Percepţia investitorilor despre riscul plasamentelor în România s-a îmbunătăţit, odată cu cea faţă de economiile europene în general. Randamentele titlurilor de stat româneşti sunt la niveluri care arată creşterea cererii, deci şi a încrederii. Statisticile macroeconomice semnalează ieşirea din criză şi totuşi, la nivelul companiilor, lucrurile se simt acum altfel.
De Adrian N. Ionescu – http://www.economica.net/investitorii-semnaleaza-iesirea-romaniei-din-criza_59328.html
Randamentele titlurilor de stat româneşti cu maturitatea de 5 ani a scăzut la 4,6%, iar cea a tilturilor de stat pe 10 ani până la 4,95%, ceea ce denotă o creştere a cererii de obligaţiuni emise de Guvernul României, respectiv o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei investitorilor privind riscul pariului pe evoluţia economiei României, potrivit analiştilor de la BCR.
Randamentele obligaţiunilor se calculează ca raport între preţul titlurilor şi dobânda promisă de acestea. Prin urmare o scădere a randamentelor semnalează scăderea preţurilor, ca urmare a creşterii cererii, dacă dobânda este constantă. Or, dobânda promisă de titlurile de stat româneşti a fost şi ea în scădere.
„Este drept, multe dintre statisticile şi reperele macroeconomice sunt favorabile României şi asta este primul lucru de care ţin seama investitorii, dar condiţiile din economia reală, în care se desfăşoară afacerile, nu sunt foarte prielnice”, observă Mihai Căruntu, şeful analiştilor de piaţă de capital de la BCR, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET.
Avem un nou acord cu FMI, deficitul bugetar este în parametrii propuşi, iar consolidarea fiscală continuă, aminteşte analistul de la BCR. „Totuşi, la nivelul companiilor, lucrurile nu stau la fel de bine: nu există o dinamică pozitivă a creditului corporatist, care să arate o revenire convingătoare şi nu există o scădere a arieratelor (mai ales a celor faţă de partenerii de afaceri). Acestea au ajuns la 6% din PIB”, constată Mihai Căruntu.
„Companiile nu fac credite şi nu angajează suficient de mulţi şomeri, ca să se simtă şi la nivelul lor semnele îmbunătăţirii de la nivel macro”, mai spune analistul de la BCR, care acuză faptul că „nu avem date concludente despre indicatorul cel mai relevant, poate, privind reluarea creşterii economice: evoluţia numărului de locuri de muncă. Aflăm care este rata şomajului, dar nu ştim cu exactitate în ce domenii cresc numărul de locuri de muncă, în consecinţa relansării activităţii”.
Rata şomajului a crescut în iunie la 7,6 la sută, cea mai mare din 2010 încoace, faţă de 7,5 la sută în mai, numărul estimat al persoanelor fără un loc de muncă fiind de 736.000, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Avem statistici încurajatoare despre creşterea economică, dar ar trebui o creştere economică sistematic situată peste 2%, pentru ca efectele macroeconomice favorabile şi îmbunătăţirea percepţiei de risc privind România să se simtă şi la nivel corporatist”, conchide Mihai Căruntu.
Ce spun cei mai mari investitori ai lumii
Îmbunătăţirea percepţiei de risc privind România se încadrează într-un fenomen similar la nivel european.
S-a înregistrat creşterea încrederii în titlurile de stat (bonduri) europene, la nivel global, cei mai mari investitori ai lumii sporindu-şi proporţia de obligaţiuni europene în portofoliile proprii, în ultimele patru luni, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.
Ponderea medie a obligaţiunilor europene în portofoliile celor mai mari 53 de investitori instituţionali ai lumii a fost de 24 – 25%, din iunie anul trecut şi până în martie 2013, dar din aprilie încoace s-a declanşat o tendinţă de creştere a acesteia, ajungându-se la 29% în iulie, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, pe datele sondajelor realizate lunar de Reuters.
„Este clar că investitorii revin în Europa, atât la acţiuni cât şi la fixed income (instrumente cu venit fix, obligaţiuni, n.r.). Europa se stabilizează, dând semne că apogeul crizei a trecut)”, spune cu prudenţă Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.
„Chiar dacă nu este în zona Euro, şi România beneficiază de percepţia mai bună faţă de întreaga Europă, ca urmare a angajamentul Băncii Centrale Europene, de a cumpăra obligaţiunile de stat ale economiilor cu probleme”, spune şi Mihai Căruntu.
Pe de altă parte, de obicei investitorii anticipează evenimentele şi fenomenele din economie, atât cele favorabile cât şi cele defavorabile.
De pildă, indicii bursieri, inclusiv din România, şi-au început prăbuşirea la mijlocul anului 2007, cu mult înainte ca falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, să certifice intrarea în criză.
ESTONIENII VIN LA CHISINAU
SA NE INDEMNE SA RE-VENIM LA NORMALITATEA EUROPEANA
PRIN RE-UNIREA
CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE
SI SA SCAPAM DE OCUPATIA RUSEASCA !
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
TERE !
Trupa estoniană “POPSID”
formată din 50 de tineri
vine în Republica Moldova.
Marţi, 13 August, orele 19.00 în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu“, formaţia va susţine un concert la Chişinău.
Apoi, Miercuri, pe 14 august,
tinerii vor cânta la Soroca în Piaţa Libertăţii
cu începere la ora 20:00.
Turneul formaţiei POPSID este organizat
de Ambasada Republicii Moldova în Estonia.
TANAN, EESTI !
===============================================
http://www.cotidianul.ro/americanii-spun-ca-basescu-a-fost-securist-si-ca-ponta-apara-democratia-189550/
Analiză de la Washington
Americanii spun că Băsescu a fost securist şi că Ponta apără democraţia
John Podesta, şef al staff-ului de la Casa Albă în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton, în prezent profesor şi preşedinte al ONG-ului Obama-Biden Transition Project, explică şi clarifică situaţia scenei politice din România într-o analiză publicată de Center for American Progress (Centrul American pentru Progres), organizaţie condusă de foşti şi actuali influenţi formatori de opinie afiliaţi Partidului Democrat din SUA.
Cotidianul.ro publică traducerea integrală acestei analize:
„Pretenţiile unor reputaţi comentatori internaţionali, precum Washington Post sau The Economist, conform cărora prim-ministrul Victor Ponta a subminat democraţia din România prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, ameninţând stabilitatea economică, nu sunt doar greşite, ci induc în eroare cu bună ştiinţă.
La o analiză mai atentă a acţiunilor mai mult sau mai puţin recente ale preşedintelui suspendat, precum şi a recentelor decizii ale Curţii Constituţionale în această privinţă, se constată că prim-ministrul apără, de fapt, democraţia! Cu ceva mai mult de două săptămâni în urmă, Parlamentul României l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, un fost căpitan de vas maritim, care a lucrat cu Securitatea (poliţia secretă a României), înainte de revoluţia din 1989, care a pus capăt domniei liderului comunist Nicolae Ceauşescu. Băsescu s-a confruntat cu acuzaţii continue de corupţie, deturnare a rezultatului voturilor şi comportament indecent, după ce a devenit pentru prima dată preşedinte, în 2004. A fost suspendat, pentru prima oară, în urmă cu cinci ani, după acuzaţiile conform cărora ministrul Justiţiei, Monica Macovei, apropiata sa, orchestra procese politice.
Băsescu a încercat, cu disperare, să remodeleze spectrul politic în favoarea sa, în ciuda faptului că, în prezent, se confruntă cu o creştere fără precedent a lipsei sale de popularitate, după măsurile de austeritate, care s-au suprapus unor violări repetate ale prevederilor constituţionale.
Imediat după numirea sa, prim-ministrul Ponta a căutat să se focalizeze pe măsurile necesare redresării economiei, nu pe politică. Angajându-se, pe de o parte, să respecte angajamentele externe ale României, cu FMI şi Banca Mondială, Ponta a încercat să promoveze creşterea economică şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene. În paralel, a majorat salariile din sectorul public şi a returnat sumele reţinute ilegal pensionarilor. Aceste măsuri au asigurat o victorie de proporţii pentru Uniunea Social Liberală în alegerile locale de la începutul lunii iunie. Drept răspuns, preşedintele Băsescu a început un atac pervers, în plan personal şi politic, la adresa prim-ministrului. Băsescu a făcut tot cea i-a stat în putinţă pentru a bloca reformele, abuzând de prerogativele sale constituţionale.
În acest climat tensionat, USL a înlocuit preşedinţii celor două camere parlamentare şi l-a suspendat pe preşedinte, decizii confirmate toate de Curtea Constituţională. Cu toate că majoritatea judecătorilor Curţii au fost nominalizaţi chiar de preşedintele Băsescu, Curtea Constituţională a decis că preşedintele a încălcat Constituţia, uzurpând şi diminuând rolul şi atribuţiile prim-ministrului şi ale Parlamentului şi că nu şi-a respectat rolul prevăzut în Constituţie, acela de moderator între puterile statului.
La referendumul care va avea loc duminică, românii vor avea oportunitatea să decidă viitorul preşedintelui suspendat. Sondajele de opinie arată că 80 la sută din populaţie îl vrea demis pe preşedintele Băsescu. Totuşi, Curtea Constituţională i-a oferit acestuia o portiţă de scăpare, cu o decizie care a anulat iniţiativa Parlamentului de a modifica legislaţia, pentru a permite demiterea preşedintelui cu o majoritate simplă a voturilor electorilor prezenţi la urne.
Viitorul preşedintelui va fi determinat, aşadar, de numărul de voturi, un cvorum de participare fiind necesar. Imediat după decizia Curţii, prim-ministrul Ponta le-a scris preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, insistând ca opinia judecătorilor să fie respectată – ceea ce cu greu poate fi descrisă drept reacţie a unui tiran nedemocrat, avid de putere. Ulterior, pe măsură ce criza s-a adâncit şi internaţionalizat, prim-ministrul a încercat să acţioneze şi să se exprime raţional şi apărând deciziile Curţii Constituţionale.
Dacă şi preşedintele Băsescu ar fi arătat acelaşi respect pentru agenda Guvernului şi pentru Constituţie, atunci perspectivele economice ale ţării ar fi fost mai surâzătoare, iar democraţia mai sănătoasă. Sperăm şi ne aşteptăm ca voinţa poporului român să triumfe. Pe termen scurt, e o chestiune de prezenţă la vot; pe termen lung, e mai mult o chestiune de timp”.
Cristina Horvat
,,sa scapam de ocupatia ruseasca,,
asta arata cat de incuiati la minte sunteti!
CINE a creat TRANSNISTRIA? nu cumva JIDANUL+israel IGOR SMIRNOV si generalul JIDAN EVREU ISRAELIAN BERGMAN?!?!??!?
ce treaba au rusii cu TRANSNISTRIA?
dumneata ai auzit ca SMIRNOV e acuza de Moscova ca a furat milioane de ruble destinate UMANITAR rusilor din Transnistria?!?!?!?
mai bine pe cap cu rusii,decat pe cap cu AMERICANII si JIDANII lor! o sa-mi dati dreptate,insa pana atunci nu ma veti crede!
O sa innebuniti cand veti vedea cata dreptate am!si de ce UNIUNEA EUROPEANA va va duce in IAD,la homosexuali,la SODOMA OLANDA,droguri,prostitutie,homosexualitate,si ADOPTII PEDOFILE LEGALE,ale acestor HOMOSEXUALI!
sunteti INCONSTIENTI de pericolul american si european!!!
SIBERIA si GULAG-ul au fost mici copii pe langa ce urmeaza in UNIUNEA EUROPEANA,STATELE UNITE ALE EUROPEI,
unde se vor implanta CIP-uri in mana,ca la niste roboti,tuturor celor care primesc bani ASISTENTA SOCIALA
TUTUROR ANGAJATILOR la firme private si de stat!!!
o sa va rugati moartea,sub tortura CONTROLARII MINTII prin MICRO-CIP!!!!