dan Dungaciu: Romania a disparut din Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau! Interviu„Expresia cea mai ilustrativă a proiectului moldovenismului-europenist”

http://www.timpul.md/articol/dan-dungaciu-despre-mintingul-din-3-noiembrie-expresia-cea-mai-ilustrativa-a-proiectului-moldovenismului-europenist-50662.html

Romania a disparut din Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau! 

http://www.ziare.com/europa/moldova/dan-dungaciu-romania-a-disparut-din-piata-marii-adunari-nationale-de-la-chisinau-interviu-1266087

”Întrebare: In aceste conditii, exista riscul revenirii comunistilor la guvernare in 2014?

Dan Dungaciu: Sa nu exageram. Electoratul PCRM este si el limitat. Nu are cum sa mai creasca, decat prin neparticiparea la vot a electoratului pro-european. Eu cred ca miza viitoarelor alegeri din 2014, si chiar salvarea unei viitoare coalitii pro-europene de guvernare, va veni nu numai de la actuala guvernare, care se va eroda serios, ci de la partidul care va reusi sa colecteze voturile tronsonului de electorat cel mai neglijat astazi, adica acel electorat pentru care alternativa la un eventual esec sau amanare sine die a integrarii europene nu este Uniunea Eurasitica, ci, la limita, chiar unirea cu Romania. Aici e miza proiectului european al RM dupa alegerile din 30 noiembrie 2014.”

Interviu

Cea mai importanta semnificatie a mitingului din 3 noiembrie de la Chisinau este cea simbolica: referintele la Romania, identitatea romaneasca, limba romana au fost eliminate complet, remarca prof. Dan Dungaciu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane descifreaza mesajele transmise, duminica, in Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau de zecile de mii de manifestanti.”E indecent ca manifestarea din 3 noiembrie sa fie legata de cea din 27 noiembrie 1989! E pur si simplu o falsificare grosolana, pentru care un Grigore Vieru sau un Gheorghe Ghimpu s-ar rasuci in mormant”, subliniaza prof. Dan Dungaciu, presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre.Care este semnificatia mitingului din 3 noiembrie din Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau?Sunt mai multe, nu una singura, si daca am accentua doar una, am gresi. Prima este semnificatia geopolitica. Chisinaul a vrut sa dea un mesaj clar pentru integrare si o replica mobilizarii comunistilor si a celor care vor o asociere cu Estul, indiferent de forma: Uniunea Vamala, Eurasia etc.

A fost un semnal ca R.Moldova vrea sa mearga spre Vest, nu spre Est. Din acest punct de vedere, si comparativ cu oamenii pe care PCRM a reusit sa ii scoata in strada anterior, mult mai putini, manifestarea a fost o reusita. Guvernul a adus, cum a adus, zeci de mii de oameni in piata. Toti vorbitorii au semnalizat spre Vest, spre Vilnius, spre integrare.

E drept insa ca aici a existat si o chestiune nepotrivita, din punctul meu de vedere, rostita la microfon de catre fostul premier Vlad Filat care a spus ceva de genul: „vreau sa transmit un mesaj Europei, de aici din Piata Marii Adunari Nationale: daca voi nu ne vreti, daca voi nu ne iubiti, noi va vrem si noi va iubim”. Complet neinspirata afirmatia, pentru ca a dat apa la moara celor care speculeaza ca, de fapt, UE nu moare de dorul R.Moldova…

Cat de eficiente sunt asemenea mesaje pentru Vilnius?

Pentru decizia de la Vilnius, mitingul nu are niciun efect. Decizia de parafare este, practic, luata, asa ca surprize mari nu vor fi. Doar Ucraina conteaza la Vilnius, acolo la Kiev ar fi fost, eventual, mult mai justificat un asemenea miting… Dar daca Ucraina nu semneaza la Vilnius, Parteneriatul Estic se surpa, iar R.Moldova iese si ea din joc.

Care este cea de a doua semnificatie?

A doua semnificatie a manifestatiei din 3 noiembrie este politica. Mesajul politic pro-european a fost transmis populatiei inclusiv ca urmare a scaderii in sondaje a apetentei pentru integrare.

E clar ca societatea a fost expusa unei campanii pro-europene in ziua de 3 noiembrie si cele premergatoare, asa cum e la fel de clar ca a fost si o actiune de PR pentru partidele coalitiei. Au fost si discursuri in limba rusa, Marian Lupu s-a adresat si el in rusa, mesaje prin care se dorea, naiv, dupa parerea mea, sa se sugereze un fel de unanimitate de gandire si vointa pro-europeana.

Au fost foarte blande, impaciuitoare discursurile din piata, chiar si comunistii au fost invocati indirect, fara duritati de limbaj. Iar Rusia, doar metaforic si fara sa ii fie pomenit numele! Un soi de „Pupat toti Piata Endependentei”.

E fabuloasa din acest punct de vedere Declaratia finala a mitingului, unde scrie ca „Republica Moldova a facut alegerea pro-europeana inca de la constituirea sa ca stat independent si a urmat-o consecvent pe parcursul evolutiei sale”!

Adica guvernarea agrariana, virulent anti-romaneasca, de la inceputul anilor ’90 sau victoria covarsitoare a comunistilor din 2001 cu proiectul politic Uniunea Rusia-Belarus-Moldova sunt tot… „Europa”. E naiva abordarea, dincolo de umorul involuntar…

Si aerul acesta impaciuitorist, lipsa clara a identificarii prietenului/dusmanului in discursul vorbitorilor au facut ca atmosfera din piata sa fie mai degraba birocratica, iar discursurile sterpe si fara nerv. Nicio emotie evidenta, niciun mesaj sau discurs inaltator, participanti disciplinati, dar fara entuziasm si fara abnegatie, iar, in ciuda numarului mare, steagurile erau fluturate doar de vantul care mai batea din cand in cand.

Complet opusa atmosfera fata de atmosfera altor Adunari Nationale din piata, in care lumea trepida, aplauda, era implicata! Si aici cred ca ar trebui sa vorbim si despre cea de-a treia semnificatie a pietii, adica cea simbolica. Cea mai interesanta, din punctul meu de vedere.

Care ce inseamna?

Din punct de vedere simbolic, organizatorii, respectiv partidele de la guvernare, au optat sa livreze ideea europeana fara nici cea mai mica legatura cu simbolistica romaneasca sau cu referinta la Romania. Despre Romania, ca si partener strategic sau simbolistica asociata cu ea nu s-a rostit nimic in piata.

Tendinta este mai veche, nu are rost sa ne ascundem dupa degete. Relatiile bilaterale se tehnicizeaza, se „europenizeaza”, mesajele Chisinaului oficial sunt deopotriva europene si…moldovenesti!

De aceea guvernarea actuala, la fel precum PCRM inainte, nu face nimic pentru a modifica acel incult Articol 13 din Constitutie. Pentru ca are nevoie de el pentru proiectul moldovenist!…

Practic, Romania a disparut pe 3 noiembrie de pe scena din Piata Marii Adunari Nationale! Manifestarea a fost expresia cea mai ilustrativa de pana acum a ceea ce am numit proiectului moldovenismului-europenist, care s-a vazut exemplificat in PMAN in forma sa cea mai completa. Din acest punct de vedere, una dintre functiile principale ale mitingului din 3 noiembrie a fost cea identitara.

La ce va referiti cand spuneti asta?

Cu ocazia mitingului din 3 noiembrie, am asistat la un fenomen foarte interesant, dereinterpretare istorica si de reconfigurare simbolica a Marii Adunari Nationale din 27 august 1989 si cele care au urmat.

Daca in 1989 miza identitara era pro-romaneasca, pe 3 noiembrie 2013 lucrurile s-au schimbat radical. Ideea de anulare identitara a mostenirii anului 1989 a fost lansata de la inceput de presedintele Timofti care, in discursul sau care a deschis manifestarile, a dat directia: „Am venit sa facem din idea europeana o idee nationala”!, ajungand sa spuna despre PMAN ca „in aceasta piata am luptat pentru ca limba noastra sa fie scrisa in grafie latina”! Atat!… Bizara si jignitoare afirmatie, dar a devenit, tacit, nota dominanta a manifestarii, in care referintele la Romania, identitatea romaneasca, limba romana au fost eliminate complet.

In 1989, la prima mare adunare nationala a romanilor moldoveni, cei de la tribuna au vorbit inaltator si despre limba romana, Basarabia, despre unire, Sfatul Tarii care a proclamat unirea Basarabiei cu Romania etc. Documentul final al adunarii de atunci, citit cu vocea lui tumultoasa de marele tribun Ion Ungureanu, vorbea despre pamantul stramosesc romanesc, Unire, romani basarbeni, limba romana, „numele de roman al poporului nostru” etc.

In 2013, cum spuneam suntem la polul opus… Sigur, e dreptul guvernantilor de la Chisinau si a vorbitorilor de la tribuna sa spune ce vor la mitingurile pe care le organizeaza, dar e indecent ca manifestarea din 3 noiembrie sa fie legata de cea din 27 noiembrie 1989! E pur si simplu o falsificare grosolana, pentru care un Grigore Vieru sau un Gheorghe Ghimpu s-ar rasuci in mormant.

E o constatare deloc placuta, pentru multa lume, dar e o realitate. Dar acesta este un mesaj foarte important al adunarii din 3 noiembrie, care nu trebuie in niciun caz sa ne scape. Masoara, intr-un fel, 22 de ani de evolutie identitara in stanga Prutului, cel putin asa cum au inteles sa o reflecteze actuala guvernare pro-europeana de la Chisinau.

Ca acolo in piata s-a dus si o mana de unionisti care au arborat un steag si au strigat lozinci unioniste, e adevarat, dar asta e un fenomen complet marginal. Tonul principal, covarsitor al adunarii nu a fost in nicun caz unirea cu Romania, ci „unirea pe veci intre Moldova si Europa”, cum scria pe o pancarta din piata.

Sa intelegem ca problema romanismului nu se mai pune la Chisinau?

Nici chiar asa. E vorba doar de optunile politice ale actualei guvernarii, care a tehnicizat aproape complet relatia, si care, identitar vorbind, joaca aceasta carte a moldovenismului europenist.

Astazi, problema unei relatii strategice reale cu Romania nu se pune de catre Chisinau si asta se vede cel mai bine, de exemplu, in dosarul TVR1. Acesta se retransmitea in Republica Moldova prin reteaua II de stat cu acoperire nationala, asa cum mai faceau doar posturile nationale de stat ale RM (Moldova 1) si Federatiei Ruse (ORT/Prime). TVR 1 pierde reteaua pe vremea comunistilor, Romania merge la CEDO, vin democratii la guvernare in 2009, Bucurestiul, cuminte, retragere plangerea de la CEDO, dar TVR1 revine in RMoldova… doar pe cablu, nu pe reteau II de stat cu acoperire nationala, care ramane in posesia unui membru al actuei guvernari de la Chisinau!

Inutil sa mai spun ca de ORT/Prime nu s-a atins nimeni… Cam asa arata relatia bilaterala in acest moment, iar dosarul TVR1 o ilustreaza exemplar. Actuala guvernare, asadar, si-a pus toate cartile pe integrarea directa in UE, fara parteneriate strategice cu Romania asumate dincolo de declaratii, si lasand tronsonul de populatie pro-romanesc, chiar unionist, complet neacoperit.

Nu este riscanta aceasta decizie?

Este. Din punctul meu de vedere, este riscanta din mai multe puncte de vedere. In primul rand, asocierea actualei guvernarii cu valorile europene si obstinatia ei de a vorbi numai despre integrarea europeana in conditiile in care Parteneriatul Estic scartie din toate incheieturile, integrarea ca atare este foarte departe, iar bilantul actualului guvern la capitolul coruptiei si reformarea in justitie nu sta bine deloc, risca sa compromita in ochii populatiei valorile europene ca atare.

In plus, sa vorbesti despre UE, dar sa dai Aeroportul si Banca de Economii rusilor nu inseamna ca oferi populatiei o idee clara despre integrarea europeana…

In al doilea rand, daca tot vorbesti despre integrarea europeana, iar populatia nu simte nimic concret din asta, ajungem ca si in povestea cu Petrica si lupul. Tot vine, vine, vine, dar nu mai crede nimeni in ea… Timpul este scurt pana la viitoarele alegeri, din 30 noiembrie 2014, si, chiar daca, sa presupunem, ca RM ar semna Acordul de Asociere cu UE in preajma alegerilor – ceea ce nu e sigur deloc -, nici macar asta nu e o garantie ca populatia va simti ceva concret si nu va refuza, deceptionata, sa mai vina la vot. Singura chestiune concreta astazi pentru populatie este liberalizarea vizelor, care, dupa orice evaluare realista, nu are sanse sa se implineasca in 2014.

In aceste conditii, exista riscul revenirii comunistilor la guvernare in 2014?

Sa nu exageram. Electoratul PCRM este si el limitat. Nu are cum sa mai creasca, decat prin neparticiparea la vot a electoratului pro-european. Eu cred ca miza viitoarelor alegeri din 2014, si chiar salvarea unei viitoare coalitii pro-europene de guvernare, va veni nu numai de la actuala guvernare, care se va eroda serios, ci de la partidul care va reusi sa colecteze voturile tronsonului de electorat cel mai neglijat astazi, adica acel electorat pentru care alternativa la un eventual esec sau amanare sine die a integrarii europene nu este Uniunea Eurasitica, ci, la limita, chiar unirea cu Romania. Aici e miza proiectului european al RM dupa alegerile din 30 noiembrie 2014.

 

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
  1. Totul ca la adunare de partid comunist, toți cu discursurile scrise, redactate și țipate etc. Dar nici un cuvânt, absolut nimeni și nici un cuvânt despre principalul susținător al revenirii în Europa – România. Noi trebuie să revenim acasă în România și nu undeva pe airea… Istoria se repetă: precum în 1940 am fost abandonați fără un foc de armă, noi am repetat dezonoarea…

  2. am citit citeva rinduri din articol stimata doamna Pavlicenco,si pot sa va spun cu siguranta ca aveti minus un vot de la mine in viitoarele alegeri desigur se alatura si familia si rudele etc…ma bucur ca va amuzati pe seama unei femei sincere…Unionist fiind va spun la revedere))

  3. Pt Radu

    La revedere. Succes si sa te mai inseli asa cum te-ai inselat de atitea ori.
    Cu oamenii slabi nu faci nimic.

  4. chiar nu va inteleg de ce nu au fost scosi toti sustinatorii,unionistii ca sa stea in primele rinduri si sa le transmita mesajul clar!nu lui filat sau lupu,evenimentul a fost mediatizat foarte bine si se putea de profitat in urma acestuia!au iesit doar cei de la actiunea 2012 un mare respect lor,pnl rusine!sper ca ati inteles ideea…

  5. Pt Radu

    Inca nu ai plecat? Parca ai spus La revedere.

    Nicio presa, nicio televiziune nu a spus nimic despre unionisti. Asa a fost comanda. Noi nu am vrut nimanui sa amestecam, asa cum ne amesteca ei mereu, pentru ca nu vrem sa semaman cu ei. A fost adunarea electorala a PD si PLDM, ca PLR inca nu e partid. Noi nu ne bagam cu de-a sila peste nimeni, suntem oameni culti.

    Nu s-a permis cu steaguri si banere. Asta ne-a suparat mult, pentru ca noi i-am invitat pe ei in 2008 cu toate steagurile lor.

  6. ..”.TINUTUL”… DINTRE PRUT SI NISTRU ORI VA FI …ROMANESC…ORI NU VA MAI FI…DELOC !!!!….AM URMARIT O PARTE DE REPORTAJ FACUTA DE PRO.TV…TRISTETEA CE AM REMARCATO CIT SI CONFUZIA POPULATIEI…LOCALE…GREU DE ACCEPTAT…TRISTETE SI..RESEMNARE… ELITELOR: MAMA LOR LA …TOTI!!!! ..

  7. =Domnica Unionista=

    Va imaginati câta forta ar avea acum Miscarea Noastra Unionista,
    cu marii nostri titani intelectuali basarabeni,
    toti lichidati prin accidente la comanda,
    iradieri la distanta si otraviri intentionate cu medicamente voroniste
    in ultimii 25 de ani de “independenta” moscaleasca:

    – poetul Grigore Vieru -ian.2009
    – poeta Leonida lari -dec. 2011
    – studentul Andrei Savciuc -nov.2009
    – scriitoarea deputata Lidia Istrati
    – poetul deputat Ion Vatamanu
    – jurnalistul deputat Vasile Vatamanu -dec.2011
    – regizorul Emil Loteanu
    – actorul Grigore Grigoriu si fiul lui cu un prieten
    – cineastul Ion Mija
    -jurnalsitul protestatar anti-comunist Alecu Mocanu – oct. 2012
    – sclptorul Tudor Catarga si sotia lui Dora
    – deputatul poet dacolog Andrei Vartic
    – cuplul martir cântaretii Doina si Ion Aldea-Teodorovici – oct.1992
    – si fratele lui Petre Aldea-Teodorovici
    si lista este lunga…
    ––––––––––––––––––––––-
    N.B.
    Si ce avem acum ?
    O Uniune a Scriitorilor ANEMICA
    cu un Presedinte Ocult KGB cârliontat
    fals Bucovinean anti-român si anti-unionist Arkasha Suczeweanski
    si cu o matrioshka filatelista diversionista Ivan Gadyrka/Ion Hadârca ? Rusine lor !

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
    ==============================================

  8. Bugetarii au fost adusi la miting cu forta. Cand seful te inscrie pe lista si spune ca trebuie sa vii la miting obligatoriu atunci nu ai ce face, vii. Dar iti ramane pe suflet o rana ca ai fost fortat sa faci ceva ce nu doresti. Eu, personal, am trecut prin experienta unui miting indreptat impotriva preturilor de dumping chineze efectuat de o serie de intreprinderi de breasla la Berlin. Ne-am deplasat de pe tot intinsul Germaniei pana la Portile Brandenburg. Am fost la vreo 10000 de oameni. Dar nimeni nu a fost fortat. S-au pus liste pe care in caz de dorinta de a participa iti scriai numele. Era necesar pentru a sti cate autobuze sa se comande, cata mancare calda sa fie pregatita. Nu era nici vorba de bani platiti pentru participare. Imi amintesc ca seful nu a participat la miting din diferite cauze, au participat numai doritorii. Nimeni nu a fost prigonit sau avantajat pentru neparticipare ori participare. Si nici un sef nu a facut propaganda la lucru. Un scurt mesaj electronic a fost de ajuns pentru a informa angajatii despre eveniment.

  9. Iată ce spunea STRATFOR într:o analiză :

    „A Net Assessment On a map, Moldova is valuable real estate. It is a region that in the hands of NATO or any other Western power could provide leverage against Russian power, and perhaps strengthen Ukraine’s desire to resist Russia. Putting NATO troops close to Odessa, a Ukrainian port Russians depend on, would cause the Russians to be cautious. The problem is that the Russians clearly understand this and are doing what they can to create a pro-Russian state in Moldova, or at least a state sufficiently unstable that no one can use it to threaten the Russians. Moldova is caught between its Romanian roots and its Soviet past. It has not developed a national identity independent of these two poles. Moldova is a borderland-within-a-borderland. It is a place of foreign influences from all sides. But it is a place without a clear center. On one side, there is nostalgia for the good old days of the Soviet Union – which gives you a sense of how bad things are now for many Moldovans. On the other side is hope that the European Union and NATO will create and defend a nation that doesn’t exist. If geopolitics were a theoretical game, then the logical move would be to integrate Moldova into NATO immediately and make it a member of the European Union. There are equally strange nations that are members of each. But geopolitics teaches that the foundation of national strategy is the existence of a nation. That may be obvious, but it is something that needs to be said. I came to Moldova looking in the borderland for a nation that might be a counter to Russian resurgence. I thought I had found the nation on the map. It turned out that while there were people living there, they were not a nation. What appeared promising on a map was very different in reality. This is not to say that Moldova cannot evolve a sense of nationhood and identity. But such things take a long time to create and rarely emerge peacefully. In the meantime, powerful forces on all sides might make the creation of a Moldovan nation difficult if not impossible. This may well be a case of a state that could forge a nation if it were a member of the European Union and NATO, but the European Union is dealing with Ireland, and NATO has no appetite to confront Russia. This will be up to the Moldovans. It is not clear to me how much time history will give them to reach a consensus. It is certainly not for me to advise the Moldovans, since I don’t share their fate. But given that I won’t be listened to anyway, I will offer this observation. Moldova was once part of Romania. It was once part of the Soviet Union. Moldova makes a great deal of sense as part of something. The Soviet Union is gone. Europe has more problems than it can handle already; it is not looking for more. Romania is still there. It is not a perfect solution, and certainly not one many Moldovans would welcome, but it is a solution, however imperfect.

  10. Basarabia se indreapta spre Romania si Uniunea Europeana,fiti insa cu ochii in patru,ca nu rusii,nemtii sau americanii ar fi problema la Chisinau,ci CORUPTIA IMENSA care macina mafia lui vlad filat,plahotniuc,oleg voronin,ghimpu,si altii!!Coruptia va distruge Basarabia,indiferent de situatia geo-strategica pe care o va adopta,spre rusi,europeni,Romania,spre euro-asia,spre china.

    http://otvro.wordpress.com/

  11. Pt ONE TV

    Foarte adevarat ce spuneti, mai ales in situatia cu vicisitudinile sortii si cu evolutiile lumii euroatlantice, Basarabia trebuie sa fie parte a unei tari cu munte si mare, cu inceput si sfirsit (de recuperare a teritoriilor istorice), cu istorie si viitor. Sa acosteze la un liman, caci de una singura va fi imposibil. Ne vom chinui doar noi si generatiile de dupa noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *