Angajaţii Companiei „Teleradio- Moldova” solicita schimbarea promisa?

Aceasta scrisoare e deja cunoscuta, fiind difuzata in spatiul public. Eu o public din respect pentru oamenii care lupta pentru opiniile lor si contra a ceea ce ei cred ca nu e bine.VP 

CĂTRE PARLAMENTUL ŞI GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
CONFEDERAŢIA SINDICATELOR DIN MOLDOVA
AGENŢIILOR DE PRESĂ, POSTURILOR RADIO, TV

REZOLUTIA

Adunării angajaţilor de la IPNA, Compania „Teleradio-Moldova” din 02 octombrie 2012.

Perioada pe care o parcurge Compania „Teleradio-Moldova” este una de criză morală, deontologică şi managerială. Conducerea IPNA îşi umileşte autorii de programe prin impunerea unor metodologii de discriminare a muncii. În urma acestor strategii, salariaţii sunt lipsiţi de posibilitatea de a se afirma, politicile editoriale se aprobă fară a se consulta echipele de creaţie, autorii şi producători.

La TRM se încalcă cele mai elementare drepturi ale jurnaliştilor, regizorilor, operatorilor serviciilor artistice şi de producţie sunt neglijate libertăţile creatorilor la opinie, se aplică cenzura intelectuală în relaţie cu subalternii , e promovat şi susţinut şantajul administrativ. În apelurile adresate CO şi Preşedintelui IPNA, angajaţii au cerut ajustarea mecanismului de salarizare la principiile de pregătire şi experienţa profesională în domeniul audiovizualului. Pe parcursul a mai multi ani salariaţii au fost intimidaţi, lipsiţi de dreptul la administrarea instituţiei. Hărţuiala morală împiedică exercitarea onestă şi echidistantă a meseriei. Sub pretextul renovării programelor editoriale a început epurarea cadrelor şi reducerea statelor de personal. Eliminarea tacită a jurnaliştilor incomozi provoacă instabilitate în colectivele de muncă şi poate avea urmări grave pîna la declanşarea grevelor pe unitate.

În asemenea condiţii de răfuială a administraţiei IPNA cu salariaţii, ne adresăm către organizaţiile neguvernamentale din Moldova, instituţiile statului în vederea implicării imediate la soluţionarea crizei de la IPNA Compania „Teleradio-Moldova” şi cerem:

1. Ajustarea salariilor şi normarea muncii in conformitate cu legislatia Republicii Moldova, reducerea aparatului administrativ şi de conducere cu 50 %, dizolvarea CO şi suspendarea punctelor 9, 6 din articolele 60 şi 61 din CA care prevăd stabilirea salariilor Preşedintelui Companiei şi directorilor RD şi TV.

2. Constituirea de urgenţă a unei Comisii Parlamentare cu participarea largă a reprezentanţilor societăţii civile, liderilor Confederaţiei Sindicatelor din Moldova, şi salariaţilor IPNA pentru efectuarea unui audit extern la Compania „Teleradio – Moldova”.

3. Solicităm organizarea audierilor parlamentare cu privire la gestionarea banilor publici de la CTRM.

4. Modificarea articolelor 56, 57, 58, 59 din Codul Audiovizualului care prevăd competenţile, incompatibilităţile şi atribuţiile Consiliului de Observatori şi substituirea acestui Organ cu un Consiliu Director care îşi desfăşoară activitatea, fără compensaţii financiare din bugetul statului.

5. Cerem dizolvarea IPNA şi separarea Televiziunii de Radiodifuziune, cu un regim administrativ, financiar şi editorial autonom.

6. În temeiul articolelor 7 si 9 din Legea petiţionarilor, solicităm răspunsul organelor abilitate în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Semnatari: angajaţii Companiei „Teleradio- Moldova”
02 octombrie 2012

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

Add a Comment
  1. Puscasu Vlad Irimie

    Va rog frumos pe cei de la EUROPA LIBERA,sa nu mai faceti publicitate comunistiilor,marca criminalului Voronin PCRM

    http://www.europalibera.org/media/video/24726206.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *