Ion Sturza despre AIE – interviu pt Europa Liberă

sterveatnik-vultureRepostez acest interviu acordat de Ion Sturza, ex-premier al R.Moldova. Ca sterveatnik-din-fatapresedinte al PNL, astept evolutiile de pe scena publica, dar nu vrem sa sarim, ca si vulturii – ruseste le mai spune ”sterveatnici” – la hoitul, inca viu, pe nume AIE, ce aduce atita dezamagire in societate, spre bucuria comunistilor… De aceea, oricit de rai ar fi actualii guvernanti, trebuie sa stie si a se impaca de dragul celor care i-au votat.  Mai multa lume scrie analize in legatura cu situatia politica din R.Moldova, dar nu au curajul sa spuna ca numai Unirea cu Romania ne-ar salva de acest marasm cauzat de hotia postcomunista, ridicata la rang de politica a statului. Vitalia Pavlicenco 

Si un fragment din postarea unui vizitator: „Mai ales ca societatea moldoveneasca este una suferinda, pentru ca are o tumoare care ii macina continuu sanatatea, tumoarea numita PCRM. George Friedman, directorul general al Institutului Stratfor, institutul ce face politica interna si externa a SUA, indiferent de administratie, spunea ca R.Moldova este un exemplu elocvent de stat ratat, pentru ca este singurul stat din lume care isi are natiunea pe teritoriul altui stat… Genial!” VP

http://www.europalibera.org/content/article/24912257.html

Ion SturzaIon Sturza: „Republica Moldova trece astăzi printr-o criză politică extrem de severă, comparabilă cu cea din ’99. Din păcate, la Chişinău este foarte multă ignoranţă, inocenţă, inconştienţă, aceasta poate să ducă la repercusiuni foarte grave asupra statului moldovenesc. Este astăzi şi trebuie să o recunoaştem în pericol securitatea şi economică, şi politică a Moldovei. Şi ar trebui să ajungă şi la urechile celor care astăzi atât sunt implicaţi în această criză, cât şi la acei care pot să o remedieze sau să o soluţioneze, într-o formă sau alta.”

Europa Liberă: Cum poate fi remediată această criză politică?

Ion Sturza: „Cei care real ar putea să contribuie la depăşirea acestei crize politice  sunt astăzi cvasi-inexistenţi.”

Europa Liberă: Cei trei lideri ai Alianţei de la guvernare?

​​Ion Sturza: „Nu, cei trei sunt foarte prezenţi în acest război, care este practic un război de exterminare, pentru că, de fapt, nu este o sabie asupra capului cuiva, sunt bombe atomice gata să fie aplicate. Dar, după o bombă atomică, nu rămâne nici învingătorul, nici cel care pierde. Deci, dacă să revenim la cei care ar putea real să influenţeze situaţia, mă refer, în primul rând, la doi factori: pe plan intern, este preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofti, care are şi obligaţia, nu numai dreptul constituţional de a interveni, dar şi dreptul moral, prin performanţa sa de o viaţă profesională.”

Europa Liberă: Bine, dar o mediere între şeful statului şi liderii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană cum o vedeţi?

Ion Sturza: „Domnul preşedinte trebuie să fie mai activ şi mai vocal. Dumnealui face două greşeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică, ba invers, preşedintele este funcţia supremă politică în stat şi jobul lui este job politic, nu de judecător. Al doilea lucru: dumnealui consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană. Ba invers, Alianţa este datoare, pentru că el a acceptat să fie preşedintele acestei ţări. Să ne aducem aminte în ce condiţii şi în ce criză politică era ţara, prin nealegerea preşedintelui şi el are dreptul moral, constituţional şi prin cutuma care este în Republica Moldova să intervină, inclusiv public, pentru a depăşi această criză.”

Europa Liberă: O intervenţie publică ar însemna?

​​Ion Sturza: „Inclusiv o discuţie publică, directă cu poporul Republicii Moldova, de a se adresa poporului cu puncte foarte concrete pe care el le aşteaptă de la Alianţa de guvernare, pentru a depăşi această criză. Dar mai este şi un factor extern. Câteva ore pe care le-am petrecut la Chişinău, inclusiv din discuţii cu diplomaţii străini, mi-am dat seama că ei sunt practic inexistenţi la Chişinău, nu reprezintă nici Uniunea Europeană, nici ţările lor, aşa cum ar trebui să le reprezinte. Unde este Dirk Schuebel astăzi? Unde sunt ambasadorii Germaniei, Angliei şi ai altor ţări – sponsorii şi moral, şi financiari ai Republicii Moldova? Ei riscă să piardă banii contribuabililor care au fost reinvestiţi în Republica Moldova, riscă să piardă toată această dinamică de integrare a Moldovei în Europa.”

Europa Liberă: Faceţi referire la eşuarea unei istorii de succes, aşa cum şi-a dorit Uniunea Europeană să facă din Republica Moldova?

Ion Sturza: „Dacă lucrurile vor continua în felul care astăzi se prefigurează în Republica Moldova, va fi un mare eşec, nu un mare succes. Cred eu că există şi o pasivitate în plan uman din partea ambasadorilor, o lipsă de dorinţă de a se implica, dar ei au de spus un cuvânt şi de a pune nişte condiţii guvernanţilor de la Chişinău. Pentru că ei sunt cei care astăzi, de fapt, finanţează deficitul bugetar al Republicii Moldova, finanţează proiectele sociale, proiectele de infrastructură şi cred că acele sute de milioane care se investesc în Republica Moldova pasă pentru aceşti ambasadori.”

Europa Liberă: Dar ce condiţii pot înainta occidentalii?

Ion Sturza: „Ar trebui să insiste asupra unei stabilităţi politice, a unei continuităţi de reforme în Republica Moldova, conform foii de parcurs. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a plecat pe 3 săptămâni din ţară. Statele Unite, care este cel mai mare sponsor astăzi al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Donator.

​​Ion Sturza: „Donator. Un lucru care pe mine, pur şi simplu, m-a mirat: de ce atâta ignoranţă faţă de această criză. Lucrurile pot să degradeze într-aşa fel, încât în câteva săptămâni să ne trezim în pragul unor noi alegeri, care vor arunca în haos ţara şi care se vor solda, până la urmă, cu aceleaşi rezultate şi nu vor schimba dramatic peisajul politic. Să nu aibă nimeni nicio iluzie în acest sens.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar criza politică de la Chişinău poate să-i convină cumva Moscovei?

Ion Sturza: 
„Cred că Moscova a visat la aşa un cadou din partea liderilor de la Chişinău, nu e prea sus în agenda Moscovei Republica Moldova. Dar bineînţeles că unii se bucură de ceea ce se întâmplă la Chişinău.”

Europa Liberă: Vorbim că, de 2 luni, societatea moldavă este într-un fel ostatică a acestor dezbateri şi confruntări politice, cum poate fi îngropată şi de către cine poate fi îngropată securea războiului politic?

Ion Sturza: „În primul rând, de cei care astăzi sunt antrenaţi în acest război care, încă o dată vă spun, nu este o secure medievală, sunt bombe atomice care astăzi planează deasupra statului moldovenesc, care pot să ducă la dezintegrarea lui, să îi afecteze securitatea economică. Deci trebuie să îşi revină toţi.”

Europa Liberă: Să le luăm pe rând. După ce s-a votat destituirea din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, a domnului Plahotniuc, Marian Lupu, preşedintele Legislativului, a spus că ar trebui să-şi dea demisia premierul şi chiar el este gata să plece din funcţia pe care o deţine, cea de speaker.

Ion Sturza: „Dacă cineva vrea să aibă o satisfacţie morală prin demisia domnului Filat, nu au decât să o ceară. Dar eu consider că orice demisie astăzi, fie a preşedintelui Parlamentului, fie a şefului Guvernului sunt total neproductive şi nu aduc nimic la stabilizarea sau clarificarea situaţiei. Atunci când vorbim de şeful Guvernului, vorbim totuşi de şeful celui mai mare partid parlamentar. Nicio ecuaţie, nici acum, nici după alegeri, nu va fi posibilă fără de Partidul Liberal Democrat şi fără de Vlad Filat, trebuie să fie clar pentru toţi, inclusiv pentru partidele mai mici, cum nu putem să desconsiderăm nici partidele mai mici care fac parte din coaliţie. De aceea şi domnul prim-ministru trebuie să-şi dea seama că conduce un Guvern de coaliţie, cu repercusiunile respective şi că totdeauna va trebui să ia în consideraţie interesele politice şi de alt gen ale partenerilor de coaliţie, inclusiv prin numirile politice în funcţii. În acelaşi timp, noi avem o republică parlamentară. Parlamentul trebuie să fie locul unde se hotărăşte soarta acestei ţări, nu în alianţe sau în consilii de alianţe, Parlamentul, inclusiv cu implicarea opoziţiei. Deci utilizarea intereselor şi instrumentelor democratice în ţara aceasta este strict necesară pentru a depăşi criza aceasta politică.”

Europa Liberă: Dar lupta se duce acum în cadrul AIE între partidele care au format această coaliţie de guvernare sau, totuşi, între cei doi Vlazi, Plahotniuc şi Filat?

Ion Sturza: „Cred că lucrurile sunt cu mult mai complexe. Şi Partidul Liberal, şi domnul Ghimpu are implicarea sa, şi factorul extern, distructiv pentru Republica Moldova. Da, din păcate, acele înţelegeri în afara cortinei sau în afara spaţiului public, care au fost între aceste două persoane nu au fost respectate. Ca rezultat, avem această explozie de emoţii şi lipsa de încredere unul faţă de altul, lucru care este, pe de o parte, regretabil, dar pe de altă parte, acuma se vede cine şi ce prezintă. Până la urmă, eu nu aş pune în semn de egalitate între aceste două persoane, din simplul motiv că cineva totuşi, poate cu aroganţă, poate cu un pic de exagerare, şi-a luat asupra sa responsabilitatea pentru viitorul acestei ţări, inclusiv pentru acest proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Vă referiţi la premierul Filat?

Ion Sturza: „Categoric. Şi care a făcut-o în spaţiul public, a făcut-o cred că în interesele nu numai personale sau din considerente de PR; dar şi-a asumat responsabilitatea pentru procesele interne şi externe. Din păcate, cealaltă parte nu a dat dovadă de multă transparenţă.”

Europa Liberă: Vă referiţi la domnul Plahotniuc?

Ion Sturza: „Mă refer la domnul Plahotniuc, de multă viziune şi implicare politică, mai degrabă implicare de ordin economic, lucru care este evident astăzi pentru oricine în ţară. Şi, din aceste considerente, eu nu aş pune semne de egalitate între aceste două personalităţi. Vreau să vă confirm, da, Republica Moldova este un stat captiv al anumitor persoane din Republica Moldova, poate să v-o spună şi cei din business, şi cei din instituţiile de drept, şi cei care activează astăzi în alte domenii. Lucru care trebuie pus, odată şi odată, punctul în acest sens, altfel Republica Moldova nu va vedea nici integrare europeană, nu va vedea nici liberalizarea regimului de vize.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar daţi, vă rog, o listă de reformă ce trebuie şi pot fi realizate pentru avansarea pe calea eurointegrării.

Ion Sturza: „Din anumite considerente, mai mult ca probabil  că în toamnă nu va fi semnat Acordul de Asociere. Sunt considerente tehnice. Sunt şi unele considerente politice că cineva totuşi ar fi vrut să vadă nu atât criterii politice, cât criterii de performanţă la Chişinău. Însă procesul în sine nu va fi stopat. La Vilnius este posibil să fie semnat un document politic, aşa cum a fost preconizat şi în ’99, în care Republica Moldova va fi declarată eligibilă pentru procesul de integrare europeană şi se vor deschide practic aceste perspective politice. Şi nu este o tragedie, şi nu trebuie să speculăm astăzi că nu se vor întâmpla nişe lucruri în toamna acestui an. Nu ar trebui să speculăm şi pe liberalizarea vizelor. Acum ceea ce priveşte reformele, 10 sau 8 ani în urmă, cineva a venit la putere pe negarea necesităţii reformelor, prin blamarea reformelor, dar a beneficiat din plin de reformele făcute cu mult sacrificiu, la sfârşitul anilor ’90. Ei, acuma iarăşi lucrurile au întorsătură negativă, atunci când vorbim despre reforme. Dar trebuie să conştientizăm că statul acesta are nevoie de reforme profunde. Este nevoie de o reformă constituţională, în care s-ar definitiva ce fel de stat avem noi: prezidenţial, parlamentar, semiprezidenţial.”

Europa Liberă: Forma de guvernare.

Ion Sturza: „Forma de guvernare. Al doilea: noi avem nevoie de reformă fundamentală a administraţiei centrale. Noi nu putem să continuăm cu o structură a Guvernului moştenită de la sovnarkom. Al treilea: avem nevoie de reforma administraţiei publice locale: noi trebuie să transferăm de la nivel central la nivel local responsabilitatea, inclusiv cu revenirea poate la sistemul de judeţe sau o altă denumire pe care noi vrem…”

Europa Liberă: O reformă teritorial-administrativă.

Ion Sturza: „O reformă teritorial-administrativă. Noi avem nevoie să continuăm reformele din învăţământ, din medicină, dar nu în sensul reducerii costurilor, dar să ne gândim, în primul rând, la ce sistem de educaţie vrem noi să avem sau ce sistem de medicină, cum să aducem medicina către pacient, să nu o concentrăm toată în spitalul republican. Noi avem nevoie de reforme în economie, pentru a încerca să aducem investiţii, pentru că modelul nostru de creştere economică s-a epuizat. Nu există astăzi resurse pe intern. Noi nu trebuie să ne bucurăm că vin 2-3 companii în zonele economice libere şi nu ştiu ce fac acolo. Noi trebuie să aducem investiţii, în fiecare sat, în fiecare regiune a Moldovei, ca să depăşim sărăcia. Noi avem nevoie de o reformă serioasă în sistemul financiar, în poziţia şi rolul Băncii Naţionale. Deci în orice domeniu avem nevoie de aceste reforme. Dar nu poţi să le faci fără pace şi conlucrare politică.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, pot fi evitate numirile în funcţii publice, conform principiului depolitizării?

Ion Sturza: „Bineînţeles că sunt un şir de poziţii care apriori nu sunt politice, poziţia procurorului general şi alte poziţii. De aceea şi această depolitizare şi demilitarizare trebuie implementate. Dar, să fim iarăşi sinceri, actul de guvernare este, în primul rând, un act politic. Şi atunci un şir de funcţii în stat sunt funcţii politice. În primul rând, mă refer la membrii Guvernului. Atunci când ai un Guvern de coaliţie, trebuie să accepţi că aceste funcţii sunt repartizate şi sunt în responsabilitatea partidelor politice din coaliţie şi trebuie să poţi să coabitezi şi să lucrezi în condiţiile unui Guvern de coaliţie.”

Europa Liberă: Principiul apartenenţei politice dispare, nu dispare?

Ion Sturza: „Nu dispare, atunci când vorbim de funcţiile politice. Miniştrii trebuie să fie figuri politice. Alta e că noi, prin acea reformă a administraţiei publice centrale, de care v-am vorbit, trebuie să încercăm să profesionalizăm administraţia centrală, de la secretarul de stat în jos trebuie să fie funcţii tehnice. Şi atunci când se schimbă guvernele, se schimbă doar funcţiile de miniştri, nu şi şoferii de la ministerele respective. Secretarii de stat, şefii de departamente sunt cei care duc continuitatea în activitatea ministerelor. La noi au repartizat tot, începând de la funcţiile supreme în stat până la funcţiile medii sau mai jos de mediu, un lucru absolut greşit, care duce astăzi la aceste dispute.”

Europa Liberă: Pot fi depuse eforturi pentru a nu admite antagonizarea societăţii şi în continuare? Şi de cine aceasta depinde cel mai mult?

Ion Sturza: „Antagonizarea, din păcate, se face pe criterii etnice. Partidele vehiculează şi utilizează inclusiv acest factor. Lucru care cred că trebuie discutat separat: de ce o parte din conaţionalii noştri se autoizolează sau îşi creează o enclavă şi nu au reprezentanţii lor atât la nivel central, cât şi local, în organele de conducere a statului sau în sistemul politic din Republica Moldova. Atunci când discuţi cu oamenii simpli, realizezi că antagonismul merge pe filiera: cei de la conducere şi toţi ceilalţi, care astăzi sunt, pur şi simplu, stupefiaţi, înrăiţi, supăraţi, indiferent că este vorba de cei din opoziţie, cei de la guvernare, cei care au mai puţină sau mai multă dreptate. Această luptă la televizor, în formulă de telenovelă, seară de seară, creează un dezgust şi un dezinteres total al populaţiei, care astăzi are un singur gând: să supravieţuiască din puţinul pe care îl au sau să ia drumul pribegiei şi să nu mai audă şi să nu mai vadă niciodată statul moldovenesc, un lucru extrem de complicat. Şi de aceea revin cu ce am început: statul se află în cumpănă, este o situaţie de criză, care, până la urmă, poate să ducă la periclitarea securităţii nu numai economice, dar şi pur şi simplu de existenţă a statului moldovenesc.”

Europa Liberă: Deci ziceţi că anticipatele nu ar fi o soluţie pentru moment?

Ion Sturza: „Alegerile anticipate, care astăzi sunt o soluţie pentru unii extrem de dorită…”

Europa Liberă: Pentru opoziţia comunistă.

Ion Sturza: „Pentru opoziţie, poate că şi unii au obosit să guverneze, dacă s-ar putea de spus aşa şi consideră că eventuale alegeri ar clarifica situaţia. Deci nu va fi o schimbare dramatică a structurii politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce rol joacă pe moment opoziţia comunistă?

Ion Sturza: „Distructivă. Ei îşi doresc anticipatele, pentru că astfel ar putea să pretindă, într-o nouă conjunctură, revenirea la putere. Alegerile anticipate bineînţeles că vor bloca atât soluţionarea problemelor interne, sociale, economice şi de orice gen şi vor bloca şi relaţiile noastre cu partenerii extern inclusiv. Nici vorbă de o apreciere politică sau de alt gen la Vilnius, sau alte lucruri. Minimum pentru un an lucrurile vor fi blocate, atât timp cât nu va fi format un nou Guvern, nu va fi clară poziţia acestui Guvern, noile declaraţii. Şi vor trebui iarăşi, cel puţin, 2 ani de zile, ca să se revină la actualul nivel de discuţie sau implicări cu Uniunea Europeană. Deja nu ne va mai crede nimeni. Aceasta eu cred că este ultima şansă a Republicii Moldova de a rămâne, cel puţin, la nivelul de încredere în dialogul cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, eu, ca simplu cetăţean, nu prea cunosc jocurile de culise care se fac pe scena politică. Dar după ce s-a semănat atâta ură, vanitate în cadrul AIE, cum putem să credem că actul guvernării va fi unul eficient, în eventualitatea împăcării?

Ion Sturza: „ În politică până la urmă trebuie să poţi să ştii să armonizezi nişte interese. Des, după şedinţele publice, foarte tensionate, aceeaşi antagonişti se întâlnesc la o ceaşcă de cafea sau nu numai la o ceaşcă de cafea. Aşa au derulat lucrurile şi în Republica Moldova până la un punct, până cineva a conştientizat că celălalt trişează sau îl amăgeşte. Poate că a exagerat în tentativele sale de a se împăca altfel, decât în spaţiul public. Acuma este greu de conceput că aceleaşi persoane vor…”

Europa Liberă: Chiar mă gândesc la relaţia dintre Filat-Plahotniuc, cum va fi ea, una de a coabilita în cadrul AIE?

Ion Sturza: „ Până la urmă, domnul Plahotniuc trebuie să facă un pas în spate. Este liderul partidului, în care am încă o speranţă şi o încredere, domnul Lupu, care ar trebui să-şi ia responsabilitatea şi să nu fie o portavoce a cuiva, să fie el, liderul partidului, preşedintele Partidului Democrat care decide, tranşează şi primeşte decizii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca membru de partid, aveţi influenţă asupra domnului Lupu, pentru că mai faceţi parte din Partidul Democrat?

Ion Sturza: „ Provizoriu, dar am pierdut demult relaţiile cu Partidul Democrat. Ştiu, şi acolo sunt foarte multe tensiuni. Nu în zadar, unor membri marcanţi ai Partidului Democrat li se fac dosare, lor şi membrilor familiilor, pentru a fi un instrument de şantaj, inclusiv al celor care au pus la dispoziţia noilor veniţi partidul respectiv. Dar, încă o dată, trebuie să existe totuşi, până la urmă, o maturitate. Acelaşi Marian Lupu, care atunci când chiar îl bagi în disperare sau îl pui cu spatele la perete, poate să facă nişte mişcări bărbăteşti, aşa cum a făcut atunci când a plecat din Partidul Comuniştilor, atunci când, de fapt, a pus piciorul în prag şi n-a acceptat o coaliţie cu Partidul Comuniştilor, deşi partenerii săi, mai noi veniţi, atunci insistau la aşa o coaliţie. Cred că şi acum, eu niciodată nu am pus la îndoială onestitatea lui sau capacitatea lui, până la urmă, de a analiza lucrurile şi de a le vedea cu perspectivă, nu doar de a fi un purtător al intereselor cuiva. Sunt absolut convins că şi Vlad Filat este capabil de compromis, pentru el este cea mai delicată situaţie. El are obligaţiuni faţă de ţară şi faţă de partenerii externi. Domnul Ghimpu să-şi mai lase un pic din supărările sale cronice, pe care le cunosc deja de 30 de ani. Contează, până la urmă, rezultatul, nu doar supărările dumnealui. Eu cred că partidul, în afară de dumnealui, mai are lideri, care ar putea să facă un pas înainte şi să se manifeste ca politicieni naţionali, nu numai ca şefi de măturători prin capitala ţării. Deci mai sunt rezerve, societatea civilă, care i-a adus pe ei la guvernare şi care astăzi cred că a fost şi ei aşa, mai mult sau mai puţin, împărţiţi în tabere, unii corupţi de micile favoruri, pe care le aruncă cei de la guvernare, acelaşi factor extern, deci sunt foarte mulţi. Dacă lucrurile acestea ar coincide şi vor fi oricum armonizate ar putea să ducă la ceea ca orgoliile să fie depăşite şi lucrurile să fie stabilizate.”

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
  1. Сенкс, очень полезная информация.

  2. Doamnă, sTRuza ista era in f. bun bandit moldovean, acum e un genial bandit româm. Iar D-ta tot cauţi deosebirea dintre moldoveni şi români. Ianca-tă-o! Să nu Vă fiibă cu bănat!

  3. sturza inca o data a arata inteligenta sa. a fost unicul om cumsecade printre leaderii politici din tara in ultimii 20 ani.

    p.s. bors cu stege – esti un marginit

  4. Si totusi care este alternativa la tot ce se intampla? E simplu sa-ti demolezi cosmelia in care stai. Greu este sa-ti raspunzi apoi la intrebarea: „Dar unde voi dormi la noapte?” Este foarte clar ca societatea moldoveneasca, politica, civila, cum s-o mai fi chemand, societate in care mai intai se taie si abia apoi se masoara, nu are nici un plan, nici o directie, nici un comandament cardinal… Mai ales ca societatea moldoveneasca este una suferinda pentru ca are o tumora care ii macina continuu sanatatea, tumora numita PCRM. George Friedman, directorul general al Institutului Stratfor, institutul care face politica interna si externa a SUA, indiferent de administratie, spunea despre Republica Moldova ca este un exemplu elocvent de stat ratat, pentru ca este singurul stat din lume care are natiunea pe teritoriul altui stat… Genial!

  5. Da tu, Sîrghi, încă nu ştii cum te cheamă. Mooldovenii nu zic SERGIU, ptiu! Aista-i românism. 2.Tu ai o botră în cap şi pe acolo ţi-a intrat nişte vînt în cap…Eu zic aşa: unicul om care mai lucrează în rahatul, pardon, ista de conducători îi filat. Dar şi el ca şi sTRuza-i bandit. Bandiţii trebuie să steie la Pruncul. Vei fi fiind poate şi tu scuipătură de bandiţi??? Dumnezeu cu tine şi icoana cea bătrînă

  6. @ borş cu stege,
    ” Aista-i românism.” Asa! Si? N-ai vrea tu sa aplici romanilor o felatie colectiva, ca sa simta si ei ceva placut venit de la un frate simtitor din est. In aceasta situatie nu pot sa-ti doresc decat morfoleala placuta. Nu uita sa mai si scuipi din cand in cand. Nu inghiti totul, ca nesatulul!

  7. @ borş cu stege,
    „Baietul aista”, Ion Sturza adica, a afirmat recent la Cluj ca cel mai mare handicap al fostei gubernii rusesti este prostia endemica. In cazul tau se verifica. Probabil de asta nu-l poti tu suferi pe Sturza. Pentru ca te-a ghicit.

  8. XYZ – cred că eşti neam de bandiţi de aperi bandiţii, poporul kere de ghinele pe care-l duc aceşti hoţi ca sturza şi toţi cîţi s-au perindat la putere tump de 20 de ani. Da voi umblaţi cu uniri, dezuniri, cu denumirea corectă a limbii, cu deportări, – DE 20 DE ANI, ca nişte babe la gard, de 20 DE ANI, ca nişte mori stricate…Naţâia trebe salvată mai întîi, că aghe gîfîie. Bl…

  9. Cam te-ai inacrit,borsule cu stege.Si miroase urit.O sa te dam la porci,tot mai mare folos.Cit priveste Sturza,esti departe de el ca intelect si cultura.Acum despre natie cum zici tu.De aea si „aghe gifiie” ca avem multi ca tine.

  10. Я присоединяюсь ко всему выше сказанному.

  11. Domnul Sturza se da mare dar ce afacut el ca prim ministru a furat tara boul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *