PNL le cere guvernanților să decidă: cedează continuu Rusiei sau cer ajutorul Vestului

La PUBLIKA NEWS


Și la EURO TV – http://www.eurotv.md/video-emisiune-in-oglinda-13-06-13 click si pe poza

562514_378871002163530_828512482_a

eurotv

Declarația Partidului Național Liberal

Partidul National Liberal urmărește cu atenție și cu îngrijorare evoluțiile legate de problema transnistreană și condamnă vehement declarațiile și acțiunile făcute și acțiunile întreprinse de regimul separatist sprijinit de Moscova. PNL regretă ședința cu ușile închise a Legislativului în această privință și speră că presa și întreaga societate vor da o apreciere cuvenită partidelor ce au promis un act de guvernare transparent, dar nu își respectă angajamentul.

PNL amintește că președintele formațiunii, în calitate de deputat în legislatura 2001-2005 a depus inițiative legislative, ce se prăfuiesc și azi în sertarele Parlamentului incendiat, privind rezilierea unilaterală a Acordului de pace semnat la 21 iunie 1992 și rezilierea Memorandumului de reglementare din 1997, documente în baza cărora regimul separatist de la Tiraspol, fiind egalat în negocieri cu autoritățile constituționale de la Chișinău, rămâne protejat de Comisia unificată de control, cu o activitate dominată de Rusia, și de pretinsele forte de pace rusești, ce trebuie înlocuite cu forte internaționale,

PNL este conștient că provocările mediatizate de Tiraspol sunt o comandă și un scenariu ale Moscovei, care nu se poate împăca nicidecum cu obiectivul proeuropean strategic al Republicii Moldova, obiectiv ce se poate realiza, cel mai rapid, prin unificarea celor două state românești. De aceea, dacă nu s-a reușit împiedicarea  unui Guvern proeuropean, cercurile imperiale de la Kremlin pun de acum la cale acțiuni pentru deturnarea semnării oricăror acte la summit-ul european de la Vilnius, ce ar pune începutul ireversibilității traseului spre UE al celui de-al doilea stat românesc.

Este absolut evident că de actualii guvernanți depind evoluțiile politice, geopolitice și evitarea unei confruntări armate cu armata a 14-a, staționată ilegal pe teritoriul statului – nedevenit independent – Republica Moldova.

Astfel, se poate apropia momentul când cei de la conducere vor fi nevoiți să opteze pentru una din cele două căi posibile: ori cedează continuu în fața Rusiei, știindu-se că Republica Moldova nu poate rezista într-o asemenea confruntare, ori își identifică – în mod curajos și de urgență – aliați în Vest, din partea țărilor NATO și UE, inclusiv și prioritar din partea României, pentru a-și salva populația de la un război din partea Rusiei, stat-agresor și conform instanțelor de judecată internationale. Din această perspectivă tragică, Rusia nu poate fi statul care să contribuie la reglementarea transnisteană, deoarece nu are nici dreptul, nici interesul și ar trebui revizuit statutul său în formatul de  negocieri.

PNL cere Președintelui Nicolae Timofti, speakerului Igor Corman și premierului Igor Leancă să determine toate grupurile politice democratice să se decidă asupra orientării definitive a celui de-al doilea stat românesc și să dea dovadă de verticalitate, demnitate națională și principialtate în a-și apăra interesul ca stat, care dorește să fie în rând cu lumea europeană civilizată. Numai umbrela NATO poate fi scutul Republicii Moldova în fața oricăror agresori, de aceea, Parlamentul, în baza acordurilor cu această structură de securitate, trebuie să îi ceară protecția.  Care este rostul neutralității Republicii Moldova, dacă suntem un stat mereu amenințat?

National-liberalii sunt convinși că Vestul, structurile internationale care se opun manifestărilor teroriste, separatiste și revanșiste, așteaptă un semnal și o poziție fermă din partea R.Moldova, a factorilor politici, care rămân deocamdată indeciși, lași, oscilanți, din cauza că sunt șantajabili prin trecutul și prin afacerile lor murdare. S-ar putea ca o situație extremă să le smulgă masca și să li se deconspire întreg fariseimul.

Și România, în cazul unor atacuri armate contra statului R.Moldova, unde locuiesc români – cu pașaport sau fără al Statului Român – este obligată să întreprindă toate măsurile necesare, legale și acceptate în plan comunitar, pentru a-și apăra cetățenii.

PNL consideră, totodată, că și cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie activi, neindiferenți, să fie gata să ceară – uniți, în întruniri publice de masă – protecția statelor NATO și UE, să fie solidari ca locuitorii satelor noastre de la frontiera cu regimul separatist, supuse unor riscuri majore, dar care se opun cu demnitate presiunilor criminale din partea Tiraspolului.

Chișinău,

20 iunie 2013 

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. Bravo PNL!

  2. Se cere aderare la ROMANIA

  3. Aici aveti dreptate!

  4. Romania si majoritatea locuitorilor din Romania nu considera necesar sa se implice militar pentru TRANSNISTRIA si in plus este tara NATO, UE. Nu trebuie sa ne face iluzii desarte si vise : tarile din NATO, UE nu vor interveni cu armata dincolo de Nistru sau chiar Prut. Vor fii catva romani mai patrioti dar majoritatea nu vor dori lupta cu rusia agresoare.

  5. transnistria este pierduta ca teritoriu.

  6. e pierdut acest teritoriu din 1992 toti guvernantii stiu de asta dar se prefac ca nu sstiu de acest fapt.,ar trebui sa fie in parlamentul RM toti buneii nostri ce au avut dse suferit in urma represiilor comuniste si numai ei ar putea lua o decizie coerenta in privinta Transnistriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *